Dvakrát zapuštěná samice

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
24.1.2015 11:07
Zuzka Č.

XXX.XXX.230.1

Dobrý den, stala se mi teď v chovu věc, se kterou jsem se ještě nesetkala, nejsem letitý chovatel, proto bych potřebovala radu.
Nejspíš jsem špatně roztřídila samce od samiček a jeden kluk mi zůstal v kotci s holkama. Jednu samičku jsem si zrovna vybrala k chovu, nechala ji zapustit, samci bez problému 3x podržela. Jeeeenže, po týdnu se okotila, mláďata byla donošená, ale všechna měla roztahaná po kotci a ta uchladla. Zajímá mě však, zda může být zapuštěná z toho vědomého pokusu či je to nemožné. Stalo se někdy někomu něco podobného? Děkuji.

24.1.2015 11:43
rabbit

XXX.XXX.11.230

Po týdnu určitě ne
Březí už musela být když jste ji připouštěla, to že zabřezlá"drží" se někdy stává.

24.1.2015 11:50
mustela.erminea

XXX.XXX.236.1

Samice být březí z tohoto spojení může, což je umožněno anatomickou stavbou dělohy králice. Tento jev se nazývá dodatečné oplození neboli superfetace.

24.1.2015 12:17
rabbit

XXX.XXX.11.230

Zdá se že jsem vám odpověděl na co jste se neptala

24.1.2015 12:20
Zuzka Č.

XXX.XXX.230.1

Rabbit: No, zase takový laik nejsem, abych si myslela, že po týdnu vrhla donošená mláďata smajlík
mustela.erminea: Díky, přesně toto jsem potřebovala vědět.

Uživatel s deaktivovaným účtem

24.1.2015 13:55

Zuzka Č. napsal(a):
Dobrý den, stala se mi teď v chovu věc, se kterou jsem se ještě nesetkala, nejsem letitý chovatel, proto bych potřebovala radu.
Nejspíš jsem špatně roztřídila samce od samiček a jeden kluk mi zůstal v kotci s holkama. Jednu samičku jsem si zrovna vybrala k chovu, nechala ji zapustit, samci bez problému 3x podržela. Jeeeenže, po týdnu se okotila, mláďata byla donošená, ale všechna měla roztahaná po kotci a ta uchladla. Zajímá mě však, zda může být zapuštěná z toho vědomého pokusu či je to nemožné. Stalo se někdy někomu něco podobného? Děkuji.

Samice být březí z druhého připuštění nemůže.Stává se to u zajíců, ale ti rodí zaječata vidící, osrstěná, zkrátka více vyvinutá a navíc 1-2dvě.K dvojímu zabřeznutí musí být jeden roh dělohy prázdný a to se u králíků, vzhledem k tomu, že mají více mláďat nestává.Zárodky, pokud jich je více, se uhnízďují v obou rozích a tím je vylučeno uhnízdění mladších zárodků.I u zajíců je to možné pouze v prvním týdnu březosti.

24.1.2015 23:11
poultry

XXX.XXX.14.61

Samica králika môže byť dvakrát zapustená a vôbec o tom nepochybujte :). Stáva sa to a vo väčšine prípadov ani jeden z vrhov neodchová...

25.1.2015 09:47

poultry napsal(a):
Samica králika môže byť dvakrát zapustená a vôbec o tom nepochybujte :). Stáva sa to a vo väčšine prípadov ani jeden z vrhov neodchová...

Čstě teoteticky ano, ale prakticky jen za výše uvedených podmínek, co jsem napsala, a to je výńatek z článku MvDr.Vavroucha, který píše, že pratticky se s tím nikdy nesetkal a uváděné příklady chovatelů nebyli průkazné.Sama jsem se s tím také nesetkala za skoro 50let chovu a to připouštím opakovaně.Jelikož se v jednom děložním rohu nemohou současně vyvíjet zárodky různého stáří.

