Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
4.11.2017 14:10
Žofi

XXX.XXX.80.55

Dobrý den,

mám nepěkný dotaz - jde prodat za symbolickou cenu koně po opětovném schvácení? Jedná se o sedmi letého nádherného,170cm vysokého a mohutného valacha. Koník se přes první schvácení dostal a byl plně jezdecký využívám, nyní ho majitel stáje pustil bohužel na silnou pastvu a koník se “překvapivě” schvátil v pátek znovu.

4.11.2017 14:13
Žofi

XXX.XXX.80.55

Zbytek textu se mi smazal, proto znovu - prosím kritické komentáře si ušetřete, budu moc ráda za slušnou odpověď na mou otázku a jak jsem již psala - asi jsou to nyní silné emoce a pan doktor je sice optimista, ale já fakt v tuto chvíli na to psychicky nemám.

4.11.2017 15:54
sisi58

XXX.XXX.191.1

Chtělo by to boty s ostrou špicí a toho pablba kopnout do perdele.
Ale jinak. Vše záleží na RTG postižených kopyt. To je směrodatné. Bez nich bude vše jen hádání z křišťálové koule.
Taky hodně záleží, jak rychle byl kůň ošetřen a jak kvalitně. A asi na milionu dalších věcí.
Koně si koupí buď hlupák, který neví, co to obnáší nebo člověk, který přesně ví, co to obnáší. Za mě je docela neprodejný.
Zdravých koní jsou mraky, proč si kupovat problémy a ještě za ně platit až navěky.

4.11.2017 16:16
gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

Žofi napsal(a):
Zbytek textu se mi smazal, proto znovu - prosím kritické komentáře si ušetřete, budu moc ráda za slušnou odpověď na mou otázku a jak jsem již psala - asi jsou to nyní silné emoce a pan doktor je sice optimista, ale já fakt v tuto chvíli na to psychicky nemám.

Ono opravdu hodně záleží, jak silné bylo to první přichvácení a jaké změny, by´t malé tam na rtg byly, jak rychle přišla pomoc a to samé i u tohoto druhého přichvácení.Mám kobylu, která byla přichvácená také dvakrát v rozpětí pěti let-jednou individum nějaký vyklopil u ohradníku kolec jablek a vloni mi jí chodil krmit zoofil rohlíky čertvými apod.Vet přijel, okamžitě pustil žilou a dle mne je to to nejrychlejší řešení a pomoc v dané situaci.Pomohl nám natolik, že nedošlo ani k rotaci kopytní kosti a kobyla normálně jezdí pod sedlem i 20km celodenní vyjížďky a to jí je letos 17 let.Opravdu bude nejlepší udělat rtg a podle toho se rozhodnout.Je věc každého člověka, zda si koupí zdravé, či nemocné zvíře, či zvíře s omezením, že nemůže být ježděno a bude sloužit jen jako sekačka na trávu, na procházky na ruce apod.Také záleží na charakteru a dalších věcech, ale to bychom tu napsali celou knihu smajlík Kůň, který je nejezditelný podle mne by se měl prodávat za max. jateční cenu.Ale pokud patříte k lidem, kteří chtějí daného koníka a víte, co vás bude čekat za starosti apod. proč si ho nekoupit.Takže ano, jde prodat za symbolickou cenu s tím, aby kupující věděl, do čeho jde a rozhodl se, zda toto je pro něj uspokojení.

4.11.2017 16:36
Žofi

XXX.XXX.80.55

Děkuji za reakce. Koník byl schvácený poprvé těžce, RTG ukázal rotaci obou předních kopytních kostí a rok jsme kolem něho lítali (management pro schvácené koně samozřejmostí) a jelikož je každé schvácení individuální byl dle RTG léčení a vyléčen naším špičkovým panem doktorem ve spolupráci s kvalitním kovářem a jelikož tím pádem vím co to obnáší, už prostě na to nemám psychicky (přišla jsem v té době i o mléko pro mou dceru tím stresem). V pondělí opět přijede pan doktor a bude pokračovat v léčbě (bere to fakt optimisticky, i když samozřejmě nadával na to puštění na pastvinu), ale já už to fakt nedám, i když i mě to zní strašně sobecky.

Uživatel s deaktivovaným účtem

4.11.2017 17:31

Žofi napsal(a):
Děkuji za reakce. Koník byl schvácený poprvé těžce, RTG ukázal rotaci obou předních kopytních kostí a rok jsme kolem něho lítali (management pro schvácené koně samozřejmostí) a jelikož je každé schvácení individuální byl dle RTG léčení a vyléčen naším špičkovým panem doktorem ve spolupráci s kvalitním kovářem a jelikož tím pádem vím co to obnáší, už prostě na to nemám psychicky (přišla jsem v té době i o mléko pro mou dceru tím stresem). V pondělí opět přijede pan doktor a bude pokračovat v léčbě (bere to fakt optimisticky, i když samozřejmě nadával na to puštění na pastvinu), ale já už to fakt nedám, i když i mě to zní strašně sobecky.

Musí to být srašný pocit marnosti, když po dlouhé a náročné léčbě to zhatí majitel stáje, který navíc o problémech koně ví smajlík Za symbolickou cenu ho s největší pravděpodobností koupí nějaká holčina "nemám peníze, ale chci koníčka na ježdění". Nebo někdo, kdo ho obratem prodá na jatka. Lidí s vědomostmi a financemi, kteří cíleně a z empatie kupují nemocné koně, a to s vědomím, že možná budou už jezdecky nevyužitelní, je naprosté minimum.

Pokud zvažujete o prodeji fakt jen z důvodu psychického vyhoření (a ne z důvodu financí, i když bych i to při ceně léčby chápala), zkusila bych nového majitele shánět nejprve ve stájích provozujících paddock paradise. Častý důvod majitelů stájí pro založení těchto ustájení je prevence tloušťky a schvácení vlastního koně. Bude tam asi procentuálně o něco více znalých lidí než v běžných stájích. A větší šance, že by se našel kupec. Nebo někdo šikovný, kdo umí správně strouhat schváceného koně a byl by ochotný za cenu ustájení a všeho okolo se o něho nějakou dobu starat.

Neregistrovaný uživatel

4.11.2017 18:31
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Tohle je vážně nezáviděníhodná situace.. Podle mě prodejem stejně špatně skončí.Jste si zcela jistá že to nedáte už? Žofi vzchopte se a bojujte.Války se vyhrávají po jednotlivých bitvách a nikoli najednou.smajlík Je skoro jasné jak dopadne prodejem..Třeba zmlaťte majitele a nebo mu zapalte barák, ale toho koně nedávejte.Máte dobrého veta a pokud i peníze tak jděte do toho ještě jednou.Pokud tedy není vaší prioritou jen ježdění..

4.11.2017 18:55
Žofi

XXX.XXX.80.55

Všem opravdu moc děkuji, velice si toho vážím. Ono roli hraje i to, že mám doma malé dítě, ale i po tom všem se cítím jako hrozný sobec. Ale doma jsem byla jako duch a mám strach sama ze sebe, že se to bude opakovat. Finance tomu samozřejmě nepřidají (myslím tedy výdaje). Momentálně jsem fakt “vyhořelá” a mrzí mě, šíleně moc, že to zase schytá má rodina a samozřejmě tentokrát asi můj kůň...

4.11.2017 18:59
Žofi

XXX.XXX.80.55

Toto je to mé trdlo (foto z dneška).

Neregistrovaný uživatel

4.11.2017 20:09
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.7.112

A co jak psali vyse zkusit zapatrat ve stajich s paddock paradise popripade domluvit se i s konskou zachytkou zdali by nepomohli pro shaneni noveho domova? Urco maji minimalne zkusenosti s perfektne sestavenymi smlouvami na adopci apod coz by se vam pri prodeji mohlo hodit (zajisteni aby kun nesel k holsisce ci na jatka atd).

4.11.2017 20:22
Žofi

XXX.XXX.80.55

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
A co jak psali vyse zkusit zapatrat ve stajich s paddock paradise popripade domluvit se i s konskou zachytkou zdali by nepomohli pro shaneni noveho domova? Urco maji minimalne zkusenosti s perfektne sestavenymi smlouvami na adopci apod coz by se vam pri prodeji mohlo hodit (zajisteni aby kun nesel k holsisce ci na jatka atd).

Určitě to zkusím a děkuji.

5.11.2017 06:55
dsj

XXX.XXX.207.141

Já jsem před několika lety byla v podobné situaci - měla jsem 10letou kobylu po schvácení a několika absesech. Kobča byla nemocná, skoro nemohla chodit a kromě toho byla i dost samorost - byla hodně temperamentní a plašan. Také jsem přemýšlela že bych jí někomu darovala, ale zájemců moc nebylo, a těch pár co se přijeli podívat vypadalo, že si nebudou vědět rady s nemocí, a po čase ani s kobylou, takže jsem si jí nakonec nechala.
Když začala být schopná chodit pod sedlem, tak jsem jí pronajala známé - začátečnici která kobylu měla ráda a stačilo jí kobču opečovávat a dvakrát týdně jí vytáhnout pod sedlo na kochačku kolem baráku.
Několikrát přemýšlela že zavolám veta a řeknu mu, že to chci skončit (nejhůř bylo když kobyla měla abscesy na dvou nohách najednou, doktor jí vydlabal do chodidla díru jak do pekla, nemohla jsem se na to jak jí to bolí dívat) a už jsem i držela telefon v ruce, ale nakonec jsem neměla odvahu jí říci, že je konec.

5.11.2017 08:52

Snažila bych se takového koně neprodat. Pokud byl v sedmi letech už 2x schvácený a minimálně jednou s rotací, je to velmi rizikový kůň i při dokonalém managementu, který vezme hodně sil od studia po praktikování a nyní po akutním schvácení ještě víc a taky hodně peněz.

Proč by to někdo, kdo v tuto chvíli nemá ke koni žádný vztah, investoval?Jedině někdo, kdo ho má rád. Předchozí majitel, chovatel...jinak viz příspěvky výše, zkusí to neznalý nebo anetický.

