Julie Jarošová
napsal(a):
Aha :D no já u veta dám 250 -_-.
Asi chováte mazlíka v bytě a tak si rozumný vet říká: blbneš tak plať!
A teď vážně. Záleží na tom, kolik kusů vet očkuje. Myslím, že vakcína je pro 20 ks a musí se spotřebovat snad do dvou hodin, možná jen do hodiny, pokud má být absolutně účinná, přesněji, pokud má být očkování 100% účinné (pak se mnozí diví, že očkovali a stejně jim králíci pochcípali, nepohlídali si jak dlouho byla otevřená lahvička).
Takže když mi přijede doktorka a mám 20 kusů, platím 14 nebo 16/kus (je to tak málo že si to ani nepamatuju, stejně jí dávám víc) + za cestu. Je dobré sehnat někoho dalšího ve vsi a pak se náklady snižují.
Nedávno jsme potřebovali naočkovat jednu samici. Prostě jsme se rozhodli si jí nechat do chovu a ona nebyla očkovaná. Vakcína pro jednoho králíka vyšla na asi 70 (nevím to už přesně, asi proto jsem furt chudý že tohle fakt neřeším), dr nechtěla nic za cestu a tak jsem jí dal stejně víc. Ale rozhodně to nebylo 250 Kč, myslím, že 120 s tou cestou.
"Asi chováte mazlíka v bytě a tak si rozumný vet říká: blbneš tak plať!"
Ne milý Tome, veterináři se umí chovat. To akorát někteří chovatelé králíků se z toho dodnes můžou pos..t vzteky...
Přitom jim může být velké kulové po tom, co kdo má doma, že jo. Takže bacha na to, kdo tu má problém s blbnutím.
Teď vážně, ceny očkování u hobby králíků se obecně dost liší - do 200 klasika,250 už je popravdě fakt hodně... Já třeba platím 150 i s komplet prohlídkou. Je to jak kde.
Vakcína pestorin mormyx; u Nobivaku spousta veterinářů ani neví, že se jím nesmí očkovat po jiné vakcíně; asi si to neumí přečíst nebo co. Na pestorin mormyx je tu i dost blbých ohlasů z větších chovů, ale za cca 5 let u pet králíků nevím o jediném úmrtí; cca třikrát mírná a zvládnutá forma myxy. Do jiné vakcíny bych nešla.
Jo ad to vysvětlení ceny vakcín - když jsem tu jednou jedinkrát pronesla přesně totéž, což jsem měla z doslechu od holky v ordinaci (prý, čert lidem věř), dostala jsem kolosálně přes hubu, že píšu blbosti. Takže kdyby to někdo chtěl objasnit, sem s tím...
leprechaunek
napsal(a):
"Asi chováte mazlíka v bytě a tak si rozumný vet říká: blbneš tak plať!"
Ne milý Tome, veterináři se umí chovat. To akorát někteří chovatelé králíků se z toho dodnes můžou pos..t vzteky...
Přitom jim může být velké kulové po tom, co kdo má doma, že jo. Takže bacha na to, kdo tu má problém s blbnutím.
Teď vážně, ceny očkování u hobby králíků se obecně dost liší - do 200 klasika,250 už je popravdě fakt hodně... Já třeba platím 150 i s komplet prohlídkou. Je to jak kde.
Vakcína pestorin mormyx; u Nobivaku spousta veterinářů ani neví, že se jím nesmí očkovat po jiné vakcíně; asi si to neumí přečíst nebo co. Na pestorin mormyx je tu i dost blbých ohlasů z větších chovů, ale za cca 5 let u pet králíků nevím o jediném úmrtí; cca třikrát mírná a zvládnutá forma myxy. Do jiné vakcíny bych nešla.
Jo ad to vysvětlení ceny vakcín - když jsem tu jednou jedinkrát pronesla přesně totéž, což jsem měla z doslechu od holky v ordinaci (prý, čert lidem věř), dostala jsem kolosálně přes hubu, že píšu blbosti. Takže kdyby to někdo chtěl objasnit, sem s tím...
