michalkouba
napsal(a):
Dobrý den,
čím přilepšujete samicím s mladými ? Krmím Granule Energys trochu sena a tvrdý chléb, nyní při mladých dávám do granulí trochu ovsa...
Jeden chovatel říkal že dává slunečnici (trochu) a četl jsem o vločkách...
Děkuji za odpovědi s pozdravem Michal.
Děláte to špatně. První byste měl napsat SENO a pak vše ostatní. Králík totiž jen o seně přežije trvale, dlouhodobě. Asi poroste pomalu a to v racionálním chovu nejde. Ale přežije. Ale o tom všem ostatním bez sena trvale nepřežije. Konkrétní granule neznám. Ale už jsem se bohužel přesvědčil, že výrobci lžou a že granule nejsou kompletní krmení a že by mohli králíci žít a být zdraví jen z nich.
Oves pluchatý je dobrý, nejlepší a vločky jsou zase jen oves, jen asi 10 x dražší a tak je na vaší inteligenci, pro jaký druh ovsa, zda tedy obyčejný (pluchatý) oves či vločky se rozhodnete. Králíkům je to fuk, oni pluchatý oves stejně vylouskají a ty hyperdrahé vločky si z něj udělají sami. A 10 x levněji.
Míchat oves do granulí je taky špatně. Míchat cokoliv je vždy špatně. Dejte jim to a později ono. Myslete. Králík nemá rozum, asi jako batole. Když dáte dítěti vedle oběda také bonbony, přetláská se bonbony a oběd nechá, nebo se pletu?
S chlebem bych byl velmi, velmi opatrný a celer nedávejte nikdy. Obojí jim může udělat velmi špatně.
Taky nedávejte kojící samici okus, do odstavu prostě nedávejte okus a neuděláte chybu.
Olejnina má smysl jen když samice líná a v té době jí snad nepřipouštíte, takže je to zbytečné, samice zbytečně zatloustne.
Mám zkušenost, že jestli jsem měl někdy úhyn samice s mladými, tak jedině takové, které jsem se snažil já, a nebo tajně někdo z rodiny, přilepšit! Dejte jí seno a normální žrádlo, nevymýšlejte hlouposti a bude to dobré, věřte mi.
Ať se daří.
Tom50.
Dobrý den.
Za tenhle příspěvek Vám tleskám. Je vidět, že když vynecháte emoce dokážete dobře poradit. Mne bude 60 a také občas potřebuju poradit. I když mám kamaráda veterináře a dcera je zootechnička. Mnohdy k určitému problému nedokážou jednoznačně říci, že je to tak nebo onak no a potom rada zkušeného chovatele nad zlato. Také všechno v kížkách nevičtete a navíc pochybuji že někdo kdo si pořídí jednoho nebo dva králičky, bude se hrabat v literatuře, každý si myslí jak je to jednoduché dám tomu seno nebo trávu, občas mu dám napít a hotovo. Právě těmto začínajícím chovatelům je třeba poradit a né je od toho odradit když napíšete že je trotl. Je vidět že zkušenosti máte (jak jsem si všiml máme stejné chovatelská zájmy), ale zkuste vynechat ty emoce když vstupujete do diskuse, jinak kvalitní radu tím degradujete na posměšek a lidé v tom už tu radu nevidí jenom tu ironii a je to škoda.
Přeju hodně zdaru.
tom.50
napsal(a):
Děláte to špatně. První byste měl napsat SENO a pak vše ostatní. Králík totiž jen o seně přežije trvale, dlouhodobě. Asi poroste pomalu a to v racionálním chovu nejde. Ale přežije. Ale o tom všem ostatním bez sena trvale nepřežije. Konkrétní granule neznám. Ale už jsem se bohužel přesvědčil, že výrobci lžou a že granule nejsou kompletní krmení a že by mohli králíci žít a být zdraví jen z nich.
Oves pluchatý je dobrý, nejlepší a vločky jsou zase jen oves, jen asi 10 x dražší a tak je na vaší inteligenci, pro jaký druh ovsa, zda tedy obyčejný (pluchatý) oves či vločky se rozhodnete. Králíkům je to fuk, oni pluchatý oves stejně vylouskají a ty hyperdrahé vločky si z něj udělají sami. A 10 x levněji.
