Umírají nám králíci, proč?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
16.5.2015 12:25
psisko86

XXX.XXX.10.5

Dobrý den
jdu k vám pro rychlou radu. Začali nám umírat králíci, ale hrozně zvláštně. jednou týdně zemře samice, co má pod sebou mladé. dnes umřela třetí. Tak jsem ji hned stáhla, byla vychrtlá na kost, vnitřnosti úplně ok, na to že měla pod sebou jedno mladé tak neměla žádnou mléčnou žlázu. Vypadá to, že mláďata umírají hlady, ale jistá si nejsem. Potom umře samice... Nevíte někdo, co by to mohlo být?
Samice začnou polehávat, jsou takové jakoby přešlé a do večera je po ní... Už nevím co s tím. Zůstalo nám v králíkárně 3 cca 4 týdenní mladé, které ještě pijí, asi pojdou hlady, protože sami skoro nežerou...fakt nevím co s tím :(.

Uživatel s deaktivovaným účtem

16.5.2015 12:39

Čím krmíte, žere samice do posledka normálně, pije nebo začne žrát míň až přestane úplně, bobkuje?Chtělo by to více informací.Čtyřtýdenní mladé už lze odchovat na ovesných vločkách nebo mléčných granulích i ta třítýdenníé se už dají odchovat.Přikrmovat mlékem pro koťata, neučí se už i pít z misky a zase vločky nebo mléčné granule.

16.5.2015 13:32
psisko86

XXX.XXX.10.5

Krmí se kvalitní luční seno a voda, a střídají se granule s ovsem. Jinak nic jiného. Samice začne být apatická, leží a cca do druhého dne je po ní.Mláďatům jdu zkusit dát ty vločky, snad to dají...

16.5.2015 14:05

psisko86 napsal(a):
Dobrý den
jdu k vám pro rychlou radu. Začali nám umírat králíci, ale hrozně zvláštně. jednou týdně zemře samice, co má pod sebou mladé. dnes umřela třetí. Tak jsem ji hned stáhla, byla vychrtlá na kost, vnitřnosti úplně ok, na to že měla pod sebou jedno mladé tak neměla žádnou mléčnou žlázu. Vypadá to, že mláďata umírají hlady, ale jistá si nejsem. Potom umře samice... Nevíte někdo, co by to mohlo být?
Samice začnou polehávat, jsou takové jakoby přešlé a do večera je po ní... Už nevím co s tím. Zůstalo nám v králíkárně 3 cca 4 týdenní mladé, které ještě pijí, asi pojdou hlady, protože sami skoro nežerou...fakt nevím co s tím :(.

Jestli samice umírají úplně vychrtlé, pak bych hledala příčinu v jejich krmení. A ano, samice, co umře vysílením, nemá žádné mléko, to je normální.

16.5.2015 14:10

Řekla bych, že je to paréza zažívacího ústrojí.Okolo 3-4 týdne po porodu tvoří samice nejvíce mléka a potřebuje hodně živin a minerálů.Chovám střední plemana o hmotnosti v dospělosti 4kg a kojícím samicím v tomto období dávám tak 30dkg směsi oves, ječmen, granule, votěškové úsušky, ovesné vločky s Nutrimixem, případně přidávám kousek mrkve nebo pampelišku a samozřejmě seno po celý den a voda.Záleží na počtu mláďat pod samicí.Pokud dáváte granule jsou to klasické výkrmové nebo pro kojící samice?

16.5.2015 17:56
leprechaunek

XXX.XXX.198.158

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Jestli samice umírají úplně vychrtlé, pak bych hledala příčinu v jejich krmení. A ano, samice, co umře vysílením, nemá žádné mléko, to je normální.

Přesně tak.
Kde by ho taky vzala - mléko se v mléčné žláze syntetizuje z proteinů, tuků, cukrů... a to vše z látek krevní plazmy, to není žádné zázračné perpetuum mobile. No a pokud ty živiny nejdou z krmení, jdou ze zásob samice... a když už nejde brát ani odtud, samice uhyne vysílením.

