0000000

XXX.XXX.137.72
Dobrý den,
Dostala jsem od přítele zakrslého králíka. Jenže háček byl v tom že jsem nic netušila. Dovezl mě k jednomu chovateli a nechal mne abych si jednoho vybrala. Jenže už nedomyslel to že je potřeba ho v něčem převézt a mít pro něj připravené věci. Domů jsem ho sice vezla v ruce ale pouze 15 min. A během cesty jsem si stihla zařídit klec atd. Od chovatele jsem zjistila že mu je necelý měsíc. Můj králíček i jeho bráškové už byli odstavení když jsem si vybírala. Chovatel mi řekl že ho akorát mám nechat očkovat tak za 20 dní. Granule jsem si koupila přímo od chovatele, dávala sem mu je přesně jak mi řekl. Každý den jsem mu čistila klec. V noci velice rád řádil takže záchůdek byl všude. Neustále měl dost vody a sena. Měla sem ho přesně 14 dní. Ráno jsem udělala vše jako vždy. On také vypadal jako vždy. Odpoledne jsem šla vyzvednout neteř ze školy. Ještě než sem odcházela, jsem viděla jak spokojeně chroupe seno. Vrátila jsem se za 45 minut maximálně. Přišla sem ke kleci že ho pustím ven. Ale nereagoval. Ležel částečně v domečku, až když jsem ho dala pryč jsem zjistila že nedýchá a leží na boku zadní i přední packy měl natažené jako pravítko a hlavičku napřirozeně zakloněnou. Nedokážu si to vysětlit. Všechno měl v pořádku, oči, ouška, čumáček, zuby.. vše měl čisté. Pohublý nebyl, nafouklý také ne, moč i bobky měl normální. Jen by mne zajímalo jestli jsem chybu já?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ano to vaše chyba dle mě je. Když si pořizuji zvíře zjistím si co a jak. Králík se má odstavovat nejdřív v 6 nedělích a do nového domova by měl odejít po 8 týdnu. Měsíční ušák ještě částečně pije od matky. Je podražený a to se může projevit měkknutím kostí nebo jinými problémi. Já měla takovou zvarimexačku a ta měla měkké kosti samovolně si o klec zlomila přední nohu. Toto je většinou napsáno všude. Takto mladé zvíře je náchylnější + stres z převozu to většinou něco bouchne. A co se úhynu týče typuji Mor nebo Mrtvice ale to první je pravděpodobnější.

