Nic chemického jim není třeba dávat, pak je maso horší než z granulí!
Opakovaně tu tvrdím. Stačí černobýl a to i ten starý, odumřelý, který se ještě teď najde někde na rumišti či v opuštěném úvoze. K chovu tří samic a jejich potomstva na celou zimu stačí tomu věnovat dvě hodiny sběrem (celých "metel" kvetoucího černobýlu) a další asi dvě hodiny vyvázání do svazků po asi 20+20 metlách a pověšení na půdu. Uschne sám. Jednou týdně při kydání dáváme asi půl metru (i méně) "klacku" na kus. Ujišťuju každého, že to králíci milujou tak, že ihned vyplivnou co mají v hubě a vrhnou se na černobýl jakmile ho dostanou.
A jinak Emanox. Stojí méně než ty chemické sračky, je přírodní, králíci se můžou porážet hned bez ochranné lhůty. I Eamnox lze dávat preventivně, na lahvičce je návod, lahvička za max 150 Kč je na 100 litrů léčebného roztoku a nebo na 200 litrů preventivního. Nač chemii má-li kdo mozek? http://www.sleky.cz/emanox-pmx-50ml
Dá se koupit i levněji u fy Biokron.
tom.50
napsal(a):
Opakovaně tu tvrdím. Stačí černobýl a to i ten starý, odumřelý, který se ještě teď najde někde na rumišti či v opuštěném úvoze. K chovu tří samic a jejich potomstva na celou zimu stačí tomu věnovat dvě hodiny sběrem (celých "metel" kvetoucího černobýlu) a další asi dvě hodiny vyvázání do svazků po asi 20+20 metlách a pověšení na půdu. Uschne sám. Jednou týdně při kydání dáváme asi půl metru (i méně) "klacku" na kus. Ujišťuju každého, že to králíci milujou tak, že ihned vyplivnou co mají v hubě a vrhnou se na černobýl jakmile ho dostanou.
A jinak Emanox. Stojí méně než ty chemické sračky, je přírodní, králíci se můžou porážet hned bez ochranné lhůty. I Eamnox lze dávat preventivně, na lahvičce je návod, lahvička za max 150 Kč je na 100 litrů léčebného roztoku a nebo na 200 litrů preventivního. Nač chemii má-li kdo mozek? http://www.sleky.cz/emanox-pmx-50ml
Mohu s Vámi souhlasit jen částečně. Rovněž nejsem zastáncem "chemických sraček" (sulfonamidy, ATB atd.), ale nejsem ani zastáncem "zabýčeného" odmítání všeho, co si nemohu nasbírat v přírodě. To bych se také mohl posunout o 100 let zpět či zvolit cestu poustevníka. Ale doba je již jinde. A jiná je již i příroda, jídlo, které jíme i vzduch, který dýcháme. Proto, pokud něco odmítám, měl bych k tomu mít nějaké podklady. I ta výroba Emanoxu není 100% přírodní (je to jen zjednodušená představa o výrobních postupech) a i Acidomid není čistá syntetika (uvádí se, že díky látkám přírodního charakteru snižuje množení nitrobuněčných parazitů). Navíc obsahuje množství látek pro králíka velice prospěšných.
V každém případě po dobu co jej používám jsem neměl jediný (opakuji JEDINÝ!) úhyn na střevní kokcidiózu. vyskytla se mi pouze vyjímečně jaterní kokcidioza u kusů po některých zakoupených samicích, kde to bylo zřejmě předáno matkou - ale vždy bez úhynu či omezení růstu mláďat.
