Sousedovi smrdí hnůj...ach jo...

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Malpa

21.3.2015 21:30
Malpa

XXX.XXX.255.45

Zdravím, našel jsem tady asi dvě témata o tom že hnůj smrdí, ale s dovolením založím nové, které asi nebude asi tak úplně o hnoji...
Dneska za mnoju přišel soused, že prý mu můj hnůj smrdí na jeho pozemek a jako co s tím hodlám dělat. A že má strach, aby z hnoje neprosáklo něco k němu na pozemek... No samý zajímavý věci z něj vypadly. Přiznám se, že jsem chvíli váhal jestli si ze mě nedělá srandu, ale myslel to vážně.

Bydlím v okrajové části města v zástavbě rod. domků, většinou s velikostí pozemků plus mínus 800m2. Soused ale koupil minipozemek a za barákem má jen betonovou "zahrádku". Bohužel zrovna u jeho části máme už asi 50 let kompost. Řekl jsem mu na to, že se nad tím zamyslím, jestli by to nešlo nějak řešit, ale že se obávám, že hnůj je prostě hnůj a jaksi je jeho přiozeností, že nevoní.
Nechci jít hned natvrdo do konfliktu( i když jsem měl sto chutí mu hned jednu plesknout, ať se probere) a tak váhám mezi tím říct mu prostě ať se smíří, že se s tím nedá (nehodlám) nic dělat, nebo mu nějak symbolicky vyjít vstříc.
Proč sem ale píšu, tak to je otázka JAK mu případně vyjít vstíříc? Králíky chovat nepřestanu, objem je na mojí popelnici moc a kompost nepřesunu prostě proto, aby si nemyslel, že mi bude diktovat jak si mám u sebe na pozemku co organizovat. Máte někdo podobnou zkušenost? Máte někdo nějakou radu? Díky...

22.3.2015 07:25
5APIS9

XXX.XXX.200.131

Kdyby to byl prasečí tak bych bral že smrdí a je v létě plný much adt ale králíčí je to vlastně taková sušuina, tak to jsem ještě čichově nezaznamenal.To si myslím že takovýmu sousedovi zítra bude vadit že vám třeba i zakokrhal kohout na dvorku on se polekal, že ze zahrady asi koukáte na zadek jeho paní když pleje záhon, no s takovým sousedem je dobrý mít dvojdomek na konci vesnice a raděj hned vyhořet.smajlík.Nabídněte mu že ten kompost mu nějaký do záhonku poskytnete tak že z toho bude mít i on výhodu a nebo a že začne vadit i vám leccos co se bude odehrávat na jejich zahrádce v průběhu roku. TREIT NA BLBÝHO SOUSEDA TO JE NEŠTĚSTÍ A NIKDY NEKONČÍCÍ PEKLO.

22.3.2015 09:33
boot

XXX.XXX.233.62

Pokud je to ve vašich možnostech, tak ho prostě přesuňte. Pokud tam ten hnůj necháte, ikdyž jej můžete přesunout aniž by Vám to někde překáželo, tak je to od Vás takový jakoby naschvál, jen mu řekněte, ať s tím přijde pomoct, když Vám přidělal práci.

22.3.2015 10:06
bronda

XXX.XXX.98.84

Existuje i přípravek SANNISTY, který urychluje rozklad hnoje. Používá se ve stájích na snížení koncentrace čpavku a výparů, proti repiračním problémům zvířat (četl jsem, že se používá i na hlubokou podestýlku).
Nikdy jsem to ale nezkoušel a nedokáži odhadnout jak by to fungovalo na hromadu hnoje.
Cena je 50g (na 5l)=140 Kč,1 kg (na 100 l vody)=1200Kč.
Se smradem z hnoje nemám problém ani tak se sousedy (nebo se zatím neozvali) jakož s manželkou - astmatičkou, takže to asi zkusím.
Já sám to cítím jen tak dva dny po kydání, kdy hnůj pracuje, silně se zahřívá a vypařuje a za vlhkého počasí.
V popisu produktu se píše, že tím ošetřují i podlahy ve vepřínech a kravínech, což mne vede k myšlence ošetření podlah v králíkárnách a odtokových žlábků pro moč. Mohlo by to zlepšit prostředí v kotcích hlavně v létě. Dost si rovněž slibuji od zavedení poloroštů do zadní části kotců, k čemuž se chystám letos.

