Úhyn vrhu a opětovné připuštění

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
1.2.2015 16:15
knizkova8

XXX.XXX.215.253

Dobrý den, chci se zeptat jak je to v případě, že Vám pomře celý vrh. Kdy samici znovu připouštíte? Jak dlouhý musí mít oddechový čas? Jeden známý říká, že měsíc, na netu jsem četla po týdnu připustit znovu.
Chovám králíky teprve od září a nemám moc zkušeností.
Zatím mám 2 samice jedna Burgundská a jedna černá nevím co je to za plemeno, každopádně masné a samci jsou jeden Belgický beran a druhý sourozenec té černé, a právě ta přišla o mladé.
Burgunda mi v říjnu vrhla a skvěle odchovala 5 mladých

Velice děkuji za rady.

Uživatel s deaktivovaným účtem

1.2.2015 16:29

Připustit hned, nečekejte.

1.2.2015 16:46
knizkova8

XXX.XXX.215.253

A to i když k porodu a úhynu došlo včera?
Nerada bych jí ublížila.

1.2.2015 17:08
jr.48

XXX.XXX.208.29

Pokud k tomuto dojde, je dobré za dva dny připustit. Zastaví se tím laktace a samice není ohrožena zánětem. Přesto jí dejte co nejdříve větévku vrby, ta rovněž mléčnost staví. Může to být i ta ozdobná.

1.2.2015 17:14
stone

XXX.XXX.214.15

Klidně připuste hned druhy den. Tento system se praktikuje i ve velkochovech, kde připouští druhý den po porodu a odstavují týden před dalším porodem. Je pravda, že brakace je asi 130 % z důvodu trvalého vyčerpaní samic, ale to je dáno v podstatě neustálím kojením a březostí. Ve vašem případě je naopak vhodné připustit hned. Samice by měla mít silnou říji. Vím to z vlastních zkušeností.

2.2.2015 10:46
knizkova8

XXX.XXX.37.196

Všem moc děkuji dnes tedy půjde k samci. Burgunda porodila o den později 3 mrtvá venku zbytek je živý v hnízdě

3.2.2015 08:51
ančovička

XXX.XXX.222.190

Porody i králíků se musí hlídat! Vaše burgundská určitě neporodila mrtvá mládata, ale venku, mimo hnízdo, uhynuli chladem! nezvládla je nastrkat do hnízda, to se musí ručně! Ale když je člověk v práci a samička začne rodit, stane se...Rozházení mladých po porodu zamezí speciální kotiště, obyčejná budka, přiměřeně velká dané samici, kde si samička okamžitě začne dělat hnízdo..mám velice dobré zkušenosti, králíčata nerozhází a jsou v teple!

19.2.2015 13:27
bronda

XXX.XXX.98.84

ančovička napsal(a):
Porody i králíků se musí hlídat! Vaše burgundská určitě neporodila mrtvá mládata, ale venku, mimo hnízdo, uhynuli chladem! nezvládla je nastrkat do hnízda, to se musí ručně! Ale když je člověk v práci a samička začne rodit, stane se...Rozházení mladých po porodu zamezí speciální kotiště, obyčejná budka, přiměřeně velká dané samici, kde si samička okamžitě začne dělat hnízdo..mám velice dobré zkušenosti, králíčata nerozhází a jsou v teple!

Většinou to vyjde, ale ne vždy. Příklad z dneška. Byl jsem ji kontrolovat v 9:30 a neměla nic a ve 12:30 dvě mláďata v kotišti v hnízdě a 5 rozeběhlých a uchladlých po kotci. Přitom šlo již o 3. vrh samice a vždy O.K. Dvě živé jsem podhodil jiným samicím a zítra připustím znovu. Pak bude mít přes ého klid až do podzimu.

19.2.2015 13:47

2x se mi samice kotily v poledne a obě hnízda mrtvá.

19.2.2015 16:44
horal

XXX.XXX.58.226

Okamžitým připuštěním ji vůbec neublížíte, naopak zastaví se ji laktace a nebudete mít problém s případným zánětem. Navíc je ochotná k páření, takže většinou bývá vrh početnější.

22.9.2015 21:08
palban

XXX.XXX.37.23

horal napsal(a):
Okamžitým připuštěním ji vůbec neublížíte, naopak zastaví se ji laktace a nebudete mít problém s případným zánětem. Navíc je ochotná k páření, takže většinou bývá vrh početnější.

Dobrý den: V sobotu mi porodila kalifornská samice 4 králíčata, v neděli to vypadalo že je vše v pořádku a v pondělí jsem našel v hnízdě králíčata mrtvá.
Samice měla mladé poprvé, četl jsem zde na fauně o znovu připuštění co nejdříve.
Píšete že samice je ochotná k páření tak jsem ji dnes dal k samci a samec na ni vubec nereagoval, jen na sebe koukali a nic.
Samec byl vždy velmi akční tak jse chci zeptat zda nevíte čím to může být a jestli nemáte nějakou radu co ted udělat aby se samice znovu připustila.

Děkuji.
Pavel A.

17.4.2021 14:16
ančovička1

XXX.XXX.220.111

Tak se mi vcera stalo,co už ani nepamatuji, kdy naposledy..zkušená,tříletá samice,pravidelně vyrovnane vrhy po 7-8mladých..vcera ráno porodila opet 7 krásných velkych králíčků,hnizdo dobře vystlane,velké, králíčci očištění,neporaneni..vsichni mrtvi..ustydli..samice je vubec nezakryla,chlupy,seno,vedle..vubec e netusim,proc je nezakryla..krmena je dobře..letos prvni králíčci😞

17.4.2021 15:26
Fatu

XXX.XXX.132.13

To se mne stalo předloni.. taky tříletá..predtim 6 vrhu 8-12mladejch vždy v pořádku vzorna matka.. Pak je nechala 2x ustydnout.. tak dožívá u známého na dvorku...asi si řekla, že to už stacilo

17.4.2021 15:37
ančovička1

XXX.XXX.220.111

..asi..vůbec nevidim důvod..drátěnka zateplena průsvitnou, polyuretanovou tabulkou,na miru..asi se ji nechce😁 stará zas tak neni....za par dni ji jeste zkusim připustit, kdyz to opět nevyjde,půjde na sekanou😁🐇

9.9.2021 09:36
Mája králík

XXX.XXX.56.162

horal napsal(a):

Chci se zeptat, když samici po porodu mláďata umřou a nebudeme jí chtít znovu připustit, může jí pak něco být? Co třeba s tím mlékem, když jí nikdo neodsaje.

11.9.2021 05:53
Vali80

XXX.XXX.68.49

Mléko se jí samo vstřebá, ale je lepší omezit jádro, popř. vločky a hlavně šťavnatá krmiva - trávu, mrkev atd. Nechat pár dnů jen o seně a vodě. Já dávala kdysi ještě vrbové větvičky, ale jestli mají nějaký vliv na zastavení laktace, toť druhá otázka. Ale doporučují se.

Přidejte reakci

Přidat smajlík