Prosím o radu. Měl jsem připuštěné 3 samice (2Nb - prvnicky, 1 kříženec - 3vrh) jeden samec. Kříženkyně rozhazené mlalé a pak začala stavět hnízdo, Nb udělané hnízda a madé rozházené. 1 Nb venku, ty dvě v chlívě. Krmím senem, pšenicí, kukuřicí a suchým chlebem. Měl jsem mladé vždy jen v létě a teď jsem zkusil v zimě. Prosím o radu, dělám něco špatně? Dík.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9
borax
napsal(a):
Něco je ruší?! Potkan?
Souhlas.
tomino207
napsal(a):
Prosím o radu. Měl jsem připuštěné 3 samice (2Nb - prvnicky, 1 kříženec - 3vrh) jeden samec. Kříženkyně rozhazené mlalé a pak začala stavět hnízdo, Nb udělané hnízda a madé rozházené. 1 Nb venku, ty dvě v chlívě. Krmím senem, pšenicí, kukuřicí a suchým chlebem. Měl jsem mladé vždy jen v létě a teď jsem zkusil v zimě. Prosím o radu, dělám něco špatně? Dík.
Tak minimálně děláte špatně to, že je nevhodně krmíte. Pšenice pro králíky moc vhodná není, kukuřice pro chovné také ne. Chleba taky není zrovna značka ideál, i když nakonec v menším množství, jsou- li na to zvyklí dejme tomu...
A nyní k dotazu: Pokud zakopaný pes není opravdu ve vyrušování samic, může to být třeba jenom nešťastná shoda náhod. Zvlášť pokud dvě ze samic jsou neosvědčené prvničky.
Nakonec jen tak na okraj - mají dost vody, zejména v době, kdy se kotí? Nemohou mít žízeň?
mustela.erminea
napsal(a):
Tak minimálně děláte špatně to, že je nevhodně krmíte. Pšenice pro králíky moc vhodná není, kukuřice pro chovné také ne. Chleba taky není zrovna značka ideál, i když nakonec v menším množství, jsou- li na to zvyklí dejme tomu...
A nyní k dotazu: Pokud zakopaný pes není opravdu ve vyrušování samic, může to být třeba jenom nešťastná shoda náhod. Zvlášť pokud dvě ze samic jsou neosvědčené prvničky.
Nakonec jen tak na okraj - mají dost vody, zejména v době, kdy se kotí? Nemohou mít žízeň?
Táraniny...
mustela.erminea
napsal(a):
Pšenici, kukuřici, suchý chleba dávam celý rok stejně. V létě dávam čerstvou trávu, nikdy nebyl problém. A vodu měním 4x do dne. Asi ta náhoda, jiak nevím.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Možná to bude pro někoho "táranina", ale kdy se Vám kotily samičky?Mě se v létě okotily 2 mezi 12-13 hod a obě porodily bez hnízda, tak že oba vrhy mrtvé.Někde jsem vyčetla že když se samice kotí ve dne"ne večer nebo ráno" tak většinou vrhy pojdou.Začala jsem tomu věřit.Tak nevím, třeba je to i Váš případ.
mustela.erminea
napsal(a):
Fajn. A co jste zadavateli poradil vy, aby to táranina nebyla? Schválně jsem si prošla vaše příspěvky a doposud jste tu nikomu nic chytrého nesdělil, spíš jen nejapně popichujete.
Hlavne si preštudujte svoje príspevky.A prejdite na diskusiu v kralici.cz tam sa vaše príspevky zmestia a aj zapadnú.A keď sa trochu porozhliadnete po svete tak sa vráťte.Ostatné je len táranina...
