Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Igorhav

24.5.2023 11:04
Igorhav

XXX.XXX.201.4

Dobrý den,
Začal jsem králíky krmit trávou. Navykám je na ní postupně, při sekání dávám pozor na vlaštovičník, pryskyřník a vše zatím bez problémů. Králíkům chutná více než seno a vypadají velmi spokojeně.
Sekám vždy na čerstvo a to hned zkrmim. Dávám jim to do jeslí, aby trávu hned nezadupali a pěkně ještě dýchala a nezapařila se.
Mám však jeden takový dotaz... Můj děda vždy ,když sekal zelené pro krávu tak nasekal třeba na tři dny s tím, že trávu rozházel po stodole a postupně odebíral. Dá se to aplikovat i u králíků, nebo je to rizikové? Vyuzil bych to například když na další den hlásí nepříznivé počasí. Ale zas nechci udělat něco , čeho bych litoval. Pokud ano, jaká by měla být maximální vrstva pohozené trávy?

Celkově by mě zajímali vaše názory na krmení zeleným. Jaké jsou výhody ,nevýhody a zkušenosti.
Díky

25.5.2023 11:06
Vali80

XXX.XXX.53.126

Dobrý den, přidám něco ze svých zkušeností.
Krmím trávou od jara do podzimu. Všechny věkové kategorie, denně.

Pokud je králík na zelené krmení navyklý, nesežere něco jedovatého, tak problém nebývá a ni v kombinaci s obilím, popř. trochou suchého chleba.

Potíž může nastat, pokud je tráva mokrá nebo vlhká a zapaří se.

Mě se za celou dobu chovu z trávy nafoukli asi 3 malí králíci (6 týdenní), ale bylo to mou vinou, kdy dostali mladou a ještě k tomu mokrou jetelinu. Jiná tráva v okolí v tu dobu nebyla.

Teď to dělám tak, že pokud hodně prší, nasekám trávu večer, dám do koše, do chladu a tmy a krmím ji až ráno. Částečně oschne a není tak napitá vodou. Trávy mají opravdu hodně (samozřejmě v jeslích), ale jen ráno. Večer mají seno, borovicové větvě a směs zrnin a granule.

Teď nám na poli roste samá vojtěška, kterou raději míchám s rovnou srhou, aby se nenacpali jen vojtěšky.

Tráva krmená druhý i třetí den je bez problému. Pokud je rozložena a není zapařená.

Uživatel s deaktivovaným účtem

25.5.2023 11:24
Uživatel s deaktivovaným účtem

Také kukuřičné šustí-listy králíci milují.....ale na ty je ještě brzo.....ty trhám až když mají palice .

25.5.2023 11:48
Vali80

XXX.XXX.53.126

Ano, to já také, čerstvé nebo nasušené celé lusky i se šustím. I ty kukuřičné vlasy jsou hodně zdravé. Ty dávám samicím.

25.5.2023 13:16
juhaj

XXX.XXX.164.121

Necháváme trávu na suchém místě ve stodole dva až tři dny. Dobrý občas trávu načechrat. A kontrolovat, zda není vlhká( zapařená) a nehřeje. Dělá se to tak léta letoucí ( tedy vždycky) a problém nebyl a není. Jen že ty potvory trávu teď nechtěj, prej počkaj, až bude jetelina. 😀

Přidejte reakci

Přidat smajlík