marvan
napsal(a):
A není to náhodou ještě nevykreslený ruský madagaskarový ?
Další variantou je, že někdo siamáky vylepšoval a vytvořil genotyp aam místo anam (např. z různých dovozů). Někde jsem četl, že králíci s aam mají jasnější barvy. Pak spojením takovýchto kusů může vzniknout čistý albín aa. Ale je pravdou, že malý ruský madagaskarový ještě kresbu nemá a je takřka bílý. S věkem teprve začínají okrajové části těla tmavnout. Je otázkou o jak starém kusu zadavatel hovoří.
benik
napsal(a):
Dokáže někdo vysvětlit proč do zakrslých siamských žlutých někdo pustil právě asi hermelína červenookého? Je dobré pustiti do siamských žlutých hermelíny? Dále, lze nějak vyšlechtit za pomocí cizích plemen hermelíny červenooké?
Děkuji Beník.
Setkala jsem se s tím kdysi dávno u Zkum, zrušila jsem tehdy chov Zkum (no chov, měla jsem 1.2) a po letech jsem zjistila, že dědečkem těch Zkum byl Heč. Důvod nevím, s chovatelem jsem nemluvila.
Bylo to "napytel", protože mi tam vypadávaly bílé drápy a prsty. Jako nechtít je čistokrevné, byla bych nadšená.
Podle mě by albín měl z homozygotů AA vzácně vypadnout coby mutace, ne? (v ideálním prostředí čistokrevných králíků).
dury
napsal(a):
Jenom malý dotaz, on také existuje ruský madagaskarový, to slyším poprvé. Vzorník nic takového nezná. Ve vzorníku je povolen pouze černý, modrý a havanovitý.
Ruský madagaskarový se vyštěpí ze siamských žlutých, může se registrovat, tetovat, ale na výstavy nesmí, pouze se použít v chovu siamských žlutých. Jako barevný ráz ruských králíků ale uznán není.
To samé platí i pro ruského želvovinového - isabella, tan se vyštěpí ze siamských modrých.
Uživatel s deaktivovaným účtem

dury
napsal(a):
Můj názor, jestliže plemeno není uznáno, není možno ho registrovat a tím tetovat.
Tak jednoduché to vždycky není... ono samozřejmě, člověk si nemůže jen tak vymyslet nějaký barevný ráz, nějak si to v králíkárně pokřížit a pak to otetovat a vystavit jako čisté plemeno.
Ale co se siamských králíků týče, to je prostě genetika. Výstavní siamský králík je totiž heterozygot a tím pádem se nechová "čistě", ale štěpí. Potomek dvou siamských králíků žlutých může být buď siamský žlutý, nebo siamský žlutý tmavý, nevýstavní homozygot, nebo ruský madagaskarový. Potomek dvou siamských králíků modrých je opět buď výstavní siamský modrý, nebo nevýstavní tmavý homozygot, nebo ruský želvovinový. Nedá se tomu nijak zabránit, to je vlastnost té barvy. No a vyhazovat nevýstavní barevné verze z chovu, to je blbost, ti králíci mohou mít zas jiné přednosti co se třeba typu týče. Takže se normálně tetují a používají se dál do chovu, akorát se nevystavují, no.
Je to podobné jako s králíkem kominíkem.
napsal(a):
Tak jednoduché to vždycky není... ono samozřejmě, člověk si nemůže jen tak vymyslet nějaký barevný ráz, nějak si to v králíkárně pokřížit a pak to otetovat a vystavit jako čisté plemeno.
Ale co se siamských králíků týče, to je prostě genetika. Výstavní siamský králík je totiž heterozygot a tím pádem se nechová "čistě", ale štěpí. Potomek dvou siamských králíků žlutých může být buď siamský žlutý, nebo siamský žlutý tmavý, nevýstavní homozygot, nebo ruský madagaskarový. Potomek dvou siamských králíků modrých je opět buď výstavní siamský modrý, nebo nevýstavní tmavý homozygot, nebo ruský želvovinový. Nedá se tomu nijak zabránit, to je vlastnost té barvy. No a vyhazovat nevýstavní barevné verze z chovu, to je blbost, ti králíci mohou mít zas jiné přednosti co se třeba typu týče. Takže se normálně tetují a používají se dál do chovu, akorát se nevystavují, no.
Je to podobné jako s králíkem kominíkem.
Omlouvám se, můj názor byl chybný. Všechny příspěvky, ve kterých se hovoří o ruských madagaskarových, případně želvovinových jsou v souladu s registračním řádem a mohou se tedy registrovat i tetovat. Za své předchozí chybné názory se ještě jednou omlouvám.
