Mám asi zvláštní dotaz. Snažila jsem se něco na toto téma najít, ale bez úspěchu.
Máme cca 8mi měsíční samici FB, jeden den jsme ji dávali k samci a najednou jsem si všimla, že vydává zvláštní zvuky. Nevím moc jak to popsat je to něco mezi předením (jako u kočky) a bubláním - určitě jsem to nezaměnila s "vrčením na samce". Připustit se nenechala, tak šla zpět do svého kotce. Když žrala tak ten zvuk dělala méně u pití vůbec. Šla jsem k ní za hodinu a bylo ticho. Teď ten zvuk občas dělá, ale již né tak hlasitý. Další víkend jsme ji opět zkoušeli připustit a ten zvuk nedělala, takže o přítomnosti u samce to asi není.
Jinak cca před 14 dny si přítel všiml u krmení, že extrémně slintala. Nevím, zda se na jídlo těšila nebo co to mohlo být. Měla jsem strach, že to bude něco se zuby, ale žere normálně, seno, zrno, nyní větvičky ovocných stromů a občas trošku pivních kvasnic - u těch právě tak slintala... že by jí to tak chutnalo? To mi příjde divný.
Nenapadá někoho co to může být? Nikdy jsem se s tím nesetkala. Nechci něco zanedbat. Děkuji.
Dobrý den,
aktualizuji svůj dotaz. Výše zmíněnou samici jsme měli na menší dietě, zdála se nám zatučněná - loni jsme dávali i trochu kukuřice a měli strach, aby byla v kondici... Cca poslední měsíc krmíme takto: Seno měla po celý den, větší hrst pluchatého ovsa větvičky jabloní na okus. Občas trochu pivních kvasnic.
A teď můj dotaz: Příjde mi, že jí je od všeho trochu. Opět jsem ji viděla u jídla slintat, vyloženě jí odkapávala pěna od tlamičky - stalo se to před cca 3 týdny a včera, víckrát jsme to nepozorovali. Přijde mi pohublá. občas mívá průjem, ale né extrémní, prostě bobky nemají pevný tvar, jsou měkčí, ale má špinavé nožičky a ocásek. Není apatická, žere v pohodě. Budu objednávat kapičky emanox, zkusím jí je podávat, ale je mi jasné, že ty to nezachrání.
Máte někdo nějaký tip, co s ní? děkuji.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Jestli slintá, tak má pravděpodobně přerostlé zuby. Pohublost a problémy s trávením by k tomu též seděly, protože králík má postupně zhoršující se problémy s příjmem potravy a hrubá vláknina důležitá pro trávení je to první, co králíkovi nejde žrát. Když už králík vůbec nežere, je to pokročilé stadium nemoci, oni se snaží dokud to jde. Ale sliní u toho a divné zvuky.. občas takové zvíře o sebe přerostlými zubními korunkami tak divně skřípe a vrže.

Jinak tip co s ní: celkem dvě možnosti: sekaná, dokud není vyhublá na kost, nebo veterinář - což obnáší prohlédnout stoličky, nejlépe v sedaci s rozvěračem, či rtg hlavy, a případný zubařský zákrok, broušení zubů v narkóze.
Do druhé možnosti se vám těžko bude chtít, ale v tom případě zbývá jen ta sekaná.
Bodlinko nezlobte
já si ji koupila aby byly strakatý mladý. Sice máme králíky na maso, ale já chci mít v králíkárně barevný veselo. Nechci (a ani by mi to doma neprošo) nechávat stokoruny a tisíce za králíky na maso u veterináře (ty peníze užijí pes a kocour). Ale pro mě je to citovka, když jsem ji viděla kdysi na fotce, tak jsem si ji zamilovala a mám k ní citový vztah... podle Vašeho příspěvku to vypadá jasně na zuby, ale to jsem předpokládala, že by nežrala nebo vybírala co se jí hodí. Ona žere všechno a s chutí.
Kdyby to byla ověřená samice, která se krásně připouští a dává 10 mladých, tak budiž, ale ona by měla být prvnička a k samci se nemá. - což chápu, když není ok.
Chtěla bych to právě vyřešit nějakými vitamíny a trochu ji podpořit, ale pokud to jsou opravdu příznaky na 99% na zuby.. tak jste mě nepotěšila
Ještě jsem přečetla Váš první příspěvek - do tlamy jsme se koukali a vypadá ok, navíc seno žere a přední zuby přerostlé určitě nemá, to jsem kontrolovala,.. stoličky nevím

Kouknutím do tlamy poznáte jen, jestli nemá přerostlé řezáky, ale přerůstají taky stoličky, a tam se bez kukátka s žárovkou podívat nelze.
Slintání značí problém v dutině ústní - zcela bez debat - a zuby jsou nejčastějším z těchto problémů. Ono stačí třeba háčky na stoličkách, s tím se králík nažere, ale odírá mu to jazyk či tváře. No, může mít i nějakou ránu v tlamě, nebo absces, ale to vlastně nic neřeší, bez toho vyšetření u veterináře je to jen hádání. Varianta sekaná je pořád nejjistější a nejekonomičtější.

mesič
napsal(a):
Poslední otázka: to co popisujete, ty problémy se zuby... mám s tím takto počítat i když má ten probém se slintáním 1x za měsíc? Já se furt uklidňovala, že když žere, je to ok...
Když králík slintá, není ok.
Lady_saim

XXX.XXX.236.74
Dobry den co mam delat kdys na mne kralik vrci
Kamaradka rika ze to je priznak tojo ze sito chce hrat ale ibavam se ze ne co mam delat aby prestal dela to napr kdyz:mu davam mrkav ztak zavrci a zhodi ji prednima tlapkama a vezme ji k sobe dekuju kdyz odpovite.
Lady_saim

XXX.XXX.236.74
Dobry den co mam delat kdys na mne takrsly kralik vrci docela se bojim jestly je zly nebo si chce jen hrat kMaradka mi rikala ze to dela jen ze si chce hrat delato treba kdyz:ji davam mrkev
A ona zacne vrcet a zhodi ji tlapkama
Vezme ji a utece
Prosim poradte
Je to holka.
Lady_saim
napsal(a):
Dobry den co mam delat kdys na mne takrsly kralik vrci docela se bojim jestly je zly nebo si chce jen hrat kMaradka mi rikala ze to dela jen ze si chce hrat delato treba kdyz:ji davam mrkev
A ona zacne vrcet a zhodi ji tlapkama
Vezme ji a utece
Prosim poradte
Je to holka.
Doporučuji Pet vlákno.
Jani:D

XXX.XXX.221.170
napsal(a):
Když králík slintá, není ok.
To je sice pravda, ale kdyby měl problém se zuby, neobjevovalo by se slintání častěji než jednou měsíčně?
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!