Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

K

14.4.2015 11:57
K

XXX.XXX.56.100

Dobrý den, pořídila jsme si nového králíčka a chtěla bych začít používat Acidomid, jelikož mi předchozí králík umřel na kokcidiozu. Chtěla bych se zeptat jak dlouho ho používat? Někde jsem četla, že po celý rok a někde zase, že jen 3 dny. Děkuji za radu.

14.4.2015 13:12
Petra Sally

XXX.XXX.119.100

Dobrý den,

když zde (v kategorii DISKUZE) zadáte do vyhledávače termín "Acidomid", vyjedou Vám níže diskuze, kde je tento přípravek zmíněn - určitě stojí za to si je pročíst, dozvíte se spoustu zajímavých informací spojených i s kokcidiozou.
Navíc se jedná převážně o názory opravdových zkušených chovatelů (já mám jen zakrslíky pro radost, ale toto téma mne také zajímá, přece jen ohroženi jsou všechny druhy králíků).

Jinak my konkrétně Acidomid přidáváme do vody po celý rok. Ty 3 dny podávání se většinou uvádí v případě, že jako prevenci proti kokcidioze (k okyselení) používáte ocet, který přidáváte do vody, ale u Acidomidu není důvod vynechávat, navíc to není léčivo, takže není proč mít obavy. Naopak pravidelnost užívání je v tomto případě spíš žádoucí. Ale samozřejmě se zde setkáte s různými názory (příznivci i odpůrci).. Je vhodnější pročíst si i starší diskuze a udělat si vlastní názor smajlík Dle toho mého jeho pravidelným podáváním nic nezkazíte.

Dobře popsán je Acidomid na internetu zde:

http://www.benefeed.cz/zbozi/acidomid-kralik-1000-ml.html

(Chápu, že by někdo mohl brát popisek Acidomidu v uvedeném odkaze jako reklamu a že tam tudíž vypisují jen samé klady přípravku, nicméně si myslím, že je tam uvedeno vše co o tomto doplňku potřebujete vědět smajlík ).

Ale pokud se bojíte kokcidiozy, pak Acidomid samozřejmě vše nevyřeší, stále je to jen doplněk-prevence v podobě přípravku, ale důležitá je především hygiena a správné krmení Vašeho králíčka!

Přeji pěkný den

K

14.4.2015 18:41
K

XXX.XXX.151.207

Petra Sally napsal(a):
Dobrý den,

když zde (v kategorii DISKUZE) zadáte do vyhledávače termín "Acidomid", vyjedou Vám níže diskuze, kde je tento přípravek zmíněn - určitě stojí za to si je pročíst, dozvíte se spoustu zajímavých informací spojených i s kokcidiozou.
Navíc se jedná převážně o názory opravdových zkušených chovatelů (já mám jen zakrslíky pro radost, ale toto téma mne také zajímá, přece jen ohroženi jsou všechny druhy králíků).

Jinak my konkrétně Acidomid přidáváme do vody po celý rok. Ty 3 dny podávání se většinou uvádí v případě, že jako prevenci proti kokcidioze (k okyselení) používáte ocet, který přidáváte do vody, ale u Acidomidu není důvod vynechávat, navíc to není léčivo, takže není proč mít obavy. Naopak pravidelnost užívání je v tomto případě spíš žádoucí. Ale samozřejmě se zde setkáte s různými názory (příznivci i odpůrci).. Je vhodnější pročíst si i starší diskuze a udělat si vlastní názor smajlík Dle toho mého jeho pravidelným podáváním nic nezkazíte.

Dobře popsán je Acidomid na internetu zde:

http://www.benefeed.cz/zbozi/acidomid-kralik-1000-ml.html

(Chápu, že by někdo mohl brát popisek Acidomidu v uvedeném odkaze jako reklamu a že tam tudíž vypisují jen samé klady přípravku, nicméně si myslím, že je tam uvedeno vše co o tomto doplňku potřebujete vědět smajlík ).