mustela.erminea
napsal(a):
Naprosto s Vámi souhlasím.Váš příspěvek žádná táranina není a je v něm spousta pravdy.Skladba krmné dávky má pro zdárnou březost a potažmo i porod a vitalitu mláďat vcelku zásadní význam.Na tom se tady pravděpodobně shodneme všichni a výše uvedená krmná dávka je pro březí samici absolutně nevhodná.Když pominu krmení granulemi, tak by tam z jádra měla být směs ovsa s ječmenem, kvalitní seno a voda jako základ, případně nějaká okopanina jako "pamlsek".Důležité ja taky březí samici moc nepřecpávat.Ostatní rušivé elementy jako nevhodné ustájení, potkani, hluk, pohyb zvířat apod. Samozřejmě taky můžou přispět ke zničení mláďat, ale v té výživě vidím hlavní příčinu.
napsal(a):
Možná to bude pro někoho "táranina", ale kdy se Vám kotily samičky?Mě se v létě okotily 2 mezi 12-13 hod a obě porodily bez hnízda, tak že oba vrhy mrtvé.Někde jsem vyčetla že když se samice kotí ve dne"ne večer nebo ráno" tak většinou vrhy pojdou.Začala jsem tomu věřit.Tak nevím, třeba je to i Váš případ.
Moje zkušenost k tomu co píšete: Králíky máme na dvou místech - u mých rodičů a u nás. U rodičů se vždy kotí v noci. U nás takřka vždy v průběhu dne (ačkoli v literatuře se uvádí, že většina samic rodí v brzkých ranních hodinách) a nikdy za posledních pár let s denním kocením nebyl problém s roztaháním mláďat. Takže z mé zkušenosti toto nemůžu potvrdit.
tomino207
napsal(a):
Klasický priebeh správania samíc pred kotením, už asi týždeň po pripustení rozhrabujú podstielku a hrabú (divé králiky žijú v norách v zemi) cca týždeň pred termínom kotenia si začínajú budovať hniezdo, prestanú hrabať a nosia v papuli podstielku a seno ja dávam búdky na kotenie takže si to nanosia do búdok. Divné je, že tie vaše si vôbec nerobili hniezda a mladé rovno rozhádzali akoby vôbec neboli pripravené na pôrod, stáva sa to individuálne hlavne pri prvôstkach ale prečo 3 samice v jednom termíne... Kŕmenie by nemalo mať vplyv, voda je dôležitá ale to sa skôr stane že pôrod prebehne v poriadku a samica pri tom ako mladé po pôrode čistí začne ich požierať. Niečo ich muselo vyrušovať ale dlhšiu dobu nielen v čase kotenia, mohol to byť potkan, myši ale napr. Aj to morča čo spomínate.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9
Na zvuky slepic si rychle zvyknou i morče ale myši a potkani je problém.Jak vam tady někdo už psal měly dost vody.Jsou to prvničky a tak je těžke to posoudit na 100%.Muže se to stat i venku.Muže k vam chodit kuna ale taky to muže byt nahoda.Určitě ale dělate chybu i v tom krmeni ale tohle není hlavni přičina.Pšenice kralikovi vůbec nepatři, zaklad je ovec ječmen seno voda.Hlavu vhuru.když jsem na farme tak mi třeba rodi i za me přitomnosti a není stim problém i když dělam hluk, samozřejmě tam nebouram beton.

Dobrý den, skladba krmné dávky není ideální, určitě bych kukuřici a pšenici změnila na oves, ale osobně bych si tipla na potkany. Dokáží být velice nenápadní v přítomnosti lidí a králíky ruší.
Naše králice rodí přez den i v noci a nevidím žádný rozdíl, ale je možné, že to úplná pověra nebude, protože je v noci přeci jen větší klid a to je pro králíky vždycky lepší.
Snad už jste si letos smůlu vybral, ale určitě bych zkusila lépe zbezpečit kotce, potkan se protáhne i neuvěřitelně malou dírkou. Pokud máte v zadní části kotce mezeru na odtok moči mohou tam lézt také tudy.
