Jaký králík pro chov na maso?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
9.6.2015 22:06
beillys

XXX.XXX.39.35

Chtěla bych radu, jaký králík je dobrý na chov na maso ? V domečku, který jsem koupila je králíkárna a tak jsem se rozhodla pro mou 8 měsíční dceru chovat králíky na maso, ale vůbec se v těch plemenech neorientuju co by bylo nejvhodnější ? Děkuju za odpovědi.

9.6.2015 22:19
horal

XXX.XXX.58.226

Nečekejte že na tuto otázku dostanete jednoznačnou odpověď. Každý Vám bude doporučovat něco jiného a zaručeně to bude to nejlepší. Já bych Vám dal radu, zajděte k pár sousedům co chovají králiky a poptejte se na nějaké výstavní trhy a na jejich chov.

15.6.2015 18:17
reden

XXX.XXX.111.107

Na maso jsou masná plemena každý zkušený chovatel poradí králík je náročný na chov vyžaduje kvalitní stravu prostorný a čistý kotec umístěný ve stínu a hlavně pokud je to králíkarn sbouchaná jen tak halabala a nízko nad zemí a venku je teměř jiste že si pochutnají psi nebo lišky-.

16.6.2015 23:28
tom.50

XXX.XXX.117.5

beillys napsal(a):
Chtěla bych radu, jaký králík je dobrý na chov na maso ? V domečku, který jsem koupila je králíkárna a tak jsem se rozhodla pro mou 8 měsíční dceru chovat králíky na maso, ale vůbec se v těch plemenech neorientuju co by bylo nejvhodnější ? Děkuju za odpovědi.

Někdo tu píše masná plemena a má pravdu. Mě se nejlíp osvědčili meziplemenní kříženci, v rámci jednoho plemena je to choulostivější. Neradím vzít si samici od sousedů, nedej bože starých lidí. Ti zpravidla chovají jakési křížence kříženců a takoví králíci rostou pomalu, prokrmí se a často vytahují seno z jeslí a jinak ničí krmiva, v neposlední řadě mají mizernou výtěžnost. Výtěžnost je poměr králíka v živé váze ku jatečně zpracovanému masu s kostí, hlavou a poživatelnými vnitřnostmi. Naprosto běžně má "vesnická směska" výtěžnost kolem 50%, masní králíci nikdy pod 60%. To znamená, že při výtěžnosti 50% je z tříkiláka masa 1,5 kg, ale z masňáka s výtěžností 60% je masa 1,8 kg. Výtěžnost může být běžně kolem 62%, vzácně i 65%.

Mnozí nemají rádi nic zrzavého. Mám to taky tak. Jenže nejuniverzálnější samec pro křížení masných plemen je Bu. Ovšem musí to být samec a ne samice! Určitě si pořiďte svého samce a nechoďte k sousedům. Přivádíte je do složité situace, neumějí odmítnout a přitom se bojí, že jim vaše samice může (a ona fakt může) nakazit jejich samce. A naopak.
Očkujte, ale jinak nedávejte žádná syntetická kokcidiostatika a podobně. Existují ryze přírodní prostředky, zde na fauně je o nich psáno hodně.

Možná se vám to zdá složité, ale není tomu tak. Vydržte, hodně toho nastudujte a úspěch (i neúspěch) se dostaví.

Ať vám dupou a malé slečně chutná!

17.6.2015 20:44
beillys

XXX.XXX.39.35

Králíkárna je velká a dělaná poctivě a nemyslím si, že bych jim neposkytla kvalitní krmení a čistý kotec (mám 4 koně, takže péči o cca 4 králíky asi zvládnu) a hlavně mám jen kvalitní krmení...u koní to jinak ani nejde smajlík

18.6.2015 11:00
jr.48

XXX.XXX.208.144

Tom.50 má pravdu a nebudu opakovat co radí on. Pouze doplním o výběr při koupi. Králík by v určitém věku měl mít i danou váhu. Proto, nežli se vydáte na cestu k chovateli, nechte si od prodejce poslat věk a váhu. Měl by odpovídat katalogu. Před dvěma měsíci jsem ujel 50km abych zjistil, že inzerovaný samec BU 7 měsíců váží 3,4kg. S takovým chovným materiálem zázraky nečekejte. Nyní mám samce BU 6měsíců 4,05kg ( ještě nepoužívaného) a k němu samičky ČA. Tuto kombinaci jsem zde již doporučoval a musel bych se opakovat. S HYLAMA F1 jsem experimentoval 1 rok a děkuji, již nechci. Touto poslední větou nechci píchat do vosího hnízda, ale tolik můj poznatek. P.S. Králíky chovám 40 roků, tak jsem již zkoušel mnoho.

