Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
27.12.2014 21:12
jaroslav69pokorny

XXX.XXX.228.8

Tak nám konečně začala zima a je čas na papírování kolem holubů. Od roku 2000 používám tyto rodokmeny. Modré pro 1,0 a žluté pro 0,1.

27.12.2014 21:14
jaroslav69pokorny

XXX.XXX.228.8

K tomu pak tyto očíslované plastové kroužky, na holubníku je pak absolutní přehled. Holub modrý kroužek, holubice žlutý.

27.12.2014 21:16
jaroslav69pokorny

XXX.XXX.228.8

27.12.2014 21:18
jaroslav69pokorny

XXX.XXX.228.8

Po očíslování chovných párů zapíšu do plemenné knihy

27.12.2014 21:21
jaroslav69pokorny

XXX.XXX.228.8

Do ní se dá zapsat kdy nasedli, kdy se líhne atd.

27.12.2014 21:28
jaroslav69pokorny

XXX.XXX.228.8

Ještě jsou zelené rodokmeny, pro holuby, kteří jdou do jiných chovů. Původní modrý či žlutý si nechávám, pokud je zájem, vypíšu zelený pro nového majitele. Nevěřím, že má někdo tak dobrou paměť, že si vše pamatuje. Do rodokmenu se dá na první stranu napsat číslo kroužku, barva holuba, chovatel, rodiče. Dovnitř pak 2.- 4. generace předků a na poslední stranu přednosti, vady, cíl šlechtění, povahové vlastnosti a kam holub odešel. Takto mi to maximálně vyhovuje, mám přehled.

28.12.2014 20:08
kouták

XXX.XXX.168.33

jaroslav69pokorny napsal(a):
Tak nám konečně začala zima a je čas na papírování kolem holubů. Od roku 2000 používám tyto rodokmeny. Modré pro 1,0 a žluté pro 0,1.

Jardo,děláš dobře,protože bez evidence holubařit kvalitně nejde.Vyprovokoval jsi mě a šel jsem se podívat od kterého roku mám evidenci Já.Už jsem asi hodně starej a nebo dlouho holubařím,ale je to od roku 1981.Tvou evidenci z ČSCH jsem používal 7 let a postupně jsem chovné listy na PC vylepšoval,abych tam mohl čmárat to moje bláznovství a když holuba dávám pryč,tak ještě někdy použiji rodokmen,který používáš a nebo z PC.Rozlišovací kroužky jsem nikdy nepoužil,protože když se podívám na některého mého holuba,tak okamžitě vím jeho číslo kroužku.U přidaných cizích holubů je mám pojmenované po bývalém majiteli a u holubů ze SRN se ani neptej jak jim říkám.
Jinak přípravu na chovnou sezonu jsem udělal na Státním veterinárním ústavu v Č.B. rozborem trusu a to ne za 150,-kč jako každý rok dvakrát,ale kompletní za 350,-kč.Důvod byl,že jsem letos přidal do chovu tři holubice a jednoho holuba a po třech týdnech karantény jsem chtěl vědět jak na tom jsou.Každého jsem dal do klece na papír A-4 a poté složil a napsal číslo kroužku.To samé jsem udělal s vlastním chovem,ale celkově.A nyní výsledek u CIZÍCH - parazitologické:Středně silná ivaze škrkavek Ascaridia columbae.
Bakteriologické:Pozitivní Escherichia coli-Enterococcus sp.,ale nebylo určeno jaký.U MÉHO celkového chovu VŠE NEGATIVNÍ.Takže závěr:"Děkuji "přátelům ze SRN a ostatní tímto varuji,aby udělali totéž co Já ,než zařadí cizí holuby do svého zdravého chovu.No a tak začala chovná sezona u Kouťáka,mrzne jen praští,ale mojim holubům to vůbec nevadí a v klidu zasedli jako každý rok.Zdraví Kouťák

28.12.2014 20:25
jaroslav69pokorny

XXX.XXX.228.8

To jsi vzorný. Mě veterina teprve čeká, ale jen namátkou. Pochopil jsem dobře, že u cizích jsi dával na rozbor trus od všech jednotlivě a od svých namátkou hromadně? Já nepřidával letos do chovu nic, ještě vydržím se svými. Papírové rodokmeny používám proto, že si s PC zase tolik netykám a papírové můžu skládat vedle sebe a tak vím, co je ještě případně volné. Ještě přikládám rodokmen srbský, ten je dokonalejší v tom, že se dá důkladněji popsat "osobnost" holuba a na druhé straně poznámka o výstavách.