Když čtu ten Váš příspěvek tak mě napadá taková divná otázka, copak jste asi zač a hned si na ní odpovím. Zde ji však zveřejňovat nebudu.
Tak já si sám očkovat můžu, nevíte kdo je na druhé straně sítě a zda má oprávnění si očkovat sám. A ani ten doktor není všeznalý, jednou každý začínal, a jen co vyjdou školu nemohou mít zkušenosti co doktor s praxí, selským rozumem a citem pro zvířata (plus kolik z těch vetů mladší generace se CHCE věnovat hospodářským zvířatům?). Taky sem automaticky pichal vakcíny od B., protože když sem objednával vakcínu, byla prostě první. Měl jsem s ní problémy, když jsem volal výrobci chovali se ke mně jak k hadru, no tak sorry, letos mám dodavatele jiného. Plus za skoro stejný peníz mám dávku na 300ks po 6x 50 dávkách (místo 1x 50), a tudíž každý mladý co mi dorostou do věku k očkování dostanou vždy krásně čerstvou vakcínu. Už žádné prodlevy, čekání až bude králíků víc. Nenačatá mi vydrží v chladničce do příštího jara, takže i ty podzimáky si pěkně zavčas naočkuju a věřím, že nebude problém. Proč? Protože jak sem měl problém, obvolal jsem úspěšné chovatele, a ejhle, jaké bylo překvapení, že většina z nich MXT od B. nepíchá!
Takže od letoška máme na myxomatozu vakcínu od fy Dintek a uvidíme.
P.S. to že mi bude očkovat králíky vet neznamená, že si nemohu VYBRAT čím chci očkovat. Stejně jako si mohu vybrat veterináře.
Volal jsem B.
Poslali mě k jejich třem největším poskokům.
A ti samozřejmě do posledního dechu ctí zákony této země.
Faktem zůstává...Nejlepší je mít čerstvou vakcínu doma v lednici...a OČKOVAT SI DLE POTŘEBY.
Jednou mi jeden dost obtloustlý vet.z města řekl ať mu králíky přivezu do ordinace.
To je fakt na léčbu k psychiatrovi.
Představa jak pěší zonou vláčím 50 králíků..úsměvné.
berenika
napsal(a):
Promiňte, ale tomu nerozumím, jaký je rozdíl mezi 1x50 dávek a 6x50 dávek, pořád je to pro 50 králíků. Takže vaši větu "Už žádné prodlevy, čekání až bude králíků víc." nějak nechápu.
A mimochodem, ta firma se správně jmenuje DYNTEC.
Nevím, jestli neumíte počítat, ale 1x 50 = 50 a 6x 50 = 300. Tedy za téměř stejný peníz mám balení na 300ks namísto 50ks. A jelikož je to v 6ti ampulích (proto 6 x 50), tak si načnu vždy jen jednu padesátku. Jinak děkuji za opravu názvu (název firmy jsem akorát slyšel, předal slovně v objednávce a všehovšudy jednou přečetl při čtení příbalového letáku), to že většina diskutujících zde se nedrží tématu je přece vedlejší, hlavně že budeme dokola upozorňovat, že nemáme právo si sami očkovat, ač absolutně nemáme tucha kdo je na druhé straně a budem se tu napadat za to, že holt každý chováme v nám dostupných podmínkách ať pet či užitkového chovu.
chovatelpodluzi
napsal(a):
Nevím, jestli neumíte počítat, ale 1x 50 = 50 a 6x 50 = 300. Tedy za téměř stejný peníz mám balení na 300ks namísto 50ks. A jelikož je to v 6ti ampulích (proto 6 x 50), tak si načnu vždy jen jednu padesátku. Jinak děkuji za opravu názvu (název firmy jsem akorát slyšel, předal slovně v objednávce a všehovšudy jednou přečetl při čtení příbalového letáku), to že většina diskutujících zde se nedrží tématu je přece vedlejší, hlavně že budeme dokola upozorňovat, že nemáme právo si sami očkovat, ač absolutně nemáme tucha kdo je na druhé straně a budem se tu napadat za to, že holt každý chováme v nám dostupných podmínkách ať pet či užitkového chovu.
