Křížení - otázka + můžete přidat fota...

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
1.5.2015 20:36
minidvorek

XXX.XXX.148.146

... mám otázku - prosím o radu... jaká barva vznikne KAL SAMEC a NČ SAMICE ? (nejde o křížence) já si myslim, možná budou i barvou po ní, ale je zarážející, co udělá barva od samce - doplním ještě jde o Kalč - budou potomci všeci černí? já budu vědět až nejdříve za měsíc..., zkoušela jsem hledat v diskusi a v článkách, ale stále nevim

- děkuji za odpověd -

*+* budu ráda za vaše fotky kříženců, vždy potěší *+*

Uživatel s deaktivovaným účtem

1.5.2015 21:18
Uživatel s deaktivovaným účtem

minidvorek napsal(a):
... mám otázku - prosím o radu... jaká barva vznikne KAL SAMEC a NČ SAMICE ? (nejde o křížence) já si myslim, možná budou i barvou po ní, ale je zarážející, co udělá barva od samce - doplním ještě jde o Kalč - budou potomci všeci černí? já budu vědět až nejdříve za měsíc..., zkoušela jsem hledat v diskusi a v článkách, ale stále nevim

- děkuji za odpověd -

*+* budu ráda za vaše fotky kříženců, vždy potěší *+*

Je to úplně jednoduché, hlavně když máte rodiče, kteří by měli mít určitý genotyp. Ten si přečtete ve vzorníku plemen:

Kal černý tam má napsáno: anan BB CC DD gg
Nč pak: AA bb CC DD GG y2y2

Je úplně jedno, jakého je králík pohlaví. Je-li to čistý kalifornský černý, měl by mít genotyp ze vzorníku, to stejné platí o novozélanďanovi.

No a mláďata každé podědí jedno písmenko od otce a druhé písmenko od matky. A to platí u všech písmenek.

Výsledkem tedy bude Aan Bb CC DD Gg Yy2. Zatím jasné? Jedno an od kaliforňáka, jedno A od novozélandského... to Y na konci je od kalifornského, ale do vzorníkového genotypu se nepíše - v podstatě všechna plemena bez ohnivosti jsou YY, to by bylo nudné tam psát.

Králík Aan nemá ruské zbarvení, tu vlohu an pro ruské zbarvení totiž přebije A pro normál barvu. Tak je to vždycky, velké písmeno přebije malé. To samé tedy platí s Bb. Velké B přebije malé b, které by udělalo žlutou barvu. Žlutá barva se nekoná. Velké G stejně tak přebije malé g, což je vloha pro černou barvu. Působí-li u králíka na všech místech velká písmena, výsledek je divoké zbarvení. Mláďata tedy budou všechna divoká. Jen jediné písmeno, a to je to vzpomínané velké Y, nedokáže zcela přebít malé y, takže mláďata budou navíc částečně ohnivá.

1.5.2015 21:22
minidvorek

XXX.XXX.148.146

Moc Vám děkuji za odborné řádky, trošku jsem si přála, aby tam některý byl po samici, protože má velice krásnou barvu...

...děkuji a přeji vícepočetný a zdravý chov...

Přidejte reakci

Přidat smajlík