18.6.2015 20:27
tom.50

XXX.XXX.117.5

Ano, jinde nedávno píšu, že jsem z Hyl dokonale vyléčený.

Už jsem o křížení Bu s ČA četl, asi od vás tady. Teď ale řešíme, o smace hyláka jsme přišli, zda koupíme samce, samosebou Bu, u té samé chovatelky, jako jsme ho už měli. S hylama jsme si přivezli "rýmu" a zrzek na ní doplatil, jemu antibiotika nezabrala, hylačce jo...

20.6.2015 12:40
hona

XXX.XXX.112.10

No, já mám naopak s hybridy ty nejlepší zkušenosti.

rozhodnutí je samozřejmě na vás, ale za mě platí, že chovám F1 Hyplusy, pravidelně mám průměr 9 odchovaných mladých na samici, a ve stáří tří měsíců mají hmotnost kolem 3 kg...

Přeji výborný a zdravý chov a hodně radosti z chovu...

20.6.2015 21:27
pták andulák

XXX.XXX.159.151

hona napsal(a):

rozhodnutí je samozřejmě na vás, ale za mě platí, že chovám F1 Hyplusy, pravidelně mám průměr 9 odchovaných mladých na samici, a ve stáří tří měsíců mají hmotnost kolem 3 kg...

Na maso Ziky a Hyla jsou nějlepší nakonec po delším pátrání...

Uživatel s deaktivovaným účtem

21.6.2015 07:33

Hybridy je ale nutné krmit granulemi ne?Jak se tu myslím psalo, tak nemá cenu krmit klasicky, že tolik nerostou.Co je na tom pravdy?

21.6.2015 08:32
bronda

XXX.XXX.98.84

Masná plemena jsou dnes móda. Když přijedete na výstavu ke konci a kouknete se, co bylo prodejné a co bylo prodáno, zjistíte, že ze středních masných plemen bylo prodáno skoro vše.

Je tu ale i druhá alternativa, na níž chci upozornit. Jsou to malá plemena, která mají obecně chutnější maso s kratšími vlákny (chovatelé větších plemen mne hned ukamenují, ale již jsem zvyklý, takže neplýtvejte slovy), jsou méně náročnější na chov (menší spotřeba krmiva při výborné konverzi, méně hnoje - lepší udržování čistoty v kotcích, menší nároky na prostory). Mají většinou tenší kůži a kosti, takže výtěžnost blížící se 65% je spíše pravidlem, než výjimkou. Někdo řekne, že nechce na talíři veverky. Ale nic nebrání dát si místo jednoho stehna přes celý talíř dvě menší. Jestliže se běžně doporučuje porážet králíky masného plemene kolem 2,5 kg (vykrmíte i na vyšší váhu, ale později se stává chov méně ekonomický - tučnění a snížení přírůstků), pak při 60% výtěžnosti získáte 1.5 kg masa. U malého, dobře rostoucího, plemene zabíjíte ve stejném věku při živé váze 1.9 kg a při 65% výtěžnosti získáte cca 1.23 kg jateční váhy. Rozdíl není až zase tak zázračný, ale výhody, které jsem výše pro malé plemeno uvedl, nejsou nezanedbatelné.

Dobře si zvažte, co je pro Vás prioritou, jak velká bude Vaše spotřeba a zda náklady na výkrm jsou pro Vás důležité, či nikoliv. Dnešní všeobecná orientace na střední masná plemena je, dle mého názoru, hodně otázkou módy a psychiky. Chovatelé malých plemen by mi dali za pravdu, že by malé plemeno neměnili.

21.6.2015 09:21
mustela.erminea

XXX.XXX.236.1

bronda napsal(a):
Masná plemena jsou dnes móda. Když přijedete na výstavu ke konci a kouknete se, co bylo prodejné a co bylo prodáno, zjistíte, že ze středních masných plemen bylo prodáno skoro vše.

