Omlouvám se, ale musím...

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
5.2.2015 14:32
gucos

XXX.XXX.198.85

Dobrý den,
na faunu chodím abych zde načerpal inspiraci, něco se dozvěděl a abych se mohl podělit své chovatelské úspěchy či neúspěchy s kolegy kteří se věnují chovu králíků.

Dnes po přečtení příspěvku ´´průjem´´ jsem to už ale nevydržel. Pomoc můj králíček mi kaká na koberec, pomoc jak naučit králíčka na záchod a další podobné nesmysly. Nebaví mě tady ty neustálé nářky rádoby chovatelů nebo pseudomilovníků zvířeny co si myslí, že každé zvíře může být doma jako plyšová hračka.

Uvědomte si prosím Vás z čeho a k čemu byly zvířata domestikována. Pokud se budeme bavit o králících tak byli domestikováni z volně žijící formy za účelem masné a kožešinové produkce. To že později někdo šlechtil až vyšlechtil (přešlechtil) zvířata za účelem domácích mazlíčků je zvráceností moderních dějin. Zvířaty jsem obklopen už od útlého dětství neboť se věnujeme zemědělství a vždy jsem měl svého psa, kočku, oblíbeného koně, krávu, králíka atd., ale nikdy jsme neměli zvířata doma, protože jsme byli učeni, že zvířata domů nepatří.

Je mi jasné, že teď schytám spoustu negativních ohlasů od ´´Srstků a Kubišek´´, ale já to nedělám pro zelené tlapky. Chovatelství je mou prací a koníčkem zároveň a při tom všem se snažím si zachovat zdravý selský rozum a nadhled na věc.

Uživatel s deaktivovaným účtem

5.2.2015 14:45

gucos napsal(a):
Dobrý den,
na faunu chodím abych zde načerpal inspiraci, něco se dozvěděl a abych se mohl podělit své chovatelské úspěchy či neúspěchy s kolegy kteří se věnují chovu králíků.

Dnes po přečtení příspěvku ´´průjem´´ jsem to už ale nevydržel. Pomoc můj králíček mi kaká na koberec, pomoc jak naučit králíčka na záchod a další podobné nesmysly. Nebaví mě tady ty neustálé nářky rádoby chovatelů nebo pseudomilovníků zvířeny co si myslí, že každé zvíře může být doma jako plyšová hračka.

Uvědomte si prosím Vás z čeho a k čemu byly zvířata domestikována. Pokud se budeme bavit o králících tak byli domestikováni z volně žijící formy za účelem masné a kožešinové produkce. To že později někdo šlechtil až vyšlechtil (přešlechtil) zvířata za účelem domácích mazlíčků je zvráceností moderních dějin. Zvířaty jsem obklopen už od útlého dětství neboť se věnujeme zemědělství a vždy jsem měl svého psa, kočku, oblíbeného koně, krávu, králíka atd., ale nikdy jsme neměli zvířata doma, protože jsme byli učeni, že zvířata domů nepatří.

Je mi jasné, že teď schytám spoustu negativních ohlasů od ´´Srstků a Kubišek´´, ale já to nedělám pro zelené tlapky. Chovatelství je mou prací a koníčkem zároveň a při tom všem se snažím si zachovat zdravý selský rozum a nadhled na věc.

To buďte rád, že jste neviděl fórum "králíci" na kralici.cz, to byste teprve čuměl.

5.2.2015 14:55
mustela.erminea

XXX.XXX.137.31

Myslím si, že by neškodila trocha tolerance. Osobně mě zakrslíci taky neberou, takže prostě diskuze typu "Králíček kaká na koberec" nečtu. Nenazývala bych to hned nesmyslem. Pro řadu lidí to nesmysly nejsou. A proč by to hned museli být "pseudomilovníci"? Třeba to svoje zvířátko a zvířata obecně mají fakt rádi. Samozřejmě souhlasím s tím, že zvíře není hračka a dle toho je třeba se k němu chovat. Ale také si myslím, že řada zakrslých králíků se má v životě mnohem líp, než ti, co musí celý život strávit v kotci 50x60 cm.
Jako zvrácený mi chov zvířat za účelem domácích mazlíčků taky nepřijde. Zvrácená mi přijde např. Dnešní morálka rádoby celebrit, které řeší jen kdo s kým, jak dlouho a v čem oblečený...

5.2.2015 14:55
mustela.erminea

XXX.XXX.137.31

Myslím si, že by neškodila trocha tolerance. Osobně mě zakrslíci taky neberou, takže prostě diskuze typu "Králíček kaká na koberec" nečtu. Nenazývala bych to hned nesmyslem. Pro řadu lidí to nesmysly nejsou. A proč by to hned museli být "pseudomilovníci"? Třeba to svoje zvířátko a zvířata obecně mají fakt rádi. Samozřejmě souhlasím s tím, že zvíře není hračka a dle toho je třeba se k němu chovat. Ale také si myslím, že řada zakrslých králíků se má v životě mnohem líp, než ti, co musí celý život strávit v kotci 50x60 cm.
Jako zvrácený mi chov zvířat za účelem domácích mazlíčků taky nepřijde. Zvrácená mi přijde např. Dnešní morálka rádoby celebrit, které řeší jen kdo s kým, jak dlouho a v čem oblečený...

5.2.2015 15:19
gucos

XXX.XXX.198.85

mustela.erminea napsal(a):

Když to vyplývá jasně z názvu článku tak to taky nečtu mám se rád a stačí mi stres v práci natož abych se nervoval ještě tady. Ale v nadpise bylo něco o průjmu tak jsem byl zvědav co se dozvím a koukal jsem co jsem se dozvěděl. A jinak ať si klidně dělá každý co chce, ale někdy už toho má člověk dost a potřebuje se ventilovat.

5.2.2015 18:02
n.k.

XXX.XXX.216.103

Dobrý den,
Taky bych se přidala k té toleranci. Já osobně tu našla spoustu odpovědí když jsem měla problém a je tu spousta dobrých lidí co poradí. A diskuze o tématech kaká mi králíček na koberec jen uvítám protože ted budu vědět jak mám postupovat když mi králíček dostane průjem. Mám králíky jak na maso tak i zakrslíky doma a nevidím problém proč by nemohl zakrslík bej mazlíček. Je to věc názoru. N.K.

5.2.2015 19:04
leprechaunek

XXX.XXX.244.126

Pro zadavatele. Smím se zeptat, kolik je vám let...?

Já vyrostla odmala se zvířaty - kočky, pes, králíci, slepice... A už jako malí jsme toho psa a postupně i kočky měli v bytě. Vadí vám to - fajn. Mým rodičům to nevadilo, a troufnu si říct, že stoprocentně díky tomu jsou ze mě a bráchy teď milovníci zvířat.

