ja01

XXX.XXX.208.66
Zdravím, mám takový velmi praktický a velmi amatérský dotaz. U nás v rodině se řeší koupě koně, a chtěl bych se tu zeptat, jak velká plocha je třeba k tomu, aby měl kůň zajištěnou pastvu a seno pouze vlastní produkce (když pominu občas nějaký ten nákup ovsa a slámy, anžto pole není :D). Logicky i jako amatér chápu že záleží na velikosti koně, jeho využití, asi i na věku, ale zkuste mi sem dát nějaký ten průměr... :)
Snad tímhle laickým dotazem nikoho nepodráždím... a děkuji předem za odpovědi :).
Aner

XXX.XXX.49.86
Tohle vam nereknu... ale nezapomte, ze kone musi byt alespon 2! Zni mi to, ze pocitate s jednim... pokud ne, omlouvam se! Ale idne jako kamos staci maly ponik pro toho konika
Z jakého důvodu chcete koně kupovat, když o nich nic nevíte? Jak píše nade mnou, kůň je stádové zvíře, tudíž potřebuje společnost, opravdu není šťastná varianta kombinace jeden kůň a pán amatér, to smrdí škaredým průserem a odnese to zase a jen to zvíře. Jinak je to 1 ha na koně. Mít koně opravdu neznamená jednou za čas udělat "banální" nákup ovsa a slámy..
polárka.15
napsal(a):
Z jakého důvodu chcete koně kupovat, když o nich nic nevíte? Jak píše nade mnou, kůň je stádové zvíře, tudíž potřebuje společnost, opravdu není šťastná varianta kombinace jeden kůň a pán amatér, to smrdí škaredým průserem a odnese to zase a jen to zvíře. Jinak je to 1 ha na koně. Mít koně opravdu neznamená jednou za čas udělat "banální" nákup ovsa a slámy..
Souhlasím, akorát ten 1ha je málo, možná tak pastva, ale seno z toho neudělaj... Letos jestli byl u nás průměr 8 balíků z 1 ha? Spotřeba sena závisí na velikosti a krmitelnosti koně a možnosti pastvy, takže bych si typla minimálně 3 ha na koně...?
Nedávno za mnou přišla sousedka, co maj ňákou zvířecí drobotinu, že holka pořád otravuje s koněm a že na inzerátu je ponička s hříbětem, jestli jí poradim... Viděli koně akorát v televizi a holka byla 3x v kroužku :(
Řikám "nedělej to!"
ona "já čekala nějaký rady!"
já "dyť ti jí dávám!"
neuděláš nic...
ustulina
napsal(a):
Souhlasím, akorát ten 1ha je málo, možná tak pastva, ale seno z toho neudělaj... Letos jestli byl u nás průměr 8 balíků z 1 ha? Spotřeba sena závisí na velikosti a krmitelnosti koně a možnosti pastvy, takže bych si typla minimálně 3 ha na koně...?
Nedávno za mnou přišla sousedka, co maj ňákou zvířecí drobotinu, že holka pořád otravuje s koněm a že na inzerátu je ponička s hříbětem, jestli jí poradim... Viděli koně akorát v televizi a holka byla 3x v kroužku :(
Řikám "nedělej to!"
ona "já čekala nějaký rady!"
já "dyť ti jí dávám!"
neuděláš nic...
1 ha na koně, ne na seno
Accuracy

XXX.XXX.1.226
polárka.15
napsal(a):
1 ha na koně, ne na seno
No to jo, ale oni chtějí kupovat jen obilí a slámu. Takže seno plánují vlastní. Pak je třeba počítat velikost pozemku, která jednak uživí koně na pastvině, jednak vystačí na seno. A seno je třeba celoročně.
Nejvíc záleží na kvalitě pastviny a počasí. Ale ať je ta pastvina sebelepší a počasí sebepříznivější, nemyslím si, že 1 ha uživí koně většího než shetland jak v trávě, tak v seně.
Accuracy
napsal(a):
No to jo, ale oni chtějí kupovat jen obilí a slámu. Takže seno plánují vlastní. Pak je třeba počítat velikost pozemku, která jednak uživí koně na pastvině, jednak vystačí na seno. A seno je třeba celoročně.
Nejvíc záleží na kvalitě pastviny a počasí. Ale ať je ta pastvina sebelepší a počasí sebepříznivější, nemyslím si, že 1 ha uživí koně většího než shetland jak v trávě, tak v seně.
Já odpovídám na jeden dotaz - Zadání zadavatelky se skládá z více otázek a reaguji na jednu z nich, a to "jak velká plocha je třeba k tomu, aby měl kůň zajištěnou pastvu" k otázce sena je to dost specifická otázka a na to doopravdy konkrétněji odpovědět neumím, takže se k tomu nevyjadřuju.
Loolipoop

XXX.XXX.42.151
Kůň je stádové zvíře,2 jsou minimum,1 kůň by se na samotě trápil. Když budete pozorovat stádo, můžete si všimnout, že koně odpočívají /spí tak, že jeden "hlídá" a druhý spí. Je to jejich přirozená obrana proti predátorům. Často pak koně na samotce hubnou z nedostatku odpočinku a sami strádají. Je to pro ně zbytečný stres a dopadá to tak, že se projeví výchovné problémy a nežádoucí chování, které může přejít až na agresi a nebezpečné chování k lidem.
Poník pro mě taky není vhodným společníkem, buď 2 poníci spolu nebo 2 velcí koně spolu. Ideální počet jsou ale min.3 koně ve stádě... (když jednoho odvedete, tak ať tam jeden nezůstane sám - často tam ten jeden pak vyvádí a taky může začít dělat problémy při odvádění druhého koně, protože ví, že tam pak zůstane sám). Spousta lidí daruje, staré koně na dožití jako společníky, nebo je prodává za jateční ceny např. okolo 8tis.
Ano, někteří jedinci samotu zvládají, většinou jde ale o 1 koně ze 100. Znala jsem třeba hřebce samotáře, který byl sám zlatý a na cizí koně útočil. Pak se vykastroval a už dokonce může být s druhým kamarádem valachem, ale opravdu tohle je výjímka a zrovna hřebec patří do rukou opravdu zkušeným lidem a není pravidlem, že každý hřebec je takový! Jen dávám příklad jediného koně, kterého jsem za svých 8 let u koní potkala a který by tu samotu podle mě zvládl.
Co se týče pozemků, aby koně měli dostatek pastvy přes sezónu, potřebujete hektar na koně, pokud si vezmete ještě jednoho velkého koně jako společníka, tak min.2 hektary jen pro koně. Co se týče sena počítala bych další min.2 hektary.
Jinak Vám to řeknu upřímně, kůň do rukou laika /amatéra nepatří a to obzvlášť případě, že na něm chcete jezdit. Doporučuji pár let navštěvovat nějakou stáj a nebo si koně nejdříve ustájit jinde, abyste zjistili min. znalosti majitele jako jsou " základy veterinárního ošetření, nemocí, psychické pohody a managementu ustájení, ošetřování, krmení (pokud je jezdecky využíván, jen seno nestačí!), jak to chodí ve stádě - že někteří koně se spolu nesnesou, jaké vybavení kůň potřebuje, jak se odčervuje, jak často se musí upravovat kopyta, atd.
Kůň není domácí mazlíček, může to být nebezpečné zvíře v neznalých rukou, takže opravdu opatrně.
Jak píší výše, kůň potřebuje kamaráda, nemůže být sám pak strádá.
Co se týká výřivnosti plochy na jednoho koně, strašně závisí na oblasti a hustotě porostu... Naši dva ČT nezvládají vypásat, necelý 1,5 ha, na začátku léta jsme i část sekali na seno. Tak že s dobrým porostem ne v suché oblasti Vám může stačit i 1 ha na koně celkově (ale taky musí mít ta plocha dobrý management) jinde budete potřebovat alespoň dvojnásob.
Ale pokud nemáte s koňmi zkušenosti, nepořizujte žádného, v takových případech to pak nedopdá dobře
Odpovím na dotaz (neřeším, že kůň by neměl být sám).1 ha v pohodě uživí dva střední koně, co se týče pastvy, ale záleží na kvalitě porostu, kde se pastvina nachází a také na počasí, pokud je někde v chladnějším pásmu, tráva tak rychle asi neporoste. Soused má nad námi cca 1/2 ha, který suší, i v horších letech, kdy bylo méně sklizně, tak min.10 koulí sena udělal. Což pro jednoho koně stačí. Navíc já jsem třeba letos jenom z nedopasků nasušila seno, které dvěma koním vydrželo 14 dní(což mi vychází cca na dvě koule), máme 1 ha, seno jinak nedělám, nemám techniku a ručně se to při zaměstnání dělat nedá. Takže pro 1 koně by měly být dostačující 2ha jak na pastvu, tak na seno. Pro více koní mi pak vychází na seno + další hektar/kůň, na pastvu min. +0,5 ha/kůň.
ja01

