Jak velká louka á jeden kůň, aby zůstala zelená

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

malioren

23.4.2016 08:38
malioren

XXX.XXX.224.32

Dobrý den,
mohu se zeptat, existuje nějaký odhad, kolik tisíc m2 potřebuje tak jeden průměrný kůň, aby pozemek, na kterém se pase, zůstal zelený? půlhektar? nebu méně, více? koně budou přikrmovaní, nonstop přístup k senu, ale stejně určitě budou dávat přednost pastvě...

Uživatel s deaktivovaným účtem

23.4.2016 10:50

Počítá se hektar / kůň na celosezonní pasení. Já pasu na menší výměře, výběhy střídám (předěluji), ale je to tím, že mám koně velmi snadno záživné, tedy potřebují být na málo úživné pastvě. Otázka pak je také kolik chcete investovat (času, peněz) do následné údržby. Pokud se spásá optimálně, tedy do výšky cca 7 cm a pak se koně někam přehodí, tráva se nestresuje a obrůstá - takovýt způsob je daleko šetrnější - kdežto když se spásá na drn, je třeba se o ní víc starat (dosévání, hnojení, atp.)..

malioren

23.4.2016 12:13
malioren

XXX.XXX.224.32

Mohu se ještě zeptat, když jim k tomu přidám seno, budou ho žrát, nebo ho nechají ladem a půjdou jen po trávě? Je možné tak "zmenšit" výměru na jednoho koně, aniž by se snížila kvalita louky?

malioren

23.4.2016 12:15
malioren

XXX.XXX.224.32

Chtěla bych, aby se ve výběhu měli možnost proběhnout, proto ho nechci dělat na mnoho malých. tím bych ale pak nemohla výběhy střídat, jak říkáte - mám jen půl hektaru na koně...

malioren

23.4.2016 12:15
malioren

XXX.XXX.224.32

Myslím půl hektaru pro každého, ale chci je samozřejmě ve skupině.

23.4.2016 12:56
mgtka

XXX.XXX.92.43

No vzhledem k tomu, že má být takové léto jako vloni vám asi půlhektar na kus nebude stačit. Pokud chcete přikrmovat senem zavírala bych na noc do zimního výběhu se senem jinak si myslím, že koně dají vždy přednost trávě.

23.4.2016 13:09

Těžko takhle předvídat, každý kůň je jiný - ale lze předpokládat, že se stane, co říkáte. Nejdřív koně vykoušou trávu na drn a pak se půjdou dožírat senem. Pak, až budou mít plná břicha sena, tak se vydají ještě dokousávat nově narostlé milimetry trávy...

23.4.2016 13:16
gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

Mám oba koníky na cca 08-0,9ha, vlastně 1,5koně a výběh vypadá velice dobře, žádné bahno, rozdupáno apod je jen kolem výběhu malé, která je v menším odděleném výběhu, nežli velká, která má možnost se volně pást a mám rozděleno na 4 části, z toho vždy jednu uzavřu na týden a postupně to v měsící prostřídávám, takže máme krásně vypaseno, čisto na anglii, nyní jsme rozpažily přepažení, kamarád traktorem zvláčel a znovu přepažit části plastovými kulíky a páskou a je klid.Dokrmuji celoročně senem, i když má trávy dostatek, senem nepohrdne, aby docpala ten svůj pupík.Denně se sbírají bobky, aby pastvina byla čistá a nemusíme odčervovat, neboť doktorka říkala, že z naší koprologie nechápe, že jsou holky absolutně čisté, nemají žádné parazity vnitřní a tak není třeba odčervovat a zbytečně zatěžovat tělo.Navíc i hektar se dá předělit tak, aby si kůň mohl v klidu naklusat, naše holky to berou občas cvalem, když je to chytne a to mají co dělat, aby to ubrzdily před páskou :-D a to je krásnej výběh ze hřiště bývalého.

23.4.2016 18:48

Jasně, ono je to určitě taky o základu té pastviny. Jeden pronajatý necelý ha - už pár let pracujeme na tom z toho udělat pěknou úživnou pastvinu. Takže pokud na popisované louce má zadavatelka pěknou trávu v celé ploše, určitě se s tím bude pracovat jinak, než když je půlka toho sice pěkná tráva, ale takový typ, kteoru koně nežerou třeba (tak to mám já - sice jedna z kobyl je pažravá, ale to by radši schcípla hlady, než šla žrát tenhle typ trávy - je nízká do 20 cm, jemná, ale zřejmě nemá dobrou chuť? ). Každopádně si nedovedu představit ha rozkouskovat na 4 ks - to musej být děsné nudle. Ha přecijen není moc velká plocha.. ale pokud to vyhovuje, tak není co řešit ;) Moji koně tedy ve výběhu málokdy dělají něco jiného, než leží, pochrupují, nebo se pasou (tím myslím, že moc neběhaj..).

17.5.2016 16:01
knoflik33

XXX.XXX.22.99

Ahoj. Mám teď koně na ustájení kde mají 15 hektarů a je jich tam 40. Jsou tam celoročně, pastvina se nestřídá. Mají teď asi 1 cm vysokou trávu.. Moc se mi to nelíbí, a přijde mi to moc...je to jen můj osobní názor? díky.

