Umrtí mladých králíčat

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Consejo

27.4.2015 19:58
Consejo

XXX.XXX.168.43

Dobrý den,
poslední dobou mám v chovu králíků docela problém. Měla sem připustěných 5 samic, porodily úspěšně, a když byli mladí ještě v pelechu, bylo vše v pořádku. Jenže během týdne po tom co vylezli, začali mi postupně umírat. Vždy večer, když je krmím, dávám jim seno, čistou vodu a králičí granule s trochou kukuřice. Večer jsou králičata ještě v pořádku, jí, pijí prostě v pohodě. Jenže když jdu krmit ráno, najdu je mrtvé a natažené, jako by měli křeč, měli natažené nohy, a otevřenou tlamu. Mezitím mi zemřel i samec, otec některých králičat. Samce sem měla dva ale ten druhý normálně žil, jenže jeho potomci umřeli také. Samice mi nezemřela také žádná. Takže když to vezmu z těch zhruba 20 mladých, mi přežily pouze dvě.
Nevíte co to může být?

27.4.2015 21:39
peterdroppa

XXX.XXX.68.114

Dokopy s tym nic neurobis vyciti klietky davaj iba vodu a seno mozes skusit nieco na okyslenie zaludku ocot s vyluhovanym cesnakom skus cibulu ak by nahodou ja tak peeliecujem ked sa mi nieco nezda teraz je mlada zihlava aj to pomoze ale triafame len tak od brucha.

27.4.2015 21:43
peterdroppa

XXX.XXX.68.114

Prepacte nevsimol som si ze su to len 1-2 tyzdnove mlade tak len hygiena materske mlieko a seno voda pripadne ovos ale su mladucke tie ostatne veci mozte alestare to zozeru skor a najma s mierou.

Uživatel s deaktivovaným účtem

27.4.2015 21:50

Především zvířata neumírají, ale hynou, umírají lidé.Nevím, ale v tak ranném věku to asi kokci nebude.Spíše bych viděla problém v té kukuřici.Dávám kukuřici až po třetím měsíci.Jinak jsou tu zkušenější chovatelé, tak snad poradí lépe.Kopřivou nic nepokazíte, ba naopak., tedy kukuřičný šrot do matení.Kukuřici ani nechtějí.

28.4.2015 00:08
Msm

XXX.XXX.222.245

Consejo napsal(a):
Dobrý den,
poslední dobou mám v chovu králíků docela problém. Měla sem připustěných 5 samic, porodily úspěšně, a když byli mladí ještě v pelechu, bylo vše v pořádku. Jenže během týdne po tom co vylezli, začali mi postupně umírat. Vždy večer, když je krmím, dávám jim seno, čistou vodu a králičí granule s trochou kukuřice. Večer jsou králičata ještě v pořádku, jí, pijí prostě v pohodě. Jenže když jdu krmit ráno, najdu je mrtvé a natažené, jako by měli křeč, měli natažené nohy, a otevřenou tlamu. Mezitím mi zemřel i samec, otec některých králičat. Samce sem měla dva ale ten druhý normálně žil, jenže jeho potomci umřeli také. Samice mi nezemřela také žádná. Takže když to vezmu z těch zhruba 20 mladých, mi přežily pouze dvě.
Nevíte co to může být?

Dobrý den,
krmením to určitě nebude.
Pokud ještě večer normálně žerou a jídla se nestraní, kokcidioza to také není. Tu byste určitě poznala, králíčata jsou většinou v rohu, jsou apatická a mají nahrbený pilovitý hřbet, nehledě na to, že jakoby skřípou zuby.
Je ovšem otázkou, zda máte chov přeočkovaný proti moru... Je totiž divné, že Vám zemřel i samec.
Co mě dále napadá, je "žbluňkavka".
Být Vámi ale pošlu rozbor trusu na prozkoumání, tolik úhynů není legrace.
Ondra K.

