simsala
napsal(a):
Dnes som pripustal samicku so samcom BOA a nasledne aj kalifornskym. Kazdy po 4 skoky. Ake mladata z toho budu? Dakujem za odpovede.
Genetická kombinace matky a otce. Měls jinou představu?
Jinak kdybys nepochopil komentář verky, tak samice vyprodukuje 10 vajíček. Při ejakulaci samce se uvolní pár set tisíc spermií. Umíš počítat...?
Pokud to praktikuješ tak, jaks napsal, tak ti zvířata nepatří do ruky, a to je nejmírnější vyjádření, jakého jsem schopná.
Uživatel s deaktivovaným účtem

leprechaunek
napsal(a):
Genetická kombinace matky a otce. Měls jinou představu?
Jinak kdybys nepochopil komentář verky, tak samice vyprodukuje 10 vajíček. Při ejakulaci samce se uvolní pár set tisíc spermií. Umíš počítat...?
Pokud to praktikuješ tak, jaks napsal, tak ti zvířata nepatří do ruky, a to je nejmírnější vyjádření, jakého jsem schopná.
Tomu nerozumím. .Otec by měl být ten první samec ne?

napsal(a):
Tomu nerozumím. .Otec by měl být ten první samec ne?
Proč by měl?
K tomu není žádný důvod, samec samici pro další krytí nijak neblokuje. Mláďata můžou být po něm. Mohou být po tom druhém samci. A teď pozor, v jednom vrhu mohou být mláďata také obou samců.

Děkuji za vysvětlení.
Jaj to som sa zas mal kde opytat. Mam mladeho 8 mesacneho kalifornaka, este neskakal. Ked som vcera pripustal s BOA mladu samicku, bola kludna a ochotna ku skoku. Preto som to vyuzil nech si aj mlady skoci prvy krat. Ostatne samice su vacsie od neho, nechcel som ho pustat hned na velku samicu.

verka1
napsal(a):
... budou po tobě.
Poslyšte, to musí být podle Vás hned každý blbý když něčemu nerozumí?Uvědomte si že Vy jste v tomto případě taky bl..., protože kdyby jste nebyla, tak by jste nenapsala takovou zhovadilost a odpověděla by jste na dotaz.Myslím tím, že by jste podala rozumné vysvětlení.Já jsem tomu také nerozuměla, sice mi nikdo nenapsal že jsem blbá, ale za to mi nasázeli červené "tlapky".Mě je to jedno, myslím si tu o některých své.Milá dámo, chovejte se jako žena a ne jako nějaký 16ti letý puberťák.Pokud je vám...nást, tak se omlouvám.
Věřila jsem tomu že už se tu takové napadání a urážení zavádět nebude.Tak jsem se prostě spletla a je mi to moc líto.
Opět se schyluje k tomu, že to tu brzy bude vypadat jak na bývalé nemoderce.Škoda.

I Vám "kachna" děkuji za vysvětlení.
kachna
napsal(a):
Odborný termín je přeoplození a zvyšuje počty mladých ve vrhu. Jen v čistokrevné plemenitbě se neopoužívá často (snad vyjma šlechtění, kde můžete mít vícebarevná mláďata, takže to odlišíte), protože nepoznáte, kdo byl otec.
Přeoplodnění je ale superfetace nikoli superfekondace (přeosemenění), což právě udělal zakladatel diskuze. Navíc superfekondace rozhodně nezvyšuje počet mladých ve vrhu.
A pokud zde byla zmínka o možnosti početnějších vrhů (Siamáci) díky více připouštěním v časovém odestupu, tak to vliv nemá. Po pohlavním spojení dochází u ramlice k prasknutí Graafova folikulu a k vyplavení zralých vajíček a to do 10 hodin. Za další 4 hodiny dochází ke spojení vajíček a spermii. Samec má cca 0, 7-1 ml semene jenž obsahuje cca 700 000 spermií a přežijí cca 25-30 hodin. Takže více skoků má téměř nulový vliv na počet mladých ve vrhu, při umělém oplodnění se semeno jednoho samce naředí a stačí bohatě na několik samic.
Snad některým bude nyní jasnější, kdo má vliv na početnost vrhu
Ne, tak lépe. Já jsem přeci ale psala o PŘEOPLOZENÍ, ne o PŘEOPLODNĚNÍ. Asi by mi bylo poněkud trapně, býti pandou...
přeoplození
Superfekundace – oplození několika vajíček během téže říje opakovaným spářením buď s týmž, nebo s více plemeníky. K přeoplození dochází nejčastěji u zvířat vícerodých (multiparních) a jen ojediněle u zvířat jednorodých (uniparních).
http://www.cojeco.cz/index.php?detail=1&s_lang=2&id_desc=77743&title=p%F8eoplozen%ED
http://encyklopedie.vseved.cz/p%C5%99eoplozen%C3%AD
Informaci o zvýšení počtu mláďat ve vrhu mám od mojí maminky, zootechničky, dělala na téma "oplodnění" diplomovou práci, sice už to pár desítek let bude, ale nemyslím, že by se to nějak změnilo.