Řeknete mi prosím jednu jedinou věc, která je špatně na zvířeti v bytě - kromě faktu, že "mně se to příčí"?

Upřímně nechápu potřebu plivat na chovatelství zejména dětí - mít doma křečky, osmáky, ale i toho psa nebo kočku. Takhle začínala spousta chovatelů a jak už tu zaznělo, na tohle plivat, z uvedeného principu "mně se to příčí", považuju fakt za dost omezený pohled na svět.

Pokud jde o ten zbytek, "králíček kaká na koberec"...
Inu, jak to říct. Já jsem králičí "mazlitel" a nestydím se za to. I tady v téhle kanonádě to prohlašuju naprosto hrdě, a pokud s tím máte problém, máte ho prosím vy :)

Pro ty, kteří se dokážou dívat na svět reálně a tolerantně, mi dovolte vysvětlení: i v té obrovské skupině pet chovatelů králíků jsou OBROVSKÉ ROZDÍLY.

Od 1. Bohapustých množíren s 30 králíky, které prodávají takzvaně vymazlená miminka s papáníčkem do začátku...

Přes 2. Bohužel fakt spoustu lidí, kteří ty králíky mají v klecích, zavřené do zblbnutí, krmí to fakt jak to prase... A když se k tomu přidá ještě absolutní neznalost, křivé zuby a tisíce za veterinu, tak jsou to naprosto tristní příběhy.

Že je i kategorie 3. Milášek králíšek ňuňášek - jejda on sedí křivě, není mu něco?
No... Fajn. A chcete ty lidi jako zabít nebo jak...? Jsou takoví. Líbit se nám to nemusí, ale jsou.
Pro všechny ostatní dodám, jestli máte zájem, zkuste si osvětu aspoň o čistokrevném chovu, jestli máte chuť nechat si nadávat, protože já už ji po dvou letech nemám. Co lidi nechtějí slyšet, neuslyší, a my tu na to nadávat můžem jak chcem.

Typ 4., já, aneb "ježíš ať jde ten smeták pryč". Králík je na volno v bytě, dělá si co chce, chrápe si kde chce, ráno dostane hrstičku ovsa a misku zeleniny, večer taky. Když na mě čučí, promluvím na něj; když jdu kolem, sehnu se a potřepu ho po hřbetě. Neřád mrňavá mi za to chodí spát k nohám, když píšu u počítače. End of story.

Vsadím poslední pěťák, že ten můj moula je výrazně spokojenější, než králíci zadavatele.
A vím to dost přesně: on je to totiž taky chovný samec z králíkárny. Není "zachráněný", zdůrazňuju, je koupený a nikdo nevěděl, jak se aklimatizuje. Udělal to asi tak, že tvrdím výše zmíněnou větu.

Teď to zas schytám já, předpokládám. Zootechnika, zoohygiena, jatečná výtěžnost... Přece to nemůže mít na dvorku rezidence. Já vím že ne.
Ale tak mi kurník neplivejte na mého králíka v bytě, nic víc nechci.

Už jen podotknu, že pro spoustu lidí je to chovatelství JEN koníček, a fakt nevím, kdo komu dává právo předepisovat, JAK ho má dělat.

V mnoha ohledech je stav českého hobby chovatelství tristní, jistě. Začněte u tisíců útulkových psů a pokračujte přes nesmyslné operace a zachraňování zvířat za každou cenu, a ano, můžeme plynule přejít až k tomu rozňuňalému neznalému pet chovu všech možných chlupáčů.

Ale víte co...? Já mám obavu, že skutečné chovatelství, profesionální vztah k chovu, velice často začíná právě v tom dětství. V tom obýváku či pokoji s tím prvním zvířetem.
Tam začíná zájem se o to zabývat dál a do hloubky, protože ne každý má dneska dvorek s králíky a slepicemi. Ale ten pokoj ano.

Takže jestli tu fakt chcete prudit, že zvíře do bytu nepatří a tudíž je všechno špatně, tak ne. Pro tohle pochopení opravdu nemám.

5.2.2015 19:12
Lapin

XXX.XXX.234.142

leprechaunek napsal(a):

Já vyrostla odmala se zvířaty - kočky, pes, králíci, slepice... A už jako malí jsme toho psa a postupně i kočky měli v bytě. Vadí vám to - fajn. Mým rodičům to nevadilo, a troufnu si říct, že stoprocentně díky tomu jsou ze mě a bráchy teď milovníci zvířat.

Řeknete mi prosím jednu jedinou věc, která je špatně na zvířeti v bytě - kromě faktu, že "mně se to příčí"?

Upřímně nechápu potřebu plivat na chovatelství zejména dětí - mít doma křečky, osmáky, ale i toho psa nebo kočku. Takhle začínala spousta chovatelů a jak už tu zaznělo, na tohle plivat, z uvedeného principu "mně se to příčí", považuju fakt za dost omezený pohled na svět.

Inu, jak to říct. Já jsem králičí "mazlitel" a nestydím se za to. I tady v téhle kanonádě to prohlašuju naprosto hrdě, a pokud s tím máte problém, máte ho prosím vy :)

Pro ty, kteří se dokážou dívat na svět reálně a tolerantně, mi dovolte vysvětlení: i v té obrovské skupině pet chovatelů králíků jsou OBROVSKÉ ROZDÍLY.

Od 1. Bohapustých množíren s 30 králíky, které prodávají takzvaně vymazlená miminka s papáníčkem do začátku...

Přes 2. Bohužel fakt spoustu lidí, kteří ty králíky mají v klecích, zavřené do zblbnutí, krmí to fakt jak to prase... A když se k tomu přidá ještě absolutní neznalost, křivé zuby a tisíce za veterinu, tak jsou to naprosto tristní příběhy.

Že je i kategorie 3. Milášek králíšek ňuňášek - jejda on sedí křivě, není mu něco?
No... Fajn. A chcete ty lidi jako zabít nebo jak...? Jsou takoví. Líbit se nám to nemusí, ale jsou.
Pro všechny ostatní dodám, jestli máte zájem, zkuste si osvětu aspoň o čistokrevném chovu, jestli máte chuť nechat si nadávat, protože já už ji po dvou letech nemám. Co lidi nechtějí slyšet, neuslyší, a my tu na to nadávat můžem jak chcem.

Typ 4., já, aneb "ježíš ať jde ten smeták pryč". Králík je na volno v bytě, dělá si co chce, chrápe si kde chce, ráno dostane hrstičku ovsa a misku zeleniny, večer taky. Když na mě čučí, promluvím na něj; když jdu kolem, sehnu se a potřepu ho po hřbetě. Neřád mrňavá mi za to chodí spát k nohám, když píšu u počítače. End of story.