Je tu ale i druhá alternativa, na níž chci upozornit. Jsou to malá plemena, která mají obecně chutnější maso s kratšími vlákny (chovatelé větších plemen mne hned ukamenují, ale již jsem zvyklý, takže neplýtvejte slovy), jsou méně náročnější na chov (menší spotřeba krmiva při výborné konverzi, méně hnoje - lepší udržování čistoty v kotcích, menší nároky na prostory). Mají většinou tenší kůži a kosti, takže výtěžnost blížící se 65% je spíše pravidlem, než výjimkou. Někdo řekne, že nechce na talíři veverky. Ale nic nebrání dát si místo jednoho stehna přes celý talíř dvě menší. Jestliže se běžně doporučuje porážet králíky masného plemene kolem 2,5 kg (vykrmíte i na vyšší váhu, ale později se stává chov méně ekonomický - tučnění a snížení přírůstků), pak při 60% výtěžnosti získáte 1.5 kg masa. U malého, dobře rostoucího, plemene zabíjíte ve stejném věku při živé váze 1.9 kg a při 65% výtěžnosti získáte cca 1.23 kg jateční váhy. Rozdíl není až zase tak zázračný, ale výhody, které jsem výše pro malé plemeno uvedl, nejsou nezanedbatelné.

Dobře si zvažte, co je pro Vás prioritou, jak velká bude Vaše spotřeba a zda náklady na výkrm jsou pro Vás důležité, či nikoliv. Dnešní všeobecná orientace na střední masná plemena je, dle mého názoru, hodně otázkou módy a psychiky. Chovatelé malých plemen by mi dali za pravdu, že by malé plemeno neměnili.

Naprostá pravda.
Já bych ještě doplnila, že mezi malými plemeny je celá řada vzhledově překrásných a zajímavých plemen. Namátkou tříslový černý, holandský a celá řada dalších. Z českým plemen např. český černopesíkatý či český červený.
Kdyby byl o ně zájem, hned bych do nich šla. Jenže vím, že ani kvalitní kusy bych neprodala a zabíjet bych je nemohla...

21.6.2015 10:55

mustela.erminea napsal(a):
Naprostá pravda.
Já bych ještě doplnila, že mezi malými plemeny je celá řada vzhledově překrásných a zajímavých plemen. Namátkou tříslový černý, holandský a celá řada dalších. Z českým plemen např. český černopesíkatý či český červený.
Kdyby byl o ně zájem, hned bych do nich šla. Jenže vím, že ani kvalitní kusy bych neprodala a zabíjet bych je nemohla...

Chovám mimo jiné i Tč a s prodejem problém nemám.Mám sice jen 3 samice, po prvních vrzích mám 17 mláďat a z toho zamluvené všechny samičky.Bohužel jich mám jen 6.Netetuji všechna mláďata, něco si také nechávám na skvělý oběd.Plně souhlasím s Bronda uvedu jen váhu 3 Tč co jsme zabíjeli minulý týden, a tak jsem je ze zvědavosti zvážila.
Živá váha 2,4 čistá s hlavou +játra a ledviny 1,6 výtěžnost 66%
2,25 1,5 66,6%
2,8 1,8 64%.

21.6.2015 11:07
mustela.erminea

XXX.XXX.236.1

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Chovám mimo jiné i Tč a s prodejem problém nemám.Mám sice jen 3 samice, po prvních vrzích mám 17 mláďat a z toho zamluvené všechny samičky.Bohužel jich mám jen 6.Netetuji všechna mláďata, něco si také nechávám na skvělý oběd.Plně souhlasím s Bronda uvedu jen váhu 3 Tč co jsme zabíjeli minulý týden, a tak jsem je ze zvědavosti zvážila.
Živá váha 2,4 čistá s hlavou +játra a ledviny 1,6 výtěžnost 66%
2,25 1,5 66,6%
2,8 1,8 64%.

Já soudím podle toho, co vidím na výstavách. Malá plemena se oproti středním a velkým prodají jen výjimečně. A většinou zůstávají neprodaná. Na inzerci je inzerát na 1.0 Tč, který byl zadán koncem února, kdy zájem o chovné kusy je nejvyšší Po skoro 3 týdnech byl tentýž inzerát obnoven, takže se samce zjevně nepodařilo prodat. Inzerát je tam mimochodem dodnes.

21.6.2015 13:29

Pokud jde o váhu, tak pořiďte samce BO a samice masných plemen, jejich kříženci rostou parádně a nejsou to vytáhlé vyžle jako u čistokrevných BO, kdy do 6 měsíce rostou a nenabírají tak rychle.
Musím souhlasit že i s menším plemenem to není špatné. Mám např. zaječí což je sice střední, ale myslím, že podle vzorníku plemeno s nejnižší hmotností a přesto jeho vytíženost velice dobrá díky tenké kůži a slabým kostem. Na talíři pak nepoznáte jestli je to zaječí nebo Busmajlík. Ovšem s prodejem je to horší, po několika neúspěšných pokusech s prodejem na výstavách budu nucen zkonzumovat samce oceněného 96body

21.6.2015 14:33

Já soudím podle toho, co vidím na výstavách. Malá plemena se oproti středním a velkým prodají jen výjimečně. A většinou zůstávají neprodaná. Na inzerci je inzerát na 1.0 Tč, který byl zadán koncem února, kdy zájem o chovné kusy je nejvyšší Po skoro 3 týdnech byl tentýž inzerát obnoven, takže se samce zjevně nepodařilo prodat. Inzerát je tam mimochodem dodnes.