burešov
napsal(a):
Muj selský rozum mně říká, že při každem skoku Graafouv folikul nepraska, a proto čim vic, tim lip...
Samice králíka má provokovanou ovulaci. Má-li na vaječníku nějaký Graafův folikul, samotný akt krytí způsobí jeho prasknutí.
kachna
napsal(a):
Ne, tak lépe. Já jsem přeci ale psala o PŘEOPLOZENÍ, ne o PŘEOPLODNĚNÍ. Asi by mi bylo poněkud trapně, býti pandou...
přeoplození
Superfekundace – oplození několika vajíček během téže říje opakovaným spářením buď s týmž, nebo s více plemeníky. K přeoplození dochází nejčastěji u zvířat vícerodých (multiparních) a jen ojediněle u zvířat jednorodých (uniparních).
http://www.cojeco.cz/index.php?detail=1&s_lang=2&id_desc=77743&title=p%F8eoplozen%ED
http://encyklopedie.vseved.cz/p%C5%99eoplozen%C3%AD
Informaci o zvýšení počtu mláďat ve vrhu mám od mojí maminky, zootechničky, dělala na téma "oplodnění" diplomovou práci, sice už to pár desítek let bude, ale nemyslím, že by se to nějak změnilo.
Na internet může psát každý bez nějaké odborné korekce:- )
Nicméně kniha Králíkářská genetika Ing. Fingerlanda str. 64 a 65. Nicméně píše o termínu superfekondace - přeosemen.
Zbytek je z knihy Nemoci králíků Prof. MVDr. J. Konrád, DrSc str. 90-94.
Myslím, že tyto informace jsou od nejpovolanějších lidí znalých králíkářských poměrů.
Z logiky věci nemůže vzniknout více nových jedinců než je zralých vajíček, tudíž 6 zralých vaj. Oplodní 6 spermii a je jedno jestli budou z jednoho ejakulátu nebo více. Fyziologicky není možné, aby množství spermii ovlivnilo počet narozených jedinců. Takže nezbývá než se smířit s tím, že na množství narozených mláďat má vliv ramlice a období páření.
usaci
napsal(a):
Věřím, že teoreticky samec neovlivňuje počet mláďat (vajíček), ale mám jednu odlišnou zkušenost. Samice měla s jedním samcem několikrát jen 2 králíčata. Pak jsem ji připustila na zkoušku s jiným samcem a měla králíčata čtyři.
No jo, jenže to jsou moc malá čísla na to, aby se dalo říct, jestli je to říjí, nebo něčím jiným :o), těch spermií je v ejakuátu tolik, že by to skutečně nemělo mít vliv, že by se vždycky měla najít nějaká spermie, co do toho vajíčka trefí. Jiná otázka je třeba, zrovna u těch zakrslíků, třeba kolik se jich přestane vyvíjet vinou genetiky(?).
Já to napsala nešťastně, chtěla jsem tím napsat, že to zvýší právě tu pravděpodobnost, že dojde k úspěšnému připuštění. To, že samice s některým samcem zabřezává hůř, se mi nestává výjimečně.
(Ale samozřejmě si počkejte, co vám k tomu napíše neomylný inženýr panda )
Mimochodem, já jsem takhle připustila svého prvního králíka - samice se svým plemenným příslušníkem furt nic, furt nic, tak jsem jí ve svých šesti letech šupla k mému ZRč. To bylo za měsíc divení v rodině, kdeže se tam ta mláďátka vzala (nejsme věřící, takže byla možnost vstoupení ducha svatého vcelku rychle vyvrácena).
ing.panda
napsal(a):
Na internet může psát každý bez nějaké odborné korekce:- )
Nicméně kniha Králíkářská genetika Ing. Fingerlanda str. 64 a 65. Nicméně píše o termínu superfekondace - přeosemen.
Zbytek je z knihy Nemoci králíků Prof. MVDr. J. Konrád, DrSc str. 90-94.
Myslím, že tyto informace jsou od nejpovolanějších lidí znalých králíkářských poměrů.
Z logiky věci nemůže vzniknout více nových jedinců než je zralých vajíček, tudíž 6 zralých vaj. Oplodní 6 spermii a je jedno jestli budou z jednoho ejakulátu nebo více. Fyziologicky není možné, aby množství spermii ovlivnilo počet narozených jedinců. Takže nezbývá než se smířit s tím, že na množství narozených mláďat má vliv ramlice a období páření.
Na množstvo narodených mláďat má vplyv veľa faktorov okrem iných počet ovulovaných vajíčok, počet životaschopných a pohyblivých spermií, vnútorné prostredie maternice teda materníc keďže králiky majú maternicu dvojitú. Nemôže vzniknúť viac zárodkov ako je vyplavených vajíčok ale oplodnené vajíčko sa môže rozdeliť a môžu vzniknúť dvojičky... Je tam veľa faktorov, každý kto chová králiky dlhšiu dobu a čím prešlachtenejšie plemeno tak má problém s reprodukciou, samice sa nechcú pariť, alebo sa pária ale nezostávajú kotné.
Ale áno počet spermií ovplyvňuje počet narodených mláďať, pretože ak sa nám podarí spáriť samicu v jednom termíne s dvoma samcami dôjde k takzvanej polyspermii a tam je predpoklad lepšej oplodnenosti. V takom prípade môže dôjsť k oplodneniu všetkých 6 vajíčok so šiestimi spermiami, viac ich nieje potrebné. A mimochodom samice pri ovulácii produkujú až nejakých 20-25 vajíčok