Jako společníka pro svého koně s IR nebo EMS si znalý problému vezme zdarma IR nebo EMS malého prakoníka, který schvácený nebyl.

Další zájemce by mohl být " holšiška ze rádobysportovního oddílu" nebo majitel agrojízdárny, v části takových míst je málo až žádná pastva, výběhy hliněné, koně spíš hubenější a pohybu pod sedlem až nadbytek, pokud by se podařilo vštípit novému majiteli pár rad ohledně jádra a jablek, mohlo by to fungovat. Jen bych asi svému koni takový život nepřála.

Takže bych ho na taková místa zkusila bezplatně pronajmout, po odeznění akutní fáze, a kontrolovala.Získala bych tím čas, děti rostou, finanční situaci mohu zkusit vylepšit...

Pokud bych zájemce nenašla a nedávala to finančně a časově, jela bych s koněm na jatka. Lidi a rodinu mám před pety. Ale dobře bych si to pamatovala a už si žádného koně nepořizovala, psa jen tehdy, kdybych měla předem jasno a souhlasila se sebou, že pokud se ocitne ve stavu na operaci za desítky tisíc, opět budu muset utrácet.
Všechni si člov3k dopředu nepředstaví a nepromyslí, neměl by ale chyby opakovat.

5.11.2017 11:22
Horsana

XXX.XXX.40.140

K predaju sa skôr nevyjadrím, chorého koňa by som určite neumiestňovala k cudzím ľuďom.
Inak financie - schvátený kôň nie je veľmi náročný na financie, skôr na starostlivosť, alebo presnejšie, na manažment a prečo by mal okolo takého koňa lietať cudzí človek, keď vy nevládzete ?

Ak je to chyba majiteľa stajne, dajte mu nálady preplatiť.
A je to naozaj laminitída a je naozaj z tej pastvy ?

Kôň stojí, leží/chodí ? Čo sa v jeho liečbe doteraz urobilo, kedy sa to vlastne stalo ?

5.11.2017 12:31
Žofi

XXX.XXX.80.55

Horsana napsal(a):
K predaju sa skôr nevyjadrím, chorého koňa by som určite neumiestňovala k cudzím ľuďom.
Inak financie - schvátený kôň nie je veľmi náročný na financie, skôr na starostlivosť, alebo presnejšie, na manažment a prečo by mal okolo takého koňa lietať cudzí človek, keď vy nevládzete ?

Ak je to chyba majiteľa stajne, dajte mu nálady preplatiť.
A je to naozaj laminitída a je naozaj z tej pastvy ?

Kôň stojí, leží/chodí ? Čo sa v jeho liečbe doteraz urobilo, kedy sa to vlastne stalo ?

Horsano, zájemce už mám a je na doporučení našeho pana doktora (vše s ním konzultoval a má vhodné podmínky), který mi ho dal před rokem dohromady. To že je náročný na finance vím, prošla jsem si tím a pokud člověk nemá finančně na tyto výdaje, nemůže snad proboha vlastnit ani koně (nemám jen tohoto). Laminitidu opravdu poznám a vet jí také potvrdil. Postupujeme v léčení stejně jako před rokem a půl a opravdu to má z pastvu.
Na majiteli stáje si bohužel nic nevezmu, ruší stáj, kde jsem s tímto koníkem byla cca sedm let a má dost svých problémů (tímto ho ale neomlouvám).
A ano, dávám ho pryč, protože to nezvládám a pokud, vážně pokud se bude mít u zájemce (panu doktorovi věřím), lépe než u mě, proč se chovat sobecky, držet ho stůj co dtůj (samozřejmě by tím trpěla má rodina)?
Uvidím jak vše dopadne, nyní sama neviem jestli ho pošlu opravdu pryč. Minuly mě už Kristovy roky a u koní jsem opravdu dlouho ale i tak je to pro mě těžké, jelikož tohoto jsem si vypiplala “na myšlenku”.
Víc se vyjadřovat nebudu, jen jsem se ptala a tím pádem zjišťovala možnosti a áno, volím možnost “pohodlnou” pro mě ale také hlavně pro mého koně.

5.11.2017 13:18
Horsana

XXX.XXX.40.140

Držím palce.

5.11.2017 13:37
Žofi

XXX.XXX.80.55

Horsana napsal(a):
Držím palce.

Děkuji.

Neregistrovaný uživatel

5.11.2017 20:02
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Vzhledem k tomu, že je to uzavřené, tak se na něco zeptám, jo? Myslíte že koni vadí změna majitele? Nemyslím takového co si na něm jede jednou za čtrnáct dní povozit zadek..Myslím třeba někoho kdo ho má doma a je tam vztah kdy kůň už ví co si skoro myslíte.

5.11.2017 20:10

Tak... sis odpověděl sám, ne? Potřebuješ potvrdit cizími to, co cítíš ve vlastním srdci?...zbytečné.

Každopádně za mě: pořád si trvám na tom, že koni daleko víc vadí změna jeho stádových partnerů (pokud spolu dobře vycházejí) než změna "jeho" člověka. Myslím, že málokdo má s koněm takový vztah, aby se mohl rovnat na úroveň zvířecích kamarádů..

Neregistrovaný uživatel

5.11.2017 20:33
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Hele víš že jsem ještě malinkej "koňáček", ne?. Teď vážně neprovokuju. smajlík

Neregistrovaný uživatel

6.11.2017 09:41
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20

Neumím si představit, že bych svého 20ti letého parťáka měla dát pryč, a ani jsem na to za celou dobu, co jsme byli spolu nepomyslela, protože jsem si ani nechtěla představit, co by to s ním udělalo. Ale u koně, co jsem ho měla, dva, tři roky mi to nepřišlo nějak dramatický, pokud šel do normálních podmínek. A to jsem s těma koněma denně. Párkrát jsem se sekla, dvakrát velmi řádně (koně šli vždy zpět ke mně), to člověk viděl, že ti koně v pohodě fakt nejsou. Mně přijde pro koně horší to, že si jej někdo koupí, a pak s ním lítá z ustájení do ustájení po celým kraji, ne-li republice, protože páníčkovi nevyhovuje to či ono. Kůň není zvyklej ani na něj, a když si najde kámoše ve stádě, tak jde zas do háje. Pravda, u boxáků by to asi tak hrozný nebylo.

PS: Jak malinkej? 150cm? nebo míň?

6.11.2017 10:36
sisi58

XXX.XXX.191.1

Hele víš že jsem ještě malinkej "koňáček", ne?. Teď vážně neprovokuju. smajlík

Kůň bud raději hladovět ve společnosti koní, než hodovat s člověkem. Je to tak nastavené.

Neregistrovaný uživatel

6.11.2017 12:37
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Neumím si představit, že bych svého 20ti letého parťáka měla dát pryč, a ani jsem na to za celou dobu, co jsme byli spolu nepomyslela, protože jsem si ani nechtěla představit, co by to s ním udělalo. Ale u koně, co jsem ho měla, dva, tři roky mi to nepřišlo nějak dramatický, pokud šel do normálních podmínek. A to jsem s těma koněma denně. Párkrát jsem se sekla, dvakrát velmi řádně (koně šli vždy zpět ke mně), to člověk viděl, že ti koně v pohodě fakt nejsou. Mně přijde pro koně horší to, že si jej někdo koupí, a pak s ním lítá z ustájení do ustájení po celým kraji, ne-li republice, protože páníčkovi nevyhovuje to či ono. Kůň není zvyklej ani na něj, a když si najde kámoše ve stádě, tak jde zas do háje. Pravda, u boxáků by to asi tak hrozný nebylo.

PS: Jak malinkej? 150cm? nebo míň?

Malinkej jako že je mi teprve jeden rok. A koňák je člověk co se motá kolem koní.Vlastně to nic neznamená co jsem zjistil.V podstatě každý co čuchnul ke koním si tak říká. smajlík

Neregistrovaný uživatel

6.11.2017 13:13
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20

Tak to je mladej, ne malej

Pro mně je "koňák" víte jaké slovo.

Neregistrovaný uživatel

6.11.2017 13:35
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

sisi58 napsal(a):
Kůň bud raději hladovět ve společnosti koní, než hodovat s člověkem. Je to tak nastavené.

To zase bych neřekl Zuzko..Když vodíme koně odpoledne do boxu a oni moc dobře vědí, že bude krmení, tak se na celé stádo většina koní pěkně "vykašle" a mažou do boxu klidně sami. Když se někdy stane že jsem tu sám, tak vodím po jednom a nic se neděje.Vždyť jsem ho odvedl od stáda, ne? Měl by být nervózní přece.Není a čumí z boxu až donesu kyblíček.smajlík

PS.: Samozřejmě, že tu máme tři koně kteří musí chodit vždy s nějakým dalším.Každý je jiný zkrátka.

6.11.2017 13:51
peggi16

XXX.XXX.41.2

To zase bych neřekl Zuzko..Když vodíme koně odpoledne do boxu a oni moc dobře vědí, že bude krmení, tak se na celé stádo většina koní pěkně "vykašle" a mažou do boxu klidně sami. Když se někdy stane že jsem tu sám, tak vodím po jednom a nic se neděje.Vždyť jsem ho odvedl od stáda, ne? Měl by být nervózní přece.Není a čumí z boxu až donesu kyblíček.smajlík

PS.: Samozřejmě, že tu máme tři koně kteří musí chodit vždy s nějakým dalším.Každý je jiný zkrátka.

Holt žrádlo je na prvním místě.

Neregistrovaný uživatel

6.11.2017 16:36
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20

Ano, žrádlo na prvním místě, to je pravda. když se daj nový balíky, "vedoucí" (já vím, že ve stádě hierarchie neexistuje) se může rozkrájet, protože prostě všechny jsou její, stádo nestádo, moje je všechno. Kráva taky ne aby pustila kolegyni, stoupne si celým tělem aby zabrala co nejvíce žlabu, moje. Prostě člověk se v tom nevyzná, co vlastně chtej

Pro Vás - teď nevím, jak Vás jmenovat, prostě Meifi je zažitý, tak pardon - Meifi - si koně naučte zalejzat do boxu samotný, to máte nejjednodušší Nachystat, hvízdnout, oni si sami zalezou kam maj, zaklapat, po nažrání všech zas odklapat a vyhnat ven. Rychlé a efektivní.