Takže (a je to jen za můj osobní názor, který nikomu nevnucuji) já považuji Acidomid za špičkový výrobek, na který nedám dopustit. Stejně tak oceňuji i Emanox - ale zde se jistě shodneme. Co se černobýlu týče, věřím, že je vynikající a dá králíkům hodně prospěšných látek, stěží ale okyselí prostředí v trávicím traktu králíka a zcela jistě nedodá řadu složek, které jsou v Acidomidu (může však dodat řadu jiných). A stejně jako Emanox nezanechává rezidua v tkáních, takže neplatí ochranné lhůty jako u granulí s léčivy.
bronda
napsal(a):
Mohu s Vámi souhlasit jen částečně. Rovněž nejsem zastáncem "chemických sraček" (sulfonamidy, ATB atd.), ale nejsem ani zastáncem "zabýčeného" odmítání všeho, co si nemohu nasbírat v přírodě. To bych se také mohl posunout o 100 let zpět či zvolit cestu poustevníka. Ale doba je již jinde. A jiná je již i příroda, jídlo, které jíme i vzduch, který dýcháme. Proto, pokud něco odmítám, měl bych k tomu mít nějaké podklady. I ta výroba Emanoxu není 100% přírodní (je to jen zjednodušená představa o výrobních postupech) a i Acidomid není čistá syntetika (uvádí se, že díky látkám přírodního charakteru snižuje množení nitrobuněčných parazitů). Navíc obsahuje množství látek pro králíka velice prospěšných.
V každém případě po dobu co jej používám jsem neměl jediný (opakuji JEDINÝ!) úhyn na střevní kokcidiózu. vyskytla se mi pouze vyjímečně jaterní kokcidioza u kusů po některých zakoupených samicích, kde to bylo zřejmě předáno matkou - ale vždy bez úhynu či omezení růstu mláďat.
Takže (a je to jen za můj osobní názor, který nikomu nevnucuji) já považuji Acidomid za špičkový výrobek, na který nedám dopustit. Stejně tak oceňuji i Emanox - ale zde se jistě shodneme. Co se černobýlu týče, věřím, že je vynikající a dá králíkům hodně prospěšných látek, stěží ale okyselí prostředí v trávicím traktu králíka a zcela jistě nedodá řadu složek, které jsou v Acidomidu (může však dodat řadu jiných). A stejně jako Emanox nezanechává rezidua v tkáních, takže neplatí ochranné lhůty jako u granulí s léčivy.
A proč by mělo být podle vás rozumné okyselovat vodu?
Nerýpu, ráda čtu vaše názory, ač se s nima ne vždy ztotožním, a samo vím, že podle řady zkušeností kyselé vnitřní prostředí funguje proti rozvoji kokc., i že se okyseluje u lidí, koní..., spíš mě zajímá, jestli máte třeba i další informace?
Já si totiž myslím, že to okyselování úplně přirozené neni, že bylinná aditiva jsou prostě lepší :o).
kachna
napsal(a):
A proč by mělo být podle vás rozumné okyselovat vodu?
Nerýpu, ráda čtu vaše názory, ač se s nima ne vždy ztotožním, a samo vím, že podle řady zkušeností kyselé vnitřní prostředí funguje proti rozvoji kokc., i že se okyseluje u lidí, koní..., spíš mě zajímá, jestli máte třeba i další informace?
Já si totiž myslím, že to okyselování úplně přirozené neni, že bylinná aditiva jsou prostě lepší :o).
Nemyslím, že bych měl nějaké jiné informace než máte Vy. Je to asi také o tom, čemu člověk věří. Vycházím hlavně z obsáhlého pojednání MVDr. Martince, které tu již bylo několikrát zmíněno. Bylinná aditiva jsou, dle mého názoru, výborná, nedokážu však posoudit, zda dostačující a ani to neověřuji. Prostě dělám to, co se mi osvědčilo, případně obojí.
Ve výše uvedeném článku se mimo jiné píše:
"... dostatek vlákniny a z ní fermentací vznikajících těkavých mastných kyselin, kromě dopadu na energetický metabolismus významně ovlivňuje pH, a tím optimalizuje prostředí pro trávení ve střevech a má vliv na potlačení nežádoucích až patogenních bakterií..."
V tom vidím právě ten rozdíl oproti přirozenosti u volně žijících králíků. V našich chovech často nedokážeme poskytnou přesně to vhodné množství vlákniny pro každé věkové období aby bylo trávení králíka optimální, proto to jistím okyselováním.
tom.50
napsal(a):
"Opakovaně tu tvrdím. Stačí černobýl a to i ten starý, odumřelý, který se ještě teď najde někde na rumišti či v opuštěném úvoze. K chovu tří samic a jejich potomstva na celou zimu stačí tomu věnovat dvě hodiny sběrem (celých "metel" kvetoucího černobýlu) a další asi dvě hodiny vyvázání do svazků po asi 20+20 metlách a pověšení na půdu. Uschne sám. Jednou týdně při kydání dáváme asi půl metru (i méně) "klacku" na kus. Ujišťuju každého, že to králíci milujou tak, že ihned vyplivnou co mají v hubě a vrhnou se na černobýl jakmile ho dostanou."