Jo a daný chovatel je D*l a to velký.
napsal(a):
Ano to vaše chyba dle mě je. Když si pořizuji zvíře zjistím si co a jak. Králík se má odstavovat nejdřív v 6 nedělích a do nového domova by měl odejít po 8 týdnu. Měsíční ušák ještě částečně pije od matky. Je podražený a to se může projevit měkknutím kostí nebo jinými problémi. Já měla takovou zvarimexačku a ta měla měkké kosti samovolně si o klec zlomila přední nohu. Toto je většinou napsáno všude. Takto mladé zvíře je náchylnější + stres z převozu to většinou něco bouchne. A co se úhynu týče typuji Mor nebo Mrtvice ale to první je pravděpodobnější.
Mor v šesti týdnech?
V šesti týdnech to mohlo být prakticky cokoliv - od jakéhokoliv perakutního onemocnění, přes vývojovou vadu, až po ten stres.
Vynadat příteli (že vám vnutil podtržené mládě) a příště králíče odebrat ve věku 8-10 týdnů.
Noooo, chyba byla na všech stranách : přítel že Vám pořídil takovéto zvíře, chovatel že Vás takto podrazil a Vy že jste na to naletěla a nic si nezjistila. Nicméně pokud to bylo doopravdy takto i na zvířata se vztahují reklamace - šla bych mrtvolku omlátit, chovateli" o hlavu, s nově nabitými infotmace se máte o co opřít ( takto mladé mládě i zákon zakazuje prodat! ) a pokud máte ještě chuť mít doma zakrslíčka tak si to nechtě, chovatelem " vykompenzovat jiným králíčkem v odpovídajícím věku se všemi očkováními a nezapomeňte na přeléčení na kokcidiozu!
Toť můj názor :).
anča
napsal(a):
Noooo, chyba byla na všech stranách : přítel že Vám pořídil takovéto zvíře, chovatel že Vás takto podrazil a Vy že jste na to naletěla a nic si nezjistila. Nicméně pokud to bylo doopravdy takto i na zvířata se vztahují reklamace - šla bych mrtvolku omlátit, chovateli" o hlavu, s nově nabitými infotmace se máte o co opřít ( takto mladé mládě i zákon zakazuje prodat! ) a pokud máte ještě chuť mít doma zakrslíčka tak si to nechtě, chovatelem " vykompenzovat jiným králíčkem v odpovídajícím věku se všemi očkováními a nezapomeňte na přeléčení na kokcidiozu!
Toť můj názor :).
To jako vzít si od stejného chovatele další zvíře? S reklamací souhlasím, ale od chovatele bych si už nevzala živý ani chlup.
Který zákon/vyhláška upravuje termín odběru králíčat? Prosím o citaci
Pro zadavatelku - očkuje se běžně v 10 týdnech (pokud není důvod očkovat dříve), přeléčení proti kokcidioze není nutné, je-li zvíře zdravé.
Reklamovala bych určitě! Ať už se domluvějí na vrácení peněz či jiném zvířeti - to už je na pani, né na nás (já bych si už od něj teda taky zvíře nevzala...).
Onen zákon nemůžu nejít - nedávno to běhalo po FB :-/, jen letmým prohledáním jsem našla ve vyhlášce ministerstva zemědělství že v pokusném kožešinovém chovu se matka odstavuje od králíčat nejdříve ve 28 dnech (to jsou ony 4 týdny), ALE odstavuje se matka od mláďat a né jim dělat další šok novou ubigací + novej člověk + převoz + další novej domov. Navíc pani píše že mláďata už byla odstavená, tudíž pokud pan, chovatel " odstavuje ve 3 týdnech (?) tak je to fakt magor. Nicméně u běžných domácích králíků ( teď nemyslím Hylly a podobné co se opravdu odstavují ve 4 týdnech kdy se máma znovu připouští :-/ ) v hobbychovech + zakrslíci se odstavují nejdříve v 6 týdnech, většinou však v 8mi. Přidám odkaz - tady je to moc pěkně popsané i s obrázky pro případ že by si pani chtěla opět pořídit králíčka: http://www.kralici.cz/pages.asp?f=kralici-vek.

Tak jo, schválně jsem se koukla do Notes on rabbit internal medicine do kapitolky Sudden death, teda náhlá smrt.
Příčiny:
akutní selhání ledvin
kardiomyopatie (nemoc srdečního svalu)
encefalitozoonóza - poškození mozku, poškození srdce
zásah elektrickým proudem (když přežvýkají kabel)
enterotoxémie (viz průjem, viz nemoci tlustého střeva)
přehřátí (zvláště v horkém a vlhkém počasí)
vykrvácení
- vnitřní, jako při žilním aneurysmatu dělohy, viz onemocnění pohlavních orgánů samice)
- vnější, jako při kousných ranách či při ulcerativní pododermatitidě
nádorové onemocnění (krvácení/prasknutí nádoru, zasažení plic)
listerióza
ucpání střev, zauzlení střev
ucpání jícnu (zaskočení potravy a udušení)
závažné změny na dýchacích cestách (ucpání hrtanu nebo průdušnice cizím tělesem, nádorem, zánětlivým ložiskem, tekutina v plicích - krvácení, pasteurelóza)
útok šelmy - smrt v důsledku poranění nebo srdeční zástava z té hrůzy
toxémie březích samic
otočení nějakého vnitřního orgánu, dělohy, jaterního laloku
prasknutí masy v břišní dutině - dělohy, nádoru
jiná poranění (pád z výšky, střelná poranění)
křeče
otrava
mor králíků
Docela vyčerpávající, což?
Takže zbývá pouze nechat udělat pitvu.

Encefalitozón mohu vyloučit. Trvá déle než 45 minut a paní by si všimla že má hlavu nakřivo a nedokáže ani chodit. Do konečného a nevratného stádia to trvá cca 2-3 dny.
Dále bych vyhodila zásah elektrickým proudem když byl zavřen v kleci těžko si zakousl k sváče kabel.
enterotoxémie - Paní psala že byl bez průjmu, nebyl nafouklej ani nic podobného
vykrvácení - Tady bych zvážila jen vnitřní poranění ze špatné manipulace.
listerióza - Byl by nafouklej a neměl by normální stolici - neměl by žádnou.
útok šelmy - V zavřené kleci těžko - možná tak velký šok
toxémie březích samic - měsíční mládě asi těžko bylo březí.
Takže nám Zbylo toto:
akutní selhání ledvin
kardiomyopatie
přehřátí
vnitřní, jako při žilním aneurysmatu dělohy
závažné změny na dýchacích cestách
otočení nějakého vnitřního orgánu
prasknutí masy v břišní dutině
Jiná poranění
křeče
otrava
mor králíků