XXX.XXX.208.66
Já jsem byl varován, ať se neptám ve víceméně ženských komunitách... :D
V první řadě děkuji těm, kteří napsali co a jak :) Vážím si toho a znovu děkuji za informace i váš čas.
A vy odpovíající k věci dál nečtěte, protože byste mě chtěly zaškrtit :D
Vy ostatní... zaprvé si nechci kupovat koně, nic takového jsem nepsal. To k "chce kupovat koně a nic neví". Zadruhé, proč se na nic neptáte? Takhle si stvoříte v hlavě nějaký obraz, přijmete ho jako realitu a na základě vaší hlavy začnete psát úplně mimo; rovnou soudíte a odsuzujete a trestáte, a to na základě vašich představ, fantazie. To je něco jako projev šíleného ega, ne? :)
Abyste tedy byli spokojené, i když vám do toho vůbec nic není: Mám bratrance, který má hospodářství, včetně koní, a já mu prostě nevěřil, když tvrdil, že dalšího koně by neuživil, i když by dalšího rád koupil. Říkal mi, že co kůň to od oka dva, dva a půl hektaru na pastvu a seno, a přišlo mi to hodně. Tak jsem se chtěl zeptat jak to s tím je i u jiného zdroje než je on.
Tak, poděkoval jsem nahoře, loučím se a prchám, vy bando střelená :).
ja01

XXX.XXX.208.66
sisi58
napsal(a):
Máte sice pravdu, ALE vy jste udělat totéž, za co zde přispívajícím lajete.
Pokud byste tedy napsal hned, že bratránkovi nevěříte, že na 2,5 ha uživí hebelku, byl byste ujištěn, že jo a Fertig.
Tak a teď to máte zpátky!
Neudělal! :D Já jsem se POUZE zeptal, kolik prostoru na pastvu a seno potřebuje jeden kůň. A že se v rodině řeší jeho koupě. Jasné a stručné!
Nicméně jo, jsem poučený pro příště. Dotaz psát neprůstřelně, jinak je riziko úrazu
ja01
napsal(a):
Neudělal! :D Já jsem se POUZE zeptal, kolik prostoru na pastvu a seno potřebuje jeden kůň. A že se v rodině řeší jeho koupě. Jasné a stručné!
Nicméně jo, jsem poučený pro příště. Dotaz psát neprůstřelně, jinak je riziko úrazu
Tak je internetová diskuze a těžko vědět, kvůli čemu se druhý ptá;-)
Hlavně často se tu dotazují lidé, kteří skutečně osobně uvažují o koupi, nebo koně koupili a nemají žádné znalosti o koních a pak to bohužel odnáší kůň... A pak je tu další skupina, holčičky co se nudí o prázdninách a jen zneužívají ochoty lidí poradit, či napsat vlastní zkušenost, bohužel. Proto ty poněkud ostřejší reakce
Tak že není nad to, napsat dotaz tak, aby bylo vše co nejvíc jasné;-).
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Není to sranda pro chlapa tady někdy. Občas musí můj nick na "dovolenou", ale někteří jsou tu fajn a ti by mi chyběli.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ja01: Přispěvatelé znalí místního prostředí se většinou na doplňující otázky neptají, protože na ně většinou od nezaregistrovaných dotazujících se nedostanou odpověď. Praxe je: přijde někdo, na něco se zeptá a ikdyž se někteří, kteří by rádi pomohli, ptají na doplňující otázky, nikdo už jim neodpoví. Jste světlá výjimka. A hodně mile jste mě pobavil Vaší reakcí "nad věcí" chlapská energie tu vážně hodně chybí. Ale rozumím...kdo by tu do té slepičárny chodil... (meifi... co bysme si tu bez té exotiky, kterou představuješ, počaly... )
Apropo k otázce: stotožňovala bych se s názorem, že dobře úživná plocha by mohla na 1,5ha uživit koně jak pastevně tak i seno (při hypotetických výborných podmínkách), jinak bych také počítala raději 2 a více ha na koně na pastvu + seno na mimopastevní sezonu. Prodat přebívajících pár kotoučů se dá vždycky, ale v únoru se chybějící seno dost špatně shání...
Tak nějak mám pocit, že se množí skupina přechytralých lidí, kteří vědí, kdo si může, nebo nemůže koupit koně (ostatně i jiné zvíře). Mám pro vás vzkaz :
Pokud není člověk deb..l, v klidu to jde. Také jsem to poslouchal...za velkého koňáka se nepovažuju, co nevím, na to se zeptám (více lidí) a pak se stejně rozhodnu sám. Učím se o koní a je to všechno v pohodě. Přímo nesnáším tu bohorovnost. Asi jste se se všichni narodili už s koněm pod sebou Prostě používám hlavu...a vše proběhlo tak, že mi přivezli na dvůr koně, řekli "pane to je kůň"..."koni to je pán", já zaplatil a odjeli
... a teď do mně
kuba_74
napsal(a):
Tak nějak mám pocit, že se množí skupina přechytralých lidí, kteří vědí, kdo si může, nebo nemůže koupit koně (ostatně i jiné zvíře). Mám pro vás vzkaz :
Pokud není člověk deb..l, v klidu to jde. Také jsem to poslouchal...za velkého koňáka se nepovažuju, co nevím, na to se zeptám (více lidí) a pak se stejně rozhodnu sám. Učím se o koní a je to všechno v pohodě. Přímo nesnáším tu bohorovnost. Asi jste se se všichni narodili už s koněm pod sebou Prostě používám hlavu...a vše proběhlo tak, že mi přivezli na dvůr koně, řekli "pane to je kůň"..."koni to je pán", já zaplatil a odjeli
... a teď do mně
Achjo, kdybyste nechal těch provokací "a teď do mně" tak by bylo fajn... jediný a zásadní problém moderních lidí je ten, že nejsou soudní, ani u sebe, ani u zvířat a pak vše dopadá tak, jak dopadá..
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
kuba_74
napsal(a):
... a teď do mně
Stejně si to každý udělá po svém..Zde možná najde inspiraci a pak se rozhodne třeba se svým vetem, kovářem, sedlářem.Kůň je živý, není to procesor který funguje přesně podle nějaké instrukční sady.Pokud opravdu používáte hlavu jak píšete tak se kůň může mít daleko lépe než u zkušeného člověka.Znám veterináře u kterého není pochyb, že psům rozumí, ale je to "debil" a psa bych mu nesvěřil ani na minutu.Leda tak "do držky" málem dostal.
kuba_74
napsal(a):
... a teď do mně
Než můžete jezdit autem, musíte mít řidičák, že? Jinak nesmíte na silnici.Tak je to správné, bez výuky ježdění a pravidel, by jste mohl někoho zabít či zmrzačit. Auto rozbít, ale to to nebolí. Opravu a údržbu vám udělá odborník v servisu. Je to tak, že?
Tak mi vysvětlete, proč si kdejaký nichsmachr myslí, že s koněm je to jinak?
Nikdo se nenarodí jako jezdec! Když jezdit neumíte, můžete zmrzačit sebe, někoho okolo a navíc koně a toho to, na rozdíl od auta, bolí!
A, světe div se, kůň taky potřebuje údržbu a opravy. A taky je na to potřeba odborník, který OPRAVDU VÍ, CO DĚLÁ, nikoli, že si to jen myslí.
Jasně, ledacos se dá nastudovat, z knih, na netu apod. Ovšem v praxi to milý Kubo, může být úplně, ale úplně jinak. Koně jsou totiž živí a tudíž nemusí tak docela dělat to, co po nich chcete.A to je ta potíž. Je tu příliš mnoho proměnných, aby se ke koni mohl pustit absolutní amatér bez rizika.
Už rozumíte tomu, proč vás budou lidé od koní poučovat? Nedělají to proto, že si na vás chtějí honit ego, ale pro koně.
Vždycky se snažím přišedšímu člověku vše vysvětlit, pokud se ale nechce poučit, na koně ho nepustím. Když chce jezdit, ať si vezme třeba kolo. Koně prostě nedostane. Howgh.
kuba_74
napsal(a):
... a teď do mně
Netroufám si soudit přímo vás, protože vás neznám, ale zkušenosti mě naučily, že méně škody nadělá empatický laik s otevřenou myslí, ochotný se vzdělávat a vstřebávat nové poznatky než starý machr třicet let u koní, stižený provozní slepotou a lpící na svých dogmatech, přes která nejede vlak.
Velká část těch přechytralých lidí je přechytralá jenom na internetu, možná bychom se divili, vidět je a jejich koně naživo.
Milá Sisi,
příměr s autem a řidičákem neberu. Za ty dva měsíce autoškoly se toho mnoho nenaučíte. Pak už je to na každém, zda používá zdravý rozum a je schopem odhadnout své možnosti, učit se a zdokonalovat. Stejně to vidím s koňmi. Jediné v čem s Vámi souhlasím je, že kůň je živá bytost a proto je třeba myslet dvojnásob.
Mám kolem sebe pár lidí co s koňmi vyrostli, takže se mám s kým poradit. Zatím jsem neměl s ničím vážnější problém. Já se učím celkem rychle (obecně), řekněte, existuje nějaký mustr...nejdříve se na koně dívat, pak za měsíc přijít blíže, pak rok místovat, pak já nevím co ? Každý člověk je jiný, jak Vy víte jaký jsem ? Kdy si co mohu dovolit, co zvládnu ? Je to jen o zdravém rozumu...když budu blb můžu se učit dvacet let a blbem zůstanu stále stejným To je to, co mně vždycky nadzvedne. Nevíte jaké koně mám, v jakých podmínkách, co s nimi dělám, ale zato víte, že to dělám špatně
kuba_74
napsal(a):
Milá Sisi,
příměr s autem a řidičákem neberu. Za ty dva měsíce autoškoly se toho mnoho nenaučíte. Pak už je to na každém, zda používá zdravý rozum a je schopem odhadnout své možnosti, učit se a zdokonalovat. Stejně to vidím s koňmi. Jediné v čem s Vámi souhlasím je, že kůň je živá bytost a proto je třeba myslet dvojnásob.
Mám kolem sebe pár lidí co s koňmi vyrostli, takže se mám s kým poradit. Zatím jsem neměl s ničím vážnější problém. Já se učím celkem rychle (obecně), řekněte, existuje nějaký mustr...nejdříve se na koně dívat, pak za měsíc přijít blíže, pak rok místovat, pak já nevím co ? Každý člověk je jiný, jak Vy víte jaký jsem ? Kdy si co mohu dovolit, co zvládnu ? Je to jen o zdravém rozumu...když budu blb můžu se učit dvacet let a blbem zůstanu stále stejným To je to, co mně vždycky nadzvedne. Nevíte jaké koně mám, v jakých podmínkách, co s nimi dělám, ale zato víte, že to dělám špatně
Nepíšu, že vy s koňmi děláte špatně, nebo ano?
Napsala jsem ten příměr tak, aby tomu rozuměl i nekoňák.
Určitě jsou lidé, kteří mají lepší startovací podmínky pro držení koně a ježdění. Jiní jsou méně šikovní nebo namachrovaní nebo jen hloupí, neempatičtí, prostě se ke koním nehodí. Nebo jak to chcete nazvat.
Ale abych pravdu řekla, na lidech mi nezáleží, u mě jsou koně na prvním místě.
Neberte si to osobně, třeba patříte zrovna k těm, kteří budou mít s koněm krásný vztah a on se u vás bude mít fanfárově. Přeji to Vám i Vašemu koni.
YesBerry

