- vaše názory na to, zda na zimu rozpárovat - oddělit holuby od holubiček případně jak to děláte vy?
- u holubů, kde je třeba podkládat vajíčka či dokrmovat holoubata je to celkem asi jasné, ale co u ostatních holubů !
- určitě si někteří již tuto otázku položili, třeba zde najdou odpověď ?
- a vlastně kdy jindy né?
B.
chov.
napsal(a):
- vaše názory na to, zda na zimu rozpárovat - oddělit holuby od holubiček případně jak to děláte vy?
- u holubů, kde je třeba podkládat vajíčka či dokrmovat holoubata je to celkem asi jasné, ale co u ostatních holubů !
- určitě si někteří již tuto otázku položili, třeba zde najdou odpověď ?
- a vlastně kdy jindy né?
B.
Beďo protože nechci čekat na trh Soběslav,tak Ti řeknu na to svůj názor hned.Když je rozdělíš,tak hnízdění nezamezíš,protože holubice budou snášet dál i bez samců,ale bude z toho ....Má to jednu velkou výhodu,ale pouze u párů,které chceš nově sestavit,protože je budeš párovat postupně.A co u starých párů,které hodláš ponechat?Staré páry rozdělíš,oni na sebe zapomenou a když je budeš opětovně pářit,tak budou blbnout a pářit se jak chtějí.V žádném případě to nepřinese žádný efekt odpočinku.Je to má osobní zkušenost a už je nerozděluji.To co jsem původně chtěl napsat,sem nemůžu,to Ti řeknu na trhu.Zdraví Kouťák
Já dám v zimě jen ječmen a štipec pšenky a daj pokoj,nehnízdí.Teda až na jeden pár pošťáků,ty jedou pořád.H.
- mně k tomuto vyprovokoval jeden email od chovatele - přítele, který píše: - tak jsem připravený na zimu, holubník mám vyčistěný, vydezinfikovaný a holuby mám rozděleny, kluky a holky zvlášť a čekáme na jaro!
Nevěděl jsem jak reagovat a jak odpovědět, nechtěl jsem ho ovlivnit, když já to dělám úplně obráceně !
A nikde není psáno, že správně?
Já a zrovna v těchto dnech páry co mám označené kroužky a sedí vedle sebe odchytnu, podívám se do zápisu, jak si vedly /pokud třeba neměly holoubata, neznamená to, že příští rok opět mít nebudou,hlavně přihlédnu ke kvalitě holoubat/ ! A přemístím je do druhé části holubníku! Potom tam přenesu a označím i nově vzniklé páry, které se k sobě mají! Tak mně tady zůstanou plonkové kusy a letošky, kteří ještě nehledají partnery! Potom to vše pochytám a přehodím, takže páry přijdou do svého komoráku a do druhého dám ten zbytek a kontroluji, pokud se spárují, označím, podívám zda to nejsou sorozenci a přidám ke starým párům, také mám tím jasno, co může jít ještě pryč! Pokud chci já, aby se něco z nich cíleně spárovalo, musím je dát uplně stranou!
Pokud jsem to kdy dělal jinak, nadělal jsem si v tom takový binec, že na jaře jsem z toho měl trauma! Prostě rozhodit staré páry se nevyplácí!
Jinak proto, aby nanasedaly - hnízda jsou pryč, budníky uzavřeny a snažím se regulovat krmením, ona přijde zima a mráz a budou toho mít také plné kecky!
Nejsem přesvědčen, že to dělám úplně dobře, ale dělám to tak! B.
Pokusím se přispět svou troškou do mlýna.Ten dotáz na B.byl ode mne.Př.Koutak píše,že mu samíčky snášely vajíčka i bez samců.Za dobu asi 4 let co to rozdělují(dříve nebylo místo),ani jednou jsem u samíček nenašel vajíčko-budníky mám zavřené. Po naparování se snažím dodržovát zásadu,samec na původní místo,aby nevzníkaly boje o budník.Každy pár párují už v přiděleném budníku,vyndám svislou pulicí přepážku a můžu párovát.Velice si vážím př.B.je to pro mne holubařský G U R U,jeho způsob se mi zdá komplikováný. Ať se všem holubářům daří TURKT
No každopádně visokoletce rozdělím,ale na ph nemam prostory.Pak po mrazech přijde obleva či slunko na pár dnů a začne se to pářit.Potom jen trnu kdy z nich začnou padat vejce,ale nikdy se tak nestane.H.