Míchat oves do granulí je taky špatně. Míchat cokoliv je vždy špatně. Dejte jim to a později ono. Myslete. Králík nemá rozum, asi jako batole. Když dáte dítěti vedle oběda také bonbony, přetláská se bonbony a oběd nechá, nebo se pletu?
S chlebem bych byl velmi, velmi opatrný a celer nedávejte nikdy. Obojí jim může udělat velmi špatně.
Taky nedávejte kojící samici okus, do odstavu prostě nedávejte okus a neuděláte chybu.
Olejnina má smysl jen když samice líná a v té době jí snad nepřipouštíte, takže je to zbytečné, samice zbytečně zatloustne.
Mám zkušenost, že jestli jsem měl někdy úhyn samice s mladými, tak jedině takové, které jsem se snažil já, a nebo tajně někdo z rodiny, přilepšit! Dejte jí seno a normální žrádlo, nevymýšlejte hlouposti a bude to dobré, věřte mi.
Ať se daří.
Promiň Tome, ale nesouhlasím.
Je poměrně dost chovů (a to i výstavoví králíci, tedy nejen masné velkochovy) jedoucí pouze na granulích a králíci nejenže přežívají, nýbrž i prospívají...
ne nadarmo se ty granule nazývají kompletní... A mimochodem, jejich základní složkou je vždy sušená a granulovaná píce...
"Mnohdy k určitému problému nedokážou jednoznačně říci, že je to tak nebo onak no a potom rada zkušeného chovatele nad zlato."
Ale vážený pane horale, když ono to TAKTO chodí...
Chovatelství je komplexní obor a na hodně věcí NENÍ jednoduchá odpověď...
Tomův příspěvek je opravdu návod, jak to zbytečně nepokazit - no ale ani nevylepšit nad záchovné minimum.
Za sebe jen dvě zásadní poznámky. Celer - proč nikdy? Já tím krmím ne zrovna často, ale dávám, všechny formy, listový či řapíkatý jsou v hobby chovech velice oblíbené... a bulvy sem tam na zpestření taky nikdy problém neudělaly. I tady v diskuzi zmínky o celeru jsou... stížnosti na celer jsem nikdy neslyšela, takže je to zas osobní preference, nebo co to má být?
Olejnina má smysl, když samice líná... ale prdlajs, to je zásadní nepochopení toho, k čemu ty olejniny vůbec jsou. Nejsou k tomu, aby nějakým zázračným mechanismem usnadnily línání - jako že rozežerou chlupové váčky, nebo jak si to propána představujete...?
Rostlinné tuky dělají jinou věc, spolu s bílkovinami tvoří svaly... takže když králíkovi nenasypete zrovna kilo slunečnice (ano, pak ztloustne), ale zařadíte do krmné dávky třeba malý přídavek lněného semínka, tak mu tím rozhodně neuškodíte, spíš přesně naopak. To je evergreen na srst a trávení, a králíci ho mají rádi, proč to nedávat?
Lněné semínko mají odzkoušené generace chovatelů i velkých zvířat, a já tu budu poslouchat od "velkého odborníka", jak olejniny jsou na tloustnutí...? Bože lidi. Mějte rozum.
Mně se Tomův příspěvek nelíbí, podporuje přesně to, co tu lidi hledají: rychlé, přesné návody, aniž by pak věděli, co vlastně dělají.
Chovatel, který si s tím hraje, a VÍ proč si s tím hraje a co má krmit, je někde úplně jinde. Šáhněte do svědomí, vážení.
To, co píše Tom, je zdravý základ. Ale umět nakrmit zvíře NENÍ totéž, jako "nedat mu nic kromě sena a granulí"...
Projděte si, propána, starší vlákna... krmná řepa, topinambury, pelyněk... Krmí tím spousta lidí a jde to, tak netvrďte tady propána, že tohle výše popsané je nejlepší možná cesta.
Vážená slečno nebo paní. Nevím proč směrujete příspěvek na mne, navíc vytrhujete věty z kontextu. Já jsem pochválil Toma že začal diskutovat a né poučovat a Vy to v zápětí uděláte. Hona napsal nesouhlas a vlastní názor na granule a tím oživil diskusi. Co si má Michal vzít z Vašeho příspěvku krom toho že jsem mdlého rozumu. Má dávat vše co jste popsala najednou nebo postupně. Prosím zkuste to znova a k Michalovi aby věděl čím přilepšit králikům.
tom.50
napsal(a):
Ať se daří.