XXX.XXX.238.150
Taky mám pocit, že to tady poněkud zahlcuje pár "vyvolených", kteří se pasovali do role nějakých arbitrů, kteří mají odpověď ale absolutně na všechno.. Pořídila jsem si nově koně, snažím se tady hledat co potřebuji, ale nemám chuť sem ani vkládat nějaký dotaz, přestože bych třeba potřebovala, protože bych se dověděla akorát tak jak jsem blbá a nezkušená a neznalá a nezodpovědná a a a a... Dost mě taky překvapuje, že někteří zdejší "poradci" mají své reakce téměř u všech dotazů! Což vůbec nechápu, znamená to přece každodenní procházení Ifauny a psaní a psaní.. Na to bych teda já, co chodím do práce a k tomu se starám o koníka a rodinku neměla absolutně čas.. No, moje babička - dej jí Pámbů klid - mi občas říkala: "Ty zas všechno víš, všadys byla a od všeho máš klůče..".. což si beru často k srdci a posílám to jako citát k zamyšlení :-D

YesBerry: Máte pravdu, že jsme tady někteří téměř každý den. Otázka je, jak si rozvrstvíme práci, jak jsme efektivní a celkově jak máme zařízený život. Nevidím důvod, proč by nemohl být kdokoli, byť velmi vytížený, každý večer pro relax usazený k iFauně a probírat se místními "problémy". Snad není potřeba si vypisovat, co všechno má každý z nás na starosti... a přesto přesevšechno se tu večer sejdeme... třeba dnes se mi na židli u iFauny sedí fakt blbě, protože mě bolí celé tělo, protože jsem celé dopoledne stříhala ovce a odpoledne kopala brambory, do toho zvládala domácnost, atakdáleatakdále... ale stejně tu zase jsem a k Vašemu neblahému zjištění reaguji do diskusí... njn, holt od toho jsou diskusní fóra
YesBerry

XXX.XXX.238.150
To máte pravdu - od toho jsou diskuzní fóra.. Jen jsem chtěla vyjádřit postesk nad tím, jak mi to tady někdy připadá - že jsou tady dva druhy diskutujících: Všeznalí profíci, kteří od pasu střílí anonymní rady, se kterýma jsou velmi rychle hotoví a Blboučcí amatéři, kteří se buď úplně ztrapní, naštvou nebo se ztratí v záplavě.. Bohužel z vlastní zkušenosti můžu říct, že jsem poznala několik takzvaných celoživotních koňáků, čili zkušených koňáků, ale když jsem viděla jak zacházejí s koňmi, co považují za normální a žádoucí, protáčely se mi panenky..a měli teda na všechno velmi přesvědčivou odpověď:-D tady je to o to jednodušší, že monitor snese všechno
Jinak vaše zásluhy a pracovitost nijak nesnižuji, je fakt, že časový management nebyl nikdy mou doménou, ale snažím se zlepšovat.:-D Ale taky je fakt, že večerní relax si představuju jinak než u netu..
Accuracy

