- článek Dr. CHrastila
- vzhledem k tomu, že je chovám, přihodím nějaký obrázek ! B.
/- tohle nejsou moji, o těch se mně zatím jen zdá - již jsem je i mohl v Poznani koupit, ale byli velice špatný/!
Pan doktor opět bohužel ukazuje, jak v žalostném stavu je stav českého holubářství v odborné rovině. Vyřizovat si účty s plemenem holuba, který se nemůže nikterak bránit je skutečně smutné a myslím i pod úroveň. V mládí mě učili, že stáří by mělo být korunou moudrosti a nadhledu. Ještě když je tam vysokoškolské vzdělání. I když, čeho je vlastně pisatel doktor? Asi se nám ty hodnoty nějak míchají a proto přeji chovatelům PRS úspěšné odchovy a radost z jejich svěřenců. Letu zdar . Lukáš M. Toužetín
Lukáši , daří se nám a díky za podporu. Pan Chrastil ostatně vždy jen kritizoval , nic nového !
pavko
napsal(a):
Lukáši , daří se nám a díky za podporu. Pan Chrastil ostatně vždy jen kritizoval , nic nového !
Opravdu nádhera . I ti PKR. Mám ve sbírce spousty artefaktů od Oldřicha Svobody. Ať se daří. Vždyť každý jedinec našich národních plemen zaslouží v dnešní době hluboký úklon
. Zdraví Lukáš M. Toužetín
- mám tyto holoubky rád, jsou součástí mého života, proto jsem vám sem dal jejich fotky a k článku se nevyjadřoval ! B.
chov.
napsal(a):
- mám tyto holoubky rád, jsou součástí mého života, proto jsem vám sem dal jejich fotky a k článku se nevyjadřoval ! B.
Ale vždyť jo . To byla reakce jen na další nehoráznost. Naštěstí radost z chovu holubů nám vzít nemůžou a to ostatní je vlastně vedlejší. Ať se vám daří. Zdraví Lukáš M. Toužetín.
chov.
napsal(a):
máte krásne holuby vždy som obdivoval fotky keď ste ich dal na i faunu a konečne sa my podarilo dostať k týmto krásnym holubov tak pridám aj ja zopár fotiek.
Zdravíme všechny chovatele holubů a jen několik vět. Samozřejmě si toto plemeno postavových rejdičů zaslouží patřičnou pozornost. Bohužel ne takovou, jak se o ni píše v článku v časopise Chovatel. Rozebírat obsah a jednotlivé fráze by bylo rozsahem na dvakrát tak dlouhé pojednání, aby se alespoň částečně uvedlo vše na pravou míru. Místy na nás působí až doslova alibisticky ze strany autora, včetně např. jednou Německo ano, podruhé né atd. či přehrávání nedostatků o kterých se všeobecně ví někde jinde. A není nic jednoduššího, než respektovat platný standard země původu a je rázem po problému a nic nebrání řádně tyto krásné holoubky odpovědně a svědomitě posoudit na každé výstavě v České republice. Zatracovat jedince bílé barvy či strakaté nebo zcela černé je naprostý nesmysl, pouze se nevystavují na výstavách, ale pro chov jsou nezbytní. ( V závislosti na dědičnost tohoto plemene.) Bez nich by nebylo čistých bílých barevnooasých. Vzhledem k tomu, že jsme toto plemeno dlouhá léta chovali, víme o čem mluvíme a naše zkušenosti plně se shodují s praktikami chovatelů v Rusku, kteří se specializují na tyto holoubky a byli v začátcích našimi rádci. Přkládáme několik snímku z našeho chovu i z chovu přátel v Rusku.
Podrobnosti o chovu si můžte přečíst na : http://tleskaci.blog.cz/0712/novocerkassky-postavovy-rejdic
- Luboši- pěkné !! I mně se začínají objevovat ty černé tečky na hlavičce u holoubat, ale pokud jsem si všiml, nemáš tam bílé spodní podušky, podocasníky! A to je dobře, to je paráda! Fotky jsou také pěkné - tak ať se ti "čerkasy" vedou!!
- když jsem zakládal toto vlákno, úmyslně jsem se vyhnul reakcím na článek a věřil, že se ozvou "justovi" s kterými mám téměř stejné názory a zkušenosti-dočkal jsem se! Věděl jsem, že to nevydrží! Ano pro nás a pro holuby, by měla být rozhodující země původu a né třeba němci a to všeobecně, né pouze u "čerkasů" ! Ani jsem vlastně reagovat nemohl, autor článku /kterého si jinak vážím/, bude moje holuby asi za dva měsíce, na naší výstavě posuzovat! Zatím to před nimi tajím! A již proto já, ke článku
Děkuji všem, co do vlákna přispěli - čau B.