napsal(a):
Encefalitozón mohu vyloučit. Trvá déle než 45 minut a paní by si všimla že má hlavu nakřivo a nedokáže ani chodit. Do konečného a nevratného stádia to trvá cca 2-3 dny.
Dále bych vyhodila zásah elektrickým proudem když byl zavřen v kleci těžko si zakousl k sváče kabel.
enterotoxémie - Paní psala že byl bez průjmu, nebyl nafouklej ani nic podobného
vykrvácení - Tady bych zvážila jen vnitřní poranění ze špatné manipulace.
listerióza - Byl by nafouklej a neměl by normální stolici - neměl by žádnou.
útok šelmy - V zavřené kleci těžko - možná tak velký šok
toxémie březích samic - měsíční mládě asi těžko bylo březí.
Takže nám Zbylo toto:
akutní selhání ledvin
kardiomyopatie
přehřátí
vnitřní, jako při žilním aneurysmatu dělohy
závažné změny na dýchacích cestách
otočení nějakého vnitřního orgánu
prasknutí masy v břišní dutině
Jiná poranění
křeče
otrava
mor králíků
Právě že, Atlantido, spoustu těch věcí vyloučit nelze. Encefalitozoon umí i náhlou smrt, i když to není nejtypičtější průběh choroby. Ano, většinou má nemocný králík hlavu nakřivo, ale při větším infekčním tlaku nebo když to prostě jeho organismus nezvládne, může i náhle uhynout, bez jakýchkoliv příznaků. To samé listerióza. Sakra, i pasteurelóza umí náhlou smrt, ta mi ve výčtu chybí. Není to typický průběh, ale vyloučeno to není.
To samé enterotoxémie. Při dostatečně rychlém průběhu zvíře uhyne dřív, než se nafoukne nebo než dostane průjem.
Teda dámy, všichni jasnovědci světa by záviděli...
Hlavně ty duchaplné výpisy některých chronických stavů, které by několikatýdenní mládě sotva kdy mohlo mít.
To mládě je mrtvé a příčina by se našla jedině po pitvě, pokud vůbec, takže vám energii na tyhle bezvýsledné debaty opravdu závidím...
Když ono "mohlo to být cokoliv" nezní tak fundovaně, že jo
Stejně tak miluju kecy "vzít mrtvolku a omlátit chovateli o hlavu" - což by dokázal zrealizovat leda nějaký úchylný sadista, ale hlavně že na diskuzi jsme všichni slovní kultůůůristi.
Osobní rada: pro zadavatelku - poučit se z téhle zkušenosti (nejste první ani poslední, komu se to stalo...), a pokud se vám život s ušátkem líbil, tak 1. nastudovat co a jak,2. vzít si prcka 8 - 10 týdnů nebo třeba pro začátek i dospělého ušáka, u kterého vám odpadnou starosti s pubertou. Nechtěných, odložených králíků je bohužel víc než dost... měli byste náhradu, vyhnuli byste se shánění chovatele a udělali byste dobrý skutek.
Pokud přece jen mládě, tak ideálně čistokrevné, konkrétní plemeno, zkusit najít chovatele ve vašem blízkém okolí. Na internetu najdete miliony "chovatelských stanic", prodávajících křížené předražené teddy; čistokrevné králíky seženete poměrně levně od chovatelů registrovaných v ČSCH a hledání dá trochu práce, ale výsledek stojí za to.
O úspěchu reklamace velice pochybuju (pokud nemáte aspoň pitevní nález, nemáte šanci), a chovateli bych leda napsala, že králík pošel, že se domníváte, že příčinou mohl být nevhodný způsob odchovu, a že dalšího králíka si seženete jinde.