kouták
napsal(a):
To je všechno hezké jak to děláte,ale zatím vůbec nevím, co to přináší pozitivního do chovu.Není lepší sestavit páry do konce listopadu,zde je zima zastaví v hnízdění a až přijde jejich doba,tak je vše hotovo.Zdraví Kouťák
Takhle jsem to vždycky dělal.Je ale fak že mě"odborníci" považovali za primitiva.
Pro přít.Kouťáka. Velice si vážím Vaších fundováných postřehů na těchto stránkach.Pokusím se odpovědět na Vaše otázky,co to přináší do chovu.Samcí nenahánějí samičky,ty si za 3měsíce odpočinou.Vůbec si neumím představit párovat v listopadu,holubí jdou do toku na jaře,to víte určitě líp než já. Je fakt,že jsem ještě nezkoušel párovát na podzím.Přiklad:rozhodím páry které potřebují přeparovát a samičky se nebudou chtít pařit : co pak? Ať nám to líta,hezký večer.
Pro přít.Kouťáka. Velice si vážím Vaších fundováných postřehů na těchto stránkach.Pokusím se odpovědět na Vaše otázky,co to přináší do chovu.Samcí nenahánějí samičky,ty si za 3měsíce odpočinou.Vůbec si neumím představit párovat v listopadu,holubí jdou do toku na jaře,to víte určitě líp než já. Je fakt,že jsem ještě nezkoušel párovát na podzím.Přiklad:rozhodím páry které potřebují přeparovát a samičky se nebudou chtít pařit : co pak? Ať nám to líta,hezký večer.
bublák77
napsal(a):
Byl jsem osloven,tedy odpovím.Chovám holuby pouze 52 let.Každý zde má jiné plemeno a každý z nás je má v jiné zdravotní kondici.Neznám,že by se samičky nechtěly pářit v jakýkoliv měsíci v roce.Po rozdělení,které jsem samozřejmně jako všechno vyzkoušel sedí samičky netečně na holubníku,někdy se snaží pářit mezi sebou a snášejí samozřejmně čisté vějce 4 v jednom hnízdě.Skutečně po mnoho let páruji do konce listopadu a někdy,jako letos do konce října.Někdy stihnu u nových párů odchov,takže vím co mě čeká v následujícícm roce a pokud mě neuspokojí, ještě stihnu přepářit.Holuby, jak jsem již mnohokrát sem uvedl mám životaschopné,zdravé a z léčiv léčené,pouze Pharmavacem.Už po mnoho let mám pouze 10 chovných párů a letos od ledna do února jsem měl 14 holoubat a pouze z těch jsem vybral do dalšího chovu,protože jsou nejkvalitnější.K rozdělení dle pohlaví ještě uvedu,že někdo prostě to vyzkoušel ve svém chovu,pochlubil se kamarádům a vzniklo z toho pravidlo,ovšem bez jakéhokoliv opodstatnění.Každému,kdo rozděluje,doporučuji,aby si sedl večer do komoráku a pozoroval své páry,jak se k sobě chovají a již nikdy je nerozdělí.Mám holuby rád,jsem možná blázen,ale za ty roky s vašema argumentama nesouhlasím.Přeji,aby se chov dařil a zdraví Kouťák
Vysokoletci u jednoho páru už před měsícem při pár chladných dnech opustili sedmi denní mladé a tak raději rozdělím.Mam klid a holubičky také.
- nechci se přiklánět na žádnou stranu a nakonec jsem již napsal, jak to dělám já! A kdybych nebyl přesvědčen, že to dělám správně - dělal bych to jinak.
Ale oslovil jsem pár svých kamarádů otázkou rozděluješ páry na zimu? Všichni věděli jasně oč jde, ale odpověď byla nerozděluji - jsem rád že, osvědčené páry drží spolu, někdy to dalo velkou práci a dodají nechci mít zase čtyři vajíčka v hnízdě ani dva kluky na hnízdě!