25.1.2015 10:10
mustela.erminea

XXX.XXX.236.1

Citace Prof.MVDr. Jaroslava Konráda, DrSc.:
"...když chovatel opětovně zkouší, zda ramlice je březí či nikoliv. V takovém případě může nastat situace, kdy samice, přestože je již březí, ještě opětovně přijme samce. Určité odlišnosti v anatomickém a fyziologickém uspořádání pohlavního aparátu u králíků umožňují skutečně i podruhé oplození. Dochází pak k tzv. Dodatečnému oplození. Takové případy jsou pak zvláště u králíků dosti časté. "

Osobně jsem se s tím jednou setkala...

27.1.2015 01:15
poultry

XXX.XXX.8.71

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Čstě teoteticky ano, ale prakticky jen za výše uvedených podmínek, co jsem napsala, a to je výńatek z článku MvDr.Vavroucha, který píše, že pratticky se s tím nikdy nesetkal a uváděné příklady chovatelů nebyli průkazné.Sama jsem se s tím také nesetkala za skoro 50let chovu a to připouštím opakovaně.Jelikož se v jednom děložním rohu nemohou současně vyvíjet zárodky různého stáří.

Ja som sa s tým stretol dvakrát vo vlastnom chove. Nakoľko som s chovateľmi dosť v kontakte, tak je viacero ľudí, čo toto zažili. V mojom prípade samica rodila po 10 dňoch a spolu mala 17 mladých, jednalo sa o kríženku českého strakáča. Neprežilo ani jedno mladé aj napriek tomu, že sa jedna o stopercentnú samicu. Druhý prípad si už tak dobre nevybavujem. Nedovolil by som si niečo tak isto tvrdiť, pokiaľ by som to sám nezažil. Platí stále, že vôbec o tom nepochybujte.

27.1.2015 15:02

poultry napsal(a):
Ja som sa s tým stretol dvakrát vo vlastnom chove. Nakoľko som s chovateľmi dosť v kontakte, tak je viacero ľudí, čo toto zažili. V mojom prípade samica rodila po 10 dňoch a spolu mala 17 mladých, jednalo sa o kríženku českého strakáča. Neprežilo ani jedno mladé aj napriek tomu, že sa jedna o stopercentnú samicu. Druhý prípad si už tak dobre nevybavujem. Nedovolil by som si niečo tak isto tvrdiť, pokiaľ by som to sám nezažil. Platí stále, že vôbec o tom nepochybujte.

Chovala jsem asi 5 let kmen 1, 3 ve volném chovu ve chlévě, kde měli oddělený prostor s několika kotišti a kde dostávali zrniny a jinak běhali volně mezi kozama.Samec byl se samice neustále, samice byly 3 sestry, které se dobře snášely.Samice měli za rok většinou 3 vrhy.Někdy měli i dvě samice mládé v jednom hnízdě, někdy je měli u koz pod krmítkem.Nikdy žádná neporodila 2x za sebou.Dokonce i další vrhy se rodili většinou až za 7-8 týdnů po prvním vrhu, někdy i déle, Nikdy se nenarodil další vrh dříve než za 6 týdnů. Podle odborníků je možné druhé oplodnění pouze do 7 dnů březosti a pouze pokud se poprvé narodí 1-2 mláďata, jelikož při více zárodcích už jsou obsazeny oba děložní rohy a v jednom rohu se z anatomického hlediska nemohou vyvíjet zárodky různého stáří, celkem logicky.

27.1.2015 16:26
ing.panda

XXX.XXX.55.75

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Chovala jsem asi 5 let kmen 1, 3 ve volném chovu ve chlévě, kde měli oddělený prostor s několika kotišti a kde dostávali zrniny a jinak běhali volně mezi kozama.Samec byl se samice neustále, samice byly 3 sestry, které se dobře snášely.Samice měli za rok většinou 3 vrhy.Někdy měli i dvě samice mládé v jednom hnízdě, někdy je měli u koz pod krmítkem.Nikdy žádná neporodila 2x za sebou.Dokonce i další vrhy se rodili většinou až za 7-8 týdnů po prvním vrhu, někdy i déle, Nikdy se nenarodil další vrh dříve než za 6 týdnů. Podle odborníků je možné druhé oplodnění pouze do 7 dnů březosti a pouze pokud se poprvé narodí 1-2 mláďata, jelikož při více zárodcích už jsou obsazeny oba děložní rohy a v jednom rohu se z anatomického hlediska nemohou vyvíjet zárodky různého stáří, celkem logicky.