U siamáků je ještě "sranda" v tom, že hranice mezi heterozygotem a homozygotem je zrádná a klasický rozeznávací znak (karmínová panenka) ne vždy funguje.. Pokud je heterozygot světlý, pak mu karmínová panenka září jako lucerna v Perlovce. Čím je tmavší, tím je i oko tmavší a karmínové zbarvení panenky zahlédnete obtížněji. Dnes jsem zabíjel samici, o níž jsem byl na 100% přesvědčen, že je to homozygot - oko tmavé - po karmínové panence ani náznak (i když její sestra, homozygot, byla ještě tmavší). A šup... ve vrhu rusáček s červenýma očima. Takže 100% jistotu máte až po zkušebním připuštění.
Na prvním snímku je Ruský madagaskarový.
Na druhém pak typický tmavý homozygot.
Na třetím výstavní heterozygot.
awake
napsal(a):
Nemáte někdo prosím fotky výstavních a nevýstavních kuních hnědých. Vím že to nejsou siamáci , ale co tady tak čtu, tak chov a křížení je podobné jako u siamáků. Moc děkuji.
(1) Kuh výstavní (1.0 import SRN).
(2) jiný importovaný výstavní samec.
(3) importovaný nevýstavní Kuh homozygot.
(4) výstavní heterozygot
(5) heterozygotní a homozygotní mládě.
a samozřejmě vznikají i ruští černí.
awake
napsal(a):
Moc Vám děkuji za fotky. Já mám zakrslé kuní a zatím jsem měla jen "výstavní" a ruské. "Nevýstavního" kuňáka v jakékoliv velikosti jsem ještě neviděla. Podle fotek předpokládám, že bych ho nejspíš poznala
Určitě poznáte. Jsou hodně tmavohnědí, někdy až do černa. Rozdíl je patrný ihned po narození. I podle oka - karmínová panenka u výstavních. Koukněte na stránku http://das-marderkaninchen.jimdo.com/zucht-theorie-praxis/zucht/. Je to web mého známého chovatele kuních v SRN Jsou zde další fotky dospělých kusů i mláďat a rozdíly jsou patrné.
bronda
napsal(a):
Určitě poznáte. Jsou hodně tmavohnědí, někdy až do černa. Rozdíl je patrný ihned po narození. I podle oka - karmínová panenka u výstavních. Koukněte na stránku http://das-marderkaninchen.jimdo.com/zucht-theorie-praxis/zucht/. Je to web mého známého chovatele kuních v SRN Jsou zde další fotky dospělých kusů i mláďat a rozdíly jsou patrné.
Karmínová panenka není úplně spolehlivé vodítko, ono se to tam zaleskne i u toho homozygota.Nepochybuji o tom, že to víte, píšu to hlavně pro začátečníky...především u Sivm
je barva panenky někdy trochu zavádějící.
jans
napsal(a):
Karmínová panenka není úplně spolehlivé vodítko, ono se to tam zaleskne i u toho homozygota.Nepochybuji o tom, že to víte, píšu to hlavně pro začátečníky...především u Sivm
Ano je to nespolehlivé. Ale i obráceně. Měl jsem tmavší samici Siž s hnědým okem - předpokládal jsem, že je na 100% homozygotka. Karmínovou barvu jsem nezahlédl ani náhodou a jak na potvoru měla ve vrhu rusáka. Pak si vyberte. Zářící karmínová panenka je jasná u světlých kusů Siž - jako např. u kusu na obrázku pod mým nickem. Tyto kusy zase ale mají problém s chybějícím nebo slabým hřbetním pruhem. Pokud je kus tmavší, pak je i oko tmavší a barva panenky je méně spolehlivá - hůře viditelná. Pak jedině až ověřovací křížení. Nicméně u jasných tmavých homozygotů je oko tmavé a nesetkal jsem se s náznakem karmínové barvy.
Na speciálce jsem měl samičku, která měla karmínovou panenku (ověřeno pozorováním doma, ale tmavší odstín. Posuzoval Fasora a za světelných podmínek na výstavě panujících se zdálo, že je tmavá. Do lístku zapsal, že samička je tmavší, připomínající homozygota.
jans
napsal(a):
Jaké je tedy podle vás hlavní, popřípadě určující rozlišovací znak pro homozygota od hetorozygota u modrých siamáků, když né tedy karmínová panenka.
Začínám se Sim, tak se ptám, ať jsem chytřejší .
marvan
napsal(a):
Jaké je tedy podle vás hlavní, popřípadě určující rozlišovací znak pro homozygota od hetorozygota u modrých siamáků, když né tedy karmínová panenka.
