tomík1313
napsal(a):
Mám pár rysů modrých šupinatých a při kontrole hnízda jsem zjistil že jedno holoubě má červenou barvu a druhé je po rodičích.Nikdy před tím se mi to nestalo.A rodičw jsou čistokrevní
Oba rodiče jsou určitě nositeli faktoru e ( Red - červeně recesivní). Nemusí ho nést po rodičích, ale i po prarodičích nebo ještě dál, a pak se objeví červené holoubě a bude se objevovat často. =to=
tomík1313
napsal(a):
a je nějak toto holoubě použitelné ?
A je šupkaté nebo šupinaté ?
Rázů je uznaných 16: rys černý, modrý, červený a žlutý bělopruhý, všechny varianty mohou být bělohroté (s bílými ručními letkami) i barevnohroté, černý a modrý šupkatý a červeně a žlutě šupinatý, i tyto rázy mohou být bělohroté nebo barevnohroté a stříbřitý šupkatý, který je nejvzácnějším rázem.
Možná by to chtělo se o trochu víc zajímat o plemeno které chováš.
lupus4
napsal(a):
A je šupkaté nebo šupinaté ?
Rázů je uznaných 16: rys černý, modrý, červený a žlutý bělopruhý, všechny varianty mohou být bělohroté (s bílými ručními letkami) i barevnohroté, černý a modrý šupkatý a červeně a žlutě šupinatý, i tyto rázy mohou být bělohroté nebo barevnohroté a stříbřitý šupkatý, který je nejvzácnějším rázem.
Možná by to chtělo se o trochu víc zajímat o plemeno které chováš.
Plemeno i rázy znám ale tohle holoubě je takové to poplácané které nemá žádné rysy v opeření jen je červené.
Žltý šupinatý. Myslím, že je treba rozlišovať medzi názvom šupinatý a šupkatý . Sám v tom nemám úplne jasno, ale šupinatosť spôsobuje faktor Toy Stencil . Šupkatosť je spôsobená inym faktorom...nie som si istý ,ale mal by to byt Opal dominant. A možné sú aj iné faktory.
tomík1313
napsal(a):
Plemeno i rázy znám ale tohle holoubě je takové to poplácané které nemá žádné rysy v opeření jen je červené.
Ak vás to nebude obťažovať, tak skúste vložiť foto rodičov a aj mladého. Môžem sa spýtať , nemohlo sa stať, že vám to preskočil iný holub v červenopopolavej pigmentácii?
rudla
napsal(a):
Šupkatosť.
Foto košoa z netu...
Foto nieje v dobrej kvalite ,ale tie trojuholníky sú zreteľné.
šupkatost i "šupinatost" u rysa je dána stejným faktorem (toy stencil), nestandardní šupinatost je způsobena nesprávným šlechtěním, dnes už je i u nás u červených, žlutých i černých velmi potlačená...... Obecně platí, že šupkatost vykazují holubi, kteří jsou geneticky kapratí, "lemovanost" mají holubi ve vzorku tmavém. S.