28.4.2015 08:53

Z čeho mají králíci žbluňkavku když to není krmením?
Našla jsem zde na Fauně:
Zde se naskýtá otázka, zda nemůže být příčina v potravě nebo v chovných podmínkách. V krmivu se dává vina příliš jemně mleté vojtěšce (granule). V nemocném střevě však najdeme zlomky sena neztrávené. Neschopnost odbourávat krmivo a velká nabídka živin pro klostridie alkalizují tenké střevo, takže enzymy nemohou vykonávat správnou trávicí činnost. Přikrmování sena upravuje floru střeva a přináší v nemoci ulehčení, ne však uzdravení.

Granule jsem kdysi vyzkoušela u pár králíků.chtěla jsem vědět jestli budou lépe přibírat tak jsem dávala co vylézali z hnízda a jak myslíte že to dopadlo?Zle, nastaly úhyny.
krmení malých králíků ad libidum je špatně.Vím že to tu někteří chovatelé vyvrátí, ale toto je moje zkušenost.Proto granule už nikdy víceSpíše než granule prckům dávejte ovesné vločky.

28.4.2015 09:10

Consejo napsal(a):
Dobrý den,
Nevíte co to může být?

Jestli to dobře počítám, králíčatům je tak 4-5 týdnů a to je kokcidióza velice pavděpodobná.Kupte si Emanox a dávejte jim ho 2-3 kapky přímo do tlamičky.Dávat ho do vody nemá smysl, postižená králíčata už pijí málo nebo vůbec.Nevím, jakými granulemi krmíte, jestli pro mláďata nebo obyčejnými výkrmovkami, ale mně se osvědčilo přidávat mláďatům když začínají žrát ovesné vločky.Trochu kukuřice přidávám také, ale tu sežere samice, tak v tom problém není.Můžete je samzžejmě přeléčit i některým lékem na kokci, ale opět dávat do tlamičky.

28.4.2015 12:45
minidvorek

XXX.XXX.148.146

Consejo napsal(a):
Dobrý den,
Nevíte co to může být?

Dobrý den, po přečtení různých článků - také vidím problém v te kukuřici má hodně škrobu na tak malé prďolky, článek viz vlákno: ČLÁNKY O CHOVU, tam je to dost hezky a detailně napsané...za mě nedávat kukuřici! jen oves, seno, vodu.. možná ty granule, ty dávám když jsou ještě se samicí pro kojící a mláďata jen trochu,... občas mrkev, okus, kopřivy...od 3m už je to zas jiné, změnu nejen v jídle snášení lépe...

28.4.2015 13:27
nezichov1

XXX.XXX.206.200

minidvorek napsal(a):
Dobrý den, po přečtení různých článků - také vidím problém v te kukuřici má hodně škrobu na tak malé prďolky, článek viz vlákno: ČLÁNKY O CHOVU, tam je to dost hezky a detailně napsané...za mě nedávat kukuřici! jen oves, seno, vodu.. možná ty granule, ty dávám když jsou ještě se samicí pro kojící a mláďata jen trochu,... občas mrkev, okus, kopřivy...od 3m už je to zas jiné, změnu nejen v jídle snášení lépe...

Naprostý souhlas..., krmím úplně stejně, žádné úhyny.

28.4.2015 13:51
mustela.erminea

XXX.XXX.137.31

Pokud je v pořádku hygiena, tj. králíčata mají pod sebou sucho, skoro bych si myslela, že problém je v granulích. Jaké granule máte? Nejsou náhodou vojtěškové, nebo není v nich vojtěška obsažena ve větší míře?
Co se týká kukuřice - mláďata týden poté, co teprve vylezla z hnízda, ještě ani nejsou schopna tvrdá a velká kukuřičná zrna sežrat. Takže kukuřici bych zatím vinu nedávala.
Nám toto udělaly vojtěškové granule. V poledne bylo 21 denní králíče po vizuální stránce naprosto v pořádku, pár hodin po té na tom bylo hodně špatně a v podvečer pošlo v křečích. Tehdy jsme příčinu odhalili s Jardaginem. Naštěstí jsme tehdy granule ihned vysadili a odnesla to "jen" dvě králíčata z toho vrhu.

