Cibule – prevence proti kokcidioze?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
21.2.2015 11:47
lukina321

XXX.XXX.255.34

Chtěl bych se zeptat, jakou máte zkušenost s podáváním cibule, jako prevence proti kokcidioze? Díky za rady.

21.2.2015 11:58
rapotacka11

XXX.XXX.32.28

Cibule je dobrá. Ještě nějakou zaříkávačku by to chtělo.
Nebo to zkuste s hygienou. To dělám já, problémy nět.

21.2.2015 12:18
leprechaunek

XXX.XXX.197.246

A je takový problém zařadit do chovu zdravé králíky, správně krmit a dbát na hygienu...?

Ale jinak klidně dejte cibuli, pepř, promíchejte to sulfacoxem a přijdete třeba i chilli papričky a kyselinu chlorovodíkovou... pro klid v duši majitele je dobré všechno...

Uživatel s deaktivovaným účtem

21.2.2015 12:46

Cibuli nedávejte, jako prevence je dobrý třeba černobýl nebo octová voda. Osvědčlili se mi i větvičky ovocných stromů a prý jsou dobré i smrkové větve, ale to sem nezkoušela. Jinak základem je hygiena a přísný výběr zvířat k chovu.

21.2.2015 14:52
horal

XXX.XXX.58.226

U králika je dobrá cibula na pekáči nebo se slupkou v polívce cibule ji pěkně obarví.

21.2.2015 15:51
kapoun

XXX.XXX.10.3

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Cibuli nedávejte, jako prevence je dobrý třeba černobýl nebo octová voda. Osvědčlili se mi i větvičky ovocných stromů a prý jsou dobré i smrkové větve, ale to sem nezkoušela. Jinak základem je hygiena a přísný výběr zvířat k chovu.

Konečně nějaká normální odpověď ty ostatní stoji za dvě věci.

21.2.2015 16:20
ondra99

XXX.XXX.250.212

Tady to nema chybu, borec chce preventivne chranit kraliky a opet par bezmozku si leci komplexy a hned ho napadaj.

21.2.2015 16:54
mustela.erminea

XXX.XXX.236.1

Nejlepší prevencí proti kokcidióze je správně krmit. Mít králíky v čistotě je samozřejmé, pokud člověk není prase. (Sice když vidím občas na výstavě králíky zažloutlé nejen na packách od moče, kteří mají v 7. pozici 5 bodů, tak mi zůstává rozum stát, ale to je na jinou diskuzi).

Výběr zdravého chovného materiálu je fajn, ale pokud nebudete optimálně krmit, bude vám to stejně k ničemu.

Optimální krmení, které se mně velmi osvědčilo, lze stručně shrnout takto: Neomezeně kvalitního sena, omezeně pluchatého ovsa (dejme tomu s menším přídavkem ječmene). Mladým do cca 10 týdnů zkrmovat jen tolik ovsa, co sežerou během pár hodin, ideálně 2x denně. Od cca 10 týdnů lze POMALU zvyšovat dávky a měnit poměr oves/ječmen ve prospěch ječmene. ( K tomu v ideálním případě jabloňové větvičky, které dodají lignin, jenž je pro správnou činnost trávicí soustavy nezbytný. Navíc je králíci milují.) Když budete takto postupovat, není třeba žádných cibulí a dalších „vychytávek“.

21.2.2015 16:59
burgund6

XXX.XXX.33.7

lukina321 napsal(a):
Chtěl bych se zeptat, jakou máte zkušenost s podáváním cibule, jako prevence proti kokcidioze? Díky za rady.

Já se Vám přiznám, že s cibulí jako prevencí kokcidiozy nemám zkušenost žádnou.Ale mám zkušenost s Emanoxem a to tu nejlepší.Takže místo "babských rad" bych Vám doporučil ten Emanox vyzkoušet.I zde na Fauně se o něm lidé vyjadřují vesměs pochvalně.

21.2.2015 17:55
lukina321

XXX.XXX.255.34

burgund6 napsal(a):
Já se Vám přiznám, že s cibulí jako prevencí kokcidiozy nemám zkušenost žádnou.Ale mám zkušenost s Emanoxem a to tu nejlepší.Takže místo "babských rad" bych Vám doporučil ten Emanox vyzkoušet.I zde na Fauně se o něm lidé vyjadřují vesměs pochvalně.

