Je to zhruba 2,5 týdne zpět,kdy jsem si všimla,že kobyla lehce kulhá,pokud jde ve výběhu z kopce...bylo to období,kdy u nás každý den pršelo a země byla podmáčená...problém jsem hledala v kopytě,jestli nemá něco zapíchnutého,ale pak jsem si všimla nateklé šlachy....
Volala jsem vetku,která diagnostikovala nataženou šlachu povrchového ohýbače...naordinovala 3-týdenní klid,mazání mastí s obsahem Brufenu a krokové procházky po tvrdém. Vzhledem k tomu,že kobyla nevykazuje na pohmat žádnou bolestivost a šlacha nehřeje,tak mi vetka řekla,že dát Danilon či Equipalazone je zbytečné,pokud to kobylu nebolí....
Nyní jsou to 2 týdny a kousek,kdy má kobča ,,klidový,, režim,již nekulhá a k mé nelibosti lítá po výběhu jak praštěná...otok však ale stále zůstává...nevidím žádné zlepšení..vetka by měla někdy v příštím týdnu dorazit na kontrolu..nově teď od pondělí mažu silnou domácí konopnou mastí...
Máte někdo takovou zkušenost,že otok šlachy prostě nemizí?
PS: Nejde mi vůbec o nějaké ježdění nebo tak,na rekonvalescenci nepospíchám,spíš by mě zajímalo,jestli úplně otok splaskne nebo ne..
Uživatel s deaktivovaným účtem

Arbora
napsal(a):
nemusí, môže sa tam vytvoriť nejaké zjazvené tkanivo a už to tak bude na furt. Tri týždne mi na šlachu prídu dosť málo, šlacha sa pkojne hojí 6-8 týždňov. Určite by som pri návšteve chcela kontrolné sono, aby ste videli, ako na tom šlacha je.
Souhlas. Minimálně 6 týdnů. A sono je dobrý nápad.

To je divně oteklá šlacha, je to docela ohraničené, od šlachy v akutním stadiu bych očekávala víc prosáknutí a takový spíš banán...fotka z větší dálky by nebyla?
Tohle je jako by třeba nálevka. Co bodcové kosti?
Po tvrdém se chodí aby se šlacha- vlákna šlachy, spravila v požadovaném směru, aby ta vlákna tam nebyla chaoticky a neudělal se svalek, který je na tah méně odolný..
Kulhání od šlachy se hojí klidně i rok, klid na pastvině...kobyla nekulhá...nezapomeňte ubrat v krmení, když nepracuje, přece jenom je to ponďa, náhubek?
Edit: je to oteklé od karpu-přední koleno do půl holeně ?
Je to otok,který vypadá jako silná žíla kolem nohy....vetka si myslí,že musela kobyla sklouznout ve výběhu..sono bohužel nemá,už jsem se ptala hned co přijela...
Jídlo jsem kobyle samozřejmě ubrala,ale už tak dostává prd,takže teď jsme ten prd ještě omezili Chodíme na krokové procházky,ale kobyla je prostě nevybouřená Dneska lítala po výběhu jak pominutá..vyhazovala No v klidu fakt není..je zvyklá na pohyb no...
Já ji samozřejmě nebudu nijak zatěžovat,dál budeme chodit aspoň prochajdy a uvidíme,co řekne vetka,až přijede na kontrolu...
Zítra nafotím foto z větší dálky a z lepšího úhlu..
To je pořád toto staré zranění? https://www.ifauna.cz/kone/diskuse/detail/3707805/natazena-slacha
Ano to je přesně ono,ale zmizelo to.....chladilo se,dávala jsem ten obklad z jílu...když mi tam přijel vet(už mi bohužel odešel do důchodu ),tak mi také řekl,že se jedná o nataženou šlachu...
Takže si to kobča musela něčím obnovit..předtím to kobče asi za 14 zmizelo
Uvidíme..bude mít prázdniny teď
Vzhľadom k tomu, že je to v podstate rok a stále tam prebieha nejaký proces, asi by to chcelo kvalitnejšie vyšetrenie, než len pohľadom.
To hojenie 6-8 týždňov, to je zavretý kôň v boxe a riadený pohyb po tvrdom povrchu. Vo výbehu to samozrejme bude trvať dlhšie, tri mesiace minimálne, čím je kôň pohyblivejší, tým dlhšie.
Určitě zavolejte veta se sonem. Jestli je to šlacha, řekne rozsah poranění a také po klidovém režimu udělá kontrolu, jestli a jak se to hojí.
Naše kobyla měla natažený mezikosťák po uklouznutí ve výběhu, na prvním sono pár mikropraskanců v šlaše, po 6 týdnech bez nálezu. První dny otok jako prase, kulhala. Vyvřená na rovině a tvrdu v padoku cca 10x10m, mohla tam poklusávat, ale nerozjela se tam a nebrzdila. Chladilo se denně, nasypala jsem do ní vitamínů za půl koně. Kulhat přestala po pár dnech. Ale otok se držel dlouho. Ještě po roku minimálně, když bylo vedro a stála zalezlá pár hodin, bylo vidět, že noha otéká. Po vyjížďce to vždy splasklo a reagovalo to dobře na chlazení. Až tak po dvou letech noha přestala otékat i ve vedrech.

