Pěkný den, je tu hodně témat, ohledně nasvalení koně, ale většinou se diskuze ubere směrem, že je kůň nemocný a jak to chodí u něho ve stáji místo praktických rad.
Tak snad se nebudete zlobit, že otevřu nové téma.
Chtěla bych se zeptat, jak nasvalit svého staršího koně s artrózou, poslední dobou jsem toho měla hodně, nemoci, izolace, karantény, tudíž nemocenská a tak jsem se neměla jak ke koni dostat a neměla jsem nikoho, kdo by ho vzal na lonž či procházku.
Když už jsem se k němu dostala, vzala jsem ho spíše na procházku do kopce nebo na kruhovku a lonzovala na volno, sám si umí dát pěkně v klusu hlavu dolů a pracuje zády.
Lonž mu nevyhovuje, tak ho na ni nechci zbytečně brát, když to zvládneme i bez toho.
Tak se chci zeptat, než na něho opět usednu, jak bych ho mohla efektivně a pokud možno nějak rychleji nasvalit?
Začněte jezdit .Pomalu na chvíli a v kroku.Nebo kus jet a kus vést.
Postupně prodlužujte dobu ,střídejte tempa a obtížnost terénu.Jako byste začínala s mladým koněm.
Sama uvidíte,jak se koni bude či nebude chtít.
Nejsem vůbec příznivec "svalení ze země" ,
Budete li při koni chodit,budete mít svaly spíš vy než kůň.A běhání po kruhovkách nic nepřinese ,natož staršímu atrotickému jedinci.
Zkontrolujte sedlo ,jestli se hřbet nějak výrazně nezměnil,abyste koně hned zpočátku neotlačila či neodřela a vyražte do přírody
koně
napsal(a):
Začněte jezdit .Pomalu na chvíli a v kroku.Nebo kus jet a kus vést.
Postupně prodlužujte dobu ,střídejte tempa a obtížnost terénu.Jako byste začínala s mladým koněm.
Sama uvidíte,jak se koni bude či nebude chtít.
Nejsem vůbec příznivec "svalení ze země" ,
Budete li při koni chodit,budete mít svaly spíš vy než kůň.A běhání po kruhovkách nic nepřinese ,natož staršímu atrotickému jedinci.
Zkontrolujte sedlo ,jestli se hřbet nějak výrazně nezměnil,abyste koně hned zpočátku neotlačila či neodřela a vyražte do přírody
Děkuji za radu, Určitě ho vezmu ze sedla do terénu, chci ho postupně učit osamocení, teď přes zimu se mi rád otáčí ze sedla domů nebo dělá na vyjizdce bordel, tak ho chci i za pomoci vodiče naučit, že se nemusí ničeho bát.
Jinak jsem jezdila právě alespoň jednou týdně s kamarádkami na vyjížďky a s koňmi je jakž takž sebejistý.
Jinak takhle podle fotky, zdá se vám hodně opadlý?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Kleisy
napsal(a):
Děkuji za radu, Určitě ho vezmu ze sedla do terénu, chci ho postupně učit osamocení, teď přes zimu se mi rád otáčí ze sedla domů nebo dělá na vyjizdce bordel, tak ho chci i za pomoci vodiče naučit, že se nemusí ničeho bát.
Jinak jsem jezdila právě alespoň jednou týdně s kamarádkami na vyjížďky a s koňmi je jakž takž sebejistý.
Chtělo by to foto celého koně v zootechnickém postoji (a s hřívou na druhé straně krku), jestli to máme kvalifikovaně posoudit. A souhlas s koně - nelonžovat a začít pomalu pod sedlem (zkontrolovaným).
https://www.ifauna.cz/kone/clanky/r/detail/9136/vlastni-kun-dil-36-po-zime-zaciname-s-konem-zase-pracovat/ Zrovna tu máte pěkný článek
Případ z praxe: kvalitně nakrmit vč. vitaminových doplňků - dnes si - co se týče svalové hmoty - kdekdo chválí např. Perfect Equi. A dát alespoň měsíc častou chůzi v terénu v kroku (tj. alespoň 5x týdně min. 5 km). A svižnější krok. Ne koně hnát jako nadmutou kozu, ale aby šel dle svých možností v tempu. na ruce, pod sedlem. Udělat si na to čas. Jinak i špacírama lze pěkně nasvalit koně. Pokud jde ale náročným terénem (např. kraj oranice), hlídat a dát možnost, aby šel s hlavou dolů. Prostě si to dát na nějakou dobu jako priotitu a věnovat se tomu, ale nenásilně.
