Zdravím všechny nadšené chovatele králíků.
Vím že na toto téma už tu padla nezpočetkrát diskuse, ale blíží se místní výstava králíků a já se pořád nemůžu rozhoupat jakou samici si koupím. Mám samce Bu, jednu samici Bu a Vss.
Ještě bych si jednu či dvě samice mohl koupit. Poradí mi někdo nějaké vhodné plemeno s dobrou výtěžností k samci Bu?
Ps. Neukamentujte mě za toto téma, já vím že je tady mraky vláken, spousty z nich jsem projel, ale pořád se nemůžu rozhodnout.
burgunacek0k7
napsal(a):
Vím že na toto téma už tu padla nezpočetkrát diskuse, ale blíží se místní výstava králíků a já se pořád nemůžu rozhoupat jakou samici si koupím. Mám samce Bu, jednu samici Bu a Vss.
Ještě bych si jednu či dvě samice mohl koupit. Poradí mi někdo nějaké vhodné plemeno s dobrou výtěžností k samci Bu?
Ps. Neukamentujte mě za toto téma, já vím že je tady mraky vláken, spousty z nich jsem projel, ale pořád se nemůžu rozhodnout.
Já ti to řeknu.
To Ti neřekne nikdo, to musíš vědět Ty sám... vědět co chceš a na co to chceš, Když znáš cíl najdeš cestu i prostředky...
takže, je to na Tobě...
To, co psal hona, je tady nejlepší rada. Jen pokud jde o výtěžnost a růst odchovu přidám info, že při testování kříženců vyšly nejlíp k samci Bu samice Nb. Kupodivu. Ta informace je dostupná i v knize Chov králíků pro masnou produkci z nakladatelství Apros a už tu v jiném vláknu proběhly tabulky s konkrétními výsledky. To ale stejně neznamená, že ve Vašem případě by musel být výsledek shodný s tabulkami. Záleží na konkrétní samici a podmínkách chovu.
V poslední době se tvrdí, že Nb má silnou a tedy těžkou kůži a že je tedy mizerná výtěžnost. Je to údajně výsledek šlechtění kvůli exteriéru výstaváků (podobně jako chovatelé drůbeže "zničili" českou kropenku, která je sice krásná a přesně odpovídá požadavkům na exteriér, ale údajně nese jen 50-70 vajec za rok).
Domnívám se, že samec Bu je univerzál nejlepší ke všem masným, jen ne k Bu. Za toto tvrzení se nezlobte na mě, já to nevymyslel. Jen jsem to tak vyčetl.
Ovšem taky je potřeba přesně vědět, co je výtěžnost. Velmi podrobně to tu někde vysvětluju.
Jenže ona výtěžnost nestačí. Je potřeba a to určitě víc, celková vitalita, neboli životaschopnost. Co je platné, že mláďata samice Čv se samcem Bu i hylákem rostou stejně rychle jako hybridi a asi dokonce rychleji, když ale chcípají a hybridi ne a králíčata od jiných samic taky ne. Ale my nemáme tolik králíků, abych mohl cokoli tvrdit a mohlo to mít obecnou platnost. Je to jen subjektivní zkušenost. Čv necháme dožít, ale už nikdy více.
burgunacek0k7
napsal(a):
Kup si spíš ješte jednoho samce bu a nech si samičky od vss pokud je výborná matka a budeš mrkat ale to je moje rada a jinak taky dopoporučuju ČA ale pozor ve větší váhové kateg. +-5kg a pak jsou ješte menší kratší +-4kg a ty mají silnější kožku.
Padlo tady několik doporučení Ča a k tomu bych se také přikláněl a pak také Kal a Nb. Já bych už nemíchal malé plemeno s velkým neni to efektivní. Chce to zkusit a pak sám poznáte co se Vám nejvíc hodí. Možná pak si necháte nějakou kříženku. Až půjdete na výstavu nepřemýšlejte o tom co Vám kdo poradil ale vybírejte co se Vám bude líbit. Stejná plemena mohou mít rozdílné výsledky v západních Čechách než na jižní Moravě a nemusí to být rozdílnou péčí, ale od koho jsou, jací jsou rodiče atd, atd. Těch srovnávacích parametrů je mnoho a nikdy neni stejné jestli že dva dělají totéž. Pro začátek je nejlepší metoda pokusů a omylů, sice je to na delší dobu, ale budete mít to co Vám bude vyhovovat. Přeju Vám hodně úspěchů.
anonym123

XXX.XXX.166.130
Vím že je to tady celkem divné, ale vaše odpovědi mi připadají nejinteligentnější. Jsem "chovatel začátečník" a nemohu se rozhodnout jake plemeno budu chovat(hlavně na maso). Nevíte, jaké plemeno je "nejlepší" případně kde ho koupit(nejlepe někde v moravskoslezském kraji nebo někde poblíž)?
