Samozřejmě, že dávat je do vody je naprostý nesmysl. Pár lidí to tak dělá protože slyšely že..., kamarád povídal..., četl jsem.. apod. Voda k masu prostě nepatří. Pozabití jen opláchnout a za šlachy pověsit. Maso musí pomalu vychladnout. Tato absorbovná voda se stejně při kuchyňské úpravě uvolní a místo pečeného králíka máte dušeného. Toto je vlastně způsob křehčení masa a další novodobý vynález jak prodat vodu za cenu masa.
Králičí maso má tendenci nasávat vodu a tak při tepelné úpravě máte místo masa bláto. Úplně bez vo dy to ale, podle mého názoru nejde. Je třeba vypláchnout krk po vykrvování a také hrudník, i tam se občas nahromadí krev. Také na těle občas ulpí nějaké chlupy a ty je potřeba také spláchnout. Já to dělám pod tekoucí vodou. V žádném případě nenechávat dlouho ve vodě a jestli budete zamrazovat tak už vůbec ne.
I toto jsem tu už psal mockrát. Žádné oplachování, býka či celé prase taky nikdo nevykoupe hned po vyvržení v bazénu! Maso se myje ( a ani to ne vždy) až před kuchyňskou úpravou.
Vykuchat a vyvrhnout je to potřeba tak (nezávodit), aby to bylo od chlupů minimálně a trocha krve na hlavě a krku nevadí. Vadí voda, opláchnutí odstartuje rozkladné procesy, stačí se zeptat prvního řezníka, kterého znáte.
Navíc se opláchnutím vodou povrch masa ochladí a už z něj nevyjde pára a veškerý králičí "prk". Mě pak takové maso smrdí králičinou, neomylně to poznám a nejsem schopný takto "ošetřeného" králíka jíst.
A nebo jinak. Nikdy jsem králíka moc nemusel, vadila mi ta jeho chrakteristická "vůně". Až když mi starý chovatel poradil, jak na to, si na králičím mase pochutnám.
Mimochodem, tohle je jen půlka té finty. Ta druhá půlka je v chovu s minimem podestýlky. Maso králíka vykrmeného na vrstvě slámy a výkalů a moči smrdí a já bych to nedokázal spolknout! Nejsou třeba rošty. Stačí minimum podestýlky, vyspádovaná podlaha kotců, odvod moči a nejméně jednou týdně kydat.
Já mám zkušenost takovou, že půl hodiny v ledové vodě králíkovi rozhodně neublíží a ten prk je cítit pouze v případě, že nebyly vyříznuty na stehnech pachové žlázky. Naopak při krátkodobém namočení se vyplaví zbytek krve a odmočí případné nečistoty a chlupy. Píšu případné. Jak jinak než vodou dostat krev z krku ani nevím a často nepomůže jen opláchnutí. Věnuju se i myslivosti a už několikrát bylo v odborném časopise a i výkupními firmami psáno, že je nutné po vyvrhnutí ulovený kus co nejdříve důkladně vypláchnout čistou ledovou vodou, protože ulpělá krev a jakákoliv nečistota startuje rozkladné a hnilobné procesy podstatně rychleji než studená čistá voda.
Co se raději zeptat opravdu řezníka?
Králičí maso ve vodě a křehčené maso je setsakramentský rozdíl, i když se stejným záměrem = křehčí maso po pečení (pro vaření je to jedno)
Každé maso, opravdu každé maso, musí "vystárnout", králičí kvůli tuhosti masa ve vodě.
Mimochodem, maso samo o sobě obsahuje 60% vody.
Byl jsem vychovaný (pamatuju ještě bídu o jídlo) ve filozofii dané základní lidovou poučkou: doma žer na co máš, na návštěvě co ti dají
A tak na návštěvách odmítám králíka. Jakmile bych souhlasil, že si dám oběd, musel bych to se zvedajícím se žaludkem sníst a ještě pochválit a to mi fakt moc nejde. Prostě neomylně poznám zda králíka chovali na vrstvě hnoje nasáklého močkou a hned po vyvržení ho zchladili ledovou vodou.
A myslivost a doporučení? Tak pernatá a zajíci se nechávají v peří či kůži zasmrádnout, skoro shnít a pak mnozí mlaskají když se tím cpou. "Proti gustu žádnej dišputát" říkávali předkové, já si takovou baštu rád odepřu. No a když se jde na srnce či divočáka tak mě velmi pobavila představa lovce, který na naháňku či na čekanou vleče barely s vodou, jak tu kdosi zdůrazňuje ledovou, aby mohl co nejdřív po vyvržení...
Stačí obyčejný selský rozum na rozpoznání toho, co je hloupost a na kterém tvrzení může něco být. Někdy se tu i pobavím kam až umí lidská hloupost zajít. Třeba že maso má 60% vody, tak proč ne o pár procent víc, dyť to je už celkem jedno, ňáký to procento, že jo, pak je vystárnuté a křehké a proto se to křehčení dělá, že se vždy najde dost těch, schopných takto myslet.
