mustela.erminea
napsal(a):
Možné to je. Ale nikdo Vám nezaručí, zda to samce negativně nepoznamená. Může přestat skákat, zarazit se v růstu... Lepší by bylo alepsoň měsíc ještě počkat. Jak jistě víte, literatura uvádí u středních plemen počkat do 8 měsíců.
A jakým mechanismem by tak k tomu zastavení růstu mohlo dojít? Hormony? (sice tomu nevěřím, ale nesnažím se být ironická, hledám rozumné vysvětlení)
"zrazení" to jo, to je jiná. S hodnou zkušenou samicí v říji nevidím problém.
kachna
napsal(a):
A jakým mechanismem by tak k tomu zastavení růstu mohlo dojít? Hormony? (sice tomu nevěřím, ale nesnažím se být ironická, hledám rozumné vysvětlení)
Historicky se tady tohle téma řešilo.Z diskuze víceméně vyplynulo, že to někdo někde povídal, já osobně si nemyslím, že by to zastavilo samcův vývin.Myslím, že když ho necháte jako mladšího jednou skočit, tak se nic závažného nestane.Ale samozřejmě je lepší, aby byl dostatečně starý a vyvinutý pro připouštění. Spíše bych viděl problém v tom, kdyby někdo používal k plemenitbě mladé samice.
burgund6
napsal(a):
Historicky se tady tohle téma řešilo.Z diskuze víceméně vyplynulo, že to někdo někde povídal, já osobně si nemyslím, že by to zastavilo samcův vývin.Myslím, že když ho necháte jako mladšího jednou skočit, tak se nic závažného nestane.Ale samozřejmě je lepší, aby byl dostatečně starý a vyvinutý pro připouštění. Spíše bych viděl problém v tom, kdyby někdo používal k plemenitbě mladé samice.
V celku by mne zajímalo v čem vidíte problém použití mladší samice. Střední plemeno je dospělé ve stáří 8 měsíců a ze zkušenosti starých chovatelů a svých vlastních vůbec není problém použití do chovu mladší samice, ale za podmínky, že je ve velmi dobré kondici tzn. Váha, zdravotní stav, línání.
A pokud se vrátím k zadanému tématu tak 6 měsíční samec lze použít, ale musíme si uvědomit, že toto zvíře není vyzrále. Jeho hmotnost se může pohybovat na minimální váze odpovídající v dospělosti, ale spoíše bude nižší. Pro optimum je když samec se zařazuje do chovu a jeho hmotnost se pohybuje silně nad minimální hmotností uvedenou pro dané plemeno. Tato okolnost se projevuje i na růstu jeho potomků.
chovlost
napsal(a):
V celku by mne zajímalo v čem vidíte problém použití mladší samice. Střední plemeno je dospělé ve stáří 8 měsíců a ze zkušenosti starých chovatelů a svých vlastních vůbec není problém použití do chovu mladší samice, ale za podmínky, že je ve velmi dobré kondici tzn. Váha, zdravotní stav, línání.
A pokud se vrátím k zadanému tématu tak 6 měsíční samec lze použít, ale musíme si uvědomit, že toto zvíře není vyzrále. Jeho hmotnost se může pohybovat na minimální váze odpovídající v dospělosti, ale spoíše bude nižší. Pro optimum je když samec se zařazuje do chovu a jeho hmotnost se pohybuje silně nad minimální hmotností uvedenou pro dané plemeno. Tato okolnost se projevuje i na růstu jeho potomků.
Osobně si myslím, že mladá a nevyzrálá samice (řekněme šestiměsíční)by mohla mít problém když ne s březostí, tak s porodem a odchovem mláďat a dle mého názoru by ji to potom mohlo ovlivnit, co se dorostení, dovyvinutí a případně starostlivosti o mláďata týče.Všude se uvádí, že samice by měla mít při připouštění hmotnost uvedenou pro dospělé zvíře a věk minimálně osm měsíců.(myšleno střední plemeno).Fakt je ale ten, že některé samice výše uvedené hmotnosti dosáhnou dříve než v osmém měsíci a lidi to potom láká je připustit dříve.Z logiky věci mi tedy vyplynulo, že nevyzrálost se spíše projeví na samici než na samci, vzhledem k tomu, že úkol samce je podstatně jednodušší.Ale samozřejmě se můžu mýlit.
chovlost
napsal(a):
Problém použití mladší samice?
Pro mě v drobnochovu má mít králík "právo" na lepší zacházení - pestřejší stravu, menší množství vrhů za rok, větší životní prostor a patří tam i ta plná dospělost při zapuštění a rychlá smrt bez zbytečných stresů.
kachna
napsal(a):
Dříve jsem se ptala úplně stejně jako: Jakým mechanismem by k tomu došlo? Taktéž jsem tomu moc nevěřila. Takže jsem neváhala to vyzkoušet. Zapustila jsem 6 měsíčního samce Mm. Výsledek? Dalších 5 měsíců nepřibral ani deka a zasekl se na nějakých 5, 4 kg (při adlibitním krmení!), což na „moraváka“ i s ohledem na velikost jeho předků byla dost bída. Na výstavě by byla srážka 1 bod už jen kvůli hmotnosti, takže z hlediska výstavního byl už králík o ničem. Navíc úplně přestal na několik měsíců skákat. Takže tolik moje zkušenost. Vyzkoušela jsem to poprvé a naposled.
A teď obecně. Chová-li průměrný český chovatel králíky na maso, málo kdy je asi pravidelně váží, aby byl schopen posoudit, jaký vliv na chovného samce předčasné zapuštění mělo. Proto se tu asi tak často argumentuje, že je to nesmysl a oni s tím „neměli problém“. Já to beru ze svého pohledu chovu výstavních králíků. Je však bohužel fakt, že leckomu asi bude jedno, bude-li mít v kotci dospělého Vss o váze 3, 8 kg. Mně by se to určitě nelíbilo.
Jistě, je-li jedinec dostatečně fyzicky i duševně vyzrálý s hmotností znatelně převyšující standard daného plemene pro 6 měsíců, může se stát, že to na samci nezanechá žádné negativní důsledky. Zadavatel však ve své otázce žádné podrobnosti o hmotnosti a dalších faktorech neudává. S tím, že to na samce může zapůsobit minimálně po stránce psychické, zejména přiložíte-li temperamentnější samici, souhlasíte konečně i Vy. A těžko je možno stoprocentně odhadnout chování samice u samce. Ne nadarmo, je tu asi co chvíli vznesen dotaz, proč samec nechce skákat. Často se pak ukáže, že byl připuštěn ve velmi raném věku.
Nyní si dovoluji citoval mvdr. M. Martince: „Určitě se po předčasném připouštění samce zpravidla ovlivní další růst, často takový samec nedosáhne žádané hmotnosti.“
A konečně tedy k otázce jakým mechanismem se to děje? To je složitá otázka a řesně Vám to asi nikdo neřekne. Může to být třeba tím, že po skoku třeba začne víc energie směřovat k rozvoji pohlavní soustavy a aktivity, než do rozvoje svaloviny. Nebo prostě králík přestane mít chuť přijímat tolik krmiva, protože začne „řešit“ jiné věci.
Každopádně v literatuře psané skutečnými odborníky se oněch 8-9 měsíců u středních plemen asi opravdu neudává jen tak pro nic za nic.