Pro zadavatele, který má evidentně chuť si s chovem vyhrát, bych ráda poopravila některé zde zmíněné nesrovnalosti.
"Králík o seně přežije trvale"
Pokud je seno kvalitní, tak ano. (Leč obecně je stav půd na loukách, z nichž většina chovatelů získává seno, velmi špatný. V drtivé většině případů je tam nedostatek některých látek, které jsou následně v příliš malé míře obsaženy i v tom seně, tudíž mohou chybět i králíkovi. Nemluvě o seně zaplísněném, vylouhovaném dešti apod. A že se taková nezřídka prodávají).
..."granule nejsou kompletní krmení"...
Nejsou granule jako granule. Minimálně některé kompletním krmivem určitě jsou. Viz velkochovy. Rozhodně ale netvrdím, že jsem zastánkyní krmení granulemi.
"Oves pluchatý je dobrý, nejlepší a vločky jsou zase jen oves, jen asi 10 x dražší a tak je na vaší inteligenci, pro jaký druh ovsa, zda tedy obyčejný (pluchatý) oves či vločky se rozhodnete."
Vločky jsou pro některé kategorie králíků lepší než pluchatý oves, a když si dáte trochu práce, seženete vločky za mnohem menší cenu, nežli desetinásobnou. Ano, je to svým způsobem luxus, ale pokud chováte pro radost, a rozhodnete se králíkům ho dopřát, tak proč ne?
"Míchat oves do granulí je taky špatně. Míchat cokoliv je vždy špatně"
Představte si, že spousta nejen chovatelů výstavních králíků míchá a mají potom úspěchy. Já také s úspěchem míchám. Různým kategoriím různé směsi
"celer nedávejte nikdy"
Minimálně na vyvolání říje či zvýšení pohlavního pudu samců je to super věc. Mimo jiné může pomoci i vyvolat porod u samice, která přenáší, z důvodu vysokého obsahu vápníku. Osobně jsem ho podávala některým kusům třeba více jak měsíc denně a problém jim to nezpůsobilo.
To o olejninách, potažmo slunečnici je další nesmysl (viz leprechaunek). Když ji přidám decentně, je to jen ku prospěchu.
Takže tak.
Koupil jsem teď poprvé nějaké granule pro kojící matky deset kg. jen tak na zkoušku mám jednu momentálně ještě kojící samici ČA tak jí to přidávám v obměně seno, ječmen nebo tyto granule, má 9 králíčků a doslov jsou a kulatí jako pucky tak že myslím že tyto granule jsou pro samici v tomto období doslova přínosem.nedělám nikomu reklamu jen se zde chci podělit o zajímavý poznatek.
Dobrý večer,
předně děkuji všem za vaše příspěvky a názory
Přesně jak píšete rady zkušených chovatelů jsou k nezaplacení a proto jsem velice rád za vše i tu trochu negativ co jste zde všichni napsali.
Tak pro doplnění informací můj děda byl pan králíkář a něco si pamatuji ale bylo mi 8 když jsem se motal okolo něj a pomáhal mu... něco načtu ale jak jsem psal více vaše rady těch zkušených jsou k nezaplacení...
K drobnochovu jsem se uchílil až nyní jelikož jsem se přestěhoval do domku a mám zde prostor na to pustit se do chovu ale hlavním impulze je má 11 měsíční dcerka pro kterou bych rád trochu toho "domácího" masa...
Tkže jsem začal tak že jsem postavil králíkárnu (viz diskuze Králíkárna -Levně z palet) a pořídil připuštěnou samici Hyla (x tá generace) ale její rodiče vypadyli pěkně tak uvidíme od začátku jsem krmil senem trochu toho tvrdého chleba obden a samozřejmě neustále dostatek vody když jsem začal přidávat granule které baštila hned pěkně tak upustila sama od sena (proto jsem psal krmím granule a trochu sena ) - ona si to v podstatě nastavila sama seno má v jeslích také neustále ale dává přednost granulím. (tady mně napadá jestli to taky není špatně viz výběr srovnání s děckem jak někdo psal výše ) ?
Plánuji zatím vydržet tento rok jen s touto samicí a pokud pujde vše dobře ( čas, práce atd...) možná přáští rok přikoupím ještě jednu a vlastního samce...
Tím jsem chtěl vyjádřit je že tento malochov mě asi nezrujnuje když koupím vločky...