17.5.2016 20:21

knoflik33 napsal(a):
Ahoj. Mám teď koně na ustájení kde mají 15 hektarů a je jich tam 40. Jsou tam celoročně, pastvina se nestřídá. Mají teď asi 1 cm vysokou trávu.. Moc se mi to nelíbí, a přijde mi to moc...je to jen můj osobní názor? díky.

To snáď musimte vedieť vy, či mamte pocit, že kôň je hladný, alebo sa vám v ustajnení nepáči z iných dôvodov. Ked nie ste spokojná, nič vám nebráni v tom, aby ste ustajnenie zmenili.
Jediné, čo môžete urobiť je, dohodnúť sa s ustwjňovateľom na striedaní pastvín. Čo si ale pri 40 koňoch predstaviť veľmi neviem, ale po zime musie byť takéto výbehy v katastrofálnom stave.

pera 29

8.9.2016 15:30
pera 29

XXX.XXX.169.38

Dobry den, chtěla bych se zeptat mam za barákem hektar pozemku kde se pasou i ovečky a dostavuji tam box pro koníka, kterého si každým dnem přivezu.Tráva je tam pěkná a je jí tam až moc, ale čeho se bojím tak jsou ty jedovaté kytky.Sice koukám na internet a na obrázky ale u některých si nejsem jistá sice jich tam moc není ale... jak to máte vy?Děkuji.

8.9.2016 17:19
Krutak1FlE

XXX.XXX.72.252

pera 29 napsal(a):
Dobry den, chtěla bych se zeptat mam za barákem hektar pozemku kde se pasou i ovečky a dostavuji tam box pro koníka, kterého si každým dnem přivezu.Tráva je tam pěkná a je jí tam až moc, ale čeho se bojím tak jsou ty jedovaté kytky.Sice koukám na internet a na obrázky ale u některých si nejsem jistá sice jich tam moc není ale... jak to máte vy?Děkuji.

My máme na pastvině mraky pryskyřníku a holky ho vynechávají. Je vypaseno a zbyly bochánky se žlutými kvítky smajlík. Naštěstí, protože toho prevítu se nelze zbavit. A to jsme dvakrát stříkali. Vypadá to spíš, jako bychom pohnojili...
Jinak jsme raději před přivezením koní vykáceli duby a na kousku máme přesličku - tu vysekáváme a vyhazujeme. A vytrhávám třezalku. Té tam naštěstí rostlo jen pár rostlin.
Prý je nevhodný i bílý jetel. Ten nám žerou a nepozoruji žádný problém.
Ale ze začátku to byly nervy, hlavně ohledně toho pryskyřníku...

edwina

8.9.2016 17:54
edwina

XXX.XXX.40.41

Mám stejnou zkušenost, jedovaté rostliny (i léčivky) naši koně obcházejí. Semenáčky dubu na pastvině u lesa také nechali na pokoji, i když trávu okolo spásli. Jak to líčíte, louka 1 ha, na tom stádo ovcí + kůň, myslím, že trávy tam zbyde poskromnu, na rozdíl od malých lehkých oveček toho kůň v zimě, v období vegetačního klidu, hodně sešlape a udusá. Asi bych se tím moc netrápila. Uvidíte, co do jara přežije a kde tráva obrazí. Pokud tam zvířata budou trvale, není to jen zimní výběh, ale celoroční ustájení, bude to spíš z větší části hlína (případně bláto) a místo jedovatých rostlin budete řešit zpevnění povrchu. Koně jsou demoliční četa, ani krávy z pastviny neudělají takové rumiště. Je to tím, že jsou těžcí a hodně se hýbou a rozrývají drn. Chtělo by to při takovém počtu zvířat aspoň 2-3 ha, aby na nich zůstal travní porost.

hanulinka

8.9.2016 21:00
hanulinka

XXX.XXX.17.204

Zalezi take na lokalite, kvalite pudy, mnozstvi srazek A tom, jak se o pastvinu strate.
zda secete nedopasky, prihnojujete, nebo dle potreby vapnite, sbirate bobky, nebo je rozvlacite, zda jste na kopci, ze ktereho voda stece a rychleji vyfouka, nebo vyprahne, nebo v doliku, kde se spis drzi vlhkost a travicka roste i v horkych mescich.
take vhodne pastvinu po par letech obnovovat, pokud chete kvalitni porost.

9.9.2016 12:21
gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

malioren napsal(a):
Mohu se ještě zeptat, když jim k tomu přidám seno, budou ho žrát, nebo ho nechají ladem a půjdou jen po trávě? Je možné tak "zmenšit" výměru na jednoho koně, aniž by se snížila kvalita louky?

Moje kobyla byla vzteklá, když malá oddělená dostala seno a ona ne, byť je na pozemku, kde je hooodně zeleně.není na škodu přikrmovat senem.Zkusit hodit menší náruč, když to sežere, tak hodit třeba víc jednou denně k zelenýmu.

Přidejte reakci

Přidat smajlík