canka
napsal(a):
Ano to je přesně ono,ale zmizelo to.....chladilo se,dávala jsem ten obklad z jílu...když mi tam přijel vet(už mi bohužel odešel do důchodu ),tak mi také řekl,že se jedná o nataženou šlachu...
Takže si to kobča musela něčím obnovit..předtím to kobče asi za 14 zmizelo
Uvidíme..bude mít prázdniny teď
Jak píšou holky - veterináře (ortopeda) se sonem, případně i RTG.
Veta se sonem zatím sháním marně...v pondělí bych měla dostat kontakt od známé,tak snad se brzy dočkám..pokud by to bylo tento týden,byl by to ideál,ať víme,na čem jsme....
Vetka mi řekla,že tedy ani na kontrolu jezdit nebude,když sháním někoho jiného..ale sama uznala,že sono bude nejlepší volbou,pokud nejde vidět zlepšení..
Tady slíbené foto i z větší vzdálenosti..
Je zvláštní, že to vypadá stejně jak minule, na tom samém místě a po oteplení. Jestli tam nemá nějakou strukturu přes šlachy a když se udělá vedro, začne to drhnout. Nějaké vazivové poutko ( nevím, jestli tam anatomicky nějaké zrovna je) nebo nějaký srůst po úrazu, zánětu. Je to takové divné, že se ten otok nerosteče víc do okolí, ale drží to ten divný tvar. Jsem zvědavá, co z toho vyleze.
Diagnostika ochorenia šliach, šľachových pošiev a podobných štruktúr je bez USG nemožná, dg krívania a zvodovka by bodla.
Kľudový režim bol príliš krátky, terapia skoro žiadna, rekonvalescencia žiadna, diagnostika žiadna, kôň lieta po výbehu, tak čo čakať?
Ako môže kôň s takým zranením lietať po výbehu, prečo je mu to dovolené? Box rest je obvykle 4-8 týždňov, rehabilituje sa vodením po tvrdom v kroku, kluse, postupne sa pridáva, lietanie po výbehu s nedoliečeným zranením = prús.r a to veľký, recidíva je istá.
Samozřejmě výsledek jsem dám,hned jak budu vědět ...taky mi to přijde takové zvláštní..ten tvar..
Horsana: Pochybuji,že pokud by to kobylu bolelo či jí to bylo diskomfortní,tak by běhala....ano,chodíme po tvrdém na krokové procházky teď třetím týdnem,kdy se to objevilo tento otok a budeme v tom pokračovat nadále...nikdo na ní nebude nikde jezdit nebo běhat..bude mít klidový režim i nadále..a pokud se mi v pondělí podaří tedy dovolat vetovi přes pohybový aparát se sonem,tak počítám,že udělá pořádnou diagnózu(moje vetka bohužel to sono nemá) a řekne mi,co a jak dále...
Možná by jste mohla být míň kousavá..já pro kobylu dělám první poslední,je to moje ,,dítě,,
Diagnózu jsem dám hned,jak vet s diagnostikou dorazí..
Canka, kôň bude behať aj s odtrhnutou nohou. spoliehať sa na to, že nebude behať s boľavou nohou je blbosť, tak to majú od prírody naprogramované, neukázať predátorom bolesť.
Môj tip je, že tam došlo k nejakému poškodeniu, či deformácii a toto bude jazva. Možno si do toho občas ťukne a rozbolí to. Každopádne, šlacha na dobré hojenie znamená absolútne obmedzenie pohybu (zrovna obmedzujem psa, viem o čom hovorím, stačila jedna pechádzka po dvoch týždňoch, kde si dvakrát hopsla do krovia a sme na začiatku). Dá sa hojiť vo výbehu, ale bude to trvať rok, možno aj dva, v závislosti od poškodenia a moźno sa to ani nikdy dôkladne nezhojí.
canka
napsal(a):
Samozřejmě výsledek jsem dám,hned jak budu vědět ...taky mi to přijde takové zvláštní..ten tvar..
Horsana: Pochybuji,že pokud by to kobylu bolelo či jí to bylo diskomfortní,tak by běhala....ano,chodíme po tvrdém na krokové procházky teď třetím týdnem,kdy se to objevilo tento otok a budeme v tom pokračovat nadále...nikdo na ní nebude nikde jezdit nebo běhat..bude mít klidový režim i nadále..a pokud se mi v pondělí podaří tedy dovolat vetovi přes pohybový aparát se sonem,tak počítám,že udělá pořádnou diagnózu(moje vetka bohužel to sono nemá) a řekne mi,co a jak dále...
Možná by jste mohla být míň kousavá..já pro kobylu dělám první poslední,je to moje ,,dítě,,
Diagnózu jsem dám hned,jak vet s diagnostikou dorazí..
Neděláš pro ni první poslední, ale tak ako veľa ľudí si to rada myslíš.
Názor, že kôň nebude behať s boľavou nohou by som čakala tak od nejakého 12 ročného dieťaťa.
Kousavá by si bola tiež, keby si roky rokúce musela sledovať, ako robia ľudia neustále tie isté hlúpe, ignorantské chyby, na ktoré dopláca iba a len kôň, trvalým poškodením zdravia, ktoré ho bolí a bolieť bude a bude si ho neustále obnovovať, pokiaľ liečba a rehabilitácia neprebehnú tak, ako majú.
Samozrejme až po tom, keď človek vie, čo lieči, že áno.
Natiahnutá šľacha je asi taká diagnóza, ako kolika, či dušnosť.
Info k zraněním šlach je všude - internet, konaci, stáje...neznám ani jeden zdroj, který by důrazně nedával návod na omezení pohybu. Je to prostě základ. Druhák, co se víc rozšířili to terénní praxe sonografy, tak taky každý cpe info, že sono při podezření poškození šlachy je fakt na místě. Kor po opakovaných potíží.
Dělat maximum pro druhé je maximálně získávat informace a snažit se sehnat nejlépe odborníka na danou oblast...to fakt vet bez sona není.
PS: vy jste zodpovědná za koníka, ne vet - ten dává doporučení, která se rozhodnete následovat...a koně jsou prostě zvířata, kde majitel musí mít jistě veterinární minimum, aby uměl dobře rozhodovat a následovat/nenásledoval rady veta a hledat odbornějšiho veta.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.36.142
canka
napsal(a):
Děkuji všem za podnětné i nepodnětné příspěvky,ale dál se myslím této diskuze zdržím,protože už chápu tu spoustu lidí,co odtud odešlo,protože ho tady div né zpranýřovali....
Ale děkuji...
Niki ale horsana ma pravdu... Za to se neurazej a neutikej. Mela mit klid nemela. To je holej fakt. Za nic jinyho ti tu nikdo nenadava. A ver ze maj takovejch zkusenosti kort horsana z kliniky ze fakt vi vic jak ty. Nic proti
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Niki ale horsana ma pravdu... Za to se neurazej a neutikej. Mela mit klid nemela. To je holej fakt. Za nic jinyho ti tu nikdo nenadava. A ver ze maj takovejch zkusenosti kort horsana z kliniky ze fakt vi vic jak ty. Nic proti
Ale to já vím,že Horsana ví určitě víc,je to veterinářka,to já nezpochybňuji
A já se neurážím,nejsem malá
Ale prostě moje vetka mi řekla,že kobyla má být v klidu,mít klidový režim,ale ani zmínka o tom,že by měla být zavřená v boxe..řekla mi,že ve výběhu se normálně pást může..jen že mám omezit spodní výběh,který je do svahu...a že máme chodit po tvrdém na krokové procházky....a to taky dodržujeme...
Veta se sonem mám už sehnanéno,jen zavolat a domluvit schůzku..a když mi řekne to samé,co moje vetka,tak co?Tak bych sem napsala,že stejný režim jako do teď a ukamenují mě?
Ona ten klid fakt má...nohu chladím,mažu mastí..jen nestojí v boxe..pokud mi ale samozřejmě vet po sonu řekne,že to tak musí být,tak to tak bude...
evcusik
napsal(a):
Nikdo nikoho nepranyruje. Jen se snaží všichni zdůraznit že pro dobrou léčbu šlachy je klid a sono klíčové. Nic víc.
Myslím, že všichni radí s otevřeným srdcem pomoci -lidem a koním, aby jim bylo lépe. Nikoliv proto, aby si mohli do druhých kopnout pro prdku, že jsou pitomí...:)
Já to všechno chápu,ale jak jsem vysvětlovala už výše,tak o tom,že by kůň měl stát v boxe od vetky nepadlo ani slovo,opravdu.....
https://www.ifauna.cz/kone/clanky/r/detail/3332/mala-encyklopedie-nemoci-koni-t/
Pro mě u šlach byl vždy základ sono a klid na boxe. Jako má člověk ortézu, aby končetinu nepoužíval či minimálně používal, tak rovněž je kůň na boxe. Minimálně pokud kulhá. Takhle jsem se to naučila jako jezdecké embryo ve stájích jako základ. A všelijaké odborné i pro laiky informace k tomuto směřují.
A ne, každému vetovi prostě nevěřím, jen proto že má titul před jménem :D kor ve vašem okolí, tam zrovna dobrých koňských vetu moc není.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.36.142
evcusik
napsal(a):
https://www.ifauna.cz/kone/clanky/r/detail/3332/mala-encyklopedie-nemoci-koni-t/
Pro mě u šlach byl vždy základ sono a klid na boxe. Jako má člověk ortézu, aby končetinu nepoužíval či minimálně používal, tak rovněž je kůň na boxe. Minimálně pokud kulhá. Takhle jsem se to naučila jako jezdecké embryo ve stájích jako základ. A všelijaké odborné i pro laiky informace k tomuto směřují.
A ne, každému vetovi prostě nevěřím, jen proto že má titul před jménem :D kor ve vašem okolí, tam zrovna dobrých koňských vetu moc není.
Ja bych řekla že žádnej. Niki prosím tě že ta vetka není mikutova nebo jak se jmenuje od frisaku a barock pintu že ne... Protože jestli jo tak potes koste
Rady ohľadom nutnej USG diagnostiky a box restu si dostala už pred rokom, nuž ale bohužiaľ.
Pokiaľ ti niekto tú dg naozaj príde urobiť, nález si odfoť, alebo nechaj poslať, že má niekto stroj neznamená, že dokáže nález aj správne vyhodnotiť, taktiež je to dôležité kvôli kontrole, či sa poranenie/náplň synoviálnych útvarov po terapii a rekonvalescencii zlepšuje, zhoršuje, alebo nemení.
Tieto problémy sa radi vracajú a často stačí zlý povrch a blbý pohyb a ste zase na začiatku, bohužiaľ.
Ano souhlasím,že dobrých vetů tu bohužel máme přes koně pramálo a situace tu opravdu není dobrá...
Leithian: Bože Mikutovou néé,k ty bych nevzala ani svou kočku,natož koně Sice je ode mě jen pár km,ale mám na ni asi stejný názor,jako očividně i ty...
Jako jistotu,kam zavolám,tak jsem sehnala číslo na Bučkovou...mám nový telefon a ztratila jsem bohužel některé kontakty Měla jsem ji tu tenkrát na vyšetření sonem kvůli březosti..
A ještě by tu měla být nějaká nová veterinářka,na tu by mi zítra známá měla poslat číslo,jen musí zjistit,jestli má sono nebo ne....