Neregistrovaný uživatel

6.11.2017 17:33
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Když to u nás nejde couďásku.Vodí se přes obec a kus po silnici.Notabene přes noc jsou box a abych pravdu řekl není ten box asi to pravé ořechové.Na tohle jsem malý pán tady.Zase co mi zde umožnili by mi těžko někde někdo dovolil.Jinak k tomu žrádlu máte naprostou pravdu.Tak čemu se divit.. Když by k Vám někdo přišel a chtěl Vám sežrat večeři.Jednou mu to umožníte a on bude chodit už pořád. Znám to moc dobře s těmi akcemi "s koněm ti pomůžu". Nejdřív jenom kování kdyby si mohl a pak jen kousek ustájení.Taky jsem vlastně někoho pustil ke žlabu, když se to tak vezme.

6.11.2017 20:10

Coudas: Hierarchie ve stádu neexistuje? Tak to je pro mě vážně novinka... a kdo to kdy vyzkoumal, tohleto, prosím?

6.11.2017 20:26
Terven

XXX.XXX.110.147

Řekla bych, že většina koní, nejedná-li se o problematické asociální kousky, nemívá problém s odvedením od stáda libovolně daleko a na libovolně dlouhou dobu.
Naopak už to bývá horší - zkuste odvést stádo od daného jedince. Jistě jsou koně, kteří to v pohodě zvládají, ale je to už trochu jiný level.
A ještě vyšší level je situace, kdy stádo v panice někam prchá a daný jedinec nemůže, protože je někde omezený s vámi.

Neregistrovaný uživatel

6.11.2017 20:42
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Coudas: Hierarchie ve stádu neexistuje? Tak to je pro mě vážně novinka... a kdo to kdy vyzkoumal, tohleto, prosím?

Fuj, Tys mi dala, ale našla jsem.
"Mimochodem k té vůdčí kobyle - to je jedna z velkých mystifikací, že u koní existuje něco jako lineární hierarchie, ve skutečnosti je mnoha etologickými studiemi prokázáno, že to tak není. Dominance/submisivita popisuje vždy vztah mezi dvěma konkrétními jedinci, který rozhoduje o tom, který z nich ovládá zdroje (a proto koně nikdy nebudou dominantní nebo submisivní vůči člověku - protože ty zdroje máme různé, mezidruhově).
Má vždy nějaký kontext a tak v různém kontextu může být různá, záleží vždy na tom, jakou daný jedinec klade váhu na který zdroj a v neposlední řadě na tom, jak jsou zdroje omezené.
To, co pozorujeme u koní v ohradách a považujeme to za hierarchii, funguje dost právě na tom, že jsou zavření v těch ohradách. V přírodě koně něco jako omezené zdroje prakticky neznají a konflikty mezi nimi téměř neexistují, odmyslíme-li si hřebčí boje o klisny. Úplně stejně by se pravděpodobně chovali naši koně, kdyby měli neomezené zdroje.
Hierarchii a pojmům jako "alfa", "vůdčí" a "dominantní" se podle mého názoru přikládá přehnaný důraz a domnívám se, že do výcviku tato terminologie nepatří vůbec." napsala Svatava

Kdo to vyzkoumal nevím, já jsem to za těch pár let zatím nevyzkoumala.

6.11.2017 21:11

Aha... no vidiš... tak díky za názor Svatavy

6.11.2017 21:18
Horsana

XXX.XXX.40.140

Ja zas boje o zdroje vidím každý deň a dominuje valach, jednoznačne, zdroje úplne ovláda a keby som mala povedzme iba jednu nádobu na napájanie, zbytok má smolu, často ich proste nepustí k vode, hoci sám nepije. Ovláda zdroje dokonale a je skutočne pri tomto dominantný, pri kŕmení a napájaní.

A predsa stádu velí kobyla - ona rozhoduje, kedy sa kone idú pásť a kedy si idú postáť pod stromy, kam ide ona, tam idú všetci, ona ich vodí, vyberá miesto na pasenie, stráži a tak nejak sa o všetkých stará.

Keď sa pasú, alebo oddychujú, sú všetci spolu, valach má jednu kobylu, ktorá môže žrať a piť s ním, keď ale on dovolí, dnes napríklad nemal svoj deň a odohnal aj spriaznenú kobylu.

Zdroje myslím jadro a vodu, keď delím seno, znovu idú všetci spolu v pokoji a mieri žrať.

6.11.2017 21:29
Terven

XXX.XXX.110.147

Horsana napsal(a):
Ja zas boje o zdroje vidím každý deň a dominuje valach, jednoznačne, zdroje úplne ovláda a keby som mala povedzme iba jednu nádobu na napájanie, zbytok má smolu, často ich proste nepustí k vode, hoci sám nepije. Ovláda zdroje dokonale a je skutočne pri tomto dominantný, pri kŕmení a napájaní.

A predsa stádu velí kobyla - ona rozhoduje, kedy sa kone idú pásť a kedy si idú postáť pod stromy, kam ide ona, tam idú všetci, ona ich vodí, vyberá miesto na pasenie, stráži a tak nejak sa o všetkých stará.

Keď sa pasú, alebo oddychujú, sú všetci spolu, valach má jednu kobylu, ktorá môže žrať a piť s ním, keď ale on dovolí, dnes napríklad nemal svoj deň a odohnal aj spriaznenú kobylu.

Zdroje myslím jadro a vodu, keď delím seno, znovu idú všetci spolu v pokoji a mieri žrať.

Ano, mám to vysledované podobně a přesně tak to říkal na semináři F. Šusta, jenže mluvil o vlčí smečce
Největší agresoři ve skupině, kteří vládnou silou a mají největší kontrolu nad zdroji, nebývají skuteční vůdci.
Skutečný vůdce - v tvém příkladu kobyla, v příkladu F. Šusty starší vlčice - nedisponují silou, někdy bývají i fyzicky slabší, přesto je skupina následuje a spoléhá na ně.

6.11.2017 21:36
helas

XXX.XXX.12.12

Jéééžiš.
Nebude to problém překladu?
Nebo jiného výkladu slova "hierarchie"?

Pokud vím, hierarchie existuje u každého savce, který žije ve skupinách (smečka, stádo, hejno).
Kdyby tomu tak nebylo, pokopou se - i v přírodě - u prvního napajedla, například.
Hierarchie, tedy uspořádání nadřazenosti a podřízenosti, nemusí mít mnoho společného s termíny jako je dominance či submisivita. Může mít, ale ne nutně.
Třeba: stádo vede zkušená (nejzkušenější) klisna, a ta nemusí být bůhvíjak dominantní. Dokonce ani o ten post nemusí bůhvíjak stát a tím méně usilovat. Stádo prostě VÍ, že ona je nejzkušenější, a proto ji poslouchá. A ona to ví taky - takže to prostě dělá. (A až bude stará nebo nemocná, její pozice se změní - octne se v pyramidě hierarchie úplně dole, až ji nakonec stádo vypudí - protože svou slabostí stádo ohrožuje.)

V malém výběhu se koně tešou, protože je prostě příliš malý a jim nezbývá, než si svůj osobní prostor nějak vydobýt. Tady už se přirozená potřeba stanovit hierarchii - a ustálit ji - může snadno míchat s následky stresu.

Fakt, že koně v dobrém prostředí a ve stálém stádu nemají téměř žádnou potřebu mít mezi sebou spory na krev neznamená, že si nestanovují hierarchii. Ovšem dělají to téměř neznatelně a velice tiše. I ve stálém stádu se pozice jedince může měnit s tím, jak dospívá, stárne... březí klisna a klisna s hříbětem je v jiné pozici, než kobyla bez mláděte. Roli hrají i povahové rysy, hlavně ty pro stádo užitečné. Protože stádo musí fungovat jako perfektně zorganizovaný celek, a to by bez vedení vážně nešlo.

Hierarchii lze pozorovat třeba teď i u havranů - není to zas savčí výsada. Všimněte se jejich hejn na polích. Takové hejno chodí po tom poli, zobe a živí se... a opodál jeden dva jedinci sedí na stromech - hladoví - a hlídají ty ostatní. VŽDYCKY nějakého hlídače najdete.

Moc se neví, jak to dělají - ale dělají. A nejsou jediní.
Ono stačí pozorně koukat...
Hierarchie existuje i mezi kočkami nebo rybičkami v akváriu. A má to velice racionální důvod: šetří to energii a je to bezpečnější.

A míchat do toho vztah koně:lidi, to je odvážné. Lidi využívají právě toho, že koně jsou poddajní. Kdyby nebyli, nevozili by nás. A poddajní by nebyli, kdyby neznali zákony hierarchie, ale každý z nich by byl natolik silnou individualitou, že mi s námi za minutu zametl, jakmile bychom žádali něco, co nezná, nebo čemu nerozumí.

6.11.2017 21:42
Horsana

XXX.XXX.40.140

Jj, kobyla starne, už pred nejakým časom, ešte keď v stádečku nebol veľký Zrz som si všimla, že už nepije prvá, ale púšťa sa napiť žriebätá, alebo Veľkého Bieleho, kým žltú nie.

Ale to je jedno, za Zrzom by sa nikto nikam nevydal a Zrz tiež vždy čaká na kobylu, nikdy sa nejde pásť sám, alebo s Lini, vždy čakajú až kým šéfka vydá povel. Vtedy idú za ňou v husom pochode, jeden za druhým až tam, kde ona zastane.

Inak kobyla čo sa týka zdrojov vždy podliehala nejakému valachovi, ktorý ale zas nikdy stádo nevodil.

Samozrejmé sú v rámci skupiny aj kamarátstva, kedy napríklad Zrz je vždy s Lini, ona sa dokáže takémuto dominátorovi votrieť do priazne a získať z toho výhody - má istotou, že pri tom zdroji sa jej ujde miestečko, tak som to odsledovala už s dvoma valachmi, ktorí tieto zdroje ovládali.

