Připuštění podruhé – březí i na druhý skok?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
28.3.2015 17:08
lukina321

XXX.XXX.255.34

Dobrý den, chci se zeptat, připustil jsem samici 31.1. pořád mi připadalo, že není březí, tak jsem to zkusil 26.2. samice držela, ale 4.3. se okotila. Chci se zeptat, zda může být březí i na druhý skok? Dnes jsem jí sahal na břicho a nahmatal jsem tam nějaké boule, velikost ořechu, a břicho má velké, Chci se zeptat, zda je pravděpodobnost že je březí, nebo je tak nažraná, že jsem něco nahmatal? Mám jí zkusit dát k samci zda bude utíkat a kňučet, ale nenechat jí přiskočit? Díky za radu.

2.4.2015 06:31
ančovička

XXX.XXX.222.190

Měl jste ji ještě před připouštěním prohmatat břicho, určitě byste poznal, že je březi a nechat ji v klidu porodit..z druhého připuštění březí být může, připočítejte si k datu připuštění 30 dní a můžete čekat druhý porod...první králíčata samice opouští, ta její budou mít asi 3 týdny,..při velmi dobré péči by to mohla králíčata přežít..a z jakého důvodu ji chcete znovu zkusmo připouštět?

Uživatel s deaktivovaným účtem

2.4.2015 09:12

lukina321 napsal(a):
Dobrý den, chci se zeptat, připustil jsem samici 31.1. pořád mi připadalo, že není březí, tak jsem to zkusil 26.2. samice držela, ale 4.3. se okotila. Chci se zeptat, zda může být březí i na druhý skok? Dnes jsem jí sahal na břicho a nahmatal jsem tam nějaké boule, velikost ořechu, a břicho má velké, Chci se zeptat, zda je pravděpodobnost že je březí, nebo je tak nažraná, že jsem něco nahmatal? Mám jí zkusit dát k samci zda bude utíkat a kňučet, ale nenechat jí přiskočit? Díky za radu.

Z druhého připuštění březí nebude u králíků je dvojí březost zcela vyjímečná a navíc pouze v rozmezí asi týdnu po prvním připuštění.Ale teď ji k samci nedávejte, to by byla připuštěna lehce.To co jste nahmatal těžko posoudit co to je.Mohou to být bobky, ale stalo se mně i že nějaký plod odumřel a opouzdřil se v děloze.

2.4.2015 17:45
mozaik

XXX.XXX.150.188

Dvojí stáří zárodků v děloze králice je možné. Stavba její dělohy to dovoluje. Tato vlastnost se nazývá superfetace. U králíků je výjmečná. Osobně jsem se s ní setkal pouze jednou a ještě k tomu u pozdě roztříděných mladých, kdy jedna samička zabřezla a po deseti dnech znovu. Porodila, první vrh roztahala a druhý vrh (3 mláďata) odchovala. Oba vrhy byly na pohled plně vyvinuté. Častěji se superfetace údajně vyskytuje u zajíců.

2.4.2015 18:00

mozaik napsal(a):
Dvojí stáří zárodků v děloze králice je možné. Stavba její dělohy to dovoluje. Tato vlastnost se nazývá superfetace. U králíků je výjmečná. Osobně jsem se s ní setkal pouze jednou a ještě k tomu u pozdě roztříděných mladých, kdy jedna samička zabřezla a po deseti dnech znovu. Porodila, první vrh roztahala a druhý vrh (3 mláďata) odchovala. Oba vrhy byly na pohled plně vyvinuté. Častěji se superfetace údajně vyskytuje u zajíců.

Pokud si najdete vlákno Dvakrát zapuštěná samice, je tam od odborníků vysvětleno kdy je možná dvojí březost.Sama jsem se s ní nesetkala za 50 let chovu a to připouštím opakovaně 5, den.Setkala jsem se s tím, že tvrdili, že mají dvojí vrh, ale pak se ukázalo, že ve skutečnosti to bylo jinak a o dvojí březost se nejedná.

2.4.2015 20:45
lukina321

XXX.XXX.255.34

Tak samice březí nebyla, to by se už okotila.

8.6.2015 10:46
Markéta Č.