Uvidíme jak všechno půjde... jo ještě bych zapoměl králíková má 9 krásných miminek
Ještě jednou všem děkuji určitě si vemu od každého z vás něco jsem chovatelem papoušků a i od tamtud vím že ať stejný druh nebo plemeno je dobré k nim přistupovat idividuelně a dopřát jim to nejlepší - a to snad nebude při tomto počtu králíků takový problém a zase chápu že takový přístup nemohou aplikovat velkochovatelé s několika desítkami kusů ( to by jim asi i den byl krátký
Takže ještě jednou a znovu děkuji a přeji krásný večer a noho chovatelských úspěchů s pozdravem Michal
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ovesné vločky kupuji v Olomouci za 17 kč za kilo.Pro malé toho nelituji.V malochovu to jde.Pokud má někdo 150 králíků, tak se to asi trochu prodraží.Jenže na druhou stranu nevím co je kokci.
napsal(a):
Ovesné vločky kupuji v Olomouci za 17 kč za kilo.Pro malé toho nelituji.V malochovu to jde.Pokud má někdo 150 králíků, tak se to asi trochu prodraží.Jenže na druhou stranu nevím co je kokci.
Tak to je super cena. Já je beru jen kojící samici ale nutno podotknout jen u určitých ks. Takže o množství které skrmím nemá smysl ani mluvit. Upřednosťnuji oves, granule, tošku slunečnice a nebo ječmen. To co se zde už napsalo o ječmenu, jak nedávat a proč? No, až se mi z toho orosilo čelo. U nás, kde já bydlím mám problém se sháněním ovsa a pokud ho seženu pohybuje se okolo 600kč / metrák a to je maso. Tudíš musím řešit tento problém, náhražkou, ječmenem. Nutno podotknout že s ním nemám sebemenší problém jak bylo někde napsáno. Co se týče chleba, absolutně bez problému ale nedávám ho každý den a tunu. Proč ho několik lidí nedoporučuje? Napadá mě snad, jen ten problém, že je pro někoho obtížné ohlídat si to aby se mu nedostal do vody, nebo nebyl potříštěn močí a králík ho nepozřel. Já jim ho dám, v momentě kdy mám volný den a u králíků jsem třeba i hodinu, dvě. Moje krmení není jen o tom hodit a jít. Věnuji se svým svěřencům individuálně, dám si ho na lávku, postavím a skontroluji zdravotní stav. Prostě se tím bavím a žiji tím. Neumím dělat něco na půl. K ceně vloček u nás musím říci, že tady stojí 16kč / 0,5kg.
Ještě jedna věc. K celeru, nemyslím že je v něm problém. Kdysi jsem ho podával mírně a neškodil. Já na říji a nabuzení samce používám petržel. Pokud je, pokud ne, nejedu kvůli tomu do nějakého nákupního centra. Jinak dávám ještě mrkev, tu zbožňují ale nedávám jablko a nedával bych! To píši jen sám za sebe. Granule dávám, žádné značkové, pouze lisovanou vojtěšku už jsem to zde psal. Jsou to ty velké válečky a je úžasné sledovat když začínají brát mladí jak si to krásně odlupují. Nikdy bych nekoupil s léčivy, jsem silným odpůrcem těchto tipů granulí.
Tak popořadě.
horal - děkuju
hona - nejsou granule jako granule a velkochovy si to nechávají dělat na zakázku, věřte mi a nebo ne, třeba vám nevychcípe celý vrh jako mě na podzm, když jsem měl tento váš názor a právě lidi tady na fauně mi vysvětlili, že výrobci lžou a že ne každé granule se můžou krmit ad libitum a nic jiného
leprechaunek - asi nemáte svůj den a nebo naopak?
Pochopil jsem, že tazatel je začátečník a tak jsem mu dal, dle nejlepšího svědomí, základní rady, samosebou ovlivněné vlastní zkušeností. Jestli se mi po celeru dvakrát nafoukla samice a nikdy jindy v životě, pak celerem krmit nebudu, i kdyby mi ho chválil sebevíc sám Bůh! A ano, třeba to byla náhoda. Nejsem matematik a neumím si spočítat tu pravděpodobnost, ale selský rozum mi napovídá, že by to byla velká náhoda.