Vsadím poslední pěťák, že ten můj moula je výrazně spokojenější, než králíci zadavatele.
A vím to dost přesně: on je to totiž taky chovný samec z králíkárny. Není "zachráněný", zdůrazňuju, je koupený a nikdo nevěděl, jak se aklimatizuje. Udělal to asi tak, že tvrdím výše zmíněnou větu.

Teď to zas schytám já, předpokládám. Zootechnika, zoohygiena, jatečná výtěžnost... Přece to nemůže mít na dvorku rezidence. Já vím že ne.

Už jen podotknu, že pro spoustu lidí je to chovatelství JEN koníček, a fakt nevím, kdo komu dává právo předepisovat, JAK ho má dělat.

V mnoha ohledech je stav českého hobby chovatelství tristní, jistě. Začněte u tisíců útulkových psů a pokračujte přes nesmyslné operace a zachraňování zvířat za každou cenu, a ano, můžeme plynule přejít až k tomu rozňuňalému neznalému pet chovu všech možných chlupáčů.

Ale víte co...? Já mám obavu, že skutečné chovatelství, profesionální vztah k chovu, velice často začíná právě v tom dětství. V tom obýváku či pokoji s tím prvním zvířetem.
Tam začíná zájem se o to zabývat dál a do hloubky, protože ne každý má dneska dvorek s králíky a slepicemi. Ale ten pokoj ano.

Takže jestli tu fakt chcete prudit, že zvíře do bytu nepatří a tudíž je všechno špatně, tak ne. Pro tohle pochopení opravdu nemám.

Dobre, súhlas.Ale prečo sa potom sťažujete, že serie po byte?

5.2.2015 19:21
gucos

XXX.XXX.37.54

leprechaunek napsal(a):

Sto hlav sto názorů. Některý výrazy, které ve svém článku prezentujete jsem nevyslovil ani náhodou a Váš agresivní tón není na místě. Já jsem od mala vyrůstal mezi zvířaty a mé děti taky jsou od mala mezi zvířaty. Rozdíl je v tom, že my bydlímě v domě a naše zvířátka mají taky svá bydlení.

5.2.2015 19:26
leprechaunek

XXX.XXX.244.126

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
To buďte rád, že jste neviděl fórum "králíci" na kralici.cz, to byste teprve čuměl.

No, to je ten problém.
"Čumí" na to spousta lidí, protože obyčejně poradit neznalým děckům je pod jejich úroveň, že jo. Jooo, to jste borci...

Každý ať si tam na to udělá svůj názor, já ho mám taky. Nelíbí se mi vše, co tam padá. Ostatním se zas občas nelíbí, co tam říkám já. Svůj postoj tady k tomu nepovažuju za nutné obhajovat.

Ale pořád můžu z vlastní zkušenosti říct, že to fórum je tak 3x živější než ifauna, lidí zodpoví spoustu dotazů denně, a hlavně, snaží se v klidu - a taky je tam slušná stálá komunita lidí, narozdíl od místní profláklé nechutné žumpy ve stavu před zrušením anonymity, kam lidi z králíků vůbec nelezli, protože nikomu ten vulgární svinčík tady nestál za to.
Omlouvám se za tenhle výrok, ale to je celková pověst ifauny na více dalších chovatelských fórech, pokud o tom náhodou nevíte. A je to celkem smutné, takovou pověst mít.

Navíc ve chvíli, kdy tady lidi dostanou radu "na pekáč" a na králících se jim poradí, kam na veterinu, co to může být a kolik si mají asi nachystat, tak fakt nevím, vážení, co vám tady dává právo se nad králíky.cz ošklíbat.

Ideální to tam není, jasně. Ono obecně by oběma těm světům, pet chovu a klasickému masnému postavenému na genetice a dlouholetých znalostech, obrovsky prospělo vzájemné pochopení a spolupráce.
Doprčic nejsou jen holšišky, které křičí, že králíka nejedí... Ale to tady spousta z vás ve své zaslepenosti taky asi ani neví, že.

Já mám čisté svědomí, že jen za dobu, co na králíky.cz chodím, jsme tam zachránili život možná pár stovkám zvířat. A taky čisté svědomí, že se aspoň snažím něco dělat, a ne jen plivat na ten druhý přístup, protože při vší úctě, tohle je fakt hulvátské... "je to jinak, než to dělám já, tak je to úplně celé blbě." Ó bože... To je fakt zaslepenost nejhoršího kalibru.

Považovala jsem za nutné se do tohoto tématu vyjádřit, když už různé pohledy, tak různé pohledy... Ale jinak vážení, budu radši řešit sebe a svoje věci, než problémy někoho jiného.
A že "nelíbí se mi, jak to jiní dělají" je OBROVSKÝ problém. Tomu pánovi tu pozici fakt nezávidím, protože pokud nehne zadkem sám trošku přispět k informovanosti, nebo to nepustí z hlavy, tak se tím bude hoooodně užírat.
Tak hezkou zábavu.

5.2.2015 19:42
berenika

XXX.XXX.219.10

Pro gucos:

Mám přítele, který také vyrostl na vesnici obklopen zvířaty. Přesně jak píšete, zvířaty pro užitek, ne na mazlení...vše ve stylu, nacpat na co nejmenší prostor co nejvíce kusů, přeci když užitek, tak pořádný. Pes strávil celý život na dvorku, kde do zblbnutí štěkal za plotem na vše, co prošlo kolem a když se náhodou dostal ven, tak zdrhnul na celý den, aby si to pořádně užil.
Kočka minimálně 3x do roka koťata, totálně vyhublá a strhaná, přeci ji nebudou krmit, ať si nachytá myši, od toho tady je, to je ten důvod proč byla domestikována, prasata narvaný v minichlívku...a mohla bych pokračovat.

Nezlobte se na mě, ale bylo by asi málo pokračovatelů, kdyby chovatelství mohli provozovat jen ti, kteří vyrostli na hnojišti.

5.2.2015 20:23
chovatelpodluzi

XXX.XXX.227.242

leprechaunek napsal(a):
No, to je ten problém.
"Čumí" na to spousta lidí, protože obyčejně poradit neznalým děckům je pod jejich úroveň, že jo. Jooo, to jste borci...

Každý ať si tam na to udělá svůj názor, já ho mám taky. Nelíbí se mi vše, co tam padá. Ostatním se zas občas nelíbí, co tam říkám já. Svůj postoj tady k tomu nepovažuju za nutné obhajovat.

Ale pořád můžu z vlastní zkušenosti říct, že to fórum je tak 3x živější než ifauna, lidí zodpoví spoustu dotazů denně, a hlavně, snaží se v klidu - a taky je tam slušná stálá komunita lidí, narozdíl od místní profláklé nechutné žumpy ve stavu před zrušením anonymity, kam lidi z králíků vůbec nelezli, protože nikomu ten vulgární svinčík tady nestál za to.
Omlouvám se za tenhle výrok, ale to je celková pověst ifauny na více dalších chovatelských fórech, pokud o tom náhodou nevíte. A je to celkem smutné, takovou pověst mít.