Pak si snímky můžete nechat vyhodnotit od odborníků na klinikách, konzultace nebude stát jmění, a jsou to lidé, kteří už toho hodně viděli. Pořiďte co nejvíc dokumentace zvládnete, špatné snímky se vyhodí, ale pokud bude nějaký pohled chybět, tak bude náročné to dodělávat.
Ověřte si se snímkujícím vetem a konzultujícími vety ten absolutní klid (nemusí to být přímo box ve smyslu zavřít mezi 4 stěny, ale můžete udělat texaský box, kde bude mít kůň i malý prostor před boxem, aby mohl načuhovat ven, nesmí mít možnost zrychlit a musíte mít jistotu, že nebude dělat prudké obraty a jiné skopičiny. A ten prostor venku podle domluvy s veterináři se dá případně také nastlat - nebo naopak zpevnit). Nevím o vetovi, který by neřekl "určitě by to bylo nejlepší, pokud máte tu možnost, tak to udělejte".
Já mám také takový pocit, že tohle by mohla být nějaká zvazivovatělá struktura, která už bude trvalá a občas "bude dělat potíže", ale houby o tom vím. Spíš mě zajímá, jak to dopadne. V každém případě i u trvalého poškození (následcích po hojení...) by bylo žádoucí dosáhnout stavu, kdy se nebude vracet kulhání.
Šlachy jsou vopruz, přeju hodně štěstí a trpělivosti.
canka
napsal(a):
Veta se sonem zatím sháním marně...v pondělí bych měla dostat kontakt od známé,tak snad se brzy dočkám..pokud by to bylo tento týden,byl by to ideál,ať víme,na čem jsme....
Vetka mi řekla,že tedy ani na kontrolu jezdit nebude,když sháním někoho jiného..ale sama uznala,že sono bude nejlepší volbou,pokud nejde vidět zlepšení..
Tady slíbené foto i z větší vzdálenosti..
A co doktorka Bučková-Sedláčková? Jestli si dobře pamatuji,tak jste někde poblíž mě,v ústeckém kraji.
Má sono a dokonce ho umí používat
Jen se zeptám takhle do pléna ostatních diskutujících...jestli jsem blázen...
Já mám totiž telefon na 4 veterináře a s nimi mám domluvu,že kdyby ten můj hlavní (Dr.Bučková-Sedláčková) byla na dovolené nebo cokoliv,že jim můžu zavolat jako druhou volbu.
Už se mi i stalo,že doktorka jela na zaslouženou dovolenou a kůň úraz - tudíž mi přijela druhá od Roudnice,je výborná,Dr.Hodinová. Pak mám Dr.Punčochářovou,ta je taky skvělá,ale má malé miminko,tak ta jen v krajním případě. No a pak jednoho,co dělá primárně malá zvířata,ale akutku u koně by taky zvládl.....