28.12.2014 20:26
jaroslav69pokorny

XXX.XXX.228.8

Ještě druhá strana srbského rodokmenu

28.12.2014 20:56
kouták

XXX.XXX.168.33

To jsi vzorný. Mě veterina teprve čeká, ale jen namátkou. Pochopil jsem dobře, že u cizích jsi dával na rozbor trus od všech jednotlivě a od svých namátkou hromadně? Já nepřidával letos do chovu nic, ještě vydržím se svými. Papírové rodokmeny používám proto, že si s PC zase tolik netykám a papírové můžu skládat vedle sebe a tak vím, co je ještě případně volné. Ještě přikládám rodokmen srbský, ten je dokonalejší v tom, že se dá důkladněji popsat "osobnost" holuba a na druhé straně poznámka o výstavách.

Pochopils to dobře.No nejhůř dopadla holubice ze SRN.Dnes jsem skončil s Helmigalem a za 14 dnů znovu.Poté budu pokračovat dle výsledku.Prostě z karantény do té doby nevylezou.Vždy tvrdím ,že nejhorší je přidat cizí holuby,ale už jsem nutně potřeboval jinou krev a něco málo na mé hraní s barvama.Má zásada je,že od cizích holubů musím nějak něco odchovat a poté se jich rychle zbavit,protože i když splňují mé požadavky,tak jejich imunita je silně zničena.Ještě k tomu papírování,tak mám také raději tužku a papír s každodenním zapisováním ,abych na něco nezapoměl.Naučil mě to již v základní škole v herpetologické stanici můj ředitel ZŠ J.Niedel a i když se většinou psávalo "žral s chutí",tak to jistě mělo něco do sebe a i když dnes píši jiné voloviny,tak bez toho dle mého holubařit nejde.Vracím se neustále do záznamů a myslím si,že by se z nich dala už napsat kniha o chovu z praxe.Zdraví Kouťák

28.12.2014 21:37
rudla

XXX.XXX.123.34

kouták napsal(a):
Jardo,děláš dobře,protože bez evidence holubařit kvalitně nejde.Vyprovokoval jsi mě a šel jsem se podívat od kterého roku mám evidenci Já.Už jsem asi hodně starej a nebo dlouho holubařím,ale je to od roku 1981.Tvou evidenci z ČSCH jsem používal 7 let a postupně jsem chovné listy na PC vylepšoval,abych tam mohl čmárat to moje bláznovství a když holuba dávám pryč,tak ještě někdy použiji rodokmen,který používáš a nebo z PC.Rozlišovací kroužky jsem nikdy nepoužil,protože když se podívám na některého mého holuba,tak okamžitě vím jeho číslo kroužku.U přidaných cizích holubů je mám pojmenované po bývalém majiteli a u holubů ze SRN se ani neptej jak jim říkám.
Jinak přípravu na chovnou sezonu jsem udělal na Státním veterinárním ústavu v Č.B. rozborem trusu a to ne za 150,-kč jako každý rok dvakrát,ale kompletní za 350,-kč.Důvod byl,že jsem letos přidal do chovu tři holubice a jednoho holuba a po třech týdnech karantény jsem chtěl vědět jak na tom jsou.Každého jsem dal do klece na papír A-4 a poté složil a napsal číslo kroužku.To samé jsem udělal s vlastním chovem,ale celkově.A nyní výsledek u CIZÍCH - parazitologické:Středně silná ivaze škrkavek Ascaridia columbae.
Bakteriologické:Pozitivní Escherichia coli-Enterococcus sp.,ale nebylo určeno jaký.U MÉHO celkového chovu VŠE NEGATIVNÍ.Takže závěr:"Děkuji "přátelům ze SRN a ostatní tímto varuji,aby udělali totéž co Já ,než zařadí cizí holuby do svého zdravého chovu.No a tak začala chovná sezona u Kouťáka,mrzne jen praští,ale mojim holubům to vůbec nevadí a v klidu zasedli jako každý rok.Zdraví Kouťák

Zdravím Vás.
Ste známy tým , že v chove využívate prevenciu na báze byliniek a pod. Zarazilo ma,že ste novým jedincom v karanténe neskúsil dať aspoň ako prevenciu trebárs niečo z kapucínky, cesnaku a mnohých iných bylín. Snáď by sa trochu utlmila invázia škrkaviek , poprípade baktérii.
Prajem prijemné prežitie sviatkov a všetko dobré v Novom roku.