Možná je to tím, že není tetován.Prodejnost zrovna třísláků je jak kde a jak kdy a také jak kdo. Říkal to už nestor třísláčkářů a posuzovatel, dnes už nežijící, pan Mikolášek, když jsme si je od něj v roce 1998 pořizovali.Třísláci to je sinusoida jednou dole, jednou nahoře.Já vždy říkám, že je to lepší než papoušci, dají se sníst.

21.6.2015 21:11
pták andulák

XXX.XXX.159.151

Hybridy je ale nutné krmit granulemi ne?Jak se tu myslím psalo, tak nemá cenu krmit klasicky, že tolik nerostou.Co je na tom pravdy?

To je pravda granule a léčiva.

21.6.2015 21:16
pták andulák

XXX.XXX.159.151

Na ovsu seně a ječmenu rostou uplně stejně jako např. kaliformský, novozelandský, burgunský nejde mi to ty Hyla narovinu a jsou nečistotné každý den čistím já mám teda brojlerové králík, jdu na kaliformské ti nejsou náchylní a maso je dobré, tím si protiřečím že jsou nej na maso pokud ale jdou a jsou fit! ale zkušenost je že jsou zvyklé n klece a na rošty sou to čunátka tím se omlouvám všem kdo mají Hyla, Ziky, Brojlerové králík daají mi ale za pravdu klece a nebo rošty a jen granule a voda.

22.6.2015 11:53
modroockoxxx

XXX.XXX.129.103

hona napsal(a):

Na to ze rozmnozujete jatocneho kralika su to dobre vysledky pouzivate medikovane krmivo alebo nie ?

22.6.2015 21:30
hona

XXX.XXX.112.10

modroockoxxx napsal(a):
Na to ze rozmnozujete jatocneho kralika su to dobre vysledky pouzivate medikovane krmivo alebo nie ?

U většiny bez léku...
Výhradně s lékem dávám pouze chovným...

23.6.2015 12:26
Marťan2109

XXX.XXX.73.235

Dobrý den odkud jste? Neměl by jste Králíky a králice na prodej ?

23.6.2015 12:29
Marťan2109

XXX.XXX.73.235

Dobrý den přivezla jsem si Králíky samce i samice cca 3 měsíce staré 8 Ks. Zakoupení jsou ze tří chovů. Kromě Králikárny jsme jim připravili i výběh 3x3 metry je možné je dát všechny k sobě do jednoho výběhu? Nepokoušou se? Nebo je mám rozdělit podle chovu nebo podle pohlaví? Prosím o radu.

23.6.2015 14:06

Ve třech měsících už by se měli vytřídít a dát zvlášť.I tak počítejte s tím, že se budou prát, ale nemusí.Toto nelze jednoznačně napsat.Musí se vyzkoušet.

23.6.2015 14:13
Marťan2109

XXX.XXX.73.235

A když se perou mají se oddělit nebo si to vyříkají a bude klid?

23.6.2015 14:26
bronda

XXX.XXX.98.84

Marťan2109 napsal(a):
A když se perou mají se oddělit nebo si to vyříkají a bude klid?

Klid nebude. Nejlépe vysledovat agresivního jedince a oddělit, nebo látnout. Jinak budete mít pokousané kusy s hnisajícími ranami a abscesy a místně znehodnocené maso. Neskončí to jen u chlupů.

23.6.2015 15:30
mozaik

XXX.XXX.150.188

S tímhle nemůžu souhlasit. Pokud krmíte granulemi, vyrostou rychleji, to je jasné. To ale platí u všech plemen a kříženců. krmení klasicky je ale moc široký pojem. Záleží, jakého složení je seno a jaký druh obilí se králíkům podá. Potom kromě výživy má na růst ještě vliv velikost a hygiena kotce. Pokud krmíte trávou nebo senem s vysokým podílem jetele nebo vojtěšky a nedáte k tomu do krmítka jen samotný ječmen, pak je obsah bílkovin v krmení jiný než z lučního sena a kousku tvrdého chleba, který rozhodně k lepšímu růstu nepomůže. Nabídnutí větví a bylin jako přírodního kokcidiostatika je taky jako prevence velmi užitečné.
Krmím jetelem s menší příměsí luční trávy, k tomu šrot z ječmene, ovsa a pšenice doplněný minerálně vitaminovým přípravkem a několikrát týdně různé větvičky na chuť. Včera jsem vážil křížence Kal X KalxBO - 3 měsíce / 3,12 kg. Hyla skoro to samé. Je to i o mléčnosti samice, která podpoří, nebo přibrzdí růst mladých.