Ještě jeden dodatek, ten nejpodstatnější - žádný SEVEROKAVKAZSKÝ POSTAVOVÝ REJDIČ není, to je pouze výplod fantazie super něměckých " odborníku", kteří udělají "tytyty" a musíte to respektovat. To jsme nesveprávní, abychom stále museli skákat, jak někdo píská ! a kopírovat tyto nesmysly. Pojem "severokavkazský postavový rejdič" vyjadřuje celou škálu mnoha plemen postavových rejdičů, jenž vznikla v různých oblastech Kavkazu. A tento článek vše ještě více zkomplikoval a způsobil v hlavách všech holubářů solidní zmatek.
Poznámka : když už jsme se zmínili o těchto problémech v článku o postavových rejdičích, nemůžeme samozřejmě opomenout " odbornou kvalitu " pojednání o našem národním plemeni pražském rejdiči středozobém. Pokuste se tento článek přečíst několikrát za sebou, v klidu, pomalu a udělat si z toho závěr.
chov.
napsal(a):
- Luboši- pěkné !! I mně se začínají objevovat ty černé tečky na hlavičce u holoubat, ale pokud jsem si všiml, nemáš tam bílé spodní podušky, podocasníky! A to je dobře, to je paráda! Fotky jsou také pěkné - tak ať se ti "čerkasy" vedou!!
- když jsem zakládal toto vlákno, úmyslně jsem se vyhnul reakcím na článek a věřil, že se ozvou "justovi" s kterými mám téměř stejné názory a zkušenosti-dočkal jsem se! Věděl jsem, že to nevydrží! Ano pro nás a pro holuby, by měla být rozhodující země původu a né třeba němci a to všeobecně, né pouze u "čerkasů" ! Ani jsem vlastně reagovat nemohl, autor článku /kterého si jinak vážím/, bude moje holuby asi za dva měsíce, na naší výstavě posuzovat! Zatím to před nimi tajím! A již proto já, ke článku
ďakujem, a momentálne mám v hniezdach 4 mladé a s toho sú 2 čiernochvosté a jeden biely a jeden čiernobiely a ja neplánujem biele ani čiernobiele s chovu vyraďovať lebo aj čo som sa o týchto holubov dočítal tak len na stránke Justovích a oni tam tiež píšu tak ako vy že sú potrebné do chovu a mne osobne sa aj páčia aj v týchto farbách aspoň je to v holubníku pestrejšie. Neskôr pridám fotky mláďat. s pozdravom Ľubo
- ještě jednou se musím vrátit k tomu, co jsem napsal a to, že se ke článku navyjadřuji proto, že budou "čerkasy" na naši výstavě posuzováni!! Možná, že jeden , bylo málo a tak přihodím
! Byla to i snaha o odlehčení příspěvků!
Nepatřím mezi ty, kteří hned a pouze kritizují aniž by vyšel někde jejich článek / v tomto si vážím "justovic"/!
Šlo mě vážně pouze o to, přidat pár fotek a případně zjistit, kdo je u nás /a jak/ chová! B.
Ruské plemená letúnov sú pre európske holubiarstvo problémom... Takto začína článok o jednom vzácnom postavovom plemene holubov, pochádzajúceho z Ruska, pod číslom 8, v časopise Chovatel.
Nakoľko sa jedná o plemeno mimoriadne krásne, chované vo viacerých štátoch nášho kontinentu, vzbudzuje všeobecnú pozornosť. Celý problém je len v tom, že EE zaradila toto plemeno do zoznamu štandarizovaných pod názvom severokaukazský postavový letún. Zatiaľ čo v zemi jeho pôvodu je menovaný a označovaný ako novočerkadský čiernoocasý postavový letún.
Autor článku to jasne vysvetlil a nie je potrebné vnášať k tomuto kritické slová. Skôr je potrebné sa zamerať na prácu štandarizačnej komisie holubov pri EE. Ako je možné, že sa tam nerešpektuje zem pôvodu holubov a vytvárajú sa úplne nové názvy plemien, ktoré nekomunikujú s pôvodnými...
Pritom vyše päťdesiat plemien je jasným signálom pre všetkých, že také množstvo a rozmanitosť nemá ani jedna krajina nášho kontinentu ako Ruská federácia... –pk-
- tak s tímto se dá určitě souhlasit!!
- a hlavně, byť by to bylo úplně obráceně, můžeme se k tomu vyjádřit, ale hlavně to nestojí za napadání a případnou zlobu! Nejsme snad v senátu, že? /- a tentokrát bez /!
