Prosim o radu uhyn mladych vo veku 4 tyzdnov u 9 samic postupne nie su ani nafuknute hynu z jedneho dna na druhy postupne jeden den jeden potom nic a zase dva tri krmim seno voda a najprv zmes jacmen ovos potom jacmen plus granule bez lieciv ale stale je to to iste kym su v hniezde tak ziju vsetky ako nahle vyndu z hniezda postupne hynu dakujem za kazdu radu moze to byt otrava alebo mam preliecit samice vet tvrdil ze ak by boli chore samice uhynuli by uz pri kojeni.
Zkuste mláďata vyfotit i se samicí a s kotcem a fotku poslat. Možná by to mnohé napovědělo...
Po pravdě řečeno, nejsem si jistá, zda vašemu příspěvku přesně rozumím. Ono bez intepun Kčních znamének to není úplně jednoduché... Každopádně je hodně nezvyklé, aby mláďata hynula bez předchozích příznaků, dokonce v takto raném věku. Nikdy jsem se s tím nesetkala, proto těžko radit...
Ak myslite cistotu tak samice su v klietkach ale aj v kralikarne ale stava sa to v obidvoch mlade zajace umieraju vo velkych krcoch sam som to odsledoval myslel som si to ze je to v samiciach aledoniesol som samicu naparenu ktora so okotila u mna mala 10 mladych zatial co boli v hniezde zili ako vysli z hniezda a zacali zrat neostalo ani jedno zajace chovam 24 rokov krmim tak ako ostatni skusam ale nieco robym zle a neviem co teraz terajsi uhyn tak 48 mladych zajackov vo veku 3 az 4 tyzdnov postupne v priebehu 7 dni ak z vrhu uhynie 1 zajko postupne neostane ani jeden samiciam z mladymi davam obilnini 1 krat za den kelimok od jogurtu ked som to odvazil bolo to 94g ked som im dal viac bolo to este horsie aj ked som im nedal obiloviny aj tak som ich nezachranil.
Uživatel s deaktivovaným účtem

sla51
napsal(a):
Prosim o radu uhyn mladych vo veku 4 tyzdnov u 9 samic postupne nie su ani nafuknute hynu z jedneho dna na druhy postupne jeden den jeden potom nic a zase dva tri krmim seno voda a najprv zmes jacmen ovos potom jacmen plus granule bez lieciv ale stale je to to iste kym su v hniezde tak ziju vsetky ako nahle vyndu z hniezda postupne hynu dakujem za kazdu radu moze to byt otrava alebo mam preliecit samice vet tvrdil ze ak by boli chore samice uhynuli by uz pri kojeni.
Zkusila bych do směsi ci krmíte přidat ovesné vločky pro mláďata případně podat Emanox kapku přímo do tlamiček.Také jsem měla jeden rok takový problém úhynů a králíčatům ve 4týdnech jsem podala Baycox a bylo po problému.Tehdy ještě Emanox nebyl.

Dávám také oves, možná více jak polovinu, ale mláďatům od 3 do 6 týdnů přidávám ještě vločky.
Příčinu úhynů vám takto nikdo neřekne.Buď musíte vyzkoušet jiné složení krmné dávky nebo je přeléčit nebo dát na pitvu.
Dakujem za vsetky radi a co keby som im daval v zaciatkoch iba ovos a este nieco tie prve vrhy ostanu aj ked krmim tak ako som popisal ale ked dam samice naparit druhy krat vtedy sa vsetko zacina neviem ci im treba dat odych ale druhy krat davam az po odstave ale zajace po odstave som krmil tak isto a zo 96 zajacov zdochlo 5 ale najhorsie je pri tolkych samiciach dopracovat sa k takemu mnozstvu ked druhy vrh skoro cely vyhynul.
sla51
napsal(a):
Dakujem za vsetky radi a co keby som im daval v zaciatkoch iba ovos a este nieco tie prve vrhy ostanu aj ked krmim tak ako som popisal ale ked dam samice naparit druhy krat vtedy sa vsetko zacina neviem ci im treba dat odych ale druhy krat davam az po odstave ale zajace po odstave som krmil tak isto a zo 96 zajacov zdochlo 5 ale najhorsie je pri tolkych samiciach dopracovat sa k takemu mnozstvu ked druhy vrh skoro cely vyhynul.