Další vaše výhrady k mým radám shrnu tak, že právě z vašeho příspěvku nejsem moudrý já, natož tazatel. On musí nějak začít a až si to osahá a zvládne tyhle základy, pak bude, postupně ladit a zkoumat a zkoušet vyšší level a pak ještě vyšší atd.
A to o těch olejninách, jak z nich živý tvor skládá bílkoviny, tak to nejde slušně komentovat. Prostě stačí si jednou pro vždy zapamatovat, že z tuku bílkovinu neuděláš jako neupleteš z ho.na bič!
mustela.erminea - pro vás mám slabost a tak vaše pomýlené názory (jen některé) nechám bez komentáře. Kromě jednoho.
V profilu máte (nebo jste měla) batole, nebo to nejste vy? Já měl třeba jiné děti. Vím ale jistě, že když jsem jim dal současně sice dobré laskominy a oběd, vždy se přetláskaly chutnými laskominkami a pak jim bylo zle a blinkaly, oběd ale nejedly. Oběd by má robátka bývala asi spapala později, tedy kdyby se jim neudělalo šoufl!
Králík se ale nevyblinká jako lidské batole a tak mám prostě pravdu já. Vy si ale samosebou dělejte co chcete, tazateli to však neradím.
faltuska - Vy startujete revoluci v boji s kokcidiozou králíků pomocí ovesných vloček, kupředu levá, zpátky ni krok!
Leprechaunek
Rostlinné tuky dělají jinou věc, spolu s bílkovinami tvoří svaly...
Tome, prosím vás, kde je napsáno, že s olejnin živý tvor skládá bílkoviny? Jestli to dobře čtu, je tu jasně napsané že tuky + bílkoviny dělají svaly. To není totéž, o čem tady píšete. Nikoho se nezastávám, ale tak je to zde napsané černé na bílém. Tohle nechápu. Máte pravdu, z tuku opravdu bílkovinu neuděláš. Ale ta definice je ve své podstatě malinko jiná.
U granulí s vámi souhlasím v tom, že není psáno, co je dáno. Viděl jsem to u několika přátel a na diskusích.. Proto nekupuji žádné značkové, jen ty co jsem zmínil a jsem spokojený.
Co se týče mustela.erminea. Má na to svůj názor, stejně jako vy! O tom diskuse je. Již několikrát jsem zmínil, že dotyčným nabitá zkušenost se nemusí ztotožňovat se zkušeností jiného diskutéra. Každý dělá co má odzkoušené. Já sám za sebe mohu říci s čistým svědomím, že granule jsou u mě pouze doplňkem v míchanici u chovných, ne mladých. Tam je to hlavní složka, zejména u jatečných. Nedávám je odděleně, stejně jako nedávám odděleně jádro a králíci mi prospívají. Bez problémů. KDYŽ JSEM MĚL PAPOUŠKY TAK TADY BYCH S VÁMI SOUHLASIL NA 100%. Ti si neskonale vybírali, až mě vytáčeli do běla.
U faltusky ?
Neviděl bych v tom start revoluce v problému kokci, jen to zmínila. Každý má radost když se mu tento problém vyhýbá a proč si neulevit, nevypustit to ven. Prostě odpustit páru. Myslím že každého potěší bez problémový chod chovu. Tak a teď už se odebírám s portálu. Ráno na mě čeká moje rota ušatých kamarádů, mám volňáska tak si je užiju po celý den.

Pro Tom50 :Vysokoškolský profesor v chovu hyla vyrazil do boje Vy musíte být z duše šťastný člověk. .
Snad nezávidíte těm, co odchovávají králíky vcelku bez problému?
Vás bych opravdu jednou chtěla poznat osobně Ráda bych nabrala od Vás zkušenosti.Od tak moudrého člověka jako jste Vy, by to bylo velmi přínosné.To fakt myslím bez ironie.
.
Co dodat na závěr?Psí štěk do nebe nedoletí.
Bobánek citace : Neviděl bych v tom start revoluce v problému kokci, jen to zmínila. Každý má radost když se mu tento problém vyhýbá a proč si neulevit, nevypustit to ven.
Nelze s vámi než souhlasit. Ale. Shodneme se na tom, že tu hledají rady začátečníci, nakonec hlavně od toho to tu je, abychom získávali rady. Jestli ale někdo napíše blud, a postaví to jako fakt, pak je nutné se proti tomu ohradit. Já chovatelce přeju zdravý chov a jen jsem upozornil na to, že absence kokcidiozy v jejím chovu je způsobena dobrou starostlivostí a péčí, ale nemůže být důsledkem zkrmováním ovsa v drahé formě.