23.6.2015 15:41
vita61

XXX.XXX.202.21

mozaik napsal(a):
S tímhle nemůžu souhlasit. Pokud krmíte granulemi, vyrostou rychleji, to je jasné. To ale platí u všech plemen a kříženců. krmení klasicky je ale moc široký pojem. Záleží, jakého složení je seno a jaký druh obilí se králíkům podá. Potom kromě výživy má na růst ještě vliv velikost a hygiena kotce. Pokud krmíte trávou nebo senem s vysokým podílem jetele nebo vojtěšky a nedáte k tomu do krmítka jen samotný ječmen, pak je obsah bílkovin v krmení jiný než z lučního sena a kousku tvrdého chleba, který rozhodně k lepšímu růstu nepomůže. Nabídnutí větví a bylin jako přírodního kokcidiostatika je taky jako prevence velmi užitečné.
Krmím jetelem s menší příměsí luční trávy, k tomu šrot z ječmene, ovsa a pšenice doplněný minerálně vitaminovým přípravkem a několikrát týdně různé větvičky na chuť. Včera jsem vážil křížence Kal X KalxBO - 3 měsíce / 3,12 kg. Hyla skoro to samé. Je to i o mléčnosti samice, která podpoří, nebo přibrzdí růst mladých.

Naprosto souhlasím hlavně se závěrem i BU to zvládnou taky.

zzbyněk

24.6.2015 07:02
zzbyněk

XXX.XXX.35.159

Doporučoval bych králíky burgundské, lehce zabřezávají a jsou to vynikajcí matky, v 5 měsících u mě má 3,5 kg.

24.6.2015 08:21
modroockoxxx

XXX.XXX.129.103

hona napsal(a):
U většiny bez léku...

Pekne drzim palce vela uspechov.

24.6.2015 11:07
tom.50

XXX.XXX.117.5

zzbyněk napsal(a):
Doporučoval bych králíky burgundské, lehce zabřezávají a jsou to vynikajcí matky, v 5 měsících u mě má 3,5 kg.

No, to je celkem bída nemyslíte? Tuhle váhu musejí mít "masňáci" nejpozději ve 120 dnech, běžně ve 110.

Při krmení (odhadem, nic nevážím, neměřím) jádro - asi tak 30% granulí bez léků + 70% ječmen, seno a v létě totéž a k senu ještě trávu. Krtálíčata u samice dostávají místo ječmene jen oves + granule a postupně, asi od 5 týdnů se pomalu část ovsa nahrazuje ječmenem tak, že v 6, raději v 7 týdnech už mají jen granule a ječmen. Měl bych to psát opačně, tedy 70% ječmen a zbytek granule bez léků.
Jako prevenci kokci jenom černobýl, dokud jsou u samice tak i s tím černobýlem opatrně, jednou týdně asi 20 cm klacku na mládě (asi i méně, podle jak jsou králíčata velká). Po odstavu kromě černobýlu také vrbové větvičky. Žádné chemikálie!

Kojící samice nesmí vrbu dostat!

24.6.2015 12:10
modroockoxxx

XXX.XXX.129.103

tom.50 napsal(a):
No, to je celkem bída nemyslíte? Tuhle váhu musejí mít "masňáci" nejpozději ve 120 dnech, běžně ve 110.

Při krmení (odhadem, nic nevážím, neměřím) jádro - asi tak 30% granulí bez léků + 70% ječmen, seno a v létě totéž a k senu ještě trávu. Krtálíčata u samice dostávají místo ječmene jen oves + granule a postupně, asi od 5 týdnů se pomalu část ovsa nahrazuje ječmenem tak, že v 6, raději v 7 týdnech už mají jen granule a ječmen. Měl bych to psát opačně, tedy 70% ječmen a zbytek granule bez léků.
Jako prevenci kokci jenom černobýl, dokud jsou u samice tak i s tím černobýlem opatrně, jednou týdně asi 20 cm klacku na mládě (asi i méně, podle jak jsou králíčata velká). Po odstavu kromě černobýlu také vrbové větvičky. Žádné chemikálie!

Kojící samice nesmí vrbu dostat!

Do granul nedavaju jacmen ? clovek by si myslel ze granule obsahuju vsetko potrebne pre kralika.