XXX.XXX.1.226
kuba_74
napsal(a):
... a teď do mně
Já si dovolím ohradit se.
Já jsem dost často stála na straně zadavatelů, říkala jsem, že to a to není potvrzeno, to a to je jenom domněnka... Ve většině případů měli ostatní pravdu a zadavatel, pokud něco neřekl, vědomě zatloukal, protože sám věděl, že to není úplně košer.
Takže ano, v tomto případě to vypadá, že se sneslo hejno slepic na jednoho chudáka, ale v obecné rovině to prostě je tak, že zadavatel neví, nezná, nestará se, nezajímá se, ptá se na ježdění na nemocném koni, když sám váží metrák, chce chovat ovce na pětistech metrech čtverečních tak, aby mu vystačilo i na seno nebo se ptá, co má dělat, když mu už měsíc kulhá pes. V tom lepším případě to jsou děti, kterým rodiče koupili zvíře, aniž by o tom něco věděli.
Ano, je tu skupina přechytralých lidí, ani ne tak ohledně těch zvířat, ale prostě víme, co se tu většinou ptá za lidi. Už máme předsudky. Osobně se to snažím trochu krotit, proto jsem zrovna tomuto zadavateli nic neodpovídala, ale nedivím se, že ostatní se „chytili“.
YesBerry
napsal(a):
Taky mám pocit, že to tady poněkud zahlcuje pár "vyvolených", kteří se pasovali do role nějakých arbitrů, kteří mají odpověď ale absolutně na všechno.. Pořídila jsem si nově koně, snažím se tady hledat co potřebuji, ale nemám chuť sem ani vkládat nějaký dotaz, přestože bych třeba potřebovala, protože bych se dověděla akorát tak jak jsem blbá a nezkušená a neznalá a nezodpovědná a a a a... Dost mě taky překvapuje, že někteří zdejší "poradci" mají své reakce téměř u všech dotazů! Což vůbec nechápu, znamená to přece každodenní procházení Ifauny a psaní a psaní.. Na to bych teda já, co chodím do práce a k tomu se starám o koníka a rodinku neměla absolutně čas.. No, moje babička - dej jí Pámbů klid - mi občas říkala: "Ty zas všechno víš, všadys byla a od všeho máš klůče..".. což si beru často k srdci a posílám to jako citát k zamyšlení :-D
Mam tu zkušenost, že pokud se opravdu chci něco dozvědět, že to není zadarmo A to ani na netu.
Pokud položím vágní otázku, polovinu pravdy zamlčím, lehce mlžím, abych nebyla za zlouna či neumětela, dostane se mi odpovědí ve stejném duchu. Všeobecných popř. káravých.
To se ovšem může stát i v případě, že napíšu pravdu.
Ano, určitě na vás může někdo vyjet, není každý den posvícení, ale ve většině případů vám tu ostatní fakt chtějí poradit, z praxe a zadarmo!
Takže buď berte nebo nechte být.
btw Já, když chci něco vědět, tak si i nechám nadávat, i když občas skřípu zubama, ale odpovědi se mi dostane a to je hlavní! Když jde o blaho mých hebelek, musí hrdost stranou.
sisi58
napsal(a):
Mam tu zkušenost, že pokud se opravdu chci něco dozvědět, že to není zadarmo A to ani na netu.
Pokud položím vágní otázku, polovinu pravdy zamlčím, lehce mlžím, abych nebyla za zlouna či neumětela, dostane se mi odpovědí ve stejném duchu. Všeobecných popř. káravých.
To se ovšem může stát i v případě, že napíšu pravdu.
Ano, určitě na vás může někdo vyjet, není každý den posvícení, ale ve většině případů vám tu ostatní fakt chtějí poradit, z praxe a zadarmo!
Takže buď berte nebo nechte být.
btw Já, když chci něco vědět, tak si i nechám nadávat, i když občas skřípu zubama, ale odpovědi se mi dostane a to je hlavní! Když jde o blaho mých hebelek, musí hrdost stranou.
Rady na internetové diskuzi mají jednu zásadní vadu a sice, že jsou bez záruky. Ano, ve většině případů tu ostatní chtějí poradit, ale přiznejme si, že ty rady ne vždy jsou dobré, někdy jsou dokonce i nebezpečné a to i přesto, že jsou z praxe. Dokonce bych řekla, že opravdu dobrých rad je tu poskrovnu a ten, kdo se v problému neorientuje vůbec nebo jen málo, má malou šanci je rozpoznat. Takže ano, z praxe a zadarmo - ale většinou zadarmo drahé.
Pokud se někdo, kdo nemá o věci šajnu, na ifauně zeptá, čím krmit koně, který hubne anebo co dělat s koněm, který odmítá zastavit, je to dost jistá cesta do pekla.
Terven
napsal(a):
Rady na internetové diskuzi mají jednu zásadní vadu a sice, že jsou bez záruky. Ano, ve většině případů tu ostatní chtějí poradit, ale přiznejme si, že ty rady ne vždy jsou dobré, někdy jsou dokonce i nebezpečné a to i přesto, že jsou z praxe. Dokonce bych řekla, že opravdu dobrých rad je tu poskrovnu a ten, kdo se v problému neorientuje vůbec nebo jen málo, má malou šanci je rozpoznat. Takže ano, z praxe a zadarmo - ale většinou zadarmo drahé.
Pokud se někdo, kdo nemá o věci šajnu, na ifauně zeptá, čím krmit koně, který hubne anebo co dělat s koněm, který odmítá zastavit, je to dost jistá cesta do pekla.
Ony veškeré rady bývají "bez záruky"
Pokud už vlastní koně ten, " kdo nemá o věci šajnu", dodatečně se může vyptávat na cokoli a kdekoli, stejně neujde metodě pokus omyl.
Nemůže rovnou rozpoznat nic.Natož sám vyhodnotit, je li to dobře.
Internet snese cokoli, takže za klávesnicí může slohově čtivé a chytlavé "zaručené rady" plodit klidně osoba, která se na živé koně dívá přes ohradník, třeba cestou do práce, případně pilně listuje Encyklopediemi a žhaví strýce Googla
Mě se nezdá, že by třeba na I fauně byly diskuze "odborně" horší, než na jakémkoli jiném serveru.Nebo různé blogy, to je taky smršť
Takže čtenáři nezbývá, než si zcela logicky, oddělit zrno od plev.
Ať je na Ifauně, Equichannelu, Equimarketu, či jiné virtuální poradně
koně
napsal(a):
Ony veškeré rady bývají "bez záruky"
Pokud už vlastní koně ten, " kdo nemá o věci šajnu", dodatečně se může vyptávat na cokoli a kdekoli, stejně neujde metodě pokus omyl.
Nemůže rovnou rozpoznat nic.Natož sám vyhodnotit, je li to dobře.
Internet snese cokoli, takže za klávesnicí může slohově čtivé a chytlavé "zaručené rady" plodit klidně osoba, která se na živé koně dívá přes ohradník, třeba cestou do práce, případně pilně listuje Encyklopediemi a žhaví strýce Googla
Mě se nezdá, že by třeba na I fauně byly diskuze "odborně" horší, než na jakémkoli jiném serveru.Nebo různé blogy, to je taky smršť
Takže čtenáři nezbývá, než si zcela logicky, oddělit zrno od plev.
Ať je na Ifauně, Equichannelu, Equimarketu, či jiné virtuální poradně
Je fakt, že pokud někomu není shůry dáno, je celkem jedno, jaké má k dispozici zdroje
Ani nespekuluju o úrovni diskuze na ifauně - myslím anonmní internetové diskuze obecně - je třeba je brát jako to, co opravdu jsou. Nemít je jako jediný zdroj informací a být si vědom, že kdokoli sem může napsat cokoli. Nepřejímat nekriticky názor, protože je pěkně napsaný a je to zrovna to, co chci slyšet.
Pro mě je internetová diskuze fajn jako zdroj různých názorů, inspirace, nasměrování, tipů na co se zaměřit a o čem si zjistit něco víc. A výměna zkušenstí - nic víc a nic míň.
Bohužel, pravděpodobně některé mladé majitelky čerpají jenom v diskuzích a berou rady jako dobré instantní hotovky - stačí zalít horkou vodou a aplikovat na koně.
Je pravda, že je tu pár přispívajících, kteří umějí dát lepší radu než veterinář anebo většina trenérů, ale někdo, kdo netuší a přichází sem s dotazem, je nemusí odhalit anebo ty rady nebere, protože jsou moc složité a on hledá něco rychlého a zaručeného. Anebo nerozumí, taky možnost.
Jj, je třeba oddělovat zrno od plev, v podstatě souhlasím. Já jsem reagovala hlavně na výrok sisi, jak je fajn, že ty rady tady jsou z praxe a zadarmo- chtěla jsem tím říct, že až takové terno to být nemusí
"Jj, je třeba oddělovat zrno od plev, v podstatě souhlasím. Já jsem reagovala hlavně na výrok sisi, jak je fajn, že ty rady tady jsou z praxe a zadarmo- chtěla jsem tím říct, že až takové terno to být nemusí "
Tak to je trochu vytržené z kontextu.
Když potřebuji odpověď, zeptám se, a dostane se mi rady, z praxe a zadarmo. Ale jak jsem psala, už dávno nejsem začátečník, tudíž beru rady, které potřebuji. Balast odkládám. I kdyby mi tu radil sám Jan Zlatoústý.
Pokud si nejsem jistá, ověřím si to. To ovšem dělá většina normálních lidí. Internet nemusí být až tak věrohodnou studnicí moudrosti.
Odborné knihy, to je ovšem jiná věc. U těch je jasně vidět, o co jde.

Nojo, ale to se tu taky občas probírá... že pro laika, který (udělal tu chybu a holt) si koupil koně, aniž by o tom mnoho věděl, je mnohdy naprosto neprůhledné, co jsou použitelné a co nepoužitelné rady. Použije prostě to, co se mu zdá realizovatelné v jeho případě, možnostech, zkušenostech a to právě vůbec nemusí být ta správná cesta pro toho kterého jedince (ať už koně nebo i jeho člověka). A upřímně... mnohdy i poměrně zkušený koňák může narazit na charakter koně, s jakým ještě nepracoval a ověřené metody, které vždy fungovaly na všechny, tady ztroskotají. U něj je ale výhoda, že prostě vyzkouší něco jiného, co ho napadne, z dřívějších zkušeností. Laik nemá, co jiného zkusit, takže chudák loví dál (pokud už není zrakven od jemu nezvládnutelného zvířete)....
Blbý totiž je, že tady jsou některé nicky, které umějí svoje pravdy opravdu přesvědčivě představit a obhájit, takže se v tom převážně nezkušený vůbec nemůže moct vyznat... navíc na různé věci jsou různé náhledy, dle zkušností, komu co fungovalo, a tak jeden preferuje na agresivního koně "parelliho lopatu", zatímco jiný bude přemlouvat na kyblíček a třetí použije jako štít komunikativního koně, atp.... a v tom aby se čert vyznal, co myslíte, kolegové?...
Jednoduché, měl si koupit koně houpacího!
Koně jsou velcí, rychlí a ne moc chytří. Tedy z lidského hlediska, ze svého jsou pro život vybaveni dostatečně.
A pokud je někdo takový ignorant, že si koupí takového mazlíka bez "návodu na použití", dobře mu tak.
Nechť sklopí hlavu a jde sehnat zkušeného člověka ve svém okolí, neboť pokud radící koně nevidí, je vše jen hádáním z křišťálové koule.
Nejspíš se nad tím zamyslím a na dotazy typu: "Proč mě nemá rád, když já jeho ano, se nebudu pokoušet odpovídat."
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
Ano, jednoduché. Seberte lidem internet, nebudou mít hloupé otázky, a ti, co je to štve na ně nebudou muset odpovídat...
YesBerry

