Společný chov různě starých králíčat

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
13.2.2015 20:42
johanesgal

XXX.XXX.96.10

Dobrý den,
tento rok chci nechat připustit své 3 samice zhruba ve stejné době, aby mláďata vyrůstala společně v jednom velkém výběhu. Nemám ale jisté, že všechny budou v říji v ten samý den, proto bych rád věděl, jestli je špatně, kdyby byla jedna samice připuštěna začátkem dubna, druhá třeba za 1-2 týdny a třetí ještě o týden později ? Králíci by měli mezi sebou tím pádem i 3 týdny rozdíl. Nebo raději všechny tři během 24 hodin dát k samci i když v říji nebudou ?
Děkuji za rady :).

13.2.2015 23:46
tom.50

XXX.XXX.117.5

To, co zamýšlíte je špatně! Bude se to rvát a i když ne, bude to v neustálém stresu a tím náchylné na chcípavky. A to i tehdy, kdyby byla všechna králíčata stejně stará.
Dělalo se to tak odjakživa, ale pak nepočítejte, že králík vyroste rychle a úhynů bude požehnaně.

kralikaros

14.2.2015 06:59
kralikaros

XXX.XXX.222.238

Mam velke vybehy kde davam po odstavu i tri vrhy najednou do rozdílu stari 1 mesice a nemam problem..rvat se zacnou nejdriv po 4-5mesici starí.A to pak jdou na pekac nejdriv samci..samice muzou byt spolu jak dlouho chcete.. chovat kazdy vrh zvlast je casove i prostorove narocnejsi.Uhyny nemam zadne..tak asi tak.

14.2.2015 07:45
mustela.erminea

XXX.XXX.236.1

Králíky samozřejmě možné chovat v jednom společném výběhu lze, ale IDEÁLNÍ TO rozhodně NENÍ. Mohou od sebe chytat nemoci, s mnohem větší pravděpodobností se budou honit a rvát, čili větší stres, náchylnost na nemoci, pomalejší růst. atd. A tím spíš, pokud budou mláďata různě stará. Kdy se začnou rvát, je taky otázka vyspělosti mláďat a plemene. Pokud máte velké, dobře krmené králíky středního či malého plemene, tak se vám začnou rvát klidně ve třech a půl měsících, pokud máte podvyživené kryplíky plemene velkého, tak rvačky opravdu nemusí nastat ani v 5 měsících...
Takže co kdybyste ten jeden velký výběh rozdělil na 3 menší?
Co se týká připouštění, v této době jsou samice velmi ochotné a nechávají se běžně připustit, i když nemají říji. Myslím si, že pokud jsou vaše samice v dobré kondici, připustíte je celkem bez problémů maximálně behem několika málo dní.

14.2.2015 09:37
berenika

XXX.XXX.219.10

Já takto vykrmuji již několik let a z mého pohledu pozitiva převažují. Snažím se vždy připustit 5-6 samic v rozmezí zhruba 14 dnů. Spojovat vrhy s větším věkovým rozdílem už může být problematické. Po odstavu je dám do společného výběhu, zhruba na měsíc, kolem třetího měsíce věku ještě odděluji samce od samic. Při tomto způsobu je samozřejmě nutné, zajistit všem přístup ke krmení a vodě, aby ani slabší jedinci nestrádali. Je důležité samice oddělit zavčasu, dříve než začnou potyčky a samci si mezi sebou vypěstují nevraživost. Tímhle způsobem spolu vydží v klidu a míru o nějaký ten týden déle. Samozřejmě se občas najde nějaký agresivní hajzlík, toho si vždy vysleduji a vypakuji. Buď jde rovnou na pekáč, nebo sám do kotce dovykrmit.
Co se týče nemocí - fakt nemám problém (ťuky ťuk), žádné preventivní přeléčování, očkování samozřejmě ano. A nezapomínat - čistota je základ, žádné vysoké vrstvy hnoje.
Samice se opravdu během těch 14 dnů většinou v pohodě dají stihnout připustit, stačí dávat denně k samci a říje se dostaví. A teď s blížícím se jarem by to mělo jít skoro samo .

14.2.2015 15:47
tom.50

XXX.XXX.117.5

kralikaros napsal(a):
Mam velke vybehy kde davam po odstavu i tri vrhy najednou do rozdílu stari 1 mesice a nemam problem..rvat se zacnou nejdriv po 4-5mesici starí.A to pak jdou na pekac nejdriv samci..samice muzou byt spolu jak dlouho chcete.. chovat kazdy vrh zvlast je casove i prostorove narocnejsi.Uhyny nemam zadne..tak asi tak.

