Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
13.2.2015 20:04
adriane

XXX.XXX.77.234

Docela by mě zajímalo, jak se člověk stane posuzovatelem?

Je na to nějaký systém vzdělávání, zkoušky? Jaké jsou k tomu předpoklady, povinnosti? Světlé a stinné stránky této záliby? Případně kde bych se mohla k informacím dostat?

Na webovkách svazu jsem k tomu info nenašla, tak si říkám že zkusím napsat dotaz sem, než začnu psát maily, třeba bych našla někoho kdo se rád podělí o zkušenost :)

13.2.2015 20:30
danbela

XXX.XXX.46.221

Musíte splňovat 3 podmínky- věk větší než 18 let, chovat druh zvířete, které chcete posuzovat, zúčastnit se min.3 celostátních výstav. Nejprve musíte udělat zkoušky na adepta, pak adeptujete na výstavách minimálně 3 roky, musíte se během toho zúčastnit minimálně 20 výstav, u různých posuzovatelů. Když toto splníte jdete dělat teprve zkoušky na posuzovatele, pokud je uděláte, jste posuzovatelem.

13.2.2015 20:37
adriane

XXX.XXX.77.234

To je krásně složité, to se mi líbí :) Moc děkuji za info, začnu sbíráním těch účastí na celostátních :D.

14.2.2015 11:43
chovatelpodluzi

XXX.XXX.227.242

Ohledně účasti na CV akcích, je tím myšleno vystavování zvířat (jste pak uvedena v katalogu, je to doložitelné že jste byla). Jen pro jistotu. Dále taky pokud to nezrušili, musíte být členem svazu (ČSCH) minimálně 5let. K příjmačkám za adepta se musíte přihlásit se souhlasem vaší ZO/ OO. Je na to na webu ČSCH tiskopis, od okresu vám tam hodí štempl. Příjmačky, to je test a pohovor. Test klasika, počet kostí, zubů, drápů, barvy, plemena, délka březosti... Pohovor vesměs na otázku proč chcete být posuzovatel?
Adeptování je už samo o sobě supr praxe pro chovatele. Jste na výstavách v době posuzování, můžete zcela "legálně" do toho kecat posuzovateli (rozuměj dotazovat se co a jak proč, proč ne jinak a není to vnímáno jako ovlivňování výkonu posuzovatele, ale jako vzdělávání se). Jasně, jsou posuzovatelé takový a takoví (jeden vás potká podruhé a už vás nechá pod dozorem cvičně posoudit nějaké králíky, další vás ke králíkovi nepustí ani třetí rok - závěrečný).
Takže vlastně když dojedete adeptovat, na většině výstav vás nenechají hlady (nárok na stravné ani cestovné nemáte, celou dobu adeptování si to jezdíte a užíváte za svoje včetně cest na školení jednou ročně do Čáslavi), a stejně jako posuzovateli vám daj oběd, pití, atd.
Po třech letech, kdy musíte mít účast na školeních, a minimálně absolvování 20 výstav. Víc posuzovatelů myslím není povinně, ale je to velmi dobré doporučení. Pro začátek třeba 2-3x k jednomu abyste chytla trochu cvik, ale pak to točit. Já třeba na výstavy volal kdo jim bude posuzovat a jezdil jsem po kraji dle toho, abych to měl pestré
Závěrečky, test jako na příjmačkách (velmi podobný), praktická závěrečka. To je záhul na bednu a nervy největší. Nejde o běžnou expo jako na výstavě, každý králík může být špek, třeba vypadá krásně chcete dát i 96b a ten hajzlík má bílou skupinu kdesi... a takový může být kterýkoliv. Tuším se to dává tak, že je 25% králíků na závěrečkách na Nd. Plus navíc máte i časový limit na jejich posouzení. Potom už je jen pohovor. To je kolečko po několika posuzovatelích, každý diskutuje na jiné téma, genetika, kresby,... a dle toho jak se chytáte dávaj známky jak ve škole. Nakonec, lze to prolézt i se známkami 4/4/4, ale ne s 1/1/5.

Jo a nechci kecat, ale myslím že je tam i horní limit, snad 50let, pro započetí kurzu.

14.2.2015 21:04
kachna

XXX.XXX.188.76

Věkový limit neprošel s tím, že by to bylo právně napadnutelné jako diskriminace.
Však přece nedávno dělal zkoušky př. Kozubík (koneckonců na fotce, ne? ).
V závěrečkách je ještě samostatná práce, ne?

14.2.2015 23:28
adriane

XXX.XXX.77.234

No moc mi není jasné proč by byl tak nízký věkový limit :/ Pokud člověk už dobře nevidí, vezme si brýle a je to. Takhle plošně dělat zákaz...v padesáti je člověk teprve v půlce :).

14.2.2015 23:34
chovatelpodluzi

XXX.XXX.227.242

kachna napsal(a):
Věkový limit neprošel s tím, že by to bylo právně napadnutelné jako diskriminace.
Však přece nedávno dělal zkoušky př. Kozubík (koneckonců na fotce, ne? ).
V závěrečkách je ještě samostatná práce, ne?