Mně se se v začátcích osvědčily jenom (kvalitní) granule.

sla51
napsal(a):
Ty první a druhé vrhy máte asi v kterých měsících roku?

sla51
napsal(a):
Prvy vrh marec a potom jun a september seno nie je splesnute sam si susim ani raz nezmoklo nemoze to byt aj cerstvy seno v mesiaco jul august.
Osobně bych se přikláněla k té kokcidióze.Z vlastní zkušenosti.U mláďat narozených v zimě či brzy na jaře podávám Emanox spíš vyjímečně.U mláďat narozených za teplého počasí většinou květen, červen, červenec podávám Emanox preventivně.Za teplého počasí je rozvoj kokcidiózy podstatně častější.Zkusila bych podávat buď Emanox preventivně do vody od nějakých 3 týdnů mláďat nebo jim ho podat ve 4 týdnech 1 kapku přímo do tlamičky.Dávám ho přímo do tlamičky tak v 6 týdnech 5 dní, ale klidně ho můžete dát i dřív. Mám s ním výbornou zkušenost.Ať se daří.
sla51
napsal(a):
Podle mé zkušenosti je především chyba v krmení. Zkuste jak mladý opustí hnízdo krmit jen senem a ovsem. Pak po 14 dnech začít do ovsa přidávat granule bez lečiv a samozřejmě stále seno. Takto krmím až do odstavu a ječmen začnu přidávat tak ve stáří 3 měsíců. Míchám směs oves, granule bez léčiva, ječmen v poměru 2:1:1 a občas jim do toho přimíchám hodně na hrubo drcenou kukuřici. Nepřeléčuji a nemám problém. Jinak nechápu proč někteří do králíka, když nemá problém valí různé přípravky proti kokcidiím či je dopují antibiotiky.
Zaujimave je ze sused vzdialeni 200 m nestepi neprielecuje skusal som krmit tak ako on 2 dieli granule 1 diel jacmen nepomohlo zobral som si on neho dve samice aj tak mi to neslo ale aj v praci mam kolegu co nic neskusa krmi granule 1 ku 1 jacmen a cely rok dava zelenu travu rozdiel je len v nadmorskej vyske od neho som mal aj samice ale ked som ich preniesol aj tak mi to neslo a aj dalsi priatel chova aj od neho som zobral samice nic moc ale aj ten je nejakych 160 metrov vyssie ako ja uz sa chytam aj slamky ale viem ze chyba je vo mne bol by som velmi rad keby mi niekto poradil s krmenim poskytnem aj adresu aby to bolo anonimne ak niekto nechce poradit druhym viem udrzat tajomnstvo starych chovatelov aj ked sa mi to neluby ze nechcu pomoct druhym.
sla51
napsal(a):
Zaujimave je ze sused vzdialeni 200 m nestepi neprielecuje skusal som krmit tak ako on 2 dieli granule 1 diel jacmen nepomohlo zobral som si on neho dve samice aj tak mi to neslo ale aj v praci mam kolegu co nic neskusa krmi granule 1 ku 1 jacmen a cely rok dava zelenu travu rozdiel je len v nadmorskej vyske od neho som mal aj samice ale ked som ich preniesol aj tak mi to neslo a aj dalsi priatel chova aj od neho som zobral samice nic moc ale aj ten je nejakych 160 metrov vyssie ako ja uz sa chytam aj slamky ale viem ze chyba je vo mne bol by som velmi rad keby mi niekto poradil s krmenim poskytnem aj adresu aby to bolo anonimne ak niekto nechce poradit druhym viem udrzat tajomnstvo starych chovatelov aj ked sa mi to neluby ze nechcu pomoct druhym.
Nechci nikomu vnucovat svůj postoj a zkušenost. Asi před půl rokem se tu řešilo něco podobného. Když jsem začínal chovat čistokrevné králíky, tak jsem začalkrmit jen granule a seno. Myslel jsem, že to je to nejlepší. Nikdo ze starších chovatelů neporadil, když jsem se začal potýkat s problémem úhynu malých cca 3 - 6 týdenních králíčat. Lečil jsem atd. Pak jsem začal zkoušet a jak jsem psal výše tento způsob se mi osvědčil. S králíky co se týká hmotnosti není vůbec problém a po zdravotní stránce také.