XXX.XXX.42.20

Milí chovatelé, téma dvojí březosti je stále diskutované téma, a tak se chci s Vámi podělit o moji zkušenost z minulého týdne. V úterý ráno vrhla má samice prvnička 2 mláďata, jedno bylo zakouslé, druhé leželo jen tak v kotci, hnízdo neudělala, bylo vedro, tak malé neprochladlo, zabalila jsem ho do sena a vyčkávala. Večer začala samice stavět hnízdo, ráno v něm byla 4 mláďata. To z předchozího dne leželo mimo hnízdo, vložila jsem ho do hnízda. Nakonec ho samice stejně nepřijala a v sobotu jsem ho našla mrtvé. Ostatní čtyři mláďata i samice jsou zatím v pořádku. Byla tato situace důsledkem dvojího připouštění? Druhé připuštění proběhlo po 3 dnech. Hezký den všem. Markéta.

8.6.2015 12:32
mustela.erminea

XXX.XXX.137.31

Situace tím způsobená nebyla. A to, že první mládě uhynulo, nejspíš bylo tím, že bylo prochlazené, nemělo sací reflex či jiné jinými příčinami, nikoli tím, že by jej samice nepřijala.

8.6.2015 18:58
Markéta Č.

XXX.XXX.42.20

Děkuji za vysvětlení úhynu mláděte. Ale jak vysvětlíte, že se 2 mláďata narodila o 24 hodin dříve? Děkuji. Markéta.

8.6.2015 19:11
mustela.erminea

XXX.XXX.236.1

Markéta Č. napsal(a):
Děkuji za vysvětlení úhynu mláděte. Ale jak vysvětlíte, že se 2 mláďata narodila o 24 hodin dříve? Děkuji. Markéta.

Vysvětlím to tak, že už se mi to několikrát stalo i u samice, která byla zapuštěná najednou jedním samcem. Občas se to prostě stává.
A teď se zeptám já: Na základě čeho si myslíte, že by samice nepřijala zrovna mládě prvně narozené? A jak by to v praxi provedla? Zabránila by mu se napít, když kojí ostatní? Nebo jak?
(Zde není ani náznak ironie, třeba Vás napadne něco, co mě dosud nenapadlo.).

8.6.2015 19:26
Markéta Č.

XXX.XXX.42.20

Chápu tedy správně z Vaší odpovědi, že se stává, že samice rodí "nadvakrát"? Já to nikde nečetla a zkušenost nemám, tak mě napadl pouze jako důvod dvojí propouštění... Co se týká Vašeho dotazu na mě- prostě mě to napadlo, ale když to teď rozebíráte, vidím sama, že je to blbost. smajlík Tak díky za poučení, jsem ráda za každou radu, teprve s chovem začínám. A i když pořád něco pročítám, není nad osobní zkušenost. Hezký večer, Markéta.

8.6.2015 22:05

Stalo se mně už několikrát, že samice porodila a mrtvá a nebo neživotaschopná mláďata nechala na vrchu. Když jsem prohrabala kotec našla jsem další, živá mláďata v rohu zahrabaná v podestýlce a hnízdo samice postavila až druhý a někdy i třetí den.

9.6.2015 12:44
burgund6

XXX.XXX.33.7

Markéta Č. napsal(a):
Chápu tedy správně z Vaší odpovědi, že se stává, že samice rodí "nadvakrát"? Já to nikde nečetla a zkušenost nemám, tak mě napadl pouze jako důvod dvojí propouštění... Co se týká Vašeho dotazu na mě- prostě mě to napadlo, ale když to teď rozebíráte, vidím sama, že je to blbost. smajlík Tak díky za poučení, jsem ráda za každou radu, teprve s chovem začínám. A i když pořád něco pročítám, není nad osobní zkušenost. Hezký večer, Markéta.

Někdy se to stát může.Taky se mi stalo, že ráno byla v kotci dvě mrtvá mláďata bez hnízda a večer normálně postavené hnízdo a v něm šest zdravých králíčků.

9.6.2015 22:05
Markéta Č.

XXX.XXX.42.20

Děkuji vám, že jste se podělili o své zkušenosti. Markéta.

10.6.2015 00:02
horal

XXX.XXX.58.226

Dvojí březost může nastat jenom výjimečně a to zdůvodu, že králice má rozdělenou dělohu a pri prvním připuštěním se plod usadí na jedné straně. Říje se po 14 dnech opakuje a tak v tu dobu by mohlo dojít k oplození druhé poloviny dělohy. Jinak samice je li březí už nepřipustí. Jsou ale i výjimky.

Přidejte reakci

Přidat smajlík