Díky. Emanox vyzkouším, můžu se ještě zeptat, jak dlouho ho králíkům podáváte? Děkuji.

21.2.2015 17:55
lukina321

XXX.XXX.255.34

ondra99 napsal(a):
Tady to nema chybu, borec chce preventivne chranit kraliky a opet par bezmozku si leci komplexy a hned ho napadaj.

To máte pravdu, a na ty " bezmozky" nereaguji

21.2.2015 17:57
lukina321

XXX.XXX.255.34

horal napsal(a):
U králika je dobrá cibula na pekáči nebo se slupkou v polívce cibule ji pěkně obarví.

NA to se vás nikdo neptal, věnujte se psaní kuchařek a né králíkům.

21.2.2015 19:00
horal

XXX.XXX.58.226

lukina321 napsal(a):
NA to se vás nikdo neptal, věnujte se psaní kuchařek a né králíkům.

Promiňte nechtěl jsem nikoho urazit, ale sám jste si naběhl. Považoval jsem to jako vtipnou odpověď. Ještě jednou se omlovám. Pochybuji že by králik pozřel cibuli.
Jako prevenci můžete použít Acidomid jako další jsou i léky Sulfamidin, Sulfacox, Sulfekombin, Klozanit nebo ESB 3. Možná že jsou ještě i další, ale tito používám já. Správně by to měl podávat veterinář, ale pochybuji že by chodil každý den míchat pití. S tou kuchařkou máte trochu pravdu. Zbírám recepty na králičí maso a při prodeji králiků k nim přidávám pár receptů. Chovu králiků se věnuji skoro padesát let.

21.2.2015 19:37
lukina321

XXX.XXX.255.34

horal napsal(a):
Promiňte nechtěl jsem nikoho urazit, ale sám jste si naběhl. Považoval jsem to jako vtipnou odpověď. Ještě jednou se omlovám. Pochybuji že by králik pozřel cibuli.
Jako prevenci můžete použít Acidomid jako další jsou i léky Sulfamidin, Sulfacox, Sulfekombin, Klozanit nebo ESB 3. Možná že jsou ještě i další, ale tito používám já. Správně by to měl podávat veterinář, ale pochybuji že by chodil každý den míchat pití. S tou kuchařkou máte trochu pravdu. Zbírám recepty na králičí maso a při prodeji králiků k nim přidávám pár receptů. Chovu králiků se věnuji skoro padesát let.

Už jsem o té cibuli slyšel, tak jsem se chtěl jen zeptat zde na nějaké názory. Jsem rád za každou radu.

21.2.2015 20:06

lukina321 napsal(a):
Díky. Emanox vyzkouším, můžu se ještě zeptat, jak dlouho ho králíkům podáváte? Děkuji.

Emanox používám již několik let.Dávám ho králíčatům okolo odstavu přímo do tlamičky 1-2 kapky 5dní.Dávám ho i nově zakoupeným králíkům, i svým králíkům po návratu z výstav jako prevenci.Do směsi zrnin používám i granule s Emanoxem.Mám s ním tu nejlepší zkušenost.

21.2.2015 20:11
lukina321

XXX.XXX.255.34

Můžu emanox dávat i do vody?

21.2.2015 21:09
burgund6

XXX.XXX.33.7

lukina321 napsal(a):
Můžu emanox dávat i do vody?

Můžete.

21.2.2015 21:54
hamelnik

XXX.XXX.239.44

leprechaunek napsal(a):
A je takový problém zařadit do chovu zdravé králíky, správně krmit a dbát na hygienu...?

Ale jinak klidně dejte cibuli, pepř, promíchejte to sulfacoxem a přijdete třeba i chilli papričky a kyselinu chlorovodíkovou... pro klid v duši majitele je dobré všechno...

Dobrý večer,
cibuli jsem klidně dal, bez pepře, chilli papriček, chemie a kyseliny chlorovodíkové.A králik, který cibuli potřeboval si ji klidně vzal a ta cibule mu uplně klidně pomohla.Ale příště už nebudu pokoušet štěstí a koupím si zdravé králíky jenom od Vás.

21.2.2015 23:21
tom.50

XXX.XXX.117.5

mustela.erminea napsal(a):
Nejlepší prevencí proti kokcidióze je správně krmit. Mít králíky v čistotě je samozřejmé, pokud člověk není prase. (Sice když vidím občas na výstavě králíky zažloutlé nejen na packách od moče, kteří mají v 7. pozici 5 bodů, tak mi zůstává rozum stát, ale to je na jinou diskuzi).