Na druhou stranu. Mě dvakrát za život uhynula samice od mladých po nadmutí a pokaždé poslední, co dostala, byl celer a tak mi lze jen těžko vymluvit, že je celer skvělé krmivo. Pro mě není a protože jeho podávání není nezbytné, nekrmím ho. Kdybych se ale dopustil stejného bludu jako pisatelka tvrdil bych, že kdo nedá králíkům celer, tomu nejspíš žádný nechcípne, neboť já díky nepodání celeru už nemám žádný problém s nadýmáním kojících samic ani jiných kategorií králíků.
poty76
napsal(a):
Tak to je super cena. Já je beru jen kojící samici ale nutno podotknout jen u určitých ks. Takže o množství které skrmím nemá smysl ani mluvit. Upřednosťnuji oves, granule, tošku slunečnice a nebo ječmen. To co se zde už napsalo o ječmenu, jak nedávat a proč? No, až se mi z toho orosilo čelo. U nás, kde já bydlím mám problém se sháněním ovsa a pokud ho seženu pohybuje se okolo 600kč / metrák a to je maso. Tudíš musím řešit tento problém, náhražkou, ječmenem. Nutno podotknout že s ním nemám sebemenší problém jak bylo někde napsáno. Co se týče chleba, absolutně bez problému ale nedávám ho každý den a tunu. Proč ho několik lidí nedoporučuje? Napadá mě snad, jen ten problém, že je pro někoho obtížné ohlídat si to aby se mu nedostal do vody, nebo nebyl potříštěn močí a králík ho nepozřel. Já jim ho dám, v momentě kdy mám volný den a u králíků jsem třeba i hodinu, dvě. Moje krmení není jen o tom hodit a jít. Věnuji se svým svěřencům individuálně, dám si ho na lávku, postavím a skontroluji zdravotní stav. Prostě se tím bavím a žiji tím. Neumím dělat něco na půl. K ceně vloček u nás musím říci, že tady stojí 16kč / 0,5kg.
Ještě jedna věc. K celeru, nemyslím že je v něm problém. Kdysi jsem ho podával mírně a neškodil. Já na říji a nabuzení samce používám petržel. Pokud je, pokud ne, nejedu kvůli tomu do nějakého nákupního centra. Jinak dávám ještě mrkev, tu zbožňují ale nedávám jablko a nedával bych! To píši jen sám za sebe. Granule dávám, žádné značkové, pouze lisovanou vojtěšku už jsem to zde psal. Jsou to ty velké válečky a je úžasné sledovat když začínají brát mladí jak si to krásně odlupují. Nikdy bych nekoupil s léčivy, jsem silným odpůrcem těchto tipů granulí.
Proč jste proti zkrmování jablek?
vobler59
napsal(a):
Koupil jsem teď poprvé nějaké granule pro kojící matky deset kg. jen tak na zkoušku mám jednu momentálně ještě kojící samici ČA tak jí to přidávám v obměně seno, ječmen nebo tyto granule, má 9 králíčků a doslov jsou a kulatí jako pucky tak že myslím že tyto granule jsou pro samici v tomto období doslova přínosem.nedělám nikomu reklamu jen se zde chci podělit o zajímavý poznatek.
Ano, také je používám. A mohu říct, že ač jsou o trochu dražší, plně se mi osvědčují. Je to vidět na stavu matek i králíčat...
"mustela.erminea - pro vás mám slabost a tak vaše pomýlené názory (jen některé) nechám bez komentáře. Kromě jednoho.
V profilu máte (nebo jste měla) batole, nebo to nejste vy? Já měl třeba jiné děti. Vím ale jistě, že když jsem jim dal současně sice dobré laskominy a oběd, vždy se přetláskaly chutnými laskominkami a pak jim bylo zle a blinkaly, oběd ale nejedly. Oběd by má robátka bývala asi spapala později, tedy kdyby se jim neudělalo šoufl!
Králík se ale nevyblinká jako lidské batole a tak mám prostě pravdu já. Vy si ale samosebou dělejte co chcete, tazateli to však neradím.
Žádné batole ve svém profilu nemám a nikdy jsem neměla. Opravdu netuším, jak jste na to došel.
