Dobrý den, měla bych takový dotaz: Může březí samice na výstavu? Jsem úplný začátečník a stalo se mi, že jsem si na výstavě pořídila samici mého vysněného plemene. Předpokládala jsem, že připuštěná samice z výstavy nebude. Pak jsem si pořídila samce - chovného stejného plemene. Nic netuše jsem samici připustila. Abych to shrnula - samici mám 19 dní, moje připouštění proběhlo před týdnem. Dnes v noci porodila 3 mrtvé králíčky. Možná to způsobilo to páření před týdnem. Takže jsem si z výstavy přivezla březí samici. Může se to? Neměla bych se to aspoň dozvědět? Neexistuje něco jako krycí lístek u chovných zvířat?
Děkuju. Eva.
Dát březí samici na výstavu považuji za totální chovatelské faux pas. Samice samozřejmě musela být připuštěná od původního "chovatele". Po týdnu od připuštění, by se vám opravdu králíčci nenarodili. Králíčci se pravděpodobně narodili živí, ale samice je nechala. Asi toho na chuděru bylo moc.
Mohu se zeptat, o jaké plemeno se jednalo?
mustela.erminea
napsal(a):
Dát březí samici na výstavu považuji za totální chovatelské faux pas. Samice samozřejmě musela být připuštěná od původního "chovatele". Po týdnu od připuštění, by se vám opravdu králíčci nenarodili. Králíčci se pravděpodobně narodili živí, ale samice je nechala. Asi toho na chuděru bylo moc.
Jde o českého strakáče a jsem z toho dost mrzutá. Snad to příště dopadne líp. Právě jsem předpokládala, že když si ji koupím na výstavě, od skutečného chovatele, tak určitě březí nebude... Přemýšlím, jestli teda takový chovatel například očkuje a nemám ji dát radši očkovat sama. Pro samce jsem si byla přímo u chovatele a ukázal mi i potvrzení, kdy byli králíci očkovaní.
mustela.erminea
napsal(a):
Souhlasím s Vámi.Dát na výstavu březí samici, navíc jako prodejnou, to může udělat jenom diletant.
ewelýna
napsal(a):
Jde o českého strakáče a jsem z toho dost mrzutá. Snad to příště dopadne líp. Právě jsem předpokládala, že když si ji koupím na výstavě, od skutečného chovatele, tak určitě březí nebude... Přemýšlím, jestli teda takový chovatel například očkuje a nemám ji dát radši očkovat sama. Pro samce jsem si byla přímo u chovatele a ukázal mi i potvrzení, kdy byli králíci očkovaní.
Já už jsem po špatných zkušenostech upustil od toho kupovat králíky na výstavě.Raději zajedu k chovateli domů, má to spoustu výhod.Vidíte rodiče králíků, které kupujete, víte na jaké krmivo jsou zvyklí, uděláte si celkový obrázek o chovu.
burgund6
napsal(a):
Já už jsem po špatných zkušenostech upustil od toho kupovat králíky na výstavě.Raději zajedu k chovateli domů, má to spoustu výhod.Vidíte rodiče králíků, které kupujete, víte na jaké krmivo jsou zvyklí, uděláte si celkový obrázek o chovu.
No to máte naprostou pravdu. Jenže: Řada kupujících má bohužel absolutní nezájem o cokoli. Dnes si např. od nás na výstavě koupil jeden mladý pár samici Mm (což není úplně jednoduché plemeno na chov, zvlášťe v samičí pozici). Za dotyčnými jsem šla, zda se mě nechtějí na něco zeptat... Načež se mi dostalo rázné odpovědi, že ne, a ještě jsem si pomalu přišla jako kdybych se vtírala. I podle toho se pozná úroveň kupujícího. Jelikož ten, kdo trochu ví, která bije, se asi bude o leccos zajímat. No nechci vidět, co s tou chuděrou, s níž jsme se 6 měsíců "crcali" udělají... Ach jo...
mustela.erminea
napsal(a):
No to máte naprostou pravdu. Jenže: Řada kupujících má bohužel absolutní nezájem o cokoli. Dnes si např. od nás na výstavě koupil jeden mladý pár samici Mm (což není úplně jednoduché plemeno na chov, zvlášťe v samičí pozici). Za dotyčnými jsem šla, zda se mě nechtějí na něco zeptat... Načež se mi dostalo rázné odpovědi, že ne, a ještě jsem si pomalu přišla jako kdybych se vtírala. I podle toho se pozná úroveň kupujícího. Jelikož ten, kdo trochu ví, která bije, se asi bude o leccos zajímat. No nechci vidět, co s tou chuděrou, s níž jsme se 6 měsíců "crcali" udělají... Ach jo...
