Nutnost očkování proti moru/myxomatóze

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
20.2.2015 21:53
kapitanmorgan

XXX.XXX.128.40

Ahoj,

Před pár měsíci jsem si pořídil zakrslého králíka - pouze jako domácího mazlíčka. S blížícím se jarem jsem přemýšlel nad očkováním proti moru a myxomatóze, rád bych se zeptal, zda-li má smysl jej za těchto okolností nechávat očkovat ? Bydlí v obyváku a dům nejspíš nikdy neopustí, v okolí, pokud je mi známo nikdo králíky nechová (pokud riziko spočívá v nějakých "ložiscích" nákazy).

Aby bylo jasno, nejde mi o nějakou ušetřenou tisícovku a hodinu času ročně kvůli očkování, spíše jej nechci očkováním zbytečně stresovat případně vystavovat nějakému riziku zdravotních komplikací pokud to není vyloženě nutné.

Předem děkuji za odpovědi.

20.2.2015 22:12
borax

XXX.XXX.91.21

Jediné zdravotní riziko, které králikovi hrozí je to, že ho nenaočkujete.
Mor se šíří vzduchem a komárům se taky nevyhnete.Takže hrozí i myxomatoza!
15 kč není moc...Berte to jako pojistku

20.2.2015 23:49
bronda

XXX.XXX.98.84

Vzhledem k tomu, že pan Kapitán bude očkovat pouze jednoho zakrslíka, bude cena řádově vyšší. Těch 15 Kč by platil jen pokud by se spojil s někým, kdo bude očkovat ve velkém.

Uživatel s deaktivovaným účtem

20.2.2015 23:58
Uživatel s deaktivovaným účtem

kapitanmorgan napsal(a):
Ahoj,

Před pár měsíci jsem si pořídil zakrslého králíka - pouze jako domácího mazlíčka. S blížícím se jarem jsem přemýšlel nad očkováním proti moru a myxomatóze, rád bych se zeptal, zda-li má smysl jej za těchto okolností nechávat očkovat ? Bydlí v obyváku a dům nejspíš nikdy neopustí, v okolí, pokud je mi známo nikdo králíky nechová (pokud riziko spočívá v nějakých "ložiscích" nákazy).

Aby bylo jasno, nejde mi o nějakou ušetřenou tisícovku a hodinu času ročně kvůli očkování, spíše jej nechci očkováním zbytečně stresovat případně vystavovat nějakému riziku zdravotních komplikací pokud to není vyloženě nutné.

Předem děkuji za odpovědi.

Tyhle nemoci se šíří i od divokých králíků a to i na dlouhé vzdálenosti, především hmyzem, ale v případě moru i předměty či třeba mraženým králičím masem. Takže ani králík v obýváku není v bezpečí, i když samozřejmě riziko nákazy je u něj menší.

Na druhou stranu s očkováním žádné zdravotní komplikace spojené nejsou.

21.2.2015 08:12
kapitanmorgan

XXX.XXX.128.40

Dobrá tedy, příští týden s ním zajedu k veterináři smajlík Děkuji za rady.

Ještě by mne zajímalo, je lepší nechat naočkovat 2x za rok kombi vakcínou nebo 1x ročně zvlášť proti moru a zvlášť proti myxomatóze ? Nebo je to jedno ?

21.2.2015 09:26
leprechaunek

XXX.XXX.197.246

Tak upravení informací.
Nebude vás to stát 15 korun, ale 150-200 - běžná cena očkování pet králíků s dovozem k veterináři.
Zdůrazňuju, že pořád lepší než se dívat na mazlíčka zdechajícího na myxu, jo?

Žádné zdravotní komplikace - to není tak docela pravda. Vlastně vůbec.
První, co hrozí, cca 14 dní po očkování lehká forma myxy. Slyšela jsem o cca 5 případech. Nepříjemné, ale řešitelné.
Úhyny. Hodně vzácně. Klasiky, pestorin mormyx, bych se nebála, ale dělá to nejmenovaná kombinovaná vakcína na rok. Už dokumentace k ní na netu je vtipné čtení, v podstatě snad ani nebyla pořádně otestovaná; moje veterinářka se zuby nehty brání ji používat, že z okolí ví o dost případech. Bacha na to, nenechte se ukecat, že "jednou ročně" a ať ňuňánka nestresuju. Blbost.
Ono když nic jiného, taky je dobré u těch potvor kontrolovat zuby, a to jednou ročně není nic moc.