Ale pokud se bojíte kokcidiozy, pak Acidomid samozřejmě vše nevyřeší, stále je to jen doplněk-prevence v podobě přípravku, ale důležitá je především hygiena a správné krmení Vašeho králíčka!

Přeji pěkný den

Já taky chovám zakrslíky už několik let, ale s kokcidiozou jsem se ještě nikdy nesetkala tak jsem to moc neřešila až co mi právě jeden umřel.

Je tedy dobré dávat Acidomid neustále nebo ho můžu dávat třeba rok, pak vynechat a pak zas znovu začít dávat?
Pročetla jsem co se dalo, tak snad to teď podchytím a už se nic hrozného nestane.
Děkuji za vaši radu :).

15.4.2015 10:20
Petra Sally

XXX.XXX.119.100

Dobrý den.

tak netroufám si přímo radit, určitě nejsem žádný velký chovatel, králíčky mám jen pro radost a i mláďata co jsem měla jsem si nechala a tak vznikla ta moje ušatá partička smajlík Ale alespoň Vám můžu říct, jak to mám já.. Navíc jsem ráda, že jsem zde narazila také na nějakého chovatele zakrslíků

Acidomid používám něco přes rok. Až od doby, kdy jsem si pořídila páreček "lvíčků" s teddy genem a dvě samičky teddy beránků a začala je mít venku. Do té doby (co se ušáků týče) jsem měla jen Hototskou samičku, kterou jsem si pořídila v roce 2007, ještě v době kdy jsem bydlela v paneláku. Jelikož byla zvyklá v bytě a v době naší koupi domu už měla 5 let, tak jsem ji nechtěla stresovat změnou prostředí a doma ji mám pořád. Letos v září bude mít 8 let smajlík Až do zmíněné doby jsem nepoužívala ani Acidomid ani jiné přípravky, ani bylinky a ani ocet a přitom podávala krmivo dostupné běžně ve zverimexu (směs obilovin+granulí), SENO a na přilepšenou zeleninu a samička nikdy žádné zdravotní problémy neměla a i teď v jejím věku se těší zdraví smajlík
Nevím, jestli kokcidioza více ohrožuje králíky chované venku a spíše plemena "na maso" nebo jsem měla štěstí..

Až když jsem začala s venkovním chovem, plánovala mladé atd., tak jsem se problematikou kolem všech těch nemocí, krmení, očkování apod.začala zabývat daleko podrobněji. Změnila jsem krmení ze směsy na granule pro králíky a začala přidávat Acidomid do vody. Ani nemůžu říct, jestli by mladí byli náchylní na kokci třeba při odstavu v tom kritičtějším věku jak se všude uvádí, protože u matky jsem je nechala až do 3 měsíců a pak oddělila od samiček samečky.. Ale vše ušáci snášeli bez problémů a i zimu, která je u nás horší než v nížinách zvládli na jedničku smajlík
Teď máme 5 miminek,2 si budeme nechávat a další 3 si pak zamluvili naši známí, kterým je daruji. Takže tentokrát už budu řešit i odstav do cizího pro ně nového protředí..tak snad žádný problém nenastane.

Musím zaťukat na všechno dřevo kolem, že se nám zatím nemoci vyhýbají..ale člověk musí být ve střehu. Vím, že se zde řeší problém s kokcidiozou především u plemen na maso, ale podle mně žaludek prostě mají všichni králíci stejný a všichni jsou ohroženi

A napadlo Vás třeba co bylo příčinou, že po celou dobu Vašeho chovu se kokcidioza neprojevila a najednou u jednoho králíčka zabíjela?Jestli to třeba byl starší nebo naopak moc mladý ušák, nebo slabší jedinec, měl jiné prostředí než ostatní nebo jiné krmení, prostě cokoli čím by se odlišoval od ostatních, v čem byste mohla najít náznak té příčiny?

Já se také bojím kokci jako čert kříže. Své ušáky mám ráda a určitě si přeji, aby byli zdraví a žili co nejdéle.

