Dobrý den, včera jsem sem psal ohledně mokrých mláďat v hnízdě., Byl jsem par dni na služební cestě ( přibližně 4 dni) a o králíky se mi starala žena. Dnes jsem přiletěl a koukám se samici na králíčata které jsou staré přibližně týden do hnízda, byli mokrý, tak mi to nedalo a vybral jsem je do koše na seno, napadlo mě, že bych mohl samici vybrat hnuj, neměla ho tam sice tolik ale domníval jsem se, že by králíčata mohla třeba v noci z hnízda vylejzat a zašpinit se či zamokřit. Vykydal jsem tedy hnůj a ve stěně hnízda jsem našel jednoho mrtvého králíka.. Rozebral jsem samici hnízdo abych se přesvěčil že tam ještě někde není nějaký jiný a bylo celý tak divně mokry tak jsem to všechno vybral a hodil do kompostu. Samici jsem postavil hnízdo sám, dal jsem do něj trochu hoblin''. Dnes ráno jsem přišel ke králíkárně a všechny mláďata byla roztahaná po kotci a mrtvá. Samice mi už letos 2x nevychovala mladé a jednou jí to nevyšlo i na nový rok, takže 3x po sobě se jí to nepovedlo. Nevím zda jí mám ještě připustit, či vyřadit z chovu. Co myslíte?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Třikrát a dost, ne?
Burgunacek0k7: Předpokládám že jste vždy po roztahání hned připustil. Takže 3x po sobě. Možná je vyčerpaná. Zkuste jí dát pauzu ať nabere sílu a pak připusťte. Další věc je jakou má samice pro Vás hodnotu, jestli je to třeba málo rozšířené plemeno nebo směska. Držím se toho že neúspěch v chovu neházím jen na králíky ale hledám jestli jsem chybu neudělal já.
K tomu hnízdu: když kontrolujete hnízdo a najdete tam zadupanou mrtvolku, rozebrání hnízda se stejně nevyhnete. Dělám to taky, jen bych jí nevyhazoval ten hnůj. Pár dní před porodem samicím do kotce nezasahuju (čistění a pod.) a pak jen kontroluju hnízdo dokud mladí nelezou ven.Jen přistelu.
No zajímavé je, že samice roztahala mladé až po týdnu. To nebývá zvykem. Dost možná nerozdýchala tak drastický zásah do hnízda. Vlastně celé původní hnízdo bylo vyhozeno a postaveno nové chovatelem.
Jinak týden stará králíčata rozhodně po nocích levylézají z hnízda. Příčinou jejich "mokrosti" bude buď samovolný únik moči při kojení samice, což je porucha kterou samice nedokáže vůli ovlivnit. Nebo se to někdy stane, pokud si samice udělá "záchod" před hnízdo a moč tak odtéká pod hnízdem a prosakuje k mláďatům.
koco
napsal(a):
Nehnevajte sa ze zasahujem, len taka mozno primitivna otazka ale chcem to mat jasne :) Ak spravim samici kotiste, tak ona sama si postavi hniezdo v kotisti ? nestava sa ze si postavi hniezdo mimo? vdaka.
Kotiště používám a pokud začne stavět hnízdo vedle, dám jej dovnitř a ona pochopí. Opravdu to tak pochopí i prvnička. Vyzkoušeno léty! Doporučuji. P.S. Kotiště vkládám do kotce týden před termínem.
mustela.erminea
napsal(a):
Aby bylo možno použít kotiště, musíte mít opravdu hodně velké kotce. Např. my máme 125 x 85 a po vložení kotiště doporučených rozměrů, tam samice má místa docela málo. A to máme venku seníky.
Rozmer kotista mi bol uz tu niekde odporuceny 30x30x60... to by bolo uz malo priestoru? momentalne co mam kralikaren tak mam 4 koterce pre chovne samice a rozmery su skoro rovnake 125 x 90 x 80... tie rozmery mi stale vrtaju v hlave ci male velke atd :D a idem dalej budovat dalsiu kralikaren na odchov, vykrm atd...tato prva by mala byt pre chovne samice no uvazujem nadtym ze ostane samcom a samiciam spravim nieco az typu 150x100x80 (len pre chovne samozrejme)...zbytok klasika 85x80x70...
koco
napsal(a):
Rozmer kotista mi bol uz tu niekde odporuceny 30x30x60... to by bolo uz malo priestoru? momentalne co mam kralikaren tak mam 4 koterce pre chovne samice a rozmery su skoro rovnake 125 x 90 x 80... tie rozmery mi stale vrtaju v hlave ci male velke atd :D a idem dalej budovat dalsiu kralikaren na odchov, vykrm atd...tato prva by mala byt pre chovne samice no uvazujem nadtym ze ostane samcom a samiciam spravim nieco az typu 150x100x80 (len pre chovne samozrejme)...zbytok klasika 85x80x70...