Mám v tel. číslo na dvě ordinace s tím, že ta naše kmenová je vždy 24/7 na telefonu (jsou tam tři nebo čtyři veti a střídají se v pohotovostech). Kdyby nastala apokalypsa, mám na telefonu ještě jednoho veta, který umí přijet celkem kdykoli (když nemá výjezd), a je ochotný. A pak bych asi spoléhala na kamarádku, která má telefony na všechno, co má ve výběžku ruce a nohy
Takže
Šlacha to podle vetky není..řekla mi,že sono ani dělat nebude,že je to zbytečné..jedná se prý o zbytnělou cévu,která vede přes šlachy,ale není prý asi úplně tím problémem....prý se to u koní někdy objevuje a prý s tím i normálně sportují...
Nejdřív se mi vetka smála,kde jako kobyla kulhá,když nekulhá Tak jsem jí vysvětlila,že je to jen z kopce či při prudším otočení..takže jsme dělali ohybovky,provokaci na malém kruhu v kroku a klusu..kdy se tedy nepatrné kulhání objevilo...ptala se na věk kobyly,a když jsem jí řekla 21 let,tak mi řekla,že to klidně může být počínající artróza...a že bohužel její obezita jí moc nepřidává..
Dostali jsme na 7 dní Equipalazone,mám ji nechat chodit jen po výběhu a nechodit nikam na procházky..prostě na nějakou dobu úplný klid...
canka
napsal(a):
Takže
Šlacha to podle vetky není..řekla mi,že sono ani dělat nebude,že je to zbytečné..jedná se prý o zbytnělou cévu,která vede přes šlachy,ale není prý asi úplně tím problémem....prý se to u koní někdy objevuje a prý s tím i normálně sportují...
Nejdřív se mi vetka smála,kde jako kobyla kulhá,když nekulhá Tak jsem jí vysvětlila,že je to jen z kopce či při prudším otočení..takže jsme dělali ohybovky,provokaci na malém kruhu v kroku a klusu..kdy se tedy nepatrné kulhání objevilo...ptala se na věk kobyly,a když jsem jí řekla 21 let,tak mi řekla,že to klidně může být počínající artróza...a že bohužel její obezita jí moc nepřidává..
Dostali jsme na 7 dní Equipalazone,mám ji nechat chodit jen po výběhu a nechodit nikam na procházky..prostě na nějakou dobu úplný klid...
Pokud 21 letý kůň nejde čistě z kopce nebo v prudkém obratu, řekla bych, že je to normální. A nemusí to být počínající artróza, ale prostě artróza.
U artrotika je klid na boxe naopak kontraproduktivní, dobře, že jste ji nechala venku.
canka
napsal(a):
Takže
Takže má vlastně křečovou žílu :D
Tak to jsou dobré zprávy!!!
canka
napsal(a):
Takže
A to je celé vyšetrenie? Žiadne RTG, aby ste vedeli, kde tá artróza a v akom štádiu je? Protizápalové lieky kvôli čomu, keď je to "asi artróza"? To vám teda toto vyšetrenie nejako extra nepomohlo.
Tým samozrejme netriafam do vás, ale do práce veta, ktorý príde vyšetriť pohybový aparát a dá diagnózu, "asi", tu máte lieky. Čakala by som, že sa aspoň pozrie, že kde tá artróza môže byť a či tam fakt je.

A já bych zase čekala, že vet bude chtít vědět, co to skutečně je. Vyslovit hypotézu je jedna věc, podívat se dovnitř věc druhá. No a nasadit protizánětlivé analgetikum se mi teda taky nezdá (když vlastně konstatovala, že není co léčit?). Snad bude proti skopičinám ve výběhu působit současné vedro a hmyz.
Zajímavý ..ale vlastně mě u čtení canky došlo, že my tu máme strašně málo vstupních dat (klinické vyšetření), aby se dalo nějak teoretizovat. Ve smyslu, že každý si pod kulháním může představit něco jiné a v různých situacích, různého stupně.
Nejvíc dát má canka, co s tím provede je na ní :) především přeji, aby koníkovi bylo dobře. A pokud se jedná o artrozu, jsou super výrobky od BOT :) (co se týče mírnění bolestivosti a tím možnost lepšího-ochotnejsiho pohybu)
Hrozně mě zarazilo, že vet neví, co klisně je, defacto tvrdí, že jí nic není, ale dá jí poměrně silné léky proti bolesti a na zánět a na týden, kdy se prostě má podávat pět dní - pokud nezaberou, má se opravdový důvod. A zatěžovat "zbytečně" 21 letému koni játra mi přijde dost zbytečné - bez vyšetření. Já osobně bych na sonu, rtg trvala

