Uživatel s deaktivovaným účtem

Ráda bych zde sdílela odkazy na super zpracovaná videjka ohledně PSSM typu 1 i 2. Budou následovat i jednotlivé varianty typu 2. Líbí se mi jednoduché, věcné a srozumitelné zpracování, které určitě hodně pomůže při šíření povědomí o tomto (zákeřném) onemocnění.
PSSM1:
https://www.youtube.com/watch?v=Sp223pUYBRE
PSSM2:
https://www.youtube.com/watch?v=nKHIGDjwCmM
Poslední dobou si pohrávám s myšlenkou, jestli moje shagya netrpí tímto onemocněním. Kdy jsem si myslela, že je prostě labil a citlivější na záda (neméně kvůli mým fyzio potížím).
Vetka mi má přijet co nevidět na prevenci, přemýšlím, že to s ní poberu. Ale dovím se vlastně něco nového, pomůže mi v něčem, když to budu mít na papíře z laborky? Kdy to vlastně zvládáme skrz režimová opatření, krmivo a průser příchází po stresu (přeprava, nový kůň ve stádě) nebo prudkém ochlazení. Resp průser příjde, protože jsme se na to blbě připravili (stres) nebo počasí se změnilo rychle.
Velké zlepšení jsem zaznamenala po podávání esenc AMK (treonin, lysin, metionin) v přípravku na kopyta. A včera jsem se dozvěděla, že tyto 3 AMK mají velký podíl co se týče tohoto onemocnění.
U kobyly jsem si v atakách všímala: ztuhlost, napětí svalů, svaly tvrdé na pohmat, náběh na tying-up, svaly vypadající, jako by byly vpadlé dovnitř do těla, potíže s nacváláním nebo obecně se cvalem celkově /ale může se zaměnit za nepřiježděnost?!/, agrese (hrození při cištění, sedlání v blbé dny), výbušné chování a nepředvídatelnost (vzpínání, odmítání poslušnosti, kopání), problémy s přilnutím a pocit váhy výrazně na předku (ale opět- taky nepřiježděnost), koni je zima, třese se i při náhlé změně počasí, opadnutí horní linie, stání nohama pod sebou (zkopírováno a vybráno z eqch).
Ale jak říkám, s krmením, dekama, režimem a předvídání průšvihů je to spokojjená kobyla, kor teď půlroku po těch AMK. V čem mi může vet pomoci dál?
Budu ráda, když mi efe odepíšete či další hlavy pomazané :)

Upřímně: pochybuji, že vet vám k tomuto řekne cokoliv a pokud ano, tak bude světlou výjimkou. Pokud víte, že kobyle dělají opatření, která děláte, dobře, tak v tom managementu prostě pokračujte. Po zjištění případné pozitivity stejně nic jiného, než úpravu managementu nezmůžete. AMK hrají opravdu velmi důležitou roli, je super, že máte vypozorovaný jejich pozitivní vliv. Dál přidejte bílkoviny a tuky, pro nabrání svalů, doplňte vit. E, selen a Mg na uvolnění svalů a zvažte dekování (pokud už nedekujete), příp. jiné formy zahřívání svalů. Dále můžete zkusit ubrat sacharidy.

Ještě dodám, že já osobně bych ten výsledek chtěla mít, právě kvůli ježdění/jezditelnosti - abych věděla, zda má kůň zdravotní problém anebo je to opravdu otázkou přiježdění, jak píšete.
Evcusik- vítejte do klubu, v podstatě řeším to samé dilema. Předpokládám, pokud máte araba, že máte na mysli PSSM2.
Diagnóza na papíře vám k ničem nebude v tom smyslu, že režimová opatření budete dělat tak jako tak a jiná léčba stejně neexistuje a ještě výrazně ušetříte, co si budem povídat.
Ale zas, pokud byste to měla na papíře, usnadní vám to asi komunikaci s vety, ustajovateli a jinými koňoodborníky, protože nebudete za hysterku, co hledá na koni choroby. A zvýší to obecné povědomí o nemoci.
Pro mě je zatím problém, že komplet panel pssm2 se v Evropě netestuje, jen asi 4 geny v Německu, takže vám kobyla nemusí vyjít pozitivní, přestože bude.

Co se týká těch testovaných variant PSSM2, tak snad od listopadu t.r. by se měly již testovat všechny známé i v Evropě v CAG.

První z videí k jednotlivým variantám PSSM2:
https://www.youtube.com/watch?v=D8dLOfK5TV8&fbclid=IwAR12ILFdfO92Il6boObruVCN17cdQdwhWIG_GDYLpz80Hz22Ydulb71XgKo