28.4.2015 18:08
leprechaunek

XXX.XXX.198.158

Vetřu se s dotazem, a zdůrazňuju, že jsem mláďata nikdy neodchovávala... Poznámky o vojtěšce a problémech u mladých už jsem tu ale párkrát zaznamenala.
Proč se ale teda drtivá většina granulí pro mladé králíky - pro hobby, pet chovy - dělá z vojtěšky...? Všimla jsem si toho nedávno, a právě po komentářích tady jsem na to zůstala docela hledět...

Že bych si dělala iluze o smysluplnosti složení granulí pro "králičí mazlíky", to absolutně ne, taky tím sama dospěláky dávno nekrmím, ale ta vojtěška ve všech granulích pro prcky mě zarazila. Někdo nějaký komentář...?

28.4.2015 20:51

Znížila by som im dávku granul a nahradila ovsom. Ovos im až tak chutiť nebude, takže zožerú viac sena a ak je to len v krmení, tak by to malo ísť.

28.4.2015 21:41
nezichov1

XXX.XXX.206.200

Já jsem granulema králíčky nikdy nekrmil, seno, oves, čistá voda, občas mrkev a jablíčko na chuť. Žádné problémy s odchovem mladých nemám.

29.4.2015 00:15

Tiež nekŕmim granulami, vidí sa mi to zbytočne nákladné. Granulami a ovsom kŕmi môj známy, on však potrebuje, aby mu stihli vyrásť na výstavu, tak preto.

anonym789

29.4.2015 00:40
anonym789

XXX.XXX.53.50

Já krmim bud sušenou vojtěškou, chlebem kukuřicí, zrnem+ čistou vodu a nebo čerstvou vojtěžkou a lučnim+kopřivy. Neočkuju! pravidelně čistím! Dělám to již pár let a nikdy žádnej problém. Musí bejt zájem a pravidelná strava atd pak není problém dřiv to jinak nedělali. Ty kecy tady nejdřív přeléčovat na nějakou nemoc co vubec ještě ani nemaji to jsou jen zbytečný kecy a vyhozený peníze. krmim jen tim co dům a políčko dá a žadnej problém jsem nikdy neměl:) A co ztoho plyne? peníze o nuly pojdou:).

vierazviera

29.4.2015 07:42
vierazviera

XXX.XXX.174.32

Ja mám podobný problém ale staré mi nehynú len mladé to to vždy polovica vrhu vždy okolo 4 týždna veku.Ostatné sú zdravé a nič im nie je.tiež neviem kde je chyba.

29.4.2015 08:44

Nie každá samica dokáže uživiť celý vrh, na vine môže byť kvalita krmenia ale aj gény, jednoducho je slabá dojka a tie slabšie odídu.

3.5.2015 03:01

Podle toho co čtu od zadavatele bych to viděla spíš na Mor. Počasí tomu hraje do ruky a když umřel i samec. Koksa to nebude to by byli apatycká hubená a prujmovali by. Se Žblunkavkou se straní žrádlu. Posedávají a mají velká bříška. To co zadavatel popisoval sedí spíše na mor jelikož loni to mělo stejný průběh u mě ale to odcházelo půl chovu a očkovaného. Králíci hynuli v křečích z čumáku a tlamy se některým hrnuli i vodové hleny. Podle zadané a placené pitvy to bylo morovitého původu. Po novém přeočkování se to uklidnilo a já zachránila půl chovu.

3.5.2015 11:53
hogwild

XXX.XXX.96.166

Consejo napsal(a):
Dobrý den,
Nevíte co to může být?

