Uživatel s deaktivovaným účtem

Kde by se tam vzaly mušky ?Jedině v létě, když nebudete pravidelně kydat hnůj.Potom jedině vyčistit důkladně kotce.To slyším poprve o muškách v kotcích.
napsal(a):
Kde by se tam vzaly mušky ?Jedině v létě, když nebudete pravidelně kydat hnůj.Potom jedině vyčistit důkladně kotce.To slyším poprve o muškách v kotcích.
Určitě v létě ptám se dopředu, kydám asi jednou za deset dní, a vystříkavám vždy octovou vodou a pořád tam byly.

Tak kydejte v létě 2x týdně a máte po muškách.Vykydám proudem vody vystříkám a nepotřebuji octovou vodu.Co když tam máte díky octu octomilky?No nevím, toto je pouze o čistotě kotců.Myslím že 10 dní je na léto velmi dlouhá doba.
napsal(a):
Tak kydejte v létě 2x týdně a máte po muškách.Vykydám proudem vody vystříkám a nepotřebuji octovou vodu.Co když tam máte díky octu octomilky?No nevím, toto je pouze o čistotě kotců.Myslím že 10 dní je na léto velmi dlouhá doba.
No kydat bych mohl ale střikat asi né, mamtotiž krytý odchov, podsklepený.

To dělám já, když nemůžete tak důkladně čistit, ale chce to fakt alespoň 2x týdně.Třeba Vám někdo poradí kdo má s muškama zkušenosti.Ale dostatečné čištění musí zabrat.Určitě bych ten ocet nepoužila.Možná by ještě mohlo pomoci vápno po vykydání.

Maxxovi se zřejmě mušky líhnou v koutě kde králíci bobkují.Když přes léto čistí za 10 dní, tak to už musí být pěkná hromádka a mušky se líhnou jedna radost.Ono se stačí podívat na hnojiště co je tam mušek, ne much.Takové malé potvory.Na to mu sítě nepomohou, možná ten sprey, ale stříkejte sprey místo čištění do klece kde jsou králíci.Musí být v koutě spousta larviček.Ne, tady nic nepomůže jen čistit, čistit a zase čistit!
Dobrá rada nad zlato. Jenom nevím jestli jsou všechny rady dobré. Ocet- myslím že by to mohl být zdroj octomilek. Kydání 2x týdně- nemožné, věřím že to někdo dělá pokud mé 2-3 králiky ale ani to nejde pořád, samici když vkydám těsně před kocením tak má problém ze stavěním hnízda a navíc jak můžete kydat obden když 14 dní jsou králičata v hnízdě ? Jedine že máte kotiště mimo kotec. Záclona přes dvířka- to také neni dobré řešení, možná v zimě kdy tím troch zateplíte kotec a přesto troch větrá. V létě zpomalíte proudění vzduchu a tím zvýšíte přestak vysokou teplotu a průchodu komárům a mouchám nezabráníte ony si cestu najdou kdejakou švírou. Na zácloně se zachytává prach a myslím že žádný účinný sprey neni neškodný králikům.
Vyplachování vodou přichází v úvahu pouze u venkovnich králikáren, v králičinci aby si člověk nenadělal více bordelu by musel mít okapy a odvod mimo stavení ( o tom uvažuju).
2x týdně kydat přes čtyřicet kotců také nereálné, jsem rád když to zvládnu za víkend. V nějakém vláknu jsem tady četl o desinfekci savem. Také jsem to dělal, je však nevhodné pokud nenecháte dostatečně vyvětrat kotec nehledě na to když máte králikárnu v nějaké místnosti trpí i ostatní králici a začnou prskat. Dnes používám chloramin B rozmíchaný ve vodě v malé koncentraci, je docela účinný a nedráždí tak dýchací cesty králikům.

Máme 25 kotců + 3 voliéry na odchov králíků na zabití, kydat 2x týdně mi přijde ne nemožné, ale zbytečné, problémy s hmyzem nemáme ani v létě. Myslím že zdrojem problémů může být ta octová voda. Já kotec vyčistím a dvakrát do roka vybílíme vápnem. Kydáme zhruba 1x za 7-10dní podle potřeby, dokud jsou mláďata v hnízdě tak nekydám. Králíkárna je vyspádovaná a má vzadu mezeru na odvod moči. I když to tu mnozí chovatelé nedoporučují, když jsou mladí v hnízdě tak přihazuji slámu a králíci jsou tak stále v suchu i když na vyšší vrstvě ječné slámy. Úhyny na kokcidiósu nemáme. Schválně jsem se ráno dívala bílým králíkům na ťapky a žádné zažloutnutí od moči tam není, kydat tak často jak uvádí Faltuska se určitě dá, ale myslím si že to není potřeba.

