Dobrý den, chci se zeptat jak je to v případě, že Vám pomře celý vrh. Kdy samici znovu připouštíte? Jak dlouhý musí mít oddechový čas? Jeden známý říká, že měsíc, na netu jsem četla po týdnu připustit znovu.
Chovám králíky teprve od září a nemám moc zkušeností.
Zatím mám 2 samice jedna Burgundská a jedna černá nevím co je to za plemeno, každopádně masné a samci jsou jeden Belgický beran a druhý sourozenec té černé, a právě ta přišla o mladé.
Burgunda mi v říjnu vrhla a skvěle odchovala 5 mladých
Velice děkuji za rady.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Připustit hned, nečekejte.
Klidně připuste hned druhy den. Tento system se praktikuje i ve velkochovech, kde připouští druhý den po porodu a odstavují týden před dalším porodem. Je pravda, že brakace je asi 130 % z důvodu trvalého vyčerpaní samic, ale to je dáno v podstatě neustálím kojením a březostí. Ve vašem případě je naopak vhodné připustit hned. Samice by měla mít silnou říji. Vím to z vlastních zkušeností.
Porody i králíků se musí hlídat! Vaše burgundská určitě neporodila mrtvá mládata, ale venku, mimo hnízdo, uhynuli chladem! nezvládla je nastrkat do hnízda, to se musí ručně! Ale když je člověk v práci a samička začne rodit, stane se...Rozházení mladých po porodu zamezí speciální kotiště, obyčejná budka, přiměřeně velká dané samici, kde si samička okamžitě začne dělat hnízdo..mám velice dobré zkušenosti, králíčata nerozhází a jsou v teple!
ančovička
napsal(a):
Porody i králíků se musí hlídat! Vaše burgundská určitě neporodila mrtvá mládata, ale venku, mimo hnízdo, uhynuli chladem! nezvládla je nastrkat do hnízda, to se musí ručně! Ale když je člověk v práci a samička začne rodit, stane se...Rozházení mladých po porodu zamezí speciální kotiště, obyčejná budka, přiměřeně velká dané samici, kde si samička okamžitě začne dělat hnízdo..mám velice dobré zkušenosti, králíčata nerozhází a jsou v teple!
Většinou to vyjde, ale ne vždy. Příklad z dneška. Byl jsem ji kontrolovat v 9:30 a neměla nic a ve 12:30 dvě mláďata v kotišti v hnízdě a 5 rozeběhlých a uchladlých po kotci. Přitom šlo již o 3. vrh samice a vždy O.K. Dvě živé jsem podhodil jiným samicím a zítra připustím znovu. Pak bude mít přes ého klid až do podzimu.
Uživatel s deaktivovaným účtem

2x se mi samice kotily v poledne a obě hnízda mrtvá.
horal
napsal(a):
Okamžitým připuštěním ji vůbec neublížíte, naopak zastaví se ji laktace a nebudete mít problém s případným zánětem. Navíc je ochotná k páření, takže většinou bývá vrh početnější.
Dobrý den: V sobotu mi porodila kalifornská samice 4 králíčata, v neděli to vypadalo že je vše v pořádku a v pondělí jsem našel v hnízdě králíčata mrtvá.
Samice měla mladé poprvé, četl jsem zde na fauně o znovu připuštění co nejdříve.
Píšete že samice je ochotná k páření tak jsem ji dnes dal k samci a samec na ni vubec nereagoval, jen na sebe koukali a nic.
Samec byl vždy velmi akční tak jse chci zeptat zda nevíte čím to může být a jestli nemáte nějakou radu co ted udělat aby se samice znovu připustila.
Děkuji.
Pavel A.
Tak se mi vcera stalo,co už ani nepamatuji, kdy naposledy..zkušená,tříletá samice,pravidelně vyrovnane vrhy po 7-8mladých..vcera ráno porodila opet 7 krásných velkych králíčků,hnizdo dobře vystlane,velké, králíčci očištění,neporaneni..vsichni mrtvi..ustydli..samice je vubec nezakryla,chlupy,seno,vedle..vubec e netusim,proc je nezakryla..krmena je dobře..letos prvni králíčci😞
horal
napsal(a):
Okamžitým připuštěním ji vůbec neublížíte, naopak zastaví se ji laktace a nebudete mít problém s případným zánětem. Navíc je ochotná k páření, takže většinou bývá vrh početnější.
Chci se zeptat, když samici po porodu mláďata umřou a nebudeme jí chtít znovu připustit, může jí pak něco být? Co třeba s tím mlékem, když jí nikdo neodsaje.