Na maso lepsi krizenec nebo ciste plemeno

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
12.3.2015 14:30
listr85

XXX.XXX.130.202

Dobrý den chtěl bych začít chovat králíky na maso a chtěl jsem se optat zda li je lepší kříženec nebo čisté plemeno. A jestli spíš střední a nebo velké plemeno. potřebuji vědět na co se zaměřit děkuji.

12.3.2015 17:03
horal

XXX.XXX.58.226

Záleží jaké máte podmínky k chovu a kolik chcete do toho investovat no a v neposlední řadě jaký králik se Vám líbí.
http://ksz.agrobiologie.cz/plemenadrubezeakraliku/slnh.html
Zkuste si zde vybrat čistá plemena, je tam popis všeho co potřebujete. Moje zkušenost je že je lepší plemena křížit. Jinak nejlepších výsledků asi docílíte s HYLA nebo HYplus. Když si projdete nějaké starší vlákna najdete dost odkazů ba i nabídek. Těba pan Čermák přesdívka hona.

12.3.2015 20:15
listr85

XXX.XXX.222.12

Děkuji kouknu na to.

Neregistrovaný uživatel

12.3.2015 20:20
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9

horal napsal(a):
Záleží jaké máte podmínky k chovu a kolik chcete do toho investovat no a v neposlední řadě jaký králik se Vám líbí.
http://ksz.agrobiologie.cz/plemenadrubezeakraliku/slnh.html
Zkuste si zde vybrat čistá plemena, je tam popis všeho co potřebujete. Moje zkušenost je že je lepší plemena křížit. Jinak nejlepších výsledků asi docílíte s HYLA nebo HYplus. Když si projdete nějaké starší vlákna najdete dost odkazů ba i nabídek. Těba pan Čermák přesdívka hona.

No nevím jestli jste mu poradil dobře, jelikož pan hona ma už generace F1 až F4. Tak si myslím, že nebude spokojen.

12.3.2015 20:31
lubikol

XXX.XXX.255.250

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
No nevím jestli jste mu poradil dobře, jelikož pan hona ma už generace F1 až F4. Tak si myslím, že nebude spokojen.

12.3.2015 21:55
edward12

XXX.XXX.4.123

Pokud začínáte s chovem na maso, tak si vyberte střední plemeno, které se vám bude líbit a ne jedno, aby se mohlo křížit. Nemá smysl dělat čistý králíky na maso. A zrovna tak dělat velký plemeno na maso není taky úplně super. Nechci nic doporučovat, protože každý tady stojí za tím svým momentálním ideálem a když napíšu, že to a to plemeno se mi neosvědčilo, tak pro deset jiných je to to nejlepší k chovu. Vyberte samce z těch větších FB, MM, VSS...a k tomu pár samic CAL, BU, ČS... a výsledky budou vždycky. Je to jen o krmení. Pár odchovaných vrhů vám napoví a začnete ladit a pilovat tu svoji dokonalost. Hodně úspěchů.

13.3.2015 08:52
listr85

XXX.XXX.224.178

A když dám dohromady Mm a Čs samice.

13.3.2015 18:25
kkki

XXX.XXX.254.206

listr85 napsal(a):

Ale vždyť příspěvek před Vámi, Vám to doporučil, čtěte pořádně!

13.3.2015 19:57
mustela.erminea

XXX.XXX.236.1

To je stále dokola. Neustále se tu přeceňuje vliv výběru plemene. Hlavní je, dobře se starat a výsledky budou v podstatě s jakýmkoli masným plemenem, eventuálně nakříženým plemenem velkým či hybridem, velmi dobré. A pokud se chová "pro radost, krásu a užitek", tak je asi úplně jedno, jestli ten králík bude mít ty 3 kila o 10 dnů dřív, nebo později.

Neregistrovaný uživatel

13.3.2015 20:15
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9

Ted jsem dal nějake výsledky křížení, nove vlakno.

13.3.2015 22:14
hona

XXX.XXX.112.10

Nikoliv jardagin, mám nyní pouze F1. Ty ostatní jsem pouze zkoušel, jak velké rozdíly se objeví... Nic zásadního se však nestalo (nevím, jak by to pokračovalo u dalších linií, ale tak daleko už jsem nešel, neboť se domnívám, že takoví králíci jsou v prai už tak pomíchaní, že jsou v podstatě onou obyčejnou vesnickou směskou)...

Jinak je pravda, že do velkochovu bych s F1 či F2 nešel, ale v drobnochovu ty rozdíly nejsou nijak propastné (na rozdíl od ceny zvířete) a jsou stále o třídu lepší, než je průměr obyčejných vesnických chovů...

Ale i tak nyní koupím rodičovskou linii, abych měl porovnání i v tomto ohledu...

Nicméně pochybuji, že lidé, kteří chtějí vychovat pár králíků sobě a svým známým na pekáč sáhnou po zvířeti (např. u pana Kočára) za 900 Kč... Samci ještě mnohem dražší...