Výběr zdravého chovného materiálu je fajn, ale pokud nebudete optimálně krmit, bude vám to stejně k ničemu.

Optimální krmení, které se mně velmi osvědčilo, lze stručně shrnout takto: Neomezeně kvalitního sena, omezeně pluchatého ovsa (dejme tomu s menším přídavkem ječmene). Mladým do cca 10 týdnů zkrmovat jen tolik ovsa, co sežerou během pár hodin, ideálně 2x denně. Od cca 10 týdnů lze POMALU zvyšovat dávky a měnit poměr oves/ječmen ve prospěch ječmene. ( K tomu v ideálním případě jabloňové větvičky, které dodají lignin, jenž je pro správnou činnost trávicí soustavy nezbytný. Navíc je králíci milují.) Když budete takto postupovat, není třeba žádných cibulí a dalších „vychytávek“.

Když, víte, myslím, že drtivá většina přispěvatelů fauny chová králíky na maso. Podle vás byste vy začínala s výkrmem v době, kdy mnozí my ostatní pomalu končíme. Konkrétně naše králíčata hyla z vrhu 7 kusů měla minulou sobotu v 54 dnech průměrnou váhu 1.950 g, zítra vám sem napíšu, kolik budou vážit po 8 dnech a to jim ještě nebude celých 9 týdnů.

Takže, krmit tak opatrně jako prevence kokci (asi horší je enterokolitida) asi funguje, ale pro mě je velký rozdíl jestli vykrmím králíka do 3 kil za 90-95 a nebo 130 a mnozí i více dní.

Vloni na podzim jsem tu psal o tom, že to lze ještě rychleji a taky jsem se tu přiznal, jak nám vychcípal celý vrh dvoukilových králíčat. Myslel jsem si, že to bylo "ušmudlaným" ječmenem od kámoše a lidi zde mi vysvětlili, že to bylo nejspíš granulemi v adlibitních dávkách. Poučil jsem se, krmím granule Sehnoutek (jak tu někdo psal tak prý velmi blbá značka) asi tak půl napůl s ječmenem, (tím ušmudlaným od kámoše, přece ho nevyhodím) a králíčata prospívají. Opakuju, že granule musí být bez medikace, a opakuju, že jakékoli léky kromě přírodního Emanoxu například zpomalují doslova katastrofálně růst králíků na výkrm!

Taky už za poslední rok nejméně podesáté tu píšu, jak se dá zadarmo, hned a bez potíží zabránit kokcidioze tak, že ani nevznikne. Tazatelé jsou líní něco sami hledat, nedej bože číst víc než pár holovětných štěků a furt se ptají na to samé a my jako blbci jim furt odpovídáme. Mladí (zvětšiny) chtějí vše na talíři, zadarmo a hned a ne se muset aspoň malinkato posnažit a když někdo zavtipkuje, ihned se čertí, jako nám to předvedl nějaký nýmand, líný si cokoli nastudovat, právě v tomto vláknu.

Chtěl jsem zakládat vlákno, protože se tu někdo zmínil o ligninu, že je pro správné trávení králíků (hlavně králíčat) dobrý, ba nezbytný a podle vaší zmínky jste to byla asi vy. Můžete to prosím trochu rozvést? Velice vám děkuju předem. Také rád uvítám když dáte odkaz na zdroj té informace, ale úplně se spokojím s vaší vědomostí a vůbec nemusí být stručná a krátká. Já ještě psanému slovu rozumím a nejsem líný číst. Zvlášť to, nač se ptám.

22.2.2015 00:08

O ligninu píší klubu vss v sekci odborné příspěvky pod názvem, Krmení králíků-je to věda? Před časem tu tento článek jeden pán doporučoval, třeba je to to co hledáte.

22.2.2015 09:43
mustela.erminea

XXX.XXX.236.1

tom.50 napsal(a):
Když, víte, myslím, že drtivá většina přispěvatelů fauny chová králíky na maso. Podle vás byste vy začínala s výkrmem v době, kdy mnozí my ostatní pomalu končíme. Konkrétně naše králíčata hyla z vrhu 7 kusů měla minulou sobotu v 54 dnech průměrnou váhu 1.950 g, zítra vám sem napíšu, kolik budou vážit po 8 dnech a to jim ještě nebude celých 9 týdnů.