XXX.XXX.252.132
Tak toto je přesně to, o čem píšu - příspěvky typu: Já mám "stopadesátileté" zkušenosti s koňmi, čili já jediná je můžu chovat a kvalitně se o ně starat, kvalitně jezdit a vychovávat, ostatní si kupte koně houpacího.." Výborné - tohle je právě ta nadřazenost, kterou tady pozoruji..
YesBerry
napsal(a):
Tak toto je přesně to, o čem píšu - příspěvky typu: Já mám "stopadesátileté" zkušenosti s koňmi, čili já jediná je můžu chovat a kvalitně se o ně starat, kvalitně jezdit a vychovávat, ostatní si kupte koně houpacího.." Výborné - tohle je právě ta nadřazenost, kterou tady pozoruji..
Já myslím že to přeháníte, nikdo se tady nad nikoho nepovyšuje, ale jakožto zkušení koňáci rádi tak, aby nedošlo k neštěstí.
Ne všichni jsou taaaak talentovaní a inteligentní, že si koupí koně a vše se bez úhony naučí za pochodu. Realita je totiž jiná a opravdu se zde chodí ptát náctileté pipiny, které koně viděly jen v cirkuse a už si myslí, že jsou nejchytřejší na světě. V lepším případě ty pipinky chodily rok nebo dva do klubu, na koni se nějak udrží a už by chtěly koupit hříbě.
Nedivte se, že některé příspěvky mohou vyznít uštěpačně, sarkasticky nebo dokonce útočně, protože pak se tady objevují dotazy typu "Mám ho pár měsíců a tak ho milánkuju, ale von by mě sežral za živa, co s tím?"
A přitom zdejší tady jsou o tom počkat, chodit do klubu, nasbírat zkušenosti, pak možná pronájem a pak teprv vlastní kůň, protože kdyby tímhle prošly ty náctiletky (ale i dospělí), odpadli by ti, které to přestane bavit a zůstanou ti co se něco naučili a už něco o chovu ví.
Takže tady neosočujte pravidelné přispěvatele, někdo tady musí mít rozum, když už to nejsou tazatelé nebo spíš jejich rodiče.
YesBerry
napsal(a):
Vám se nelíbí ani tohle, ani když někdo poradí, ať se jdete poradit, ani když někdo napíše, co máte dělat!
Kůň a potažmo žádný živý tvor, nepatří do rukou člověka, který si nenastuduje, nevyzkouší a nezkoukne, co a jak dělat.
Když dodrbete chov laboratorních myší, stane se to, že vám utečou nebo chcípnou. Když neumíte zacházet s koněm a starat se o něj, můžete z normálního jezdeckého koně udělat trosku fyzickou a taky psychickou, což ve výsledku nespíš povede k tomu, že se s koněm nikdo nedomluví a v nejhorším někoho zmrzačí!
Ale vám se prostě zdá, že jsme na majitele, kteří vědí o koni jen nula nula prd, zlí a oškliví a že se nad ně vyvyšujeme, protože jim řekneme, že na to nemají ať si sakra něco nastudují!
Ano považuji se za nadřazenou každému začátečníkovi, který má koně doma i s cestou měsíc a jezdil zatím jen na koni, který má vrozený odpor k rychlému pohybu, a to na jízdárně a za vodícím koněm. A o chovu ví max, že kůň žere trávu popř. seno.
Samozřejmě nemůžu vědět všechno a ani to netvrdím a nikdo zkušený to tu netvrdí.
Ale určitě víme o koních víc, než ten zmíněný začátečník. A víc jak polovina dotazů zde v diskuzích potvrzuje, že si koně pořizují neználci a nezkušení!
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Jako u všeho to chce trochu pokory.O koních vím tak nějak základ péče a něco se dočtu tady o d těch zkušených.Vetrinu jsem nestudoval a ani by mě to nebavilo, tak spoléhám na našeho veta a ošetřovatelku.Přiznám klidně veřejně, že bez nich by to nešlo.Amatér nemá šanci poznat co koni je, nebo jak a čím krmit.Vztah s koněm jsem si vybudoval myslím lepší než máte většina z Vás a to myslím i ty zkušené.Sice je k ničemu nenutím jako k práci, ale komu chodí kůň na prochajdu na volno?Takže vztah nemá nic společného s "rozuměním" koním jako obor vědecký.Skvělý vztah si může vytvořit klidně i amatér bez hlubších vědomostí.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Jako u všeho to chce trochu pokory.O koních vím tak nějak základ péče a něco se dočtu tady o d těch zkušených.Vetrinu jsem nestudoval a ani by mě to nebavilo, tak spoléhám na našeho veta a ošetřovatelku.Přiznám klidně veřejně, že bez nich by to nešlo.Amatér nemá šanci poznat co koni je, nebo jak a čím krmit.Vztah s koněm jsem si vybudoval myslím lepší než máte většina z Vás a to myslím i ty zkušené.Sice je k ničemu nenutím jako k práci, ale komu chodí kůň na prochajdu na volno?Takže vztah nemá nic společného s "rozuměním" koním jako obor vědecký.Skvělý vztah si může vytvořit klidně i amatér bez hlubších vědomostí.
Ano, vztah si může vybudovat i člověk, který zná jen základy.
Ale potřebuje k tomu právě to zázemí u lidí, kteří obstarají koním vše ostatní.
Kůň může žít bez vztahu s člověkem, majíc jiné koně, ale těžko může žít bez krmení a bez péče.
A to je to, o čem tu ti zkušení neustále "melou dokola".
Máte štěstí, že můžete svěřené koníky rozmazlovat bez toho, že by bylo na vás, zajistit jim vše potřebné.
Krásný vztah s koněm, to je právě ta třešnička na dortu, kterou si majitelé a chovatelé koní sem tam slupnou.
gordonzola

XXX.XXX.162.234
Meifi - amater, ktery se u koni pohybuje treba jako ja uz 20let nabral tolik zkusenosti a vypozoroval tolik, ze uz vi co koni je nebo muze byt a jak postupovat a lecit, chce to ale sebevzdelavat se a pozorovat kone i lidi kolem
kdyz mam kone mam zodpovednost a nemuzu to hazet na lidi kolem, je hezke, ze sve kone rozmazlujete a nevychovavate a nechavate je zit si jak drivi v lese, ja na to mam jiny nazor, proste podle me tohle koni nestaci ale tak to je kazdeho vec co a jak se svymi konmi dela.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
YesBerry
napsal(a):
Jsem na Vaší straně, ale bohužel nezbývá, než buď se s tímto přístupem zde tak nějak smířit, nebo sem nechodit. Tenhle boj těžko vyhrajete.
Ad chození s koněm na volno. Kdysi jsem si to taky užívala a byla na to pyšná, že jdem do lesa na procházku se psema a koněm jen tak, ani vodítko jsem nepotřebovala. Dneska to vidím jako velkou hloupost a nezodpovědnost. Ale jak je zde napsáno, ať si každý dělá, co chce. tím, že se rozrostlo komerční ustájení, si může koníčka pořídit každej, a podle toho to vše vypadá. Ale s tím člověk taky těžko něco zmůže. Zbytek nemá cenu komentovat.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.226.145
Ono je to jedno..Nějak se s tím vlastněním koně musí poprat každý.Potřeboval jsem se o koně postarat rychle a tak jsem musel volit rychle.Až mi kobča zdrhne, tak se nebojte tady se to dozvíte jako skoro první.Víte že jsem sdílný velmi, né?
YesBerry