Mě se nicméně mí králíci osvědčují a svými výsledky mi dělají radost a i proto jsem zvědav, jaké rozdíly budou u opravdu čisté genetiky...

Neregistrovaný uživatel

13.3.2015 22:20
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9

hona napsal(a):
Nikoliv jardagin, mám nyní pouze F1. Ty ostatní jsem pouze zkoušel, jak velké rozdíly se objeví... Nic zásadního se však nestalo (nevím, jak by to pokračovalo u dalších linií, ale tak daleko už jsem nešel, neboť se domnívám, že takoví králíci jsou v prai už tak pomíchaní, že jsou v podstatě onou obyčejnou vesnickou směskou)...

Jinak je pravda, že do velkochovu bych s F1 či F2 nešel, ale v drobnochovu ty rozdíly nejsou nijak propastné (na rozdíl od ceny zvířete) a jsou stále o třídu lepší, než je průměr obyčejných vesnických chovů...

Ale i tak nyní koupím rodičovskou linii, abych měl porovnání i v tomto ohledu...

Nicméně pochybuji, že lidé, kteří chtějí vychovat pár králíků sobě a svým známým na pekáč sáhnou po zvířeti (např. u pana Kočára) za 900 Kč... Samci ještě mnohem dražší...

Mě se nicméně mí králíci osvědčují a svými výsledky mi dělají radost a i proto jsem zvědav, jaké rozdíly budou u opravdu čisté genetiky...

Neberte to jako utok ale když někdo poradi hylu nebo hyplus tak očekava kvalitu o které se hodně mluví a F2 ani do drobnochovu.

13.3.2015 22:38
jr.48

XXX.XXX.208.231

listr85 napsal(a):

Pravý ČS není masné ale sportovní plemeno. Váha 3,5 - 4,0 kg. Těžší má výluku. Pokud máte Německého, tak ano.6 kg.

13.3.2015 22:51
hona

XXX.XXX.112.10

Neberte to jako utok ale když někdo poradi hylu nebo hyplus tak očekava kvalitu o které se hodně mluví a F2 ani do drobnochovu.

Neberu to jako útok, ale myslím, že daleko vhodnější kritérium, které lidé vnímají (včetně mě) je poměr cena/výkon...

vrtulník je jistě lepší dopravní prostředek nežli auto, přesto lidé kupují auta... prostě proto, že vrtulník je určen trochu jinam než auto a je také o mnoho nákladnější...

13.3.2015 23:03
edward12

XXX.XXX.4.123

jr.48 napsal(a):
Pravý ČS není masné ale sportovní plemeno. Váha 3,5 - 4,0 kg. Těžší má výluku. Pokud máte Německého, tak ano.6 kg.

Bavíme se tady o králíkách na maso, tak sem netahejte normy bodovaných kusů. Čs jsou hodně dobré matky a rostou taky pěkně. Když pominu jejich robustnější hlavu a tím o nějaké procento menší výtěžnost, tak pro chov na maso se hodí krásně. A je jedno jestli je skočená MM, nebo jiným samcem. Pro užitkový chov je to dobrá alternativa, ale jsou i jiné. A to která je nejlepší, až budeme vědět, tak zrušíme ifaunu.

13.3.2015 23:18
horal

XXX.XXX.58.226

jr.48 napsal(a):

Http://ksz.agrobiologie.cz/plemenadrubezeakraliku/cs.html
Už jednou jsem zde vkládal adresu na seznam králiků. Kde jste pobral že Čs je sportovní plemeno. Dnes se již neuvádí masné plemmeno jako v době minulé, ale střední plemeno. Krom toho pomalu všechny plemena dnes chovaná jko čistá jsou vlastne hybridy neboť prošly několika křížením než se dosáhlo žádoucích parametrů a byla uznána jako plemeno. Možná že časem bude i HYLA zařazena do seznamu čistých plemen.

14.3.2015 18:15
jr.48

XXX.XXX.208.37

edward12 napsal(a):
Bavíme se tady o králíkách na maso, tak sem netahejte normy bodovaných kusů. Čs jsou hodně dobré matky a rostou taky pěkně. Když pominu jejich robustnější hlavu a tím o nějaké procento menší výtěžnost, tak pro chov na maso se hodí krásně. A je jedno jestli je skočená MM, nebo jiným samcem. Pro užitkový chov je to dobrá alternativa, ale jsou i jiné. A to která je nejlepší, až budeme vědět, tak zrušíme ifaunu.

Napsal jsem to proto, že se zde neustále objevují příspěvky : " JÁ MÁM ČS 6kg ".

14.3.2015 22:38
horal

XXX.XXX.58.226

jr.48 napsal(a):
Napsal jsem to proto, že se zde neustále objevují příspěvky : " JÁ MÁM ČS 6kg ".

Možná že ten kdo to napsal ani neví, že má Německého obrovitého srakáče tam je ta váha v pořádku.

Přidejte reakci

Přidat smajlík