Neodhadnu ale nakolik by použití Sannisty bylo finančně náročné a jak často by bylo třeba operaci opakovat.

22.3.2015 10:12
kachna

XXX.XXX.188.76

boot napsal(a):
Pokud je to ve vašich možnostech, tak ho prostě přesuňte. Pokud tam ten hnůj necháte, ikdyž jej můžete přesunout aniž by Vám to někde překáželo, tak je to od Vás takový jakoby naschvál, jen mu řekněte, ať s tím přijde pomoct, když Vám přidělal práci.

Já si taky myslím, jestli přišel slušně, tak bych se snažila vyhovět.
Možná bych se třeba dohodla, že bych to přehodila zeminou, nechala ho uzrát a založila jinde.

22.3.2015 10:55
hona

XXX.XXX.112.10

Osobně si myslím, že dobrý soused je výhra a naopak. Pokud tedy neprudil a je ten hnůj kam přesunout, tak bych mu vyšel vstříc a jeho pozval na menší brigádičku spojenou s následným ugrilováním třeba králíka...

Získáte tím klid na zahradě, korektní vztahy se sousedem a třeba i vzájemné přátelství ( nejlíp se prý člověk pozná při společné práci), pěkně strávený den a třeba i budoucího odběratele vašeho masa...

22.3.2015 16:22
Milan z Moravy

XXX.XXX.31.20

Právě jsem se vrátil ze Zlína, v okolí obchodního centra na konci Zlína, před Otrokovicema smrad jak v kravíně. Lidé, co chodili z Tesca, Maunfieldu a spol. si zacpávali nosy. Místní hnojili "královské vinice".
Koho mám žalovat ?
Osobně si myslím, že hnůj k dědinám patří. A co smrdí, nevoní.

Uživatel s deaktivovaným účtem

22.3.2015 19:04

Dobré ploty dělají dobré vztahy. ŠÍbovat s hnojem po zahradě, když už to tam je nějakým způsobem naorganizované není nic až tak snadného a musela bych mít hodně dobrý důvod s ním hýbat. Podle toho co píšete se jedná o prudila, kterému za chvíli začne vadit cokoli jiného. Osobně bych mu navrhla, že když se přestěhoval na venkov a vadí mu pach hnoje, tak ať si postaví okolo pozemku betonovou stěnu.

22.3.2015 19:36
5APIS9

XXX.XXX.200.131

Paradoxem je že každý by chtěl krmi EKO kvality, bez chemie a zapomíná že aby to bylo EKO tak to musí být hnojeno právě hnojem BEZ PŘÍSAK CEMIE K JEHO URYCHLENÉMU ROZKLADU, ŽE TO MUSÍ BÝT HNŮJ AŽ TŘI ROKY ULEŽENÝ a to bez uložení na hromadu hold nejde...Ale soudobému nosu valné většiny naší společnosti nevoní ani ruční EKO práce na poli v ERKO hospodářství ani hnůj k EKO hnojení, mnohým už doslova schází hlad a bída aby se zase trochu narovnali a ucítili potřebu soused souseda, bratr bratra, spoluobčan spoluobčana.

22.3.2015 22:14
300RUM

XXX.XXX.253.158

A co tak zkusit Kalifornské žížaly. Kdysi jsem to dělal a uvažuji se k tomu vrátit z důvodu rychlejšího zpracování hnoje.

Malpa

22.3.2015 22:53
Malpa

XXX.XXX.255.45

Děkuju Vám všem za odpovědi, rozhodně jste mi pomohli a vlili do žil trochu optimismusmajlík
Soused je opravdu takovej rejpal... když jsem nedávno pálil větve z prořezu stromů, tak se hned ozýval, že mi to jako čoudí, ať už to pořádně zapálím atp. - ale se svým krbem tam čudí denodenně. Prádlo neprádlo... Jindy zase řešil můj strom, že mu padají na betonovou zahrádku lupeny na podzim... ale zase jsme ještě nedošli do chvíle kdy bych ho už poslal s jeho požadavkama tam kam slunce nesvítí. Zatím jsem mu vždycky ustupoval, protože jsem se prostě nechtěl hádat a říkal si, že se nastěhoval a tak si prostě nějaký věci je potřeba vyřešit.
S hnojem hýbat nehodlám hlavně proto, že bych ho musel přestěhovat do "čistý" části zahrady k plotu jinýho souseda a kolečka od ušáků bych si pak tahal 2x tak daleko a ještě přes část, kde si hrajou děcka. No a taky samozřejmě by to byl signál pro něj, že může vesele dál vymejšlet co by mi na mojí zahradě ještě změnil.
Žížaly ani jiný prostředky pro mě nemají moc význam hlavně proto, že kompost ani tolik nepotřebuju. Udržuju ho ze setrvačnosti, abych měl kam házet posečenou trávu a taky chci mít peknou hlínu na těch našich pár záhonů. Hnůj vyvážet by mi vadilo jen kvůli tomu, že kotců nemám tolik a jezdil bych v podstatě s pár kolečkama až do horoucích pekel nějaký městský kompostárny či co.
Nevíte čistě náhodou někdo jestli nejsou někde psaný nějaký pravidla pro umístění kompostu, myslim třeba jako jestli může být x metrů od domu, nebo x metrů od plotu, studny atp? V městských vyhláškách jsem nic nenašel. Díky.-).