Tedy tady je zase spousta velkých "rozumů". To si někdo troufá podle pár řádků a to ještě subjektivních od zřejmě nezkušeného chovatele stanovit přesnou diagnózu? Napíšu jen, co bych udělal já, kdyby mi náhle uhynulo 20+ králíků. Popadl bych třeba toho samce a třeba jedno mládě (myslím ty mrtvolky) a pelášil bych k veterináři zjistit opravdovou příčinu. Nebo raději dáte na pochybné rady a možná za rok, dva si podobný "masakr" z obdobných příčin zopakujete? Tolik mrtvých ušáků je docela slušná ekonomická škoda, o tom chovatelském smutku ani nemluvě. Veterinář je jistě levnější.

3.5.2015 15:08
minidvorek

XXX.XXX.148.146

hogwild napsal(a):
Tedy tady je zase spousta velkých "rozumů". To si někdo troufá podle pár řádků a to ještě subjektivních od zřejmě nezkušeného chovatele stanovit přesnou diagnózu? Napíšu jen, co bych udělal já, kdyby mi náhle uhynulo 20+ králíků. Popadl bych třeba toho samce a třeba jedno mládě (myslím ty mrtvolky) a pelášil bych k veterináři zjistit opravdovou příčinu. Nebo raději dáte na pochybné rady a možná za rok, dva si podobný "masakr" z obdobných příčin zopakujete? Tolik mrtvých ušáků je docela slušná ekonomická škoda, o tom chovatelském smutku ani nemluvě. Veterinář je jistě levnější.

...rozumná reakce, taky se přidávám...je lépe vyhodit peníze za veterinu, než ztráta x králíků...

7.5.2015 22:35

hogwild napsal(a):

Taky bych to tak udělala jako jsem to udělala při začátku morové rány v mém chovu. Při druhém stejném úhynu jsem odvezla uhynulého králíka k vetovi a za 150, - mi udělal pitvu a potvrdil domněnku. Pouze jsem napsala že mi popisovaný průběh připomíná mor co jsem měla ve svém chovu.

9.5.2015 11:32
hona

XXX.XXX.112.10

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Taky bych to tak udělala jako jsem to udělala při začátku morové rány v mém chovu. Při druhém stejném úhynu jsem odvezla uhynulého králíka k vetovi a za 150, - mi udělal pitvu a potvrdil domněnku. Pouze jsem napsala že mi popisovaný průběh připomíná mor co jsem měla ve svém chovu.

A udělala jsi to nejlepší, cos mohla udělat.

Měla jsi diagnózu a věděla jsi co musíš udělat, aby jsi zachránila co šlo a vyvarovala se podobných problémů v budoucnu...

11.5.2015 21:57

hona napsal(a):
A udělala jsi to nejlepší, cos mohla udělat.

Měla jsi diagnózu a věděla jsi co musíš udělat, aby jsi zachránila co šlo a vyvarovala se podobných problémů v budoucnu...

No tehdy jsem tu plašila a sháněla veterináře tak mi pak řekl at uhynulé zvíře dovezu že mi udělá pitvu. Tehdy to byl průser jako hrom ze 60-70 králíků jsem polovinu odvezla do kafilerky. A to očkuji pravidelně a stejně je to kolikrát k ničemu. Za 10 let chovu můj první střet s morem. Aspon už vím co to umí a dokážu to příště rozpoznat.

julies

18.12.2015 09:16
julies

XXX.XXX.249.32

Ztracená atlantido, věnujte se svým zuboženým zvířatům a nerozvíjejte tu chytré teorie...pane bože...

Neregistrovaný uživatel

18.12.2015 09:42
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9

julies napsal(a):
Ztracená atlantido, věnujte se svým zuboženým zvířatům a nerozvíjejte tu chytré teorie...pane bože...

A co kdyby jste se uklidnila, nic vam neudělala. Tak přidejte koment a nebo mlčte.

18.12.2015 11:06
bronda

XXX.XXX.98.84

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
A co kdyby jste se uklidnila, nic vam neudělala. Tak přidejte koment a nebo mlčte.

Nejlepší jsou ti, co vyhrabou půl roku starý příspěvek a emotivně si na něm honí ego.

Přidejte reakci

Přidat smajlík