sla51
napsal(a):
Pisete o vlockach ale davam ovos s jacmenom 1 ku 1.
Co mladí začnou požírat tak začnu krmit ovesné vločky.Po týdnu přidávám granulky a tak krmím do doby jednoho týdne po odstavu /odstavuji v 7 týdnech/.Potom začnu granule i vločky ubírat a přecházím na ječmen, kukuřičnou siláž a přidávám cukrovarnické řízky, které mám nacpané ve dvoulitrových lahvích 7 týdnů a mám po kokci.Navíc mladí krásně přibírají a mám po problému.Snažím se přes zimu odchovat co nejvíce mladých.Přes léto nepřipouštím a nebo jen vyjímečně.Poslední připouštění je tedy pokud to vyjde nejpozději začátkem března a potom až od září.

Zásadně nepřeléčuji, protože není co, tak že je to zbytečné do králíků něco rvát.Taky mi dříve pošly králíci na kokci, ale už vím že jsem si to způsobila sama špatným krmením mladých.Nechápu chovatele kteří přeléčují jako prevenci zdravý chov. .Přitom stačí si vychytat krmení a trochu se postarat o čistotu kotců.Vím čím jsem krmila a micani zdechali, Tak jsem zkoušela a taky jsem si četla rady zkušených chovatelů a tak jsem si krmení nakonec upravila.
Nevím, celé mi to přijde divné. Na kokcu většinou nehynou mláďata ve 4 týdnech. S tím jsem se nikdy nesetkala. Příznaky této choroby se začínají projevovat nejdřív v 4, 5 týdnech. Taktéž mláďata nehynou bez předchozích příznaků. Vždy nejdřív jeví známky onemocnění (páteř jako pilka, nežerou, apatické sezení v koutě,...) a hynou až po cca 3 a více dnech od prvních známek onemocnění.
To, že seno nezmoklo, neznamená, že nemůže být plesnivé. Plesnivět může i dobře usušené seno vlivem vysoké vzdušné vlhkosti, atd.
Pakliže krmíte kvalitním senem a směsí oves + ječmen, pak prostě nejsou za byť podprůměrných chovatelských podmínek možné takové úhyny v tak nízkém věku na kokcidiózu.
Krmíme obdobně a úhyny máme zcela minimální, až nulové. Psala jsem, že foto by možná napovědělo víc... Patrně ho ale z nějakých důvodů poslat nechcete...
Kdy odstavujete a kolikrát ročně samici zapouštíte?

Taky si myslím že u chovatele nebude něco v pořádku, že nechce vložit foto.Můžou to být malé nízké kotce nevhodné pro odchov.Králíčci se samicí nemají dostatek prostoru a tudíž věčně kotec plný hnoje.Pochybuji o tom, že by čistil 2-3 do týdne klece.
Do 5ti týdnů samice kojí, možná některá déle, tak by problémy být neměly.
Opravdu vidím problém v hygieně a prostoru kotce.
Samice su v orginal klietkach pre chovne samice aj budkami na okoteni a kralikaren je toho isteho charakteru tiez su zvlast budky na kotenie mlade nemaju sancu prejs do chlieva kym nie su na to schopne dnes to pofotim a pridam fotky ja si myslim ze dovod umrtia je vo mne ale mozno by som ocenil davky pre krmenie skusal som 4davky ovsa 2 davky granule bez lieciv pouzivam energis 1 diel jacmena 1 diel kukurice nemal som ziadny uhyn ale to boli tie prve vrhy vsetok hnoj a moc prepada na zem ako velkochovoch chovam tak 14o zajacov ale su to vetsinov prve vrhy s tych druhych ostavaju pri samiciach raz 2 raz jeden alebo nic a tie preziju az do porazky zajace su pod pristreskom bez prievanu a s napajacim systemom cistej vody.

sla51
napsal(a):
Fotka.