Čo sa ale týka bezpečia a istoty, Floriška musí byť, inak kobyla blázni, raz sa tak navoľno dopásla s huculmi preč a my sme si mysleli, že v pohode ostane so svojim "mužom", kobyla ale dostala amok, akonáhle jej Flora zmizla z dohľadu, už ju žiadny valach, ani tráva nezaujímali a jednoznačne dávala najavo, že bez šéfky sa necíti v bezpečí a musí ju vidieť, lebo ona testuje aj bubáky a celkovo sa proste stará o všetkých v skupine, ona je veľmi pokojná a ten pokoj prenáša aj na druhé kone, chvalabohu.

Proste, nie je to tak, že najväčší prudič je šéf a hierarchia naozaj nie je lineárna, tie vzťahy a väzby sú veľmi pestré a vždy v závislosti na niečom - potrava, favorizované zdroje, bezpečie, nebezpečenstvo atď. A vzťahy sa dokonca v čase menia.

6.11.2017 21:45
Horsana

XXX.XXX.40.140

Hela- ja viem z akého článku je ten text, je vytrhnutý z kontextu, samozrejme a účelom je zhodiť Svapu, lebo má na ňu coudas pifku, to je celé.

Tu je ten článok : http://www.equichannel.cz/nebojte-se-dominantnich-koni.

6.11.2017 21:52
Terven

XXX.XXX.110.147

helas napsal(a):
Jéééžiš.

Pokud vím, hierarchie existuje u každého savce, který žije ve skupinách (smečka, stádo, hejno).
Kdyby tomu tak nebylo, pokopou se - i v přírodě - u prvního napajedla, například.
Hierarchie, tedy uspořádání nadřazenosti a podřízenosti, nemusí mít mnoho společného s termíny jako je dominance či submisivita. Může mít, ale ne nutně.
Třeba: stádo vede zkušená (nejzkušenější) klisna, a ta nemusí být bůhvíjak dominantní. Dokonce ani o ten post nemusí bůhvíjak stát a tím méně usilovat. Stádo prostě VÍ, že ona je nejzkušenější, a proto ji poslouchá. A ona to ví taky - takže to prostě dělá. (A až bude stará nebo nemocná, její pozice se změní - octne se v pyramidě hierarchie úplně dole, až ji nakonec stádo vypudí - protože svou slabostí stádo ohrožuje.)

V malém výběhu se koně tešou, protože je prostě příliš malý a jim nezbývá, než si svůj osobní prostor nějak vydobýt. Tady už se přirozená potřeba stanovit hierarchii - a ustálit ji - může snadno míchat s následky stresu.

Fakt, že koně v dobrém prostředí a ve stálém stádu nemají téměř žádnou potřebu mít mezi sebou spory na krev neznamená, že si nestanovují hierarchii. Ovšem dělají to téměř neznatelně a velice tiše. I ve stálém stádu se pozice jedince může měnit s tím, jak dospívá, stárne... březí klisna a klisna s hříbětem je v jiné pozici, než kobyla bez mláděte. Roli hrají i povahové rysy, hlavně ty pro stádo užitečné. Protože stádo musí fungovat jako perfektně zorganizovaný celek, a to by bez vedení vážně nešlo.

Hierarchii lze pozorovat třeba teď i u havranů - není to zas savčí výsada. Všimněte se jejich hejn na polích. Takové hejno chodí po tom poli, zobe a živí se... a opodál jeden dva jedinci sedí na stromech - hladoví - a hlídají ty ostatní. VŽDYCKY nějakého hlídače najdete.

Hierarchie existuje i mezi kočkami nebo rybičkami v akváriu. A má to velice racionální důvod: šetří to energii a je to bezpečnější.

A míchat do toho vztah koně:lidi, to je odvážné. Lidi využívají právě toho, že koně jsou poddajní. Kdyby nebyli, nevozili by nás. A poddajní by nebyli, kdyby neznali zákony hierarchie, ale každý z nich by byl natolik silnou individualitou, že mi s námi za minutu zametl, jakmile bychom žádali něco, co nezná, nebo čemu nerozumí.

Klíííd smajlík
Ono tomu textu Sváti bylo asi jen špatně porozuměno...nepíše v něm, že neexistuje hierarchie, ale že neexistuje lineární hirarchie a to je rozdíl.
A pochopila jsem to spíš tak, že skutečná hierarchie, to pravé vůdcovství, bývá zdánlivě "neviditelné", takže dost pozorovatelů si chování koní vysětluje špatně. Kůň, který si silou a zubama zajistí nejlepší místo u balíku, nebývá vůdce.
Skutečný vůdce nepotřebuje ničeho dosahovat násilím.
Ano a souhlas - do vztahu kůň a člověk a do výchovy a výcviku bych hierarchii určitě nepletla

6.11.2017 21:54
helas

XXX.XXX.12.12

Horsana: jo, přesně.
Co jsem pozorovala, mám dojem, že valaši do určité míry přebírají roli hřebců - ochránců.
Jde jim to různě úspěšně, ale připadá mi, jako by kobyly doslova hledaly, potřebovaly najít, někoho s touhle rolí. A pak se na něj lepí.
Inu - v divokém stádu je hřebec důležitý; nejen pro reprodukci (zde se dá nahradit jiným, ale... kdo by se pořád trápil s opakovaným výběrem toho nej, když to není nutné?), ale právě pro tu ochranu. On je ten, kdo zažene jiné, slabší a tudíž otravující hřebce. On je ten, kdo musí umět ukopat tygra, vlka, lva.

Vytváření podskupin a dvojic je zas jinačí kapitola. Pozorovat, jak to vzniká, je strašně zajímavý. Jasně, je to potřeba pro komfortní chování (podrbu tě - podrbej mě).

Když přijde do stáda nová kobyla, první, co udělá, je, že si "narazí" valacha. Napřed zkusí toho hlavního. Pokud ji jiná kobyla zažene, ona svede jiného.
Až později hledá kámošku do dvojice (a i to může být valach, když to jinak nejde; holt podrbat na místech, kam si nedosáhnu, je velmi důležité). Ony ty kobyly jsou takové... víc introvertní v těchhle věcech; lidi mají sklon říkat, že jsou náladové. Houby. Má to dobrý důvod.

6.11.2017 22:02
helas

XXX.XXX.12.12

Jejda, holky, tak to mě vůbec nepadalo, že je tu nějaká podprahovka 8-)
Jen jsem se snažila uvést to podivné tvrzení na... ehm, pravou míru.

Samozřejmě, že není lineární. Je to pyramida, anavíc se mění a přelévá.

No... oni si to koně mezi sebou vyříkají snadno a sami, když k tomu dostanou prostor a klid.

A ten poznatek, že ten kdo tasí zuby a kopyta, se dostane ke žrádlu dřív - i když to takhle neplatí vždycky - je krásnou ukázkou povahy koní jako druhu. Jsou prostě úžasní a měli bychom se tohle od nich učit smajlík
(Nu, neříkám, že vždycky...).

6.11.2017 22:14
Horsana

XXX.XXX.40.140

No ja si pamätám, keď som prvý krát priviedla fľakatého ku koňom.
Garoník by sa aj hral. Potom sa prirútila Flora a vydala rozkaz "zastrašiť a zahnať" a z obyčajne kľudného, driemajúceho Garoníka sa stal žrebec, vrátane nevídaných chodov, hádzania krkov a takej škály zlých ksichtov, že som ho nespoznávala. Úplne iné zviera. Proste čo robila stará, robili všetci, ale extra si dával záležať práve Garoník, hoci by sa aj rád pohral, radšej cudzinca zaháňal v štýle žrebec ultra plus.

A teraz sú najväčší parťáci a fľakatý môže Flore vyžierať aj z vedra, čo mohol aj Garoník, žriebätám to proste dovolí- s nimi sa vždy delila o zdroje, to je zaujímavé, s dospelými koňmi ani omylom.

Garon a fľakatý si pri kŕmení vymieňajú vedrá - oni tiež nebojujú medzi sebou, len si ich proste navzájom kradnú, ale bez ksichtov, kopancov a tak, robia to hlava pri hlave.

Lini môže žrať pri Zrzovi a nová hucula sama, lebo tú pri kŕmení zaháňajú všetci a ona to chápe, nikam sa netlačí a čaká opodiaľ, vyhýba sa konfliktom, ale keď ju ide niekto odohnať, tak kope- bráni sa.

Ale v skutočnosti som nevidela nikdy, že by sa kopali tak, že by sa aj trafili, nedajbože zranili, aj keď sa hryzú, tak síce otvoria hubu ako vráta, ale tie zuby zacvaknú ešte pred tým, než sa dotknú srsti.

Dnes večer, už žrali seno a rozhostil sa tradičný kľud sa nová hucula niečoho šialene zľakla, netuším čoho, niečo možno bolo v lese, možno niekto kradol drevo a jej panický útek vyvolal panický útek všetkých, to bežali ako jeden muž a ako celok sa potom fŕkajúc vrátili späť k senu.

Rada ich sledujem.

6.11.2017 23:30
helas

XXX.XXX.12.12

Tak jasně smajlík Mrňata mají výsady. Chrání je celé stádo. Kor když je adoptuje některá s klisen smajlík
Ovšem jakmile dospějí, je to jiný kafe.

Mě zas zaujalo to - a nemám to vůbec nijak podložené - že se změní pozice ve stádě koni, který získal sebevědomí prostřednictvím lidí.

Konkrétně: Klisna, březí, nová. Stádo ji okamžitě přijalo a chránilo, respektovalo.
Tatáž klisna s hříbětem pod sebou - totéž.
A klisna po dostavu (a odvozu) hříběte klesla kamsi dolů, všichni ji odháněli za sebe, neměla kamaráda, nic.