Dělával jsem to také u orient. racků, to bylo v době, kdy jsem potřeboval, aby nasedli společně s chůvami a když jsem potřeboval, aby se to líhlo pokud možno najednou, kvůli ručnímu dokrmování.
Ať již to děláme tak či onak, hlavně, že se vede a snad - vždy se podívejme, jak to asi chodí v přírodě!! B.
Zdravím. Již několikráte jsem psal o minimálním zasahování do chovu holubů. Když mi pár dává pěkná holoubata a dobře sedí a krmí, tak není důvod pár trhat. Když ale něco nefunguje, tak je rozpářím a posléze přepářím a to kdykoli během roku. Někdy se ale stane, že je nějaký holub " tvrdý " a stále se vrací ke svému původnímu partneru. Také se mi nestalo a nebo si to vůbec neuvědomuju, že by nějakej pár utekl v zimě z vajec a nebo by nechal zastudit holoubata. Naopak v zimě pozoruju, jak se partneři střídají na sezení tak, aby se vajíčka skoro vůbec nenechala bez tepla. Patřím zřejmě do té skupiny chovatelů, kterým se podařilo a poštěstilo to, že jsem si pořídil starý venkovský statek, kde je dost prostoru na chov všeho. Vše chovám ve volnosti a vše chované má přirozené podmínky s možností vlastního výběru jak potravy, tak místa hnízdění a i času hnízdění. Toto v podstatě praktikuji od té doby, kdy jsem si s mým otcem postavil první holubárnu v Mladějovicích na půdě. To bylo ve čtvrté třídě v rocě 1964. Od té doby mám čistokrevné holuby. První byly bílé české bagdety, pak moravští pštrosi modří bezpruzí, poté jsem zkoušel černé bělopruhé, pak vojna a pak krátkozobí pražáci s rakovnickými kotrláky a čeští staváci.V dnešním volném chovu mám české staváky, rakovnické kotrláky, prácheňské káníky, dva páry " lítacích zahradních " pávíků a fůru pošťáků u kterých si hraju s lysinkama . Holubaření je supr relax a chov ve volnosti obzvlášť. Zdraví St. Toman
- přihodím sem jednu moji chovatelskou příhodu:
- vystavoval jsem v Táboře párek "volžáků" a při posuzování jim holubička ulétla. Odvezl jsem domů tedy jen holoubka a s holubičkou jsem se rozloučil!
Pozdě navečer mně ji Martin Kabát a Jarda Hron přivezli z Tábora až na chalupu, že ji chytili! Měl jsem velkou radost a řekl jim, že jim mohu pouze poděkovat a odměnou, že jim bude podívat se na ně, na přivítání!
Rozsvítil jsem v holubníku, a bylo vážně na co se dívat! Sami říkali, kdyby jim to někdo vyprávěl, že by nevěřili!! B.
Holubařím 9 let od začátku rozděluji a přepařuji každou novou sezonu komplet osazenstvo na holubníku. Maximální spokojenost na holubníku vládne režim a pořádek. Ještě se mi nestalo aby se už po čtvrtém dnu zahoukání nějaký partner z minulé sezony k sobě měl snahu vrátit. Holubice v tuto dobu nenesou sami od sebe je to řízeno délkou denního světla takže taky bez problému.
Zdravím. Čoveče Edo, chodíš vůbec spát a nebo tak brzo vstáváš? Jináč, to je dost, že si se ozval. Já tě mám za vzorového chovatele, který právě holuby rozděluje a tak jsem furt čekal na Tvoji reakci. Je to volba a je to možnost prostoru ve spojitosti s množstvím párů. Byl jsi u mě a tak víš, kolik toho mám a jakým způsobem chov vedu, nebo vlastně, jak se chov vede v podstatě sám. Jak říkám, je to volba. Mě se líbí a vyhovuje to, jak to je u mě. Tvůj chov jsem viděl a můžu s klidem říci, že takových chovatelů jako jsi Ty je asi fakt málo. Kvalita, pořádek a přehled. Máš to doma supr! Zdraví St. Toman
holubi
napsal(a):
Holubařím 9 let od začátku rozděluji a přepařuji každou novou sezonu komplet osazenstvo na holubníku. Maximální spokojenost na holubníku vládne režim a pořádek. Ještě se mi nestalo aby se už po čtvrtém dnu zahoukání nějaký partner z minulé sezony k sobě měl snahu vrátit. Holubice v tuto dobu nenesou sami od sebe je to řízeno délkou denního světla takže taky bez problému.