24.6.2015 17:06
bronda

XXX.XXX.98.84

modroockoxxx napsal(a):
Do granul nedavaju jacmen ? clovek by si myslel ze granule obsahuju vsetko potrebne pre kralika.

Až budou granule za cenu ječmene tak se míchat s ječmenem třeba nebudou. Dokud jsou 3 x dražší, tak...

24.6.2015 19:31
leprechaunek

XXX.XXX.198.158

hona napsal(a):
U většiny bez léku...

Předem upozorňuju, že nerýpu, ptám se... ale nemá to být přesně naopak?
Já žiju v domnění, že medikovaná krmiva se dávají po dobu výkrmu, aby králíci rostli, přibírali a neměli problémy s trávením... a že granule s antikokcidiky rozhodně NEslouží jako celoživotní prevence pro chovná zvířata...?
Chápu to blbě...?

24.6.2015 19:40
mustela.erminea

XXX.XXX.236.1

leprechaunek napsal(a):
Já žiju v domnění, že medikovaná krmiva se dávají po dobu výkrmu, aby králíci rostli, přibírali a neměli problémy s trávením... a že granule s antikokcidiky rozhodně NEslouží jako celoživotní prevence pro chovná zvířata...?
Chápu to blbě...?

Já to chápu stejně jako vy. Ale třeba nás pan hona vyvede z omylu.smajlík

24.6.2015 22:10
hona

XXX.XXX.112.10

Neříkám, že mám patent na rozum, ale dělám to tak, jak jsem psal...

chovné kusy přeléčuji, ostatní nikoliv... A nevím, co kokci je... Odchovávám 99% narozených králíků... Poslední úhyn - 1 kus z asi 90 narozených- jsem měl někdy loni...

hezký den...

Neregistrovaný uživatel

24.6.2015 22:48
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9

leprechaunek napsal(a):
Chápu to blbě...?

Je si mohu doplnit.Je lepší když ve vykrmu se používají čista krmiva bez medikace, neděla to dobrotu u tak mladych kralliku. Samice je už odolnější a tak je lepší ji chranit. Děla to dobře. Už i dnes na to přišly Francouzi, že je to tak lepší a už se i upouští od medikovanych krmiv a atb, tak i od sergonu jelikož to mělo vliv na celkovou kondici samic. Také se doporučuje přidavat ke granulím seno ale tam jsou pořad dohady, jední ano druzí ne.

24.6.2015 23:12
tom.50

XXX.XXX.117.5

Udivuje mě, že právě toto chovatelka jako vy chápe prapodivně. Jestli tomu rozumím dobře já, jde o medikaci v granulích a ta je na bázi sulfonamidů (nejsem chemik, omlouvám se za možná nepřesný název). Po těch obecně, ve všech případech králíci (i drůbež) pomaleji rostou a navíc jakási ochranná lhůta je jen lhůta, kdy jedy v mase klesnou pod nějakou, možná výrobci léčiv vylobovanou hranici obsahu v mase. Tím ale není zaručeno, že v mase ty jedy nejsou vůbec a proto rozumný chovatel nedává syntetickou medikaci králíkům na zabití vůbec.

24.6.2015 23:14
tom.50

XXX.XXX.117.5

modroockoxxx napsal(a):

Člověk a vy si myslí ledasco, my ostatní (mnozí) víme o skvělém obsahu všeho potřebného v granulích své.

25.6.2015 09:24
modroockoxxx

XXX.XXX.243.87

tom.50 napsal(a):
Člověk a vy si myslí ledasco, my ostatní (mnozí) víme o skvělém obsahu všeho potřebného v granulích své.

Ja si myslim ze vyrobcovia krmiv sa snazia vyrobit dobre krmiva hlavne vyvazene nemaju za ciel znicit chov ale naopak podporit chovatelov. napr De heus ktora vyraba krmiva energys by neboli take oblubene keby nevyrabali dobre krmiva. Alebo sa mylim ?

25.6.2015 09:24
modroockoxxx

XXX.XXX.243.87

hona napsal(a):

chovné kusy přeléčuji, ostatní nikoliv... A nevím, co kokci je... Odchovávám 99% narozených králíků... Poslední úhyn - 1 kus z asi 90 narozených- jsem měl někdy loni...

hezký den...

Ani v hniezdach nemate uhyny ?