Pokud správně krmíte (což je mimochodem dle mého názoru celkem věda a chybička se může kdykoli vloudit), tak může být černobýl tou pravou třešničkou na dortu v boji s kokcidiózou. Pokud ovšem někdo nemá vychytané správné krmení a nedodržujete základy hygieny chovu, či přísnou selekci a nejlépe kombinaci všech těchto tří faktorů, tak mu podle mého názoru nepomůže ani zlatá svěcená, a tím méně pelyněk.
Ano, souhlasím s vámi na tisíc %! Se vším, kromě toho krmení.
A správné krmení? Víte, to nesmí být věda a nesmí to moc dlouho trvat a nesmí to být příliš drahé. Prostě dostanou ječmen a granule, asi půl napůl odhadem (ne už adlibitně, jak mi tu lidi vysvětlili). Dostanou kousek řepy a krmné mrkve, vše odhadem, vidím jeden den kolik sežrali hned (během pár hodin) a není to v kotcích zašlapané, když dostali moc, příště uberu. To samé seno. Jestli vytahují a přebírají, uberu, stlaní je lacinější slámou. Obden i denně (dle mojí nálady a času) dostanou chleba, malý kousek asi jako mužský ukazovák (té řepy je asi tak dvojnásob abych to upřesnil). Občas, jednou či dvakrát týdně (a někdy taky ne) dostanou smrkové a nebo borové větvičky, letos jsem se nějak nedostal k prořezu jabloní a tak to naši králíci letos celou zimu nedostali.
V krmení to až tak není, myslím. Ale nesnáším podestýlku a snažím se "vyrábět" minimum hnoje, nepotřebuju ho a kydám nerad. Králíci musejí být v suchu, musejí mít čisté tlapky, nanejvýš velmi mírně zažloutlé, zdůrazňuju vždy suché! Musejí pít z napaječek a ne vodu z misek, kam si nemůžou nenaházet bobky.
Takže ne ani tak krmení, jako to ostatní, celkové ustájení, hygiena a čistota.
Jenže. Máme sousedku, sedmdesátiletou paní. Má králíkárnu ještě "co dělal tatínek" před padesáti lety. Králíkům čvachtají nohy v mokru z močky, krmí se na podlahu, napaječka je moc drahá a zásobníkové krmítko tuplem! A furt paní kňučí jak jí chcípou králíci. Když jí to opatrně, abych neurazil vyvsětlím, dozvím se, paní je velmi blahosklonná a dá mi najevo jak jsme hloupý, že takhle chovali králíky dycky, tatínek moc dobře věděl jak má vypadat králíčárna a odtok močky se nikdy neřešil, přece se jednou tejdně kydá. Ano, historická králíkárna po tatínkovi nemá vyspádované podlahy a nemá štěrbiny na odtok moči a vše co králíci za týden vyčurají, musí "vypít" podestýlka a s ní se to vykydá. V neděli. Dycky se to tak dělalo! A někerý ani tejdně nekydaj, třeba i měsíc to nechávaj a dyž se tam ty králíci už nemůžou vejít, tak se to vykydne. Co já jí budu povídat!
Mám dojem, že takto uvažují mnozí i z diskutantů ifauny. Inu, komu není s hůry dáno, v apatyce nekoupí.
5APIS9
napsal(a):
Je třeba si uvědomit že pokud podáváte určitou nebo spíše jakoukoli látku každý den dřív nebo později stane se pro organismus neúčinnou.
Psal jste "jakoukoliv látku"...
Chcete tím říci, že konkrétně látky v Acidomidu (minerály, organické kyseliny (mravenčí, propionová, mléčná, octová, citronová), kyselina L-askorbová, glukóza a další) se stanou pro organismus neúčinné pravidelným podáváním?