Já bych příčinu v krmení nehledal. Alespoň co se týká tohoto. Dle mého může být příčin více. Dostali pozdě podestýlku a nestačili udělat hnízdo, ale hlavně myslím, že je něco ruší. Mám stejný problém z 26.12. Přesto že mám kotiště, uchladlo mi jich šest z deseti. Ty čtyři byli řádně v hnízdečku. Příčinou byl zřejmě ohňostroj v sousedství. Nechápu, ale sousedy si nevybíráme. Jako zkušenost taky dobré. Napříště nebudu plánovat mladé na konec roku. P.S. Ke kocení došlo předčasně, jinak chodím kontrolovat.
Dobrý den, máte také tento problém. Máme zakrslé králíky samice kolem 3-4 roky samec nový mladý necelý rok. Před dvěmi lety samice normálně bez problému porodila tak 3 x, její sameček umřel a má ted nového, porodila ted za sebou 3 x po měsící a všechny byly poházené mimo hnízdo. Máme je v kleci doma, jinak když je teplo jsou venku na terase. Doma je hluk děti, tv,...může to být tím? Ted porodila předevčírem, byla celý den venku společně běhá se samcem a večer jsme jí dali domů po 20h a hned začla trhat chlupy a hned rodila, všechny byly mimo nehýbali se vůbec, mají se hýbat po porodu? Manžel říkal že sem je měla dát do deky a trochu zahřát fenem. Nevím v čem je chyba? Předem díky za rady. Markyw.

markyw
napsal(a):
Dobrý den, máte také tento problém. Máme zakrslé králíky samice kolem 3-4 roky samec nový mladý necelý rok. Před dvěmi lety samice normálně bez problému porodila tak 3 x, její sameček umřel a má ted nového, porodila ted za sebou 3 x po měsící a všechny byly poházené mimo hnízdo. Máme je v kleci doma, jinak když je teplo jsou venku na terase. Doma je hluk děti, tv,...může to být tím? Ted porodila předevčírem, byla celý den venku společně běhá se samcem a večer jsme jí dali domů po 20h a hned začla trhat chlupy a hned rodila, všechny byly mimo nehýbali se vůbec, mají se hýbat po porodu? Manžel říkal že sem je měla dát do deky a trochu zahřát fenem. Nevím v čem je chyba? Předem díky za rady. Markyw.
To je takový problém napsat si datum porodu a s dostatečným předstihem samici zařídit klidné bydlení bez samce a bez rušení, nejlépe s kotištěm?

markyw
napsal(a):
Takže nemá svůj klid, proto se to děje? Ještě se zeptám hýbou se králičci když se narodí, podle mě by alespon trochu asi měli mít nějaký pohyb.
Když se nehýbou a jsou divně studení, tak je po nich.

markyw
napsal(a):
Děkuji za info, asi máte více zkušeností než my doma. Ještě se zeptám kolikrát do roku může rodit samice?
Biologicky může rodit klidně každý měsíc, pokud jí chcete zničit. Počet vrhů záleží na využití samice a na tom, na co máte žaludek.
A samice, která nemá klid, mladé roztahá. Proč to dělá, zeptejte se jí. Asi proto, že stres zabrání spuštění normálního mateřského pudu. Ale je to naprosto typické králičí chování, překvapuje mě, že vás to překvapuje.
markyw
napsal(a):
Samice Vám rodí každý měsíc? Chápu to dobře?
Byla před porodem venku a navíc společně se samcem?
Vždyť píšete že již mladé měla. Vy nevíte, že se živá mláďata hýbou?
Samici máte doufám "ubytovanou" zvlášť - nežije společně se samcem že ne. Samici tak týden před porodem nechte v klidu a dopřejte jí klid na přípravy na porod. Rozhodně jí nepouštějte a nejlépe jí dejte domeček ať si může v klidu zalézt a případně ať má kam postavit hnízdo.
Jak často mohou mít samice mladé? Jak někdo psal, klidně každý měsíc ale samice Vám třeba po roce uhyne vyčerpáním. Vy by jste zvládla být neustále těhotná, kojit a být během toho znovu těhotná? Jak dlouho by jste to zvládla?
Já odchovávám na zakrslých vrh 1x za rok.