Navíc ve chvíli, kdy tady lidi dostanou radu "na pekáč" a na králících se jim poradí, kam na veterinu, co to může být a kolik si mají asi nachystat, tak fakt nevím, vážení, co vám tady dává právo se nad králíky.cz ošklíbat.

Ideální to tam není, jasně. Ono obecně by oběma těm světům, pet chovu a klasickému masnému postavenému na genetice a dlouholetých znalostech, obrovsky prospělo vzájemné pochopení a spolupráce.
Doprčic nejsou jen holšišky, které křičí, že králíka nejedí... Ale to tady spousta z vás ve své zaslepenosti taky asi ani neví, že.

Já mám čisté svědomí, že jen za dobu, co na králíky.cz chodím, jsme tam zachránili život možná pár stovkám zvířat. A taky čisté svědomí, že se aspoň snažím něco dělat, a ne jen plivat na ten druhý přístup, protože při vší úctě, tohle je fakt hulvátské... "je to jinak, než to dělám já, tak je to úplně celé blbě." Ó bože... To je fakt zaslepenost nejhoršího kalibru.

Považovala jsem za nutné se do tohoto tématu vyjádřit, když už různé pohledy, tak různé pohledy... Ale jinak vážení, budu radši řešit sebe a svoje věci, než problémy někoho jiného.
A že "nelíbí se mi, jak to jiní dělají" je OBROVSKÝ problém. Tomu pánovi tu pozici fakt nezávidím, protože pokud nehne zadkem sám trošku přispět k informovanosti, nebo to nepustí z hlavy, tak se tím bude hoooodně užírat.
Tak hezkou zábavu.

Logika věci, králíci.cz = mazlíci, pet. To že je tam vůči užitkovému chovu absolutní nenávist je jasné. Sám jsem byl vyštván. Tady je "poslední výspa" užitkového chovatelství. Chovatelství, kde opravdu králík má cenu masa, a jak má léčba stát víc jak cena králíka doporučí se porážka. Pak se nedivte, že okamžitě startujeme na každý náznak toho, že by nám i sem do naší užitkové společnosti měli začít lézt mazlitelé ňuňu-ťuťu. Uznávám, že z těch lidí z králíci.cz jste jedna ze snesitelných, a že vás tu dokážu i číst, za to může vaše vytrvalost, pokud se nepletu, taky tu strašíte už aspoň čtyři roky...
K přípěvku pod vámi - osobně nemám nic proti mazlíkům, sami máme jednoho chovného samce zakrslíka doma jako mazla, ač chov je jinak venku v králičinci. Nemám problem s chovem zakrslíků, ani s tím kde. Zvířatům by mělo být poskytnuto dobré zázemí, to že někdo má uklizeno a upraveno víc jiný méně... Ať jsou hlavně zvířata zdravá a spokojená.

5.2.2015 20:56
gucos

XXX.XXX.37.54

berenika napsal(a):
Pro gucos:

Mám přítele, který také vyrostl na vesnici obklopen zvířaty. Přesně jak píšete, zvířaty pro užitek, ne na mazlení...vše ve stylu, nacpat na co nejmenší prostor co nejvíce kusů, přeci když užitek, tak pořádný. Pes strávil celý život na dvorku, kde do zblbnutí štěkal za plotem na vše, co prošlo kolem a když se náhodou dostal ven, tak zdrhnul na celý den, aby si to pořádně užil.
Kočka minimálně 3x do roka koťata, totálně vyhublá a strhaná, přeci ji nebudou krmit, ať si nachytá myši, od toho tady je, to je ten důvod proč byla domestikována, prasata narvaný v minichlívku...a mohla bych pokračovat.

Nezlobte se na mě, ale bylo by asi málo pokračovatelů, kdyby chovatelství mohli provozovat jen ti, kteří vyrostli na hnojišti.

Nevím proč urážíte vesnici. Já bydlím na vesnici a nic z toho co popisujete se u nás neděje. Je to o lidech, zvířata mám rád, mám rád tu práci kolem nich a když vidím jak se jim daří jinak bych to nedělal, ale do postele si je prostě brát nebudu.

5.2.2015 21:24

leprechaunek
narozdíl od místní profláklé nechutné žumpy ve stavu před zrušením anonymity, kam lidi z králíků vůbec nelezli, protože nikomu ten vulgární svinčík tady nestál za to
...
, , , , , , , , , , ,
Tak jak se na diskuzi projevujete ve více příspěvcím, mám pocit že ta "žumpa" jste vy sama.Vím že mě administrátor smázne, ale napsat jsem to musela.Nechápu proč na IFaunu tedy chodíte a urážíte lidi.
Byla jsem rozhodnuta že na Faunu už nikdy nic nenapíši a nebudu reagovat, ale toto se nedá přehlednout.

5.2.2015 21:41
berenika

XXX.XXX.219.10

gucos napsal(a):
Nevím proč urážíte vesnici. Já bydlím na vesnici a nic z toho co popisujete se u nás neděje. Je to o lidech, zvířata mám rád, mám rád tu práci kolem nich a když vidím jak se jim daří jinak bych to nedělal, ale do postele si je prostě brát nebudu.

Nikoho a nic neurážím, jen jsem popsala, jak vyrostl na vesnici u zvířat přítel. Teď na ní bydlím taky a jsem za to ráda. Je spousta způsobů, jak dělat chov zvířat venku mimo dům, stejně tak ne každý, kdo má zvíře v bytě, s ním nutně musí spát v posteli.
Chce to jenom sundat klapky z očí a hlavně tu toleranci, to je totiž úžasná a osvobozující záležitost.

5.2.2015 21:43

berenika napsal(a):
Pro gucos:

Jak se říká:"Podle sebe soudím tebe."Také žiji na vesnici celý život a celý život se zviřaty.Domů sice chodí jen psi a kočky, ale většinu dne stejně tráví venku. Asi se budete divit, ale kočky i kocouři jsou kastrovaní, jsou to všechno nalezenci co zde vyhodili ti dobráci co si pořídí koťátko do bytu a pak zjistí, že škrábe sedačku, nábytek, musí se mu čistit záchod atd.A to jich máme 11.Psi chodí každý den na procházku a od jara do podzimu hlídají kozy, jsou to totiž pastevci.Kozy mají své boxy a králíci lrálíkárny a drůbež výběhy.Pokud chcete mít z něceho užitek, musíte tomu zajistit optimální podmínky a z narvaných prasat v chlívku užitek moc nebude a ani ta hladová kočka moc chytat myši nebude.Za to spokojené prase, která se nažere a zalehne do sucha bude v klidu přibírat a nažraná kočka bude chytat myši pro zábavu daleko víc, Ono je vše o lidech a o jejich přístupu.