I nastaly cca dva měsíce, kdy byla ve stádě, ale sama.
Pak se začal zjevovat "její člověk". Začalo se s ní trochu pracovat - vlastně tedy nastoupila do režimu, jaký měli ostatní koně v tom stádě. Čili i za ní začal pravidelně někdo chodit, starat se o ni. No, měla prostě toho svého člověka.

Ač se říká, že vztahy ve stádě nemají vůbec žádnou provazbu na to, jak se kůň chová jindy a jinde, tedy s lidmi, že to nesouvisí s jejich chováním pod sedlem atd. - myslím, že to není přesné.
Přijde mi, že kůň, který má svého člověka, získá větší sebevědomí - nebo co to je.
Prostě že tihle osamělí koně (chápete mě, žejo) mají najednou režim podobnej těm ostatním; s tím svým člověkem navíc zažívají svá ano-ne, hodneeej! - nejsou už jakejsi pária, ale maj to jako ostatní. A to nabyté sebevědomí dovedou ve stádě uplatnit.

6.11.2017 23:39

Clovek by se tim musel asi zabyvat hodne dlouho a jeste dyl jen sedet a pozorovat, aby porozumnel. Kazdopadne treba ja mam cerstve ponika, ktery mel zrejme nespravnym managementem od mladeho veku spatne zazitky s detmi a tedy cim mensi dite je, tim vic ho "nenavidi" a snadneji se na nej obori... Postupne zas ucim duveru, ze deti nemuseji nutne ublizovat... Tim chci rict, ze prestoze nekteri kone si "opatruji" sveho cloveka, tak nekteri zas naopak nevidi, ze lidske mlade je taky jenom mlade..

Neregistrovaný uživatel

7.11.2017 00:17
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Valášek je přesně ten příklad když kůň nemá svého člověka.Nevím jak to říct, ale koukal smutně. smajlík Prostě to podrbání a chválení, dobroty přijal tedy fakt kladně.On se ani nijak před tím neprojevoval.Prostě šel ráno do výběhu a večer domů.Vodit ho mohl kdo chtěl a žádný zájem neprojevoval.Zato teď je to trdlo zvědavý a sebevědomí.Když ho vedu kolem plotu kde mají psa, tak zastavit a musí si na psa dupnout.Dřív nevnímal a bylo mu to jedno To je teď pan důležitý od té doby co má aspoň mě.smajlík Čištění je zážitek s ním na půl hodiny a někdy i na hodinu.V hubě má hřbílko a mydlí tam všechno i mě.Přitom když ho čistila oška dřív, tak nic.Stál a žral v klidu.Asi mu chyběl ten jeho člověk.smajlík

7.11.2017 06:39

Valášek je přesně ten příklad když kůň nemá svého člověka.Nevím jak to říct, ale koukal smutně. smajlík Prostě to podrbání a chválení, dobroty přijal tedy fakt kladně.On se ani nijak před tím neprojevoval.Prostě šel ráno do výběhu a večer domů.Vodit ho mohl kdo chtěl a žádný zájem neprojevoval.Zato teď je to trdlo zvědavý a sebevědomí.Když ho vedu kolem plotu kde mají psa, tak zastavit a musí si na psa dupnout.Dřív nevnímal a bylo mu to jedno To je teď pan důležitý od té doby co má aspoň mě.smajlík Čištění je zážitek s ním na půl hodiny a někdy i na hodinu.V hubě má hřbílko a mydlí tam všechno i mě.Přitom když ho čistila oška dřív, tak nic.Stál a žral v klidu.Asi mu chyběl ten jeho člověk.smajlík

Začal znovu vnímat svět. Koně se často disociují, protože je to způsob, jak se vyrovnat s životem, jaký jsou nucení žít. A tím, že zjistil, že život může mít i velmi kladné stránky, které zastupujete vy, začal ožívat. Zjistil, že může být trochu sám sebou, čímž si zvedá sebedůvěru, má víc vjemů, začíná se probouzet. Někdo mu dává najevo, že je dostatečný takový jaký je a to mu zjevně dělá dobře smajlík.

Koňské vztahy jsou zajímavé. U nás též největší agresor není vůdce. Je tolerovaný z pozice síly. Ale všemi přijímaný kůň, je malý neubližný welš, kterého stará kobyla plně respektuje, malé poničky mu důvěřují, s hřebcem nemá konflikty, agresor ho toleruje a s mladým valachem, který neustále prudí, okusuje, testuje hranice každého koně, protože je na chvostu, k tomu welšík zalézá do boxu a společně spí.

Dělá mi radost, když v člověku koně vidí oporu, přijdou, když jsou nejistí, vědí co mohou čekat, vědí, že je nepodrazí přehnanými požadavky nebo nesmyslným drilem, líbí se mi, když jsou koně sebevědomí, sami sebou, ale přesto vůči člověku vnímaví a jemní.

7.11.2017 06:47
sisi58

XXX.XXX.191.1

Horsana napsal(a):

Souhlasím.
Ono je nejspíš problém v tom, že naše "stáda" nejsou "normální". V přírodě jsou kobyly a hřebci. V ohradách jsou kobyly a valaši. Ti to bohužel mají v hlavách nastaveno jinak, než hřebci a proto je vcelku běžný jev, že valach šikanuje kobylu.

Neregistrovaný uživatel

7.11.2017 07:25
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20

Samozřejmě, celou dobu nedělám nic jiného, než čekám, abych mohla shodit svapu, protože mám na ní pifku.

7.11.2017 09:12
rencamo

XXX.XXX.224.98

helas napsal(a):
Jéééžiš.

7.11.2017 09:19
rencamo

XXX.XXX.224.98

helas napsal(a):
Tak jasně smajlík Mrňata mají výsady. Chrání je celé stádo. Kor když je adoptuje některá s klisen smajlík
Ovšem jakmile dospějí, je to jiný kafe.

Mě zas zaujalo to - a nemám to vůbec nijak podložené - že se změní pozice ve stádě koni, který získal sebevědomí prostřednictvím lidí.

Konkrétně: Klisna, březí, nová. Stádo ji okamžitě přijalo a chránilo, respektovalo.
Tatáž klisna s hříbětem pod sebou - totéž.
A klisna po dostavu (a odvozu) hříběte klesla kamsi dolů, všichni ji odháněli za sebe, neměla kamaráda, nic.

I nastaly cca dva měsíce, kdy byla ve stádě, ale sama.
Pak se začal zjevovat "její člověk". Začalo se s ní trochu pracovat - vlastně tedy nastoupila do režimu, jaký měli ostatní koně v tom stádě. Čili i za ní začal pravidelně někdo chodit, starat se o ni. No, měla prostě toho svého člověka.

Ač se říká, že vztahy ve stádě nemají vůbec žádnou provazbu na to, jak se kůň chová jindy a jinde, tedy s lidmi, že to nesouvisí s jejich chováním pod sedlem atd. - myslím, že to není přesné.
Přijde mi, že kůň, který má svého člověka, získá větší sebevědomí - nebo co to je.
Prostě že tihle osamělí koně (chápete mě, žejo) mají najednou režim podobnej těm ostatním; s tím svým člověkem navíc zažívají svá ano-ne, hodneeej! - nejsou už jakejsi pária, ale maj to jako ostatní. A to nabyté sebevědomí dovedou ve stádě uplatnit.

Zajímavá myšlenka. Nikdy mě nenapadlo tímto způsobem přemýšlet.

Neregistrovaný uživatel

7.11.2017 12:55
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Se zase pobavíte bavit se se mnou na tohle téma. Nikde jsem třeba nikdy nečetl, aby někdo psal, že jeden kůň nikdy nebude honit druhého v kruhovce do zblbnutí.Chápete na co narážím? Ať to koně baví a nebo ne stejně to dělá skoro každý člověk.Nechte prosím stranou odborné debaty na téma nasvalení a podobně.

Neregistrovaný uživatel

7.11.2017 13:02
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20

V kruhovce se nehoní, ale v ohradě ano. A to je panečku výcvik. Obraty, vzpínání, vykopávání, zatočení, prudká změna směru, požadovaná hlava dopředu a dolů... krásné kino.

Neregistrovaný uživatel

7.11.2017 17:53
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

U nás je to rozstrkané do několika výběhů podle toho kdo s kým je snášenlivý a kdo zase ne. Teda vlastně si to myslím že to je podle toho.Čili se moc neperou, ale honí se pro zábavu.Občas jsou šarvátky ovšem to poznám na kobyle hned že byl "šrumec".Dokonce přesně vím jaké bylo skóre zápasu. Ani ne podle šrámů jako spíš podle chování když jí vedu domů.Kobyla i ošku dokáže ráno ukecat aby jí drbala na prdelce.Přitom nemá moc času, ale přesto jí kobča dokáže přesvědčit i k takovým výkonům. Je velice inteligentní potvůrka moje.

7.11.2017 19:15

Se zase pobavíte bavit se se mnou na tohle téma. Nikde jsem třeba nikdy nečetl, aby někdo psal, že jeden kůň nikdy nebude honit druhého v kruhovce do zblbnutí.Chápete na co narážím? Ať to koně baví a nebo ne stejně to dělá skoro každý člověk.Nechte prosím stranou odborné debaty na téma nasvalení a podobně.

Nechtěla jsem původně to video nahrávat, protože je velmi nekvalitní, ale k tomuto se hodí smajlík Je nahraný jen konec, takhle to probíhalo několik minut (než jsem si uvědomila, že držím v ruce foťák). Jinak valach nechává kobylu být, ale měl nějakej prudičskej týden, k více kobylám.

https://youtu.be/39EnqcUoJTI.

Neregistrovaný uživatel

7.11.2017 19:33
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Nechtěla jsem původně to video nahrávat, protože je velmi nekvalitní, ale k tomuto se hodí smajlík Je nahraný jen konec, takhle to probíhalo několik minut (než jsem si uvědomila, že držím v ruce foťák). Jinak valach nechává kobylu být, ale měl nějakej prudičskej týden, k více kobylám.

https://youtu.be/39EnqcUoJTI.

Přesně tohle je ono šutříku. Prudí je tím že je honí. Kobyly jsou z něj jistě velmi nadšené. A to je nehoní v kruhu průměru 12m metrů stále dokola.