XXX.XXX.83.67
Já nepotřebuju nic vyhrát, jen jsem napsala svůj názor a to mi stačí. A dostala jsem přesně co jsem předpokládala. Mě tady nikdo nezná, napsala jsem jen, že jsem si nedávno pořídila koně, což je pravda, ale nikde jsem neuvedla jaké mám zkušenosti, jak dlouho se koním věnuju, kolik mám let a hned jsem tady upozorňovaná abych nezmrzačila koně nebo lidi, že nejsem veterinář, že nechci sprdnout ani poradit, přitom jsem se na nic neptala atd atd.. Vládnou tady předsudky jako blázen.. Absolutně nehájím pubošky, co si "pořídí mazlíka", ani se nepovyšuju nad zdejší velezkušené koňáky. Jen mi přijde, že se to tady bere hódně šmahem.. A znovu podotýkám, že jsem navštívila hodně stájí, znám také hodně majitelů koní a odmítám tvrzení, že čím déle se koňmi člověk zabývá, tím lepší péči a život mají. Znám několik absolutních zabedněnců, kteří mají různé koně roky a z mého pohledu je jejich péče a přístup katastrofa, ale oni si všechno obhájí a obkecají, jak je všechno správně a kůň v pohodicče, oni jsou přece zkušení a VĚDÍ.. Takže podle mě je prostě VŠECHNO O LIDECH..
YesBerry
napsal(a):
Já nepotřebuju nic vyhrát, jen jsem napsala svůj názor a to mi stačí. A dostala jsem přesně co jsem předpokládala. Mě tady nikdo nezná, napsala jsem jen, že jsem si nedávno pořídila koně, což je pravda, ale nikde jsem neuvedla jaké mám zkušenosti, jak dlouho se koním věnuju, kolik mám let a hned jsem tady upozorňovaná abych nezmrzačila koně nebo lidi, že nejsem veterinář, že nechci sprdnout ani poradit, přitom jsem se na nic neptala atd atd.. Vládnou tady předsudky jako blázen.. Absolutně nehájím pubošky, co si "pořídí mazlíka", ani se nepovyšuju nad zdejší velezkušené koňáky. Jen mi přijde, že se to tady bere hódně šmahem.. A znovu podotýkám, že jsem navštívila hodně stájí, znám také hodně majitelů koní a odmítám tvrzení, že čím déle se koňmi člověk zabývá, tím lepší péči a život mají. Znám několik absolutních zabedněnců, kteří mají různé koně roky a z mého pohledu je jejich péče a přístup katastrofa, ale oni si všechno obhájí a obkecají, jak je všechno správně a kůň v pohodicče, oni jsou přece zkušení a VĚDÍ.. Takže podle mě je prostě VŠECHNO O LIDECH..
Ale totéž vám tu přece ti, vámi kritizovaní lidé, píší.
Pokud byste sem chodila pravidelně zjistíte, že 9 z 10 dotazů je takových, že myslícímu člověku zůstává rozum stát!
Koupila jsem si koně, on mě neposlouchá...; koupila jsem si koně, nenechá se v ohradě chytit...;koupila jsem si koně, má nějaká divná kopyta..., ; koupila jsem si koně, špatně dýchá, co s tím... atd., atp.
Opakuje se to dnes a denně, co sem chodím. Proto se nedivte, že tu přispívajícím naskakuje kopřivka, když to čtou.
A co se týká starých a zabedněných koňáků, ano je to pravda, že s některými nehnete. Ale to je i u psů (nedávejte syrové maso, bude divoký! ), koček, proč by nemohla žrát, to co člověk, však to má ráda; ježci... přece ježci jedí jablka a mají rádi mléko.
To takto můžete probírat jednu skupinu lidí za druhou a všude bude něco.
Do "koní" občas chodí jeden přispívatel, a není starý, který třeba i s celou rodinkou nepožívá na ježdění žádné ochranné pomůcky. A myslím, že se mi ho ještě nepodařilo přesvědčit, že je to špatně. Asi tak.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
Proč jej potřebujete přesvědčit, že je to špatně? nejsou to Vaše děti, není to Vaše zdraví, ani koně, nejsou ani u Vás ve stáji, proč by Vás měl poslouchat? Má svou občanku, již několik let bych řekla, může si dělat, co chce. Mně jste napsala, že kdybyste pořád předpokládala, že nevstanete z postele. Ochranné pomůcky jsou přece taky hlavně proto, že předpokládáte a chráníte se, aby se něco nestalo, nebo se pletu?
Meifi mně je jedno, jestli Vám kobyla zdrhne, nebo ne. Já to vidím spíše ze strany přístupu k ostatním obyvatelům. ale věřím, že Vašemu okolí se to líbí a obdivuje vás. Ostatně poslední dobou tady dáváte dost na odiv, jaký máte s koněma úžasnej vztah, a že my ostatní ne a můžem jen závidět.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
YesBerry
napsal(a):
Tady nikdo nikoho nezná a nic o něm neví, nevím, kolik lidí se bylo navštívit osobně, ale většina se zná spíše jen z toho "krásnýho psaní". proto nikomu nečiní problém se do druhýho navézt. to asi k tomu vše.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Proč jej potřebujete přesvědčit, že je to špatně? nejsou to Vaše děti, není to Vaše zdraví, ani koně, nejsou ani u Vás ve stáji, proč by Vás měl poslouchat? Má svou občanku, již několik let bych řekla, může si dělat, co chce. Mně jste napsala, že kdybyste pořád předpokládala, že nevstanete z postele. Ochranné pomůcky jsou přece taky hlavně proto, že předpokládáte a chráníte se, aby se něco nestalo, nebo se pletu?
Meifi mně je jedno, jestli Vám kobyla zdrhne, nebo ne. Já to vidím spíše ze strany přístupu k ostatním obyvatelům. ale věřím, že Vašemu okolí se to líbí a obdivuje vás. Ostatně poslední dobou tady dáváte dost na odiv, jaký máte s koněma úžasnej vztah, a že my ostatní ne a můžem jen závidět.
Možná proto, že mi nezáleží jen na sobě? I když pokaždé narazím, zkouším příště znovu. Pokud by se lidé starali jen o sebe, bylo by na zemi velice ošklivo a troufám si tvrdit, že by se tu snad ani nedalo žít.

