Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
21.1.2015 18:25
janahol

XXX.XXX.110.102

Zdravím všechny chovatele a prosím o názor, případně radu.
Tříletý burgundský samec, se od včera nezvedne na zadní nohy. Žere normálně, jen se prostě nepostaví. Králík je pěkný, má krásně lesklý kožich, na první pohled vypadá v pohodě, do misky se vrhl jako vždy, ale celou zadní částí těla prostě leží na boku.
Prohledala jsem starší diskuze, ale nenašla jsem odpověď a proto zkouším znovu, třeba někdo z vás má zkušenost či radu.
Zkusila jsem i konzultaci s veterináři, ale jen po telefonu, bohužel mám v okolí odborníky spíše přes psi a kočky, případně koně a pod. Takže mi ani jeden nedokázal říct, co by to mohlo být. Je mi jasné, že jistotu by mohla přinést asi až pitva a nebo taky ne. Ale už z principu bych se ráda dozvěděla, co se děje, protože mi v loni v létě se stejnými příznaky uhynuli dvě samice po mladých. Tam jsem si myslela, že byla chyba ve výživě při mláďatech, protože obě byly hubenější a mladým bylo kolem dvou měsíců, když samice pošly. Příznaky byli podobné: ochrnutí zadní části těla při nezměněné chuti k jídlu.
Samce krmím směsí ovsa s ječmenem (2/1) + seno a voda.
Za názory děkuji. Jana.

21.1.2015 18:53
leprechaunek

XXX.XXX.244.126

S těmi samicemi bych to nutně nespojovala, dějou se i blbější náhody. Porod a laktace jsou dost specifické fyziologické mechanismy, a u toho samce klidně může jít o úplně jinou věc. Určitě bych to automaticky neřadila k sobě.

Jinak určitě to nedávám jako zaručené řešení, ale před nějakou dobou mi ochrnula sedmiletá pet samička. Možností je víc, v podstatě buď fyzické zranění, páteř... Což těžko říct, jestli u vás připadá v úvahu... Encefalitozoonóza, příznaky jsou častěji jiné, ale ochrnutí může být taky... Pokud mám přihodit už úplnou perlu, u nás to patrně byly nádorové metastázy.
Každopádně, bez veterináře se nikam moc nedostanete. Buď rtg, nebo aspoň odebrat krev na testy na tu encefalu...zjištění trvá asi týden dva, léčba je sice levná, ale taky v řádu týdnů... K čemu budou výsledky, když je to běžně rozšířené mezi králíky, to je zas další věc.

Tyhle špeky z principu řeší spíš pet "králičí veterináři", pochopitelně... Takže bych se určitě zkusila obrátit na ně, pokud vám to nějak hlodá v hlavě...
Můžete zkusit kontakty "od konkurence", nemilé, ale zrovna tohle je záslužný počin ;)
http://www.kralici.cz/pages.asp?f=veteriny

Jinak osobně myslím, že asi nemá moc smysl to řešit.

Jo, jestli má někdo další tipy, ráda si počtu. Ono i u těch hobby chovů je to ochrnutí častější, než by se lidem líbilo, bohužel. Většinou úrazy, ale zdaleka ne stoprocentně.

Uživatel s deaktivovaným účtem

21.1.2015 20:56
Uživatel s deaktivovaným účtem

janahol napsal(a):
Zdravím všechny chovatele a prosím o názor, případně radu.
Tříletý burgundský samec, se od včera nezvedne na zadní nohy. Žere normálně, jen se prostě nepostaví. Králík je pěkný, má krásně lesklý kožich, na první pohled vypadá v pohodě, do misky se vrhl jako vždy, ale celou zadní částí těla prostě leží na boku.
Prohledala jsem starší diskuze, ale nenašla jsem odpověď a proto zkouším znovu, třeba někdo z vás má zkušenost či radu.
Zkusila jsem i konzultaci s veterináři, ale jen po telefonu, bohužel mám v okolí odborníky spíše přes psi a kočky, případně koně a pod. Takže mi ani jeden nedokázal říct, co by to mohlo být. Je mi jasné, že jistotu by mohla přinést asi až pitva a nebo taky ne. Ale už z principu bych se ráda dozvěděla, co se děje, protože mi v loni v létě se stejnými příznaky uhynuli dvě samice po mladých. Tam jsem si myslela, že byla chyba ve výživě při mláďatech, protože obě byly hubenější a mladým bylo kolem dvou měsíců, když samice pošly. Příznaky byli podobné: ochrnutí zadní části těla při nezměněné chuti k jídlu.
Samce krmím směsí ovsa s ječmenem (2/1) + seno a voda.
Za názory děkuji. Jana.

