Dobrý den, prosím o radu zkušenější chovatele králíků. Mám problém s odstavenými samci těsně před dokrmením t.j. Cca 2, 5kg živé váhy. Ve velkém kotci jich mám asi tak 15ks a pořád se perou.Tím pádem jsou velmi neklidní a nežerou. Potřeboval bych je nějak zklidnit a dokrmit k porážce. Děkuji předem za rady.
Nejlepší řešení je kastrace, tak to praktikuje moje kamaradka, ale ja s tím zkušenosti nemám, musel byste k veterináři, popřípadě se to naučit sám, jako moje známá, ale už, jak píšete, jsou samci dost velcí, tak vám neporadím..obratte se na veta, budete mít možnost třeba příště..se samci je potíž, co má jateční váhu, porazit, těžko je zklidníte, jen budou porvaní, vykousané genitálie a zhubnou...my to řešíme rozdělením do kotců po jednom, hlavně si takto a brzo odděluji samečky, které mám vybrané na chov..chovám burguny ..tak at se vam daří!
Spojíte-li samce z více vrhů dohromady, tak pranice prostě zákonitě přijdou. I u samic. Nejlepším řešením, pokud nemáte místo, je nechat vrh spolu (samozřejmě ve větším kotci), jak nejdéle to jde. Což je většinou do nějakých 3, 5 měsíců celkem bez problémů. No a pak buď porazit nebo rozdělit do dvou kotců dle pohlaví.
Uživatel s deaktivovaným účtem

kap76
napsal(a):
Dobrý den, prosím o radu zkušenější chovatele králíků. Mám problém s odstavenými samci těsně před dokrmením t.j. Cca 2, 5kg živé váhy. Ve velkém kotci jich mám asi tak 15ks a pořád se perou.Tím pádem jsou velmi neklidní a nežerou. Potřeboval bych je nějak zklidnit a dokrmit k porážce. Děkuji předem za rady.
Víc kotců?
kap76
napsal(a):
Tak kromě té kastrace, která je v tomto případě myslím už zbytečná, máte dvě možnosti:buď je rozdělit nebo je porazit.Víc tady toho asi nevymyslíme.
ančovička
napsal(a):
Jo, jo, asi tak, to, jak prospívají po operaci se mi nepochlubila, ale jistě jim to nepřidalo! a možná další komplikace, jako zánět...a děkuji za příspěvek, na toto téma, zatím nikdo nehovořil a asi málokdo má nějakou zkušenost..
Aby ne. Obrovská bolest a stres, následné několikadenní hojení, plus testosteron působí anabolicky, že jo, takže ufiknout jeho zdroj tomu růstu fakt nepřidá. Infekce je samozřejmě možnost taky.
Nj, jenže když člověk řekne, že chovatel má mít tolik zvířat, na kolik má podmínky, dostane přes tlamu.
leprechaunek
napsal(a):
Aby ne. Obrovská bolest a stres, následné několikadenní hojení, plus testosteron působí anabolicky, že jo, takže ufiknout jeho zdroj tomu růstu fakt nepřidá. Infekce je samozřejmě možnost taky.
Nj, jenže když člověk řekne, že chovatel má mít tolik zvířat, na kolik má podmínky, dostane přes tlamu.
Známe ale dva způsoby kastrace a to krvavou metodou, kdy se zjednodušeně nařízne kůže šourku 1-1, 5cm a odstraní se varle.
Popřípadě je i nekrvavá metoda a to podvázáním chámového provazce, kdy dojde k odumření varlat.
Výhody kastrace:
Snížená látková výměna.
Nižší spotřeba píce, králík je klidnější a méně se hýbe.
Úspora místa v kotcích.
Kožešina bývá hustší a jemnější.
Maso bývá chutnější, méně cítit a je více proloženo tukem.
Osobně bych to nezavrhoval, ale králíky mám na výstavu, takže pro mě nereálné : ).
ing.panda
napsal(a):
Známe ale dva způsoby kastrace a to krvavou metodou, kdy se zjednodušeně nařízne kůže šourku 1-1, 5cm a odstraní se varle.
Popřípadě je i nekrvavá metoda a to podvázáním chámového provazce, kdy dojde k odumření varlat.
Výhody kastrace:
Snížená látková výměna.
Nižší spotřeba píce, králík je klidnější a méně se hýbe.
Úspora místa v kotcích.
Kožešina bývá hustší a jemnější.
