Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
2.3.2021 11:06
anobbona

XXX.XXX.59.254

vkládám svůj příspěvek z fa

Zdravím, potřebuji poradit, pac já už jsem v koncich
Kůň velký teplokrevnik, stáří 10 let, pastevne ustajen, zadekovany, zuby září 20, odčervený 2.2.21, bez průjmu, žere dobře, bez zátěže.
Seno nonstop, do kyble večer (odměrka 2l)
- 1,5 odměrky musly Drcman, půl odměrky fitmin reformer, necelou odmerku namoceny ječmen, hrst konopných granulí, čtvrt odměrky soje, čtvrt odměrky western Drcman, pivovarské kvasnice, msm, vitamíny nutri star (již nemám cca týden). Zkoušela jsem nova equi muscle jeden pytel.
Dávka od nového roku s postupným navyšováním, chtěla jsem s ním začít dělat, problém že čím víc krmim tím víc hubne.
Fotka z 26.1., teď je chudší v krku a ve hřbetu, břicho vykasane
edit: od čtvrtka má kuň pouze půl odměrky rýžových otrub, trochu cukrovarských řízků a trochu vojtěšky, hrstku konopných pokrutin, pivovarský kvasnice, msm a koupila jsem bylinky na detox jater a ledvin. Nechtěl žrát, včera sežral celou dávku. Včera brané krve, výsledek zatím nemám. Veterinářka na koni nic špatného poslechově ani pohledově neshledala, jen vidí, že je skleslý a nechce se nějak extra pohybovat.
Jádro mu mám opět nasadit, ječmen nedávat.

2.3.2021 11:32
Arbora

XXX.XXX.233.1

Vzhľadom na odporúčanie jadra od veterinárky predpokladám, že problematiku poruchy uskladňovania škrobov do úvahy nebrala? Vydržala by som do výsledkov krvi bez jadra, tak ako to máte teraz. Potom by som prípadne zvážila ďalšie vyšetrenia. Prípadne skrátka minimalizovala, či vylúčila sacharidy úplne z kŕmenj dávky a uvidíte, či dôjde ku zmene.

Uživatel s deaktivovaným účtem

2.3.2021 11:33

Jaké jiné problémy na koni pozorujete, kromě toho hubnutí. A rozumím správně, že spíše ztrácí horní linii?

2.3.2021 12:10
koně

XXX.XXX.174.63

Jediné,kdy jsem viděla koně takhle doslova scházet před očima ,přičemž žral jak protržený ,a taky se výrazně zklidnil,jakoby zpomalil,celkově,byla bohužel rakovina

2.3.2021 12:13
Saw

XXX.XXX.156.2

je ve stádě?

Neregistrovaný uživatel

2.3.2021 12:27
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.34.196

Vředy mít nemůže?

2.3.2021 12:31

anobbona napsal(a):
vkládám svůj příspěvek z fa

Zdravím, potřebuji poradit, pac já už jsem v koncich
Kůň velký teplokrevnik, stáří 10 let, pastevne ustajen, zadekovany, zuby září 20, odčervený 2.2.21, bez průjmu, žere dobře, bez zátěže.
Seno nonstop, do kyble večer (odměrka 2l)
- 1,5 odměrky musly Drcman, půl odměrky fitmin reformer, necelou odmerku namoceny ječmen, hrst konopných granulí, čtvrt odměrky soje, čtvrt odměrky western Drcman, pivovarské kvasnice, msm, vitamíny nutri star (již nemám cca týden). Zkoušela jsem nova equi muscle jeden pytel.
Dávka od nového roku s postupným navyšováním, chtěla jsem s ním začít dělat, problém že čím víc krmim tím víc hubne.
Fotka z 26.1., teď je chudší v krku a ve hřbetu, břicho vykasane
edit: od čtvrtka má kuň pouze půl odměrky rýžových otrub, trochu cukrovarských řízků a trochu vojtěšky, hrstku konopných pokrutin, pivovarský kvasnice, msm a koupila jsem bylinky na detox jater a ledvin. Nechtěl žrát, včera sežral celou dávku. Včera brané krve, výsledek zatím nemám. Veterinářka na koni nic špatného poslechově ani pohledově neshledala, jen vidí, že je skleslý a nechce se nějak extra pohybovat.
Jádro mu mám opět nasadit, ječmen nedávat.

Jak jsem, psala. Zkusila bych i jiné veterináře (víc hlav...) a když pořád nic, tak pak asi jedině ta klinika.

2.3.2021 12:33
anobbona

XXX.XXX.84.98

Když to vemu úplně od začátku - první problém v listopadu, vrátila jsem se z nemocnice a koukám na koně, že je nějaký divný, nic mu není, ale prostě není jako dřív. Za pár dnů se mi klepal v ohradě - teploty kolem 12 stupňů, bezvětří, slunečno a on se klepal. Zadekovala jsem a zdál se ok. Deku už jsem nechala a nosí do teď.
Koně jsem sledovala a prostě to nebyl on, ne že by výrazně hubl, ale váha se mi zdála že jde dolů, také nebyl takový živý, byl spíš sklesly, ale ne moc. V lednu jsem začala krmit ryzovky, že bych pomalu začala pracovat, ale vzhledem k tomu že se ztrácí maso, tak že ho dokrmim....
Postupně jsem pridávala víc a víc surovin a množství, protože kůň šel váhou dolů...., Až jsem se dopracovala k té dávce co píšu, ale bylo mi jasné, že tohle prostě žrát nemůže, proto jsem zadala téma.
Velmi razantně zhubl cca kolem půlky února, sice zral ale nic moc, spíš se rypal jak v sene tak v kyblu.
Je takový bez života, zhruba týden má pohyb divný, jako by ho vše bolelo, je vratky, nechce se moc hýbat. Všimla jsem si, že vyhledává místa ke stání, kdy stojí předním nohama výš jak zadní a (mám tam několik schodku mezi různými povrchy panelu a betonu).
Je vychudly ve slabinach, břicho má výkasany, ztrácí krk a hřbet, plece jsou kostnaty

2.3.2021 12:35

anobbona napsal(a):
Když to vemu úplně od začátku - první problém v listopadu, vrátila jsem se z nemocnice a koukám na koně, že je nějaký divný, nic mu není, ale prostě není jako dřív. Za pár dnů se mi klepal v ohradě - teploty kolem 12 stupňů, bezvětří, slunečno a on se klepal. Zadekovala jsem a zdál se ok. Deku už jsem nechala a nosí do teď.
Koně jsem sledovala a prostě to nebyl on, ne že by výrazně hubl, ale váha se mi zdála že jde dolů, také nebyl takový živý, byl spíš sklesly, ale ne moc. V lednu jsem začala krmit ryzovky, že bych pomalu začala pracovat, ale vzhledem k tomu že se ztrácí maso, tak že ho dokrmim....
Postupně jsem pridávala víc a víc surovin a množství, protože kůň šel váhou dolů...., Až jsem se dopracovala k té dávce co píšu, ale bylo mi jasné, že tohle prostě žrát nemůže, proto jsem zadala téma.
Velmi razantně zhubl cca kolem půlky února, sice zral ale nic moc, spíš se rypal jak v sene tak v kyblu.
Je takový bez života, zhruba týden má pohyb divný, jako by ho vše bolelo, je vratky, nechce se moc hýbat. Všimla jsem si, že vyhledává místa ke stání, kdy stojí předním nohama výš jak zadní a (mám tam několik schodku mezi různými povrchy panelu a betonu).
Je vychudly ve slabinach, břicho má výkasany, ztrácí krk a hřbet, plece jsou kostnaty

Opravdu bych šla cestou toho PSSM, jak to ve vedlejším vlákně někdo navrhoval. Případně neurologický problém.