- když jsem téma zadával - byl jsem si vědom, že to děláme ledaskdo jinak a zřejmě se stejným výsledkem! Hlavně, že je to o holubech a že si třeba někdo z toho něco vezme a případně to zkusí zase jinak!
Zde bych asi zrovna nesouhlasil s tím, že po zahoukání se nějaký partner nechce vrátit - někdy to bývá sakra starost! Pokud to tak máš, máš o jednu starost méně.
Také mám ale páry, které bych nepřepařoval za nic na světě! Když se zrovna nevede, tak na ty je spolehnutí!
- takže dík všem, co zde přispěli
B.
Protože mám dva holubníky, tak je na zimu rozděluji. Ne na dlouho, rozhodně ne na celou zimu. Staré páry další rok nechávám a ještě se mi nestalo aby na sebe zapomněli. Dělám to z toho důvodu, abych u výletků poznal dříve a jistěji pohlaví. Ono je docela něco jiného, když se mladý holoubek ocitne mezi holubicemi, staří pardálové ho nebijou, tedy se točí a vrká o sto péro. No a až už jsem si docela jistý co je co, začnou ty pravé " škatule, škatule, hejbejte se". Koukám do rodokmenů, každýho jednotlivýho holuba si dám do klece a vybírám mu partnera. Na podzim jsou největší ztráty dravci takže ani tak mi nejde o přepárování, spíše o doplnení chybějících. Letos to bude docela sranda, mám pár kříženců s červeným pštrosem, kteří přežili jestřába, pak taky šupkatý černý pštros s pošťákem, těm dám nejlepší čisté barevnohlávky a uvidíme, co z toho vyleze. Pak se mi ještě po čtyřletém usilí povedlo pár stříbřítých (Kafka promine, že ten název pořád používám), s těmi ještě nevím co dál. Proto tedy rozděluji. U nás jsou takové zimy že je ani nenapadne v těch mrazech blbnout až na pár jedinců. Například holubička Zmrzule se narodila na vánoce hehe.
Pedro
st.toman
napsal(a):
Zdravím. Čoveče Edo, chodíš vůbec spát a nebo tak brzo vstáváš? Jináč, to je dost, že si se ozval. Já tě mám za vzorového chovatele, který právě holuby rozděluje a tak jsem furt čekal na Tvoji reakci. Je to volba a je to možnost prostoru ve spojitosti s množstvím párů. Byl jsi u mě a tak víš, kolik toho mám a jakým způsobem chov vedu, nebo vlastně, jak se chov vede v podstatě sám. Jak říkám, je to volba. Mě se líbí a vyhovuje to, jak to je u mě. Tvůj chov jsem viděl a můžu s klidem říci, že takových chovatelů jako jsi Ty je asi fakt málo. Kvalita, pořádek a přehled. Máš to doma supr! Zdraví St. Toman
Ahoj taky ještě líhám ale stále na boku. Jo tu cestu si musíme zvolit každej sám. Aspoň máme o čem poklábosit. Ať se daří. Teď bude víc času nějakej ten rozum pustit do éteru. E
Dobrý den, ja holuby zkoušel taky rozdělovat, ale moc to nefungovalo i přes změnu krmné dávky na samotný ječmen mi některé holubice snesly vejce, pak byl problém v tom, že mám holuby navolno, takže jsem je pouštěl obden a byl problém, že se pořád vraceli do původní holubárny. Ale tohle by se všechno dalo zvládnout, největší problém u mě ale byl v tom, že po napáření holuby hrozně brzo nasedali a u většiny párů jsem měl většinou jedno vejce čistý, někdy i obě. Zkoušel jsem to asi dva roky a teď už to nedělám i když jakmile bylo třeba něco přepářit tak to byla poloviční práce. ML
Dobry den,
chov holubu jsem znovu-obnovil letos v uonru a je to pro me srdecni zalezitost. Musim souhlasit, ze prvni unorova holoubata jsou ze vsech nejsilnejsi a proto hodlam na dalsi sezonu parovat casne. Po precteni teto diskuze ve me vysvstava mnoho otazek, za coz sem velmi rad a vzdy se rad priucim od zkusenejsich chovatelu. Chovam cinske holuby a letos jsem porve rozdelil, pary mi stale nasedavaji (tak se to alespon timto zpusobem zastavi :) a jsem zvedav jak to bude probihat na jare .) Takoveto diskuze maji smysl a za to Vam patri velke DIKY.