Mám pocit že tyto kotce jsou absolutně nevhodné na odchov

Pro mě jsou kotce moc nízké a malé, ale to je věc názoru každého.Jelikož máte první odchovy celkem bez problémů, asi tak velký problém v krmení nebude.Pokud tam není přechod na zelené krmení.Ač to tady někteří píší, že tak mladí králíci nemohou mít kokci, není to pravda.Jak Zadina, tak i myslím Vavrouch udávají, že nejvnímavější jsou králíci ve stáří 20-60 dnů a onemocnění v této době je většinou akutní a velice rychlé.A právě v době zvýšeného výskytu na jaře a na podzim se lze často setkat s tzv. Apoplektickou formou, tj.náhlým úhynem.Tato forma je provázena vysokým procentem úhynů.Mláďata nemají od samic proti kokci odolnost.Mají odolnost proti kolibacilóze, ta se projeví při inzevnivní nákaze za 5-6dnů po odstavu, obyčejně za 7-10dnů po odstavu kdy zmizí z trávicího ústrojí protilátky od matky.
Vaše králíky celkem lituju. Je to jakýsi "velkochov v malochovu". Hygienické podmínky se zdají být dost bídné. Velikost kotců je nic moc i pro jednotlivce, natož pro odchov vrhu! Některé klece jsou velmi nízké, králíci jsou namačkaní jeden na druhého, špinavé misky, někteří mají patrně čerstvě vykydáno, protože na podlaze není stéblo slámy, jen vlhkost. Nedivím se, že vám masivně hynou mláďata v takových podmínkách.
Ty klece mi přijdou jak takový králičí koncentrák. Ano, ve velkochovu v klecích chovat dá, protože tam zajistí dostatek světla, větrání, optimální krmení a hygienu, navíc na to mají speciální hybridy,... v podmínkách drobnochovu to není nic než živoření. Navíc jakýsi tmavý špinavý chlív...
Být vámi, tak se spíš soustředím na kvalitu než kvantitu. Asi lepší mít pět samic v prostorných, čistých, světlých, čistých kotcích a pravidelně od nich odchovávat kolem 7 mláďat, než jich mít 20 a neodchovávat skoro nic. Opravdu si myslím, že u vás je problém spíš v podmínkách ustájení než v krmení.
napsal(a):
Mám pocit že tyto kotce jsou absolutně nevhodné na odchov
Máte pravdu není to pro chov vhodné a vubec ne pro mladata měl jsem s tím také problémy a přišel jsem nato že ten důvod je průvan a prochladnutí v letních měsících to je super ale jinak ty klece jsou do místností se stálou teplotou a bez venkovního průvanu.
sla51
napsal(a):
Pridavam fotky.
Po prohlédnutí fotek bych Vám doporučil jen jedno. Pečlivě si pročtěte odbornou literatůru zaobírající se chovem králíků a pořádně se zamyslete nad svými možnostmi. Vašich králíků je mi hodně líto a kdyby se uměli účinně bránit, jistě by Vám dali po čuni za ty podmínky.
Chcem sa podakovat za vsetky prispevky ktore mi otvorili oci skusim prerobit kralikaren klietky ulozim do miestnosti aj ked vo vykrmovych klietkach mi neuhynul ani jeden zajac vzdy boli v cistom nezda sa mi ze je tam prievan od zadu je stena a od predu zatahujem plachtu a boky su chranene rad podakujem prispevkom od chovlost a jiva rad si priznam vinu aj ked som to tvrdil od sameho zaciatku ze chyba je u mna bol by som velmi rad o nejaky nakres kralikarne ked aj na moju adresu vzdy si som si myslel ze nerobim nic zle ale chcem to zmenit aj za pomoci tych ktori ma neociernili nie som zaciatocnik ale za 2o rokov sa v chovani kralikov zmenilo hrozdne vela asi som bol nauceni na jeden stereotyp a cim davej sa mi to vyponstieva rad prijme rady od kazdeho chovatela a aj ot tych ktorych som spomenul co tak mi dat navod aby som bol spokojni a nemusel by som sa za svoj chov hanbit cakam na dalsie nazory a dufam ze sa najdu ludia ktori mi pomozu zacat od znova a oblubit si chut chovat to co ma bavi dakujem.