7.11.2017 20:23
Horsana

XXX.XXX.40.140

Samozřejmě, celou dobu nedělám nic jiného, než čekám, abych mohla shodit svapu, protože mám na ní pifku.

Tak potom ste asi chceli zhodiť seba, to celkom vyšlo

Neregistrovaný uživatel

8.11.2017 10:47
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20

Horsana napsal(a):
Tak potom ste asi chceli zhodiť seba, to celkom vyšlo

Ano, ve shazování sebe jsem dost dobrá, tak to musím dát světu najevo. Velice se tímto všem omlouvám za mystifikaci a za svou hloupost, protože nepoznám rozdíl mezi hierarchií a lineární hierarchií.

8.11.2017 11:23
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Ano, ve shazování sebe jsem dost dobrá, tak to musím dát světu najevo. Velice se tímto všem omlouvám za mystifikaci a za svou hloupost, protože nepoznám rozdíl mezi hierarchií a lineární hierarchií.

Tak já nemám tušení, kdo svapa je a co je zač a nevyznám se ani ve vztazích mezi váženými diskutujícími, ale jsem ráda, že to tu zaznělo i za odkaz na equichannel.
Mně ten první odstavec od Vás (z přízpěvku 06.11.2017 16:36) nepřipadá nijak urážející, to se nad tím někdo pozastavil, Vy jste odpověděla a udělalo se z toho haló. Je to psaná diskuze, mohl někdo něco pochopit jinak, než bylo zamýšleno, nechala bych to být.

Neregistrovaný uživatel

8.11.2017 12:07
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20

Vychází to z této diskuze

https://www.ifauna.cz/kone/diskuse/detail/3282588/pamlskovani#a3285110

jen pro úplnost.

Neregistrovaný uživatel

8.11.2017 13:52
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Škoda že sem můžou psát jen majitelé koní.Moc rád bych si poslechl i ty koně co na to říkají. smajlík

Neregistrovaný uživatel

8.11.2017 15:09
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20

Škoda že sem můžou psát jen majitelé koní.Moc rád bych si poslechl i ty koně co na to říkají. smajlík

Na co?

Neregistrovaný uživatel

8.11.2017 15:18
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Na všechny ta naše názory rozdílné. smajlík Jestli je dekování příjemné a nebo ne.Co říkají na udidlo.Jestli chtějí raději umřít doma nebo u řezníka a tak prostě.Samozřejmě vím že to nejde, ale byla by to sranda kdyby to šlo, že jo? smajlík

Neregistrovaný uživatel

8.11.2017 17:03
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20

Tak ne tohle Vám názor nenapíšu, protože nechci.

Neregistrovaný uživatel

8.11.2017 19:49
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

To je v pohodě nic se neděje.Jsme si z toho tady udělali vážně FB, co? Jinak coudas jasně vím co jsem zase nakousl.Tohle a útulky jsou horké téma a ještě jezdectví provozované osobou se 120 a více Kg. To bývá taky výživné téma smajlík

Neregistrovaný uživatel

8.11.2017 20:19
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20

Jo, lajkování příspěvků tu jede, kam se FB hrabe Nejde o téma. Nemám ráda škatulkování. Ale včera jsem si četla asi 10 let starou diskuzi, kde jedna psala něco ve smyslu, že osazenstvo si nově příchozího moc chytrýho rychle usadí do svých kolejí. Asi na tom něco bude. A včera jsem si přečetla taky fajn názor, že jezdectví v ČR jde do kytek, přes veškeré snahy. To je taky zajímavé téma. Proč, když se všichni s koněma snaží dorozumět na co nejlepší vlně, spousta kurzů, výzkumy atd, tak jak to, že to nejde nahoru? Kdo ví, někdy jsou prostě věci mezi nebem a zemí...

8.11.2017 20:27
Terven

XXX.XXX.110.147

Jo, lajkování příspěvků tu jede, kam se FB hrabe Nejde o téma. Nemám ráda škatulkování. Ale včera jsem si četla asi 10 let starou diskuzi, kde jedna psala něco ve smyslu, že osazenstvo si nově příchozího moc chytrýho rychle usadí do svých kolejí. Asi na tom něco bude. A včera jsem si přečetla taky fajn názor, že jezdectví v ČR jde do kytek, přes veškeré snahy. To je taky zajímavé téma. Proč, když se všichni s koněma snaží dorozumět na co nejlepší vlně, spousta kurzů, výzkumy atd, tak jak to, že to nejde nahoru? Kdo ví, někdy jsou prostě věci mezi nebem a zemí...

Možná proto, že ti, co se snaží s koněma dorozumět na co nejlepší vlně, to dělají pro svou soukromou potřebu a volnočasový relax a těžko se dostanou do nějakých statistik stran jezdectví.

Neregistrovaný uživatel

8.11.2017 20:30
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20

Terven napsal(a):
Možná proto, že ti, co se snaží s koněma dorozumět na co nejlepší vlně, to dělají pro svou soukromou potřebu a volnočasový relax a těžko se dostanou do nějakých statistik stran jezdectví.

Já bych řekla na "viditelnou stránku jezdectví".

8.11.2017 20:50

Za mě: Jasně, že jezdectví jde do kytek.
Má to mnoho úrovní. Ty, co mě napadají na jedné straně:

- koně jsou levní a pořídit si je může každý
- tedy si koně často pořizují laici, kteří neví téměř nic - o zvířeti jako takovém, o jeho potřebách, ježdění a hlavně o chovu.
- tedy nemá ani kdo ty informace předávat
- tedy se vychovávají další generace nepoučených a tak se ta dezinformovanost prohlubuje
- laici a nechovatelé vytvářejí pro svou potěchu spoustu kříženců, množí cokoli s čímkoli a tím vzniká nadmnožství koní, navíc často nevyužitelných pro cokoli, protože jsou zatíženi nemocemi, atp.
- zachraňují se koně, co by dřív neměli šanci obstát - tím se zhoršuje kvalita koní. Preferuje se kvantita.

Pak je druhé ostří nůžek, které se takto hodně rozevírají - a to je profesionální sport, koně z dovozu, špičkové vybavení, vysoce kvalitní personální i věcné zázemí...

Ta "profesionální" sekce ale bohužel nedokáže vyrovnat do rozumného průměru ten obrovský příliv laiků a sluníčkářů do tohoto oboru...

Tak to vidím já. Ale co člověk, to názor. Určitě jsou tu mnozí, co to vidí úplně jinak...

Neregistrovaný uživatel

8.11.2017 21:02
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Byl jsem jen jednou jedinkrát na závodech parkur hobby nějaké.Teda já tam jel dávat pozor aby se něco nestalo princezně když její majitelka neměla rozum a ani peníze na případné ošetření, kdyby náhodou něco.Co myslíte že tam bylo za lidi? Myslíte že koukali na závodníky? Chodili se nažrat do stánku a napít.Podle mě jim bylo celkem většině putna, jestli šli na koně a nebo na fotbal.Mě s tím drbáním kobči na prdelce si ale všimli dost v hojném počtu. Kdyby ona to tak neprožívala kačenka, tak jsem vyvázl bez "pochvaly" na věži. Když mi říkali, že je to nevhodné na závodech, tak já jí ještě opatrně naznačil že začínám teprve s koňmi. Si musela říct potom asi "No chlape většina lidí začíná od hlavy".

Neregistrovaný uživatel

8.11.2017 21:31
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Za mě: Jasně, že jezdectví jde do kytek.
Má to mnoho úrovní. Ty, co mě napadají na jedné straně:

- koně jsou levní a pořídit si je může každý
- tedy si koně často pořizují laici, kteří neví téměř nic - o zvířeti jako takovém, o jeho potřebách, ježdění a hlavně o chovu.
- tedy nemá ani kdo ty informace předávat
- tedy se vychovávají další generace nepoučených a tak se ta dezinformovanost prohlubuje
- laici a nechovatelé vytvářejí pro svou potěchu spoustu kříženců, množí cokoli s čímkoli a tím vzniká nadmnožství koní, navíc často nevyužitelných pro cokoli, protože jsou zatíženi nemocemi, atp.
- zachraňují se koně, co by dřív neměli šanci obstát - tím se zhoršuje kvalita koní. Preferuje se kvantita.

Pak je druhé ostří nůžek, které se takto hodně rozevírají - a to je profesionální sport, koně z dovozu, špičkové vybavení, vysoce kvalitní personální i věcné zázemí...

Ta "profesionální" sekce ale bohužel nedokáže vyrovnat do rozumného průměru ten obrovský příliv laiků a sluníčkářů do tohoto oboru...

Tak to vidím já. Ale co člověk, to názor. Určitě jsou tu mnozí, co to vidí úplně jinak...

Naprostý souhlas..Kolik je tady na fauně chovatelů koní? Pokud vím tak Svatava Richtrová je chovatel a kdo další? ˇHorsana je veterinářka a tak aspoň tomu rozumí a kdo další?Ovšem připustit kobylu by tu chtělo jaksi více lidí, ne? Když je tu už překoňováno? Nabídka už převyšuje poptávku možná několikrát.Odborník kvalitu pozná, ale laik? Jéé koníček a jenom za dvacet tisíc..To by jsme mohli dcerušce koupit..Notabene je mě osobně těch koní hrozně líto jak končí.

8.11.2017 21:34

Když jsem byla nedávno vlastně na prvních svých HOBBY závodech, byla jsem naopak příjemně překvapená, že to má úroveň a žádné průšvihy tam nebyly vidět. Lidi na koních vypadali upraveně, koně taky, žádné disproporce člověk-kůň, žádné chodící žebřiňáky, lidi se ke koním chovali slušně, slušně i jezdili a zvládali i pravidla pohybu na oprácku. Víc netřeba. Ale to je určitě taky o místě, kde se to koná i o tom, kdo se tam momentálně sjede.
Všichni, kdo se kolem motali, byli převážně nějak propojení s účastníky, takže víceméně jen odbíhali trénovat na oprácko / fandit k závodištím a zase se motali kolem koní.