Zadavatel dotazu se ptá na mušky ne na to jestli mají králíci zažloutlé ťapky a nebo kokci.Prostě si myslím že má na mysli mušky z hnoje.Tam žádné šítě nepomohou.Králíci bobkují do jednoho rohu.Ono vzít lopatku a tu hromadu bobků prostě vybrat častěji takový problém není.Jinak se ten Maxx mušek nezbaví.
Když mají samice hnizda tak bobky stejně vybírám, protože bobkují na druhé straně.Pravda, já nemám velkochov, ale jak jinak se chovatel těch mušek zbaví než čištěním kotců?, Píše že s tím má problém jen v létě, což je logické.Pokud za 10 dní vyhodí hnůj tak už musí mít pod bobkama i červíky, tedy larvy.
Hexaodpovídám Maxxovi.Odpovídáte všichni na něco jiného než se ptá zadavatel.Pouze jedna odpověď směřovala přímo k dotazu.

Nezlobte se faltusko, ale odpovídám, píši že zdrojem problémů je podle mne vyplachování kotce octovou vodou. Na desinfekci kotců se podle mého mínění nehodí, já používám vápno.
Nemyslím si že při frekvenci čištění, kterou zadavatel uvádí, by se mohlo vylíhnout tolik mušek, aby to způsobilo problém. To by musel čistit mnohem míň. Zažloutlé ťapky jsou pro mne ukazatelem toho, že králík je chován na mokré podestýlce, proto je zmiňuji. Na suché podestýlce se larvy nemnoží i kdyby v ní bylo pár bobků a všimněte si že pokud je hnůj suchý nejsou ani v něm nebo minimálně. Pokud zadavatel jednou za 10dní vymyje kotec octovou vodou a nemá králíkárnu na slunci jak zmiňuje výše, má kotce zkrátka vlhké a mušky mají možnost se vylíhnout. Kdyby kotec vyčistil, natřel vápnem a nechal vyschnout zlikviduje vajíčka mušek a má po problému. Samozřejmě musí mít vyřešen odtok moči. To je aspoň můj názor.

Ps. vlhko jde samozřejmě ruku v ruce s kokcidiósou a proto jsem ji zmínila, na to se skutečně zadavatel neptal, v tom máte pravdu.

"Určitě bych ten ocet nepoužila.Možná by ještě mohlo pomoci vápno po vykydání."
No a co jsem napsala?Ocet ne a vápno ano

Ano, já s vámi v tomto souhlasím, ale vy také uvádíte vyplachování kotce vodou a pokud zadavatel bude postupovat podle vaší rady, kotce mu nemají šanci vyschnout a může na tom být pořád stejně. Předpokládám že vy máte kotce venku a nejspíš vám na ně jde část dne slunce, zadavateli ne. Já rozhodně nekritizuji že vy čistíte často, jen říkám že já to nedělám až tak často jako vy a moje zvířata nemají žádný problém.
To že má zadavatel mušky v kotci je podle mého názoru jednak tím vyplachováním octovou vodou a také pravděpodobně nedostatečně vyřešeným odtokem moči z králíkárny.

Nemohla jsem vědět že má zadavatel kotce uvnitř.Mám venkovní králíkárnu, ale i vnitřní, kde se kotí samice a odchovávají mladé.Nyní jsou tam nové kotce, tak nic neřeším.Jinak vezmu kbelík smetáček a vymeju.Otázka 5ti minut jeden kotec..Chápu že ten kdo má doma velkochov je to zcela něco jiného.Mám tolik králíků na kolik mám čas.Ono není problém pořídit si 10-20 samic, ale kde na to potom brát čas?Tak to není nic pro mě.To že má doma někdo 25 kotců a nemá dostatek času na péči, je každého věc.
Mojí králíci taky problémy nemají.

Faltusko vy se mýlíte, já nenapsala že je pro mě problém čistit jednou za dva dny, ale že to považuji za zbytečné.O velkochovu máte zvláštní představy, mých chovných 17 králic rozhodně nepovažuji za velkochov, to se pohybuje v úplně jiných číslech. Jinak jsem ráda že máte zdravý chov a přeji vám to, doufám že to je vzájemné.

Hexa: já jsem to nemyslela na Vás, ale obecně.
Samozřejmě že zdravý chov králíků přeji nejen Vám, ale všem soudným chovatelům