No, dostal jsem za své tvrzení červené packy a někdo pode mnou za totéž zelené. Podivuhodné.

No a vy to jasně vysvětlujete. Vám se začnou rvát ve 4-5 měsících a to TEPRVE ZAČÍNÁTE VYBÍJET AGRESIVNÍ SAMCE (logicky z toho vyplývá, že neagresivní krmíte i déle než 5 měsíců). Jenže to jsou moji králíci už měsíc a někteří dokonce dva i víc měsíců po smrti. Když tvrdím, že to pak pomalu roste, vy jste to potvrdil.

Resume:

Takže, chcete krmit dvojnásobně dlouho? Pak vykrmujte "levně" ve společných výbězích.

14.2.2015 16:16
kravuška

XXX.XXX.58.114

Také jsem odchovávala králíky po odstavu ve větších výbězích. Jen jsem je ihned roztřídila na samce a samice. Moje mnohaleté zkušenosti ukázaly, že králíci, i když v početnějších skupinách, jsou v těchto výbězích, kde mají možnost pohybu, mnohem zdravější a netrpí na entero a jiné zažívací poruchy. Samozřemostí je pravidelné čistění výběhů. Co se týká délky výkrmu, já za sebe musím říci, že mám raději vyzrálé maso z králíků tak 4 - 5 měsíců starých. Z tohoto důvodu mi nevadí, je krmit déle a prokrmit tak více. Mýdlově blátivé maso velmi maldých zvířat mi nechutná - ať již jde o králíky nebo kuřata, kůzlata atd. Milena II.

14.2.2015 16:36
berenika

XXX.XXX.219.10

tom.50 napsal(a):
No, dostal jsem za své tvrzení červené packy a někdo pode mnou za totéž zelené. Podivuhodné.

No a vy to jasně vysvětlujete. Vám se začnou rvát ve 4-5 měsících a to TEPRVE ZAČÍNÁTE VYBÍJET AGRESIVNÍ SAMCE (logicky z toho vyplývá, že neagresivní krmíte i déle než 5 měsíců). Jenže to jsou moji králíci už měsíc a někteří dokonce dva i víc měsíců po smrti. Když tvrdím, že to pak pomalu roste, vy jste to potvrdil.

Resume:

Takže, chcete krmit dvojnásobně dlouho? Pak vykrmujte "levně" ve společných výbězích.

Odsuzujete něco, co jste nejspíš nikdy nezkusil a jen o tom slyšel. Takovéhle teoretické rady nikomu moc nepomůžou.

15.2.2015 00:34
tom.50

XXX.XXX.117.5

berenika napsal(a):
Odsuzujete něco, co jste nejspíš nikdy nezkusil a jen o tom slyšel. Takovéhle teoretické rady nikomu moc nepomůžou.

Bereniko, vyzkoušel, právě že vyzkoušel, jsem z vesnice víte? Právě v těch "řípanech" to pořád přežívá a nějak nejsou schopni se podívat na kalendář a všimnout si století, ve kterém právě žijeme.

Už jsme spolu diskutovali, neotravujme s tím ostatní. Mě zajímá jen to, jak vykrmit králíka co nejrychleji = to znamená NEJLEVNĚJI a bez úhynů a věřte, že váš způsob, kde se ušetří kotce, je ve skutečnosti ten dražší. Je to jako s paneláky, na stejnou plochu se vejde víc jednotek, celý svět to ví, jen vy ne.

Hodně stelete = ráda házíte hnůj, já ne a proto stelu minimálně a sním o roštech, aby byly jen "čisté" bobky.

Ale hlavně, králíčata mají ustavičný stres a z něj hrozí nemoci, pomalejší růst je nevyhnutelná zákonitost. Pomalejší růst je taky kvůli měkkým bobkům, to vysvětluju dál.

atd, atd...

Zopakuju vám to. V týdenním intervalu převažujeme králíčata a tak víme úplně přesně jak přibývají, čím krmit je nejefektivnější a co naopak k uspokojivému výsledku nevede.
Dám vám konkrétní příklad z dneška (koukám, že je po půlnoci, tak ze včerejška).7 králíčat z jednoho vrhu jsme před třemi týdny rozdělili tak, že jsou spolu dva samci, dvě samice a ve třetím kotci jsou tři samice. Přestože byla králíčata před třemi týdny vyrovnaná, dnes je rozdíl u těch, kde jsou tři neskutečných 250 gramů! Krmíme adlibitně a tedy je příčina jasná = stačí že jsou pohromadě tři místo jen dvou a výsledek je markantní. Není to poprvé, co jsme zjistili toto a tak si troufám takto nekompromisní tvrzení.