Nene, fotil jsem v Prosiměřicích (Znojemsko) a na snímku jsou Ing. Kopřiva a PAN Hladiš (v modrém). Třetí na snímku je garant od králíků z domácí ZO. Jistě znáte, že někteří starší chovatelé si rádi taky na výstavy dávají plášť na odlišení, že tam jsou za pořadatele. Milana mám ale taky někde v albu nafoceného při práci, stejně asi jako dost velkou část sboru co jezdí na národky
P.S. samostatná práce je, ale nestojí to ani za tu námahu o ní se zmiňovat.

15.2.2015 06:54
kachna

XXX.XXX.188.76

Mně to rozpoznávání obličejů nikdy moc nešlo :o). Ach jo.

15.2.2015 08:30
bronda

XXX.XXX.98.84

chovatelpodluzi napsal(a):
Nene, fotil jsem v Prosiměřicích (Znojemsko) a na snímku jsou Ing. Kopřiva a PAN Hladiš (v modrém). Třetí na snímku je garant od králíků z domácí ZO. Jistě znáte, že někteří starší chovatelé si rádi taky na výstavy dávají plášť na odlišení, že tam jsou za pořadatele. Milana mám ale taky někde v albu nafoceného při práci, stejně asi jako dost velkou část sboru co jezdí na národky
P.S. samostatná práce je, ale nestojí to ani za tu námahu o ní se zmiňovat.

To "nene" se vztahuje k podmínce věku nebo k lidem na fotce? Díky.

15.2.2015 08:31
kachna

XXX.XXX.188.76

Ta věková podmínka není určitě.

15.2.2015 11:44
chovatelpodluzi

XXX.XXX.227.242

bronda napsal(a):
To "nene" se vztahuje k podmínce věku nebo k lidem na fotce? Díky.

K lidem Je to ve smyslu: Nene, na fotce není Milan K., jsou tam... U Milana jsem byl i doma, na našem účtu na rajčeti najdete fotky z jeho chovu. Ale už to bude staršího data, snad ročník 2009/10. Z dalších návštěv už jsem nefotil. Ono se tam mnoho nezměnilo, jen zrušil Ččp a pořídil MaB. Castorexi jsou stálice. Mmch. to se mi u něj líbí, že ke "svému" plemeni má po několik let druhé, a tak má praxi jak plemeneo vypadá po porodu, v růstu, atd. u Ččp důležitá věc. Dost kusů je třeba i ve 4. měsíci pořád skoro bílá, pak přelíná do dospěla a mají kabátek VD barvy.

15.2.2015 17:37
adriane

XXX.XXX.77.234

No jo, na Ččp jsem zatížená :) Krásné fotky a ještě krásnější králíčci. Barva bílé pěny se skořicí je prostě top!

15.2.2015 19:16
chovatelpodluzi

XXX.XXX.227.242

adriane napsal(a):
No jo, na Ččp jsem zatížená :) Krásné fotky a ještě krásnější králíčci. Barva bílé pěny se skořicí je prostě top!

Napište mi na email. Pokud je máte, rád rozšířím seznam chovatelů na webu, pokud ne, něco s tím uděláme

15.2.2015 20:37
zstrakac

XXX.XXX.249.4

adriane napsal(a):

A co strakáči

15.2.2015 22:24
bronda

XXX.XXX.98.84

zstrakac napsal(a):
A co strakáči

A co Siamáci

16.2.2015 00:23
adriane

XXX.XXX.77.234

Strakáči samozřejmě taky :) Moji nejmilejší jsou Ččp, ČSm a nově začíná i Mm :D Bohužel je moc ráda chovám i jím, ale ještě jsem nějak nevyřešila proces zpracování...no tak mám zatím jen zakrslíky a příležitostně nějakého samce na výkrm co přebývá někomu ze ZO. Málo kotců :).

16.2.2015 00:24
adriane

XXX.XXX.77.234

bronda napsal(a):
A co Siamáci

Oni jsou krásní všichni, ale nějak cítím hrdost vůči národním plemenům a pozitivně je diskriminuji :).

16.2.2015 11:14
bronda

XXX.XXX.98.84

adriane napsal(a):
Oni jsou krásní všichni, ale nějak cítím hrdost vůči národním plemenům a pozitivně je diskriminuji :).

Nehledě na to, že v jiných zemích se sporadicky objevili malí siamští již dříve (Německo 30-tá léta Joppich, Nachtsheim), u nás je vyšlechtil Ing. Fingerland z domácích zdrojů (1966-72), takže je za téměř národní plemeno považovat lze. A je jen škoda, že chovy v ČR lze spočítat na prstech jedné ruky.
A Siamský velký byl přece také vyšlechtěn našimi chovateli (Krejčová - Řídký - Brůna).

Přidejte reakci

Přidat smajlík