Jeste bych se rad zeptal, co si myslite o parovani primo v budnicich (jsou li dost prostorne a samci dostanou sve puvodni)? Moje predstava je, ze rozdelim vsechny holuby na raz do svych budniku a ponecham par dni dokud se nesparuji. Nebo bude lepsi postupne parovat v klecich mimo???
MP
Dobrý den já to dělám následovně. Přez zimu nemám ani police. Jakmile chci začít pářit tak police nandám na svá místa první den nechám samce na volno oni dobře ví na co police jsou začnou zahoukávat. Druhý den jim dám misky jak dostanou misky na hnízdění tak ještě přidaj v zahoukávání,na to jim dám přiřazené partnerky a už se dvoří. Zavřu budníky po párech pustim je jenom na jídlo a pití to je nejkrásnější období na holubníku když se jeden před druhým předvádí.Dokážou v tuto dobu předvézt svoje proporce který vlastně vidí jenom chovatel tak už se na žádné výstavě holub nepředvede.Pářim jenom v budníkách protože podle mě je právě nejdůležitější zahoukání a opanování svého teritoria aby nedocházelo k rvačkám a následnému rozbití vajec
Dobrý den,každý má svůj způsob který se mu osvědčil.Já chovám PH,po závodech holoubat otevřu šoupací dveře mezi oddělením a holuby mají volno,mladí holuby jsi okouknou oddělení s budníky které jsou zavřené abych zabránil hnízdění.Misky mám již v té době vyčištěné a uložené.Dvakrát v týdnu koupel a do krmení přidám více řepky a slunečnice pro dobré přepeření ,to trvá tak do konce října ,pak holuby rozděluji,holubice jsou v holouběcím oddělení a holuby jsou v oddělení s budníky tak aby jsi mladí samci zabraly budník již na podzim.Trvá tak týden než se samci uklidní a rozdělí si budníky,stává se my že se přes sezonu některý holub s tratí a jiný si zabere jeho budník a má zabrané dva nebo dokonce tři.Letos jsem předělal dvířka budníků tak že když se holub ztratí tak budník uzavřu,a jiný holub jsi ho nemůže zabrat,(otoční systém)má to tu výhodu že kdyby se my ztracený holub vrátil tak mu budník otevřu ,a tím předejdu případným šarvátkám na holubníku.Páruji začátkem března a to 14 párů chovných a 35 párů závodníků ,oddělení mám rozdělené na tři části a chovné mám v samostatné voliéře.Párování plánuji na čtvrtek večer takže jsi na pátek beru dovolenou.večer zavřu holuby do budníku a před setměním jim přidám holubici.Ráno jsi přivstanu abych byl na holubníku za šera , většina párů je již za párovaná,letos se my takto nespárovaly pouze dva páry.V tom případě dám mezi ně mřížku a nechám je v klidu a většinou se do sebe zakoukají.Pak vypouštím páry jednotlivě,aby se nazobaly a napily, výhoda otočných dvířek u budníku je že takto volný pár nemá jinou možnost než zalést zpátky do svého budníku,ale holub ho má již zabydlený od podzimu a holubička ho ráda následuje.Takto jednotlivé vypouštění páru my zabere celý den,v sobotu již je pouštím po třech párech a v neděly jsou již vypuštěny všechny páry najednou ale pořád je mám ve třech oddělení ,takto je nechám 5 dní potom jim dám do budníku misky a na zem slámu,tímto způsobem my většinou nasednou takže se většinou všechno líhne ve stejnou dobu.Chovné nechám snést vajíčka pak jim vejce seberu a podsadím je k jiným párům které sedly ve stejnou dobu,chovným dám pod kladky a nechám je sedět 7 dní pak jim pod kladky seberu a nechám je nasednout znovu,tímto způsobem mám s chovných páru tři líhně které my do konce roku přepelichají.Tento způsob se my osvědčil i když my párování zabere dost času ale je to lepší než vysedávat někde po hospodě,pivko jsi u toho můžu dát taky a ještě jsi zatopím a něco dobrého jsi hodím na gril.Tož asi tak zdravý Jarda B.