To je prostě strašně naprd situace.Vet tu diagnostiku mel udelat. Me se strašně příčí,pokud mam nekomu kecat do prace,ķtere de facto nerozumím.
Měla, neměla...
Můj valach je stejně starý, asi v podobném režimu - pastevko, těžkotonážník, když chce, běhá, když nechce, nemusí.
V obdobích, kdy chodí "nějak z tuha", mu nechávám píchnout bonharen, pomůže. Nedávno mu začalo lupat v jednom kloubu, pak i v dalším. Kdyby se horšil, dostane nějaký bisfosfonát. Vetka se mě ptala, jestli chci vidět RTG. Shodly jsme se, že nechceme vidět ani jedna. Artrózu bude mít a asi horší než si bláhově myslím.
Equipalazon bych dala taky, artróza je osteoartritída i se zánětlivou složkou, rozhodně to tomu neublíží a kobyla, co je zvyklá být pořád venku a salámistické nátury, asi nevyskočí z kůže. Jestli má i nějaký svalový spazmus, uvolní to.
Asi by mi to jako diagnostika u starého koně stačilo.
A ta žíla jí vyleze jen někdy? V teple? A v zimě je zatáhlá?
S týmto postupom by som bola ok u koňa, u ktorého mám diagnostikovaný problém, o ktorom viem, že sa bude zhoršovať vekom. Ale fakt naozaj nemám rada tie vyjadrenia, že kôň už je starý, tam asi bude artróza. Pravdaže asi bude. Ale čo ak nie je, alebo je a je tam pridružený ďalší problém, ktorý spôsobuje to nenápadné krívanie? Nie je lepšie vidieť, čo tam naozaj je, prípadne riešiť to, aby to degenerovalo čo najpomalšie? Veď chceme tie kone mať zdravé do čo najvyššieho veku a využívať pod sedlom čo najdlhšie. A keď to aj nepoôjde, tak nech aspoň majú čo najmenej bolestivý život.
Arbora
napsal(a):
S týmto postupom by som bola ok u koňa, u ktorého mám diagnostikovaný problém, o ktorom viem, že sa bude zhoršovať vekom. Ale fakt naozaj nemám rada tie vyjadrenia, že kôň už je starý, tam asi bude artróza. Pravdaže asi bude. Ale čo ak nie je, alebo je a je tam pridružený ďalší problém, ktorý spôsobuje to nenápadné krívanie? Nie je lepšie vidieť, čo tam naozaj je, prípadne riešiť to, aby to degenerovalo čo najpomalšie? Veď chceme tie kone mať zdravé do čo najvyššieho veku a využívať pod sedlom čo najdlhšie. A keď to aj nepoôjde, tak nech aspoň majú čo najmenej bolestivý život.
Zrovna nedávno som sa tou myšlienkou musela intenzívne zaoberať. Starého som ráno našla so zablokovanou zadnou nohou (zrovna tou, čo mu lupe) a zatuhnutým svalom za zadku. Kobyla sa horovala a asi sa mu šmykla noha pri plnení jej priania.... Našťastie po fyzio a euquipalazone to rozchodil. Ale mala som malú dušičku, čo budem robiť, keby nerozchodil. Artróza by sa na RTG našla na tuty, vidím že kĺb už nemá ušlachtilý tvar. Keby sa našiel čo ja viem čip, fakt neviem, či by som mu ho nechávala vybrať (asi podľa ceny). Keby si natiahol šlachu, neviem, či by som ho zavrela na 6 týždňov. Asi by som ho nechala chodiť len tak po výbehu na podpornej terapii s výhľadom na definitívny dochodok. Keby ostal bez života a bez radosti, boľavý, asi by som ho nechala uspať.
Nemám vyriešenú hranicu, kedy ešte otravovať starého koňa liečením.

Rif: máme podobnou situaci s třicátníkem... někdy chodí lépe, někdy hůře, když má dobrou náladu, jde s námi na procházku s nějakým dítětem (má dobrou náladu pořád a procházky ho baví). Až se definitivně začne hýbat hůř, tak, že mu to bude podstatně horšit kvalitu života, máme celkem rozhodnuto. Stejně tak kdyby náhodou přestal být schopný se standardně nakrmit (zuby má prý ale výstavní, tak leda nějaké metabolické potíže). Pokud to nebude nějaká maličkost, nemáme v úmyslu ho léčit....
Rif Du Madon
napsal(a):
Zrovna nedávno som sa tou myšlienkou musela intenzívne zaoberať. Starého som ráno našla so zablokovanou zadnou nohou (zrovna tou, čo mu lupe) a zatuhnutým svalom za zadku. Kobyla sa horovala a asi sa mu šmykla noha pri plnení jej priania.... Našťastie po fyzio a euquipalazone to rozchodil. Ale mala som malú dušičku, čo budem robiť, keby nerozchodil. Artróza by sa na RTG našla na tuty, vidím že kĺb už nemá ušlachtilý tvar. Keby sa našiel čo ja viem čip, fakt neviem, či by som mu ho nechávala vybrať (asi podľa ceny). Keby si natiahol šlachu, neviem, či by som ho zavrela na 6 týždňov. Asi by som ho nechala chodiť len tak po výbehu na podpornej terapii s výhľadom na definitívny dochodok. Keby ostal bez života a bez radosti, boľavý, asi by som ho nechala uspať.
Nemám vyriešenú hranicu, kedy ešte otravovať starého koňa liečením.
Aby sa majiteľ vedel rozhodnúť, že ako bude postupovať, teda či liečiť, či to nechať na čas, alebo ukončiť trápenie, na to predsa poterbuje nejaké vstupné dáta, aby si to vyhodnotil. Ok, v prípade, že viem, že kôň má nejaké "staré zranenie z vojny" a rozpajdá sa na to, pokojne dám niečo protizápalové a počkám. Ďalší postup podľa toho, či sa zlepší, alebo nie. Ale to mi naozaj príde ako ten základ, vedieť, aký má kôň problém a ako mu viem pomôcť. Keď aj fakt len tie blbé BoT na noc, alebo bonharen. Vadí, že týmto vlastne veterinárka odpísala koňa ako starého a že sa s tým nič nedá robiť, že to už tako bude nafurt. Pravdaže bude, pravdepodobne aj horšie, ale dnes už aspoň sú možnosti, ako spomaliť ten progres.