5.2.2015 22:01
berenika

XXX.XXX.219.10

Jak se říká:"Podle sebe soudím tebe."Také žiji na vesnici celý život a celý život se zviřaty.Domů sice chodí jen psi a kočky, ale většinu dne stejně tráví venku. Asi se budete divit, ale kočky i kocouři jsou kastrovaní, jsou to všechno nalezenci co zde vyhodili ti dobráci co si pořídí koťátko do bytu a pak zjistí, že škrábe sedačku, nábytek, musí se mu čistit záchod atd.A to jich máme 11.Psi chodí každý den na procházku a od jara do podzimu hlídají kozy, jsou to totiž pastevci.Kozy mají své boxy a králíci lrálíkárny a drůbež výběhy.Pokud chcete mít z něceho užitek, musíte tomu zajistit optimální podmínky a z narvaných prasat v chlívku užitek moc nebude a ani ta hladová kočka moc chytat myši nebude.Za to spokojené prase, která se nažere a zalehne do sucha bude v klidu přibírat a nažraná kočka bude chytat myši pro zábavu daleko víc, Ono je vše o lidech a o jejich přístupu.

Vaše reakce je asi na mě, vzhledem k tomu, že mě citujete. Možná jsem se špatně vyjádřila, ale já nepopisuju sebe, ale rodinu mého přítele. A rozhodně se s takovým přístupem neztotožňuji.
.
A vůbec se nedivím, i my máme momentálně 5 odrostlých koťat z útulků, čekajících na kastraci a trávících svůj den střídavě doma a venku. Já s vaším příspěvkem plně souhlasím, mám to nastavené stejně. Jen jsem vyrostla ve městě a měla odmala zvířata v bytě.

6.2.2015 06:08
vobler59

XXX.XXX.200.131

Je každého věc co si kdo pořídí ale sleduji tento problém i v jiných odvětvích chovu nebo spíše jen vlastnění protože chov je cílené jednání za určitým účelem a za dodržení určitých zásad a podmínek. Ať je to u králíků, psů, včel a asi u všeho tam za největší chybu považuji to že lidé si pořídí zvíře domu nebo na dvorek ale až potom teprve sani zjistí že beví co stím, hledají prameny co a jak dělat, jak se postarat proč je to a ne ono a mnohdy až v době kdy je tento tvor ve zbídačeném či velmi zanedbaném stavu..Mělo by to být právě naopak, napřed se rozhodnout, mnohé se snažit napřed o tom dovědět a teprve na základě již získaných alespoň těch základních informací se rozhodnout jaké, Jak velké nebo kolik si těchto zvířat pořídím abych se o ně dokázal taky důstojně a správně postarat.Vždycky když se mě někdo takto něco ptá tak na toto téma uvedu přirovnání- stoupni si proti sobě s Číňanem a i přesto že oba budete zástupci rodu Homo sapiens tak pokud se předem něco nedovíš o jeho způsobech žití, pár jejich slovíček ke komunikaci tak na sebe budeme jen tupě zírat a nebo každý mlet svoje ale jen stěží a nebo vůbec se nedorozumíme a nepochopíte.

6.2.2015 08:26
awake

XXX.XXX.115.136

Mám zakrslíky a rozhodně se za to nestydím. Jen mě mrzí že je tady lidé neuznávají a neradi majitelům radí (myslím příspěvky ohledně nemocí, případně rady do začátku chovu. Ne jak naučit králíčka na záchod). Když jsem začínala koukala jsem i na stránky kralici.cz, ale není to opravdu nic pro mě. Proto jsem raději tady. Jen jak je v příspěvku, inzerátu zakrslý králík má spousta lidí červený hadr před očima. Nechápu proč. Mám pocit, že fauna je pro králíkáře a nikde není napsáno že tady některé plemeno, případně velikost králíka nemá co dělat. A pokud sem zabrousí nějaký mazlitel, dá se mu odpovědět i slušně, případně ho nasměrovat na jiné stránky

12.2.2015 09:22
horal

XXX.XXX.58.226

Nejsem už žádný mladík a celý život bydlím na vesnici. Chovem různych zvířat se zabývám od dětství. Je každého věc jestli chová králička v bytě, na zahradě nebo v hale v kleci. Každý ho má za nějakým účelem a jestliže se vyskytne nějaký problém hledá radu jak ho řešit. Může to konzultovat s veterinářem, ale znáte to neni nad radu zkušeného. Mne trápí jiná věc ( a to né jenom na ifauně). Neumímli poradit tak do diskuse nevstupuji, natož abych někoho urážel nebo mu vytýkal pravopis. Někdo si ale libuje v tom jak je dokonalý a vše zná a ostatní jsou blbci, protože se ptaly na něco čemu nerozumí. Na vojně jsem měl kamaráda Slováka od Maďarských hranic a ten říkal " Keď nevieš tak sa nepýtaj" asi to tak bude nejlepší.

12.2.2015 13:41

Já bych byla trochu tolerantní. Ted žiji už přes 10 let na vsi, ale 10 jsem prožila ve velkoměstě. Kamarády jsem neměla. A tak jsem často jezdila k babičce která měla králíky slepice psa i kočku. Doma jsme měli jen malého psa s kterým jsem moc nekamarádila a já si časem pořídila králíčka ze zveráče a mamča kočku. Díky tomu jsem pochopila jaké chovatelství je a že to je zábava. Když jsme se přestěhovali na vesnici přesunula jsem králíky ven a začala s jatečním chovem. Chodila ke koním když jsem našla někoho kdo mě k ním vezme. Z Jatečních králíků jsem přešla ke Králičímu hopu. Zjistila jsem jak je králík chytrý a jak dobře se s ním pracuje. Vychovala jsem ve 13 letech Německého Ovčáka a už jsem tak daleko že vychovávám Australského Ovčáka a chovu králíků se věnuji již dlouhou dobu Mám výstavní které vystavuji, Sportovní či čistokrevné na hop se kterými se účastním soutěží i mezinárodních, Vedu kroužek pro děti s hopem. Dnešní mládež sedí furt u PC a TV a hop se tady chytl tak je vytáhnu ke zvířatům. A pak mám i pet králíky a to zakrslé beránky satén i rexe.

Ale ráda bych od zadavatele tedy chtěla slyšet. Co mají dělat děti a lidi co musí žít ve městě. Ne každý má štěstí aby byl na vsi nebo měl pozemek. Co mají dělat děti? Pak si na ČSCH organizacích staré generace stěžují že o chov mladí nemaj zájem, ale vždyť se koukněte děláte si to sami a tím jak se k ním chováte.