23.3.2015 05:36
Milan z Moravy

XXX.XXX.31.20

Malpa napsal(a):
Děkuju Vám všem za odpovědi, rozhodně jste mi pomohli a vlili do žil trochu optimismusmajlík
Soused je opravdu takovej rejpal... když jsem nedávno pálil větve z prořezu stromů, tak se hned ozýval, že mi to jako čoudí, ať už to pořádně zapálím atp. - ale se svým krbem tam čudí denodenně. Prádlo neprádlo... Jindy zase řešil můj strom, že mu padají na betonovou zahrádku lupeny na podzim... ale zase jsme ještě nedošli do chvíle kdy bych ho už poslal s jeho požadavkama tam kam slunce nesvítí. Zatím jsem mu vždycky ustupoval, protože jsem se prostě nechtěl hádat a říkal si, že se nastěhoval a tak si prostě nějaký věci je potřeba vyřešit.
S hnojem hýbat nehodlám hlavně proto, že bych ho musel přestěhovat do "čistý" části zahrady k plotu jinýho souseda a kolečka od ušáků bych si pak tahal 2x tak daleko a ještě přes část, kde si hrajou děcka. No a taky samozřejmě by to byl signál pro něj, že může vesele dál vymejšlet co by mi na mojí zahradě ještě změnil.
Žížaly ani jiný prostředky pro mě nemají moc význam hlavně proto, že kompost ani tolik nepotřebuju. Udržuju ho ze setrvačnosti, abych měl kam házet posečenou trávu a taky chci mít peknou hlínu na těch našich pár záhonů. Hnůj vyvážet by mi vadilo jen kvůli tomu, že kotců nemám tolik a jezdil bych v podstatě s pár kolečkama až do horoucích pekel nějaký městský kompostárny či co.
Nevíte čistě náhodou někdo jestli nejsou někde psaný nějaký pravidla pro umístění kompostu, myslim třeba jako jestli může být x metrů od domu, nebo x metrů od plotu, studny atp? V městských vyhláškách jsem nic nenašel. Díky.-).

Tu vzdálenost by vám měli říci na stavebním úřadě.
Ještě mne napadla taková možnost. Co zkusit bakterie. Já je používám v čističce u mého rybníčku. Rozkládají kaly a usazeniny. Na kompost je něco takového: http://www.nohelgarden.cz/katalog-produktu/aktivator-kompostu-5kg/28286/
No a sousedovi řekněte, že jste se o to postarali, jen ať chvilku vydrží, než to začne působit.

23.3.2015 06:38

Jsou lidé, kteří si z buzerace sousedů dělají skvělý sport. Ten váš nedá pokoj, protože si ověřil že mu vyhovíte. Zkrátka ho vyhoďte. Něco jiného by bylo, kdyby ste tam ten kompost zřídil nově, ale pokud ho tam máte tak dlouho jak uvádíte, je to v místě obvyklé a pamatuje na to v tomto smyslu i občanský zákoník. Tu vzdálenost jsem zkoušela najít taky, ale nepovedlo se, nedávno tu někdo uváděl tři metry.

23.3.2015 06:51

Tady jsem našla, co k tomu přesně uvádí občanský zákoník.
Sousedská práva
Vlastník může v zásadě se svým vlastnictvím volně nakládat a jiné osoby z toho vyloučit. Každý vlastník však musí zároveň dodržovat určité hranice, ty nabývají na významu především v rámci sousedských vztahů. Těm se NOZ věnuje v § 1013 a násl. Ustanovení jsou použitelná nejen na vztah přímých sousedů, ale obecně na případy, kdy vlastník jednoho pozemku ruší tzv. imisemi vlastníka druhého pozemku.