2.3.2021 12:35
anobbona

XXX.XXX.84.98

Foto 26.1.21

2.3.2021 12:36

anobbona napsal(a):
Foto 26.1.21

Z boku by to bylo lepší.

2.3.2021 12:46

To měření krmení na odměrky je k ničemu, abych měla vůbec představu, co ten kůň dostává, musela bych si vyhledat ke všem těm krmivům jejich objemové hmotnosti, a následně vše přepočítat (to by trvalo nějakou hodinu), naučte se krmení prosím vážit. Zejména když mám koně, u kterého potřebuji s krmením poradit zvenčí, tak si to prostě nahážu na váhu.

Přikláním se k tomu, nechat tu dietu, dokud nebudou krve. I na té dietě toho dostává x různých položek... Mám ráda jednoduchost, zaujalo mě to krmení několika druhů komerčních krmiv, to mi nedává smysl, navíc když většinou od jednoho výrobce budou mít ta krmiva podobné složení - výrobce prostě používá identický základní mix, do kterého jen přidává nebo z něj ubírá pár drobností. Mimochodem, ze dne na den ubrat takového krmení není samo o sobě pro trávicí systém koně žádná radost, a po týdnu mu to opět nastřelit taky nebude ku prospěchu, takže pokud budete chtít znovu zařadit ty vyřazené složky, tak najíždějte postupně.

Pokud byste ještě chtěla krmit ječmen, tak ho nenamáčejte, ale uvařte - nebo nechte naklíčit (teď už to půjde). Bude vám ho stačit půlka na dosažení stejného efektu, a nebude to tolik zatěžovat trávicí systém. Někteří výživáři označují ječmen div ne za jedovatý, a v některých ohledech se jim těžko divit. MSM je hořké a jinak nezajímavé - dáváte ho z nějakého specifického důvodu? Pokud je kůň zdravý, nedávala bych. Raději minerálku s lysinem.

Krmení jednou večer potenciálně několika kilogramy jádra nic moc - rozdělte do budoucna krmivo na dvě dávky, jestli jste k té první popsané dávce krmiva chtěla ještě dál navyšovat, tak potěš, to už by se ani do kýble nevešlo. (Napočítala jsem 7 litrů žlabového krmení, to dostává náš vykrmovaný plnokrevník - ale to už je i s kilem řepných řízků v pěti litrech vody.)

2.3.2021 12:48

Ta poslední fotka - typický "parking" u PSSM i to ostatní mi na to víc než pasuje.
Vyřaďte HNED sacharidy (co nejvíc) a nasaďte tuky. Mně kobyla výborně prospívá na konopných otrubách, vojtěškové řezance a lněných granulích, plus přidejte selen, vit. E a hořčík. Takovou změnou KD nic nezkazíte. A samozřejmě by to chtělo udělat testy.
Po změně diety byste měla pozorovat zlepšení cca do dvou týdnů, co se chování koně týče.

2.3.2021 12:54

Ta uplně poslední fotka mi evokuje bolest v břiše/beder. Zlepší se s dekou? Jinak mi to taky hraje na to PSSM - typické horší projevy při prochladnutí, horší vyrovnávání s teplotními změnami... Achjo, to vám nezávidím :-(

2.3.2021 12:56
anobbona

XXX.XXX.84.98

Je zadekovany furt, deku dám dolů jen když kontroluji a fotim

2.3.2021 13:02
anobbona

XXX.XXX.84.98

Váhove jsem to měla - rýžovky půl odměrky je půl kg, musly odměrka je necelé kg. Ty dva komponenty Drcman - musly krmim běžně (když teda koně dostávají jádro), ten western byl vzity když nebylo musly, takže jsem ho pridávala jen proto, že jsem potřebovala vykrmit pytel, jecmen byl cca 300-500 g
Msm krmim, protože ho dostává stará kobyla, tak to přihodím i tomuhle....

2.3.2021 13:18
anobbona

XXX.XXX.84.98

Pssm je ve hře nepopírám, ale ten kůň už dva roky nic nedělá, jen se flaka v ohradě. Nikdy neměl žádné potíže a pracoval hodně

2.3.2021 13:19

anobbona napsal(a):
Váhove jsem to měla - rýžovky půl odměrky je půl kg, musly odměrka je necelé kg. Ty dva komponenty Drcman - musly krmim běžně (když teda koně dostávají jádro), ten western byl vzity když nebylo musly, takže jsem ho pridávala jen proto, že jsem potřebovala vykrmit pytel, jecmen byl cca 300-500 g
Msm krmim, protože ho dostává stará kobyla, tak to přihodím i tomuhle....

Super, příště rovnou váhy, ty odměrky jsou opravdu nevypovídající. Tohle bych viděla opravdu jako max nálož na jedno krmení. Další přídavek bych dala už do druhého denního krmení. Ale uvidíte do budoucna, přimlouvám se za nastolení PSSM diety, jak píše efe. Když nic jiného, neublíží, hm.

2.3.2021 13:24

anobbona napsal(a):
Pssm je ve hře nepopírám, ale ten kůň už dva roky nic nedělá, jen se flaka v ohradě. Nikdy neměl žádné potíže a pracoval hodně

No a to může být právě ono - že je bez práce. Jeden rok to ještě metabolismus podržel, ještě tam byly činné metabolické cesty k udržení hmoty, a druhý rok po sezoně už bohužel kapacita nebyla. To by klidně mohlo odpovídat. Pravidelná práce je jedna z podpůrných terapií.

https://www.youtube.com/watch?v=3tBQVGtx0hE

https://www.ifauna.cz/kone/diskuse/detail/3726589/pssm-videa?from-list=1#a3743063

2.3.2021 13:25
alfi pav

XXX.XXX.30.253

Osobně podle složení krmné dávky tipuju na vředy a hodně rozhozené zažívání ...

Z vašeho mišmaše by mi moji koně skrz žaludek lezli spolehlivě po zdi do 48h.

Prodiskutujte s vet omeprazolovou kůru a určitě bych ho z té šílené kombinace stáhla na jedno jediné musli nebo granule (ideálně bez řezanky a bezobilné) a minerálku. Osobně krmím NE Plus + NE Lapilest a koně dobře prospívají, ale mají opravdu velké množství sena a jsem si 100% jistá, že ho i žerou.

2.3.2021 13:36

anobbona napsal(a):

Plus hraje roli věk, většina koní je do určitého věku "zdravá".

2.3.2021 15:12
sisi58

XXX.XXX.191.1

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Plus hraje roli věk, většina koní je do určitého věku "zdravá".

V 10 letech přemýšlíte o věku koně kvůli hubnutí?
Tak, jak koník na fotkách, vypadala minulý týden moje 25 letá kobyla ČT. Ale tam byl problém s přísunem objemového krmiva. Byly výpadky a to, co bylo, žraly dominantnější kobyly.
Přísun obnoven, kobyla se zlepšuje. Tady už věk roli hraje, ale v 10 letech? Tomu nevěřím.

2.3.2021 15:57

sisi58 napsal(a):
Tak, jak koník na fotkách, vypadala minulý týden moje 25 letá kobyla ČT. Ale tam byl problém s přísunem objemového krmiva. Byly výpadky a to, co bylo, žraly dominantnější kobyly.
Přísun obnoven, kobyla se zlepšuje. Tady už věk roli hraje, ale v 10 letech? Tomu nevěřím.

Spíš kvůli tomu PSSM. Ono se projevuje často ve chvíli, kdy začínají klesat regenerační schopnosti organismu - u každého koně je to jindy, ale v jednom z těch videí bylo řečeno, že nejčastěji příznakově PSSM propuká mezi 7. a 13. rokem věku...