Sám si neočkuju a tak mnohé třeba nevím.
Pisatelka ale nejspíš myslela, že dávka pro 50 kusů je moc velká a že drtivá většina malochovatelů (velkochovatelé sem těžko píšou) stěží má ve stejnou chvíli 50 kusů k naočkování a že praktičtější by byla dávka menší.
Nyní holt žijeme v idiotské době zkracování všeho a ve snaze o maximální stručnost se pak lidi vyjadřují nepřesně. Takže pisatelka myslím, že počítat umí, jen se díky stručnosti vyjádřila podivně.
A k očkování vetem či sám. Víte, lidi, aby svět fungoval, zavedli pravidla. Těmi by se všichni měli řídit a nebo se aspoň snažit je dodržovat a když už je poruší, měli by se cítit provinile a mít za to jakési výčitky svědomí, prostě cítit stud za to, že udělali něco nesprávného.
Případně se můžou posnažit ta pravidla změnit, což je, uznávám, jen proklamovaná možnost, v praxi neuskutečnitelná (proto je demokracie nesmysl a stejný zlořád, jako zlořády jiné). Nicméně dokud platí zákony, všichni se jimi musí řídit. Jen si zkuste představit dopravu, kdyby základní liberální zásady někteří řidiči uplatnili na silnici stejně, jako vy s očkováním králíků!
Nesnáším liberalizmus, kdy si každý jouda myslí, že si může dělat co chce. Tento zlořád učí lidi porušovat pravidla dle svého uvážení a ani se za to nestydět a veřejně o tom psát.
Liberálové mluví o stále větším utahování šroubů a zavádění nejrůznějších státních regulací a buzerací. K tomu však ten stát nutí právě jen a pouze liberalizmus kvůli důsledku, který popisuju o pár řádek výš. Možná je to ale pro vás a nejen pro vás moc složité a hlavně nestručné, tedy dlouhé.
Asi už víte kam jsem si vás zařadil a co si o vás myslím. A že mě máte za blázna a moralistu a zakomplexovaného nerudného starce a nevím jak mě tu už nazvali? No ano, chápu...
Prosím o vás názor před 3 mesiacmi som kúpil dvě samice bolí ockovane tyzden před kúpou Castorexom teda iba proti moru. Teraz idem očkovat mláďata Castomixom mor a myxomatoza vakcíny mi ostane môžem s ňou preockovat aj samice znovu aby boky aj proti myxomatoze alebo si pre ne kúpiť len na myxomatozu. Ide my o to aby som nevyhadzoval zbytočne co mi ostane vakcínu.Ešte by bola možnost kúpiť osobytne ns mor a osobitne proti myxomatoze ale u nás je s tým problém beriem co majú dostupné.
peterdroppa
napsal(a):
Prosím o vás názor před 3 mesiacmi som kúpil dvě samice bolí ockovane tyzden před kúpou Castorexom teda iba proti moru. Teraz idem očkovat mláďata Castomixom mor a myxomatoza vakcíny mi ostane môžem s ňou preockovat aj samice znovu aby boky aj proti myxomatoze alebo si pre ne kúpiť len na myxomatozu. Ide my o to aby som nevyhadzoval zbytočne co mi ostane vakcínu.Ešte by bola možnost kúpiť osobytne ns mor a osobitne proti myxomatoze ale u nás je s tým problém beriem co majú dostupné.
Přeočkovat samice můžete bez problémů. To, že byly před 3 měsíci očkované jen na mor nevadí.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Keď je reč a vakcínach... v jeseni som očkovala Castorexom, pri kúpe mi vet. povedal, že táto vakcína sa po otvorení dá používať až do roka. Proti myxomatoze nie, ale táto áno. Vie o tom niekto niečo ?
Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
Keď je reč a vakcínach... v jeseni som očkovala Castorexom, pri kúpe mi vet. povedal, že táto vakcína sa po otvorení dá používať až do roka. Proti myxomatoze nie, ale táto áno. Vie o tom niekto niečo ?
Také používám Castorex. V příbalovém letáku je informace, že musí být spotřebávána do 10 hodin. Je ale pravdou, že tato informace tam dříve nebývala a veterináři napíchnutou vakcínu používali delší dobu. Veterinář mi tvrdil, že vakcína je použitelná i později po otevření, nicméně otázkou je, zda nebyla kontaminována. Tedy zda byla na odběr vakcíny použita sterilní jehla (nutné je napíchnout jednou jehlou - neodebírat vakcínu jehlou co mám na stříkačce, ale na odběr vždy na tuto jehlu stříkačku nasadit). Ale cena vakcíny je nízká. Já bych rozhodně využil co potřebuji a zbytek zlikvidoval.
Měl bych také názor ohledně úhynů králíků a nemoci vůbec. Jako kluk jsem jezdil na Šumavu ke strejdovi na prázdniny. Pěstoval krom jiného i králíky a vždycky tvrdil, že největší problém ohledně nemocí a přenosu u králíků je moucha a komáři. Když jsem si stavěl králíkárnu, vzpomněl jsem si na jeho rady a králíkárnu jsem zhotovil, tak aby nebyli nikde žádné škvíry a co je nejdůležitější jsou dvířka. Když kolikrát vidím ty šílené ztlučeniny, kterým lidé odvážně říkají králíkárny, tak se ani nedivím, jaký mají úhyny. Proto jsem dvířka opatřil dvojím pletivem. Zevnitř pletivem s očky asi 8 mm a zvenku jemným kovovým pletivem proti mouchám (používá se také na okna). Síla dveří je 2 cm, čím se vytvoří jakýsi meziprostor mezi pletivy. Ten se mi osvědčil v tom, že případná moucha, která třeba při krmení se do králíkárny dostane, uvízne v daném meziprostoru dvířek ve snaze odletět, kde se umlátí a uhyne nebo odletí při dalším otevření. Přední hranu kotce jsem opatřil odnímatelnou zábranou ( prkénko ca ca 10 cm) proti vypadávání podestýlky. Bohužel i přes tuto zábranu králíci do meziprostoru nastrkají podestýlku a hromadí se tam i uhynulý hmyz. Proto při stavbě další králíkárny jsem venkovní síť s jemným pletivem udělal snímatelnou pro občasné vyčištění meziprostoru. Podlahu jsem udělal vyspádovanou se zadním žlabovým odtokem do sběrné nádoby. Jinak by to za tou králíkárnou asi vypadalo, smrad a prosycená zeď močkou. Spodek králíkárny a stěny do výše 20 cm jsem vyložil starým linem a dno opatřil dřevěným roštem. Jednou týdně kotec vyklidíme, rošt i kotec vystříkám proudem vody a dáme novou podestýlku. V letních dnech dezinfikujeme savem. Pro těhotné samice se mi osvědčil kotec, který vkládám do kotce týden před porodem, aby si samice zvykla. Samice bere kotec jako noru a bezpečí pro mladé. Kotiště nečistím, když se mláďata rozeběhnou, tak je odstraním. Do té doby čistím jen prostor kolem kotiště, samici přendám a mláďata jsou uklizená v klidu uvnitř kotiště. S tímto chovem máme dost slušné výsledky, nemoci žádné a to neočkujeme. Ráno granule, večer zelené, v zimě seno. Občas nějaké to pečivo. Čerstvou vodu, někdy jsme přidávali do vody kombuchový ocet.Takže krom toho, že někdy samice mládě vytáhne, nebo ušlápne či z jiných důvodů pojde mládě, žádné úhyny nemáme i přes okolní nezdary ostatních chovatelů. Foto viz. profil.