Tak jo, tak si milánkové baštěte co vám šmakuje, já jen dal tu samou radu, jakou dal kdysi někdo moudrý mě. U mě je to rozdíl mezi poživatelností a nepoživatelností králičího masa.
tom.50
napsal(a):
Byl jsem vychovaný (pamatuju ještě bídu o jídlo) ve filozofii dané základní lidovou poučkou: doma žer na co máš, na návštěvě co ti dají
A tak na návštěvách odmítám králíka. Jakmile bych souhlasil, že si dám oběd, musel bych to se zvedajícím se žaludkem sníst a ještě pochválit a to mi fakt moc nejde. Prostě neomylně poznám zda králíka chovali na vrstvě hnoje nasáklého močkou a hned po vyvržení ho zchladili ledovou vodou.
A myslivost a doporučení? Tak pernatá a zajíci se nechávají v peří či kůži zasmrádnout, skoro shnít a pak mnozí mlaskají když se tím cpou. "Proti gustu žádnej dišputát" říkávali předkové, já si takovou baštu rád odepřu. No a když se jde na srnce či divočáka tak mě velmi pobavila představa lovce, který na naháňku či na čekanou vleče barely s vodou, jak tu kdosi zdůrazňuje ledovou, aby mohl co nejdřív po vyvržení...
Stačí obyčejný selský rozum na rozpoznání toho, co je hloupost a na kterém tvrzení může něco být. Někdy se tu i pobavím kam až umí lidská hloupost zajít. Třeba že maso má 60% vody, tak proč ne o pár procent víc, dyť to je už celkem jedno, ňáký to procento, že jo, pak je vystárnuté a křehké a proto se to křehčení dělá, že se vždy najde dost těch, schopných takto myslet.
Tak jo, tak si milánkové baštěte co vám šmakuje, já jen dal tu samou radu, jakou dal kdysi někdo moudrý mě. U mě je to rozdíl mezi poživatelností a nepoživatelností králičího masa.
Já se Vás teď opravdu nechci nijak dotknout, ale podle Vašich reakcí mi přijde, že všichni králíci, kromě Vašich, smrdí prkem a jsou od narození zasmrádlí. Vsadil bych se, že kdyby Vám někdo cizí připravil Vámi odchovaného králíka a nevěděl jste, že je Váš, dělalo by se Vám z něj taky blivno. Jen by mě zajímalo, jestli jíte třeba vepřové. Tímhle se Vám nevysmívám, jsem na tom stejně. Já si taky nikde jinde než doma nedávám králíka, protože mám vždy podezření, jestli ten cizí králík neměl třeba kokcidiozu nebo neležel po zabití někde neumytý dokud nezchladne. Uznávám, že je to jen nějaký můj odpor a obvykle nejspíš bezdůvodný.
Pokud si myslíte, že se zajíc a pernatá nechávají nahnít, pak jste zaspal dobu. Dávno ne, aspoň ten, kdo má ten zmiňovaný selský rozum, to neudělá. Přesto znám pár labužníků, co žijí ještě v tomhle omylu. I výkupní firmy, co vykupují drobnou zvěř, ji zpracovávají co nejdříve to jde. Dnes už celkem totiž funguje veterinární kontrola potravin. Divočák se vyvrhuje až doma kvůli odběru vzorků ze střev pro případnou vet. kontrolu a odběru barvy z břišní dutiny. Neznám nikoho, kdo po ulovení zvěře počká v lese, až se zvěřina zapaří. A pokud srnčí vyvrhnu v lese, nepotáhnu s sebou jak idiot ty barely ledové vody, ale ihned po vyvrhnutí odjíždím a po asi 15 minutách doma vyčistím ledovou vodou. Vaše pobavení je ohledně tohoto jaksi mimo. Takovéto ošetření zvěřiny je už dnes podmínkou výkupu a o průser nikdo nestojíme, jde o dost peněz a taky o ostudu.
Doba pokročila a přišlo se na to, že některé věci se dříve nedělaly dobře. Jinak to vystárnutí probíhá spolehlivě i v mrazáku, pokud je nutné. Každý má své přesvědčení, a opravdu je potřeba používat ten selský rozum.
Z Vašich ostatních příspěvků cítím zkušenost a jakousi moudrost, ohledně hygieny v chovu nemám co dodat, ale s tím ošetřením králíka nebo klidně i kuřete po zabití prostě spoléhám víc na tu čistou ledovou vodu, kterou klidně i třikrát po deseti minutách vyměním. Jde mi jen o to, abych dostal z rány sraženou krev a z povrchu masa případné nečistoty dřív, než začnou pracovat bakterie.
tom.50
napsal(a):
Vážený pane.Když Vám upeču dva králíky, jednoho omytého a zchlazeného vodou po zabití a druhého neomytého, tak Vám garantuju, že, řečeno Vašim slovníkem, neomylně nepoznáte vůbec nic a klidně v pohodě sníte i toho omytého, aniž by se Vám, jak píšete, zvedal žaludek.Toť můj názor.