A o tom, kdo má pomýlené názory, nechť si každý utvoří názor sám...
Škoda, že jste se nepokusil tu ani jednu pomýlenost vyvrátit. Takhle se totiž může zdát, že ani nevíte JAK je vyvrátit
burgund6
napsal(a):
Proč jste proti zkrmování jablek?
Na to vám neodpovím, bohužel. Nedávám je a dávat je nebudu. Dostal jsem na to kdysi určité preference od starých šíbrů, měli k tomu také své, ale nebudu nic objasňovat. Ano, králík divoký si na nich za jisté také pochutnává a u jiných chovatelů je určitě dostávají. To je v naprostém pořádku! Moji králíci je nedostanou. Vyjímkou je náš mazlík Heč, který to nějak moc nechce. Dávají si mu to kluci. Párkrát jsem to v minulosti zkusil i já a neosvědčili se mi. Někdo na ně nedá dopustit, někdo je ani nezmíní. To je ale individuální. Já raději dávám kořeněnou zeleninu. To je asi tak vše. Bohužel nejsem studnice vědomostí a nedokáži vše objasnit.
poty76
napsal(a):
Na to vám neodpovím, bohužel. Nedávám je a dávat je nebudu. Dostal jsem na to kdysi určité preference od starých šíbrů, měli k tomu také své, ale nebudu nic objasňovat. Ano, králík divoký si na nich za jisté také pochutnává a u jiných chovatelů je určitě dostávají. To je v naprostém pořádku! Moji králíci je nedostanou. Vyjímkou je náš mazlík Heč, který to nějak moc nechce. Dávají si mu to kluci. Párkrát jsem to v minulosti zkusil i já a neosvědčili se mi. Někdo na ně nedá dopustit, někdo je ani nezmíní. To je ale individuální. Já raději dávám kořeněnou zeleninu. To je asi tak vše. Bohužel nejsem studnice vědomostí a nedokáži vše objasnit.
Já patřím k těm, kdo na ně nedá dopustit. Obsahují pektin, který je velmi prospěšný pro rozvoj střevní mikroflóry. Krmím je celou zimu bez problémů a králíci se na ně moc těší. Samozřejmě je nekrmím po kilech, ale na dospělého jedince klidně jeden menší plod dám.
Jedná se však o jablka domácí, staré odrůdy, sice menší plody, sem tam i stroupek, ale jinak chuťově výborná voňavá jablíčka. Absolutně nesrovnatelná s těmi dnešními obřími plody dostupnými v obchodech, nejlépe z dovozu, které mají za sebou 10 postřiků a navíc jsou celkem bez výraznější chutě a vůně.
mustela.erminea
napsal(a):
Já patřím k těm, kdo na ně nedá dopustit. Obsahují pektin, který je velmi prospěšný pro rozvoj střevní mikroflóry. Krmím je celou zimu bez problémů a králíci se na ně moc těší. Samozřejmě je nekrmím po kilech, ale na dospělého jedince klidně jeden menší plod dám.
Jedná se však o jablka domácí, staré odrůdy, sice menší plody, sem tam i stroupek, ale jinak chuťově výborná voňavá jablíčka. Absolutně nesrovnatelná s těmi dnešními obřími plody dostupnými v obchodech, nejlépe z dovozu, které mají za sebou 10 postřiků a navíc jsou celkem bez výraznější chutě a vůně.
Já jsem jablka dával (domácí), ale extra dobré zkušenosti jsem neměl. Dával jsem 1/4-1/2 malého jablíčka na kus cca 2-3 x týdně. Zvláště mladým králíkům to dělalo zažívací problémy (i když jen mírné). Proto jsem od jablek raději upustil.
Jak píše můj oblíbený bobánek, ani já nevím proč ne jablka (on to třeba ví, jen nechce říct).
Dám info, co vím od předků, ale může to být ta babská hromnička místo hromosvodu!
V jablkách je údajně jakási kyselina, která králíkům nějak obnažuje krčky zubů a nebo spíš podporuje jejich růst a hrozí, že jim zuby přerostou (hlodáky), ohnou se a oni pak nemůžou žrát. Nevím do jaké míry je to kravina, tak to tvrdila moje máma a jiní lidé, kteří už nežijí. Stačí mi to k tomu, abych jablka raději nedával. Slyšel jsem to jako mladý tolikrát i od cizích lidí v práci, že na tom asi něco může být. Pektin nepektin, holt si ho opatří z něčeho jiného a i tu kyselost proti kokci lze zařídit jinak.
tom.50
napsal(a):
Jak píše můj oblíbený bobánek, ani já nevím proč ne jablka (on to třeba ví, jen nechce říct).