Vídeňský modrý
napsal(a):
Já mám samce VM a dvě samice Kal. Mláďata rostou jako z vody a jsou zdravá ale všechna černá.
A výtěžnost? O tu běží v tomto vlákně. A jak chutné to má maso?
My máme kupříkladu samici Čv a samce Massyla a králíčata rostou rychleji, než "čisté" hyly. Jenže do 3 kg (pan Kočár poráží v 2,70 kg) mají naši kříženci výtěžnost 55, ale taky 53%! Až po dosažení váhy nad 3,3 kg jde výtěžnost k 60% a až ve 3,5 kg mají kolem 61%. Mají mohutnější kosti a maso hyl je chutnější.
Výtěžnost je poměr váhy hladového živého králíka před porážkou a masa s hlavou a poživatelnými vnitřnostmi včetně sádla kolem ledvin, přičemž plíce nejsou poživatelnou vnitřností.
Příklad. Jestli váží živý králík 3 kg a maso má 1,8 kg, pak se jedná o výtěžnost 60%, při výtěžnosti 50% by měl stejný králík masa jen 1,5 kg.
anonym123

XXX.XXX.142.10
anonym123
napsal(a):
Vím že je to tady celkem divné, ale vaše odpovědi mi připadají nejinteligentnější. Jsem "chovatel začátečník" a nemohu se rozhodnout jake plemeno budu chovat(hlavně na maso). Nevíte, jaké plemeno je "nejlepší" případně kde ho koupit(nejlepe někde v moravskoslezském kraji nebo někde poblíž)?
:D.
U malého plemene se při porážce ve 2kg dostávám u Siž a Kuh na čistou váhu cca 1,30. Tedy 65% - samozřejmě s hlavou. Malé plemeno je opomíjené - každý chce mít řízek přes celý talíř, ale ekomomicky vychází hodně dobře. Malá spotřeba a dobrá konverze krmiva, tenká kůže (suchá cca 110 g z mlaďocha) a tenké kosti dělají své. Jen jsou holt na oběd králíci dva místo jednoho.
vita61
napsal(a):
Jak jako nesmysl tak si to vykrmte zabijte a zvažte a nesekej te tady patky - s hlavou byla váha 2.75kg.
Myslim že mustela.erminea ví o čem mluví, věřte mi. Sleduji jí, její názory se mi líbí a nemyslim si že by komentovala něco o čem nerozumí. Zejména chovu burgundského králíka se věnujez k výstavním účelům, jejímu názoru já verim.68% výtěžnost bez hlavy je holý nesmysl.
vita61
napsal(a):
Jak jako nesmysl tak si to vykrmte zabijte a zvažte a nesekej te tady patky - s hlavou byla váha 2.75kg.
Hlavně ale na váš způsob vyjadřování tu nikdo není zvědavý. Jasně píšu, co je jatečná výtěžnost a jak musí být maso počítáno a vy klidně napíšete nesmysl a ještě se rozčilujete a dokonce okřikujete jednu z nejlepších přispěvatelek, která se jen zřídkakdy mýlí a když, tak v naprosto marginálních (bezvýznamných, já vám to hned překládám) detailech?
Inu, předkové říkávali: "prázdný sud se nejvíc ozývá".
vita61
napsal(a):
Milá paní jsem rád že vám krev proudí já vám žíly trhat nebudu chci od vás vysvětlit jak to muže být nesmysl - ž.v.3.8kg a bez hlavy 2.6 kg pořát mě to vrtá hlavou jinak nar.24.12 měl jsem ji do chovu ale po vyším nárustu mladých jsem se rozhodl pro řízek dík at vám dupou.
Prosím vás, napřed si něco o té jatečné výtěžnosti nastudujte (stačí příspěvek toma.50 o pár řádek výš) a pak se tady dohadujte. Jinak se tu nejen svým způsobem vyjadřování poněkud ztrapňujete. Ale to je bohužel zjevné jen pro ostatní.
Jinak jatečná výtěžnost Bu, samozřejmě s hlavou, se pohybuje kolem 59 procent.
U masných hybridů, kteří mají jatečnou výtěžnost výbornou, jelikož jsou chovaní kvůli masné produkci, osciluje těsně kolem 60 procent.
Pokud by hlava králíka o hmotnosti 3,8 kg vážila 100 g, a to bude mít víc, tak byste se dostal na výtěžnost 71 procent. To je prostě z říše snů, to není realita.