Úplně přesně. Zatímco králíčata, kterým bylo 14.2.74 dní přibírala (ty dvě dvojice) průměrně 36 g/den, tak trojice přibírala denně jen 25 g. A to při stejném množství krmiva na kus, stačí jen víc jedinců pohromadě a ne na stejné ploše, trojice má větší kotec. V kotci trojice jsou vytrhané chlupy, jsou to samice, je jim 74 dní a rvou se!
Máte jiné rozumné vysvětlení než je fakt, že jsou pohromadě tři a ne jen po dvou?
Opakuju, není to poprvé. Ideální by bylo vykrmovat od asi 60 dní po jednom.

A jednoduché ověření. Naši králíci nemají v kotcích, samosebou kromě zbytků nesežraného sena nic než jen suché, pevné bobky. Jakmile jsou v kotcích rozšlapané měkké, vlhké a mazlavé, jakoby slepené "bobky", které musejí králíci požírat, pak je něco v nepořádku a to něco je stres = nemají klid. A to, že králíci zašlapávají ta měkká "hovínka" je to samé, jako když vyhazují krmení z krmítek. Spíš horší ztráta. Doporučuju odb. lit.

Ať se daří Tom.

15.2.2015 01:55
berenika

XXX.XXX.219.10

Pro tom50

Dobrá tedy, vyzkoušel jste a neosvědčilo se vám to. Mně ano. Jak už jsem vám jednou psala, když dva dělají totéž, není to totéž.

Vykrmit králíka nejlevněji pro mě neznamená vykrmit ho granulemi.

Váš konkrétní příklad nedokáži posoudit. Je možné, že je na vině stres, otázkou je, jestli jsou králíci ve stresu z toho, že jsou pohromadě tři, nebo z nedostatku prostoru, nevím jak velký je ten kotec. Mám zkušenost, že v uzavřeném prostoru kotce se zvířata chovají daleko agresivněji.

O králičích bobcích jsem si už "něco málo" přečetla a k chovu ve výbězích mohu citovat např, tuto odbornou literaturu:

Ch. Schumacher - Úspěšný chov králíků
"U velkých chovů v ohradách nebo stájích mají králíci dostatek volného prostoru, aby si vymezili a také označkovali vlastní revír. Přesně tak vypadala nejstarší forma chovu králíků a ve většině případů se vřele doporučuje, protože zvířata mají pud, vlastní svému druhu, a to vyhrabávání nor a značkování revíru, a pokud se mohou chovat podle tohoto pudu, zvlášť dobře prospívají."

A stejně smýšlím i já. Zvířatům je jedno jaké je století, jejich pudy zůstávají stejné. To jen člověk staví zájmy své nad ty jejich.

Přeji vše dobré a slibuji, že už s vámi nebudu polemizovat, nechám prostor jiným,.

15.2.2015 12:13
bronda

XXX.XXX.98.84

kravuška napsal(a):
Také jsem odchovávala králíky po odstavu ve větších výbězích. Jen jsem je ihned roztřídila na samce a samice. Moje mnohaleté zkušenosti ukázaly, že králíci, i když v početnějších skupinách, jsou v těchto výbězích, kde mají možnost pohybu, mnohem zdravější a netrpí na entero a jiné zažívací poruchy. Samozřemostí je pravidelné čistění výběhů. Co se týká délky výkrmu, já za sebe musím říci, že mám raději vyzrálé maso z králíků tak 4 - 5 měsíců starých. Z tohoto důvodu mi nevadí, je krmit déle a prokrmit tak více. Mýdlově blátivé maso velmi maldých zvířat mi nechutná - ať již jde o králíky nebo kuřata, kůzlata atd. Milena II.

Já osobně nemám tak vypěstované chuťové buňky abych příliš rozlišoval chuť masa ve 3-4 měsících a v půl roce a snažím se spíše co nejdříve vyprázdnit kotce. Ale moje žena na to citlivá je a tvrdí, že chuť starších králíků je nesrovnatelně lepší. Ale na druhé straně - teď jsem si dělal kroupovou polévku z 1.5 roku starého samce a byla skutečně vynikající, takže kus pravdy na tom bude.