2.3.2021 16:03
sisi58

XXX.XXX.191.1

Spíš kvůli tomu PSSM. Ono se projevuje často ve chvíli, kdy začínají klesat regenerační schopnosti organismu - u každého koně je to jindy, ale v jednom z těch videí bylo řečeno, že nejčastěji příznakově PSSM propuká mezi 7. a 13. rokem věku...

Je PSSM nová nemoc nebo nebyla dříve diagnostikovatelná, proto neznámá?

2.3.2021 16:27

sisi58 napsal(a):

Mluvím o souvislosti PSSM a věku. A ano, PSSM je relativně nová nemoc, známá cca posledních 20-30 let, u nás teprve tak 10. A to mluvím o typu 1.

2.3.2021 16:30
sisi58

XXX.XXX.191.1

Mluvím o souvislosti PSSM a věku. A ano, PSSM je relativně nová nemoc, známá cca posledních 20-30 let, u nás teprve tak 10. A to mluvím o typu 1.

Je znám důvod této nemoci? Stářím to být nemůže, krmí se taky dobře, koně i méně pracují, tak čím to?

2.3.2021 16:51

sisi58 napsal(a):
Je znám důvod této nemoci? Stářím to být nemůže, krmí se taky dobře, koně i méně pracují, tak čím to?

PSSM = Polysacharide Storage Myopathy = Polysacharidy střádající myopatie.

Ne, nekrmí se dobře, pokud se jedná o PSSM - je tam přemíra sacharidů. A právě to, že kůň nepracuje je taky problém. Plus změny počasí a další možné faktory.

2.3.2021 16:57

Polysacharide Storage Myopathy - trochu jiný překlad: porucha ukládání polysacharidů ve svalech

2.3.2021 17:10

Tato nemoc je podle informací z videí známá už přes 100 let (a podle mě se určitě vyskytovala i dřív), dříve se jí říkalo "sváteční nemoc" (anglicky nemoc pondělního rána).

My ji v CZ vnímáme asi nejčastěji jako jednu z forem "černého močení", "černé zástavy moči".

Nemoc jako taková má genetický základ (proto je ověřitelná genetickými testy), a dříve byla z chovu nejspíš vyloučena na základě nevyhovující výkonnosti nositelů, a proto jedinců, kteří ji předávali, nebylo mnoho...

Během minulého režimu se sem importovalo naprosté minimum koní, a tak zatímco v západním světě se se vzrůstající kupní silou střední třídy zřejmě nemoc radostně rozmáhala, a začala se zkoumat, u nás byla populace nejspíš celkem chráněna (jen moje volné myšlenkové asociace). Po revoluci se sem začalo dovážet ve velkém, a první generace koní, která projevila naplno nějaké ty příznaky - a byli v rukou laiků, kteří vyžadovali osvětu -, se objevila právě před těmi 10 lety. Proto je nemoc u nás propíraná až se zpožděním. Si myslím.

2.3.2021 17:10
sisi58

XXX.XXX.191.1

Polysacharide Storage Myopathy - trochu jiný překlad: porucha ukládání polysacharidů ve svalech

Našla jsem o PSSM tento článek. Je napsaný správně? Jsou tam dobré informace?
https://www.equichannel.cz/co-je-pssm2

2.3.2021 17:22

sisi58 napsal(a):
Našla jsem o PSSM tento článek. Je napsaný správně? Jsou tam dobré informace?
https://www.equichannel.cz/co-je-pssm2

Nevím, čerpám mj. přímo z tohoto článku - všeobecně pouze z Eqch. Efe bude mít informace i z jiných zdrojů, já jsem se PSSM nikdy příliš nevěnovala :-)

Článek nicméně pojednává o druhé formě PSSM, což i uvádí, první formu PSSM popisují články https://www.equichannel.cz/konske-novinky-kosti-svaly-zuby

https://www.equichannel.cz/ochorenia-v-chove-americkych-plemien

Zmínka zde https://www.equichannel.cz/je-krmeni-koni-tukem-skutecne-zdrave

I v článcích na Eqch se zmiňují o skupině, která se tímhle problémem zabývá, především osvětou - nejvíc aktuálních info na jednom místě bych čekala právě v oné skupině (asi fejsbůk).

2.3.2021 17:23

Buggyra: říkám 20-30 let, kdy se už ví příčina, sváteční nemoc je samozřejmě známa daleko dřív a ne každá sváteční nemoc je PSSM.

sisi: článek ok, jen se týká pouze typu 2

2.3.2021 17:24

Jo a ještě tahle videa - ta jsou přímo od té skupiny, už jsem tady ten link na efinu diskusi dávala https://www.ifauna.cz/kone/diskuse/detail/3726589/pssm-videa?from-list=1#a3743063

2.3.2021 17:25

Buggyra: říkám 20-30 let, kdy se už ví příčina, sváteční nemoc je samozřejmě známa daleko dřív a ne každá sváteční nemoc je PSSM.

Nerozporuji :-) Jen jsem to jaksi rozšířila, aby nevznikl dojem, že je to nějaká novota :-) A ano, ne každá sváteční nemoc je toto, pod sváteční nemoc se toho schovalo....

2.3.2021 17:46

Tato nemoc je podle informací z videí známá už přes 100 let (a podle mě se určitě vyskytovala i dřív), dříve se jí říkalo "sváteční nemoc" (anglicky nemoc pondělního rána).

My ji v CZ vnímáme asi nejčastěji jako jednu z forem "černého močení", "černé zástavy moči".

Nemoc jako taková má genetický základ (proto je ověřitelná genetickými testy), a dříve byla z chovu nejspíš vyloučena na základě nevyhovující výkonnosti nositelů, a proto jedinců, kteří ji předávali, nebylo mnoho...

Během minulého režimu se sem importovalo naprosté minimum koní, a tak zatímco v západním světě se se vzrůstající kupní silou střední třídy zřejmě nemoc radostně rozmáhala, a začala se zkoumat, u nás byla populace nejspíš celkem chráněna (jen moje volné myšlenkové asociace). Po revoluci se sem začalo dovážet ve velkém, a první generace koní, která projevila naplno nějaké ty příznaky - a byli v rukou laiků, kteří vyžadovali osvětu -, se objevila právě před těmi 10 lety. Proto je nemoc u nás propíraná až se zpožděním. Si myslím.

+ asi i přísun amerických westernových plemen, která se vyšlechtila na extrémní osvalení.

2.3.2021 17:51
sisi58

XXX.XXX.191.1

Nic o té nemoci nevím, proto jsem se ptala. Přečtu a pokud mě to bude zajímat, najdu si i o PSSM1.
Díky za odsouhlasení.

2.3.2021 17:58
evcusik

XXX.XXX.145.236

Jak vypadají svaly - když si pomačkáte koně - především na zádi? Zkuste porovnat s ostatními koňmi ve stádě. Jsou měkké nebo tvrdé jak kámen. Může jít o myopatii - ta má po různu příčin (od nedostatku selenu, sváteční nemoci po PSSM) - různě se může ukázat v krvi.

Co vše odebírala vetka za krev? Berou se v úvahu i interní potíže?

Zuby jsou vyloučené? Přijímá dobře?

