Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
20.5.2015 13:35
Strelec056

XXX.XXX.117.25

Lidé si někdy často kladou otázku, proč mám takové úhyny a proto bych měl také názor ohledně úhynů králíků a nemoci vůbec. Jako kluk jsem jezdil na Šumavu ke strejdovi na prázdniny. Pěstoval krom jiného i králíky a vždycky tvrdil, že největší problém ohledně nemocí a přenosu u králíků je moucha a komáři. Když jsem si stavěl králíkárnu, vzpomněl jsem si na jeho rady a králíkárnu jsem zhotovil, tak aby nebyli nikde žádné škvíry a co je nejdůležitější jsou dvířka. Když kolikrát vidím ty šílené ztlučeniny, kterým lidé odvážně říkají králíkárny, tak se ani nedivím, jaký mají úhyny. Proto jsem dvířka opatřil dvojím pletivem. Zevnitř pletivem s očky asi 8 mm a zvenku jemným kovovým pletivem proti mouchám (používá se také na okna). Síla dveří je 2 cm, čím se vytvoří jakýsi meziprostor mezi pletivy. Ten se mi osvědčil v tom, že případná moucha, která třeba při krmení se do králíkárny dostane, uvízne v daném meziprostoru dvířek ve snaze odletět, kde se umlátí a uhyne nebo odletí při dalším otevření. Přední hranu kotce jsem opatřil odnímatelnou zábranou ( prkénko ca ca 10 cm) proti vypadávání podestýlky. Bohužel i přes tuto zábranu králíci do meziprostoru nastrkají podestýlku a hromadí se tam i uhynulý hmyz. Proto při stavbě další králíkárny jsem venkovní síť s jemným pletivem udělal snímatelnou pro občasné vyčištění meziprostoru. Podlahu jsem udělal vyspádovanou se zadním žlabovým odtokem do sběrné nádoby. Jinak by to za tou králíkárnou asi vypadalo, smrad a prosycená zeď močkou. Spodek králíkárny a stěny do výše 20 cm jsem vyložil starým linem a dno opatřil dřevěným roštem. Jednou týdně kotec vyklidíme, rošt i kotec vystříkám proudem vody a dáme novou podestýlku. V letních dnech dezinfikujeme savem. Pro těhotné samice se mi osvědčil kotec, který vkládám do kotce týden před porodem, aby si samice zvykla. Samice bere kotec jako noru a bezpečí pro mladé. Kotiště nečistím, když se mláďata rozeběhnou, tak je odstraním. Do té doby čistím jen prostor kolem kotiště, samici přendám a mláďata jsou uklizená v klidu uvnitř kotiště. S tímto chovem máme dost slušné výsledky, nemoci žádné a to neočkujeme. Ráno granule, večer zelené, v zimě seno. Občas nějaké to pečivo. Čerstvou vodu, někdy jsme přidávali do vody kombuchový ocet.Takže krom toho, že někdy samice mládě vytáhne, nebo ušlápne či z jiných důvodů pojde mládě, žádné úhyny nemáme i přes okolní nezdary ostatních chovatelů. Foto viz: profil.

20.5.2015 19:23
mirda63

XXX.XXX.175.119

Zdravím punt´o, králikárnu mám žádný přepych podlaha lino dvířka oka 15 na15mm seno do jeslí jen senem v létě v zimě plus granule voda z octem plus od jara do podzimu jim přidávám pelyněk a neočkuji chov bez problémů jo a čistím asi tak jednou za měsíc.

20.5.2015 19:33
edward12

XXX.XXX.4.123

Smekám a gratuluji...jste vlastně takovej superchovatel, pardon pěstitel.

20.5.2015 19:59
Strelec056

XXX.XXX.117.25

Tak to vám přeji a držím palce a přeji, aby se ve vašem okolí žádné ložisko nákaz neusadilo. Pokud je okolí čisté, zatím nákaza nehrozí. Snad to u vás vydrží i nadále.

Přidejte reakci

Přidat smajlík