Uživatel s deaktivovaným účtem

mesič
napsal(a):
Dobrý den,
prosím ještě o radu, pokud bych použila do chovu Meklenburského strakáče celožerného, i tak budou mladí strakatí, že? Samici bych k němu měla burgundskou. Děkuji.
Ne. kominík nenese žádnou vlohu pro strakatost.
Tak oživuji vlákno, loni jsme nakonec pořídili MS černou - straku, ne kominíka a k ní máme samce NČ. Dnes ráno porodila, když jsem už nebyla doma a přítel hlásil 7 mladých, ale prý všichni černí. Nebrala jsem to jako bernou minci, pro něj je i naše MS černá. Po návratu domů jsem šla omrknout hnízdo - to je ukázkové, tak jsem ani nekontrolovala všechny, jen jsem zahlídla první 3 a opravdu, vše vypadá černě. Je možnost, že budou všichni kominíci nebo zatím jen černě vypadají a pak budou i strakatí? děkuji.

mesič
napsal(a):
Tak oživuji vlákno, loni jsme nakonec pořídili MS černou - straku, ne kominíka a k ní máme samce NČ. Dnes ráno porodila, když jsem už nebyla doma a přítel hlásil 7 mladých, ale prý všichni černí. Nebrala jsem to jako bernou minci, pro něj je i naše MS černá. Po návratu domů jsem šla omrknout hnízdo - to je ukázkové, tak jsem ani nekontrolovala všechny, jen jsem zahlídla první 3 a opravdu, vše vypadá černě. Je možnost, že budou všichni kominíci nebo zatím jen černě vypadají a pak budou i strakatí? děkuji.
To co není flekaté, tomu už fleky nenarostou. Ono ta pravděpodobnost, že bude 50% flekatých, funguje na velkých číslech. Stejně jako může být všech sedm mláďat stejného pohlaví, můžou být i všichni neflekatí.
Ale nebojte se, až vyrostou, budou divoce zbarvení. Všichni.
napsal(a):
To co není flekaté, tomu už fleky nenarostou. Ono ta pravděpodobnost, že bude 50% flekatých, funguje na velkých číslech. Stejně jako může být všech sedm mláďat stejného pohlaví, můžou být i všichni neflekatí.
Ale nebojte se, až vyrostou, budou divoce zbarvení. Všichni.
Aha, tak to jste mě zmátla úplně, divoce zbarvené jsem dřív mívala a takhle tmaví mi mladí nepřišli. Matně si vybavuji, že jsme mívali mladé, kteří cca ve 4 měsících neměli čistě černou barvu, ale byli mírně žíhaní. Co jsem v rychlosti viděla, mají ta bříška spíš šedá, ale to je asi tím, že je srst řidší a prosvítá kůže. Trochu jsem doufala, že to může být např. podsada, ale počítala jsem s tím, že ne. Uvidím, jak se vyvinou a vložím fotky.
Děkuji.

mesič
napsal(a):
Aha, tak to jste mě zmátla úplně, divoce zbarvené jsem dřív mívala a takhle tmaví mi mladí nepřišli. Matně si vybavuji, že jsme mívali mladé, kteří cca ve 4 měsících neměli čistě černou barvu, ale byli mírně žíhaní. Co jsem v rychlosti viděla, mají ta bříška spíš šedá, ale to je asi tím, že je srst řidší a prosvítá kůže. Trochu jsem doufala, že to může být např. podsada, ale počítala jsem s tím, že ne. Uvidím, jak se vyvinou a vložím fotky.
Děkuji.
Uvidíte, ale to je genetika.
černý a červený králík, pokud jsou oba v barvě čistokrevní, nemůžou mít jiné potomky než divoce zbarevené. od toho NČ podědí ještě částečnou ohnivost. Ale prostě NČ nemá žádné vlohy pro černou barvu, a černá barva je k divoké recesivní, takže mláďata mají sice po té menlenburačce vlohy pro černou, ale samotná nemůžou být černá aniž by černou nepodědila i od otce.
No tak to jsem dopadla
Vidím, že nejlépe jsou na tom lidé, co mají vesnické směsky, to jsou pak králíkárny barevné
Jaké masné plemeno byste mi poradila na otcovskou pozici, abych se strakatých mladých dočkala.
Mám teoreticky možnost si nechat z letošního vrhu mladého samce na příští rok: NČ samec / BU samice - ale tam to bude s oranžovou barvou asi stejné jako s červenou, že.
Napadá mě dalmatinský strakáč tříbarevný, ale to pro mě není úplně masné plemeno a ani vzhledově to není u mě top
Máte představu, kde bych měla největší šanci na strakaté mladé? Se samci: KALč, MSdiv - tam bych asi mohla očekávat jak barvu MSdiv, tak MSč, u žádného samce v modré barvě (velký kuní modrý, siamský apod.) asi se strakatostí také nemohu počítat.
Děkuji.