B.
/ - i když mně teď není úplně jasné, pod čím je budu vystavovat zda "novočerkasský černoocasý rejdič", nebo " severokavkazský rejdič", nebo snad "nordkaukasen" /?
- jedno snad zatím zůstává jasné, dám si na výstavě pivo a né bier - ačkoliv ...
chov.
napsal(a):
- ještě jednou se musím vrátit k tomu, co jsem napsal a to, že se ke článku navyjadřuji proto, že budou "čerkasy" na naši výstavě posuzováni!! Možná, že jeden , bylo málo a tak přihodím
! Byla to i snaha o odlehčení příspěvků!
Nepatřím mezi ty, kteří hned a pouze kritizují aniž by vyšel někde jejich článek / v tomto si vážím "justovic"/!
Šlo mě vážně pouze o to, přidat pár fotek a případně zjistit, kdo je u nás /a jak/ chová! B.
Tak jsem myslel, že to zvládnete s grácií a proto mě mrzí tenhle příspěvek. Píšete, že ty holoubky máte rád a pak vyjadřujete obavy, že je vám autor bude posuzovat? To chcete tolerovat takovou nehoráznost! Ať pan doktor používá férové informace a problém nebude. Když jsem s ním osobně mluvil a vedli jsme diskusi o tom, že holubi by neměli být prostředkem vyřizování si účtů s oponenty "meho já", tak tady to bohužel opět dokázal, že tomu tak není. O to horší je, že nezlehčuji jeho odbornou kvalitu, ba právě naopak a o to je to smutnější, že takhle znalý člověk napíše toto. Justovy jsem nikdy osobně neviděl, ale pár přátel mi dalo jejich příspěvky v ruských časopisech a je to obdobné jak s Jardou Šindelářem, velice si toho vážím a přeji hodně zdaru v dalším konání. Jinak s tou kritikou a psaním článků. Nejsem od Pána Boha obdařen schopností psát a tak se snažím přispět jinak, jak člověku dovolují možnosti, takže tohle popíchnutí postrádá, jakékoliv opodstatnění. Zkuste zapátrat a zjistíte, že se člověk snaží pomáhat. Mě to nepřísluší to tady psát a hlavně to dělám díky lásce k těm našim holoubkům, kteří se nemůžou nikterak bránit! Píšete, že jsou také součastí vašeho života, tak nemyslíte, že je potřeba se ozvat, když se jim ubližuje? Přeji hezký den. S pozdravem M. Lukáš. Toužetín.
touzetin
napsal(a):
Tak jsem myslel, že to zvládnete s grácií a proto mě mrzí tenhle příspěvek. Píšete, že ty holoubky máte rád a pak vyjadřujete obavy, že je vám autor bude posuzovat? To chcete tolerovat takovou nehoráznost! Ať pan doktor používá férové informace a problém nebude. Když jsem s ním osobně mluvil a vedli jsme diskusi o tom, že holubi by neměli být prostředkem vyřizování si účtů s oponenty "meho já", tak tady to bohužel opět dokázal, že tomu tak není. O to horší je, že nezlehčuji jeho odbornou kvalitu, ba právě naopak a o to je to smutnější, že takhle znalý člověk napíše toto. Justovy jsem nikdy osobně neviděl, ale pár přátel mi dalo jejich příspěvky v ruských časopisech a je to obdobné jak s Jardou Šindelářem, velice si toho vážím a přeji hodně zdaru v dalším konání. Jinak s tou kritikou a psaním článků. Nejsem od Pána Boha obdařen schopností psát a tak se snažím přispět jinak, jak člověku dovolují možnosti, takže tohle popíchnutí postrádá, jakékoliv opodstatnění. Zkuste zapátrat a zjistíte, že se člověk snaží pomáhat. Mě to nepřísluší to tady psát a hlavně to dělám díky lásce k těm našim holoubkům, kteří se nemůžou nikterak bránit! Píšete, že jsou také součastí vašeho života, tak nemyslíte, že je potřeba se ozvat, když se jim ubližuje? Přeji hezký den. S pozdravem M. Lukáš. Toužetín.
- tak snad na jediné, si dovolím reagovat - pokud jde o to popíchnutí /pokud to tak vyznělo, omlouvám se/, psal jsem to o sobě, pokud jsem nenapsal já sám /jak se domnívám/ lepší článek, asi bych neměl kritizovat a proto jsem tedy dal fotky bez reakce ke článku. "Justovi", hned za svou reakcí zadali svůj článek a tak si představuji, že by to mělo být.