NOZ rozlišuje mezi imisemi přímými (např. svádění vody na cizí pozemek), které jsou zakázány vždy, a imisemi nepřímými, které jsou zakázány jen tehdy, pokud přesahují míru přiměřenou místním poměrům a podstatně omezují obvyklé užívání pozemku.

Nepřímou imisí je jakákoli ne/činnost způsobující např. vnikání kouře, prachu či hluku na cizí pozemek, která však nebyla původcem přímo zamýšlena, ale je jen vedlejším účinkem jeho jednání (může se jednat i o vnikání zvířat na cizí pozemek).

Ten, kdo je rušen, se může u soudu domáhat zákazu činnosti, která jej obtěžuje. Jsou-li však imise důsledkem provozu závodu nebo podobného zařízení, které bylo úředně schváleno, má soused právo jen na náhradu újmy v penězích. Pokud provoz závodu nepřekračuje rozsah, v jakém byl povolen (a není tedy důvod pro veřejnoprávní sankci), je finanční kompenzace vzniklé újmy hospodárnějším řešením, než jaké by znamenalo uložení povinnosti odstranit příčinu vzniklé újmy (tj. např. odstranění stavby, zákaz provozu
Já to chápu tak, že ve vašem případě se jedná o věc v místě obvyklou a soused má smůlu.

malpa

23.3.2015 11:10
malpa

XXX.XXX.201.217

Právě mi přišlo z města...

Dobrý den pane XXXX,

Váš postup nakládání s biologickým odpadem je v souladu s předpisy platnými v oblasti ochrany životního prostředí včetně vyhlášek města. Doporučujeme kompost více provzdušňovat (prokládat podestýlku i trávu suchými větvemi). Poté dochází ke správnému tlení a zápach je minimalizován. Pokud byste přece jen měl v úmyslu se takového odpadu zbavit, není možné jej ukládat do popelnic na komunální odpad, bylo by nutné jej odvézt do sběrného dvora (např. v ul. Havlíčkova) nebo na kompostárnu.

Krásný den přeje
Mgr. XXXXXXXXXXX

Odbor životního prostředí
-
Zatím se tedy kloním k tomu, že stávající hromadu překryju hlínou a nechám dojít a vedle ní založím kompost nový (stejně ho mám v plánu) s tím, že se tedy víc zaměřím na sousedův vybraný čich a budu se snažit víc to prokládat atp... Při té příležitost ho asi přátelsky upozorním, že můj pohár trpělivosti s jeho výmyslama se blíží okraji...

24.3.2015 21:34
vendy108

XXX.XXX.233.112

Taky tu máme takové prudiče, kompost jsme nestěhovali, pouze jsme mezi něj a plot /vzdálenost od plotu cca 5O cm/ nasázeli tůje, aby na něj nebylo vidět, prohazujeme ho trávou a listím. Králičí nesmrdí a slepičí zakrývám, a ani hygiena na tom neshledala nic závadného. Holt na vesnici nebo v domku se zahradou je obvyklé chovat zvířata. Vlastní eko potraviny každý závidí a s radostí vezme darované bylinky nebo přebytek zeleniny nebo domácí vajíčka, ale to, jak "vznikají" už smrdí. Taky vadí kokrhání kohouta, kočky, které neuznávají hranice, Jeden prudič, co nesnášel naši kočku přestal, až když viděl, jak u něho na zahradě chytala krtka a myš. Já už jen argumentuji tím, že mám zahradu proto, abych ji využívala pro své potřeby, měla dát komu ke zkrmení zbytky pečiva a z kuchyně, na slupky nepotřebuji biopopelnici a když někomu vadí venkovský styl, ať jde bydlet do činžáku. Ve městě jim nevadí smrad z aut a bobky na chodníku. Nedejte se, jen by se to stupňovalo. Buď musíte ignorovat, nebo zkuste nabídnout občas nějakou čerstvou bylinku na čaj apod. Někdy stačí i kytička přes plot pro paní domu. Přeji klidné a sluníčkové dny.

Johny1

11.4.2016 12:30
Johny1

XXX.XXX.86.120

No jo ale co kdyz je hnuj i skot nalepeny na moji zdi a tim mi ji nici, to je taky v poradku vy hnupy.

Přidejte reakci

Přidat smajlík