Sisi, a není to myšleno s tím "staráním se o druhého" pro lepší zítřky Světa spíš tak, že by měl být člověk k ostatním pozorný a když někdo něco potřebuje, tak že je prima, když mu můžu pomoci? A ne to, že se pletu ostatním do života nevyžádanými radami až nepříjemným navážením se? Tím mám teď na mysli např. konkrétně toho kolegu (místní ví), kterého jste tu zmínila..
Jinak myslím, že některé rady, co dáváte, jsou chytré a použitelné. Každopádně se neztotožňuji s většinou Vašich příspěvků a už vůbec ne formou. Ale o tom to tady není
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
Hhippie má pravdu . Vám by se Sisi líbilo, kdyby Vás za každej Váš pohyb u koní někdo "trestal", či vás stále poučoval o věcech, o kterých jste přesvědčená, že Vám takhle vyhovují? Myslím, že ne. V tomhle je to myslím, každého věc, to není o "nestarání se o druhé". Kdy by se Vás onen pán zeptal, jestli je lepší jezdit s helmou či nikoliv, pak mu svůj názor klíďo napište způsobem, jaký uznáte za vhodný. Jinak to je opravdu nevyžádaný navážení se. Zkuste si přečíst článek Freda Bednáře - Vychovali nás koně v prvním díle časopisu Western a Rodeo. Je to o dětech u koní, možná se pak budete divit ještě více a ještě více budete bojovat.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Hhippie má pravdu . Vám by se Sisi líbilo, kdyby Vás za každej Váš pohyb u koní někdo "trestal", či vás stále poučoval o věcech, o kterých jste přesvědčená, že Vám takhle vyhovují? Myslím, že ne. V tomhle je to myslím, každého věc, to není o "nestarání se o druhé". Kdy by se Vás onen pán zeptal, jestli je lepší jezdit s helmou či nikoliv, pak mu svůj názor klíďo napište způsobem, jaký uznáte za vhodný. Jinak to je opravdu nevyžádaný navážení se. Zkuste si přečíst článek Freda Bednáře - Vychovali nás koně v prvním díle časopisu Western a Rodeo. Je to o dětech u koní, možná se pak budete divit ještě více a ještě více budete bojovat.
Pánovi jsem slušně napsala, že hazarduje se zdravím svých dětí. Pokud by stál vedle mě, řekla bych mu to velmi nevybíravě. V diskuzi se krotím.
Nepoužívám sprostá slova, ale píši bez obezliček.
Čím si vás tak získal, že obhajujete jeho nesmyslné chování?Myslím, že si panáček dokáže své riskování obhájit sám.
Pokud se ta děcka zabijí, bude to neštěstí, ovšem mnohem a mnohem horší bude, jestli ochrnou. Kdo se bude o dítě starat, když si s prominutím ani zadek neutře?
To tu pak budeme číst, jakou má smůlu a jaké je to neštěstí, popř. budem sbírat víčka na vozíček?
Ten člověk může být zlatý svatý u mě skončil.
Vy si ho můžete klidně dál hájit a tvrdit, že nemám právo, se do něj navážet. Váš názor, na který máte právo, ovšem nechte mi právo na názor můj. Ano?
napsal(a):
Sisi, a není to myšleno s tím "staráním se o druhého" pro lepší zítřky Světa spíš tak, že by měl být člověk k ostatním pozorný a když někdo něco potřebuje, tak že je prima, když mu můžu pomoci? A ne to, že se pletu ostatním do života nevyžádanými radami až nepříjemným navážením se? Tím mám teď na mysli např. konkrétně toho kolegu (místní ví), kterého jste tu zmínila..
Jinak myslím, že některé rady, co dáváte, jsou chytré a použitelné. Každopádně se neztotožňuji s většinou Vašich příspěvků a už vůbec ne formou. Ale o tom to tady není
Jakpak se mohu plést do života někomu tím, že napíšu, že nesouhlasím, aby nezletilá dítka jezdila bez přilby a vesty?
Nejezdím k nim, nelezu jim na pozemek, nesepisuji petice, pána jsem neudala, pro zanedbání péče.
Napsala jsem svůj názor. Nemusíte souhlasit, ale i přesto mám právo ho napsat.
K radám zadavatelům.
Poradím dle svého nejlepšího vědomí a svědomí a nestojím u tazatele s pistolí u jeho hlavy, aby udělal co radím.
Jde mi spíše o to, abych majitelům koníků napsala, co se mi osvědčilo, na co si dát pozor, co ani nezkoušet a co je vysloveně škodlivé. Berte nebo nechte být.
Vše mám vyzkoušené na svých koních, které mám mimochodem dlouhé roky, takže mohu s čistým svědomím napsat, co funguje i dlouhodobě.
Pokud teoretizuji, dokládám z jakého zdroje čerpám. Co je z praxe, to jsou mé zkušenosti.
Že se vám nelíbí forma mých příspěvků, tak z toho mě fakt hlava nebolí. Prostě jak uvidíte sisi58, přeskočte to.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
sisi58
napsal(a):
Pánovi jsem slušně napsala, že hazarduje se zdravím svých dětí. Pokud by stál vedle mě, řekla bych mu to velmi nevybíravě. V diskuzi se krotím.
Nepoužívám sprostá slova, ale píši bez obezliček.
Čím si vás tak získal, že obhajujete jeho nesmyslné chování?Myslím, že si panáček dokáže své riskování obhájit sám.
Pokud se ta děcka zabijí, bude to neštěstí, ovšem mnohem a mnohem horší bude, jestli ochrnou. Kdo se bude o dítě starat, když si s prominutím ani zadek neutře?
To tu pak budeme číst, jakou má smůlu a jaké je to neštěstí, popř. budem sbírat víčka na vozíček?
Ten člověk může být zlatý svatý u mě skončil.
Vy si ho můžete klidně dál hájit a tvrdit, že nemám právo, se do něj navážet. Váš názor, na který máte právo, ovšem nechte mi právo na názor můj. Ano?
O pánovi, co si já pamatuju, jste napsala, že sem nemá dávat fotky své rodiny, jak ledabyle sedí na koni s cigárem v puse. Nepamatuji si přesně. Jestli jste někde jinde psala něco jiného to nevím, nečetla jsem. Já jej neobhajuji, já jen píšu, že se zbytečně staráte o věci, které nejsou Váš problém. Promiňte, ale když si já vylezu na svého koně tak, jak se mi zlíbí, nebo na něj takto posadím mé dítě, tak Vám do toho opravdu nic není, protože já Vás taky nekritizuji za to, co a jak s koněma děláte či ne. Děcka se můžou zabít i v sebelepším vybavení - Šumachr určitě neměl helmu za pár korun - prostě dá se eliminovat, ale ne úplně zabránit. Taky jsem měla helmu na hlavě 3x v životě, z toho jednou kvůli vystoupení - abych nešla špatným příkladem. A to jezdím od 11 let. Když lezu na svého koně, kterýho znám, já nepředpokládám, že se na něm zabiju, a nelezu na něj proto, abych z něj spadla a ublížila si. To pak nemusím jezdit vůbec. Když jdu do města, taky si nevezmu airbagový oblek, co kdyby mně náhodou srazilo auto. Takže toť také můj názor, a ano, stejně tak, jako ho můžete napsat Vy, já mohu také. Že se nám to navzájem nelíbí, to je ten problém toho, že si může napsat každej co chce, a reagovat také každej jak chce.
Víte, v práci jsme měli pána, který se furt oháněl tím, že psy už cvičí 30 let, že vyhrává závody a psy si na ně připravuje sám, a že má psy nejlepší (jeho dcera teď byla i na nějakým mistrovství čehosi kdesi) a mne shazoval, že nic neumím, že jsem se žádné soutěže neúčastnila, takže nemůžu radit ostatním a podobně. Když jsem viděla jeho výcvik a to, jak se k těm psům chová, a co po nich chce, nedala bych mu svého psa ani na procházku. Ono je podle mně relativní, co je pro ty zvířata dobrý a co ne. Každý to totiž vidí jinak.
YesBerry

XXX.XXX.116.94
Sisi58 Mě by ale zajímalo, proč je nutné ostatním "radit" a "vyjadřovat svůj názor" takto útočně? Já chápu, že vás z toho hlava nebolí, že je vám prostě všechno šumafuk, hlavně že vyjádříte svůj názor, ale možná by bylo efektivnější ubrat na vykřičnících a pohrdavém podtextu a měly by vaše cenné rady mnohem větší efekt.. Pro mě teda určitě:-D Když tedy potřebujete vehementně radit.. Ale přece se tady pořád nemusí vést za každou cenu konfrontace..
xx

XXX.XXX.61.2
Jj taky už mám dlouho pocit, že by se to mělo jmenovat "Sisi, Hippie a spol radí" a nikoliv diskuze
Holky neznám a nic proti nim nemám. Asi nemají jinou zábavu.
xx
napsal(a):
Jj taky už mám dlouho pocit, že by se to mělo jmenovat "Sisi, Hippie a spol radí" a nikoliv diskuze
Co je spatneho na tom ze tu nekdo pise denne? Jestli vam jejich prispevky vadi tak je nectete. Pokud tu nekdo radi pravidelne tak aspon vite jestli jsou jeho rady dobre a jestli se jimi ridit nebo ne. Taky se mi spousta diskutujicich nelibi ale kvuli tomu jim nebudu rikat aby si nasli neco lepsiho na praci. Kdyby tu kazdy psal jen jednou tydne tak se muze zalozit jen jedna diskuze protoze tu bude mrtvo.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
xx
napsal(a):
Já bych viděla zakopanýho psa v trochu něčem jiným, a ne v takto omezeném počtu "rádců", ale třeba zrovna tohle je pro ně zábava, myslím, že upírat někomu právo na to se vyjádřit není úplně to správné, i kdyby psali 10x denně.

xx
napsal(a):
Mno, nemám pocit, že se musím úplně ke všemu vyjadřovat. Pokud mám k tématu něco a mám pocit, že to může někomu něco přinést, tak to napíšu. Když jsou to věci, se kterými jsem se nesetkala, nebo si nejsem jistá použitelností sdělení, nevyjadřuji se.
To, že tu mají různí uživatelé různé množství zkušeností, je spíš jen dobře, protože kdyby se tu měl každý bát se vyjádřit, aby náhodou nebyl osočován, že tu píše moc často, tak by tu nepsal nikdo. Je taky dobré, že přispěvatelé, kteří sem chodí častěji (i třeba jen jako tiší čtenáři), postupem času prohlédnou jednotlivé stálejší pisálky a vědí, kdo dává rady použitelné a kdo sem chodí jen peskovat nebo vylévat se.