3.3.2021 07:10

evcusik: píše "zuby září 20", pokud slušný zubař, tak by to mělo být ok

3.3.2021 08:34
Arbora

XXX.XXX.233.1

Počúvam teraz veterinárku z HM a napadol mi váš kôň z popisu. Približne okolo 13-14 minúty je s ňou rozhovor. https://www.youtube.com/watch?v=8WShrbMnVfQ

3.3.2021 10:25
alfi pav

XXX.XXX.30.253

evcusik: píše "zuby září 20", pokud slušný zubař, tak by to mělo být ok

No, nevím, k tomuhle vyjádření bych se po vlastní zkušenosti už neuchýliila - můj kůň (skoro 8 let) měl zuby dělané v 9.12.2020 a minulý týden bylo repete, protože měl problém žrát. Podle zubaře se stává, že když se koni upraví zuby a najednou je má fajn a může žrát v pohodě, tak ho pak jakýkoli i menší rozdíl rychleji a víc vykolejí, než když je měl předtím třeba trvale horší a byl na to do určité míry zvyklý. Mimochodem při druhé opravě zubů byl nález jen na stoličkách a opravdu minimální a stav se ihned po úpravě razantně zlepšil.

Podle mě to budou vředy. Myslím, že nepříliš nepromyšlené míchání krmení od různých výrobců a v takových množstvích, jako uvádí zadavatelka, nemůže zůstat bez následků. Když už kombinuju já, tak se snažím stavět na věcech od jednoho výrobce, protože ty jsou většinou dělané na to, aby se doplňovaly a navíc každý výrobce má vlastní výživové poradce, kteří dobře znají složení jejich krmení/minerálek a dokážou říct jestli to bude ok nebo se to bude mlátit.

Jen skrz minerálku: setkala jsem se situací, kdy výrobce do směsi pro uklidnění koní dával i chemicky aktivní hořčík, který po styku s kapalinou začal dost hřát (jeho klasická exotermická reakce) - dokážete si představit, jakou paseku to musí udělat v žaludku a na sliznicích? Navíc to ten výrobce na obalu neuváděl doslova takto, psal tam jen, že se musí podávat pouze společně s krmením - vypadlo to z něho, až když jsem se ptala na dlouhodobé užívání.

Zvážila bych omeprazolovou kúru a podle jejich výsledků bych řešila další postup.

3.3.2021 10:42

"Podle zubaře se stává, že když se koni upraví zuby a najednou je má fajn a může žrát v pohodě, tak ho pak jakýkoli i menší rozdíl rychleji a víc vykolejí, než když je měl předtím třeba trvale horší a byl na to do určité míry zvyklý." zajímavé, o tom slyším poprvé, ačkoli by to mohlo smysl... Setkala jste se s tím víckrát?

"setkala jsem se situací, kdy výrobce do směsi pro uklidnění koní dával i chemicky aktivní hořčík, který po styku s kapalinou začal dost hřát (jeho klasická exotermická reakce)"

3.3.2021 10:51
anobbona

XXX.XXX.84.98

Já chápu Vaše dedukce, já také takhle uvažuji a vylučuji možnosti, ale vám uniká, že ten kůň měl prvopocatek potíží v listopadu, dost možná i říjen, ale to nemohu říct, byla jsem 5 týdnu v lázních...
To že má nějaký problém sem si všimla v listopadu, od ledna jsem začala prikrmovat s postupným přidávánim. Na tu dávku co píšu jsem se dostala 2 dny předtím než jsem založila téma.
Ten kůň byl špatný už od listopadu, ale opravdu razantní zhoršení je v únoru, ale prakticky celou dobu jsem řešila, že se mi kůň nelíbí a zda se mi, že hubne, že je bez šťávy, energie.....

3.3.2021 11:03
Váňovka777

XXX.XXX.168.154

Netuším.. je ale taky možné, že to může být psychikou.. to nemylsim nějak zle vůči vám, ale koňem. Může mu něco zcházet.. nedokážu určit co přesně, na to byste musela přijít sama.
Pak už je tu ta horší varianta a to je to zdraví.. může jít o rakovinu.. (samozřejmě v nejhorším a nejužším případě), nebo jen o cizopasníka, na kterého kdyby doktoři přišli, tak by stačily nějaké léky. Je toho celkem dost, co by se mohlo dít, ale souhlasím tady s jedním člankem, kde se psalo, že by bylo na místě, pozvat více veterinářů, ale chápu, že je to finančně náročné, potom kdyby se shodli, tak by byla nejlepší ta klinika.

3.3.2021 11:11
Rif Du Madon

XXX.XXX.2.112

Krom nádoru může mít nedostatek selenu. Ty krve už jsou?
A jestli byl předtím žravý a teď nežere, tak zuby znova, když se nic jiného nenajde, tak včetně rtg zubů.
Vředy mít může, než naslepo omeprazol, chtěla bych nejdřív vidět endoskopem, je fajn vědět pro příště, co mu fakt bylo.
Mají koně deprese? Neodešel mu dvojička ve stádě?

3.3.2021 11:31
Rif Du Madon

XXX.XXX.2.112

A takové levnější vyšetření je sednout si na dva dni do výběhu a koukat. Hledat projevy bolesti, jestli a jak a kolik sena reálně sežere. Jak se chovají navzájem koně ve stádě. Šel takhle dolu vodou jediný, nebo to postihlo víc koní?

3.3.2021 12:17
anobbona

XXX.XXX.84.98

Je jediný co je špatný, ostatní jsou v pohodě, žádné hubnutí a jsou čili.
Zuby to nebudou, můžu se mýlit, ale jsem přesvědčena, že ty ne - žere v pořádku jak seno, z kyblu i pamlsky, jen je takový bez chuti. Žere min, protože prostě nemá chuť.... Neměl problémy s chrupem, zuby jsem dělala preventivně jako každý rok.
Stádo je už druhým rokem beze změny.
Choval se vždy normálně, hrál si s druhýma konma, jeste cca před 3 týdny se sice vlazne, ale pořád si ještě hrál.
Nejak mezi těmi mrazy, kdy trochu povolilo (cca 4 tydny zpět) , jsem ho vzala na lonz abych se mrkla jak se hýbe a chodil v pohodě.

Já měla první podezření na ty vředy, ale teď jak tak divně chodí to asi vředy nebudou. Předpokládám, že tam nejspíš bude svalový problém, třeba ten selen nebo to pssm....
Krve zatím nevím, vet ještě nevolal.
Uvidím jak dopadnou krve, když se tam nic neobjeví, udělám test na pssm (to si ale také nemyslím, že to je, kůň nikdy neměl žádné potíže, a již delší dobu je jen na pastvine, předtím sice aktivně jezdil, ale s mým zhoršováním zdravotního stavu se i snižovaa intenzita práce) vyšetření na vredy bude taky v plánu.
Uvidím co doporučí vet, já prostě opravdu nevím.

3.3.2021 12:29
evcusik

XXX.XXX.145.236

anobbona napsal(a):
Je jediný co je špatný, ostatní jsou v pohodě, žádné hubnutí a jsou čili.
Zuby to nebudou, můžu se mýlit, ale jsem přesvědčena, že ty ne - žere v pořádku jak seno, z kyblu i pamlsky, jen je takový bez chuti. Žere min, protože prostě nemá chuť.... Neměl problémy s chrupem, zuby jsem dělala preventivně jako každý rok.
Stádo je už druhým rokem beze změny.
Choval se vždy normálně, hrál si s druhýma konma, jeste cca před 3 týdny se sice vlazne, ale pořád si ještě hrál.
Nejak mezi těmi mrazy, kdy trochu povolilo (cca 4 tydny zpět) , jsem ho vzala na lonz abych se mrkla jak se hýbe a chodil v pohodě.