Maso bývá chutnější, méně cítit a je více proloženo tukem.
Osobně bych to nezavrhoval, ale králíky mám na výstavu, takže pro mě nereálné : ).
Ing. Panda - "Popřípadě je i nekrvavá metoda a to podvázáním chámového provazce, kdy dojde k odumření varlat. "
Hmmm. Zaškrťte si prst na minutu, pak na hodinu varlata a pak mi vykládejte něco o "metodách", jo?
Mám zbytky veterinárního vzdělání, taky jsem si tu kastraci vyzkoušela, byť ne díkybohu na králících. Jsem ochotná to tolerovat u prasat, kde prostě fyzicky jiná možnost moc není, tahle diskuze už tu taky kdysi byla...
Ale proč jako samovolná nekróza? Vím že se to dělá třeba u kozlů, ale mně se to fakt nelíbí. Ani ta prostě nefunguje tak, že to odumře a upadne, ta tkáň se tam musí nějak zahojit, zacelit, probíhá tam biochemická degradace buněk a ta zátěž pro organismus na hojení to je stejně... Takže prostě proti čisté dezinfikované ráně mi to nepřijde o nic lepší, kromě toho, že to trvá x-krát déle, než ta samotná kastrace.
Když už někdo chce kastrovat zvířata, měl by to dělat s nějakou kulturou a pokud možno rychle a bezbolestně - sorry, ale zaškrcování varlat považuju za svinstvo svého druhu, jakkoliv se to může běžně provozovat.
Ale stejně, pokud se tomu u králíků jde vyhnout rozdělením chovu a porážením v adekvátním věku, tak proč to vůbec dělat.
leprechaunek
napsal(a):
Ing. Panda - "Popřípadě je i nekrvavá metoda a to podvázáním chámového provazce, kdy dojde k odumření varlat. "
Hmmm. Zaškrťte si prst na minutu, pak na hodinu varlata a pak mi vykládejte něco o "metodách", jo?
Mám zbytky veterinárního vzdělání, taky jsem si tu kastraci vyzkoušela, byť ne díkybohu na králících. Jsem ochotná to tolerovat u prasat, kde prostě fyzicky jiná možnost moc není, tahle diskuze už tu taky kdysi byla...
Ale proč jako samovolná nekróza? Vím že se to dělá třeba u kozlů, ale mně se to fakt nelíbí. Ani ta prostě nefunguje tak, že to odumře a upadne, ta tkáň se tam musí nějak zahojit, zacelit, probíhá tam biochemická degradace buněk a ta zátěž pro organismus na hojení to je stejně... Takže prostě proti čisté dezinfikované ráně mi to nepřijde o nic lepší, kromě toho, že to trvá x-krát déle, než ta samotná kastrace.
Když už někdo chce kastrovat zvířata, měl by to dělat s nějakou kulturou a pokud možno rychle a bezbolestně - sorry, ale zaškrcování varlat považuju za svinstvo svého druhu, jakkoliv se to může běžně provozovat.
Ale stejně, pokud se tomu u králíků jde vyhnout rozdělením chovu a porážením v adekvátním věku, tak proč to vůbec dělat.
Tak kdybyste se více vzdělávala v oboru králíkářství, tak obě metody i výsledky jsou odzkoušené a popisuje je zakladatel králíkářství prof. Kálal včetně nákresů provedení, popřípadě ve svazcích Rádce z Předmostí.
Na konci se ptáte proč? U zaškrcení chámovodu nejde primárně o odpadnutí/odumřetí varat, ale o něco jiného, co způsobuje to, proč se kastruje. Mimochodem u krvavé metody se chámovod také zaškrcuje, navíc pokud králík druhé varle vtáhne nezbývá než čekat, až jej spustí.
Dneska je každý humanista a chovatelství se zvrhlo v něco uplně jiného, ještě že si mám vyzkoušet jen zaškrtit prst a ne se klepnout do zátylku a pověsit se za nohy.
Raději se věnovat chovu než, zde se snažit jiným rozšířit obzory.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Nevím jaké má kdo zkušenostti s kastrací králíků, ale zkoušela jsem to po dva roky u asi 100 samců.Kastroval je veterinář, ale že by se přestali prát se stejně nestalo.Neprali se možná tolik, ale stejně se prali a tak je nejlepší je pozabíjet než se začnou prát.Někdy se sice podaří vyhmátnout jedince, který ty ostatní honí a pak je chvíli klid.