- Organické kyseliny okyselují napájecí vodu a tím ji zároveň konzervují a stabilizují - proto nedochází k nežádoucímu rozvoji patogenních bakterií a plísní již v napájecí vodě.
Domníváte se, že i napájecí voda nebude okyselena a konzervována ?
- Organické kyseliny jsou lehce stravitelné a v organismu využité jako zdroj energie.
Domníváte se, že přestanou být tyto kyseliny lehce stravitelné a přínosné pro organismus ?
- ACIDOMID redukuje potíže zažívacího traktu, zlepšuje stravitelnost bílkovin a minerálních látek.
Domníváte se, že to pravidelností přestane platit ?
- ACIDOMID má silný antibakteriální účinek jak v krmivu, tak i ve střevě. Snižuje rizika průjmového onemocnění, má vliv na aktivitu enzymů a zlepšuje konverzi živin.
I toto časem přestane platit ?
Nebráním se diskuzi, ale zajímalo by mne co z výše uvedeného neplatí, nebo časem platit přestane. Je mi jasné, že jde o tvrzení výrobce a skutečnost může být jiná - nicméně nemám zatím žádné podklady, které by výše uvedené zpochybňovaly.
Zcela jiná je situace např. u různých sulfonamidů, kde se o vzniku neúčinnosti při dlouhodobém užívání ví, nebo u různých aditivních Éček, kde zase byla prokázána škodlivost a podobně.
Nebo si vemte i řadu dlouhodobých léků u lidí - osobně beru stejné léky na tlak 20 let a stále ve stejné dávce a stále fungují.
Proto se na Vaše ultimativní tvrzení dívám trochu skepticky a zdá se mi trochu odvážné.
Pokud by se objevila jakákoliv podezření na škodlivost Acidomidu (kromě škodlivosti pro peněženku), či podezření na návykovost nebo jiné nevhodné vlastnosti, budu hledat jiná řešení. Ale bez jakýchkoliv podkladů... proč když to funguje?
Ano domnívám se že každodennost není ku prospěchu chcete mi snad vy řící že tělo obratlovce ať je jakýkoli všechny tyto látky nutně potřebuje každý den doplňovat ke své funkci orgánů?Pokud si pravidelností organismus nevybuduje rezistenci vůči těmto bezvýznamně každdenně podávaným látká tak je bude organismus vlastně vyučovat bez jejich využití protože tyto látky každdenně dodávat do oběhu tělo nepotřebuje..Budete li každý den jíst Bkomplex -je to řada pro organismus prospšných látek ale tělo je rozhodně nepotřebuje doplňovat v tomto stejnorodém složení každodenně, tak že pokud se nevyskytnou časem nějaké negativní reakce organismu na tyto zbytečně a stále doplňované kátky tak je hold tělo bude vylučovat bez využití protože v takovém množství a každodennosti je nepotřebuje.Acidomit nebyl a s prominutím kálíci se rozhodně nezbláznili a chovali jsme je i ve velkém rovněž a bez větších problémů.
Já se naopak domnívám, že právě u Acidomidu je pravidelnost ku prospěchu zvláště s ohledem na poměrně krátký život králíka. Lépe řečeno, že právě příznivé účinky řady látek se projeví pouze při pravidelném užití. A to, zda je organismus využije, nebo vyloučí je dáno množstvím, které je organismus schopen efektivně zpracovat. A množství je nastavitelná veličina. To, že králíci se chovali i bez Acidomidu nic neříká o tom, zda má tento prostředek příznivé či nepříznivé účinky pro králíka.
Zde asi nedojdeme ke shodě, protože je to více méně věc osobního přesvědčení, ve kterém se lišíme. Ani já ani Vy nemáme dostatek podkladů, které by jasně naše názory prokázaly. Takže to berte jen jako jiný názor v diskuzi, nikoliv jako tvrzení na kterém stojí svět.