Nemůžu si pomoct, ale mně přijde malinko scestné hořekovat nad osudem samice, když už ji dám jednou k prodeji... to za prvé.
Zadruhé, třeba ti lidi nestáli o rady prostě jen proto, že se o toho králíka UMÍ postarat. Pokud sama vím, co dělám, tak bych třeba taky neměla zájem poslouchat nevyžádané přednášky chovatele... Jako oni ti kupující fakt nejsou povinní vám dokazovat, co vědí, nevědí a případně poslouchat, co s tím králíkem, kterého si koupili, mají dělat podle bývalého majitele.
Pokud si chcete kupce lustrovat a vybírat, neprodávejte na výstavách... A jinak se prostě smiřte s tím, že pokud by ti lidi chtěli radu, přišli by za vámi sami.
Číst tady stesky, že "ti kupující určitě nevědí, co s králíkemí", je teda fakt hardcore.
leprechaunek
napsal(a):
Nemůžu si pomoct, ale mně přijde malinko scestné hořekovat nad osudem samice, když už ji dám jednou k prodeji... to za prvé.
Zadruhé, třeba ti lidi nestáli o rady prostě jen proto, že se o toho králíka UMÍ postarat. Pokud sama vím, co dělám, tak bych třeba taky neměla zájem poslouchat nevyžádané přednášky chovatele... Jako oni ti kupující fakt nejsou povinní vám dokazovat, co vědí, nevědí a případně poslouchat, co s tím králíkem, kterého si koupili, mají dělat podle bývalého majitele.
Pokud si chcete kupce lustrovat a vybírat, neprodávejte na výstavách... A jinak se prostě smiřte s tím, že pokud by ti lidi chtěli radu, přišli by za vámi sami.
Číst tady stesky, že "ti kupující určitě nevědí, co s králíkemí", je teda fakt hardcore.
A jéje. Vy zas máte evidentně „svůj den“. Můj příspěvek zbytečně překrucujete a zveličujete.
Takže:
Pokud chovám výstavně králíky, tak je prostě k prodeji občas dát musím. Alternativou by byla jedině porážka. To je prostě realita a nikoli hořekování. A opravdu na tom nevidím nic závadného, když vím, že o ně bude dobře postaráno.
O žádných přednáškách budoucímu majiteli jsem nic nepsala, ani jsem nic takového neměla na mysli. To mi vkládáte do úst vy. Minimálně by se však hodilo, aby nový majitel měl informace o tom, na jaké krmení byl králík zvyklý, aby mohl na případné nové krmivo přecházet postupně. Ono krmení výhradně granulemi, nebo senem a směsí obilnin je opravdu dost podstatný rozdíl. Sama dobře víte, že trávící soustava králíka není uzpůsobená na náhlé změny krmné dávky, tak o čem se to tu vlastně snažíte polemizovat?
Dále: Moravský modrý je opravdu dost specifické plemeno. Takže pokud se dotyčný umí postarat o králíka typu Bu, Kal, aj. tak to ještě vůbec neznamená, že nebude mít problém s chovem moraváků. Víte, já už různá plemena králíků chovám dost dlouho a mám nějaké srovnání. Dosud jsem se nesetkala s tím, že by třeba někdo upustil od chovu burgundských kvůli jejich náročnosti. U Mm je to přesně naopak. Jen co se mi poslední dobou doneslo, z našeho okresu s nimi pro obtížnost chovu skončilo hned několik členů ČSCH. A tu obtížnost chovu mohu ze své zkušenosti jen potvrdit.
O nějakém lustrování nového majitele, ani o tom, že kupující určitě nevěděli, co s králíkem, vůbec nebyla z mé strany řeč. O tom mluvíte, zcela mimo mísu, pouze vy.
A hlavně: JÁ OSOBNĚ BYCH NIKDY NEBYLA TAK NEBETYČNĚ NAMYŠLENÁ A POVÝŠENÁ, ABYCH ODMÍTLA DOBŘE MÍNĚNOU RADU ČI INFORMACI OD PŮVODNÍHO MAJITELE. A VŽDY BYCH SI JI RÁDA MINIMÁLNĚ VYSLECHLA A BYLA ZA NI VDĚČNÁ!
Hezký zbytek dne!