To spíš u ofiko závodů mám pocit, že se lidi míň věnují těm závodům jako takovým. Ale dá se to taky pochopit. Pokud to nejsou nějaké větší poháry, pak je to spíš brané jako "setkání přátel".
Mám to prostředí ráda.
Ale potěšilo mě, že hobby závody mají taky slušnou kvalitu, že se tam člověk nemusí bát vyjet třeba s mladým koněm pro nasbírání zkušeností..

Neregistrovaný uživatel

9.11.2017 10:04
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20

Naprostý souhlas..Kolik je tady na fauně chovatelů koní? Pokud vím tak Svatava Richtrová je chovatel a kdo další? ˇHorsana je veterinářka a tak aspoň tomu rozumí a kdo další?Ovšem připustit kobylu by tu chtělo jaksi více lidí, ne? Když je tu už překoňováno? Nabídka už převyšuje poptávku možná několikrát.Odborník kvalitu pozná, ale laik? Jéé koníček a jenom za dvacet tisíc..To by jsme mohli dcerušce koupit..Notabene je mě osobně těch koní hrozně líto jak končí.

Záleží na tom, co myslíte chovatelem. Jestli rozmnožovatelem koní (nemyšleno ve zlém), tak ti asi nemají chuť se zabývat stále dokola se opakujícími nesmysly tady na ifauně, mají svých starostí dost. Já sama znám 3, z toho jeden ani nemá internet. Že jsem "udělala" 3 hříbata ze mně chovatele fakt nedělá. Navíc na to nemám psychicky. No a pak jsou ti množitelé, kterejm je jednak jedno co kde a čím, a také kdo si jejich produkt koupí. Tihle toho osvícení taky moc neudělaj. A když nepomáhaj ani různý a jiný zákony... To že je někdo veterinář (absolutně nic proti Horsaně) z něho odborníka taky nedělá, zažila jsem pár, co jsem jim sama musela říkat, co mají udělat, nebo se koně báli, takže komediální výstup na světě. Kamarád veterinář byl osloven, aby se účastnil jako odborník "veterinární poradny" na internetu. Odmít, že mu to za to nestojí.

Jo, připustit koně chce spousta lidí, že tohle a támto, pak se strašně diví, že hříbě potřebuje tohle, matka potřebuje tohle, že je s tím taky potřeba občas něco dělat, jeeeežiši to je najednou peněz... A co jsem zažila já, tak to dělaly většinou holky bez peněz. Tak asi tak.

Hhippie - vcelku s Tvým výčtem souhlasím. Jen u profesionálního sportu bych to viděla trochu jinak, ale protože se v tom nevyznám, tak je to jen názor pozorovatele, ke všemu takového, který s tím nic neudělá, tak to radši ani nepozoruje. Co se hobby týká - souhlasila bych s tou úžasnou větou "čím větší "krasavec" tím hůř se na ten výkon kouká" ve smyslu čím více děvčata ladí do "růžových" a podobně, tím hůř se kouká na toho koně, jak ho to "baví". Já to mám bohužel všude po okolí, takže i tuhle oblast jsem vzdala. Respektive jsem "byla vzdána", jelikož jsem vyjádřila svůj názor na mistryni, za ní samozřejmě zástup obdivovatelů, za mnou jen ty koně na které samozřejmě nikdo nekouká, protože nezáleží, jaká "pohoda" na kolbišti vládne, ale na tom, jestli jsem první. Ale od toho jsou ty závody, ne? Aby člověk vyhrál. Já je taky brala spíše jako to setkání, jak nezávodících, tak závodících, pokecat, zasmát se. Ale tohle jsem pochopila, že je asi jen představa filmová, ne reálná.

A k ifauně - ne, nejsem odborník, nikdy nebudu, protože to stojí spoustu času, studia, a fokusu jen na ty koně, nic jinýho. Mám koně moc ráda, ale nejsou to jediné bytosti, na kterých mi záleží. Proto jsem pochopila, že k věcem ohledně chovu, výcviku a zdraví koně nemá cenu se vyjadřovat. Já vycházím jen z praxe, která je možná dlouhá (možná ne), ale na koně "chudá". Ráda si pokecám, poslechnu toho druhého, do doby, než začnu cítit že "jen tohle je jediná cesta". A že to tady z 90% tak dopadá.

9.11.2017 11:03
sisi58

XXX.XXX.191.1

Na fotce výsledky připouštění strakatým hřebcem .
Pouštěn na vše, co "má díru".Hříbata malá, větší, tenká širší, co si račte přát.Celkem jich bylo asi 10. Jsou bezprizorně od června do října na loukách. Bez dozoru, jakékoliv práce s nimi, bez korekcí, atd., atp.

Neregistrovaný uživatel

9.11.2017 11:25
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20

No a tomu se říká přirozený odchov

9.11.2017 17:47
sisi58

XXX.XXX.191.1

No a tomu se říká přirozený odchov

Přirozený jako od přírody?!

Neregistrovaný uživatel

9.11.2017 18:00
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20

sisi58 napsal(a):
Přirozený jako od přírody?!

Jo.

Neregistrovaný uživatel

9.11.2017 18:49
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

sisi58 napsal(a):
Na fotce výsledky připouštění strakatým hřebcem .
Pouštěn na vše, co "má díru".Hříbata malá, větší, tenká širší, co si račte přát.Celkem jich bylo asi 10. Jsou bezprizorně od června do října na loukách. Bez dozoru, jakékoliv práce s nimi, bez korekcí, atd., atp.

Největší sranda, že jim nic není a jsou zdraví.

Neregistrovaný uživatel

9.11.2017 19:12
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Záleží na tom, co myslíte chovatelem. Jestli rozmnožovatelem koní (nemyšleno ve zlém), tak ti asi nemají chuť se zabývat stále dokola se opakujícími nesmysly tady na ifauně, mají svých starostí dost. Já sama znám 3, z toho jeden ani nemá internet. Že jsem "udělala" 3 hříbata ze mně chovatele fakt nedělá. Navíc na to nemám psychicky. No a pak jsou ti množitelé, kterejm je jednak jedno co kde a čím, a také kdo si jejich produkt koupí. Tihle toho osvícení taky moc neudělaj. A když nepomáhaj ani různý a jiný zákony... To že je někdo veterinář (absolutně nic proti Horsaně) z něho odborníka taky nedělá, zažila jsem pár, co jsem jim sama musela říkat, co mají udělat, nebo se koně báli, takže komediální výstup na světě. Kamarád veterinář byl osloven, aby se účastnil jako odborník "veterinární poradny" na internetu. Odmít, že mu to za to nestojí.

Jo, připustit koně chce spousta lidí, že tohle a támto, pak se strašně diví, že hříbě potřebuje tohle, matka potřebuje tohle, že je s tím taky potřeba občas něco dělat, jeeeežiši to je najednou peněz... A co jsem zažila já, tak to dělaly většinou holky bez peněz. Tak asi tak.

Hhippie - vcelku s Tvým výčtem souhlasím. Jen u profesionálního sportu bych to viděla trochu jinak, ale protože se v tom nevyznám, tak je to jen názor pozorovatele, ke všemu takového, který s tím nic neudělá, tak to radši ani nepozoruje. Co se hobby týká - souhlasila bych s tou úžasnou větou "čím větší "krasavec" tím hůř se na ten výkon kouká" ve smyslu čím více děvčata ladí do "růžových" a podobně, tím hůř se kouká na toho koně, jak ho to "baví". Já to mám bohužel všude po okolí, takže i tuhle oblast jsem vzdala. Respektive jsem "byla vzdána", jelikož jsem vyjádřila svůj názor na mistryni, za ní samozřejmě zástup obdivovatelů, za mnou jen ty koně na které samozřejmě nikdo nekouká, protože nezáleží, jaká "pohoda" na kolbišti vládne, ale na tom, jestli jsem první. Ale od toho jsou ty závody, ne? Aby člověk vyhrál. Já je taky brala spíše jako to setkání, jak nezávodících, tak závodících, pokecat, zasmát se. Ale tohle jsem pochopila, že je asi jen představa filmová, ne reálná.

A k ifauně - ne, nejsem odborník, nikdy nebudu, protože to stojí spoustu času, studia, a fokusu jen na ty koně, nic jinýho. Mám koně moc ráda, ale nejsou to jediné bytosti, na kterých mi záleží. Proto jsem pochopila, že k věcem ohledně chovu, výcviku a zdraví koně nemá cenu se vyjadřovat. Já vycházím jen z praxe, která je možná dlouhá (možná ne), ale na koně "chudá". Ráda si pokecám, poslechnu toho druhého, do doby, než začnu cítit že "jen tohle je jediná cesta". A že to tady z 90% tak dopadá.

A proč vlastně chtějí ti lidé připustit svého koně? Mě to nejde do hlavy.Peníze? Nebo jim nestačí ten jejich?Znám to od psů jak si lidi pořídí fenu a za rok mají štěňátka.To si takový člověk něco dokazuje? Nebo ty peníze v tom hledá? A nebo je to prostě "debil" univerzální.Nevím jak takový lidi pochopit zkrátka.Asi to nejde.

Neregistrovaný uživatel

9.11.2017 19:51
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20

A proč vlastně chtějí ti lidé připustit svého koně? Mě to nejde do hlavy.Peníze? Nebo jim nestačí ten jejich?Znám to od psů jak si lidi pořídí fenu a za rok mají štěňátka.To si takový člověk něco dokazuje? Nebo ty peníze v tom hledá? A nebo je to prostě "debil" univerzální.Nevím jak takový lidi pochopit zkrátka.Asi to nejde.

To se musíte ptát jich, ne těch, co to taky nechápou.

9.11.2017 20:37
sisi58

XXX.XXX.191.1

Nu ano. Z dálky.

9.11.2017 21:34
Terven

XXX.XXX.110.147

Pokud by ještě někoho zajímalo něco k dominanci - hodně stručné, ale srozumitelné
http://www.konecesky.cz/index.php?kat=32&id=59.