Pořád stojí za zmínku, že z celkového počtu naočkovaných králíků tohle obojí jsou úplně mizivé počty, spočítatelné na prstech rukou, jo?
Zkušenosti posbírané za cca 5 let na králičích diskuzích.

Osobní poznatek, ještě jedna "komplikace" může nastat u citlivějších králíků - totiž že králík po očkování odpadne únavou a zbytek dne prospí. Tohle mi dělala samička - komplet pokaždé, moc králíků takhle nereaguje, co vím, ale někteří sem tam ano. Netřeba se děsit.

Jinak k doporučení očkovat se absolutně připojuju, důvody viz borax. Komáři se vám u dveří fakt hlásit nebudou.
Hodně štěstí s ušounem

21.2.2015 17:03
kapitanmorgan

XXX.XXX.128.40

Ještě jsem trochu pátral nejsem si jistý, jestli radši neočkovat mor a myx. zvlášť ? Např. zde pár negativních zkušeností bylo: https://www.ifauna.cz/kralici/forum/r/detail/851499/vakcina-pestorin-mormyx

Samozřejmně beru v úvahu, že chyba mohla být i v tom, že chovatelka prováděla očkování sama...

21.2.2015 17:13
borax

XXX.XXX.91.21

Lepší je samostatná vakcína.Očkuji obojí soucasně.Bez problémů. Letos jsem musel očkovat i Pasorin. Tak to byl teprve mazec! ! Vedlejší účinky byli zřejmé.No neuhynul žádný, ale měli na kahánku.Hlavně ti menší...

22.2.2015 17:33
chov.majster

XXX.XXX.60.231

Bezpodmienečne očkovať u veterinára.

24.2.2015 19:20
kapitanmorgan

XXX.XXX.128.40

Tak už se na tom pracuje - na doporučení lékaře ještě před samotným očkováním proběhne test na kokcidie. Prý by nebylo dobré aby jimi byl králík před očkováním oslabený, což mi i dává smysl...

Tak ještě jednou děkuji za rady smajlík

24.2.2015 21:11
dury

XXX.XXX.229.194

leprechaunek napsal(a):
Tak upravení informací.
Nebude vás to stát 15 korun, ale 150-200 - běžná cena očkování pet králíků s dovozem k veterináři.
Zdůrazňuju, že pořád lepší než se dívat na mazlíčka zdechajícího na myxu, jo?

Žádné zdravotní komplikace - to není tak docela pravda. Vlastně vůbec.
První, co hrozí, cca 14 dní po očkování lehká forma myxy. Slyšela jsem o cca 5 případech. Nepříjemné, ale řešitelné.
Úhyny. Hodně vzácně. Klasiky, pestorin mormyx, bych se nebála, ale dělá to nejmenovaná kombinovaná vakcína na rok. Už dokumentace k ní na netu je vtipné čtení, v podstatě snad ani nebyla pořádně otestovaná; moje veterinářka se zuby nehty brání ji používat, že z okolí ví o dost případech. Bacha na to, nenechte se ukecat, že "jednou ročně" a ať ňuňánka nestresuju. Blbost.
Ono když nic jiného, taky je dobré u těch potvor kontrolovat zuby, a to jednou ročně není nic moc.

Pořád stojí za zmínku, že z celkového počtu naočkovaných králíků tohle obojí jsou úplně mizivé počty, spočítatelné na prstech rukou, jo?
Zkušenosti posbírané za cca 5 let na králičích diskuzích.

Osobní poznatek, ještě jedna "komplikace" může nastat u citlivějších králíků - totiž že králík po očkování odpadne únavou a zbytek dne prospí. Tohle mi dělala samička - komplet pokaždé, moc králíků takhle nereaguje, co vím, ale někteří sem tam ano. Netřeba se děsit.

Jinak k doporučení očkovat se absolutně připojuju, důvody viz borax. Komáři se vám u dveří fakt hlásit nebudou.
Hodně štěstí s ušounem

Nad Vašimi znalostmi se jeden nestačí divit. Od Vás bych jistě o radu nestál. Asi také jedna z těch chovatelek králíků s výpise předků.

Přidejte reakci

Přidat smajlík