sla51
napsal(a):
Chcem sa podakovat za vsetky prispevky ktore mi otvorili oci skusim prerobit kralikaren klietky ulozim do miestnosti aj ked vo vykrmovych klietkach mi neuhynul ani jeden zajac vzdy boli v cistom nezda sa mi ze je tam prievan od zadu je stena a od predu zatahujem plachtu a boky su chranene rad podakujem prispevkom od chovlost a jiva rad si priznam vinu aj ked som to tvrdil od sameho zaciatku ze chyba je u mna bol by som velmi rad o nejaky nakres kralikarne ked aj na moju adresu vzdy si som si myslel ze nerobim nic zle ale chcem to zmenit aj za pomoci tych ktori ma neociernili nie som zaciatocnik ale za 2o rokov sa v chovani kralikov zmenilo hrozdne vela asi som bol nauceni na jeden stereotyp a cim davej sa mi to vyponstieva rad prijme rady od kazdeho chovatela a aj ot tych ktorych som spomenul co tak mi dat navod aby som bol spokojni a nemusel by som sa za svoj chov hanbit cakam na dalsie nazory a dufam ze sa najdu ludia ktori mi pomozu zacat od znova a oblubit si chut chovat to co ma bavi dakujem.
Zdravím Vás, pokud uvedete kontakt mohu Vám zaslat plánek na králíkárnu.
Skúste sa pozrieť na moju na stránke
http://nos-fb-bo.webnode.sk/fotogaleria/kralikaren/.
oso18
napsal(a):
Pekné...ale pozerám, že tiež si niektorí pošmakovali na dvierkach.
Odvod moču je zabezpečený spádom podlahy (2-3cm na meter) do zadu s presahom podlahy cca. 5cm za zadnou stenou a odkapávanie je do plastového žľabu a ten je potom zvedený do zbernej nádoby. Áno je to nastlané slamou. Rozmery pre chovné samice sú hlbká*šírka*výška 90cm*135cm*60cm s možnosťou spojiť 2 kotce ( cez otvor 30cm*30cm umiestený 10 cm nad podlahou) vedľa seba vznikne kotec 90*270*60 (výhodne ak je veľa mladých a nechávam ich pri samici do 2 mesiacov) Pre chovných samcov 90*110*60. Druhá králikareň je pre odstav a tam sú kotce hlbká*šírka*výška 90cm*80cm*60cm (maximálne 3 mladé do veku 4mesiacov, zvyčajne po 1 alebo 2 kusoch) Krmidlá na seno sú široké 25cm a 30cm.
Chcem sa opytat cim su natrete tie boky a ci mate kralikaren umiestenu pod pristreskom alebo v uzavretej miestnosti samice sa kotia vchlievoch alebo maju budky alebo im po boku urobit kotiste take ako so mal na starej kralikarni ale vetsieho rozmeru mozno som zvedavi ale rad sa vam podakujem a dufam ze ostaneme v kontakte a pomozete mi rozbehnut chov taky ako mate vy ktori vam mozu chovatelia len zavidiet.
sla51
napsal(a):
Chcem sa opytat cim su natrete tie boky a ci mate kralikaren umiestenu pod pristreskom alebo v uzavretej miestnosti samice sa kotia vchlievoch alebo maju budky alebo im po boku urobit kotiste take ako so mal na starej kralikarni ale vetsieho rozmeru mozno som zvedavi ale rad sa vam podakujem a dufam ze ostaneme v kontakte a pomozete mi rozbehnut chov taky ako mate vy ktori vam mozu chovatelia len zavidiet.
Králikarne su umiestnené chovná v stodole a odchov v bývalej stajni. Dno aj boky sú natreté gumoasfaltom - teraz som namiesto gumoasfaltu použil tekutú izoláciu na baze cementu. Samice sa kotia priamo v koterci (niesom zástancom kotisk, budiek,...).
Dnes som napil vsetky potrebne veci na kralikaren ale chcel som sa opytat este na jednu vec mozem postielat hoblinami lebo rok bol dazdivi a je velky problem zoznat slamu jedna sa len o docastne riesenie pozeral som riesenia kralikarne na nete ale neprisiel som na lepsie riesenie ako mate vy su tam rozmery 5o 70 60 a 60 150 60 ale najviac sa mi pacil rozmer kvoli mojich moznosti 80 60 60 chcem sa opytat ci je to dost este mozem pridat po 5 cm viac nie a este jedna vec pisali ste o umiesteni kralikarne je ta stodola uzavreta cize ma dvere ktore uzatvrate v potreby zimy velmi pekne dakujem za odpoved rad sa ozvem po postaveni.
