Chci se zeptat jestli svým samicím "lezete" do hnízda. Dřív bylo pravidlo nemakat až lezou mladé samotní ven. Ted se setkávám docela často, že chovatel maka a vytahuje 3 denní holátka . Když samici chodím krmit, hladím ji je možno do hnízda maknout, je mi jasné, že to asi každá bude snášet jinak, ale ptám se na vaše zkušenosti.
Midlajda
napsal(a):
Chci se zeptat jestli svým samicím "lezete" do hnízda. Dřív bylo pravidlo nemakat až lezou mladé samotní ven. Ted se setkávám docela často, že chovatel maka a vytahuje 3 denní holátka . Když samici chodím krmit, hladím ji je možno do hnízda maknout, je mi jasné, že to asi každá bude snášet jinak, ale ptám se na vaše zkušenosti.
Ja každý deň kontrolujem hniezda jednorazove rukavice a prehrabem cele hniezdo. Väčšina samíc sa diva cez otvor sú zvyknuté na manipuláciu.( mam klietkový chov ).
Já taky makám (asi i časteji než by bylo zdrávo) a nikdy s tím nebyl sebemenší problém, ve smyslu, že by samice kvůli tomu mladé roztahala, nechala, apod. Samozřejmě samice i mladí jsou tím stresovaní, takže je asi dobré, tu kontrolu omezit na co nejkratší dobu a zbytečně do hnízda nelézt, pokud to není nutné.
Určitě kontrolovat. Než vylezou může trvat dva týdny a nedokážu si přdstavit v jakém stavu bude mládě uhynulé po porodu. Musí se ale přistupovat individuálně. Některá má hnízdo, že stačí odhrnout peřinku a jiná postaví noru, že tam člověk pomalu musí vlézt. Jedné stačí dát kus mrkve, aby tam člověka pustila, druhé je to úplně jedno a třetí musím vyndat v rukavicích. Musí se opravdu citlivě přistupovat ke každé jinak, ale za mě určitě makat.
Většinou se snažím aby rodily dvě ve stejný termín. Plus mínus dva dny. Potom makám a dle potřeby malé přendám k adopci aby měli stejný počet. Pokud jsou počty vyšší, makám opakovaně. Samici vždy odeberu do bedny. Ještě nikdy se nestalo aby je opustila nebo jak se někdo domnívá že cizího sežere.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Naše CHS taky kontroluje hnízda už od prvního dne narození. Samice co znám mě tam bez potíží pustí a nevadí jí to. Jsou tak odchovaný taky. Prostě od narození každý den kontroluji přepočítám sem tam když je teplo v rychlosti něco nafotím a zase je nechám spinkat. Takto jsem i párkrát zachránila mládě které mamina vytáhla na struku. Díky tomu že jsem po přepočítání věděla že jedno chybí. Samice co jsou prvničky a nejsou ode mě taky odendám a navoním se od nich abych se maskovala. Děda mi nadává protože u něj se do hnízd nesmí :-D. Já jednou našla i pár dní starou mrtvolku no to byl mazec protože byli hyci. Od té doby prostě každý den kontrola jelikož je mrtvola v hnízdě nebezpečná. Ne každá samice hnízdo vyčistí. Dědovi se jednou takto otrávil celý vrh aspon podle veterináře.
Neviem kam mam pisat a nasiel som toto... Vcera nic, pekne si pomaly stavala hniezdo a zbierala kadeco a dnes rano ked som prisiel ku kralikarni moja prvorodicka mala krasne hniezdo plne chlp, tak som siel do prace a teraz (poobede) pozeram do koterca, samica si lezi vedla dvierok a hniezdo stale pohyblive vyzera byt OK s tym ze jedno mlada je v strede koterca ale tiez pekne zive pohyblive a nevyzera ani na to zeby malo nieco poskodene ci okusane...Ked som otvoril dvierka, tak samica sa pred to mlade postavila ani ho neudupala nic len stala pred nim (vyzeralo to ze ho chranila), no predsa mam otazku, mozem odhrabat hniezdo a kotrolovat? ako sa to robi lebo bojim sa ze ich necha a nechcem do nicoho sprtat, dam vodu a krmivo a radsej z dialky len pozorujem... vdaka (moj prvy par kralikov a prvorodicka samica zaroven - obaja BU)...