Co se toho Acidomidu týče, tak od doby co jsem s ním začala, tedy před víc jak rokem (nemohu Vám tak bohužel říct žádnou léta trvající zkušenost), jej podávám nepřetržitě a podle zdraví mých ušáků -spokojenost smajlík Ale jak už jsme psala, není to určitě jen o tomto přípravku.. S jeho podáváním jsem nepřestala ani v době, kdy byla samice březí nebo kdy kojila a i mladí ušáci, když začali pít z napáječky co měla v kotci samice, tak už ho tak vlastně dostávali taky smajlík

Co jsem tak postřehla v různých diskuzích, tak vyloženě nějaký odpůrce Acidomidu zde nebyl, možná krom těch co upřednostňují spíše přírodní doplňky ve formě bylinek apod., ale v zásadě tímto doplňkem výživy (můžu-li to tak nazvat) nemůžete nic zkazit. Někdo (dotyčnému se omlouvám, že už si nevzpomenu jméno uživatele) třeba psal, že Acidomid také podává stále jen ale v menším množství, než je uvedeno na obale.
Tam je psáno 10 ml na 1 litr, já třeba dávám 10 ml na 1,5 litru...

Nevidím ani důvod proč Acidomid rok používat a pak dát pauzu. Není to léčivo, takže dle mého názoru si na něj tělo nezvykne, pokud máte obavy z toho, že by pak třeba kokcidie byly vůči němu imunní apod.
Takový je můj názor, ale samozřejmě nemusíte Vy nebo někdo jiný souhlasit

Přeji hezký den a zdravé králíčky

15.4.2015 13:42
poty76

XXX.XXX.145.250

Máte pravdu. Acidomid se nemusí vysazovat. Je to doplněk a zároveň prevence. Jde především o okyselení střevní mikroflóry. Kokci nemá ráda kyselé prostředí. Já ho sice nepodávám, ale je to tak. Dělají se i různé domácí kůry na bázi česneku atd. který se dá vyluhovat do ledničky na týden a poté se kombinuje s vodou. Funguje to dobře. Dá se používat i obyčejný ocet. Na deset litrů vody,1dcl. octa. Tohle ale dělají asi chovatelé s větším počtem králíků. Nutno podotknout, že se také musí dát pozor aby nedošlo k překyselení organismu a následnému poškození vnitřních orgánů ( játra, ledviny). Myslím že u vás Acidomid = dobrá volba. Navíc neškodný výrobek.

15.4.2015 14:30
Petra Sally

XXX.XXX.119.100

poty76 napsal(a):
Máte pravdu. Acidomid se nemusí vysazovat. Je to doplněk a zároveň prevence. Jde především o okyselení střevní mikroflóry. Kokci nemá ráda kyselé prostředí. Já ho sice nepodávám, ale je to tak. Dělají se i různé domácí kůry na bázi česneku atd. který se dá vyluhovat do ledničky na týden a poté se kombinuje s vodou. Funguje to dobře. Dá se používat i obyčejný ocet. Na deset litrů vody,1dcl. octa. Tohle ale dělají asi chovatelé s větším počtem králíků. Nutno podotknout, že se také musí dát pozor aby nedošlo k překyselení organismu a následnému poškození vnitřních orgánů ( játra, ledviny). Myslím že u vás Acidomid = dobrá volba. Navíc neškodný výrobek.

Děkuji za názor za nás obě smajlík
Jsem ráda, že jste reagoval, jelikož Vy jste na rozdíl ode mne opravdový chovatel s letitými zkušenostmi a co napíšete Vy má určitě větší váhu smajlík Paní nebo slečna zadavatelka tohoto vlákna to jistě ocení. Já jsem stále ve fázi učení a snažení se mít zdravé a spokojené králíky a ne jen králíčky smajlík..
Na překyselení organismu si dám určitě pozor! I proto jsem také snížila dávku doporučenou výrobcem zhruba na polovinu, jak v jedné z diskuzí bylo doporučeno, takže pro jistotu - i když si také myslím, že u Acidomidu by se nic takového stát nemělo, tak pořád zde může platit, že méně je někdy více
Důležité určitě je nekombinovat více "metod" zaráz, ale vybrat si tu svoji smajlík

(Domácí kůru jsem žádnou nevyzkoušela, ale určitě je pro mne přínosem se o nich něco dozvědět smajlík Např.o "česnekové" metodě jsem ještě neslyšela, je to zajímavé! ).