sla51
napsal(a):
Dnes som napil vsetky potrebne veci na kralikaren ale chcel som sa opytat este na jednu vec mozem postielat hoblinami lebo rok bol dazdivi a je velky problem zoznat slamu jedna sa len o docastne riesenie pozeral som riesenia kralikarne na nete ale neprisiel som na lepsie riesenie ako mate vy su tam rozmery 5o 70 60 a 60 150 60 ale najviac sa mi pacil rozmer kvoli mojich moznosti 80 60 60 chcem sa opytat ci je to dost este mozem pridat po 5 cm viac nie a este jedna vec pisali ste o umiesteni kralikarne je ta stodola uzavreta cize ma dvere ktore uzatvrate v potreby zimy velmi pekne dakujem za odpoved rad sa ozvem po postaveni.
Hloubka králíkárny 60 je dost málo. Máte-li prostor dejte minimálně 70. Já mám 80. Dělejte ji tak, aby jste dosáhl na králíka, který zaleze dozadu.
Kotec 80 x 60 je zatraceně málo. V takových kotcích chovám výstavní jednotlivce středního plemene. Vůbec si neumím představit v tom mít samici s odchovem. Nebo dokonce třeba 8 králíků o jatečné váze. V tak malém kotci se Vám bude špatně udržovat hygiena a budete zase na tom na čem jste byl. Pro samici s mladýma minimálně 110 x 80, toto je však úplné minimum. Čím víc, tím líp.
mustela.erminea
napsal(a):
Kotec 80 x 60 je zatraceně málo. V takových kotcích chovám výstavní jednotlivce středního plemene. Vůbec si neumím představit v tom mít samici s odchovem. Nebo dokonce třeba 8 králíků o jatečné váze. V tak malém kotci se Vám bude špatně udržovat hygiena a budete zase na tom na čem jste byl. Pro samici s mladýma minimálně 110 x 80, toto je však úplné minimum. Čím víc, tím líp.
Já mám na výstavní nebo chovné jednotlivce "malého" plemene 70 x 80 a pro odchov jatečných tam dávám dva. Pro samici s mladýma tyto dva kotce propojím průlezem, nebo odstraním přepážku. V jednom kotci může být samice s mladýma, ale jen než vylezou z hnízda. Pak by jim bylo zatraceně těsno a čistota by se nedala udržet.
oso18
napsal(a):
Jo jo pěkná nová ukazte ji za dva nebo tři roky -pak se zasmějem
sla51
napsal(a):
TU SU SLUBENE FOTKY.
Krasná králíkárna můžu vás požádat o nějaký plánek co jste použil ke stavbě tedy pokud nějaký je byl bych vám velmi vděční pořád přemýšlím jak postavit aby bylo co nejlepší a vaše se mi líbí Chtěl bych se taky zeptat jak řešíte jádro jestli keramické misky nebo máte nějaká krmítka? Můj mail je josef.kapoun@gmail.com
Děkuji za připadnou odpověď.
sla51
napsal(a):
Nemužu uvěřit, že chováte 20 let a takhle máte ustájené králíky. Já tam opravdu vidím problém v hygieně, v prostoru.. Zkuste si jednou před králikárnu jen tak sednout na králiky se dívat a zkusit se do nich vcítit, neberte to jako nějaké kecy. Prostě k tomu mějte vztah trošku na jiné urovni. A od té chvíle pak mužete začít chovat živé tvory. Až ted dodatečně jsem se dostala k vaší nové králikárně a musím ji pochválit.
Neviem dokedy ma chcete kritizovat poucil som sa a dal som na rady tych ktori mi chceli pomoct a vysledkom je nova kralikaren s uplnou cistotov s odvodom mocu s podstielkov tak co este tak poradit s krmenim a uvidim ake dudem mat vysledky a neprestanem s chovom aj ked by som mal tu kralikaren prerabat aj kazdy mesiac kym nebudem spokojni a nebudem si isti ze kraliky maju vsetko co si zasluzia pre spokojnost.

Máte opravdu krásnou novou králíkárnu, letos se chystáme taky na stavbu nové a doufám že se nám taky tak povede.