Rozhodně si nechci svého koníčka kazit hádáním, napadáním a zlobou, které je dnes již opravdu dost a dost - přeci nejsme v senátu!
A pokud jde o to ozvat se - již jsem kapituloval a vzdal se veškerého ozývání. Moje generace se již jednou ozvala a snažila se ledacos napravit a jak to vše dopadlo ...
B.
chov.
napsal(a):
- tak snad na jediné, si dovolím reagovat - pokud jde o to popíchnutí /pokud to tak vyznělo, omlouvám se/, psal jsem to o sobě, pokud jsem nenapsal já sám /jak se domnívám/ lepší článek, asi bych neměl kritizovat a proto jsem tedy dal fotky bez reakce ke článku. "Justovi", hned za svou reakcí zadali svůj článek a tak si představuji, že by to mělo být.
Rozhodně si nechci svého koníčka kazit hádáním, napadáním a zlobou, které je dnes již opravdu dost a dost - přeci nejsme v senátu!
A pokud jde o to ozvat se - již jsem kapituloval a vzdal se veškerého ozývání. Moje generace se již jednou ozvala a snažila se ledacos napravit a jak to vše dopadlo ...
B.
Ale já bych to taky nechtěl rozvádět do osobních sporů, ale jde mi o způsob a princip. Vždyť ti holubi se opravdu nemohou nijak bránit. Jeden dlouholetý chovatel českých staváků to okomentoval slovy "za patnáct let tu bude třetina holubářů a zbude tu h...o". Proto je potřeba oddělit osobní vztahy od pokračování chovu plemen, které nám naši předci vyšlechtili a předali. A je jedno zda je to plemeno národní či zahraniční. Každé plemeno má svůj význam v holubářské historii a každému se líbí něco jiného. Pak je v té pestrosti a rozmanitosti kouzlo, které nám přináší radost a odpočinek. Já jsem propadl Českým stavákům, ale respektuji, uznávám a snažím se pomáhat i jiným plemenům. Zda se to podaří, to už ví jen ten nad námi. Přeji hezkou noc a ať se daří. S pozdravem Lukáš M. Toužetín
Ahoj Miloši tak jsem si až dnes přečetl oba články.Jde o to,aby jsi četl celý článek. o severokavkazkých rejdičích, tak by jsi přišel na to , že autor tam kritizuje evropskou standartovou komisi a to , že byli posouzeni ti ,kteří vypadavají u tohoto plemene a nyvystavují se.Co se týče pražských střdozobých rejdičů podívej se do starých katalogů, kolik se jich vystavovalo a v kolika barevných rázech.Bohužel má autor pravdu v tom, že se používali na krmení holoubat krátkozobých pražáků.V dnešní době výroby národních plemen je to výstavní holub v mnoha barevných rázech.Trochu mi to připomíná výrobnu z východu.Nové barevné rázy a přitom nemá kdo chovat stávající.Připomíná mi to demagogii i se štelerama .Chudák Béda je jen chtěl zareklamovat pro případné zájemce, že je chová.Z mého pohledu jsou nádherní.Jirka
jery
napsal(a):
Ahoj Miloši tak jsem si až dnes přečetl oba články.Jde o to,aby jsi četl celý článek. o severokavkazkých rejdičích, tak by jsi přišel na to , že autor tam kritizuje evropskou standartovou komisi a to , že byli posouzeni ti ,kteří vypadavají u tohoto plemene a nyvystavují se.Co se týče pražských střdozobých rejdičů podívej se do starých katalogů, kolik se jich vystavovalo a v kolika barevných rázech.Bohužel má autor pravdu v tom, že se používali na krmení holoubat krátkozobých pražáků.V dnešní době výroby národních plemen je to výstavní holub v mnoha barevných rázech.Trochu mi to připomíná výrobnu z východu.Nové barevné rázy a přitom nemá kdo chovat stávající.Připomíná mi to demagogii i se štelerama .Chudák Béda je jen chtěl zareklamovat pro případné zájemce, že je chová.Z mého pohledu jsou nádherní.Jirka
Ahoj Jirko, tak by se k tomu mělo vyjádřit nějaké uskupení odborníků a dát k tomu jednoznačné stanovisko. Ono je to totiž těžké, nový vzorník skončil ve sběru, tudíž není jasná šablona a i odborníci mají protichůdné názory. Je těžší se v tom orientovat, než jsem si myslel. Ale nedám se, vždyť mě znáš. S Bédou je to v poho, mě fakt nešlo o to nikoho napadat, tím myslím osobu, ale vadí mi ten způsob jak se to prezentuje. Přeju hezký večer. Miloš, Toužetín .
chov.
napsal(a):
Zdravím po krátkom čase pridám pár fotiek môjho odchovu a farebne mám zo všetkého niečo
Luboši - pěkné!!