Taky bych žádné vyšetření nehrotila...koník je rekre, žádná divočina vzhledem k věku, sport, námaha, RTG by artrozu jistě potvrdilo, kdyby ne byl by to zázrak? šlachou to není a myslím, že Canka dělá pro kobylu jen dobře a přizpůsobuje se jí .
PS: kdyby lítala po výběhu a byla to šlacha, jistě by pak i více viditelně kulhala...někdy se tak i nejasné kulhání tím lépe rozezná, ale praktikuje se spíš řízený pohyb pod sedlem, lonž.
Kůru Bonharenu jednou , dvakrát ročně..

Já jako majitel bych asi taky žádné vyšetření nehrotila. Zaujal mě prostě postup veterináře. Že sice neví, co to je, ale nedoporučí to zjistit, a šup utlumit projevy.
Arbora
napsal(a):
Aby sa majiteľ vedel rozhodnúť, že ako bude postupovať, teda či liečiť, či to nechať na čas, alebo ukončiť trápenie, na to predsa poterbuje nejaké vstupné dáta, aby si to vyhodnotil. Ok, v prípade, že viem, že kôň má nejaké "staré zranenie z vojny" a rozpajdá sa na to, pokojne dám niečo protizápalové a počkám. Ďalší postup podľa toho, či sa zlepší, alebo nie. Ale to mi naozaj príde ako ten základ, vedieť, aký má kôň problém a ako mu viem pomôcť. Keď aj fakt len tie blbé BoT na noc, alebo bonharen. Vadí, že týmto vlastne veterinárka odpísala koňa ako starého a že sa s tým nič nedá robiť, že to už tako bude nafurt. Pravdaže bude, pravdepodobne aj horšie, ale dnes už aspoň sú možnosti, ako spomaliť ten progres.
Bonharen, BoT atd. považujem za tak nejak štandard snahu u stárnuceho koňa. Že keď mu to dopriať chcem (a mám na to prachy), má to aj bez nejakej diagnózy a keď na to nemám, tak to mať nebude ani s diagnózou. Popravde neviem, či je to investícia hodná výsledku. Proste to má, lebo už neviem, ako ináč sa snažiť ho urobiť nesmrtelným. Nedokážem posúdiť, či by bol na tom horšie bez bonharenu.
U nás vyšetrovačky prebiehajú tak, že nie je problém čokolvek vyšetriť. Ale vždy sa dopredu zamyslíme, čo keď zistíme že…. Čo sa s tým bude za akú cenu dať robiť. A vetka má aj prehľad, čo má aké výsledky, aj v zmysle cena/výsledok. Vačšinou u starého dojdeme k záveru, že tak či onak by ten bonharen dostal, tak nič neskúmame. Keby zrovna na účte nič nemám, tah ho nedostane. A artrózu to asi moc nedojme.
Čanka asi kobylu dobre pozná a keby sa podozrivo začala rozpadať, tak podnikne niečo ďalšie. Je fakt, že keď už tam vetka bola aj s vybavením, mohla, no. Ale tak snáď prebrali možnosti nálezov a ich riešenia. Myslím že nie je majitelka, ktorá by na koni nepoznala, že je bolavý a kobylu hrnula do výkonu, ktorým by mu zhoršila stav. Ak má niečo k riešeniu, asi sa to vyklube a riešiť to bude.
Sú postupy, ktoré si dovolí robiť veterinár u "svojich" pacintov, ktorých pozná, kde pozná majiteľov a vie, ako sa kone starajú a čo pre nich urobia, atď. Pozrie, zhodnotí a vie, že ho zavolajú, keď sa to nezlepší. To aboslútne chápem a nerobím to ináč. Pár dní uvidíme, ak to nie je vážne, potom riešime. Mám veterinárku ortopédku, takže jej verím, keď príde, pozrie koňa v pohybe, dokáže odhadhnúť, či je môže byť nejaký veľký problém a keď hneď vyťahuje RTG, či sono, je mi jasné, že to nie je jendoznačné a potrebuje vidieť dovnútra.
Tu si Canka zavolala niekoho, kto mal prísť koňa vyšetriť a ten niekto odišiel s diagnózou "asi" a to je je starý kôň, to už tak bude. To ma na tom "pohoršuje". To si mohla povedať aj sama, že tam bude asi artróza.

canka
napsal(a):
Takže
Šlacha to není a sono zbytečné, prý zbytnělá céva - já bych se s tím nespokojila a volala jiného veterináře.
Úplně upřímně....já se nerada pletu do něčeho,o čem nic nevím a věřím tedy znalým ....
Tato veterinářka je na pohybový aparát koní v okolí vyhlášena a já opravdu nevím,koho povolanějšího si zavolat...tedy tady v okolí...a pokud má někdo u svého jména uvedeno toto:
Specializace na veterinární péči o koně a zejména na sportovní medicínu. Převážně řeší onemocnění a zranění, se kterými se lze setkat u sportovních koní. Konkrétně zranění šlachového aparátu, léčba traumatizované šlachy, ortopedická onemocnění pohybového ústrojí koně podle jeho sportovního využití a možnosti řešení.
Tak to asi vypovídá o tom,že zrovna ona o šlachách bude vědět opravdu hodně.....Pokud je to začínající artróza, sama mi řekla,že rentgeny udělat můžeme,ale dle ní je to zbytečná investice z důvodu,že mi neřekne nic jiného než to,co mi řekla teď...že pohyb přizpůsobit situaci a žádná velká zátěž. Na ty naše rekre vyjíždky 2x v týdnu na chvilku prý nevidí absolutně problém,až tedy kobuše bude v pořádku....
Když odjížděla,domluvili jsme se,že pokud by se mi cokoliv nezdálo,tak přijede znova a nohu bychom rovnou zrentgenovali...pokud to zlepšení neuvidím,tak rentgen udělat nechám pro klid duše....