- taky pěkné!
- jeden si vážně může ze všeho něco vzít!
- to zavírání budníků /taková maličkost a jednoho to nenapadne/- když přivezu holuby z vystavování, vždycky nastane bitka, aby se mohli vrátit do svých budníků, které si zatím zabrali jiní /neboť zaručeně je tento budník lepší/ .
- a ono stačí dát otočná či jiná dvířka a po dobu vystavování budník zavřít!
- vždycky to jednoduché je vlastně genialní,ale ...
Zdravím všechny ,
chovám holubi cely život a tak mam zkusenosty i s jedním i s druhým spusobem chovu,poslednich 23 let co jsem se sem nastehoval rozděluju holubi a musim ric ze je to lepsi nes před 23 roky ale samozreme se musí umet aby to fungovalo,to tim ze holubi se nesmí sliset ani videt,to znamena ze musí covek mit prostor aby to zvladnul bez sneseny vajíček ze strany holubic !Před lety jsem koupil věci chalupu tak při rekonstrukce jsem se rozhodl ze pulku necham holubum a pulku necham sobe ,takze holubník mam na 7 casty kde se musí vyjit vábnic,chovný,zavodníci,rezervní samci a rezervní holubice.V době rozdeleni mezi samci a samice jsou 3 holubniku(misnosty)!Parý které byli letos a osvedcili se zustanou i na pristí rok az prijde cas poustim je rovnou na oddeleny chovních,holubi které chci preparit a letos měli jiné partnery tak delam tak ze az se daji dohromady tak poustim je do oddeleni chovných a cekam az budu sedet pak poustim druhy par,tak ne dochází ke vracení spet do starého partnera...parit je muzu na kterékoli rocný období
Zdravím všechny,
Souvisleji chovám o. bagdety od roku 2006. Rozhodně to nedělám nijak předpisově. Holuby v zimě rozděluji, ale jen na krátko. Důvod je nedostatek místa. Každý rok páry přepárovávám, takže partneři rotují a tím si zajišťuji soběstačnost ohledně chybějící cizí krve. Zajišťuji si tím také vyrovnanost populace, tj. tím že se spojují postupně všichni partneři, dochází k jistým podobnostem v exteriéru u celého hejna.
Rozdělení pohlaví mi pomůže v snazším a rychlejším sestavování nových párů na jaře. Samcům nechávám obsadit loňské budníky. Ostravské bagdety nejsou tak konfliktní jako jiná plemena a tak se docela rychle srovnají a nervou se o hnízda. Pravda je, že při prvních hnízděních je to v hnízdech prořídlé. Taky díky chladu, kdy dilute holoubata zacházejí.
Juraj Kafka
holubi
napsal(a):
No to vezmu sak a to byste koukal jak jedou tam kam patří. Ani nechtěj druhej den žrát. Dobrý ne?
!
a pro :
Tafi, ty jsi srdcař - nejen, že jsi se s holuby rozdělil o chalupu, ale věnoval jsi jim i prkýnko z toalety! Prostě vyhrál si v soutěži o nejlepší výletku!!
chov.
napsal(a):
!
a pro :
Tafi, ty jsi srdcař - nejen, že jsi se s holuby rozdělil o chalupu, ale věnoval jsi jim i prkýnko z toalety! Prostě vyhrál si v soutěži o nejlepší výletku!!
...Bedo,když uz ta uz
hou4

XXX.XXX.194.2
Také přidám svoji zkušenost
Holuby už nějaký čas chovám, když sem začínal tak jsem holuby rozděloval a to z důvodu chovného hejna. Různě jsem je přehazoval a koukal jaká mají holoubata. A když sem byl se svými holuby spokojen rozdělovat jsem je přestal. A nové páry např. výletky nechám týden v králíkárně a oni se spárují sami poté je jen dám do jejich budníků a je to.