Chovám králíky již pár let, ale nikdy jsem nepřipustila samici měsíc po porodu. Tentokrát k nechtěnému připuštění měsíc po porodu došlo, a tak se ptám zkušenějších, zda mám počet mláďat zredukovat třeba na jedno králíče.
Jde o samici s PP, které si velmi cením. Má početné vrhy, a tak si myslím, že je po předchozím porodu vyčerpaná.
Díky za rady.
usaci
napsal(a):
Chovám králíky již pár let, ale nikdy jsem nepřipustila samici měsíc po porodu. Tentokrát k nechtěnému připuštění měsíc po porodu došlo, a tak se ptám zkušenějších, zda mám počet mláďat zredukovat třeba na jedno králíče.
Jde o samici s PP, které si velmi cením. Má početné vrhy, a tak si myslím, že je po předchozím porodu vyčerpaná.
Díky za rady.
Ne (pokud samička odchovává v pohodě), jen pořádně krmit, no a pak pauzu.
A připustit další samičky, abyste měla větší možnost rozhodit mladé, není?
Vídeňský modrý
napsal(a):
Já bych mláďat určitě nechal víc. Ve velkochovech prý takhle připouští běžně. Akorát musíte minimálně týden před porodem současná mláďata odstavit. To jim budou skoro dva měsíce tak nebude problém. Já mám pocit, že mi samice už v šestém týdnu mláďata nekojí.
Jak která, nškterá kojí, některá ne, možná bych odstavila už v šesti týdnech.
Sice moc nerozumim tomu, jak může dojít u chovatele k nechtěnému připuštění samice, ale...
Bylo by také dobré napsat jak je samice stará, kolikátý je to vrh a hlavně kolik má nyní u sebe mladých a v jaké jsou všichni kondici.
Někdo to tak dělá, že samici připustí když je králíkům 5-6 týdnů a pak mladé do deseti dnů odstaví.
Myslím si, že pokud jich nemá víc jak 6- 8, tak bych je u ní nechal všechny a v 6-ti týdnech bych je odstavil. Ale samozřejmě záleží na okolnostech.
mustela.erminea
napsal(a):
Nevím, jak chovatel může zjistit, do kdy samice přesně kojí nebo ne. To snad leda že by měl nainstalovanou v kotci kameru, kterou by nepřetržitě sledoval. Já jsem opakovaně viděla kojit samici její čtyřměsíční mladé. Jinou tříměsíční.
Bych řekla, že ty, co kojí, mají ty bradavky trošku jiné, než ty, které už nekojí. Ale nějak objektivně to popsat neumím.
Myslím, že se neděje nic dramatického. Na 6. týden ji odstavte. Mladý už to zvládnou v pohodě. Má dva týdny na odpočinek, kdy ji trošku dopřávejte. Porodí, odkojí a pokud vám na ní záleží, tak ji odstavte trochu dřív a dopřejte delší odpočinek. Nepíšete kolikátý je to vrh za sebou a v jakém intervalu.
petruk
napsal(a):
Sice moc nerozumim tomu, jak může dojít u chovatele k nechtěnému připuštění samice, ale...
Bylo by také dobré napsat jak je samice stará, kolikátý je to vrh a hlavně kolik má nyní u sebe mladých a v jaké jsou všichni kondici.
Někdo to tak dělá, že samici připustí když je králíkům 5-6 týdnů a pak mladé do deseti dnů odstaví.
Myslím si, že pokud jich nemá víc jak 6- 8, tak bych je u ní nechal všechny a v 6-ti týdnech bych je odstavil. Ale samozřejmě záleží na okolnostech.
Jak je možné že dojde k nechtěnému připuštění? Jestli se nepletu, tak zadavatelka nechová králíky v králíkárně ale ne výběhu na zahradě. Tam stačí aby se králík podhrabal. Samozřejmě nevím jestli to tak bylo, ale stát se může.
I mě se jednou stalo že došlo k nechtěnému připuštění zakrslé samice co měla 4 týdny mladé. Jak? Měla jsem králíky sice v králíkárně ("přízemní") ale byli naučení že když otevřu vylezou si ven a než nasypu krmení nebo vyčistím běhají si po zahradě. A jednou jsem pustila omylem oba. Oni se na té zahradě prevíti našli . Byli z toho 3 mladí.
horal
napsal(a):
Neni potřeba redukovat, jestli to samice nezvládne udělá to sama. Tady šlo o to aby ukončila laktaci a nasadila mlezivo což je důležíté pro narozené králičata. Samici to až tolok neublíží, ale bude dobré ji po 1,5 měsíci odstavit aby ji už neotravovali králičata a mohla regenerovat.
Přesně tak, pokud je samička v kondici, nic neredukujte.
Vídeňský modrý
napsal(a):
Já bych mláďat určitě nechal víc. Ve velkochovech prý takhle připouští běžně. Akorát musíte minimálně týden před porodem současná mláďata odstavit. To jim budou skoro dva měsíce tak nebude problém. Já mám pocit, že mi samice už v šestém týdnu mláďata nekojí.
A z čeho ten pocit pramení?
horal
napsal(a):
Neni potřeba redukovat, jestli to samice nezvládne udělá to sama. Tady šlo o to aby ukončila laktaci a nasadila mlezivo což je důležíté pro narozené králičata. Samici to až tolok neublíží, ale bude dobré ji po 1,5 měsíci odstavit aby ji už neotravovali králičata a mohla regenerovat.
Nemyslím si, že by samice sama dokázala aktivně redukovat počet mláďat. Nebo jak se domníváte, že to samice provádí?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Samice mláďata zredukuje pouze tím, že má málo mléka, ti silnější vytlačí ty slabší a ti pokapou hlady.
Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
Samice mláďata zredukuje pouze tím, že má málo mléka, ti silnější vytlačí ty slabší a ti pokapou hlady.
No s tím naprosto souhlasím Ale pak se tedy nejedná o žádnou aktivní redukci samicí, jak by si někdo mohl myslet. A právě s tímto názorem celkem často setkávám, že se to takto děje.
Ve skutečnosti se občas narodí mládě slabé, s nedostatečně vyvinutým sacím reflexem, které brzy uhyne. A pokud má samice tak málo mléka, že mláďata hynou hlady, je to špatně! Buď je příliš mnoho mláďat, nebo má samice špatnou mléčnost.