Pořešila bych krmnou dávku, a spíš než co konkrétně chybí bych se možná nechala inspirovat někým, kdo to má vyladěné pro samice podobné hmotnosti. V tom smyslu, že řešit jednu imaginární věc, která ASI chybí, nebo jednu složku, která to ASI spraví, nemusí být úplně funkční.

Jo a ad granule. To je strašně široký pojem, zahrnující vše od hracho-sójo-pšenice až po lisované seno. Bacha na to. Ve spoustě ohledů fakt není nad to vědět, co do toho králíka skutečně jde.

17.5.2015 07:03
hona

XXX.XXX.112.10

1) problém bych si viděl ve výživě. Na tu bych se zaměřil primárně...Jak to popisujete, tak mi to připadá, že vám králíci chcípají hlady...

Možná je problém právě v těch granulích, které jsou někdy pouze granulované seno a jen ze sena samice mladé neutáhne... Zkuste koupit pořádné granule pro kojící samice a věřte, že poznáte rozdíl... Ani nejsou nijak drahé... Já se v pohodě vejdu do 250, - Kč za 25 kg pytel...

2) Stále mi dělá problém připisování zvířatům lidských vlastností a výrazů... Králíci neumírají nýbrž pojdou, chcípou, hynou apod... Čeština má i pro zvířecí říši dostatek vhodných výrazů... Neochuzujme ji tedy prosím a nedávejme zvířatům atributy a vlastnosti jež jim nenáleží...

17.5.2015 12:08
psisko86

XXX.XXX.184.43

Granule jsou výkrmové, ne pro březí a kojící samice.
Všichni tady si zakládají na tom, že mají zvířata přebytek krmení a když řeknu, že králíci hynou hlady, budu tu za tu nejhorší :(

Hona - omlouvám se, normálně tyto výrazy používám, ale nějak mně nenapadlo to napsat tady. :).

17.5.2015 12:58
mustela.erminea

XXX.XXX.236.1

psisko86 napsal(a):
Všichni tady si zakládají na tom, že mají zvířata přebytek krmení a když řeknu, že králíci hynou hlady, budu tu za tu nejhorší :(

Hona - omlouvám se, normálně tyto výrazy používám, ale nějak mně nenapadlo to napsat tady. :).

Nechápu, proč se omlouváte za to, jaký jste použila výraz. To, jaký výraz použijete je čistě vaše věc a pokud s tím má někdo problém, je ten problém pouze JEHO.
Jinak jsem vám napsala soukromou zprávu. Asi jste si nevšimla...

17.5.2015 13:52
hona

XXX.XXX.112.10

psisko86 napsal(a):

Když jsem napsal "hynou hlady", pak jsem tím nemyslel, že nedostanou žrát...
Možná jsem to napsal trochu nejasně, mrzí mě, pokud to nebylo poznat...
Myslel jsem to tak, že by to bylo seno + další seno granulované...

Pokud jim dáváte normální výkrmové granule, pak mě moc nenapadá, co by jim mohlo chybět... Nejspíš bych se poradil s vetem...

Jinak ty mláďata by se v tomto věku už daly bez vážnějších problémů vypiplat... Velkochovy je kolikrát v měsíci už odstavují...

A k těm výrazům... v pohodě, mě to jen prostě trhá uši... Přijde mi, že to lidé užívají víc než zdrávo a např. sdělovací prostředky je na to také pilně učí...

Pro mustela.erminea, je to obecný problém, neboť slovník zároveň odráží úroveň a sebepohled člověka a vnímání sebe sama...A my jaksi pomalu ztrácíme plně vnímání hodnoty svého člověčenství i sebeúctu a to se velmi odráží právě v jazyku a volbě slov...

17.5.2015 23:32
tom.50

XXX.XXX.117.5

hona napsal(a):
Když jsem napsal "hynou hlady", pak jsem tím nemyslel, že nedostanou žrát...
Možná jsem to napsal trochu nejasně, mrzí mě, pokud to nebylo poznat...
Myslel jsem to tak, že by to bylo seno + další seno granulované...

