Jinak tahle není moje, zítra dodám svou, už je tam tma a nechce se mi to jít fotit, tak jsem našel na webu: http://www.nasikralici.estranky.cz/ obrázek který jsem si stáhl.
Venkovní. Ta první část vlevo s malou stříškou byla koupena a přijde brzy nahradit, jinak vlastní výroba.
Vnitřní na zimní období.
A další začínám zítra budovat, přeci jen už mám narozených přes 30 Du a některé už jsem musel vyselektovat.
Tak přikládám i své dvě z několika králíkáren.
První jsem stavěl já a druhou jsem koupil v r 2013 za 3.500, - Kč a výrobce jí za tu cenu přivezl a postavil na místo kam jsem ukázal!
Moje králíkárna má kotce 115x70 a ukázalo se, že jsou pro středňáky malé! A mají nesmyslně malá dvířka, doporučuju udělat větší. Myslel jsem to tak, aby měla samice "zátiší" pro hnízdo. Bude potřeba ke kotcům "přivěsit" vnější kotiště. Teprve pak se bude hodit pro okocení samice a odchov mladých do odstavu. Takto slouží jen k dokrmení jatečných mláďat.
Kupovaná má kotce 80x60 a hodí se jen k dokrmení jednotlivých kusů a nebo max po dvou a nebo "odpočinku" chovných samic a pro chovného samce. Jinak je (kotce) k uzoufání malá.
Venkovní králíkárna pod zděným přístřeškem.
Králíkárna je samovýroba, jen dvířka jsem si nechal udělat. S králíkárnou jsem maximálně spokojen, dělal jsem si jí podle svých zkušeností s chovem a podle svých požadavků.
Také přidávám nějaké fotky naší králíkárny. Ta králíkárna vlevo má délku 7 m a obsahuje celkem 12 kotců o rozměrech: šířka 105 – 120 cm, hloubka 80 cm.
S manželkou jsme minulý rok přistavěli jednu čtyřkotcovou naproti. Délku má 220 cm, hloubka kotců 85 cm. Přepážky mezi kotci jsou oddělávací, čímž může vzniknout jeden velký kotec.
Udělali jsme střechu s delším překryvem, tak vznikl prostor, který je celý shora krytý (obzvláště při dešti je to velmi příjemné).
Prostřední mezera mezi králíkárnami je 200 cm široká, tento prostor je možné velmi dobře využít pro uchování sena, trávy a dalších krmiv.
Střecha nové králíkárny je z průsvitného polykarbonátu, takže světla je mezi králíkárnami dost.
Seníky máme umístěné zvenku, velice snadno a rychle se pak krmí senem/trávou.
Na letošní rok plánujeme ještě na pravé straně přistavět ještě jednu čtyřkotcovou králíkárnu a dále protáhnout střechu.
marvan
napsal(a):
Králíkárna je samovýroba, jen dvířka jsem si nechal udělat. S králíkárnou jsem maximálně spokojen, dělal jsem si jí podle svých zkušeností s chovem a podle svých požadavků.
Paráda! Pěkně vykachlíkované, čisto jak v laboratoři. A pěkní pesani! Jaké máš kotce pro rýňáky? Stěny sou OSB desky, a dřevo jen z vnější strany, nebo jak se ti to nese? Ať to nejen letos zase dobře kreslí
Zdravím chovatele králíků a velkých kníračů
My jsme z koupené šestikotcové udělali tří, protože jinak by mě bylo líto tam králíka zavřít.
chovatelpodluzi
napsal(a):
Paráda! Pěkně vykachlíkované, čisto jak v laboratoři. A pěkní pesani! Jaké máš kotce pro rýňáky? Stěny sou OSB desky, a dřevo jen z vnější strany, nebo jak se ti to nese? Ať to nejen letos zase dobře kreslí
Díky . No to čisto jako v laboratoři není zase až tak často . Kotce jsou velikosti 80 x 85 a pak mám ještě na samice s odchovem 110 x 85 - ty jsou vidět zde na fotce. Stěny jsou z podlahových palubek (bez skosení hran), daly se sehnat jen o trochu draž než obyčejná prkna a nesesychají a jsou hoblovaný. No a celý je to na dřevěném rámu.
jan.kvapil
napsal(a):
Také přidávám nějaké fotky naší králíkárny. Ta králíkárna vlevo má délku 7 m a obsahuje celkem 12 kotců o rozměrech: šířka 105 – 120 cm, hloubka 80 cm.