Já neměla kamarády a tak se mým kamarádem stali zvířata pochopila jsem že lidi ublíží a zradí když to zvíře ne. Našla jsem hromadu lidí se zájmem jako já a našla jsem i kamarádku na kterou se mohu spolehnou a ona na mě. Naučila mě hromadu věcí a díky ní jsem dnes ve fázy že jsem začala chovat pro výstavy které mě čekají letos. A že budu žádat o povolení regeneračního chovu jelikož na to znalosti již mám a dál se učím. No není pěkné když mladí mají o zvířata zájem? A není pěkné když vás někdo něco naučí? Pokud to čteš děkuji za vše.
Já děkuji osobám co mě naučili to co dnes umím. Jelikož mít dobré srdce a pomáhat těm co o něco mají zájem je fajn.
Se podívejte na rádoby chovky. Nemáte ode mě králíka tak neotravujte nebudu vám radit.5 minut by mě totiž zabilo. Já mám chovy tři jak pet tak výstavní a pokud mě někdo osloví ráda pomohu. Jelikož toto mě učili.

A Mimo to pokud my onemocní nějaký ušák at výstavní či hopák jdu na veterinu nebo ho taky léčím. Bojuji o každého jedince protože dle mě má stejné právo na život jako já. Já se nepovažuji za pána planety a dost mě mrzí že člověk nemá predátora který by stav lidstva redukoval. Jsme přemnožený druh a ničíme planetu a ekosystém. Někdy by bylo potřeba se zamyslet.

Čekám od zadavatele na vyjádření jak to mají dělat lidi z města co chtějí nějaké zvíře o které se poctivě starají. Tak a ted si kamenujte, ale na Fauně pomalu nikdo nic jiného neumí.

Já radši zvednu mobil a volám zkušenějším lidem. Sama velice výborně vycházím s mnoha starými chovateli. Neplivou na vás.

A Malá rada pokud vám některé vlákno vadí tak si ho nevšímejte. Lidé se sem obrátí mnohokrát o pomoc a co udělá většina z vás? Začne mu nadávat atd.. Jste pokrytci

12.2.2015 16:25

Ztracená. atlantido,
možná že pokrytec jste Vy.Nenadávejte a neurážejte druhé i když nejmenujete.

12.2.2015 16:43

Tak jak nazvat někoho kdo někomu vyčítá že má zvířata v bytě když žije ve městě a nemá ani barák ani pozemek. A Faltusko ty mě taky piješ krev už delší dobu.

12.2.2015 17:42

Poslyšte děvče, kroťte se.Myslím že jsem Vám nedovolila aby jste mi tykala.Chovejte se laskavě jako žena /nebo budoucí žena/ a ne jako hulvát.

12.2.2015 18:07

A co jsem řekla sprostého? Že jste pokrytci? A nejste snad? Věčně někoho urážíte a napadáte. Krom Pokrytce jsem zatím nic sprostého nenapsala, ale pokud chcete dá se to změnit. A urážlivého? Ha přísloví platí stále a dobře POTREFENÉ HUSA SE OZVE VŽDY JAKO PRVNÍ. Pozor není míněno jako urážka aby jste to zase nevztáhla na sebe.. A stále nemám odpověď na otázku. Jak má člověk ve městě chovat zvíře když má byt? Na Balkoně? Nebo na Střeše? Tak šup předveďte se chytráci. Čekám na to vyjádření a dál se tady s vámi zahazovat nebudu. Nemá to totiž cenu. Během času co se tu rozčiluji mohu udělat mnohem více věcí a užitečných. Jinak pozor jsem dospělá a to už poměrně dlouho

12.2.2015 18:22
bronda

XXX.XXX.98.84

Dospělost se ale neměří datem narození.

12.2.2015 18:56

A co jsem řekla sprostého? Že jste pokrytci? A nejste snad? Věčně někoho urážíte a napadáte. Krom Pokrytce jsem zatím nic sprostého nenapsala, ale pokud chcete dá se to změnit. A urážlivého? Ha přísloví platí stále a dobře POTREFENÉ HUSA SE OZVE VŽDY JAKO PRVNÍ. Pozor není míněno jako urážka aby jste to zase nevztáhla na sebe.. A stále nemám odpověď na otázku. Jak má člověk ve městě chovat zvíře když má byt? Na Balkoně? Nebo na Střeše? Tak šup předveďte se chytráci. Čekám na to vyjádření a dál se tady s vámi zahazovat nebudu. Nemá to totiž cenu. Během času co se tu rozčiluji mohu udělat mnohem více věcí a užitečných. Jinak pozor jsem dospělá a to už poměrně dlouho

Podle toho jak se vyjadřujete, bych o tom docela pochybovala.Jinak máte pravdu v tom, že místo psaní blábolů by jste mohla dělat něco užitečného.Chováte se hůř než kluk v bubertě.Běžte se milostivá zahazovat s někým jiným, to je od Vás velmi chválihodné..Myslím že uděláte dobře.O Vaší inteligenci silně pochybuji.

12.2.2015 19:20

Jděte víte kam. Třeba do horoucích pekel. A stále nemám tu odpověď. Faltusko o vašem IQ taky silně pochybuji přijde mi to asi stejné jako s houpajícím koněm.

12.2.2015 19:29

Dobrý večer, milá dámo, váš příspěvek patří přesně k těm, které přesvědčují chovatele užitkových a výstavních králíků o tom, aby na fauně nechtěli chovatele mazlíků. Neustále tady píšete o toleranci, ale jestli někdo provokuje a rozděluje chovatele na více skupin, jste to právě VY.
Jinak skutečně máte pravdu, jděte dělat něco užtečného a sem už nepište, bludy, které ve svých příspěvcích uvádíte by ještě nějaký začínající chovatel mohl vzít vážně a to by teprve bylo neštěstí.

13.2.2015 09:35
hona

XXX.XXX.112.10

Lidi, nehádejte se, to nemá smysl...
Ale tyto příspěvky svědčí právě o tom, že je dobré rozdělit užitkový chov a chov mazlící...

Bohužel, svět postupně směřuje k tomu, že králíkáři skončí, neboť králík a jeho maso brzy skončí na indexu, neboť tu bude spousta lidí, kteří ho budou vnímat coby mazlícího plyšáka doma v obýváku. Podobně jako psa a budou ostatním zakazovat jej chovat pro jiné účely..

Podobné je to dnes právě se psem či kočkou... Naši předci psy běžně jedli, dědové občas a dnes je to dokonce zakázané a vyčítáme číňanům, že si dovolují chovat psy jako jatečné zvíře... A to mě mrzí...