Pro střední plemena uvádí Fingerland kotiště o rozměrech 60-65 dlouhé, široké 30-35 a vysoké 30-35. Takže v podstatě rozměry, které vám byly doporučeny jsou vyhovující. Máte-li kotce 125x90 místa tam budou mít samice po vložení kotiště tak akorát. Ale žádná hitparáda.
Jinak ty rozměry pro chovné králíky, které uvádíte jsou velmi slušné, myslím, že málo kdo se takovými může pochlubit.
mustela.erminea
napsal(a):
Pro střední plemena uvádí Fingerland kotiště o rozměrech 60-65 dlouhé, široké 30-35 a vysoké 30-35. Takže v podstatě rozměry, které vám byly doporučeny jsou vyhovující. Máte-li kotce 125x90 místa tam budou mít samice po vložení kotiště tak akorát. Ale žádná hitparáda.
Jinak ty rozměry pro chovné králíky, které uvádíte jsou velmi slušné, myslím, že málo kdo se takovými může pochlubit.
Aby sme boli v obraze som zaciatocnik a prva kralikaren sa este len dokoncuje, takze ma este nechvalte kym vam tu neukazem nejake foto z vysledkov. chcem budovat dalej a dalej a zhanam co najviac informacii, uz som rozmyslal ze vyskusam rostove podlahy, ale ked mne to take zvlastne, netaha ma k tomu... no a co som sa podocitaval tak koterce vacsie atd, ale ked som videl tu na ifaune rozne foto kralikarni, kde dokonca niektori chovaju v upkne malych priestoroch tak som zacal uvazovat nad setrenim, ze preco ja vlastne az take velke staviam, ked ostatni chovatelia nicmoc (berte to vseobecne, nechcem tym rypat ci urazat niekoho)...Tiez nemam vela miesta, nemam financie na rozhadzovanie atd.... vdaka za rady :).
Uživatel s deaktivovaným účtem

burgunacek0k7
napsal(a):
Dobrý den, včera jsem sem psal ohledně mokrých mláďat v hnízdě., Byl jsem par dni na služební cestě ( přibližně 4 dni) a o králíky se mi starala žena. Dnes jsem přiletěl a koukám se samici na králíčata které jsou staré přibližně týden do hnízda, byli mokrý, tak mi to nedalo a vybral jsem je do koše na seno, napadlo mě, že bych mohl samici vybrat hnuj, neměla ho tam sice tolik ale domníval jsem se, že by králíčata mohla třeba v noci z hnízda vylejzat a zašpinit se či zamokřit. Vykydal jsem tedy hnůj a ve stěně hnízda jsem našel jednoho mrtvého králíka.. Rozebral jsem samici hnízdo abych se přesvěčil že tam ještě někde není nějaký jiný a bylo celý tak divně mokry tak jsem to všechno vybral a hodil do kompostu. Samici jsem postavil hnízdo sám, dal jsem do něj trochu hoblin''. Dnes ráno jsem přišel ke králíkárně a všechny mláďata byla roztahaná po kotci a mrtvá. Samice mi už letos 2x nevychovala mladé a jednou jí to nevyšlo i na nový rok, takže 3x po sobě se jí to nepovedlo. Nevím zda jí mám ještě připustit, či vyřadit z chovu. Co myslíte?
Také záleží na tom, jak pevné jste hnízdo udělal.Týdenní mláďata už se v hnízdě dost melou, hrabou se přes sebe a je docela možné, že se z hnízda vyhrabala sama a ustydla.
Také občas musím samici předělat hnízdo, ale vždy ji tam nechám chlupy a hlavně nastelu hodně okolo hnízda aby se mláďata nevyhrabala a také když samice na hnízdo skočí aby ho nesešlapala a mladý se nevykulili ven.