Já měla první podezření na ty vředy, ale teď jak tak divně chodí to asi vředy nebudou. Předpokládám, že tam nejspíš bude svalový problém, třeba ten selen nebo to pssm....
Krve zatím nevím, vet ještě nevolal.
Uvidím jak dopadnou krve, když se tam nic neobjeví, udělám test na pssm (to si ale také nemyslím, že to je, kůň nikdy neměl žádné potíže, a již delší dobu je jen na pastvine, předtím sice aktivně jezdil, ale s mým zhoršováním zdravotního stavu se i snižovaa intenzita práce) vyšetření na vredy bude taky v plánu.
Uvidím co doporučí vet, já prostě opravdu nevím.

Zkoušela jste osahat ty svaly? + Si osahat ostatní pro porovnání?

3.3.2021 12:36

K tomu PSSM - právě proto, že kůň nic nedělá plus dostával ty hromady žrádla se mohly problémy objevit. To, že doteď žádné nevykazoval, nic neznamená. Nikde nevidím, kolik mu je a jaké je to plemeno?

3.3.2021 12:38

K tomu PSSM - právě proto, že kůň nic nedělá plus dostával ty hromady žrádla se mohly problémy objevit. To, že doteď žádné nevykazoval, nic neznamená. Nikde nevidím, kolik mu je a jaké je to plemeno?

Asi bylo ve vedlejším vlákně - 10 let a appa (ale už nevím, jestli čistá).

3.3.2021 12:47
anobbona

XXX.XXX.84.98

Hned v úvodu - teplokrevnik 10 let, teď už 11

3.3.2021 13:02

On podle všeho začal dostávat ty "hromady" žrádla až v reakci na tu kondici nebo za účelem nabrání před novou prací.

"od ledna jsem začala prikrmovat s postupným přidávánim. Na tu dávku co píšu jsem se dostala 2 dny předtím než jsem založila téma."

3.3.2021 13:06

On podle všeho začal dostávat ty "hromady" žrádla až v reakci na tu kondici nebo za účelem nabrání před novou prací.

"od ledna jsem začala prikrmovat s postupným přidávánim. Na tu dávku co píšu jsem se dostala 2 dny předtím než jsem založila téma."

No právě, začal hubnout - potom začal dostávat hromady sacharidů a to stav ještě víc zhoršilo.

3.3.2021 14:01
alfi pav

XXX.XXX.30.253

"Podle zubaře se stává, že když se koni upraví zuby a najednou je má fajn a může žrát v pohodě, tak ho pak jakýkoli i menší rozdíl rychleji a víc vykolejí, než když je měl předtím třeba trvale horší a byl na to do určité míry zvyklý." zajímavé, o tom slyším poprvé, ačkoli by to mohlo smysl... Setkala jste se s tím víckrát?

"setkala jsem se situací, kdy výrobce do směsi pro uklidnění koní dával i chemicky aktivní hořčík, který po styku s kapalinou začal dost hřát (jeho klasická exotermická reakce)"

To s těmi zuby bylo u mě konkrétně poprvé, ale zubař se s tím setkal už mockrát a zažili to i jeho lektoři v Americe / Anglii, kde byl na stáži - ti ho na to i připravovali, že k tomu může dojít, že je to celkem běžný jev.
Přirovnával to k tomu, když si člověk zvykne na větší pohodlí při práci v rukavicích (u koní upravené zuby) a bez nich si pak připadá jako nahý a blbě se mu cokoliv dělá (u koní i lehká výchylka v zubech).

3.3.2021 14:56
Dotaz

XXX.XXX.229.53

Z literatury k tomu PSSM:
"Zdá se, že oba typy onemocnění mohou být exacerbovány krmením bohatým na sacharidy a proto je u postižených koní vhodnějí dodávat energii v podobě tuků."

To docela odpovídá tomu, co nastalo.

Odkaz zde: https://cit.vfu.cz/klinpat_atlas/case7_reseni.html

3.3.2021 15:24

Dotaz napsal(a):
Z literatury k tomu PSSM:
"Zdá se, že oba typy onemocnění mohou být exacerbovány krmením bohatým na sacharidy a proto je u postižených koní vhodnějí dodávat energii v podobě tuků."

To docela odpovídá tomu, co nastalo.

Odkaz zde: https://cit.vfu.cz/klinpat_atlas/case7_reseni.html

Přesně to se tu snažím už dva dny sdělit

3.3.2021 15:27
anobbona

XXX.XXX.249.255

Tak krve hotové - velmi vysoké jaterní enzimy, je to hodně špatne. V pondělí se veme krev vyloženě na ty játra, aby se zjistilo jestli hodnoty jsou špatne nebo to byl jen momentální stav.... Léčba v podstatě žádná....

3.3.2021 15:40
Dotaz

XXX.XXX.229.53

anobbona napsal(a):
Tak krve hotové - velmi vysoké jaterní enzimy, je to hodně špatne. V pondělí se veme krev vyloženě na ty játra, aby se zjistilo jestli hodnoty jsou špatne nebo to byl jen momentální stav.... Léčba v podstatě žádná....

V tom odkazu máte zmíněny i jaterní enzymy. Srovnejte s vašimi výsledky.

3.3.2021 15:41
Rif Du Madon

XXX.XXX.2.112

anobbona napsal(a):

Držím palce.
Má žluté bělma?

3.3.2021 15:53

Tak tomu by odpovídala ta nechuť k jídlu. Nasaďte ostropestřec.

3.3.2021 16:18
anobbona

XXX.XXX.249.255

Ne belmo má dobrý, i sliznice.
Teď má bylinky na játra a ledviny, někde seženu i ten ostropestřec.
Výsledky nemám, jen jsem vetovi volala po telefonu, kdy řekl velmi spatne.... trochu jsme pokecali o možnostech a léčbě a domluvili se na pondělí na ty krve.

Teď nevím jestli mu můžu dávat ty cukrovarky s vojteskou a ty rýžovky... Nevím, musím večer studovat

3.3.2021 18:44

Držím palce a držte se.

3.3.2021 19:50
canka

XXX.XXX.215.5

Je to už asi 8 let zpět,kdy má známá koupila kobylku,která byla.kř8ženec appaloosy a poníka..byl to moc hezký koník...po roce,co jí měla(aktivně rekreačně jezdila,krmila tenkrát tuším jen statkovými krmivy) kobyla začala hubnout,být apatická,stranila se koní....futrovala jí jídlem,nechala udělat sono s podezřením na vředy(kobyla prý skřípala občas zubama,tak myslela,že je to projev bolesti břicha).

Odvezla ji tenkrát do Brna na kliniku.. výsledek byl skvrny na játrech a bohužel zhoubný nádor slinivky

Tím samozřejmě vůbec neříkám,že to má váš koňuch Budu vám držet palce,aby jste konkrétně přišli na to,co to je..ale přikláním se k té klinice

3.3.2021 20:55

Rif Du Madon napsal(a):
Držím palce.
Má žluté bělma?

U lidí jsem úplně citronová bělma viděla, u koní prý jen při hladovce, není žlučník, žluč rovnou do GIT, není střevní obsah, vstřebávání žlučových barviv....

3.3.2021 21:02

anobbona napsal(a):
Ne belmo má dobrý, i sliznice.
Teď má bylinky na játra a ledviny, někde seženu i ten ostropestřec.
Výsledky nemám, jen jsem vetovi volala po telefonu, kdy řekl velmi spatne.... trochu jsme pokecali o možnostech a léčbě a domluvili se na pondělí na ty krve.