Kleisy
napsal(a):
Na fotce je kus chlupatého něčeho ,zadek vypadá dobře.
Hřbet,lopatku ,kohoutek, ani nic podstatného ,nevidím ,tudíž neposoudím.
Choďte s jinými koňmi a když to nepůjde ,zkuste střídat jízdu s vedením ze země .To taky pomůže.
Jo a jinak co se týče toho že se kůň na vyjížďce otáčí a děá bordel - vodič vám může pomoci k tomu, abyste opravdu chodili a kůň dělal. Ale nevyřeší to problém jako takový. Je tam buď problém s výstrojí, zdravotní problém nebo problém ve vztahu Vy-kůň.
1) V průběhu nasvalování průběžně kontrolovat sedlo odborníkem, zvážit vhodnost udidla.
2) Vyšetřit...zuby, kvalitu strouhání/kování, chiro/fyzi, PSSM, vředy...
3) problém vztahu vy-kůň - jak dlouho ho máte? Chce to taky vědět, jestli ve Vás má kůň důvěru. Na to jsou špacíry nejlepší. Chodit, chodit a chodit. Vyhledávat specifické situace a spolu je zdolávat. Kůň se s Vámi alespoň v rámci mezí musí cítit bezpečně. Není ani od věci jet na nějaký kurz, i když to stojí peníze. Ale pokud s Vámi odmítá jít samostatně na vyjížďku, není to vůbec dobré znamení pro bezepečnou lesojízdu.
Jak píše Xanti. Prim je samozřejmě ono kvaltiní nakrmení- mimochodem, není ani potřeba mussli, stačí statková krmiva která udělají více služby za méně peněz... též bych u koníka s artrózou voila vitamínový doplněk nebo alespoň nějakou kloubní výživu. Já mám opravdu pozivní zkušenot s ORLING Gelapony Arthro Biosol , Vám bych ale možná doporučila Gelapony CHONDRO.
A jinak, chůze je taky pohyb! Takže ano i krokem lze nasvalit. Vybrat si sice nenáročný, ale ideálně kopcovitý terén. Sama poznáte kdy koník může a kdy ne, on si umí i sám říct, a můžee nějaký rovnější kousek poklusat.
Zkuste někoho sehnat kdo s vámi půjde s druhým koníkem, pokud ten váš zatím nejde sám, někoho, kdo půjde dle vašeho tempa.
lenacia
napsal(a):
Jak píše Xanti. Prim je samozřejmě ono kvaltiní nakrmení- mimochodem, není ani potřeba mussli, stačí statková krmiva která udělají více služby za méně peněz... též bych u koníka s artrózou voila vitamínový doplněk nebo alespoň nějakou kloubní výživu. Já mám opravdu pozivní zkušenot s ORLING Gelapony Arthro Biosol , Vám bych ale možná doporučila Gelapony CHONDRO.
A jinak, chůze je taky pohyb! Takže ano i krokem lze nasvalit. Vybrat si sice nenáročný, ale ideálně kopcovitý terén. Sama poznáte kdy koník může a kdy ne, on si umí i sám říct, a můžee nějaký rovnější kousek poklusat.
Zkuste někoho sehnat kdo s vámi půjde s druhým koníkem, pokud ten váš zatím nejde sám, někoho, kdo půjde dle vašeho tempa.
Pravě a přesně. Prim je kvalitní krmení.
Já mám chladnokoně a m á nádhernou postavu a nedělá nic - jasně, rejpal by si našel, že svaly chybí tu a tam, ale obecně silueta koně je opravdu skvělá. Je to tím, že nestojí u balíku 24/7, ale že má dané mezipauzy, aby netahal břicho po zemi a dostává kvalitní dokrm - ne aby nestrádal hladem, ale aby tělo dostalo dostatek živin.
Ne jak je to na kdejakém pastevku, kde si kůň nemůže napást to, co potřebuje - už jsem se x krát setkala s tím, že "my jsme dokrmovali každý den kyblíčky, ale koně tahali pupky po zemi"......je to spíš šetření sil ustajovatele, než že to kůň potřebuje/nepotřebuje. Kvalitní minerálku v našich podmínkách snese každý kůň, i ten, co pod sedlem nechodí....ono se to majiteli časem vrátí.