PANE ať si to přeberu jakkoli podávání jakéhokoli léku každodenně organismu zdravému kravina ? proč bych do toho masa měl zbytečně rvát nějaké doplňky či léčiva které rozhodně nejsou jen na bázi přírodní ale i s určitou dávnou látek chemických které na sebe pak vážou i látky ostatní aby mohlo dojít k jejich následnému štěpení.Ale nejsem chemik ani lékař ale neopisuju taky statě s příbalových letáku Acidomitu jen se logicky a soudně nahlas zamýšlím a myslím si že vykydat každý týden hnůj, a třeba chloramínem, Savem či jinou desinfekcí jednou za měsíc vystříkat kotce bude proti třeba KOKCIDIOZE prospěšnější jak každodenní prolívání žaludku králíka nějakým sajrajtem.Dám li jim v sezonu i čerstvé štavnaté luční trávy, či z jara větvičky z ovocných stromů či kopřivy, doplním jim tolik vitamínů, minerálů dostanou tím to co žádný Acidomit ani jiné doplňky potravy uměle vyrobené neobsahují a králíkům nedodají, Jak dlouho nas obchodnící a komerce krmila tím jak super jsou medikované granule a přesně došli k tomu že každodenní používání veden vlastně ke zpomalení růstů, rezistenci organismu na podávanou látku a v době až je ta látka potřeba a měla by tělu pomoci z ataku choroby je tělo je organismus k ní už pasivní. Myslím si že jakékoli takovéto doplňkové látky či strava i pro lidi mají jen komerční efekt pro výrobce a prodejce nikoli pro spotřebitele.
Pane!
Jestli jste si všiml, nikdy jsem po Vás nechtěl, abyste do svých králíků rval něco, čemu nevěříte. Nikdy jsem také nenapsal, že to nejde dělat jinak a čistě na přírodní bázi. Nikdy jsme se nebavili o léčivech (proto zmínka o medikovaných granulích je zcela mimo mísu) ale a potravinovém doplňku.
Pouze jsem vyjádřil svůj názor na Acidomid aniž bych Vám ten Váš bral. Proč, proboha, si každý myslí, že diskuse je tu k tomu, aby zvítězila absolutní pravda, a že se každý snaží toho druhého zašlapat do bláta.
Co jsem napsal, bylo, že věřím tomu, že:
- Acidomid je dle mého prostředek, který obsahuje řadu látek, pro králíka prospěšných, nikoliv škodlivých. Jsou tam látky přírodní, ale i umělé - to je pravda.
- že věřím, že na ně nevzniká pravidelným užíváním v přiměřených množstvích návyk v tom smyslu, že by se časem staly neúčinné (v horizontu několikaměsíčního života králíka). Také jsem napsal, že nepoužívám výrobcem doporučené dávkování, ale poloviční.
- že věřím, že příznivý účinek se projeví právě pravidelností, nikoliv jednorázovostí
- že mi můj systém krmení funguje (a funguje mi osobně výrazně lépe než jen systém, který jste popsal Vy a který jsem rovněž dlouho praktikoval - podotýkám, že granule s léčivy jsem nepoužíval a nepoužívám).
Takže závěrem - nejde o opsání nějakých příbalových informací, ale o moji vlastní zkušenost. Co mi vadí a proč vůbec reaguji je to, že vše se jen šmahem odsoudí podle šablony
- co je přírodní je dobré
- co je vyrobeno a je v tom něco z chemie (aniž kdo ví co) a co dělá někomu zisk je komerční a špatné . Bez podkladů, bez ověření.
Hit poslední doby "Emanox". Všichni si jej nemohou vynachválit. Tvrdí se, že je 100% přírodní (ale o způsobu zpracování přírodních substancí se nemluví a moc neví - výrobní postup nikde na netu nenajdete - bude zřejmě chráněn patentem). Vyzkoušel jsem rovněž, používám jako prevenci a jsem spokojen (zatím problémy nejsou - ale byly předtím?). A co bude za pár let? Bude to stále takový hit, nebo někdo objeví nějaké nepříjemné vlastnosti?
Nemá smyslu to dále rozebírat pokud někdo nepřijde s novými podklady. Vy máte svůj názor, já také. Je jasné, že se neshodneme.
Je to ale na škodu? Myslím že není. Cílem diskuse je, aby se probraly různé názory a každý si z toho vzal to, co je mu bližší a posoudil vlastním rozumem.