10.11.2017 04:43

Terven napsal(a):
Pokud by ještě někoho zajímalo něco k dominanci - hodně stručné, ale srozumitelné
http://www.konecesky.cz/index.php?kat=32&id=59.

Bylas rychlejšísmajlík.Všechna ta videa jsou "stručně, jasně, výstižně", včetně rozdílu mezi "lehký tlak" a "pozitivní posilování.".

Neregistrovaný uživatel

10.11.2017 07:36
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20

No, to nemůžete vědět s jistotou, ale většinou to tak bývá. Čím větší podvraťák, tím je čipernější

10.11.2017 08:34
sisi58

XXX.XXX.191.1

No, to nemůžete vědět s jistotou, ale většinou to tak bývá. Čím větší podvraťák, tím je čipernější

Přesně. Z dálky je to boží!
Koně běžící loukou, vlající hřívy, svítí sluníčko, ptáčci zpívají. A červi v neodčervených koních hlodají a nestrouhaná kopyta se křiví, a špinaví koně se fest drbou. Ale z dálky, fakt krása.

10.11.2017 09:18
Terven

XXX.XXX.110.147

Bylas rychlejšísmajlík.Všechna ta videa jsou "stručně, jasně, výstižně", včetně rozdílu mezi "lehký tlak" a "pozitivní posilování.".

Jj, jsou povedená...nedávno tu byla řeč o konejšivých signálech, olizování a přežvykování - k tomu je super video tady
http://www.konecesky.cz/index.php?kat=32&id=58
dávám to sem, je to jedno, ta zmíněná diskuze stejně byla původně o kloubech smajlík

Neregistrovaný uživatel

10.11.2017 11:31
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20

sisi58 napsal(a):
Přesně. Z dálky je to boží!
Koně běžící loukou, vlající hřívy, svítí sluníčko, ptáčci zpívají. A červi v neodčervených koních hlodají a nestrouhaná kopyta se křiví, a špinaví koně se fest drbou. Ale z dálky, fakt krása.

Sisi, a kolik koní v "domácích" podmínkách je správně ošetřených? Jak se říká, všeho moc škodí. Neznám podmínky tohoto stáda, znám podmínky u některých "držitelů", a ve zdraví koní bych nehledala velké rozdíly.

Neregistrovaný uživatel

10.11.2017 11:42
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20

Přišla jsem na to, že je lepší mít sudý počet koní ve stádě, než lichý. A že kruhový krmelec je pro koně veselejší, než lineární. Tohle jsem "vyzkoumala" pozorováním jednoho stáda v průběhu let a různých obměn. Nepíšu to jako dogma, někdo třeba vypozoroval na jiných koních a jiném stádu pravý opak, nebo něco jiného. Vtip je v tom, že každej jsme jinej, každej jsme jedinečnej, jsou obecné principy, ale nemusí platit vždy a všude. Víc už se nebudu vyjadřovat.

Neregistrovaný uživatel

10.11.2017 14:28
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Mě to někdy připadá, že kobyla uplatňuje tyto poučky na mě. Vyplazený jazyk a výraz jako když do tří vteřin umře když nedostane pamlsek.Když vytopila stáj, tak jak tam stála provinile..Teprve až jsem to uklidil, tak opatrně začalo vyjednávání jak moc jsem naštvaný. Vím je to strašný takový komunikační kanál s koněm, ale nám to vyhovuje.smajlík Ovšem se teda moc na koni nesveze člověk.

10.11.2017 18:01
sisi58

XXX.XXX.191.1

Sisi, a kolik koní v "domácích" podmínkách je správně ošetřených? Jak se říká, všeho moc škodí. Neznám podmínky tohoto stáda, znám podmínky u některých "držitelů", a ve zdraví koní bych nehledala velké rozdíly.

Zlobí mě, že jsou to hříbci, kteří si ponesou vady ze zanedbání po celý život. Nehledě na to, že to všechno byly klisničky, možné budoucí matky. Jak mají potom chovy koní vypadat, když už je hodně špatného v hříběcím věku. Za pět, šest let tu budeme číst, mám strakáče, ale je nějaký pošpatnělý...

Neregistrovaný uživatel

10.11.2017 22:32
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

sisi58 napsal(a):
Zlobí mě, že jsou to hříbci, kteří si ponesou vady ze zanedbání po celý život. Nehledě na to, že to všechno byly klisničky, možné budoucí matky. Jak mají potom chovy koní vypadat, když už je hodně špatného v hříběcím věku. Za pět, šest let tu budeme číst, mám strakáče, ale je nějaký pošpatnělý...

Joo člověk je prý tvor rozumný.Kdyby rozum někdy taky používal, nebylo by tohle možné.

11.11.2017 08:59
dsj

XXX.XXX.207.141

Přišla jsem na to, že je lepší mít sudý počet koní ve stádě, než lichý. A že kruhový krmelec je pro koně veselejší, než lineární. Tohle jsem "vyzkoumala" pozorováním jednoho stáda v průběhu let a různých obměn. Nepíšu to jako dogma, někdo třeba vypozoroval na jiných koních a jiném stádu pravý opak, nebo něco jiného. Vtip je v tom, že každej jsme jinej, každej jsme jedinečnej, jsou obecné principy, ale nemusí platit vždy a všude. Víc už se nebudu vyjadřovat.

musím říci, že poslední dobou nejraději čtu raději příspěvky lidí, kteří si na věc o které píší opravdu sáhli...
Moc mi neříkají příspěvky plné odkazů na něco, co je vydáváno za nejnovější světový objev a já v tom vidím jen přežvýkané a upravené povídání o něčem, co jsem měla za světový objev před 20lety anebo mě to učili už v odíle, a co by každý, kdo se motá kolem koní měl vědět... Už se na ty odkazy z 99% ani nedívám, nebo mi stačí prvních 5s, protože jsou si podobné, opsané z něčeho a pozměněné do módní formy - ale pro ty, kdo neví, je pořád lepší tohle než nic.
Asi je takový nedostatek praktiků, že se dnes učí základní věci z internetu.
Člověk, který mě o koních naučil nejvíc, má koně za zbytečná zvířata (=nedají se sežrat), má je jen aby něčím zaplnil ty pastviny nevhodné pro krávy a ovce, a na naší jezdeckou skupinku se dívá jako na magory a změkčilce, kteří koním vůbec nerozumí... Vloni jsem šílela protože mi olysal hříbeček... konzultace a návštěva dvou vetů - nabrali jsme krve - nic nenašli, mazali drahou mastí - nelepšilo se to, spíš naopak; chlapík mě po týdnu při průchodu dvorem oznámil, že odvezl z pastviny krmelec protože se mi o něj mladej odírá a proč jsem mu o tom neřekla, že by ho odvezl dřív... mlaďas do týdne zarostl a bylo po neznámé nemoci

Neregistrovaný uživatel

11.11.2017 09:39
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20

dsj napsal(a):
musím říci, že poslední dobou nejraději čtu raději příspěvky lidí, kteří si na věc o které píší opravdu sáhli...
Moc mi neříkají příspěvky plné odkazů na něco, co je vydáváno za nejnovější světový objev a já v tom vidím jen přežvýkané a upravené povídání o něčem, co jsem měla za světový objev před 20lety anebo mě to učili už v odíle, a co by každý, kdo se motá kolem koní měl vědět... Už se na ty odkazy z 99% ani nedívám, nebo mi stačí prvních 5s, protože jsou si podobné, opsané z něčeho a pozměněné do módní formy - ale pro ty, kdo neví, je pořád lepší tohle než nic.
Asi je takový nedostatek praktiků, že se dnes učí základní věci z internetu.
Člověk, který mě o koních naučil nejvíc, má koně za zbytečná zvířata (=nedají se sežrat), má je jen aby něčím zaplnil ty pastviny nevhodné pro krávy a ovce, a na naší jezdeckou skupinku se dívá jako na magory a změkčilce, kteří koním vůbec nerozumí... Vloni jsem šílela protože mi olysal hříbeček... konzultace a návštěva dvou vetů - nabrali jsme krve - nic nenašli, mazali drahou mastí - nelepšilo se to, spíš naopak; chlapík mě po týdnu při průchodu dvorem oznámil, že odvezl z pastviny krmelec protože se mi o něj mladej odírá a proč jsem mu o tom neřekla, že by ho odvezl dřív... mlaďas do týdne zarostl a bylo po neznámé nemoci

Mám to přesně stejně. Ale nesmim to řikat

Někdy člověk řeší, a důvod je banální, mně se to stává většinou. Něco podobného jsem měla u valacha, který byl několik let "venku", a protože jsem přivezla nové kobyly a zázemí nebylo úplně pro to přizpůsobené, chodili 4 měsíce na noc box, přes den ven. Valachovi začala slejzat srst, drbal se atd, dělaly se stěry, "omýval"se vším možným. Dokud jsem je nevykopla ven napořád, už do stáje nechodil, do týdne bylo po všem. Já tomu říkám, že při pobytu ve stáji mi plesnivěl Vtipný je, když vám to vždy vyřeší člověk, kterej "o tom nic neví", viďte

Neregistrovaný uživatel

11.11.2017 17:48
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

To je jako ti vědci co zkoumali tu blechu.

Vědec zkoumá blechu. Zakřičí na blechu:
Blecho, vyskoč!
A blecha vyskočí. Vědec si zapíše do zápisníku: Blecha skáče.

Pak bleše utrhne nohu a zakřičí:
Blecho, vyskoč!
Blecha vyskočí. Vědec si zapíše: Když se bleše utrhne noha, blecha skáče.

Pak jí utrhne druhou nohu a zvolá:
Blecho, vyskoč!
Blecha vyskočí. Vědec si poznamená: Když se bleše utrhne i druhá noha, blecha skáče.

Tak pokračuje dál, dokud nedojde k poslední noze. Utrhne ji a řekne: Blecho, vyskoč!
Blecha nic.
Blecho, vyskoč!
Blecha nic.
Vědec si napíše do zápisníku:
Po utržení poslední nohy blecha ohluchne.

Přidejte reakci

Přidat smajlík