Takže, krmit tak opatrně jako prevence kokci (asi horší je enterokolitida) asi funguje, ale pro mě je velký rozdíl jestli vykrmím králíka do 3 kil za 90-95 a nebo 130 a mnozí i více dní.

Vloni na podzim jsem tu psal o tom, že to lze ještě rychleji a taky jsem se tu přiznal, jak nám vychcípal celý vrh dvoukilových králíčat. Myslel jsem si, že to bylo "ušmudlaným" ječmenem od kámoše a lidi zde mi vysvětlili, že to bylo nejspíš granulemi v adlibitních dávkách. Poučil jsem se, krmím granule Sehnoutek (jak tu někdo psal tak prý velmi blbá značka) asi tak půl napůl s ječmenem, (tím ušmudlaným od kámoše, přece ho nevyhodím) a králíčata prospívají. Opakuju, že granule musí být bez medikace, a opakuju, že jakékoli léky kromě přírodního Emanoxu například zpomalují doslova katastrofálně růst králíků na výkrm!

Taky už za poslední rok nejméně podesáté tu píšu, jak se dá zadarmo, hned a bez potíží zabránit kokcidioze tak, že ani nevznikne. Tazatelé jsou líní něco sami hledat, nedej bože číst víc než pár holovětných štěků a furt se ptají na to samé a my jako blbci jim furt odpovídáme. Mladí (zvětšiny) chtějí vše na talíři, zadarmo a hned a ne se muset aspoň malinkato posnažit a když někdo zavtipkuje, ihned se čertí, jako nám to předvedl nějaký nýmand, líný si cokoli nastudovat, právě v tomto vláknu.

Chtěl jsem zakládat vlákno, protože se tu někdo zmínil o ligninu, že je pro správné trávení králíků (hlavně králíčat) dobrý, ba nezbytný a podle vaší zmínky jste to byla asi vy. Můžete to prosím trochu rozvést? Velice vám děkuju předem. Také rád uvítám když dáte odkaz na zdroj té informace, ale úplně se spokojím s vaší vědomostí a vůbec nemusí být stručná a krátká. Já ještě psanému slovu rozumím a nejsem líný číst. Zvlášť to, nač se ptám.

Tak nejdříve k tomu výkrmu. Já jatečným králíkům nekrmím granule, protože dle mého názoru a zkušenosti to není nic moc dobrého. Nejvíce mi vadí etoxyquin (a další konzervanty), o kterém se tu shodou okolností nedávno psalo, a který je ve většině granulí, dále mi vadí GMO suroviny ze kterých se většinou granule vyrábí a o nichž se shodou okolností v současné době diskutuje na sousedním vlákně. Budu – li vykrmovat králíka granulemi, tak si ho rovnou můžu koupit v supermarketu. Vůbec nepolemizuji o tom, že s granulemi se dá králík bez problémů vykrmit za 90 dnů. Sama jsem se o tom přesvědčila. A zároveň jsem se přesvědčila o tom, že mi v té době během roku pošlo několik chovných samic, což se mi před tím ani po tom nestalo spoustu let ani v jednom případě. Vinu přikládám etoxyquinu, u něhož je dokázáno, že poškozuje vnitřní orgány.
No a pokud nekrmíte králíka granulemi a krmíte jen oves a ječmen, tak jatečnou váhu u běžně početného vrhu v 90 dnech opravdu neuděláte. Není to ale tak, jak píšete, že bych s tímto způsobem krmení začala vykrmovat v době, kdy jiní končí.
A jelikož králíky už nějaký ten pátek každý měsíc vážím, níže uvádím průměrnou hmotnost vrhu ve 3. a 4. měsíci při mnou doporučovaném způsobu krmení:
Kříženci Mm x Nč (8 mláďat ve vrhu): 3. měsíc: 2,31 kg; 4. měsíc: 2,88 kg
Kříženci Mm x Čv (7 mláďat ve vrhu): 3. měsíc: 2,65 kg; 4. měsíc: 3,35 kg
Čistokrevní Bu (8 četný vrh): 3. měsíc: 2,70 kg; 4 měsíc: 3,47 kg
Toto jsou běžné hodnoty, kterých dosahuji. Rozhodně jsem nevybírala lepší vrhy.
Jak vidíte, tím, že králíky krmím zpočátku opatrněji, se však neprojevuje velkou měrou na jejich hmotnosti. K tomu připočtěme 4 Kč za kilo ovsa versus minimálně 8-10 Kč za kilo granulí a nebudeme, co se ekonomiky chovu týká, na tom výrazně hůř i s delší dobou výkrmu.
Velký význam má v této souvislosti schopnost konverze přijatého krmiva. Králík stejně není schopen vstřebat z přijatého krmiva všechnu energii, nýbrž jen určitou část. Se zvyšujícím se množstvím přijatého krmiva (od určitého hraničního množství) se konverze krmiva zhoršuje. A krmit nad tuho hranici je již neekonomické. Pod patronátem České zemědělské univerzity v Praze byl dělán výzkum, z něhož jasně vyplývá, že králíci, u kterých byla po určitou dobu dělána restrikce krmné dávky ve výsledku vážili více, než skupina u níž toto prováděno nebylo.