Ano úplně souhlasím a je to i dobrá doktorka, netahá z lidí prachy za každou cenu, koně viděla my ne. V tomto případě vypláznout cca bůra abych opravdu věděla to, co každý v tomto věku koně tuší , spíš bych investovala a koupila ten Bonharen, aby se měl lépe.
canka
napsal(a):
Úplně upřímně....já se nerada pletu do něčeho,o čem nic nevím a věřím tedy znalým ....
Tato veterinářka je na pohybový aparát koní v okolí vyhlášena a já opravdu nevím,koho povolanějšího si zavolat...tedy tady v okolí...a pokud má někdo u svého jména uvedeno toto:
Specializace na veterinární péči o koně a zejména na sportovní medicínu. Převážně řeší onemocnění a zranění, se kterými se lze setkat u sportovních koní. Konkrétně zranění šlachového aparátu, léčba traumatizované šlachy, ortopedická onemocnění pohybového ústrojí koně podle jeho sportovního využití a možnosti řešení.
Tak to asi vypovídá o tom,že zrovna ona o šlachách bude vědět opravdu hodně.....Pokud je to začínající artróza, sama mi řekla,že rentgeny udělat můžeme,ale dle ní je to zbytečná investice z důvodu,že mi neřekne nic jiného než to,co mi řekla teď...že pohyb přizpůsobit situaci a žádná velká zátěž. Na ty naše rekre vyjíždky 2x v týdnu na chvilku prý nevidí absolutně problém,až tedy kobuše bude v pořádku....
Když odjížděla,domluvili jsme se,že pokud by se mi cokoliv nezdálo,tak přijede znova a nohu bychom rovnou zrentgenovali...pokud to zlepšení neuvidím,tak rentgen udělat nechám pro klid duše....
Takto to vyznieva oveľa lepšie.
Ja by som pre pokoj v duši tie RTG spraviť dala, pri niektorých artrózach môže pomocť kutie a keď pre nič iné, aspoň budete vedieť, ako rýchlo to tam kostnatie. Prepokladám, že možnosti typu tildren, osphos a bonephos, alebo aspoň bonharen, ste s vetkou prebrali.

Horsana
napsal(a):
Zbytnělá céva?
To je zlý sen, toto
A pak má majitel, který chce pro svého koně to nejlepší, věřit odborníkům

že vyleze žíla, tepna? když je zrovna artroza v aktivní fázi by nebylo snad nic nemožného- zvýšený průtok krve...nebo že by úplně problém třeba v kopytě, tam také není problém vidět "naběhlé" žíly.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.5.254
Horsana
napsal(a):
Zbytnělá céva?
To je zlý sen, toto
Muzes objasnit proc? Nevyznam se a zajimalo by me...

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Muzes objasnit proc? Nevyznam se a zajimalo by me...
Céva prostě nebytní, nemá jak.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.31
napsal(a):
Céva prostě nebytní, nemá jak.
Diky. V nekterych vecich jsem laik tak se radši ptám jak pro bl be.
Pro canku. To ze tam je na to vyhlasena znamena prd kdyz jsou tam 3,5 konskych vetu. Na exoty je to este vetsi bida.
Horsana
napsal(a):
Zbytnělá céva?
To je zlý sen, toto
To nie je sen, to je realita normálneho majiteľa a normálneho koňa. Keď nie si vet, musíš si zavolať niekoho, koho zrovna doženieš (keď sa dovoláš, super:). Keď zavolám na tú istú vec x ľudí, dostanem x názorov. Veti, kováči, zubári, fyzo, sedlári....Je to iná situácia , ako keď konzultujem nález medzi kolegami, ktorých poznám a viem, čo od koho čakať. Keď mám rozne názory od koňoodborníkov, trvá mi niekoľko hodín, než nájdem aspoň trochu validne vyzerajúci zdroj info, načítam to a spravím si vlastný názor. A nie vždy sa mi to podarí. Naviac aj keby som dopredu teoreticky pripravená, nebola by som schopná na mieste odporovať, nesúhlasiť s diagnózou, postupom a navrhnúť niečo iné, lebo vačšinou neviem čo. Som schopná debatovať v súvislých vetách akurát s mojou dvornou vetkou, lebo ju poznám aj ako človeka. A najviac verím ľuďom, čo vedia povedať "neviem, ukáž to niekomu ďalšiemu".
Reagovala by som úplne rovnako ako Čanka. V ďalších dňoch koňa pozorovala a triedila myšlienky. Podľa fotky by som aj verila, že je to žila. Síce som takú veľkú koni na nohe eště nevidela, ale hore na stehne má nabehnutú tiež. Dnes som okukla nohy našim koňom a starý má podobnú ale menšiu. To je na pohmat poznať, či je to žila nie?
Toto žíla například je. Ráno jí tam neměl a normálně jí tam nemívá. Asi jsem tak dlouho ty žíly hledala, až jsem je vykoukala.