Teď nevím jestli mu můžu dávat ty cukrovarky s vojteskou a ty rýžovky... Nevím, musím večer studovat

Lehké krmení , řízky litr suchých na ráno a večer- samozřejmě namočit, na jedno krmení tak cca do kila müsli nebo ovsa, bílkoviny vojtěšku a tuky bych asi vyřadila, zatěžuje to játra. ostropestřec semeno(extrudované se taky asi dělá), olej účinný na játra není. ...oslovte kvalifikovaného výživáře na jaterní dietu...dejte vědět .

3.3.2021 21:06

U lidí jsem úplně citronová bělma viděla, u koní prý jen při hladovce, není žlučník, žluč rovnou do GIT, není střevní obsah, vstřebávání žlučových barviv....

Zežloutnout se dá i při nadměrném rozpadu erytrocytů (třeba novorozenecká žloutenka u hříbat - pravda, viděla jsem jenom fotky) nebo onemocnění jater - známá měla koně s leptospirózou, ale je to dávno a tenkrát mě nenapadlo prohlížet mu spojivky.

3.3.2021 21:25
Rif Du Madon

XXX.XXX.77.98

Zežloutnout se dá i při nadměrném rozpadu erytrocytů (třeba novorozenecká žloutenka u hříbat - pravda, viděla jsem jenom fotky) nebo onemocnění jater - známá měla koně s leptospirózou, ale je to dávno a tenkrát mě nenapadlo prohlížet mu spojivky.

Máte za A z ikterů😉

4.3.2021 04:18
anobbona

XXX.XXX.84.98

Můžete mi někdo prosím hodit odkaz na kontakt na kliniku Brno, cokoliv mail či telefon...?
Já už jsem z toho úplně blbá a nemůžu kontakt najít......

4.3.2021 08:42

Rif Du Madon napsal(a):
Máte za A z ikterů😉

Aby ne, když to učím děti! Mám natrénováno.

4.3.2021 09:31
Arbora

XXX.XXX.233.1

Veľa šťastia. Dúfam, že to bude mať šťastný koniec a dozvieme sa, ako to celé dopadlo.

4.3.2021 10:17
anobbona

XXX.XXX.248.185

Dík, dám pak vědět.

4.3.2021 10:20
anobbona

XXX.XXX.248.185

Zda se trošičku lepší, má bylinky na játra a ledviny, ale je to možná jen můj pocit....
Každopádně začal žrát a žere z kyble vše co mu dám, seno přebírá, ale žere, zas ale víc polehava, je ale maličko živější
Jen jsem ráno koukala na to belmo a mírně žluté to má, což je nejspíš hodně špatně....

4.3.2021 10:48
Rif Du Madon

XXX.XXX.56.239

anobbona napsal(a):
Zda se trošičku lepší, má bylinky na játra a ledviny, ale je to možná jen můj pocit....
Každopádně začal žrát a žere z kyble vše co mu dám, seno přebírá, ale žere, zas ale víc polehava, je ale maličko živější
Jen jsem ráno koukala na to belmo a mírně žluté to má, což je nejspíš hodně špatně....

Žluté bělmo říká, že ty výsledky jaterních ukazatelů nejsou chyba laboratorní, ani záměna materiálu. Intenzita zabarvení Vás bude orientačně informovat o výšce hladiny bilirubinu.
Jak vypadá moč? Žlutá nebo jako černé pivo? Koblihy jsou hnědé? Nedrbe se víc?
Hemolýza by se projevila v krevním obraze. Ze zbytku možností jsou pořád ve hře i ty řešitelné jako obstrukce žlučových cest - kameny, červy ( je jedno, že byl odčerven a kopro neg).
Já bych ho vezla a nečekala na odběr v pondělí.

4.3.2021 11:21
anobbona

XXX.XXX.84.98

Moc je žlutá, ale zdá se mi, že moci málo (i poník vymoci víc), takže buď má málo moci nebo hodně často moči.
Koblihy normální a řekla bych že také často, nedrbe se.
Zítra ho odvezu, vozík mám až večer, takže hned ráno jedem. O volám veta a kliniku

4.3.2021 11:33
Rif Du Madon

XXX.XXX.36.114

anobbona napsal(a):
Moc je žlutá, ale zdá se mi, že moci málo (i poník vymoci víc), takže buď má málo moci nebo hodně často moči.
Koblihy normální a řekla bych že také často, nedrbe se.
Zítra ho odvezu, vozík mám až večer, takže hned ráno jedem. O volám veta a kliniku

Tak ať to dobře dopadne.
Jaterky může mít zvýšené i z rozpadů svalů, ale tam by neměl mít vysoký bilirubin.

4.3.2021 11:43

Držím pěsti.

4.3.2021 12:22
Horsana

XXX.XXX.40.140

Rif, u koní nastupuje ikterus už po 8-12 hodinovom hladovaní, alebo pri zníženom príjme potravy, nie je úplne zriedkavý u inapetentných koní, just saying.

4.3.2021 13:08
evcusik

XXX.XXX.145.236

Horsana napsal(a):
Rif, u koní nastupuje ikterus už po 8-12 hodinovom hladovaní, alebo pri zníženom príjme potravy, nie je úplne zriedkavý u inapetentných koní, just saying.

co to je prosím inapatentní kůň? google mi neporadil :D

4.3.2021 13:20
Rif Du Madon

XXX.XXX.36.114

Horsana napsal(a):

Takže ako ukazatel nič moc...Vo mne strohé info "zvýšené pečeňové testy" vyvolá nutkavú potrebu ďalších informácií. Za výraz "zvýšené jaterní testy tečka" by ma školitel vyrazil z konzultácie aj s dverami a oknom na chodbe😀 Tak mám fóbiu o tom aj uvažovať bez doplnkov.

4.3.2021 13:22
Rif Du Madon

XXX.XXX.36.114

evcusik napsal(a):

Nežravý, bez apetitu

4.3.2021 13:58

evcusik napsal(a):

a je to "inapEtentní" :-)

4.3.2021 14:12
Horsana

XXX.XXX.40.140

Rif Du Madon napsal(a):
Takže ako ukazatel nič moc...Vo mne strohé info "zvýšené pečeňové testy" vyvolá nutkavú potrebu ďalších informácií. Za výraz "zvýšené jaterní testy tečka" by ma školitel vyrazil z konzultácie aj s dverami a oknom na chodbe😀 Tak mám fóbiu o tom aj uvažovať bez doplnkov.

Ikterus je sfiňa :)

Zvýšené jaterné testy, pokiaľ ich nevidím, tak to je asi také, akože "má trochu koliku", už som sa stretla aj s dg zlyhanie pečene a kôň mal AST trošku nad hornou hranicou...

O interpretácii a dezinterpretácii predstavu máš, robí mi to strašne dobre, že viem, že aj niekto iný vie, že sa to deje :D

annobone a koníkovi držím palce, samozrejme!

evcusik- to je taká skomolená hantýrka pre koňa s nechutenstvom

4.3.2021 15:18
anobbona

XXX.XXX.251.195

Horsana napsal(a):
Ikterus je sfiňa :)

Zvýšené jaterné testy, pokiaľ ich nevidím, tak to je asi také, akože "má trochu koliku", už som sa stretla aj s dg zlyhanie pečene a kôň mal AST trošku nad hornou hranicou...

O interpretácii a dezinterpretácii predstavu máš, robí mi to strašne dobre, že viem, že aj niekto iný vie, že sa to deje :D

annobone a koníkovi držím palce, samozrejme!

evcusik- to je taká skomolená hantýrka pre koňa s nechutenstvom

Výsledky jsem neviděla, vím jen co řekl vet. Ostatně v mém případě i kdybych výsledky viděla, tak pokud tam nejsou hvězdičky s vysvetlivkama, tak mi ty čísla absolutně nic neřeknou. Já netuším Vo co go....