Co se týká ligninu uvádím citaci od MVDr. M. Martince ze článku Výživa a krmení králíků – je to věda? (!)
„Zejména lignin má zásadní pozitivní dopad na zdravotní stav, růst a celkovou užitkovost. Významné jsou i poměry mezi jednotlivými složkami vlákniny i poměry k dalším živinám. V praxi našich chovů však tyto poznatky publikované v řadě studií obtížněji využijeme. Obecně králík potřebuje v krmné dávce kolem 18 až 20% vlákniny, to platí zejména pro naše zájmové chovy (v intenzivních chovech byla doporučení na 10 – 14% vlákniny u vykrmovaných králíků).
Nejpodstatnější pro běžného chovatele králíků je poznatek, že hrubší seno za starších různorodých porostů pícnin, sláma obilovin nebo větvičky ovocných stromů jsou nezbytným zdrojem vlákniny a zejména ligninu. Jejich použitím můžeme dosáhnout optimalizace krmné dávky a významně předcházet trávicím problémům zejména u mláďat, například při zkrmování krmných směsí nebo obilovin. Vhodná kombinace různých krmiv na podkladě těchto poznatků a zkušeností je pak již věcí praxe a přináší bezpočet možností.“.

22.2.2015 13:28
kachna

XXX.XXX.188.76

A jak byste si tak jako představovala trestání zažloutlé srsti v sedmé pozici?

add. krmení, je to zajímavé, jak to, co jednomu funguje nejlépe, jinému prostě nefunguje. Nám krmení ovsem dlouho celkem fungovalo (možná klidně i deset? let), až tak do roku 2002. Potom (ve stejné době kdy se objevili potkani, což já osobně považuju za důležitou součást celé mozaiky) to začala být čím dál větší věda. Člověk nesměl překrmit pomalu ani o gram, jinak hned musel řešit. Postupně jsme museli začít přeléčovat preventivně no a cca v roce 2010 už to prostě bylo roz(hodil by se i vcelku neslušný výraz, byl by poměrně výstižný) komplet. Přitom mláďata neměla problém s dosahováním vzorníkových hmotností (délku výkrmu netuším, nikdy to pro mě nebyl důležitý údaj). Záchranu nám v téhle situaci poskytly nejdříve kvalitní granule s kokcidiostatiky, později granule s emanoxem nebo směs zrnin a pelyněk.
K samotnému ovsu už bych se nevrátila.

Jasně, můžeme se dohadovat o tom, zda by ta situace nastala nebýt potkanů (a já myslím, že ne, že potkan prostě celkově zhoršil vše - rušením, dovlečením dalších patogenů)

(Ekonomiku sleduju pouze v rámci mám/nemám na to).

22.2.2015 14:48
mustela.erminea

XXX.XXX.236.1

kachna napsal(a):
A jak byste si tak jako představovala trestání zažloutlé srsti v sedmé pozici?

add. krmení, je to zajímavé, jak to, co jednomu funguje nejlépe, jinému prostě nefunguje. Nám krmení ovsem dlouho celkem fungovalo (možná klidně i deset? let), až tak do roku 2002. Potom (ve stejné době kdy se objevili potkani, což já osobně považuju za důležitou součást celé mozaiky) to začala být čím dál větší věda. Člověk nesměl překrmit pomalu ani o gram, jinak hned musel řešit. Postupně jsme museli začít přeléčovat preventivně no a cca v roce 2010 už to prostě bylo roz(hodil by se i vcelku neslušný výraz, byl by poměrně výstižný) komplet. Přitom mláďata neměla problém s dosahováním vzorníkových hmotností (délku výkrmu netuším, nikdy to pro mě nebyl důležitý údaj). Záchranu nám v téhle situaci poskytly nejdříve kvalitní granule s kokcidiostatiky, později granule s emanoxem nebo směs zrnin a pelyněk.
K samotnému ovsu už bych se nevrátila.