Xx: Jo, a... představte si, že přispívám ještě na Ovce-kozy! Prostě je mě všude plno.
xx
napsal(a):
Jednou je tu diskuze.Někdo se ptá a někdo se mu snaží poradit.
Někdo jen zpochybňuje a shazuje, jak dotazy, tak rady.Aniž by sám přispěl něčím konstruktivním a smysluplným.
Pod slovem diskuze si představuji, že tu každý může projevit svůj názor.Jenže anonymita tady dost rozvazuje jazyky, nebo tedy spíše žhaví klávesnice, bohužel
Postrádám tu něco jako toleranci.Základní lidskou slušnost.Ve vláknu se samozřejmě vyskytují různé rady, tipy a návody.I když se mi ten který zdá naprosto nesmyslný, nebudu sprostě a s mnoha pravopisnými chybami, napadat a zpochybňovat autora.Proč?
Nakliknu si své okénko, do něho pak přispěji svou radou.Snažím se třeba i zdůvodnit, proč, se mě osobně tento postup atd. osvědčil.Což ale automaticky neznamená, že někdo jiný nedocílil stejného úspěchu i jiným stylem.
Případně mohu použít i citaci, aby bylo jasné, k čemu se snažím poradit.
Tazatel pak může své založené vlákno v klidu pročítat a vybírat si to, co by tak asi mohl a byl schopen aplikovat na svého koně.
Váš pocit, že tu mají na rady monopol pořád stejní lidé, možná pramení z toho, že právě tyhle slušné a radící osoby svůj zavedený a stále stejný nick mají.A nestydí se ho použít Nemají potřebu být černobílým, zcela utajeným "xy" nebo "xx"
Aner

XXX.XXX.162.234
Zapomeňte na kupování koně a jděte raději nabírat zkušenosti do nějaké kvalitní jezdecké školy.Doporučuju Radonice u Prahy.
YesBerry

XXX.XXX.116.94
Jojo už jsem zjistila že máte na ifauně "velký rozsah", jelikož mám taky ovečky..:-D.
YesBerry

XXX.XXX.116.94
Ten příspěvek výše měl být pro hhippie..

Jj. Když obsáhnu dvě sekce z 24, tak to jsem hodně "všude".
Nedejbože abych poprosila o radu na králíkách!
Hele, milé YesBerry, pokud se mnou máte problém, prostě mě nečtěte. Není to zas tak složité. Zas až tak tady nevisím
Tschüss
YesBerry

XXX.XXX.116.94
Hhippie No já jsem to nemyslela nijak urážlivě, jestli to tak vyznělo, tak sorry.. Já když jsem tady, tak koukám většinou na koně a ovce, protože zrovna tahle zvířata mimo jiné mám.. S vámi žádný problém nemám, vždyť vás vůbec neznám, dala jsem svůj názor do této diskuze z jiného důvodu, který popisuju výše, což neberte osobně..
Nic proti ale zrovna sisi, hipi, otasek jsou ty ktere poradi k veci. Ze si nebere sisi servitky a rekne co si mysli, na plnou hubu" si u ni vlastne cenim. Vite kno je fajn resit to tak jako kulantne a osklive veci zaobalit aby nezneli osklive. To ovsem ztraci vyznam. Pokud bych nekdy potrebovala opravdu rada kdy bych byla v koncich zkusila bych se obratit nejdrive na tyhle tri. Maji zkusenost a praxi.

YesBerry: ok, tak tedy PEACE!

Veru, díky. Ne, že bych někdy nezabředla do nějaké debaty OT, ale právě mám pocit, že se snažím psát, aby to někomu k něčemu bylo... právě proto se třeba povětšinou nepřidávám ke komentářům inzerátů, atp., protože to, že někomu zdrbnu nesedící sedlo podle jedné fotky, která vůbec nebyla focena za účelem kontroly sedícího sedla, natožpak když vím, že se to majitel koně a sedla stejně nedozví, mi přijde opravdu úplně mimo každým písmenem a navíc zbytečné plýtvání energie a navíc honění si trika nad úplně zbytečnou záležitostí...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
Já si nechám ráda poradit, od někoho, kdo se netváří, že všude byl, všechno ví a od všeho má klíče. Mám ráda lidi s vlastním názorem a zkušeností, ale takové, kteří hned toho druhého neztrapní poznámkou, že to co zažil je úplná blbost, protože se mu to nikdy nestalo. Nebo mi nebude vnucovat názor, že jen on to dělá dobře a jinak se to nedělá, případně že tak jak to dělám já je na nic. Někdy se ta diskuze holt vyvine tímhle směrem, a pak je to davové šílenství. Třeba právě oblíbeně zmiňovaná Atlantida.
napsal(a):
Xx: Jo, a... představte si, že přispívám ještě na Ovce-kozy! Prostě je mě všude plno.
Hhippie, já tam k vám ovečkářům také chodím a čtu, dcera se mi zbláznila do pasení a drží se jí to už druhý rok, tak se psychicky připravuji a říkám si, že pohled na ovce pasoucí se mezi koňmi je přece tak pěkný...

dsj
napsal(a):
Hhippie, já tam k vám ovečkářům také chodím a čtu, dcera se mi zbláznila do pasení a drží se jí to už druhý rok, tak se psychicky připravuji a říkám si, že pohled na ovce pasoucí se mezi koňmi je přece tak pěkný...
To je zajímavá záliba! Předpokládám, že se psem..
Ovce a koně mohou dle mého dobře spolupracovat - používáme ovce na redukci plevelů v koňských výbězích, protože to naše nejsou tak úplně pastviny, ale zelené plochy, které by člověk, kdyby to myslel vážně, musel zorat a znovuzasít pastevní směsí. A tato spolupráce docela dobře funguje.
Horší to je pak v zimě. Ale každý má jiné podmínky. Pro mě je trochu obtížné nakrmit na menším prostoru jak koně, tak ovce, aby měli všichni svůj potřebný klid... ale dá se...
Největší úskalí je asi to, že se ovce pletou koním pod nohy při krmení a občas se stane, že se při přestrkováních na ovci šlápne nebo když kůň odhání zuby, přišly už dvě o část ocasu... ani si nemyslím, že úmyslně, ale prostě "ta ovce drží pohromadě míň než koňský parťák..."
YesBerry

XXX.XXX.252.132
Já pasu ovce velice ráda Vyženu je za barák na louku, lehnu si pod jabloň s knížkou a ovce žerou a žerou, dokud nevstanu a nezaženu je..:-D A nikdo mi nemůže přece říct že se flákám - pasu přece ovce! :-D Je to super, všem doporučuju, akorát si an to udělám čas asi tak třikrát do roka :-D..
napsal(a):
To je zajímavá záliba! Předpokládám, že se psem..
Ovce a koně mohou dle mého dobře spolupracovat - používáme ovce na redukci plevelů v koňských výbězích, protože to naše nejsou tak úplně pastviny, ale zelené plochy, které by člověk, kdyby to myslel vážně, musel zorat a znovuzasít pastevní směsí. A tato spolupráce docela dobře funguje.
Horší to je pak v zimě. Ale každý má jiné podmínky. Pro mě je trochu obtížné nakrmit na menším prostoru jak koně, tak ovce, aby měli všichni svůj potřebný klid... ale dá se...
Největší úskalí je asi to, že se ovce pletou koním pod nohy při krmení a občas se stane, že se při přestrkováních na ovci šlápne nebo když kůň odhání zuby, přišly už dvě o část ocasu... ani si nemyslím, že úmyslně, ale prostě "ta ovce drží pohromadě míň než koňský parťák..."
dcera pase se psem, skvělá zábava a moc hezké na dívání. Pes je do ovcí blázen, nejšťastnějsí je, když může obíhat stádo anebo když si může lehnout a dívat se na ovečky jak se pasou a občas nějakou vyčuhující postrčit zpátky do organizované formace
Koně za jednou řadou pásek jsem viděla jednou. Maj tak obrovské pastviny (jakože jít si pro koně je klidně i na víc jak půl hodiny), že nemaj důvod jít pryč. Navíc je to i veliké stádo. Jinak jsem nikdy koně za jednou řadou neviděla. Většinou vídám 2 nebo 3 řady.
A zvlášť taková miminka bych se bála nechat jen za jednou řadou. Ti tam bez dospělých budou vymýšlet samé lumpačiny...
adam77
napsal(a):
Lidé dobří, zítra mi přijde ohradník.Soused říká že stačí páska jen v jedné výšce.Ma pravdu?Koně tam budou jen dva a to velmi, velmi mladí 6 a 12 měsíců.A nikde jsem nenašel kolik metrů od sebe by měly být tyčky od sebe?Asi dotaz k naštvání pro ostřílené koňáky, ale musel jsem.
Tak zejména pro mlaďochy, bych dala určitě ve třech řadách. Minimálně do rohů to chce dřevěné kůly, díru vyvrtáte vrtákem odpovídající šíře, alespoň půl metru do zemně (míň, by nemusely držet) tyčky záleží taky na jak velkou plochu, ale já bych nedávala po větší vzdálenosti než 5 m, ale samotné mi ohrada jen z plastových tyček přijde nedostatečná, snadno se lámou...