Suverénně nejčastější příčinou těchto stavů je přelomená páteř. U králíků je to velmi časté a králík, který žije celý život v kotci a má tím pádem řidčí kostí z nedostatku pohybu, či z nedostatku vápníku či vitamínu D, si takové zranění může přivodit i sám, třeba tím, že si pořádně dupne. Králíci můžou mít taky problémy s plotýnkama, ale to už zdaleka tak časté není.

Z infe Kčních příčin něco takového umí encefalitozoonóza, i když ta se většinou projevuje jinak, nebo ještě i jinak, toxoplasmóza a možný je také absces v páteřním kanálu třeba od pasteurelózy. No a aby byl výčet úplný, tak nádor.

Co se léčby týče, v tomhle mám jasno a jsem radikální.

21.1.2015 21:39
janahol

XXX.XXX.110.102

Děkuji za názory.
Je pravda, že si samec udělal v neděli při kydání kotce neplánovaný výlet ven, ale moc se mi nechce věřit, že by si mohl až tak moc ublížit, když vlastně vyjel z kotce po zpátku, zadními packami napřed z cca 60cm výšky. Předními packami zůstal na kraji kotce, takže se vlastně jakoby postavil na zadní.Ale kdo ví, je možné, že právě tahle moje chvilková nepozornost zapříčinila takový úraz. Mě právě překvapuje, že takto postižené zvíře žere s chutí a celkově se chová jako jindy, jen prostě nemůže chodit.
Jasně, že mi to vrtá v hlavě, protože bych nerada zanedbala nějakou infe Kční nemoc, kterou bych si zamořila králíkárnu, byť mám králíky, jen" na maso.
Tak to má chlapec s největší pravděpodobností spočítané, ach jo, je to moc šikovný kluk, tak budu muset na jaro sehnat náhradu...
Ještě jednou díky za postřehy.

21.1.2015 22:55
japr

XXX.XXX.185.29

U těch vašich samic se pravděpodobně jednalo o odvápnění v důsledku kojení a nedostatku minerálů ve stravě. Babskou prevencí je podávat králicím před porodem vápennou vodu. To neznamená rozmíchat vápno ve vodě a tu jim podat, ale rozmíchat vápno ve větším množství vody, roztok pak nechat ustát a vrchní část vody bez vápna podávat králíkům. Moc jim to nešmakuje, ale jako prevence dobré.
U samce, pokud nedošlo ke zranění bych zkusil podávat do krmiva minerální přísadu, třeba Roboran a doufat.
Asi by to chtělo zamyslet se nad složením krmné dávky, protože při běžném krmení k odvápnění nedochází.

22.1.2015 18:05
kareina

XXX.XXX.73.186

Dobrý večer,
pokud vám vypadlo v neděli a ochrnutý je až od úterka (pokud dobře počítám), tak to spolu buď nesouvisí a nebo se mu kolem páteře třeba jen mohl udělat otok a v tom případě bych mu dala ještě šanci. Třeba otok splaskne a funkce se obnoví.
Mě se něco podobného stalo loni, samice mi po špětném zavření vypadla z kotce a ochrnula na zadek, tenkrát pod sebou měla 3-týdenní mladé, proto jsem ji ještě nějakou dobu nechala, poté jsme ji ale kvůli neudržitelné hygieně museli utratit Vy to teď máte lepší, když nejsou mouchy.

22.1.2015 19:32
janahol

XXX.XXX.110.102

kareina napsal(a):
Dobrý večer,
pokud vám vypadlo v neděli a ochrnutý je až od úterka (pokud dobře počítám), tak to spolu buď nesouvisí a nebo se mu kolem páteře třeba jen mohl udělat otok a v tom případě bych mu dala ještě šanci. Třeba otok splaskne a funkce se obnoví.
Mě se něco podobného stalo loni, samice mi po špětném zavření vypadla z kotce a ochrnula na zadek, tenkrát pod sebou měla 3-týdenní mladé, proto jsem ji ještě nějakou dobu nechala, poté jsme ji ale kvůli neudržitelné hygieně museli utratit Vy to teď máte lepší, když nejsou mouchy.

Ano, počítáte dobře, na nohy nemůže od úterka. Sama jsem překvapená, jak je zatím čistý, nevím jak to dělá, ale má čistý a dokonce i suchý kožich i ze spoda. Pořád žere s chutí, ale pozoruji, že přece jen žere trochu míň. Stejně by v tomhle stavu nemohl skákat na samice, tak ho asi zítra klepnu, ať se zbytečně netrápí. Moc se mi nechce čekat déle a doufat, že se spraví.
Díky za názor.

Přidejte reakci

Přidat smajlík