Jasně, můžeme se dohadovat o tom, zda by ta situace nastala nebýt potkanů (a já myslím, že ne, že potkan prostě celkově zhoršil vše - rušením, dovlečením dalších patogenů)

(Ekonomiku sleduju pouze v rámci mám/nemám na to).

No trestání zažloutlé srsti od moče bych si samozřejmě představovala minimálně půl bodovou srážkou v 7. pozici...

22.2.2015 16:22
kachna

XXX.XXX.188.76

No trestání zažloutlé srsti od moče bych si samozřejmě představovala minimálně půl bodovou srážkou v 7. pozici...

Nj, ale zažloutlá zvířata jsou za zažloutlou barvu často trestána v 5, resp.6. pozici a platí, že králík má být za každou vadu trestán jen jednou :o)
(já neříkám, že to nemá logiku, ale že mi přijde přirozenější trestat to v těchto pozicích).

22.2.2015 17:01
mustela.erminea

XXX.XXX.236.1

kachna napsal(a):
Nj, ale zažloutlá zvířata jsou za zažloutlou barvu často trestána v 5, resp.6. pozici a platí, že králík má být za každou vadu trestán jen jednou :o)
(já neříkám, že to nemá logiku, ale že mi přijde přirozenější trestat to v těchto pozicích).

Máte pravdu, že ve směrnicích pro posuzování je pozice 5 a 6. Mně osobně přijde logičtější ta sedmička, jelikož to souvisí s péčí chovatele. Ale to je jedno. Na tom, která přesně pozice to je, zase až tak nezáleží. Mně jde hlavně o to, že by se za to ten půl bod někde měl srazit a já ty srážky prostě nevídám. Často jsou vidět i zvířata, která mají nášlapové plošky končetin vyloženě hnědé od výkalů a moči... A srážky za to nikde žádné. A to dle mě nepatří do žádného chovu, natož výstavního.

22.2.2015 17:12
tom.50

XXX.XXX.117.5

Pro mustela.erminea

Nechci kopírovat celý váš příspěvek a tak jen takto.

Děkuju za informaci o ligninu, je dostačující.

K délce výkrmu a hlavně granulím.
Neřeším nic (po dohodě s rodinou, oni jsou hlavními konzumenty masa z našeho chovu) stran obsahu nějakých konzervantů či GMO plodin v krmení našich králíků. V roční spotřebě masa člověka nemůže maso králičí dělat větší podíl než tak 2, možná 3% ale spíš do jednoho % a pak je celkem úsměvné to řešit. Tím spíš, když naprosto všechno maso z velkovýroby "to" obsahuje a tak myslet si, že nahrazením nepatrného množství masa ovlivním nějak svoje zdraví či zdraví mých blízkých je, velmi mírně řečeno, naivní. I kdyby byl někdo schopen sníst třeba i 10-20% ze své spotřeby masa maso králičí (já bych to rozhodně nedokázal), stejně nic neovlivní. Ale ukájet se nějakou iluzí a mít tu iluzi jako motivaci může kdokoli jak chce. To ale na faktu, že to je jen iluze, nic nemění...

Koupit si králíka v supermarketu můžu, to ano. Jenže hrozí, že mi bude smrdět králičinou a to nedokážu pozřít. Králík musí vyrůst v kotci bez vrstvy hnoje, tedy s minimem podestýlky a i já sleduju jak má zažloutlé tlapky. Králík co vyrostl na vrstvě hnoje, nasáklého močkou má pro mě maso nepoživatelné. Proto nejím králíka od nikoho jiného, než jen svého. Nevím totiž, jak vypadal chov dárce (či producenta).
Možná ještě důležitější je pro mě ale porážka. Jestli někdo zabije a vykuchá králíka a ještě teplé maso umyje v ledové (i vlažné) vodě, mě to pak smrdí, neomylně to poznám jen z "vůně" pokrmu a nejím to! Přitom to tak dělá (soudě i podle čtení ifauny) 99% lidí.

