Dobrý den. Chtěl bych se s Vámi podělit o svou zkušenost. Mám již dlouho nainstalovány niplové napáječky na králíkárně, běžně dostupné na internetu. Jsou v poho, ale pokud je v kotci více králíků, jeden litr nestačí a po návratu z práce jsou králíci nasuchu. To jsem vyřešil centrální napáječkou s 25l kanystrem. Vše funguje, ale až moc. Mám teď problém s vlhkostí v kotcích. Nipl je 20 cm nad podlahou kotce. Králíci si teď lehnou pod nipl nebo se o něj opřou a uvedou je v činnost, nechají si vodu téci po hřbetě, hlavě a pohoda. V kotci je jak v bahně. Jiná stará samice si evidentně jen tak proplachuje hubu a propouští vodu do kotce. To jsou už litry. Zajímavé je, že s klasickou napáječkou to nedělali. Tak jsem se na to těšil, že budou mít vody dostatek a asi o víkendu se vrátím ke starým napáječkám. Jsem zklamán.
Mam podobnu skusenost kde s kralici po samom tak si cucnu len od smedu samo ze nieco pokvaka mimo ale kde mam odstavene mlade tak tam je mokro asi sa im to zaseklo alebo co furt su nalepeny vpredu tak boli ako zmoknute kurence ale idem ich uz roztredit a idu do druhej kralikare kde mam len kusy na maso a dam im klasicke napajavie pouzivam pvc zatky na odpadove rury 160 - 200 aj na zrno taketo. Tiez som z toho rozcarovany ale pre chovne kusy je to ok mlady su spekulnti. Predtym som mal na kazdy nipel pripojenu flasku od koly hore dnom a denne som dolieval nerobili to teraz su bandasky a maju vody dost tak to robia.
minisec
napsal(a):
Dobrý den. Chtěl bych se s Vámi podělit o svou zkušenost. Mám již dlouho nainstalovány niplové napáječky na králíkárně, běžně dostupné na internetu. Jsou v poho, ale pokud je v kotci více králíků, jeden litr nestačí a po návratu z práce jsou králíci nasuchu. To jsem vyřešil centrální napáječkou s 25l kanystrem. Vše funguje, ale až moc. Mám teď problém s vlhkostí v kotcích. Nipl je 20 cm nad podlahou kotce. Králíci si teď lehnou pod nipl nebo se o něj opřou a uvedou je v činnost, nechají si vodu téci po hřbetě, hlavě a pohoda. V kotci je jak v bahně. Jiná stará samice si evidentně jen tak proplachuje hubu a propouští vodu do kotce. To jsou už litry. Zajímavé je, že s klasickou napáječkou to nedělali. Tak jsem se na to těšil, že budou mít vody dostatek a asi o víkendu se vrátím ke starým napáječkám. Jsem zklamán.
Již několik let mám centrální napáječky. Nádrž jsem vyřešil splachovačem do WC, který je napojen na vodod a stejně i funguje, takže jakmile klesne voda ihned se dopouští. U některých králíků bylo v kotcích také mokro. Vyřešil jsem to tím, že jsem pod niplové ventilky dal kameninové misky a tyto při krmení kontroluji. Ve kterých je voda, tuto vyleji. Již rok jsem s tímto řešením spokojen.t.
Já to řešil tak to https://www.ifauna.cz/kralici/forum/r/detail/886162/niplove-napajecky#a886166.
minisec
napsal(a):
Já jsem sice o centrálu také uvažoval, ale přesto zatím zůstávám u niplových napáječek.
Jednak proto, že s tímto typem napáječek jsem naprosto spokojen ale hlavně při prevenci
nebo přeléčování dávám různé napájení pro různé kusy.Třeba pro NoS mám kotce 1,5m
široké s dvouma dvířkama viz. foto, tak že tam kde by nestačil litr jsou dvě napáječky.
No už vím, proč dělají takové mokro. Tento systé m s nádobou umístěnou nad králíkárnou vytváří příliš silný tlak v napáječce. Voda z niplů teče tryskem a králík toto množství vody evidentně nestačí polykat a tedy přebytek pouští na zem. Myslím, že to je ten důvod. Teď jen, jak zregulovat tlak vody tak, aby byl přibližný jako u napáječky s nádobkou?