Který odborník to tvrdí a v jaké publikaci?

Ing. Fingerland to popisuje v Králíkářske genetice na str. 64 v pojmu superfetace. Podle něj je druhé zabřeznutí časté mezi 7-14 dnem po prvním připouštěním. V prvním vrhu se rodí více mláďat a ve druhém 1-3.

Osobně používám už druhým rokem způsob kontroly říje a ejakulátu v samici a nepoužívám vůbec kontrolní připouštění a tuto sezonu už mám 4 vrhy a poslední samice Du se bude kotit za 10 dní. Kolegu chovatele to zajímá, tak až budu připouštět příště zkusím nafotit třeba to některým pomůže, i když někteří to určitě znají

31.1.2015 19:33

ing.panda napsal(a):
Který odborník to tvrdí a v jaké publikaci?

Ing. Fingerland to popisuje v Králíkářske genetice na str. 64 v pojmu superfetace. Podle něj je druhé zabřeznutí časté mezi 7-14 dnem po prvním připouštěním. V prvním vrhu se rodí více mláďat a ve druhém 1-3.

Osobně používám už druhým rokem způsob kontroly říje a ejakulátu v samici a nepoužívám vůbec kontrolní připouštění a tuto sezonu už mám 4 vrhy a poslední samice Du se bude kotit za 10 dní. Kolegu chovatele to zajímá, tak až budu připouštět příště zkusím nafotit třeba to některým pomůže, i když někteří to určitě znají

Zadina a kol. V Chovu králíků píše: Superfetace je zvláštní biologický jev, který je popsán u zajíců.Je to vývoj plodů různého stáří v rámci téže březosti.Tento jev se vyskytuje u zajíců vyjímečně, u králíků se s ní nesetkáváme.
MvDr Vavrouch Chovatel 5/2011 z obsáhlého článku jen několik citací."V odborné literatuře se výskyt superfetace předpokládá ve vyjímečných případech u všech domácích zvířat.Já sám jsem se v praxi s tímto jevem nikdy u domácích zvířat nesetkal, a to ani u králíků, kde jsou pro to na reprodu Kčních orgánech samic nejvhodnější morfologické a fyziologické předpoklady.Ojedinělé sdělení chovatelů nebylo průkazné."
"Jestliže během gravidity dojde vyjímečně na některém vaječníku, zpravidla na opačné straně než je žluté tělísko a než tedy došlo ke graviditě, k dalšímu dozrání Graafova folikulu a k ovulaci, může dojít po připuštění k oplodnění dalšího vajíčka či vajíček a tím i k další březosti.K tomu však musí být splněny ještě další podmínky, a to především stejnostranná část dělohy musí být volná, neobřezlá, jinak by spermie při eventuálním připuštění nemohly proniknout přes dělohu do vejcovodu k vajíčku.Je jasné, že tato podmínka může být splněna tím spíše, čím menší je počet dosud usídlených embryí v děloze.U samice králíka jsou sice pro další březost vytvořeny příznivé morfologické předpoklady, ale ztěžuje ji přítomnost početnějších zárodků, které proto mohou být v obou částech dělohy.Mnohem příznivější je v tomto směru situace u zajíců, kde předpokládáme obdobné anatomické utváření dělohy, ale plodnost je podstatně nižší.Její průměr se udává 2, 35 mláďat na vrh.Už to samo ukazuje na významný podíl vrhů o jednom mláděti a tím i jistotu obsazení jen jedné části dělohy.Pokud se týká možnosti odchovu mláďat po superfetaci, je u zajíců, zejména při vrzích jednotlivých mláďat, která se rodí vidoucí a osrstěná a jsou schopná krátce po porodu samostatného pohybu, přežití obojích mláďat pravděpodobnější, zvláště vezmeme-li v úvahu, že rozdíl věku je většinou do týdne.".

Přidejte reakci

Přidat smajlík