4.3.2021 16:21
Dotaz

XXX.XXX.235.225

anobbona napsal(a):
Výsledky jsem neviděla, vím jen co řekl vet. Ostatně v mém případě i kdybych výsledky viděla, tak pokud tam nejsou hvězdičky s vysvetlivkama, tak mi ty čísla absolutně nic neřeknou. Já netuším Vo co go....

A nemůže vám vetka poslat fotku těch výsledků, že by se tu veterináři koukli na ty nabírané parametry a jejich hodnoty?

A jinak samozřejmě držím také pěsti, aby to dopadlo co nejlépe.

4.3.2021 16:33
Rif Du Madon

XXX.XXX.36.114

anobbona napsal(a):

Udělat diagnózu jen z výsledků jaterních testů nejde. Je to pomůcka k rozhodnutí, na co se u pacienta koukat a správně propojit další nálezy okem, sonem, atd s hodnotami.
Navíc to ne vždy chodí podle učebnice. Proto si myslím, že na klinice kde mají vše po ruce, to půjde líp.

4.3.2021 20:20
anobbona

XXX.XXX.84.98

Rif Du Madon napsal(a):
Udělat diagnózu jen z výsledků jaterních testů nejde. Je to pomůcka k rozhodnutí, na co se u pacienta koukat a správně propojit další nálezy okem, sonem, atd s hodnotami.
Navíc to ne vždy chodí podle učebnice. Proto si myslím, že na klinice kde mají vše po ruce, to půjde líp.

Stejný názor, proto ho tam zítra vezu.
Vet mi právě zrovna řekl, že má nyní stejný případ, paní že chce léčit, už jsou na 70 tis a kůň je furt stejný, proto mi naznačoval, že léčba je nelehka a nemusí mít výsledek, že to může stát 20 ale klidně i 70 tis a nic se nezmění, že to uspani je ta snadná cesta....
Já tak nějak doufám, že by na té klinice mohli přijít na to co mu je a taky se mi zdá, že kůň je malilinko veselejší, že už není tak sklesly, tak naděje se pořád chytám

4.3.2021 20:39
Dotaz

XXX.XXX.235.225

anobbona napsal(a):
Stejný názor, proto ho tam zítra vezu.
Vet mi právě zrovna řekl, že má nyní stejný případ, paní že chce léčit, už jsou na 70 tis a kůň je furt stejný, proto mi naznačoval, že léčba je nelehka a nemusí mít výsledek, že to může stát 20 ale klidně i 70 tis a nic se nezmění, že to uspani je ta snadná cesta....
Já tak nějak doufám, že by na té klinice mohli přijít na to co mu je a taky se mi zdá, že kůň je malilinko veselejší, že už není tak sklesly, tak naděje se pořád chytám

A ty výsledky máte u sebe? Nebo vám veterinářka nedala nic?

EDIT: Proč to píšu. Za výsledky jste zaplatila, měla byste je tedy mít v ruce. Mohla byste se tak před drahou hospitalizací obrátit o radu na jiného veta (důvěřuj, prověřuj). Stejně tak by je měla k dispozici ta klinika. Mně osobně by pojem " výsledky hodně špatný" nestačil.

5.3.2021 01:59
anobbona

XXX.XXX.84.98

Výsledky nemám, ale poprosila jsem veta ať mě s koněm na ráno objedná na kliniku, p. Jahn už ví o co se jedná, takže předpokládám, že mu výsledky řekl nebo poslal.

5.3.2021 02:01
anobbona

XXX.XXX.84.98

Jinak vím, že klinika bude draha, ale obávám se, že doma se můžu vyšplhat na stejnou či vyšší sumu a nemusím zjistit vůbec nic, kdežto na klinice mají přeci jen více možností a v následku může hospic vyjít rozhodně levneji

5.3.2021 09:30
canka

XXX.XXX.249.200

anobbona napsal(a):
Jinak vím, že klinika bude draha, ale obávám se, že doma se můžu vyšplhat na stejnou či vyšší sumu a nemusím zjistit vůbec nic, kdežto na klinice mají přeci jen více možností a v následku může hospic vyjít rozhodně levneji

Ano,klinika bude drahá,ale já vám tleskám za váš aktivní a rychlý přístup. Čím dříve tam koňuch bude,tím lépe pro vás oba....držím pěsti✊

5.3.2021 16:50
anobbona

XXX.XXX.148.89

Tak je to hodně špatne. Popisu svými slovy, jak jsem to v záplavě slz pochopila...
Krve jsou horší jak při odběru doma, při prohlídce sonem je nějaký stín na játrech, pravděpodobně abces, při prohlídce rukou, kdy do něj sahali, tak jdou nahmatat na uponech střev útvary velikosti míče, pravděpodobně rakovina.
Paní doktorka navrhla uspani ihned, ale je ještě možnost, že ty útvary jsou zvětšené uzliny v reakci těla na ten možný abces v játrech.
Vzhledem k tomu, že kůň dneska vypadal jak kdyby mu nic nebylo, jsme se domluvili, že mu zkusí dát přes víkend atb, pokud se v pondělí zlepší krve, udělala by se biopsie jater a léčil by se atb.
Vzhledem k popsanému průběhu se ale p. doktorka přiklání spíše k té rakovině, nebyla jsem schopná ho nechat uspat hned, ale myslím, že domu už se mi nevrátí..... :((

5.3.2021 17:05

Je mi to moc líto,doufala jsem v lepší zprávu😭

5.3.2021 17:19

To mě moc mrzí, ale s tím odvozem jste se rozhodla dobře. Jste statečná a buďte dál...

5.3.2021 18:27

anobbona napsal(a):
Tak je to hodně špatne. Popisu svými slovy, jak jsem to v záplavě slz pochopila...
Krve jsou horší jak při odběru doma, při prohlídce sonem je nějaký stín na játrech, pravděpodobně abces, při prohlídce rukou, kdy do něj sahali, tak jdou nahmatat na uponech střev útvary velikosti míče, pravděpodobně rakovina.
Paní doktorka navrhla uspani ihned, ale je ještě možnost, že ty útvary jsou zvětšené uzliny v reakci těla na ten možný abces v játrech.
Vzhledem k tomu, že kůň dneska vypadal jak kdyby mu nic nebylo, jsme se domluvili, že mu zkusí dát přes víkend atb, pokud se v pondělí zlepší krve, udělala by se biopsie jater a léčil by se atb.
Vzhledem k popsanému průběhu se ale p. doktorka přiklání spíše k té rakovině, nebyla jsem schopná ho nechat uspat hned, ale myslím, že domu už se mi nevrátí..... :((

5.3.2021 18:59
canka

XXX.XXX.215.5

anobbona napsal(a):

Vydržte ještě!!! Třeba se to ještě v dobré obrátí,pokud říkáte,že dnes nevypadal,že by mu něco bylo.. ano,kdyby se zhoršoval..ale pokud vidíte zlepšení,třeba to ještě půjde...budu na vás oba myslet a doufat...HODNĚ doufat

5.3.2021 19:12
konějsouživot

XXX.XXX.139.9

anobbona napsal(a):

To je mi líto, držte se.

5.3.2021 19:25
Arbora

XXX.XXX.233.1

Mrzí ma to, držte sa.

7.3.2021 22:01

Myslím na vas celý víkend....jak jste na tom?