Pokud jim dáváte normální výkrmové granule, pak mě moc nenapadá, co by jim mohlo chybět... Nejspíš bych se poradil s vetem...

Jinak ty mláďata by se v tomto věku už daly bez vážnějších problémů vypiplat... Velkochovy je kolikrát v měsíci už odstavují...

A k těm výrazům... v pohodě, mě to jen prostě trhá uši... Přijde mi, že to lidé užívají víc než zdrávo a např. sdělovací prostředky je na to také pilně učí...

Pro mustela.erminea, je to obecný problém, neboť slovník zároveň odráží úroveň a sebepohled člověka a vnímání sebe sama...A my jaksi pomalu ztrácíme plně vnímání hodnoty svého člověčenství i sebeúctu a to se velmi odráží právě v jazyku a volbě slov...

Stran výrazů vyhrazených pouze lidem užívaných pro zvířata jsem tu psal před nedávnem ve stejném duchu, avšak jak je u mě typické asi podstatně ostřeji.

Jistá dáma, co tvrdí, že je každého věc jak se vyjadřuje, zajisté pravdu nemá, ona je jen stejně fanaticky zavilá liberálka, jako byli kdysi někteří lidé zavilí komouši.
Jsou prostě určitá pravidla a kdo je nehodlá respektovat, měl by ctít svobodu těch, kteří si podobné věci nepřejí číst a nechat si svou úchylku pro sebe a netvrdit, že je to obecné pravidlo, případně sem nepsat a nebo nevnucovat ostatním svoje bludy. Není to zatím pravidlo a doufám, že nebude.

Jak jsem psal dříve. Mnozí lidé ztratili schopnost rozpoznávat co je dobré a co zlé, co je vhodné a co ne a co je slušné a co není. Taky ztratili vztah a respekt k lidem a klidně považují zvířata za lidem rovná. To jen vypovídá o stavu psychiky stále rostoucí skupiny lidí...

Dotčená paní zadavatelka výhrady ihned pochopila, uznala a za svůj omyl se omluvila. Děkuju jí za to.

18.5.2015 13:45
mustela.erminea

XXX.XXX.137.31

tom.50 napsal(a):
Stran výrazů vyhrazených pouze lidem užívaných pro zvířata jsem tu psal před nedávnem ve stejném duchu, avšak jak je u mě typické asi podstatně ostřeji.

Jistá dáma, co tvrdí, že je každého věc jak se vyjadřuje, zajisté pravdu nemá, ona je jen stejně fanaticky zavilá liberálka, jako byli kdysi někteří lidé zavilí komouši.
Jsou prostě určitá pravidla a kdo je nehodlá respektovat, měl by ctít svobodu těch, kteří si podobné věci nepřejí číst a nechat si svou úchylku pro sebe a netvrdit, že je to obecné pravidlo, případně sem nepsat a nebo nevnucovat ostatním svoje bludy. Není to zatím pravidlo a doufám, že nebude.

Jak jsem psal dříve. Mnozí lidé ztratili schopnost rozpoznávat co je dobré a co zlé, co je vhodné a co ne a co je slušné a co není. Taky ztratili vztah a respekt k lidem a klidně považují zvířata za lidem rovná. To jen vypovídá o stavu psychiky stále rostoucí skupiny lidí...

Dotčená paní zadavatelka výhrady ihned pochopila, uznala a za svůj omyl se omluvila. Děkuju jí za to.

"Jistou dámu" předně nebaví se tady asi po sto prvé handrkovat o takovýchto nepodstatnostech.
A pokud jste schopen na základě jednoho názoru někoho zaškatulkovat jako zavilého liberála, tak to jste teda fakt "borec"! Bohužel jste se netrefil.
Mimochodem, jestli tady někdo někomu neustále něco vnucuje, tak jste to předně VY!

Přidejte reakci

Přidat smajlík