Tuším, že za toto sklidím mnoho červených. S tím nic nenadělám. I já za mlada choval králíky a jedl to jen s přemáháním až mi jeden starý chovatel vysvětlil ty dvě zásady: často kydat a netrpět podestýlku a hlavně nechat maso pomalu vystydnout, vypářit a umývat ho až před kuchyňskou úpravou stejně, jako u každého jiného masa (celé prase či býka taky nikdo hned po stažení a vyvržení nevykoupe v bazénu s ledovou vodou). Dokonce mi tu někdo napsal, že dle někdejší ČSN se maso králíka mělo hned umýt pitnou vodou. Nevěřím tomu a jestli je to pravda, asi proto je maso z velkochovu pro mě hnusné a nepoživatelné. Jde mi o senzorickou kvalitu. Kvalitu případným obsahem nějakých reziduí neovlivním v ničem, v žádném jiném mase, ve vejcích, másle, rostlinných tucích, v moučných výrobcích, prostě v ničem a tak to u králíků neřeším.

Zapomněl bych. Granule smí u nás být jen bez medikace a naši králíci nikdy nedostanou žádná jiná kokcidiostatika než černobýl a když se výjimečně stane, že je zle pak přírodní Emanox. To se stává velmi výjimečně.

Nicméně díky za váš názor, vyzkoušíme nekrmit granule vůbec. Dal jsem si poradit tady na fauně a větší část krmné dávky granulí nahradil ječmenem a výsledek je, že jsou jateční králíci přetučnělí. Nežerou víc sena i když ho mají založené pořád.

22.2.2015 17:13
chov.majster

XXX.XXX.60.231

Škoda straty času tým kŕmiť.

22.2.2015 17:32
tom.50

XXX.XXX.117.5

A ještě pro mustela.erminea

Nejsem chovatel a neznám odborné zkratky, nikdy mě to nezajímalo. Mm je Moravský modrý = což je obr? A plemeno psané na první pozici je samec? Nč je novozélandský červený?

Čv je "nejmenší obr" jak říkám, máme jednu samici a nedokážeme jí dostat pod 6,2 Kg a křížení je zase s obrem?

My jsme zvyklí u středních plemen a nejen u hyl na jiné váhy.

Slíbil jsem váhy z dnešního vážení křížení samec Massyla x Parentale. Z časových důvodů (nestihli jsme dřív) nebyla králíčata včas odstavena a tím si vysvětlujeme mizerný přírůstek.
Po osmi dnech je průměrná váha 2.160 g, takže sedm králíčat nabralo v průměru jen 210 g za týden, což je přírůstek 30 g/den a králíčata by měla v tomto období nabírat kolem 40 a běžně také 50 i více gramů za den.
Takže nyní, v 64 dnech (tedy 9 týdnů a + jeden den) mají v průměru 2.160 g a bývá to i lepší.
Váží se vždy před krmením.

22.2.2015 19:04
mustela.erminea

XXX.XXX.236.1

tom.50 napsal(a):
A ještě pro mustela.erminea

Nejsem chovatel a neznám odborné zkratky, nikdy mě to nezajímalo. Mm je Moravský modrý = což je obr? A plemeno psané na první pozici je samec? Nč je novozélandský červený?

Čv je "nejmenší obr" jak říkám, máme jednu samici a nedokážeme jí dostat pod 6,2 Kg a křížení je zase s obrem?

My jsme zvyklí u středních plemen a nejen u hyl na jiné váhy.

Slíbil jsem váhy z dnešního vážení křížení samec Massyla x Parentale. Z časových důvodů (nestihli jsme dřív) nebyla králíčata včas odstavena a tím si vysvětlujeme mizerný přírůstek.
Po osmi dnech je průměrná váha 2.160 g, takže sedm králíčat nabralo v průměru jen 210 g za týden, což je přírůstek 30 g/den a králíčata by měla v tomto období nabírat kolem 40 a běžně také 50 i více gramů za den.
Takže nyní, v 64 dnech (tedy 9 týdnů a + jeden den) mají v průměru 2.160 g a bývá to i lepší.
Váží se vždy před krmením.

Ano, je to přesně, jak říkáte. I pozice samce, i zkratky plemen.
Já se v současnosti věnuji hlavně výstavnímu chovu. Je dost možné, že kdybych chovala králíky jen na maso, zvolila bych taktéž hybridy...
Každý holt máme své způsoby a svoje plemena/masné hybridy a oba jsme spokojení. Co víc si přát?

Přidejte reakci

Přidat smajlík