28.12.2014 22:40
kouták

XXX.XXX.168.33

rudla napsal(a):
Zdravím Vás.
Ste známy tým , že v chove využívate prevenciu na báze byliniek a pod. Zarazilo ma,že ste novým jedincom v karanténe neskúsil dať aspoň ako prevenciu trebárs niečo z kapucínky, cesnaku a mnohých iných bylín. Snáď by sa trochu utlmila invázia škrkaviek , poprípade baktérii.
Prajem prijemné prežitie sviatkov a všetko dobré v Novom roku.

Zdravím.První tři dny v karanténě jsem podával po čtvrtce stroužku česneku a protože žádný nevykazoval známky jakékoliv nemoci,tak jsem měl za to,že předchozí majitel dělal mnou zavrhovanou léčebnou prevenci.Jak vidno česnek na odčervení nepomahá.Mohl jsem je tedy klidně pustit do mého chovu,ale protože mám špatné zkušenosti s nakoupenýma holubama,tak jsem se raději pojistil vyšetřením trusu a vyplatilo se.Po přeléčení je sice do mého chovu pustím,ale nevěřím tomu,že jejich zdravotní stav bude na stejné úrovni jako v mém vlastním chovu.Budou náchylní k nemocem,protože jak jsem psal je jejich imunita oslabena dle mého předchozím preventivním léčením.Mám s tím dlouholeté zkušenosti.Nejsem zas takový bilinkář jak si myslíte,spíše se snažím tvrdou selekcí odchovávat životaschopné holuby.Na konci sezony zde sdělím na kolik z těchto nakoupených holubů jsem použil zde vžitý lék sekeromicin.Závěrem i Já Vám přeji šťastný rok 2015.Kouťák

29.12.2014 06:23
chov.

XXX.XXX.79.4

- tak to jste tomu teda dali - to jste zase ledaskomu po klidných Vánocích šáhli do svědomí!
Já se na vyšetření trusů chystám určitě také, čekám pouze až dorazí zakoupení holubi /do krve/ ze Slovenska přes Beskydy a Štraubing a zda něco nepřivezu z Kielců? Na veta to mám již předobjednáno.
No jo, bylinky a česnek jsou určitě dobrý, ale jako prevence. Čas od času je hold dobré přeléčit, určitě nové holuby a to ať jsou od "kdekoliv". /- náš veta, když jsem mu řekl, že si dělám a pravidelně dostávají výtažek z čeneku a cibule, se pouze ušklíbl smajlík/ A důležitost karanteny je již dnes asi každému jasná. A hlavně by na to měli myslet ti, co si staví nová chovná zařízení!
Ta administrativa se nám dnes již také nevyhne / na hlavu se dnes již nelze vůbec spoléhat- již je problém si zapamatovat kam jsem ty rodné listy vůbec dal/! Alespoň zde pomáhá ten počítač, ale asi bude lépe používat ty /od Hanzelky a Zikmunda/ co používá Jarda !
Tak přežít ty mrazy a Silvestra a snad bude zase lépe...
smajlík B.

29.12.2014 06:33
chov.

XXX.XXX.79.4

- ještě jsem si vzpoměl na příspěvek
z výstavy z ULMU ...

29.12.2014 09:04
ccira

XXX.XXX.123.200

K tomu pak tyto očíslované plastové kroužky, na holubníku je pak absolutní přehled. Holub modrý kroužek, holubice žlutý.

DD pane Pokorný.

Kde jsou prosím k dostání plastové kroužky s čísly. Děkuju za odpověď. Jiří Trecha

29.12.2014 21:41
jaroslav69pokorny

XXX.XXX.228.8

ccira napsal(a):
DD pane Pokorný.

Kde jsou prosím k dostání plastové kroužky s čísly. Děkuju za odpověď. Jiří Trecha

Zdravím příteli Trecho, já jsem je koupil na Evropské výstavě 2012 v Lipsku ve stánku f. Sollfrank. Vídám je na všech velkých německých výstavách. Prodávají se různé barvy, různé velikosti, jednotlivě či v sériích.

29.12.2014 22:12
jaroslav69pokorny

XXX.XXX.228.8

kouták napsal(a):

Zdeňku, já mám sešity s chovnými záznamy od roku 1976, kdy jsem vstoupil do tehdy ČSCHDZ a začal vystavovat. Bylo mi 15 a svět mi ležel u nohou - čestná cena na Národní výstavě v Brně. Tehdy jsem si myslel, že si všechno pamatuju, takže mi na rok stačil jeden list, kde byli chovné páry, odchovy, výstavy, co jsem přivezl nového a co jsem dal pryč a kam. Pak jsem si začal dělat různé kartičky - rodokmeny sám a skončil jsem u těchto. Když to pak rozložíš na podlaze, tak hned vidíš, co je ještě volného a mně se líp kombinuje.

Přidejte reakci

Přidat smajlík