Rif Du Madon
napsal(a):
Toto žíla například je. Ráno jí tam neměl a normálně jí tam nemívá. Asi jsem tak dlouho ty žíly hledala, až jsem je vykoukala.
Tohle žíla je. Fotky od canky vypadají jinak.

když to canka dole ucpe-přimáčkne prstem, nahoře-nad tím by to mělo ochabnout? pak by to byla žíla?
Nebo se přiškrtil anulární vaz- prostě vaz na spěnkové pochvě nebo jiná struktura a ta žíla tím naběhla.
Já když si uškrtím zápěstí-obejmu si prstama a zmáčknu, naběhnou mi žíly na ruce jako prase...
lenocka
napsal(a):
Měla jsem koně s úplně stejnou žilou, jako má Canky kůň. Možná můj ji měl viditelnější. Měl to od hříběte, prodávala jsem ho v 9 letech, pár let i intenzivně sportoval a nikdy se s tím nic nedělo.
Lenocko prosím vás,nemáte fotku koníka,kde by to bylo prosím vidět?Klidně do SZ...
napsal(a):
Já jako majitel bych asi taky žádné vyšetření nehrotila. Zaujal mě prostě postup veterináře. Že sice neví, co to je, ale nedoporučí to zjistit, a šup utlumit projevy.
Jenže takhle to nebylo. Vet nabídl možnost udělat rtg,ale protože je kůň na pastevku,tak je to s elektrikou složitější. A i kdyby se artroza potvrdila,tak by nenavrhla jiný postup,než majitelce vysvětlila i tak. Equipalazon byl nasazeny jen krátce,nicméně koník je opravdu v dobře kondici vzhledem k věku. A diagnostikována rozšířena zila,to fakt není žádná tragédie,křečové žily mají i lidi a normálně s tím žijí.
Docela mi vadí,že se tu hodnotí postup doktorky bez kompletních informaci. Majitelku podrobné informovala a ta souhlasila s postupem …..
Asi bych to dál nerozebírala...pokud mi doktorka,která se specializuje na tuto problematiku řekne,že to šlacha není,protože má jistě dost zkušeností,tak jí budu věřit..pokud to je začínající artróza a viděla bych,že by se stav nějak nelepšil,tak bych RTG nechala udělat,jak jsem již psala.Vetka mi řekla,že si prostě myslí,že je to zbytečná investice...a jasně jsme se domluvili při jejím odjezdu, že pokud by se mi cokoliv nezdálo,mám zavolat...taky mi řekla,že kobyla na svůj věk vůbec nevypadá,že takhle nevypadají nohy 21 - letého koně..což mě těší....
Pokud by k RTG došlo,dala bych sem vědět výsledek...pro klid všech:-)

jesie
napsal(a):
Jenže takhle to nebylo. Vet nabídl možnost udělat rtg,ale protože je kůň na pastevku,tak je to s elektrikou složitější. A i kdyby se artroza potvrdila,tak by nenavrhla jiný postup,než majitelce vysvětlila i tak. Equipalazon byl nasazeny jen krátce,nicméně koník je opravdu v dobře kondici vzhledem k věku. A diagnostikována rozšířena zila,to fakt není žádná tragédie,křečové žily mají i lidi a normálně s tím žijí.
Docela mi vadí,že se tu hodnotí postup doktorky bez kompletních informaci. Majitelku podrobné informovala a ta souhlasila s postupem …..
Tak my můžeme soudit jen na základě toho, co nám tu řekne majitelka. A diskuse je právě od toho, abychom vyjádřili naše názory, ostatně bylo na ně dotazováno. Kompletní informace bychom měli jen, pokud bychom u toho byli. Pokud by byl žádán pouze názor lidí, kteří u toho byli, tak by se nikdo neptal na diskusi :-)
canka
napsal(a):
Lenocko prosím vás,nemáte fotku koníka,kde by to bylo prosím vidět?Klidně do SZ...
Milion fotek koně, ale najít to dobře viditelné, to byl výkon
Tak tady to je, jak jsem psala, měl to od hříběte, ve 2 letech to při předkupním vyšetření MVDr. Zatloukal nazval cévní anomálií a doporučil při práci chránit, jinak že prý žádný problém. Kůň tedy vždy při náročnější práci nosil šlachovky, skákal, běhal rodeo, jezdil kondičky ve vyšším tempu...nikdy nic, nepracovalo to, nezvětšovalo se, prostě nic.
Lenocko moc moc vám děkuji Jakkoliv jsem byla nerozhodná a furt nad tím přemýšlela(večer mi to furt šrotovalo v hlavě),i když jsem s postupem vetky byla spokojená,tak teď jste mě tímto opravdu uklidnila...to je přesně to,co má kobyla na noze,jen to není až tak viditelné jako u vás...
Opravdu děkuji
canka
napsal(a):
Lenocko moc moc vám děkuji Jakkoliv jsem byla nerozhodná a furt nad tím přemýšlela(večer mi to furt šrotovalo v hlavě),i když jsem s postupem vetky byla spokojená,tak teď jste mě tímto opravdu uklidnila...to je přesně to,co má kobyla na noze,jen to není až tak viditelné jako u vás...
Opravdu děkuji
Za málo. Snad je to i u vás neškodná anomálie, které jste si prostě jen nevšimla
LenkaBea

XXX.XXX.161.3
Prvně jsem chtěla napsat, že 3 týdny jsou na šlachu málo, chce to min. 6 týdnů, teď čtu pokračování... Napadlo mě zkusit tkáňovou sůl, konkrétně tuto https://www.biomineraly.cz/biomineraly/calcarea-fluorica-zlata/ Používá se na natažené šlachy a taky na zvětšené žíly, třeba na křečáky nebo hemeroidy. Mám kamarádku vetku a ta je používá u všech zvířat, jen to chce zvetsit dávku, asi nejlíp poradit se s tím výrobcem.
Chtěla jsem jen napsat,jak to dopadlo....
Po kulhání ani stopy,ani v obratu,na menším kruhu či tak..měla jsem tu ,,mého,, důchodového veta,který kobylu zná od 3 let ...
Zkontroloval,udělal ohybovky....a sám konstatoval,že šlacha určitě ne,a na artrózu to taky nevidí...ať zkusíme postupně chodit a uvidíme...vypadá to,že kobuše vážně jen špatně šlápla...je to 14 dní,co jsme tedy zařadili krokovky pod sedlem a dneska jsme poprvé i zaklusali a všechno v pořádku..Kobuše teda byla nastartovaná jak dostihák před vyběhnutím Ale musíme zatěžovat postupně,ať mám jistotu,že je vše ok,takže raději dlouho pomalu,není kam spěchat