leprechaunek
napsal(a):
Teda dámy, všichni jasnovědci světa by záviděli...
Hlavně ty duchaplné výpisy některých chronických stavů, které by několikatýdenní mládě sotva kdy mohlo mít.
To mládě je mrtvé a příčina by se našla jedině po pitvě, pokud vůbec, takže vám energii na tyhle bezvýsledné debaty opravdu závidím...
Když ono "mohlo to být cokoliv" nezní tak fundovaně, že jo
Stejně tak miluju kecy "vzít mrtvolku a omlátit chovateli o hlavu" - což by dokázal zrealizovat leda nějaký úchylný sadista, ale hlavně že na diskuzi jsme všichni slovní kultůůůristi.
Osobní rada: pro zadavatelku - poučit se z téhle zkušenosti (nejste první ani poslední, komu se to stalo...), a pokud se vám život s ušátkem líbil, tak 1. nastudovat co a jak,2. vzít si prcka 8 - 10 týdnů nebo třeba pro začátek i dospělého ušáka, u kterého vám odpadnou starosti s pubertou. Nechtěných, odložených králíků je bohužel víc než dost... měli byste náhradu, vyhnuli byste se shánění chovatele a udělali byste dobrý skutek.
Pokud přece jen mládě, tak ideálně čistokrevné, konkrétní plemeno, zkusit najít chovatele ve vašem blízkém okolí. Na internetu najdete miliony "chovatelských stanic", prodávajících křížené předražené teddy; čistokrevné králíky seženete poměrně levně od chovatelů registrovaných v ČSCH a hledání dá trochu práce, ale výsledek stojí za to.
O úspěchu reklamace velice pochybuju (pokud nemáte aspoň pitevní nález, nemáte šanci), a chovateli bych leda napsala, že králík pošel, že se domníváte, že příčinou mohl být nevhodný způsob odchovu, a že dalšího králíka si seženete jinde.
Přestante mě štvát s těmi vašimi čistokrevnými krypli. Ani to totiž není záruka. Je vhodné hledat prověřený chov a neorientovat se kdo má čistokrevné nebo ne. Já mám výstaváky i saténové a rex beránky vše zdravé a z prověřených linii bez genetických vad.
julies

XXX.XXX.249.32
Tak pozor přátelé, ten, kdo se tu prezentuje jako osoba, která vše ví a vše zná...patrno dle příspěvků...má sama na svědomí životy tolika králíčků, že by na to sešit nestačil...
Teorie je pěkná věc, ale praxe a citlivý přístup ke zvířeti..je věcí druhou...
A králíček se opravdu odstavuje v šesti týdnech věku, lze dle konkrétního případu upravit, ale opravdu jen o pár dní..a je-li králíček skutečně silný a vitální..a hlavně, nevytrhneme-li ho naráz z něčeho, co je mu známé..do něčeho, co je mu cizí...přeberte si to všichni jak chcete, ale to, jak se tady dotyčná osoba prezentuje, je opravdu velmi směšné.
julies

XXX.XXX.249.32
..a to říká člověk, který sám..dává z domova pryč králíčky ve 4. týdnu života:)
julies
napsal(a):
..a to říká člověk, který sám..dává z domova pryč králíčky ve 4. týdnu života:)
Nerozdmychávejte tu již zbytečně vášně. Atlantida to schytala ze všech stran už před půl rokem. Mimochodem, většina (pokud nemluvíme o hylách) slušných chovatelů neodstavuje v 6, ale plus mínus v 8 týdnech, když už se chcete stavět do role mentora.
Pane bože, vy toho naděláte, tak chcípl králík, no to je toho, za 30 let chovatelské praxe jsem přišla o spoustu mladých králíků a přitom se ze začátku jevili jako nadějní jedinci na výstavy a dále do chovu, pak najednou bum a padla mi třeba půlka vrhu ještě pod samicí, jindy odstav proběhl v pohodě a za měsíc šup a zase vše špatně, příroda je holt nevyzpitatelná, je fakt že tak brzo se opravdu neodstavuje, ale mě osobně se stalo že měla samice jen 2 kousky a 4 týdny po porodu neměla mléko, tak se odstavovalo, když vám samice pojde u 3 týdenních králíčat tak se vlastně taky odstaví, sice se musí krmit ze začátku trochu jinak ale jsou odstavený, to je holt příroda. Co se týká prověřených chovů, tak genetika je veliká potvora a když si prostě 2 jedinci geneticky nesednou tak si nesednou, to potom můžete mít prověřený chov jak chcete ale je to houby platné.