S manželkou jsme minulý rok přistavěli jednu čtyřkotcovou naproti. Délku má 220 cm, hloubka kotců 85 cm. Přepážky mezi kotci jsou oddělávací, čímž může vzniknout jeden velký kotec.
Udělali jsme střechu s delším překryvem, tak vznikl prostor, který je celý shora krytý (obzvláště při dešti je to velmi příjemné).
Prostřední mezera mezi králíkárnami je 200 cm široká, tento prostor je možné velmi dobře využít pro uchování sena, trávy a dalších krmiv.
Střecha nové králíkárny je z průsvitného polykarbonátu, takže světla je mezi králíkárnami dost.
Seníky máme umístěné zvenku, velice snadno a rychle se pak krmí senem/trávou.
Na letošní rok plánujeme ještě na pravé straně přistavět ještě jednu čtyřkotcovou králíkárnu a dále protáhnout střechu.
Moc pěkný!
marvan
napsal(a):
Panečku, u vás se králíci mají hodně dobře. Jen tak dál. Moc pěkný!
marvan
napsal(a):
Králíkárna vypadá na pohled i na velikost kotců dobře, ale zajímá mě, jak máte vyřešen odtok moči?
Zdravím chovatele,
přidávám odkaz na mou králíkárnu.
https://www.ifauna.cz/kralici/nemodforum/r/detail/1315302/prvni-kralikarna.
tulák
napsal(a):
Zdravím chovatele,
přidávám odkaz na mou králíkárnu.
https://www.ifauna.cz/kralici/nemodforum/r/detail/1315302/prvni-kralikarna.
Super praca, tato kralikaren ma inspirovala (najma ten postup), vdaka :).
bronda
napsal(a):
Používám lino na okrajích přišroubované lištou. To co rozervou vylepuji Ipou.
Já používám na případné díry http://img.velkoobchodzbozi.cz/commodityDetail/images/waterstop.gif je to de facto ipa v kašovitém stavu, nanesu to špachtlí a je to pěkně do roviny a nemusím tavit ipu a dělat záplaty
ing.panda
napsal(a):
Já používám na případné díry http://img.velkoobchodzbozi.cz/commodityDetail/images/waterstop.gif je to de facto ipa v kašovitém stavu, nanesu to špachtlí a je to pěkně do roviny a nemusím tavit ipu a dělat záplaty
Díky za inspiraci. Značím si a vyzkouším.
Králíkárna, kterou jsem loni zhotovil má rozměry kotce 112x80x57. Použitý materiál je odpadní dřevo z palet a OSB desky z beden. Právě rozměry OSB desky mi nedovolily udělat králikárnu o něco větší. Na podlaze a bocích do výšky 15 cm je nalepeno lino. Králikárna je určena pro samice s mladými a uvnitř je vložené kotiště.
Venkovní králíkárna vyrobená z modřínového čepovaného rámu a palubek.
Dvířka čepovaná, vyplněná svařovanou sítí 19x19 mm.
Vnitřní rozměr kotců je 102 x 85 cm.
Chováme NoS a Fb a v těchto kotcích máme převážně mladý po odstavech.
Dobrý den všem!
Tééééda! Máte všichni opravdu moc pěkné králíkárny!
Ty, co se mi líbí nejvíc tak jsou od uživatelů: Petruk, jan.kvapil a jako TOP pak marvan a bronda! Prostě NÁDHERNÉ! Jste mi inspirací ..ale i ty ostatní pro menší počet ušáků jsou vážně moc pěkné!
V takových králíkárnách se musí mít Vaši králíci jako v hotelu