noro
napsal(a):
Na množstvo narodených mláďat má vplyv veľa faktorov okrem iných počet ovulovaných vajíčok, počet životaschopných a pohyblivých spermií, vnútorné prostredie maternice teda materníc keďže králiky majú maternicu dvojitú. Nemôže vzniknúť viac zárodkov ako je vyplavených vajíčok ale oplodnené vajíčko sa môže rozdeliť a môžu vzniknúť dvojičky... Je tam veľa faktorov, každý kto chová králiky dlhšiu dobu a čím prešlachtenejšie plemeno tak má problém s reprodukciou, samice sa nechcú pariť, alebo sa pária ale nezostávajú kotné.
Ale áno počet spermií ovplyvňuje počet narodených mláďať, pretože ak sa nám podarí spáriť samicu v jednom termíne s dvoma samcami dôjde k takzvanej polyspermii a tam je predpoklad lepšej oplodnenosti. V takom prípade môže dôjsť k oplodneniu všetkých 6 vajíčok so šiestimi spermiami, viac ich nieje potrebné. A mimochodom samice pri ovulácii produkujú až nejakých 20-25 vajíčok
Prošlechtěné plemeno nemusí mít problémy s reprodukcí, pokud si do chovu bude chovatel vybírat jedince kteří jsou nejenom kvalitní exteriérem, ale i reprodukcí.Trvá to sice déle než si odchováte takto kvalitní jedince, ale jde to.Jen člověk musí provádět důsledně selekci.
Citace z knihy Chov králíků od Zadiny a kol. Pohlavní ústrojí samice.Ve vaječnících se vyvíjejí vajíčka, která se na rozdíl od jiných hospodářských zvířat neuvolńují při říji, ale až asi 10 hodin po připuštění.Z každého vaječníku se uvolńuje 3-9 vajíček.