- představ si co se mi minulý týden stalo!! Snad poprve se mě vylíhlo černé holoubě a měl jsem z něj radost!
Ráno /odjížděl jsem do lázní/, jsem dal do holubníku vaničku na koupání. Když jsem se odpoledne vrátil, měl jsem ho utopeného - zrovna tento den si usmyslelo, že opustí hnízdo !!
Já bych se neviděl !!
B.
chov.
napsal(a):
Luboši - pěkné!!
- představ si co se mi minulý týden stalo!! Snad poprve se mě vylíhlo černé holoubě a měl jsem z něj radost!
Ráno /odjížděl jsem do lázní/, jsem dal do holubníku vaničku na koupání. Když jsem se odpoledne vrátil, měl jsem ho utopeného - zrovna tento den si usmyslelo, že opustí hnízdo !!
Já bych se neviděl !!
B.
tak to je riadna smola ak by ste chceli čierneho do chovu tak vám môžem jedného dať lebo zatial mám dva a ešte my dva páre sedia tak je možné že sa aj s toho vyhodí aspoň jeden čierny.
chov.
napsal(a):
- to víš, že bych rád - ale jak ??
- napadá mně pouze až se bude létat na Mars, tak bych čekal u nás na mezipřistání v Soběslavi na raketodromu.
tak mám to ku vám 575 km tak 6 hodín cesty to by sa asi kvôli jednému holubovi neoplatilo to len ak by sme toho vymenili viac poprípade ak by sa dalo by som niečo ešte kúpil na tých vaších vychýrených burzách v Soběslavi lebo ešte by som mal záujem o volžské postavové a rostovské bieloprsé tie sa my veľmi páčia alebo ak budete mať niečo na predaj vy s týchto holubov.
justovi
napsal(a):
Vystavovat je možné pouze bílé barevnoocasé.
Ďakujem za odpoveď...
chov.
napsal(a):
- TAK JIŽ POSOUDIL!! Tak máme po výstavě leckdo tam ty moje, jak "sibiřáky" tak i "čerkasy" viděl. Ostatně jsou i na fotkách tohoto vlákna.
A jak dopadli ?
"čerkasy" 91, 92, 92, 93 /hlavně závady: bod č.10- Kresba-barva na hlavě -4 body/-
marně tu barvu na hlavě hledám a nejen já! Ani zde na fotkách není vidět. Musím si ten článek přečíst znova, abych se polepšil!
- a "sibiřáci" 90, 92,92,93 a pro úplnost "volžáci" 90,90,91,93,94
Já vím, že byla p. dr. zima, ale ... v loni bylo tepleji to téměř těmto dával spíše 94, i 95!
Asi jsem tehdy to vlákno o článku, zde neměl zakládat!
Musím vyhledat všechny jeho články o těchto holubech a přesto, že je chovám asi 12 let tak jít do sebe i do svých holubů!!
B.
chov.
napsal(a):
- TAK JIŽ POSOUDIL!! Tak máme po výstavě leckdo tam ty moje, jak "sibiřáky" tak i "čerkasy" viděl. Ostatně jsou i na fotkách tohoto vlákna.
A jak dopadli ?
"čerkasy" 91, 92, 92, 93 /hlavně závady: bod č.10- Kresba-barva na hlavě -4 body/-
marně tu barvu na hlavě hledám a nejen já! Ani zde na fotkách není vidět. Musím si ten článek přečíst znova, abych se polepšil!
- a "sibiřáci" 90, 92,92,93 a pro úplnost "volžáci" 90,90,91,93,94
Já vím, že byla p. dr. zima, ale ... v loni bylo tepleji to téměř těmto dával spíše 94, i 95!
Asi jsem tehdy to vlákno o článku, zde neměl zakládat!
Musím vyhledat všechny jeho články o těchto holubech a přesto, že je chovám asi 12 let tak jít do sebe i do svých holubů!!
B.
Nejdříve posílám srdečný pozdrav z Toužetína a zároveň vám chci poděkovat za to, že jste to vzal s nadhledem. Vždyť radost z chovu holubů vám nikdo vzít nemůže, tak o co jde
. Na některé jednání se hodí jen jedna definice, buď je to řád anebo neřád! At´ si každý udělá odsudek sám. Zdravím všechny pozitivní holubáře
. S pozdravem Lukáš M. Toužetín.