Přeji pěkný den všem a úspěšný chov smajlík

15.4.2015 18:25
mustela.erminea

XXX.XXX.236.1

K napsal(a):
Dobrý den, pořídila jsme si nového králíčka a chtěla bych začít používat Acidomid, jelikož mi předchozí králík umřel na kokcidiozu. Chtěla bych se zeptat jak dlouho ho používat? Někde jsem četla, že po celý rok a někde zase, že jen 3 dny. Děkuji za radu.

Aby Vám králíček neumřel, stačí ho správně krmit. A není nutný žádný Acidomit, okyselování vody, česnek, cibule, pelyněk. atd. atd.
A naopak, budete-li krmit nesprávně, nespasí Vás ani Acidomit.
Takže budete-li mu dávat kvalitní seno, trošičku ovsa, řekněme na zakrslíka bych dala +- vrchovatou kávovou lžičku, (eventuálně trošku nějakých granulí místo ovsa, které však nejsou třeba), v ideálním případě denně kousek větvičky. Tak není co řešit.
Samozřejmě, když pak budete chtít zpestřit jídelníček, můžete dát měsíček jablíčka, kolečko mrkvičky, atd. Ale zde už to chce opatrnost.

16.4.2015 15:04
poty76

XXX.XXX.145.250

Petra Sally napsal(a):
Děkuji za názor za nás obě smajlík
Jsem ráda, že jste reagoval, jelikož Vy jste na rozdíl ode mne opravdový chovatel s letitými zkušenostmi a co napíšete Vy má určitě větší váhu smajlík Paní nebo slečna zadavatelka tohoto vlákna to jistě ocení. Já jsem stále ve fázi učení a snažení se mít zdravé a spokojené králíky a ne jen králíčky smajlík..
Na překyselení organismu si dám určitě pozor! I proto jsem také snížila dávku doporučenou výrobcem zhruba na polovinu, jak v jedné z diskuzí bylo doporučeno, takže pro jistotu - i když si také myslím, že u Acidomidu by se nic takového stát nemělo, tak pořád zde může platit, že méně je někdy více
Důležité určitě je nekombinovat více "metod" zaráz, ale vybrat si tu svoji smajlík

(Domácí kůru jsem žádnou nevyzkoušela, ale určitě je pro mne přínosem se o nich něco dozvědět smajlík Např.o "česnekové" metodě jsem ještě neslyšela, je to zajímavé! ).

Přeji pěkný den všem a úspěšný chov smajlík

Děkuji za pochvalu, snažím se a nutno podotknout že do králičích diskusí jsem se nikdy nějak moc nehrnul. Tedy kromě propagace našich českých plemen. Něco málo jsem nabyl za ty roky hlavně díky svým přátelům, kteří mají chovy na úrovni, něco v životě, v chovu králíků dokázali a chovají na tom nejvyšším stupni odbornosti. Navíc jsou uznávanými persónami i za hranicemi naší země. Dalo by se říci že jsem měl a stále mám štěstí na tyto ODBORNÍKY. Nedovolím si je tady jmenovat, určitě bych na někoho zapoměl a to bych nerad! Jednoho bych tady přeci zmínil, v nímám ho jako svého učitele a věřte to je studnice pokladů, ale nemohu on nemá rád když zmíním jeho jméno.Tak radši ne, dostal bych za uši. Hlavně nedělejte až markantní změny v krmení atd., víte napíši vám sem jednu věc kterou jsem nezmínil. Já si zkouším různé odchylky na odstavených mláďatech ( jatečných) po odstavu. Dobré věci a poznatky poté praktikuji na chovných kusech a odstavech pro další plemenitbu a výstavní účely. U strakáče se mi toho moc nepovede a o to větší je to poté radost.

Přidejte reakci

Přidat smajlík