Dám info, co vím od předků, ale může to být ta babská hromnička místo hromosvodu!
V jablkách je údajně jakási kyselina, která králíkům nějak obnažuje krčky zubů a nebo spíš podporuje jejich růst a hrozí, že jim zuby přerostou (hlodáky), ohnou se a oni pak nemůžou žrát. Nevím do jaké míry je to kravina, tak to tvrdila moje máma a jiní lidé, kteří už nežijí. Stačí mi to k tomu, abych jablka raději nedával. Slyšel jsem to jako mladý tolikrát i od cizích lidí v práci, že na tom asi něco může být. Pektin nepektin, holt si ho opatří z něčeho jiného a i tu kyselost proti kokci lze zařídit jinak.
Za přerůstání zubů může hlavně to vesnické křížení.
Dle mého názoru s tím podávání jablek nemá souvislost.
Přerůstání zubů většinou je stářím. U mne to nehrozí a ani jsem se s tím nesetkal neboť nemám králika staršího pěti let. Jablka zkrmuji každý podzim, asi tak čtvrtku na kus jednou za dva až tři dny a nepozoroval jsem nějaké problémy ve zdravotním stavu. Je to v době kdy už je neostatek píce a něco šťavnatého příjde vhod. Samozřejmě že je nekupuji ale používám z vlastní zahrady i když jsou u nás velké sady.
horal
napsal(a):
Přerůstání zubů většinou je stářím. U mne to nehrozí a ani jsem se s tím nesetkal neboť nemám králika staršího pěti let. Jablka zkrmuji každý podzim, asi tak čtvrtku na kus jednou za dva až tři dny a nepozoroval jsem nějaké problémy ve zdravotním stavu. Je to v době kdy už je neostatek píce a něco šťavnatého příjde vhod. Samozřejmě že je nekupuji ale používám z vlastní zahrady i když jsou u nás velké sady.
Za celou dobu jsem se s tím to, v mém chovu nesetkal. A celkově u králíkářu, snad jen v jednom případě. Nesdílím názor, že je to o stáří králíka, nebo spíše si nemyslím, že by tomu tak mohlo být. Naopak se spíše přikláním, k genetické vadě. Ale mohu se mýlit, nebylo by to poprvé….
Kdo má dobrou zkušenost, ať jablka krmí, proč ne? Je to asi těžko rozkličitelné téma že? Myslím, že by se měl každý držet svého. Proč ano, a proč ne.
horal
napsal(a):
Do pytle!
Byl jsem nepřesný a jak to po sobě a druhých čtu vlastně říkám, že králíkům jablka nikdy ani kousek!
Tak to není, omlouvám se. Předkové varovali, že se jablky musí opatrně, máma říkala přesně co vy, jen tak max čtvrtku malého jablíčka na kus 2-3x do týdne a raději méně a nebo, když to jde, raději nic. Celou dobu píšu o zkrmování jablek ve velkém či neomezené míře, kolik je králíkům libo.

Prečo sa nemá kotným samiciam podávať okus ? Myslím, že to písal Tom. Že vrbu nesmú to viem, ale konáriky z ovocných stromov dávam každý deň všetkým zajacom. Nedávam veľa, len po dva tenké konáriky 20-30 cm dlhé. Samiciam s malými dávam primerane viac. Riskujem tým niečo?
horal
napsal(a):
Dvakrát třikrát se mi stalo, že i jateční králík měl přerostlé zuby.
Ale pravdu hodně. Po úpravě je měl do cca 14 dnů zase ven z tlamy.
Rozhodně je to genetická vada...Než jsem přijel kdo za to může změnil jsem nejprve samici.
A on za to mohl " velký samec od souseda" X-Vesnická generace :'(:'(.
Problematika přerostlých zubů je daná čistě geneticky. A týká se zejména přešlechtěných plemen s malou chovatelskou základnou a dost možná, pokud někdo opakovaně kříží chovné jedince v rámci jedné vesnice, je logické, že tento problém může vyvstat taktéž.
To, jestli králíkovi dám či nedám větvičku s tím absolutně nesouvisí.