V těchto pařákách mi také letos porodila samice. Během pár dní měla mladé během dne "rozházené" po kotci. Dala jsem jí je do hnízda a při další kontrole byli opět po celém kotci. V noci je měla už zachumlané v hnízdě a druhý den zase "rozházené" po kotci. Nechala jsem to na ní. Dělala to každý den a mladí přežili všichni.
Já pohladím samici (hodně jí "drbu" po celém hřbetě), potom tou rukou odkryji lehce chlupy z vrchu hnízda. Prcka vezmu do ruky, vložím do hnízda a chlupy zase zpátky přikryju.
koco
napsal(a):
Neviem kam mam pisat a nasiel som toto... Vcera nic, pekne si pomaly stavala hniezdo a zbierala kadeco a dnes rano ked som prisiel ku kralikarni moja prvorodicka mala krasne hniezdo plne chlp, tak som siel do prace a teraz (poobede) pozeram do koterca, samica si lezi vedla dvierok a hniezdo stale pohyblive vyzera byt OK s tym ze jedno mlada je v strede koterca ale tiez pekne zive pohyblive a nevyzera ani na to zeby malo nieco poskodene ci okusane...Ked som otvoril dvierka, tak samica sa pred to mlade postavila ani ho neudupala nic len stala pred nim (vyzeralo to ze ho chranila), no predsa mam otazku, mozem odhrabat hniezdo a kotrolovat? ako sa to robi lebo bojim sa ze ich necha a nechcem do nicoho sprtat, dam vodu a krmivo a radsej z dialky len pozorujem... vdaka (moj prvy par kralikov a prvorodicka samica zaroven - obaja BU)...
Jestli máte samici trochu ostřejší, je lepší ji vyndat z kotce, rukama ji projeďte po srsti, ať máte její pach a bez ní hnízdo zkontrolovat, po kontrole ji vraťte a dejte něco na zub.Neměl by nastat problém.
Jednoznačné to není. Já kontroluji. Nejpozději do 24 hodin poprvé, následně pak každý druhý den. Tedy 1.3.5. a 7. den. Letos se mi poprvé okotila samice BO a ze 13 mladých bylo 11 mimo hnízdo. Při přendávání do hnízda první kontrola. Třetí den jsem musel jedno vyřadit já, neb mělo rozpárané břicho, jak na něj asi stoupla a jedno bylo mrtvé v hnízdě. Pokud bych je nekontroloval, smrad by zamořil zbytek hnízda a nevím, jak by to dopadlo.
Inak radsej sa pytam dalej... uz aj oistatne mlade pocas dna po celom koterci su roztrusene mimo hniezda... je to len z tepla? nevidno zeby boli okusane alebo zeby ich samica nechcela a dokonca vyzeraju aj celkom velke... vazite si mlade? predsa ich mam este len 3. den...je blbost ze vyliezaju kvoli tomu ze nemaju dostatok potravy? ved sa poriadne ani hybat nevedia len take prevalovanie :D...

koco
napsal(a):
Inak radsej sa pytam dalej... uz aj oistatne mlade pocas dna po celom koterci su roztrusene mimo hniezda... je to len z tepla? nevidno zeby boli okusane alebo zeby ich samica nechcela a dokonca vyzeraju aj celkom velke... vazite si mlade? predsa ich mam este len 3. den...je blbost ze vyliezaju kvoli tomu ze nemaju dostatok potravy? ved sa poriadne ani hybat nevedia len take prevalovanie :D...
Králíčatům je vedro.Pokud mají plná bříška, napnutou kůži, nejsou nijak scvrklí, jsou v pořádku.Hlavně aby samice přestála tato vedra.Předpovídají je ještě dalších 14 dní.Hrůza!
napsal(a):
Králíčatům je vedro.Pokud mají plná bříška, napnutou kůži, nejsou nijak scvrklí, jsou v pořádku.Hlavně aby samice přestála tato vedra.Předpovídají je ještě dalších 14 dní.Hrůza!
No presne, koterec maju velky 125x85x85 cca a dokonca cela kralikaren je v tieni ale aj tak je to hrozne :(... dufajme ze to preziju vsetky...