25.6.2015 11:01
peterdroppa

XXX.XXX.150.110

Chovame krizence BO a NOS a cistokrvne NOS neriesime mnozstvo krmiva chovame aj hydinu prasata bykov takze jacmen psenicu mame dostatok pripadne menim za ovos. Nieje to nas hlavny zdroj primu chodime do prace normalne. Mladym davam ovos neskor pridavam granule v case odstavu emanox neskor vrbu a ocot. Ovos uberam a nahradzam jacmenom. Miesam si vlastu zmes podla potreby ovos jacen psenica kukurica slnecnica granule. Zabijame 4-5 mesacne podla vahy. Dospelym skor dietnejsiu zmes na zimu prilepsim samozrejme seno v lete zelene vrbu ocot palinu priebezne podla potreby. Sulfamidy len v najhorsom pripade. Sme spokojny s tymito plemenami. Granule bez medikamentov teraz mam len s nejakymi acido... Na prirodnej baze neni tam ochranna lehota kupil ich otec ja kupujem ineho vyrobcu ale skrmime aj tie.

25.6.2015 11:09
Marťan2109

XXX.XXX.3.23

Dobrý den co znamená látnout?Díky.

25.6.2015 11:21
bronda

XXX.XXX.98.84

Marťan2109 napsal(a):
Dobrý den co znamená látnout?Díky.

Opravdu nevíte co to znamená "látnout králíka za uši". Znejistěl jsem, že je to jen krajový výraz, tak jsem zadal do vyhledávače a hodilo mi to větu:

… člověk by se měl ozbrojit aspoň výsuvným teleskopem a každou takovou svini flákačskou uřvanou hned látnout po hřbetě, když to holt neumí policajti.

25.6.2015 11:50
modroockoxxx

XXX.XXX.243.87

Něco jako křapnout ?

25.6.2015 12:17
Marťan2109

XXX.XXX.3.23

Tak to je dobré:) prostě mu dát za uši. Byla to reakce na to co dělat když se ve výběhu perou. A ještě jedna otázka k vám zkušeným.Cosi se má pověsit do králikárny aby na ně nešli komáři?Co to je? A ke to účinné nebo nějaký repelent?Poradíte?

25.6.2015 12:43
mustela.erminea

XXX.XXX.137.31

hona napsal(a):

hezký den...

To je sice pěkné, ale jaksi to nevysvětluje, proč by to mělo být zrovna takto správně a na to jsem se ptala.

A pro jardagina: Chápu to tedy správně, že ve Francii tedy upouští i od krmení granulí těm dospělým samicím?

25.6.2015 12:55
mustela.erminea

XXX.XXX.137.31

tom.50 napsal(a):
Udivuje mě, že právě toto chovatelka jako vy chápe prapodivně. Jestli tomu rozumím dobře já, jde o medikaci v granulích a ta je na bázi sulfonamidů (nejsem chemik, omlouvám se za možná nepřesný název). Po těch obecně, ve všech případech králíci (i drůbež) pomaleji rostou a navíc jakási ochranná lhůta je jen lhůta, kdy jedy v mase klesnou pod nějakou, možná výrobci léčiv vylobovanou hranici obsahu v mase. Tím ale není zaručeno, že v mase ty jedy nejsou vůbec a proto rozumný chovatel nedává syntetickou medikaci králíkům na zabití vůbec.

Nevím, zda jste mě dobře pochopil. Já vůbec nepopírám, že medikované granule jsou sajrajt, u něhož platí dle mého názoru vše, co jste výše popsal.
Já jsem medikované granule nikdy nekrmila, nekrmím, a ani nikdy krmit nebudu. Úhyny na kokcidiózu v posledních letech nemám žádné, ale je to pouze díky zvládnuté technice krmení. Nedávám ani žádný Acidomid, ocet, a už vůbec ne sulfonamidy!

Takže: Já jsem pouze chtěla konkrétně vysvětlit logiku podávání granulí chovným králíkům, a ne mláďatům. Ano, samozřejmě u mláďat to přináší negativa i pozitiva (v podobě asi nižších úhynů), jelikož kokca propukne s menší pravděpodobností.

Ale u samic? Hlavní smysl podávání med. granulí je asi v tom, že mají bránit vypuknutí kokcidiózy. Ale ta se přeci u dospělých jedinců vyskytuje spíše sporadicky ne? Já jsem se s ní u dospělého králíka aspoň nikdy nesetkala. Kokcidie granule přeci stejně nevymýtí, takže je samice vylučuje stejně. A jak to tedy zabrání, aby ji nedostali mladí? Asi nijak ne?

Nejsem odborník a nic netvrdím. Jen tu spekuluji, a když mě někdo vyvede z omylu, tím lépe. Budu zase o něco moudřejší. Zatím to ale nikdo neudělal.