Kdy se dočkáme toho, že nám budou nějaké skupinky zelených fanatiků ničit králíkárny a pouštět králíky tzv. na svobodu? To, že je zabije první pes, kterého potkají či jiný predátor už jaksi nevidí....

holt svět se stává divným, děti jatečná zvířata téměř neznají, neboť vše je průmyslová výroba a brzy se budou divit, kde se vlastně berou vejce... Zabít zvíře dnes umí málokdo a místo řezníků se propagují psí kadeřnice, hotely, lázně a hřbitovy... Kdy bude asi zakázáno psy cvičit, neboť je znásilňována jejich svoboda, že?

Dnes děti nechápou, že mám králíky, že je mám rád, ale prostě až přijde jejich čas, že půjdou na porážku... Pro mě to bylo normální, králíka jsem uměl zabít a vyvrhnout už v deseti letech a nepřišlo mi to nějak divné... Dnes zvíře neumí zabít 20 letý muž či žena...A tak to samozřejmě nemůžou naučit ani své děti...

Bohužel, z tohoto pohledu si člověk říká, že trochu bídy by tomuto světu občas nezaškodilo, aby si trochu srovnal hodnoty... Jinak nás blízkovýchodní národy fakt přejedou a nejen kvůli tomu, že místo dětí máme domácí čokly a králíky v obýváku na něž se nesmí vztáhnout ruka...

Ale to už je asi jiné téma...

A proto si užijme králíků dokud můžeme. Je to krásné zvíře s výborným masem i kožkou a super koníček...

13.2.2015 10:26
horal

XXX.XXX.58.226

hona napsal(a):
Lidi, nehádejte se, to nemá smysl...
Ale tyto příspěvky svědčí právě o tom, že je dobré rozdělit užitkový chov a chov mazlící...

Bohužel, svět postupně směřuje k tomu, že králíkáři skončí, neboť králík a jeho maso brzy skončí na indexu, neboť tu bude spousta lidí, kteří ho budou vnímat coby mazlícího plyšáka doma v obýváku. Podobně jako psa a budou ostatním zakazovat jej chovat pro jiné účely..

Podobné je to dnes právě se psem či kočkou... Naši předci psy běžně jedli, dědové občas a dnes je to dokonce zakázané a vyčítáme číňanům, že si dovolují chovat psy jako jatečné zvíře... A to mě mrzí...

Kdy se dočkáme toho, že nám budou nějaké skupinky zelených fanatiků ničit králíkárny a pouštět králíky tzv. na svobodu? To, že je zabije první pes, kterého potkají či jiný predátor už jaksi nevidí....

holt svět se stává divným, děti jatečná zvířata téměř neznají, neboť vše je průmyslová výroba a brzy se budou divit, kde se vlastně berou vejce... Zabít zvíře dnes umí málokdo a místo řezníků se propagují psí kadeřnice, hotely, lázně a hřbitovy... Kdy bude asi zakázáno psy cvičit, neboť je znásilňována jejich svoboda, že?

Dnes děti nechápou, že mám králíky, že je mám rád, ale prostě až přijde jejich čas, že půjdou na porážku... Pro mě to bylo normální, králíka jsem uměl zabít a vyvrhnout už v deseti letech a nepřišlo mi to nějak divné... Dnes zvíře neumí zabít 20 letý muž či žena...A tak to samozřejmě nemůžou naučit ani své děti...

Bohužel, z tohoto pohledu si člověk říká, že trochu bídy by tomuto světu občas nezaškodilo, aby si trochu srovnal hodnoty... Jinak nás blízkovýchodní národy fakt přejedou a nejen kvůli tomu, že místo dětí máme domácí čokly a králíky v obýváku na něž se nesmí vztáhnout ruka...

Ale to už je asi jiné téma...

A proto si užijme králíků dokud můžeme. Je to krásné zvíře s výborným masem i kožkou a super koníček...

V tomhle velice s Váma souhlasím.

24.2.2015 23:33
adriane

XXX.XXX.77.234

Nechápu, proč chovatelé masňáků na mazlíkáře pořád tak plivou? Že by jim vadilo, že si tak uvědomí, že oni s těmi svými nejednají úplně tak, jak si zasloužili? Také je jím, ale rozhodně k nim nepřistupuji jako k "továrně na maso a kůži" - tenhle přístup je zase cizí mně.

Uvědomte si, že zakrslí králíčci jsou prostě velká budoucnost a potenciál chovatelství, protože ten zájem o ně stále roste. Pokud nemáte zkušenost, tak to neposoudíte, ale stojím si za tím, že králík je poměrně inteligentní zvíře (ve srovnání třeba s morčetem nebo křečkem) ale ne zas tak náročné jako třeba pes. To z něj dělá ideálního bytového mazlíka, navíc u nich jsou poznat ty emoce a citové vazby k pánovi, navíc poměrně dlouho žije. Uvědomte si, že pro chudáky městské děti je to často jediný kousek přírody, který jim rodiče povolí.

Také je potřeba myslet na to, že zakrslíky lákají hlavně děti a mladé lidi. Jak to, že v tom nikdo jiný nevidí "potenciál" pro rozšíření králíkaření, byť v tom jednom jedinci, nechápu. A je to škoda. A samozřejmě pak mají trochu jiné problémy a otázky kolem toho chovu, ale když vám to tak vadí, tak to prostě nečtěte. Co si pak má dítě o takových výlevech myslet?

A co takhle ty chovatele raději podchytit, přijmout mezi sebe, edukovat? Když jsem přišla do ZO, tak jsem se setkala s takovým odsouzením, že jsem měla sto chutí odejít, nebýt toho že jsem chtěla chovat papírové tak bych to i udělala. Dokonce mi ani nechtěli přihlásit na výstavu králíky, kteří na to měli právo, a musela jsem se domáhat u předsedy posuzovatelů... Po roce už si snad zvykli, ale poznámky mají pořád...přitom se o svých ani slůvkem nezmíním pokud se nezeptají, a jejich nijak nekritizuji.

Ta česká nesnášenlivost je vskutku smutná.

25.2.2015 14:39
kachna

XXX.XXX.188.76

adriane napsal(a):
Nechápu, proč chovatelé masňáků na mazlíkáře pořád tak plivou? Že by jim vadilo, že si tak uvědomí, že oni s těmi svými nejednají úplně tak, jak si zasloužili? Také je jím, ale rozhodně k nim nepřistupuji jako k "továrně na maso a kůži" - tenhle přístup je zase cizí mně.

Uvědomte si, že zakrslí králíčci jsou prostě velká budoucnost a potenciál chovatelství, protože ten zájem o ně stále roste. Pokud nemáte zkušenost, tak to neposoudíte, ale stojím si za tím, že králík je poměrně inteligentní zvíře (ve srovnání třeba s morčetem nebo křečkem) ale ne zas tak náročné jako třeba pes. To z něj dělá ideálního bytového mazlíka, navíc u nich jsou poznat ty emoce a citové vazby k pánovi, navíc poměrně dlouho žije. Uvědomte si, že pro chudáky městské děti je to často jediný kousek přírody, který jim rodiče povolí.