7.3.2021 22:34
canka

XXX.XXX.215.5

Také na vás myslím a úplně se bojím sem nakouknout

8.3.2021 06:10
anobbona

XXX.XXX.84.98

Zatím se jakš taks drží, prodělal mírnou koliku, čekám na ty dnešní krve, pak se uvidi

8.3.2021 09:30
anobbona

XXX.XXX.59.254

Tak ukončeno, koně jsem nechala utratit.
Měl velké bolesti, další pokus o léčbu už by byl pouze prodlužování trápení jak jeho tak mě.....
Je mi to neskutečně líto, bolí to, ale pro koně to bylo to nejrozumnější rozhodnutí
Děkuji všem za podporu, ale je KONEC

8.3.2021 09:59

Je mi to moc líto, posílám hodně sil, držte se.

8.3.2021 10:02
canka

XXX.XXX.249.200

Je mi to strašně líto..v takovéhle situaci není co poradit,protože bolest teď bude velká..držte se

8.3.2021 10:15

mrzí me to😓. Jste statečná a silná žena

8.3.2021 10:19
evcusik

XXX.XXX.145.236

Upřímnou soustrast. Jste statečná a úžasná žena, hledala jste svižnè řešení pro svého koňského partnera, poklona. Držte se.

8.3.2021 10:24

Udělala jste dobře, dala jste mu vynikající péči, zajistila jste mu báječný život! Na tohle je třeba stále pamatovat :-)

8.3.2021 10:44
kallisto

XXX.XXX.237.35

Je mi to líto, je skvělé, že jste byla takto rozhodná a řešila vše během pár dní.

Fůra lidí by si nevšimla nebo zkoušela kdo ví co doma a koník by trpěl.
Takto dostal tu nejlepší péči. Potvrdila se tedy rakovina?

8.3.2021 11:13
anobbona

XXX.XXX.84.98

kallisto napsal(a):
Je mi to líto, je skvělé, že jste byla takto rozhodná a řešila vše během pár dní.

Fůra lidí by si nevšimla nebo zkoušela kdo ví co doma a koník by trpěl.
Takto dostal tu nejlepší péči. Potvrdila se tedy rakovina?

Paní doktorka si myslí, že bolesti byli z rakoviny...
Da mi vědět, dělají pitvu, také je zajímá jak to vevnitř vypadá.

Měl ale velké bolesti, už doma před odvozem mi hodně polehaval, chvíli ležel jako mrtvý a jen stenal, bylo vidět, že má bolesti, dva dny zlepšení, ale celkově mu spíš bylo hůř a hůř.
Když to shrnu, tak kdy jsem si všimla prvních náznaku bolesti, tak je to cca 3 týdny zpět, kdy mi u sena začal hrabat nohou, ten den jsem měla obavu i ze má náběh na koliku.... No a pak už to šlo strašně rychle.
Špatné mu bylo min od toho listopadu, možná října, ale to nevím, neviděla jsem ho celý říjen a část listopadu, razantní zhoršení zhruba od půlky února

8.3.2021 12:24
anobbona

XXX.XXX.84.98

Tak rakovina, měl porostlé upony střev, hromadu dalších malých útvaru ve střevech

8.3.2021 13:00
Rif Du Madon

XXX.XXX.93.204

anobbona napsal(a):
Tak rakovina, měl porostlé upony střev, hromadu dalších malých útvaru ve střevech

A v těch játrech nevíte? Absces nebo metastáza, nebo něco tlačilo na přívodní tepnu do jater a byla to nekróza. Že proč selhávala játra? Je to orgán s obrovskou funkční kapacitou.

8.3.2021 13:22
anobbona

XXX.XXX.84.98

Byl špatný odtok žluči, něco tam bylo, ale to nebyl důvod zhoršení koně, to byla ta rakovina. Nějak moc jsme ty játra neprobirali, závazne byly ty melanomi ve střevech. Byl to nejspíš nějaký agresivní typ, p doktorka říkala i název, ale to si nepamatuji, ještě ke konci týdne mi zavolají přesně určení....
Začalo to nejspíš bujet v tom listopadu.
Neví se proč, neví se z čeho, prostě se nějaká buňka zbláznila a začala bujet...

8.3.2021 16:12
sisi58

XXX.XXX.191.1

Vzpomínejte na ty hezké chvíle. Určitě jich bylo hodně. Pro koníka jste udělala vše, co šlo, kéž by byli všichni majitelé, jako Vy. Držte se.

8.3.2021 16:17
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Upřímnou soustrast.

8.3.2021 20:26
konějsouživot

XXX.XXX.139.9

Upřímnou soustrast, držte se.🥺

8.3.2021 20:32
kallisto

XXX.XXX.135.166

Snad to nebude úplně nevhodné, ale můžu se zeptat, jaký měl koník původ? Tady ty teplokrevné hermelíny si pamatuji ze Severní Moravy...

8.3.2021 22:47

Hm, udělala jste to dobře, střízlivě rozhodla, bez zbytečného trápení koně pro vlastní falešnou lítost, kdyby měl každý takovou schopnost.!
Zvířata nejsou lidé, i když jejich odchod je také pro majitele bolestný , ale léčit nevyléčitelné u zvířete je kruté, neřekne nám, že to bolí, je mu z léčby zle a neví proč...každý by chtěl pro své zvíře klidný a bezbolestný odchod, ale ne vždy se to povede, ale jeho majitel může alespoň naposled pomoci.

8.3.2021 22:53
etnies86

XXX.XXX.245.26

upřímnou soustrast. udělala jste to nejlepší, co jste mohla. držte se

9.3.2021 06:31
anobbona

XXX.XXX.84.98

kallisto napsal(a):
Snad to nebude úplně nevhodné, ale můžu se zeptat, jaký měl koník původ? Tady ty teplokrevné hermelíny si pamatuji ze Severní Moravy...

Neměl původ, byl od místního krizitele co se snažil vytvořit své plemeno - vysocí, pevni, všestranni koně, zkoušel jít i do barvy.... Matka byla velká ryzka, otec apalosa

Jinak lidi, ono to s ním šlo opravdu strašně rychle, tam v podstatě nebyl čas na nějaký rozmysleni a pokusy. Jak se to v té půlce února opravdu rozjelo, tak prostě nezbyl prostor pro nějaký pokusy.
Vet mi řekl hned po prvních krvich, že je to špatné, já jen chtěla mít jistotu, že když ho uspim, tak z důvodu, že nejde nic dělat...... Bohužel se to potvrdilo i na klinice

9.3.2021 23:24
Horsana

XXX.XXX.40.140

Je mi to veľmi ľúto, ono to pri nádoroch takto býva :(
Nespomínala vetka náhodou lymfóm?

10.3.2021 05:52
anobbona

XXX.XXX.84.98

Horsana napsal(a):
Je mi to veľmi ľúto, ono to pri nádoroch takto býva :(
Nespomínala vetka náhodou lymfóm?

Ano, říkala toho víc, ale já si to nepamatuji. Prostě shrnute měl rakovinu

11.3.2021 19:42
anobbona

XXX.XXX.84.98

Tak výsledek pitvy, pro ty co se mě ptali- nediferencovany adenokacinom.
Jestli jsem dobře pochopila, měl to úplně všude.....

12.3.2021 10:52

Ještě se zeptám, snad to nebude příliš nevhodné, ale myslím i pro informaci ostatním se bude hodit: kolik to všechno stálo? Děkuji mnohokrát

12.3.2021 12:30
anobbona

XXX.XXX.84.98

Ještě se zeptám, snad to nebude příliš nevhodné, ale myslím i pro informaci ostatním se bude hodit: kolik to všechno stálo? Děkuji mnohokrát

Odběr krve doma 1700,-, klinika komplet 16700,-.
Kdybych si koně nechala doma, vyšlo by to určitě dražší, jelikož by jsme se pokusily o léčbu atb, zkoušeli by jsme různé hokusy pokusy.....

Přidejte reakci

Přidat smajlík