Neregistrovaný uživatel

25.6.2015 22:15
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9

To je sice pěkné, ale jaksi to nevysvětluje, proč by to mělo být zrovna takto správně a na to jsem se ptala.

A pro jardagina: Chápu to tedy správně, že ve Francii tedy upouští i od krmení granulí těm dospělým samicím?

Ano chápete spravně. Jen u nas je to trochu pomalejší. Robetin pořad stojí méně než Emanox nebo Adicox. Je tady par vyrobcu kteří už to používají ale těch je malo. Zatím.

Neregistrovaný uživatel

25.6.2015 22:23
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9

Nevím, zda jste mě dobře pochopil. Já vůbec nepopírám, že medikované granule jsou sajrajt, u něhož platí dle mého názoru vše, co jste výše popsal.
Já jsem medikované granule nikdy nekrmila, nekrmím, a ani nikdy krmit nebudu. Úhyny na kokcidiózu v posledních letech nemám žádné, ale je to pouze díky zvládnuté technice krmení. Nedávám ani žádný Acidomid, ocet, a už vůbec ne sulfonamidy!

Takže: Já jsem pouze chtěla konkrétně vysvětlit logiku podávání granulí chovným králíkům, a ne mláďatům. Ano, samozřejmě u mláďat to přináší negativa i pozitiva (v podobě asi nižších úhynů), jelikož kokca propukne s menší pravděpodobností.

Ale u samic? Hlavní smysl podávání med. granulí je asi v tom, že mají bránit vypuknutí kokcidiózy. Ale ta se přeci u dospělých jedinců vyskytuje spíše sporadicky ne? Já jsem se s ní u dospělého králíka aspoň nikdy nesetkala. Kokcidie granule přeci stejně nevymýtí, takže je samice vylučuje stejně. A jak to tedy zabrání, aby ji nedostali mladí? Asi nijak ne?

Nejsem odborník a nic netvrdím. Jen tu spekuluji, a když mě někdo vyvede z omylu, tím lépe. Budu zase o něco moudřejší. Zatím to ale nikdo neudělal.

Jak píšete že u dospělých jedincu se vyskytuje kok. sporadicky.To sice ano ale vemte si farmu kde mají krmítka neustale plna. Dokažete si představit co by to zpusobilo..Spatně vyrobena směs od výrobce atd.

Neregistrovaný uživatel

25.6.2015 22:29
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9

Omluva, Robenidin

4.7.2015 13:34
marikaj

XXX.XXX.252.112

Já chovám z masných plemen Kalifornaky a Kuní velké hnědé a jsme naprosto spokojená! Pokud se rozhodujete pro plemeno které by jste měl na maso i na prodej do chovu tak jednoznačně kalifornaky anebo burgunakysmajlík Jako chovatelka kalifornských můžu říct, že samice jsou vynikající matky, rodí v průměru 7 mladých, Snadno sežene nepříbuzného samce do páru. Jen nevyhlodá pokud´ chcete i vystavovat tak je jejích bíla srst a musíte fakt často vyhazovat hnůj (já vyhazují co 7 dnů) jinak jejích srst nažloutné a hodně špatně se toho zbavuje. Samozřejmě doporučují i Kuní velké hnědé tí zas mají výhodu, že u mlad´át je rychlejší nárůst na váze (oboje plemena v dospělosti váži mezi 4kg až 5 kg). Jediná nevyhodá u tohoto plemene je, že hůř se k samicím shání nepříbuzný sameček smajlík ale je dovoleno českým svazem chovatelů tyhle dvě plemena křížit smajlík a pořád lze tetovat jako čistokrevné králíky :) Pokud´ chcete i dávat kožky do výkupu tak jsem slyšela chválu na Vsk smajlík

5.12.2018 22:37
NatasaZab

XXX.XXX.186.75

Zdravím, od jara bychom chtěli začít chovat králíky, a tak si pomalu shromažďujeme informace o tom, jak na to. Při hledání jsem narazila na firmu De Heus, která nabízí sestavení krmiva i dávkování pro různá zvířata, viz. https://www.deheus.cz/vyrobky-a-sluzby/ostatni .. a tak by mě zajímalo, jestli s ní náhodou nemáte zkušenost? Sice jde o starší diskuzi, ale za optání nic nedám. Díky :)

6.12.2018 12:45
bery25

XXX.XXX.45.104

čo sa deje,DE Heus krachuje alebo čo

6.12.2018 13:10
borax

XXX.XXX.56.171

bery25 napsal(a):
čo sa deje,DE Heus krachuje alebo čo

Vypadá to tak!

Neregistrovaný uživatel

22.2.2022 11:10
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!

Přidejte reakci

Přidat smajlík