Uživatel s deaktivovaným účtem

15.2.2015 12:57

Souhlasím s Vaší ženou, jsem na tom stejně a taky to tvrdím že nejlepší králík je pátý měsíc na řízky a vůbec.Maso je přece jen vyzrálejší.Ovšem máte pravdu s tím vyprázdnit kotce.Pokud to jde nechám déle.
Je tu jedno ale...každému chutná a vyhovuje něco jiného.

kralikaros

15.2.2015 20:56
kralikaros

XXX.XXX.222.238

tom.50 napsal(a):

Resume:

Já ale nekrmím granulema a z časovych důvodů jednou denně..a to jde vždycky poznat.Zabíjím v nejpozději do 5 měsícu, váha cca 3 kg což je stejně jako když jsem je choval v kotcích každý vrh zvlášt příteli

15.2.2015 21:12
majenko3

XXX.XXX.63.212

johanesgal napsal(a):
Dobrý den,
tento rok chci nechat připustit své 3 samice zhruba ve stejné době, aby mláďata vyrůstala společně v jednom velkém výběhu. Nemám ale jisté, že všechny budou v říji v ten samý den, proto bych rád věděl, jestli je špatně, kdyby byla jedna samice připuštěna začátkem dubna, druhá třeba za 1-2 týdny a třetí ještě o týden později ? Králíci by měli mezi sebou tím pádem i 3 týdny rozdíl. Nebo raději všechny tři během 24 hodin dát k samci i když v říji nebudou ?
Děkuji za rady :).

Vidím, že sa tu mnohí hádajú. To čo sem napíšem je moja skúsenosť z praxe v chove králikov. Samiciam podávam pravidelne zeler. Nie kvôli tomu, aby boli neustále v ruji, ale ako doplnok stravy, cez leto zeler.listy v zime bulvu. U králikov to vyvoláva prirodzenú ruju. Ak ich chcete pripúšťať všetky zhruba naraz dávajte im ho aspoň 5 dní pred plánovaným pripustením. Vždy dám samice ku samcovi v jeden deň a úspešne. Robím to hlavne kvôli tomu, že ich potom spoločne odstavujem do spoločného veľkého priestoru. Nevážim ich a ani nič podobné ako sa hore píše. V 4 mesiacoch zabíjam. Čistota je samozrejmosť a nemám žiadne problémy. Toto je moja osobná skúsenosť a neplánujem to meniť. Každý má svoju techniku s ktorou je spokojný. Nikomu neberiem jeho názor a ani nechce vnucovať svoj.

JT

21.3.2016 23:10
JT

XXX.XXX.90.210

Zatim mam zkusenosti pouze s chovem v kotcich. Myslim si ze je logicke ze spotrebuji vice krmiva, on pohyb neco stoji, vepr domaci pribira vice nez prase divoke v honitbe, ovsem kvalita masa je samozrejme vyssi a hubeny kralik neznamena nutne nemocny jedinec, spis je treba pozorovat kvalitativni znaky metabolickych procesu. Co se tyce stresu tak ten byl pravdepodobne zapricinen ztisnenym prostorem, v kotcich taky dochazi k potickam. V prirode kralici ziji pospolu, takze spolecny chov je z biologickeho hlediska prirozenejsi. Otazkou jsou nemoci, pravdepodobne bude zapotrebi vyssi hygiena chovu. Myslim si, ze misto emoci jste se mel podelit jaky prostor byl vasim kralikum nabidnut atd. Toto forum nebylo zrizeno pro souboje chovatelu, nybrz jako zdroj cennych informaci. Preji Vam hodne uspechu dobudoucna.

JT

21.3.2016 23:15
JT

XXX.XXX.90.210

Su na foru zacatecnik, v predchozi zprave jsem chtel reagovat na Toma 50.

22.3.2016 14:35
mi013068

XXX.XXX.155.246

Takto to praktikuji několik let.do dvou měsíců u samice potom do společného výběhu asi 2x3m je jich tam max do 20 kusů.do 4 měsíce mam většinou zabito.občas se vyskytne chcípáček tak ho zabiju menšího.občas nějaky chcípne ale to muže chcípnout i když je sám v kotci.problemy jsem měl v 90 letech kdy mi dvakrát po sobě vychcipalo na kokcidiozu během týdne všechno.(ověřeno pitvou )nyní neočkuji ale přidávám granule s i bez.