Jiskruse: Přesně tak, někteří už to ne trochu, ale příliš přehánějí.Plně s Vámi souhlasím. Kdyby to šlo, tak bych Vám dala 100 bodů.
Chtěla bych mít jejich starosti.
Isi

XXX.XXX.155.9
Ahoj :) Předminulý čtvrtek jsi si vyhlídla ve zverimexu dva králíčky beránky. Byli ještě malincí a v karanténě s tím, že v pondělí si je můžu vyzvednout (Do zverimexu přijeli spolu a byli na sebe zvyklí a srdce by mi puklo, kdybych je od sebe oddělila a přivezla si jen jednoho).
Chlapeček byl ale hodně malinký - paní ve zverimexu mi tvrdila, že ale oba mají 8 týdnů. Doma jsem pro ně měla vše připraveno, načtenou veškerou literaturu na internetu i rady od chovatelů. Rychle si zvykli na nové prostředí i na mě s přítelem a pořád za námi chodili a oblizovali nám ruce, nosy :D Mají velkou klec čištěnou 1x denně, velký záchůdek čištěný i 2x denně (dle potřeby), jesličky se senem, granulky Nutrion junior, čistou vodu s Acidomidem.
Objednala jsem je na kontrolu ke zvěrolékaři na sobotu. Králíčci byli v pořádku a zvěrolékař je naočkoval proti moru a ještě čemusi (píchnutí od hmyzu) a dostali vodičku proti případné korcidioze. Doma bylo vše v pořádku během celého včerejšího dne (kdy byli u zvěrolékaře), dneska ráno ale chlapeček ležel na boku v kleci, nožky natažené, hlavička otočená dozadu a špatně se mu dýchalo. Volali jsme zvěrolékaře, ale než stihl přijet, králíček umřel. Pitvu jsme s přítelem odmítli (nechtěli jsme, aby ho otevíral). Vím, že příčin může spoustu (a pitva by nám řekla, co bylo špatně), ale nevíte, co se s ním mohlo stát? Jestli špatná reakce na očkování? Holčička je v pořádku. (když byli mimo klec, tak jsme je měli doma pořád na očích, nepřišli do styku s květinami, ostatními zvířaty).

Chyba je kupovat si tak mladá zvířata a ještě ve zverimexu. Příště si zajďte k chovateli a když chcete mít jistotu kupte si tak tříměsíční. Do třech měsíců jsou králíci extrémně choulostiví na změny a zabije je takřka cokoli, to si můžete hodit korunou, co to bylo.
Jedna ženská z vesnice chová pro zverimexy a chlubila se, jaký je to skvělý kšeft, výkupčí bere králíčata v 5týdnech, aby byla co nejroztomilejší. Jestli nepřeháněla je to neuvěřitelná prasárna.
Srich

XXX.XXX.39.34
Králíček byl moc mladý na to, aby se přestěhoval do nového prostředí, od matky získává imunitu a nejdříve by měl jít z prostředí, ve kterém se narodil, tak po 8 týdnech života. Pak to tělíčko to nezvládne, změna stravy je taky pro králičí organismus nápor, natož tak pro tak mladého králíčka.
S náhlým úmrtím

XXX.XXX.224.142
Tak já mám také jednu náhlou smrt. Došel jsem asi 1/2 hodiny co exnul. Zažívání v pořádku, střeva správně zaplněná průchozí bez nadmutí, játra čistá, vše ostatní viditelně v pořádku. Nikde žádná modřina ani podlitina. Šlo o jednoho z našich větších králíků (řekněme 12-13 týdnů starého), pobíhá nám to pohromadě.
Jediné co ho odlišovalo od ostatních bylo, že při očkování Myxorenem (Bioveta, myxomatóza), které bylo provedeno předchozí den a to dvojjehlou, jedna z jehel trefila slabší žilku. Ale nebyla to ani celá kapka krve (ta dvojjehla se používá dvojitá údajně právě proto když trefíme žilku a vakcína se z rány vyplaví aby se vakcinace úspěšně povedla díky té druhé z jehel) a já byl v klidu stejně jako králík (který ani nepostřehl co jsem mu provedl). A ještě to byl mlynář.
Osobně, i přes zdravou zelenou a čerstvou stravu, to ale vidím na spojitost se vzdálenou bouřkou (hrom nebyl slyšitelný, ale blesk byl vidět) a snad tedy mozkovou příhodou (hlavu jsem neotvíral, oči nevypadaly nijak vytlačené větším tlakem z hlavy - pokud by něco takového mohlo být), nebo právě na náhlé úmrtí.
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!