Také je potřeba myslet na to, že zakrslíky lákají hlavně děti a mladé lidi. Jak to, že v tom nikdo jiný nevidí "potenciál" pro rozšíření králíkaření, byť v tom jednom jedinci, nechápu. A je to škoda. A samozřejmě pak mají trochu jiné problémy a otázky kolem toho chovu, ale když vám to tak vadí, tak to prostě nečtěte. Co si pak má dítě o takových výlevech myslet?

A co takhle ty chovatele raději podchytit, přijmout mezi sebe, edukovat? Když jsem přišla do ZO, tak jsem se setkala s takovým odsouzením, že jsem měla sto chutí odejít, nebýt toho že jsem chtěla chovat papírové tak bych to i udělala. Dokonce mi ani nechtěli přihlásit na výstavu králíky, kteří na to měli právo, a musela jsem se domáhat u předsedy posuzovatelů... Po roce už si snad zvykli, ale poznámky mají pořád...přitom se o svých ani slůvkem nezmíním pokud se nezeptají, a jejich nijak nekritizuji.

Ta česká nesnášenlivost je vskutku smutná.

No já nezapomenu na mojí možná druhou, třetí výstavu, kde jsem vystavovala i zapisovala. Nosič došel k mým zakrslíkům a říká - tyhle se neposouzujou, že jo? Tak ho posuzovatel přesvědčil, že posuzujou. Neochotně vyndal prvního a pak "šel" na kastorexe. Když ho posuzovatel upozornil, že tam jsou ještě další zakrslíci, tak vytřeštil oči s dotazem "to se jako posuzujou všichni?"

Je to škoda. Takovej krásnej koníček, s takovym neskutečnym sociálním přesahem a my si ho takhle likvidujeme.

Já osobně bych šla cestou dobrovolných chovatelských stanic dodržujících povinně a kontrolovatelně chovatelský řád (tak jako u stanic pod FCI) - aby to byla konkurenční výhoda pro chovatele.
Popularizací kaninhopu bychom mohli navíc natáhnout i vesnické děti, proč neupadá i kynologie? Protože malá kynologátka mají možnost realizovat se ve spoustě sportů, které se jim líbí (dogdancing, agility...)
I když dítěti do paneláku bych pořídila potkana :o).

25.2.2015 16:01
awake

XXX.XXX.115.136

Tak já mám štěstí na ZO. Jsem již ve druhé a ani v jedné se nikdo nepozastavil nad tím, že mám a budu vystavovat zakrslíky. Na výstavách v našem kraji jsou zakrslíci běžně vystavováni (naštěstí. Na výstavě jsem si koupila prvního králíka s PP) a chovají je zde převážně starší chovatelé. Někteří z nich mají i střední králíky. Všichni chovatelé se normálně mezi sebou baví a nikdo se nad nikoho nepovyšuje. Tady jsme si naštěstí všichni rovni.

25.2.2015 16:57
bronda

XXX.XXX.98.84

Já si vůbec nemyslím, že je obecně averze vůči chovatelům zakrslíků. Znám spoustu výborných chovatelů, kteří se tomuto segmentu věnují a mnozí jsou již dávno v důchodovém věku. Ale také si bez problémů dají zakrslíka k obědu.

Averze vznikla spíše vůči mazlíčkářům-množitelům, kteří zahltili tuto oblast natolik emocemi, že se na běžné chovatele začali dívat jako na vrahy hodné trestního postihu a dávat to vehementně najevo. S tím se pojí někdy naprosto absurdní snahy o maximální životní standard králíků a drahou léčbu postižených kusů namísto ekonomičtější likvidace. K tomu si připočtěte chování některých tzv. chovných stanic, jejich obchodní politiku a aroganci a jste u jádra pudla.
A to jsou věci, které běžný chovatel stěží skousne.

25.2.2015 17:07

bronda napsal(a):
Já si vůbec nemyslím, že je obecně averze vůči chovatelům zakrslíků. Znám spoustu výborných chovatelů, kteří se tomuto segmentu věnují a mnozí jsou již dávno v důchodovém věku. Ale také si bez problémů dají zakrslíka k obědu.

Averze vznikla spíše vůči mazlíčkářům-množitelům, kteří zahltili tuto oblast natolik emocemi, že se na běžné chovatele začali dívat jako na vrahy hodné trestního postihu a dávat to vehementně najevo. S tím se pojí někdy naprosto absurdní snahy o maximální životní standard králíků a drahou léčbu postižených kusů namísto ekonomičtější likvidace. K tomu si připočtěte chování některých tzv. chovných stanic, jejich obchodní politiku a aroganci a jste u jádra pudla.

Vystihol ste to nie na 100 ale 1100 %.

19.9.2015 14:37
adla.ko

XXX.XXX.244.94

Ano, králíci jsou zdomestikovaní, ale myslím že jim to nijak neubližuje.

19.9.2015 15:07
leprechaunek

XXX.XXX.198.158

bronda napsal(a):

Díky za vytažení staré diskuze, protože tohle jsem fakt nečetla.

Nemůžu si pomoct, ale... jeden malý dodatek.
Třeba na tolik opovrhovaných králících.cz ten popisovaný přístup "málem vrahové" nezastává NIKDO.

Jasně, asi stejně, jak tady jsou extrémy, které "mazlíčkáře" nemůžou vystát a řvou tu na ně za každý dotaz, tak i na králících jsou dvanáctileté holčičky, které "chtějí zachraňovat" králíky z dědovy králíkárny...
Taky tam jsou třiceti a padesátileté ženské, které od sousedek berou králičí maso na oběd. Co propána myslíte, že to nejsou normální lidi?

Ad ta nadstandardní péče... záleží co je "nadstandard"...?
Kočičí záchod? Do kterého se často králíci naučí chodit SAMI, když jim ho člověk dá?
Nebo listy salátu místo mrkve?
To, že když králíkovi hnisá oko, dojde se s ním na veterinu?
No tak...
Zabte mě, ale osobně si myslím, že kolem pejskařů se vším tím taháním v náručí se teď dějou daleko horší věci...

Věřte tomu nebo ne, ale "koncoví majitelé" jsou hodně málokdy zmagoření, šišlající a kupující tuny "dobrůtek" a tahající zvíře v náručí... Fakt HODNĚ MÁLOKDY.
A dospělé lidi, kteří měli problémy se zabíjením na maso, jsem potkala snad dva, za těch pár let, co králíky mám. :)

Jinak s brondou nelze než souhlasit...
Jen je to prostě o tom na všechny neřvat jako na jednolitou skupinu de*ilů... Dost lidí kolem "mazlíků" si to fakt nezaslouží.

Přidejte reakci

Přidat smajlík