22.3.2016 14:38

Vy jste někdy očkoval proti kokcidióze? To by mě zajímalo jakou vakcínou? smajlík

22.3.2016 14:51
vita61

XXX.XXX.202.21

mi013068 napsal(a):
Takto to praktikuji několik let.do dvou měsíců u samice potom do společného výběhu asi 2x3m je jich tam max do 20 kusů.do 4 měsíce mam většinou zabito.občas se vyskytne chcípáček tak ho zabiju menšího.občas nějaky chcípne ale to muže chcípnout i když je sám v kotci.problemy jsem měl v 90 letech kdy mi dvakrát po sobě vychcipalo na kokcidiozu během týdne všechno.(ověřeno pitvou )nyní neočkuji ale přidávám granule s i bez.

Tak je to fajn tak to má být taky se k tomu vracím ale použe u samic samci dávám po dvouch do menších kotců ihned po odstavu a je klid s tím očkováním tomu rozumím tak že po očkování chcíply na kokci.

22.3.2016 15:54
mi013068

XXX.XXX.155.246

Ano po běžném očkováni proti moru a mixo došlo k hromadným úhynům.pro můj klid jsem jich par nechal pitvat a vždy byla příčina kokci.nyní ač je to proti zdejším dobrým mravům čím víc na ně prdím (čistota a kvalita krmeni)tak mám míň problémů.a když nejaký pojde tak prostě pojde je to jednodušší než se nervovat.ročně kolem sto kusů dokrmím a tak pět pojde. miloš.

22.3.2016 15:58
mi013068

XXX.XXX.155.246

Očkování prováděl známý vet a když jsem mu jich přichystal plný kolečko tak se podilel i na platbě za pitvy.prováděla okresní veterina.

22.3.2016 18:05

mi013068 napsal(a):
Ano po běžném očkováni proti moru a mixo došlo k hromadným úhynům.pro můj klid jsem jich par nechal pitvat a vždy byla příčina kokci.nyní ač je to proti zdejším dobrým mravům čím víc na ně prdím (čistota a kvalita krmeni)tak mám míň problémů.a když nejaký pojde tak prostě pojde je to jednodušší než se nervovat.ročně kolem sto kusů dokrmím a tak pět pojde. miloš.

No to je celkem logický, že pokud je králík oslabený kokcidiózou a naočkuje se, tak ta kokci propukne v plné parádě.Protože králík musí vytvářet protilátky na očkování a už se nezvládne bránit ještě proti kokci.Proto se mají očkovat jen zdravá zvířata nebo se mají na kokci před očkováním přeléčit.

22.3.2016 18:26
mi013068

XXX.XXX.155.246

Ale oni žádné problémy neměli.to by snad vet poznal a neočkoval.to ale neřeší to jestli lze chovat společně různě staré králíky.za mě bezproblémů..moje problémy byli před patnácti lety a to jsem měl několik králíkáren, od té doby neočkuji neléčím a jsem s chovem velmi spokojen.

22.3.2016 21:15

Tak to Vám ze srdce přeji.Jednou tu budete plakat jak vám vyzdechali králíci na "nějakou" nemoc.To pak bude mazec zakopat nebo spálit 100 králíků.

23.3.2016 07:22
mi013068

XXX.XXX.155.246

ZA PRVÝ :já na webu nebrečím ani si nestěžuju.protože je to na nic
Za druhý :tak chcípnou, zase se narodí nový.opravdu jsem pokrytec a sobec.

23.3.2016 08:08

Takový přístup ke zvířatům jsem ještě nezažila.Opravdu jste sobec a pokrytec, to se máte čím chlubit.

23.3.2016 08:17
mi013068

XXX.XXX.155.246

Třeba nyní je měsíc neuvidím protože jsem po operaci a stará se jednou denně manželka
zvířata se u mě mají dobře.nelze hodnotit podle toho že mi pomalu před dvaceti lety chcíplo pár desítek králíků.

23.3.2016 08:34
mi013068

XXX.XXX.155.246

Omlouvam se za nevhodné příspěvky jsem už týden v posteli a ještě dva budu a jsem protivný sám na sebe.zvířata se u nás opravdu mají dobře.jen jsem měl na mysli když to tolik neprožívám že chov funguje lépe než přehnaná péče.jestli je někdo v okolí muže mě zkontrolovat. miloš.

Přidejte reakci

Přidat smajlík