Jediné vysvětlení snad je, že byste ho před tím máčel pár hodin ve vodě.
Tak jsem včera dostal k 50-tinám králíka, nevím co je to za plemeno ale výtěžnost 100%. Snědl se opravdu celý beze zbytků i s tou mrkvou a pampeliškami.
Na druhé fotce už chybí kýty a části chrpta, aby jste si nemysleli že je nějaký pohublý.
Příprava ke konzumaci velmi jednoduchá, rozkrájet na plátky a ke kávičce.
300RUM
napsal(a):
Tak jsem včera dostal k 50-tinám králíka, nevím co je to za plemeno ale výtěžnost 100%. Snědl se opravdu celý beze zbytků i s tou mrkvou a pampeliškami.
Na druhé fotce už chybí kýty a části chrpta, aby jste si nemysleli že je nějaký pohublý.
Příprava ke konzumaci velmi jednoduchá, rozkrájet na plátky a ke kávičce.
Také se připojuji... Vše nej do druhé poloviny života!... I když známý říkal, že v 50 tce život teprve začíná... Do té doby se prý pouze učil!...
Králík nádherný... Až je člověku líto ho "bacit"!...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9
mustela.erminea
napsal(a):
Pořiďte si českou albínku, případně kaliforňačku, pokud by albínka nebyla.
Souhlasím s vámi čs.Dnes se i testuje použití jejich genu pro šlechtění hybrida. Dobra porodnos, mlečnost velmi dobre matky atd.
Děkuji za přání. Dostal jsem originální(1ks na světě) Valašský batoh na přežití, v té láhvi je slivovice 52% ročník 2001.
Po králíkovy nezbyl ani chlup, takže opravdu 100% výtěžnost.
Včera se mi podařilo vyměnit dva králíky polární (z mražáku) za tresky, co kamarád nachytal v Norsku. Takže chov se vyplácí.
Ja mam samca Bu aj Kal, samice 5ks Kal a 4ks Bu, co sa vytaznosti tyka, tak mi najlepsie vyhovuje krizenec samec Bu + samica Kal, priemerna vaha vo veku 4,5mesiaca (cca 135dni) 3,3kg priemerna cista 2.0kg bez hlavy, co je vytaznost cca 60%, takto krizene maju aj pocetne vrhy cca 8-11kusov, u cistokrvnych Bu cca 4-7mladych, cistokrvne Kal cca 6-9mladych.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9
tom.50
napsal(a):
A výtěžnost? O tu běží v tomto vlákně. A jak chutné to má maso?
My máme kupříkladu samici Čv a samce Massyla a králíčata rostou rychleji, než "čisté" hyly. Jenže do 3 kg (pan Kočár poráží v 2,70 kg) mají naši kříženci výtěžnost 55, ale taky 53%! Až po dosažení váhy nad 3,3 kg jde výtěžnost k 60% a až ve 3,5 kg mají kolem 61%. Mají mohutnější kosti a maso hyl je chutnější.
Výtěžnost je poměr váhy hladového živého králíka před porážkou a masa s hlavou a poživatelnými vnitřnostmi včetně sádla kolem ledvin, přičemž plíce nejsou poživatelnou vnitřností.
Příklad. Jestli váží živý králík 3 kg a maso má 1,8 kg, pak se jedná o výtěžnost 60%, při výtěžnosti 50% by měl stejný králík masa jen 1,5 kg.
Budte tak laskav a přestante tady placat bludy. Lžete tady lidem. myslíte že tu vaši kombinaci už davno nezkoušely ve Franci, která je jednou z králíkářskou velmocí.Mylíte si že jste lepší než oni.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9
tom.50
napsal(a):
Hlavně ale na váš způsob vyjadřování tu nikdo není zvědavý. Jasně píšu, co je jatečná výtěžnost a jak musí být maso počítáno a vy klidně napíšete nesmysl a ještě se rozčilujete a dokonce okřikujete jednu z nejlepších přispěvatelek, která se jen zřídkakdy mýlí a když, tak v naprosto marginálních (bezvýznamných, já vám to hned překládám) detailech?
Inu, předkové říkávali: "prázdný sud se nejvíc ozývá".
O zpusobu vyjadřovaní by jste měl mlčet.Nedavno jste se do ní navezl a to dost hnusně.Koukam že to už ani nevíte...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9
bronda
napsal(a):
Nemyslím, že je třeba znovu rozdmychávat staré spory. Je to dva měsíce stará záležitost a autor se, zdá se, odmlčel.
Jojo pardon nevšiml jsem si data.