Začínám se Sim, tak se ptám, ať jsem chytřejší .
No, u modrých siamáků to chce čas a trochu je mít "nakoukaný".Mluvil sem o tom asi před rokem se Standou K. a i on mi řekl, že si u nich není jistej hned jako u Kum.
Hlavně já mívám některé vrhy hetero.
tmavší než hom. v jiném vrhu a tam je to vidět opravdu až později, ale to asi zná každý kdo je chová.Jinak potom samozřejmě ověřovací křížení, jak psal bronda.
Jinak ještě dodám, že u zvířat z regenerecí to může být ještě složitější.Mám momentálně dva
vrhy F2 přes Kalč, matka F1 fenotypově Kalč, takže tmavý hom. je vyloučen, ale mám tam
zregenerované mládě u kterého kdybych nevěděl z jakých je rodičů, tak bych tvrdil že je to
homozygot.To samé u F3 přes Kum -otec Kal želvovinový mladí od světlých po tmavé.
Proto říkám dejte jim čas.
jans
napsal(a):
Jinak ještě dodám, že u zvířat z regenerecí to může být ještě složitější.Mám momentálně dva
vrhy F2 přes Kalč, matka F1 fenotypově Kalč, takže tmavý hom. je vyloučen, ale mám tam
zregenerované mládě u kterého kdybych nevěděl z jakých je rodičů, tak bych tvrdil že je to
homozygot.To samé u F3 přes Kum -otec Kal želvovinový mladí od světlých po tmavé.
Proto říkám dejte jim čas.
No pěkně se mi ty řádky rozjely.
jans
napsal(a):
No, u modrých siamáků to chce čas a trochu je mít "nakoukaný".Mluvil sem o tom asi před rokem se Standou K. a i on mi řekl, že si u nich není jistej hned jako u Kum.
Hlavně já mívám některé vrhy hetero.
tmavší než hom. v jiném vrhu a tam je to vidět opravdu až později, ale to asi zná každý kdo je chová.Jinak potom samozřejmě ověřovací křížení, jak psal bronda.
Později, tím myslíte když už je to přelínalé a je vidět, jak je siamák vybarvený, tak podle vybarvení ? Asi ani u těcht větších odchovů nelze jednoznačně rozdělit hetorozygota od homyzygota, že. Jediná jistota je asi jen přes kontrolní vrh.
Mám svůj první vrh Sim, tak jsem zvědavý jak se siamáci budou postupně vybarvat.
marvan
napsal(a):
Později, tím myslíte když už je to přelínalé a je vidět, jak je siamák vybarvený, tak podle vybarvení ? Asi ani u těcht větších odchovů nelze jednoznačně rozdělit hetorozygota od homyzygota, že. Jediná jistota je asi jen přes kontrolní vrh.
Mám svůj první vrh Sim, tak jsem zvědavý jak se siamáci budou postupně vybarvat.
Ano, když je to přelínané, ale neplatí to pokaždé, někdy to je jasné dříve.Jen pro zajímavost
když sem tetoval svoje první Sivm, tak mi pomáhal s výběrem náš přední chovatel Rč
a v té době i chovatel Kuh.No vybrali jsme šest králíků a ejhle čtyři homo.a jen dva het...
Ona i ta karmínová panenka je někdy naprosto jasná, ale né vždy.
jans
napsal(a):
Ano, když je to přelínané, ale neplatí to pokaždé, někdy to je jasné dříve.Jen pro zajímavost
když sem tetoval svoje první Sivm, tak mi pomáhal s výběrem náš přední chovatel Rč
a v té době i chovatel Kuh.No vybrali jsme šest králíků a ejhle čtyři homo.a jen dva het...
Ona i ta karmínová panenka je někdy naprosto jasná, ale né vždy.
A kde byla chyba, že ze 6 králíků byly 4 homozygoti, co vás zmátlo ?

Když může být homozygot světlejší než heterozygot, nemají na barvu spíš vliv nějaké modifikační geny? Nedalo by se v tom případě výběrem světlých homozygotů vyšlechtit barevný ráz, který by neštěpil?
napsal(a):
Když může být homozygot světlejší než heterozygot, nemají na barvu spíš vliv nějaké modifikační geny? Nedalo by se v tom případě výběrem světlých homozygotů vyšlechtit barevný ráz, který by neštěpil?
Světlejší jsou jako mladí, ale i v dospělosti je v některých případech odstín téměř stejný.
Není to ale v rámci jednoho vrhu...Určitě dalo.