mesič
napsal(a):
No tak to jsem dopadla
Vidím, že nejlépe jsou na tom lidé, co mají vesnické směsky, to jsou pak králíkárny barevné
Jaké masné plemeno byste mi poradila na otcovskou pozici, abych se strakatých mladých dočkala.
Mám teoreticky možnost si nechat z letošního vrhu mladého samce na příští rok: NČ samec / BU samice - ale tam to bude s oranžovou barvou asi stejné jako s červenou, že.
Napadá mě dalmatinský strakáč tříbarevný, ale to pro mě není úplně masné plemeno a ani vzhledově to není u mě top
Máte představu, kde bych měla největší šanci na strakaté mladé? Se samci: KALč, MSdiv - tam bych asi mohla očekávat jak barvu MSdiv, tak MSč, u žádného samce v modré barvě (velký kuní modrý, siamský apod.) asi se strakatostí také nemohu počítat.
Děkuji.
Ale vždyť v kuchyňské úpravě není poznat, jakou barvu měli ti králíci :)
Strakatá mláďata ve smyslu bílé fleky můžete mít s každým strakáčem, ale strakáč s plnobarevným dává strakáče v 50% případů. Průměrně. Prostě můžou mít strakatí všichni, polovina nebo žádní, podle toho jak to vyjde.
S červenou/žlutou je to stejný jako s černou. Aby byly potomci červení, musí mít od obou rodičů vlohu pro červenou. Takže když je červený jeden, druhý musí mít aspoň tu vlohu. Jo, když králík od obou rodičů zdědí vlohu pro červenou a černou najednou, je madagaskarový.
Kaliforňák je pro účely barevných mláďat stejný jako černý králík. Ruské zbarvení by zase musela mláďata podědit od obou rodičů. To samý siamský králík, s plnobarevným budou jen plnobarevná mláďata. Ale na druhou stranu i ten kaliforňák, i ten siamák mají vlohu pro černou, takže byste se dočkala těch černých mláďat :D Siamák má i vlohy pro červenou. Kuní modrý ne, jen pro černou a modrou.
Ale prostě s meklenburskou samicí černou budete mít mimina buď černá - s KALč, s kuním modrým, se siamákem, nebo divoce zbarvená - s čímkoliv červeným, NČ, BU, s divoce zbarveným
a 50% bude flekatých. Pokud teda samec nebude taky strakáč. Kdyby ano, tak je flekatých sice 75%, ale 25% z nich bude stejně málo životaschopných, takže pro účely masné produkce to není úplně to pravé ořechové.
Aha, děkuji, moc jste mi pomohla. Nebudu tedy zbytečně shánět strakáče, nerada bych se dočkala těch 25% málo životaschopných. Nechám zatím svého NČ a budu doufat, že příštím vrhu nebudu mít takovou smůlu s divokým zbarvením.
Vím, že na talíři to je vše stejné, ale láká mě to, že bude v králíkárně trochu veselo.
Ještě prosím o upřesnění jednoho detailu, ten mi není úplně jasný, jak píšete o té madagaskarové, ta se mě v tomto spojení netýká, že? Vzhledem k tomu, že mám čistokrevné a tudíž v předcích u NČ nefiguruje černá a u MSč zase červená, že?
Ještě jednou moc děkuji!

mesič
napsal(a):
Aha, děkuji, moc jste mi pomohla. Nebudu tedy zbytečně shánět strakáče, nerada bych se dočkala těch 25% málo životaschopných. Nechám zatím svého NČ a budu doufat, že příštím vrhu nebudu mít takovou smůlu s divokým zbarvením.
Vím, že na talíři to je vše stejné, ale láká mě to, že bude v králíkárně trochu veselo.
Ještě prosím o upřesnění jednoho detailu, ten mi není úplně jasný, jak píšete o té madagaskarové, ta se mě v tomto spojení netýká, že? Vzhledem k tomu, že mám čistokrevné a tudíž v předcích u NČ nefiguruje černá a u MSč zase červená, že?
Ještě jednou moc děkuji!
Pokud máte čistokrevného červeného a černého, tak ne. Ale kdybyste si z toho spojení nechala králíka do chovu, tak ten by měl vlohu pro červenou a černou zároveň = tím pádem pro madagaskarské zbarvení. A jeho potomci by při spojení s patřičně zbarveným králíkem či s nositelem vloh madagaskaroví být mohli. Proto dávají směsky různé barvy - protože mají různé vlohy.
Při křížení dvou čistokrevných králíků vzniká nejčastěji divoké zbarvení a nazdar.
napsal(a):
Pokud máte čistokrevného červeného a černého, tak ne. Ale kdybyste si z toho spojení nechala králíka do chovu, tak ten by měl vlohu pro červenou a černou zároveň = tím pádem pro madagaskarské zbarvení. A jeho potomci by při spojení s patřičně zbarveným králíkem či s nositelem vloh madagaskaroví být mohli. Proto dávají směsky různé barvy - protože mají různé vlohy.
Při křížení dvou čistokrevných králíků vzniká nejčastěji divoké zbarvení a nazdar.
Super, už je mi to tak nějak jasné, děkuji!
Tak jsem šla dnes na druhou kontrolu hnízda a zjistila, že moje včerejší nakouknutí jen z vrchu bylo málo důkladné. Vůbec mi to nedošlo, že mladí leží více méně na břichu, tudíž zachumlaní jeden vedle druhého obklopení slámou a chlupy opravdu vypadali z vrchu jako černí. Dnes jsem si u jednoho na hlavičce všimla světlého fleku, tak jsem ho vzala do ruky a ejhle strakáč. Samice se zaobírala donesenou trávou tak jsem mohla více nakouknout a je jich tam cca 7 a minimálně 4 strakáčci tam budou. Tak to vše dobře dopadlo. Mladí jsou strakatí a ještě jsem se něco přiučila
Tak nakonec je 7 mladých, zatím vše v pořádku, jsou tam 4 strakáčci a 3 černí. Jsou úžasní